Dodaj do ulubionych

Bydzia - miasto z charakterem!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 23:26
Proponuje rozpocząć taki wątek. Co Wy na to??? Piszemy nie o "nie", ale
o "tak" i wyszukujemy stronki, gdzie można o naszym mieście coś pozytywnego
napisać. Kto za??? bez biadolenia i porównań do kogokolwiek, Bydzia zaczyna
mieć charakterek i My tez powinniśmy!!!
Obserwuj wątek
    • trond Re: Bydzia - miasto z charakterem! 06.10.05, 23:32
      wątek dla mnie!po pierwsze są tu klimatyczne podwórka.po drugie krajobraz
      niepowtarzalny całego miasta.piękne zakątki w każdym kącie.dosyć jest nawet
      miasto czyste.może jednak lśnić i za to będę trzymać kciuki.a potencjał ma
      niewiarygodny i może nim zakasować inne miasta.bo nie istota w zabytkach,a w
      klimacie i charakterze miasta,a ten jest niepowtarzalny.martwi mnie brak
      dbałości o schody na wyższe tarasy.wiele z nich jest ruiną.ale wszystko powoli
      się moim zdaniem powoli obróci na dobre.
      • aniita Re: Bydzia - miasto z charakterem! 07.10.05, 07:41
        Kocham Bydgoszcz za zieleń i wodę, Wyspę Młyńską i Wenecję, za subtelne piękno
        secesyjnych kamienic, za tajemniczy, jedyny w swym rodzaju klimat...
    • Gość: rr Re: Bydzia - miasto z charakterem ZAŚCIANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 09:50
      Niestety taka jest prawda - poza marketami nic nowego nie powstaje, zaklady
      padaja, wszedzie brudno, parki zawalone smieciami, afery jedna po drugiej - ile
      to juz korucji????
      • Gość: arek Re: Bydzia - miasto z charakterem ZAŚCIANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 09:52
        B-cz ma mniej mieszkan na mieszkanca budowanych od 8 lat, a realnie nawet
        mniejh od 3 lat.
        Bczanie maja nizsze zarobki niz Torunianie, mniej osob z zwyzszym wykztalceniem.
        BVuduje sie tu mniej drog, mniej inwestycji.
        Na mieszkanca jest 2x mniej studentow od Torunia, 10x mniej turystow.
        Przy B-czy nie jest budowana żadna autostrada.

B-cz ma 1 teatr i ok. 3x mniej wydarzen kulturalnych o randze miedzynarodowej
        niz Torun
        • a_weirdo Re: Prośba do admina 07.10.05, 10:09
          >, a realnie nawet mniejh od 3 lat.

Kłamstwo!

> Bczanie maja nizsze zarobki niz Torunianie,

Kłamstwo!

> mniej osob z zwyzszym wykztalceniem.

Kłamstwo!

> BVuduje sie tu mniej drog, mniej inwestycji.

Kłamstwo, kłamstwo!

> Na mieszkanca jest 2x mniej studentow od Torunia,

Kłamstwo!

> 10x mniej turystow.

Kłamstwo!

> Przy B-czy nie jest budowana żadna autostrada.

No i?

> B-cz ma 1 teatr

Kłamstwo!

> i ok. 3x mniej wydarzen kulturalnych o randze miedzynarodowej
          > niz Torun

Kłamstwo!

1. Jaki ma to twoim zdaniem związek z tematem?
          2. Czemu tyle kłamiesz?
          3. Jeśli trochę znormalniejesz, to mogę cię w innym wątku przekonywać, że mimo
          wszystko da się o Toruniu coś dobrego napisać bez kłamania. Poważnie, w Toruniu
          nie jest aż tak źle, jak to sugerujesz.

Szanowny adminie, niczemu takie posty, jak te podpisane "rr" i "arek" nie służą,
          a tylko zapoczątkują stek nikomu niepotrzebnych wyzwisk. Proszę bardzo o ich
          skasowanie.
          • Gość: arek Re: Bydzia - miasto z charakterem ZAŚCIANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 10:13
            To wszystko prawda - tu masz artykul z prasy odnosnie zarobkow:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=27804547
            A ty bys tylko kasowal takie informacje? Niezle :-)
            Jka za Stalina.
            • Gość: arek Re: Bydzia - miasto z charakterem ZAŚCIANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 10:14
              Jeszcze troche rankingow:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29234&sortuj=6
              • a_weirdo Re: Bydzia - miasto z charakterem 07.10.05, 10:21
                > Jeszcze troche rankingow:

Myślisz, że te kłamstwa robią na mnie wrażenie? Myślisz, że jak edi20 skasuje
                200 postów, to dzięki temu w Toruniu wiedzie się lepiej? Wiesz, czemu Thornmann
                wyprowadził się z Torunia i zmienił nazwę na taką, która nie będzie się z tym
                miastem kojarzyła? Taaa...
                • Gość: arek Re: Bydzia - miasto z charakterem ZAŚCIANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 10:23
                  thornmann?
                  Bo wywozi smieci i nakryto go z brakiem utylizacji - po prostu.
                  Ja bym ci nie zyczyl, by Thornmann "inwestowal" w B-czy i ciesze sie ze nie ma
                  go w T-niu, ale moze ty lubisz ulice utwardzane świetlókami?
            • a_weirdo Re: Bydzia - miasto z charakterem 07.10.05, 10:18

> To wszystko prawda - tu masz artykul z prasy odnosnie zarobkow:

Gdybyś nie był tak chory z nienawiści, mógłbyś zadzwonić do GUS i się
              dowiedzieć, jaka jest prawda. Boisz się dzwonić?

> A ty bys tylko kasowal takie informacje? Niezle :-)

Dokładnie.

> Jka za Stalina.

Za Stalina kasowano ludzi, a nie wiadomości.
              • Gość: arek Re: Bydzia - miasto z charakterem ZAŚCIANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 10:21
                Mysle, ze ty bys chetnie skasowal i ludzi, ktorzy maja inne zdanie niz ty.
                Mylę się?
                a_weirdo = dwumiasto = jątrzący leszek
                Tu jest więcej:
                torun-bydgoszcz.pl/forum/viewtopic.php?t=403
    • a_weirdo Re: Bydzia - miasto z charakterem! 07.10.05, 10:27
      > Bydzia zaczyna mieć charakterek i My tez powinniśmy!!!

Charakter to ma od dawna, zaczyna to się odradzać po komunie.
      • Gość: rr Po komunie to raczej traci na znaczeniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 10:30
        Po komunie to raczej traci na znaczeniu, bo wtedy sztucznie pompowano z Wawki a
        teraz nie
    • Gość: arek Re: Bydzia - miasto z charakterem ZAŚCIANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 10:34
      Gość portalu: rr napisał(a):

> Po komunie to raczej traci na znaczeniu, bo wtedy sztucznie pompowano z Wawki
      > a teraz nie

Czerwone wladze lożyły na czerwone miasto. Tearz sie skonczylo i w realnym
      rynkowym swiecie B-cz przegrywa raz za razem.

rr ma racje!
      • Gość: maniek Re: Bydzia = miasto IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.05, 11:07
        Każde miasto ma jakiś charakter , każde miasto jest inne - tak więc Bydgoszcz
        jest miastem z charakterem.
        • Gość: lech Re: Bydzia = miasto IP: *.chello.pl 10.10.05, 17:49
          Otoz to!
      • Gość: blee Re: Bydzia - miasto z charakterem ZAŚCIANKA IP: *.chello.pl 07.10.05, 11:29
        Dziękuję bardzo za to "pompowanie i łożenie" na BDG za komuny.. Zochydzono
        zabudowę miasta, pozatykano koszmarkami architektonicznymi dziury po zabytkach
        zburzonych w czasie wojny .. Przed wojną nie bez powodu Bydgoszcz była nazywana
        "Wiedniem Północy". Teraz Bydgoszcz powoli się odradza, czy tego chcesz czy nie,
        żeby jeszcze tylko przeforsować koncepcję odbudowy zabytków.. Twój Toruń też się
        rozwija i bardzo dobrze, cieszy mnie to. Nie rozumiem podejścia ludzi takich jak
        Ty, obs.. wszystko dookoła, tylko moje najlepsze, MOJE MOJE! :/
    • Gość: lew Spójrzcie na tempo inwestycji IP: *.chello.pl 07.10.05, 13:48
      Jeszcze nigdy w historii Bydgoszczy nie było takiego przyspieszenia jak obecnie,
      czy to jest przypadek? Z pewnością duży wpływ na taki stan rzeczy ma fakt
      rozpoczęcia budowy Centrum Szkolenia Oficerów NATO i z tego należy się cieszyć!
      Za kilka lat nie poznamy naszego miasta! Do tego dochodzą jeszcze starania w
      dziedzinie, w której nikt z nas by się zmian nie spodziewał, a mianowicie;
      dbałość o zabytki... Proszę bardzo;
      - odbudowa "Potopu" (cymes!)
      - wschodnia pierzeja Starego Rynku
      - remonty na Starym Mieście (przede wszystkim Zaułek!)
      - plany związane z remontami Wenecji (tak, tak! Cierpliwości)
      - plany związane z zagospodarowaniem Wyszogrodu
      - zabudowa Wyspy Młyńskiej (to będzie prawdziwy "hit" - widziałem plany)
      Jeszcze wiele innych, o których może ktoś bardziej ode mnie kompetentny coś
      dorzuci...
      A tak przy okazji; czy ktoś wie, co będzie z figurą Twardowskiego?

• Gość: um Re: Spójrzcie na tempo inwestycji IP: 193.19.104.* 07.10.05, 14:08
        figura ma pokazywać się w oknie nad księgarnią Matras - Stary Rynek. Trwaja
        prace nad mechanizmem, który będzie Twardowskiego wysuwał z okna. Samo okno
        zostanie powiększone.
        Będzie to kolejna atrakcja, o której będą mogli opowiadać bydgoscy przewodnicy.
        • Gość: lew Re: Spójrzcie na tempo inwestycji IP: *.chello.pl 07.10.05, 14:22
          Serdeczne dzięki za szybką odpowiedź! Sześć miesięcy nie było mnie w Bydzi
          dlatego nie jestem na bieżąco i o to pytam....
          Zresztą, w uzupełnieniu mojego poprzedniego postu - kiedy się po dłuższym czasie
          przyjeżdża to tym ostrzej widać zmiany. Mogę więc stwierdzić, że jak narazie to
          co się szykuje w Bydgoszczy (i to, co już jest) to istna rewelacja. Od kilku dni
          jeżdżę po mieście i nie mogę się nadziwić, gdzie nie spojrzeć - rozkopy!
          Przecież to jeden wielki plac budowy! Mój apel do "narzekaczy"; spójrzcie
          uczciwie na swoje miasto - naprawdę jest się z czego cieszyć.
          Jeszcze raz dzięki panie (pani?) "um"...
          • Gość: PIT Re: Spójrzcie na tempo inwestycji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 18:00
            W kilku najbliższych latach 1,5 mld zł będzie wpompowane w Bydzię.
            300 mln obiekty Centrum Szkolenia NATO, 1 mld zł wodociągów, 100 mln drogi (75
            mln samo dokończenie trasy W-Z). 6 hoteli cztero, trzygwiazdkowych, wielkie
            centrum handlowe z drugim w mieście multipleksem, Starówka odmieni się nie do
            poznania, rozwijać się bedą 2 unwiersytety rodzime powstałe od zera staraniem
            lokalnego środowiska.
            Port lotniczy - mam nadzieję rozwitnie wkrótce. Drogi ekspresowe (zwłaszcza S5)
            będzie budowana równolegle z A1.
            Boom gospodarczy może nastąpić, gdy rozwinie się Bydgoski Park Przemysłowy.
            Prawie dwukrotna różnica wielkości Bydgoszczy i Torunia będzie robić swoje.
            Tutaj będą rozwijać się usługi, jak dotychczas.
            W kulturze Bydgoszcz nie ma sie czego wstydzić. 2 instytucje narodowe, teatr na
            dobrym poziomie, bez kompleksów wobec Horzycy, blisko 10 teatrów prywatnych itd.
            Służba zdrowia stoi w Bydgoszczy na wysokim poziomie, przyciąga pacjentów nawet
            z sąsiednich regionów, a jeden ze szpitali uznano najlepszym w kraju.

Mimo aktywności Torunia w zdobywaniu pieniędzy europejskich, to Bydgoszcz na
            razie zdobyła prawie 2x więcej funduszy (630 mln wobec 350 mln Torunia).

Inwestycje Torunia dotyczą w części tego ,co Bydgoszcz już wcześniej zrobiła np
            modernizacja wylotówek.

Ogólnie: Bydgoszcz bezie stawać się drugim Toruniem, a Toruń drugą Bydgoszczą.
            Rozwój będzie dotyczyć zwłaszcza tych dziedzin, w których sąsiednie miasto jest
            spełnione.
            • trond hipermarkety mogą się przydać 07.10.05, 18:33
              do uatrakcyjnienia miasdta.wystarczy,że na ich dachach pobuduje się
              ogrody,bary,kawiarnie,tarasy.może któryś szarpnie się na wieżę widokową
              obrotową.ile to roboty?
              • Gość: PIT Re: Punkty widokowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 18:57
                Mamy już taras widokowy na kopule Bazyliki. Kilka lat temu nawet
                dywagowano ,aby go udostępnić dla turystów.

Natomiast kiedyś wpadł mi pomysł, aby po wykończeniu Opery, udostępnić jej dach
                na wielki okrągły taras, skąd możnaby obserwować Starówkę.

Powinien być odbudowany kościół pojezuicki, a jego wieże galeriami widokowymi
                oraz miejscem odgrywania hejnału bydgoskiego.

Natomaist niezależnie od tego, Bydgoszcz jest świetnie położona w pradolinie,
                pociętej terasami. Stad mamy 20 km tarasów widokowych. Polecam spacer z
                Miedzynia do Łęgnowa, lub z Myślęcinka do Fordonu.
                W tym roku miałem okazję pozwiedzać trochę Bydgoszcz i jej uroki. Głównie rzeki
                i tarasy.

Najpiękniejsze punkty widokowe to na tarasie południowym: Szwederowo, Wyżyny i
                Łęgnowo, natomiast na północnym: grodzisko w Zamczysku, góra Szybowników,
                Jarużyn i grodzisko w Strzelcach (panorama pomorskiego przełomu Wisły).
                Pra-słowianie wiedzieli gdzie budować grody, aby nie być zaskoczonym napadami.
                Każdy z nich leży na pięknym punkcie widokowym (Zamczysko, Wyszogród, Strzelce).
                • Gość: lew Re: Punkty widokowe IP: *.chello.pl 07.10.05, 23:32
                  Jest takie miejsce na Wyżynach, nie pamiętam już dokładnie gdzie, z którego jest
                  wspaniały widok na niemalże całą Bydgoszcz. wystarczyłoby tylko pobudować
                  odpowiednią infrastrukturę, jakis taras, barierki, itp...
                  To chyba było gdzieś w pobliżu Jaru Czynu Społecznego...
                  • Gość: Mystick Re: Punkty widokowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 00:26
                    mieszkam na Wzgórzu Wolności, bardzo bym chciał, żeby wyremontowali zejście do
                    Łuczniczki. Może jakiś lobbying w GW??? Co gazeta na to???
                    • Gość: lew Re: Punkty widokowe IP: *.chello.pl 09.10.05, 15:34
                      Mystick - masz na myśli tę trasę turystyczną biegnącą obok cmentarza?
                      • Gość: Mystick Re: Punkty widokowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:52
                        ... tak, ale chodzi mi głównie o zejście schodami nie od Browarów ale od
                        wzgórza, lampy się nie świecą, schody rozwalone, jaka to wizytówka miasta???
                        Niedaleko jest fajny zjazd rowerowy, ale trzeba go uporządkowa
                  • Gość: Mystick Re: Punkty widokowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 20:53
                    a propos Jaru Czynu......... wiesz co tam jest ;-)))))))))))
                    hue hue hue
                    • Gość: lew Re: Punkty widokowe IP: *.chello.pl 10.10.05, 22:06
                      Nie wiem bo już dawno tam nie byłem... A co..?
                      • Gość: Mystick Re: Punkty widokowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 23:50
                        tylko mi teraz nie podp., że nie wiesz, bo nie odwiedzasz ;-0
                    • Gość: Mystick Re: Punkty widokowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 23:49
                      burdel
    • Gość: danny Do Klakiera: schody sie rozlatuja !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 08:45
      Do Klakiera: schody sie rozlatuja !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka