Dodaj do ulubionych

Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej

IP: *.cps.pl 11.10.02, 22:50
Proponuję przed oddaniem synagogi prawowitym właścicielom
najpierw ją odrestaurować.Przecież to z naszej winy zabytek ten
popadł w ruinę.Dziwi mnie tylko fakt,że przez tyle lat Gmina
Żydowska nie wykazywała zainteresowania swoją świątynią?!To stan
braku zainteresowania spowodował doprowadzenie do takiego stanu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: 213.77.40.* 12.10.02, 13:31
      Jestem oburzona wypowiedzią radnego Maćkiewicza. To naprawdę
      skandal wpaść na pomysł w świątyni - nie ważnej jakiej -
      zorganizować siłownię. Nie, to nie skandal - to jest po prostu
      śmieszne.
    • Gość: Monia Synagoga!!! IP: 213.77.40.* 12.10.02, 13:35
      Cóż, usiąść i płakać nad mądrością pana radnego.
      • Gość: back off Re: Synagoga!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 13:40
        Może radny powinien zamiast na obrady iśc na siłownię i zając się czymś co go
        interesuje?:) Ja mogę wejść na jego miejsce :)

Miłego dnia.

Stasiu
    • Gość: Studentka Czy radni biorą pod uwagę aspekt turystyczny? IP: 213.77.40.* 12.10.02, 13:39
      Przecież synagoga w pierwotnej formie, czy też formie
      proponowanej przez Gminę Żydowską ma szanse przyciągać turystów,
      a co za tym idzie większe korzyści finansowe dla miasta - trochę
      trzeba pomyśleć Panie Maćkiewicz, pomyśleć - to nic nie boli.
      • tytt Re: Czy radni biorą pod uwagę aspekt turystyczny? 22.12.02, 19:07
        Obawiam się,że turystyki w tym mieście nigdy się nie doczekamy.. Mam jednak
        nadzieję na odrobinę tolerancji i otwartości! W sumie to już niezły zalążek do
        myślenia w kategoriach miasta otwartego i przyjaznego (a więc turystycznego..)
        Choć jak mówię-turystyki w bydzi nie będzie..
    • Gość: mysza Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 15:07
      czy mozna gdzies obejrzec ten budynek - dzieki za info .
      • polynomial Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 12.10.02, 15:23
        Jak sama nazwa wskazuje, we Fordonie ;). Trzeba pojechać autobusem lini 65 do
        końca i cofnąć się jakieś 200-300 metrów.

Polynomial-C
      • antymax Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 13.10.02, 14:49
        www.mat.uni.torun.pl/~heimat/0051.jpghttp://www.mat.uni.torun.pl/~heimat/0095.jpg
        • antymax Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 13.10.02, 14:50
          http://www.mat.uni.torun.pl/~heimat/0051.jpg<br>
          www.mat.uni.torun.pl/~heimat/0095.jpg
          • antymax Te adresy juz powinny dzialac 13.10.02, 14:51
            "target="_blank">www.mat.uni.torun.pl/~heimat/0051.jpg

www.mat.uni.torun.pl/~heimat/0095.jpg
            Sorki za te pomylki, ale trudno przewidziec jak sie zachowa parser
    • Gość: Daria Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: *.bydgoszcz.mtl.pl 12.10.02, 20:11
      Jacy wyborcy tacy radni. Mam nadzieję, że teraz pan już nie
      wejdzie do rady. Gratulacje kolejnego idiotycznego
      pomysłu.!!!!!!!
    • Gość: Daria Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: *.bydgoszcz.mtl.pl 12.10.02, 20:14
      c.d.
      Dobrze, że jeszcze istnieją tacy ludzie jak Pan mgr Maciej
      Obremski. Naprawdę.
      • pan_pndzelek Ten GŁĄB maćkiewicz nie jest radnym 12.10.02, 21:51
        Ten GŁĄB maćkiewicz nie jest radnym. Rada osiedla to taka
        śmieciarska organizacyjka głąbów w stylu tego tam maćkiewicza.

Maćkiewicz, mam dla ciebie propozycję: urządź ty sobie siłownię
        a nawet dyskotekę w swoim kościele. OK idioto?
        • Gość: Polak Re: Ten GŁĄB maćkiewicz nie jest radnym IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 13.10.02, 00:36
          A po co nam ZYDZI w Bydzi? lepiej bez nich.
          • Gość: Niemiec oddajcie tez nam co nasze ... IP: *.nyc.rr.com 13.10.02, 06:01
            ...jesli juz wszystkim oddajecie !
            • Gość: sz.żyd ja jestem niemcem - serio IP: *.atr.bydgoszcz.pl 17.10.02, 16:13
              i wcale nie chce tej mleczarni w Serocku
              co nam zabrali
              jak onkel Franz Wasielewski musiał w 45 spierdalać
              bo babe miał i dziecko
              ... teraz ty spierdalaj ..
          • Gość: Asia Re: Ten GŁĄB maćkiewicz nie jest radnym IP: *.kolfer.com.pl 19.10.02, 17:10
            Gość portalu: Polak napisał(a):

> A po co nam ZYDZI w Bydzi? lepiej bez nich.

Ale z Ciebie kretyn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: sim Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: 212.122.213.* 13.10.02, 13:17
      Ogolnie stara czesc Starego Fordonu mogla by stac sie wizytowka Bydgoszczy dla
      wjezdzajacych do miasta ze strony Torunia. Wystarczy tylko przejsc sie kilkoma
      brukowanymi, starymi uliczkami, by zrozumiec o co chodzi. Fordon ma ogromny
      potencjal jezeli chodzi o stworzenie wspanialego klimatu i miejsca rozrywki dla
      Bydgoszczan z centrum miasta. Mysle ze niewiele osob zdaje sobie z tego sprawe,
      a napewnno nie sa to osoby pokroju radnych tego osiedla. trzeba byc prawdziwym
      ignorantem i czlowiekiem oglednie mowiac nieuczonym, bez smaku i waskich
      horyzontach by zaproponowac silownie w starej boznicy... Jezu co za pustaki
      intelektualne. Trzeba jechac az do Krakowa by posmakowac troche kultury, czy
      co. Czy to sie nigdy nie zmieni? I bydgoszcz, bedzie zawsze miastem dresiarzy i
      nierozgarnietych amatorow taniej i miernej rozrywki w stylu otwarcia
      Luczniczki?
      Pozdrawiam Was!
      • radca Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 13.10.02, 13:23
        Gość portalu: sim napisał(a):

> Ogolnie stara czesc Starego Fordonu mogla by stac sie wizytowka Bydgoszczy
        dla
        > wjezdzajacych do miasta ze strony Torunia. Wystarczy tylko przejsc sie
        kilkoma
        > brukowanymi, starymi uliczkami, by zrozumiec o co chodzi. Fordon ma ogromny
        > potencjal jezeli chodzi o stworzenie wspanialego klimatu i miejsca rozrywki
        dla
        >
        > Bydgoszczan z centrum miasta. Mysle ze niewiele osob zdaje sobie z tego
        sprawe,
        >
        > a napewnno nie sa to osoby pokroju radnych tego osiedla. trzeba byc
        prawdziwym
        > ignorantem i czlowiekiem oglednie mowiac nieuczonym, bez smaku i waskich
        > horyzontach by zaproponowac silownie w starej boznicy...

W pelni sie pod tym podpisuje

radca

ps. ciesze sie,ze wreszcie podjeto rozsadna decyzje. Nieraz wczesniej o tym
        problemie pisalem.
      • tytt Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 22.12.02, 19:13
        Człowieku, ty nie zadałeś pytania, ty masz smutną,acz wiecznie prawdziwą wizję
        tego miasta..
    • Gość: bolek Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: *.ozzl.org.pl 14.10.02, 08:55
      A kto miałby płacić za tę renowację?
      Skarb Państwa zabrał, nic z tym nie zrobił, później przekazał samorządom i tak
      się pozbył kłopotu! Teraz to miasto winnoby dokonać remantu, a ja pytam
      dlaczego?
      Synagoga nie była w tak fatalnym stanie kilka czy kilkanaście lat temu, tylko
      nie było ze strony Gminy Żydowskiej zainteresowania przejęciem majątku - czyżby
      czekali na zrobienie remontu i wtedy?! Takie przypadki odnotowujemy w kraju,
      poza tym nie dotyczą one wyłącznie Gminy Żydowskiej, to samo zrobił Kościół Rz-
      Katolicki z Górną Grupą (psychiatrykiem).
      Pomysł z siłownią to kpina! Brak jakiegokolwiek wyczucia!
      Budynek winien być odrestaurowany ale ze środków Min. Kultury (czy jak ich tam
      zwą?), a nie naszych lokalnych!
      • radca spoleczny "Komitet odbudowy Synagogi w Fordonie " 14.10.02, 12:26
        Moze by tak , powolac Komitet Odbudowy Synagogi w Fordonie ?
        TO byloby bardzo logiczne.Mysle,ze wielu z czasem przystapiloby do tej
        Inicjatywy.Jestem rowniez chetny wspoluczestniczyc w tym - jako urodzony
        " Fordoniak ". Pamietam ta Synagoge od najmlodszych lat - jak tylko siegam
        pamiecia : mialem wtedy 3 latka.

Kto sie podejmie ? - " Komitet odbudowy Synagogi w Fordonie " ?

Byc moze bedzie to wspolna nasza inicjatywa ?

pozdrawiam serdecznie i zapraszam do pomyslenia
        radca
        • Gość: ochman Re: spoleczny 'Komitet odbudowy Synagogi w Fordon IP: *.ipt.aol.com 14.10.02, 14:31
          A moze zainteresowac tym problemem gminy zydowskie na swiecie? (tak juz sie
          dzieje z synagoga w Poznaniu)
          • radca Re: spoleczny 'Komitet odbudowy Synagogi w Fordon 15.10.02, 21:50
            Gość portalu: ochman napisał(a):

> A moze zainteresowac tym problemem gminy zydowskie na swiecie? (tak juz sie
            > dzieje z synagoga w Poznaniu)

Slyszalem,ze istnieje FUNDACJA LAUDERA, ktora sie tym zajmuje.Lecz tak dobrze
            nie jestem poinformowany.

pozdrawiam
            radca
            • nodorf Re: spoleczny 'Komitet odbudowy Synagogi w Fordon 16.10.02, 11:00
              radca napisał:

> Gość portalu: ochman napisał(a):
              >
              > > A moze zainteresowac tym problemem gminy zydowskie na swiecie? (tak juz si
              > e
              > > dzieje z synagoga w Poznaniu)
              >
              > Slyszalem,ze istnieje FUNDACJA LAUDERA, ktora sie tym zajmuje.Lecz tak dobrze
              > nie jestem poinformowany.

Mam nadzieję, że na remoncie fordońskiej bożnicy się nie skończy (oby nie na
              rozbiórce, którą może zalecić ekspertyza dla nowych właścicieli). Na bydgoskim
              Starym Mieście czeka przecież na odbudowę imponująca synagoga, zniszczona w
              czasie II wojny światowej przez Niemców. O ile remont tej pierwszej może zostać
              sfinansowany ze źródeł krajowych, o tyle odbudowę tej drugiej trudno wyobrazić
              sobie bez pomocy międzynarodowej (gminy i fundacje żydowskie, pomoc niemiecka
              jako zadośćuczynienie za rozbiórkę).
              Dwie żydowskie świątynie w mieście w tej części kraju to byłby prawdziwy
              ewenement. Łódź, Wrocław i Kraków straciłyby monopol na obnoszenie się z
              wielokulturowością. No i zainteresowanie turystów i mediów zapewnione (nawet,
              gdyby ktoś próbował schrzanić promocję, jak w przypadku hali).
              • radca "klucz do Synagogi " 21.12.02, 16:25
                oto artykul z dzisiejszego "expressu bydgoskiego"

" Klucz do synagogi

Sobota, 21 grudnia 2002r.

Dziesięć lat czekania i nadal nic. Tak można podsumować sprawę synagogi w
                starym Fordonie, która ciągnie się już od 1992 roku. Najbardziej na tym traci
                budynek, który z miesiąca na miesiąc jest w coraz gorszym stanie.

- Mieszkam od urodzenia w starym Fordonie i ilekroć przechodzę ulicą Bydgoską,
                to serce mi się kraje na widok zniszczonej synagogi, o której wszyscy
                zapomnieli - mówi Tekla Malinowska. - Nie ważne, że my jesteśmy katolikami.
                Powinniśmy szanować inne wyznania i ich świątynie. Pisaliście jakiś czas temu,
                o tym, że synagoga wreszcie wróci do prawowitych właścicieli, ale nadal nic się
                nie dzieje. Dlaczego? Pytanie to, niestety, pojawia się coraz częściej nie
                tylko ze strony mieszkańców starego Fordonu. Kiedy zapadło orzeczenie Komisji
                Regulacyjnej do spraw Gmin Wyznaniowych - Żydowskich MSWiA o zwrocie gminie
                żydowskiej synagogi wydawało się, że do załatwienia zostały już tylko
                formalności. Niestety, tak nie jest. Zabytkowa nieruchomość, o powierzchni 1118
                metrów kwadratowych nadal czeka na przejęcie. Kiedy to nastąpi, nie wiadomo.

- W związku z reorganizacją urzędu oraz zmianami na stanowiskach dyrektorskich,
                wiele spraw zostało teraz zawieszonych w powietrzu. W sprawie synagogi wszystko
                jest już praktycznie załatwione i na początku roku przejęcie powinno zostać
                jednak sfinalizowane - mówi jeden z urzędników referatu terenowo - prawnego w
                Wydziale Gospodarki Nieruchomościami, Geodezji i Katastru w Urzędzie Miejskim w
                Bydgoszczy. Sfinalizowana, o ile znajdą się klucze do obiektu, bo kiedy
                próbowaliśmy ostatnim razem zrobić zdjęcie wewnątrz, okazało się, że nikt nie
                wie, gdzie one są.

kw - Express Bydgoski "

radca
      • tytt Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 22.12.02, 19:15
        Czasem mamy jednak samo-rządy..
        • Gość: Polak Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: *.stmnca.adelphia.net 23.12.02, 05:00
          Zburzyć budynek, z cegieł zbudować domy dla ofiar Żydów. Po tym miejscu
          przejechać się buldożerem I postawić blok mieszkalny dla Polaków dotkniętych
          żydokomuną.

Pisarczykom z Expresu Bydgoskiego dać kopa na zapęd, żeby zatrzymali się aż w
          Palestynie.

Żydów przepędzić w cztery wiatry za Katyń, za Sybir, za Kazachstan, za
          żydokomunę i nasze zmarnowane życie w żydokomunie, za nasze domy zrujnowane
          żydkomonistycznym zamrożeniem nas w PRL-u Jakuba Bermana, Brystygierowej,
          Bolesława Bieruta, Zamborowskiego, Minca, Radkiewicza, Józefa Światły, Salomona
          Morela i tysięcznych rzesz żydowskich oprawców narodu polskiego, którzy
          stanowili trzon Urzędu Bezpieczeństwa i tych żydowskich komuchów, co rządzą
          terrorem politycznej poprawności narzuciwszy Polakom obecną dyktaturę
          demokracji syjonistycznej.

Synagogi wam? A poaszoł wont do Palestyny, tam was kochają. A won dzieci I
          kobiety zabijać w Palestynie. Od Polski sie odczepić, czerwie pasożytniczy!

• Gość: ochman Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: 62.190.181.* 23.12.02, 12:00
            Czyz nie zakrawa na ironie fakt, ze ludzie tacy zawsze
            podpisuja sie "Polak" (lub podobnie)? Plus oczywiscie, o
            ile nie sa neopoganami, to czcza dwojke Zydow lzac cala
            reszte.
            • tytt Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 23.12.02, 15:25
              Czy nie zakrawa na ironie,że tacy ludzie potrafią pisać? ;) Ochman, radzę
              położyć na nich laskę i po prostu nie komentować ich bredni..
            • bator1 Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 23.12.02, 15:45
              Ludzie to za dużo powiedziane: na naszym maleńkim forum jest tylko jeden
              aktywista pracowcie wklepujący płody swojej chorej wyobraźni... Ale nicków to
              ma bez liku
          • tytt Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej 23.12.02, 15:22
            Och jaki jestem uprzedzony!! Zgłoszę się na wykłady akademickie z uprzedzeń i
            dyskryminacji! Jestem taki wyrazisty! Tylko co gdy się mnie o coś spytają?
            Przecież jeszcze nigdy nie pomyślałem? ?!:O
          • Gość: ispan Re: Synagoga w Fordonie wraca do Gminy Żydowskiej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.02, 09:38

> Zburzyć budynek, z cegieł zbudować domy dla ofiar Żydów. Po tym miejscu
            > przejechać się buldożerem I postawić blok mieszkalny dla Polaków dotkniętych
            > żydokomuną.
            >
            > Pisarczykom z Expresu Bydgoskiego dać kopa na zapęd, żeby zatrzymali się aż w
            > Palestynie.
            >
            > Żydów przepędzić w cztery wiatry za Katyń, za Sybir, za Kazachstan, za
            > żydokomunę i nasze zmarnowane życie w żydokomunie, za nasze domy zrujnowane
            > żydkomonistycznym zamrożeniem nas w PRL-u Jakuba Bermana, Brystygierowej,
            > Bolesława Bieruta, Zamborowskiego, Minca, Radkiewicza, Józefa Światły,
            Salomona
            >
            > Morela i tysięcznych rzesz żydowskich oprawców narodu polskiego, którzy
            > stanowili trzon Urzędu Bezpieczeństwa i tych żydowskich komuchów, co rządzą
            > terrorem politycznej poprawności narzuciwszy Polakom obecną dyktaturę
            > demokracji syjonistycznej.
            >
            > Synagogi wam? A poaszoł wont do Palestyny, tam was kochają. A won dzieci I
            > kobiety zabijać w Palestynie. Od Polski sie odczepić, czerwie pasożytniczy!
            >
            Obrzezali cię w dzieciństwie, czy co??? Seks nie taki jaki powinien być...???
            też Polak (Ispan)
    • Gość: Polak Żeby Polska była Polską IP: *.stmnca.adelphia.net 13.01.03, 08:16
      DEKLARACJA WOLNEGO POLAKA

Jestem Polakiem. Mam obowiązki polskie i polskie pragnienia. Chcę wolnej
      Polski. Chcę Państwa Polskiego, w którym Polacy są gospodarzami. Chcę własności
      polskiej w polskich rękach i polskiego chleba na polskim stole. Chcę pracy dla
      każdego Polaka, który chce pracować, i dachu nad głową dla każdego Polaka,
      którego pozbawiono domu. Chcę uczciwego dostę do leków dla chorych. Chcę
      godziwych warunków życia dla każdej polskiej rodziny. Chcę Trybunalu Stanu dla
      tych, którzy wyprzedają polskie dobra i wydają rządy Polski w ręce obcych
      stolic.

Chcę współpracy Polski z innymi narodami opartej na poszanowaniu praw każ
      narodu do wolności i na uczciwej wymianie dóbr. Każdy inny rodzaj
      rzekomej "współpracy" uznaję za próbe eksploatacji i podboju. Uznaję prawo
      każdego narodu do obrony przed podbojem. Chcę bronić wolności Polski, która
      stanęła w obliczu podboju przez Unię Europejską.

Sprzeciwiam się włączeniu Polski do Unii Europejskiej, bo to prowadzi do
      likwidacji suwerenności mojego Państwa i do obcych rzadów nad Polakami. Nie
      chcę dawnego poddaństwa Moskwie zamienić na nowe poddaństwo wobec Brukseli.

Nie będę popierał żzadnych działań, które szkodzą Polsce, oraz osób i
      organizacji, które w takich działaniach uczestniczą. Będę dla dobra Polski
      współdziałał ze wszystkimi, którzy tę Deklarację Wolnego Polaka złożą.
      Czy ktoś z Polaków chciałby jeszcze powiedzieć to samo co my? Czy będzie nas
      więcej niż dwustu kilkudziesięciu?

Posel Jan Łopuszanski
      Posel Józef Skowyra
      Posel Ewa Kantor
      Posel Stanislaw Szyszkowski
      Posel Leszek Murzyn
      Posel Urszula Krupa
      Posel Gertruda Szumska
      Posel Witold Tomczak
      Posel Zofia Krasicka-Domka
      Senator Jan Szafraniec
      Posel Gabriel Janowski
      Posel Halina Szustak
      Posel Gabriela Maslowska
      Posel Piotr Krutul
      Posel Halina Nowina Konopczyna
      Posel Halina Murias
      Posel Stanislaw Papiez
      Posel Anna Sobecka
      Posel Mariusz Grabowski
      Zbigniew Łabedzki - portal Ojczyzna.pl

Tu Twój podpis: _________________
      • Gość: Fore Re: Żeby Polska była Polską- no właśnie! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 08:53
        zazwyczaj staram się nie reagować, ale dzisiaj jest chyba niskie ciśnienie

> DEKLARACJA WOLNEGO POLAKA itp
        i podał listę:
        >
        > Posel Jan Łopuszanski
        *na pewno nie Lopousch?

> Posel Józef Skowyra
        *hmmm, tego trzeba by sprawdzić, nazwisko conajmniej dziwne

> Posel Ewa Kantor
        *ajajajajaaj, to już prawie pewne

> Posel Stanislaw Szyszkowski
        *Szyszkowski to dla zmyłki, to z pewnością stary Rosenkrantz

> Posel Leszek Murzyn
        *to chyba jakas pomyłka?

> Posel Urszula Krupa
        *miejmy nadzieje, ze to nazwisko pochodzi od staropolskiego Krupniku

> Posel Gertruda Szumska
        *ajajajajjaj, to samo, co przy pani Kantor

> Posel Witold Tomczak
        *jaki tam z niego Tomczak

> Posel Zofia Krasicka-Domka
        *
        > Senator Jan Szafraniec
        *to może być jedyna prawdziwie polska postać. Najpolstsza.

> Posel Gabriel Janowski
        *"Gabriel- człowiek boży lub "Bóg jest moim męstwem" (hebrajskie)!!!!!!!. Imię
        jednego z trzech archaniołów"

> Posel Halina Szustak
        *niestety, istnieją pewne dane, że to stara rodzina de Schustadzct

> Posel Gabriela Maslowska
        *to samo co przy Gabrielu

> Posel Piotr Krutul
        *ajajajajaj, to już naweet nic pisać nie trzeba

> Posel Halina Nowina Konopczyna
        *to może być drugie jedyne najpolstsze nazwisko i postać.

> Posel Halina Murias
        *bez komentarza Murien

> Posel Stanislaw Papiez
        *narod Polski ma tylko jednego Papieża i on nie ma na imię Stanisław

> Posel Anna Sobecka
        *Anna- z hebrajskiego Hannah, wdzięk, łasKA. Poza tym- mówi się o TYCH
        Sobetz'ach

> Posel Mariusz Grabowski
        *Graben chyba

> Zbigniew Łabedzki - portal Ojczyzna.pl
        * Z polskimi, najpolstszymi łabędziami ten Pan nie ma zbyt wiele wspólnego!!
        >
        > Tu Twój podpis: Najpolstsza Polka
        • Gość: ochman Re: Żeby Polska była Polską- no właśnie! IP: 62.190.181.* 13.01.03, 11:21
          A Balcerowicz i tak musi odejsc

:-)))
          • Gość: Polak Re: Żeby Polska była Polską- no właśnie! IP: *.stmnca.adelphia.net 16.01.03, 00:44

> A Balcerowicz i tak musi odejsc
            >
            > :-)))

Balerowicz znajduje sie na liscie semitow z roku 2002, ktorzy wplywaja na
            polskie rzady, a ktorzy podszywaja sie pod polskie nazwiska - pod numerem 6.

Leszek Balcerowicz - Aaron Bucholtz

Balcerowicz winien jest pozbawienia Polakow przemyslu i wprowadzenia szakala
            Szorosza z jego Pinczerkiem z Harvardu Jeffreyem Sachsem, ktorzy ogolosili kraj
            z reszty jaka zosala po komuchach i zydokomunie dla Polakow w kraju i zagranica.

Gdyby go powieszono nawet za fajfusa, to nie bylaby to dla niego zbyt lagodna
            kara i przestroga dla innych "naszych".

• Gość: ochman Re: Żeby Polska była Polską- no właśnie! IP: 62.190.181.* 16.01.03, 11:28
              Ach, ci domorosli spece od ekonomii...

Napisz mi geniuszu, najlepiej bez poslugiwania sie
              odnosnikami do fauny, jak ty bys rozwiazal sytuacje
              ekonomiczna kraju z 1989. Popisz sie.
              • Gość: Polak-wolnynajmita Re: Żeby Polska była Polską - no właśnie! IP: *.stmnca.adelphia.net 19.01.03, 23:09

> Ach, ci domorosli spece od ekonomii...
                >
                > Napisz mi, jak ty bys rozwiazal sytuacje
                > ekonomiczna kraju z 1989.

"Po prostu odmawiasz
                i – szlus! Potem budujesz concenzus społeczny i – jeśli ci się uda mieć
                poparcie wyborców – dzwonisz do prezesa Edwarda Moskala i organizujesz
                współpracę z Polonią.

Żeby to się udało, musisz wywołać jakis pożar rajstagu, żeby przekonać zjadaczy
                chleba powszedniego.

Potem pracujesz przez 2-3 lata i budujesz blok wyborczy Polonii dla wpłynięcia
                na wybór prezydenta USA i szantażujesz następnego kandydata prezydenckiego jak
                to pewna znana nacja robi już od Lincolna.

Jeżeli za mały jest entuzjazm mas miejscowych, ogłaszasz uwłaszczenie
                Bydgoszczan i przyobiecujesz im działki z ziemi województwa i ogłaszasz
                Bydgoszcz i województwo wolnym miastem, suwrennym wobec rządu warszawskiego i
                całego towarzyszącego mu tam motłochu Na początek wydalasz z miasta i
                województwa elementy wrogie i organizujesz wybory, albo rządzisz dekretami z
                nową partią.

Następnie . . .

“Ile masz lat? To ja mam cię uczyć?” - "
                • Gość: _xxx Dlaczego ( nie ) lubimy Żydów ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.01.03, 23:34

Kto to mógł powiedzieć?

.." Największym przestępstwem Żydów jest istnienie. "

Jak byście określili człowieka mówiącego te słowa?
                  A moze ktoś zna jego nazwisko?
                  • Gość: ispan ograniczony, ksenofobiczny,... dureń!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 23:40
                  • Gość: Polak-wolnynajmita Re: Dlaczego ( nie ) lubimy Żydów ? IP: *.stmnca.adelphia.net 20.01.03, 00:12
                    Gość portalu: _xxx napisał(a):

> Kto to mógł powiedzieć?
                    > .." Największym przestępstwem Żydów jest istnienie. "

Jakub Berman, Boleslaw Rotenszwanc (Bierut), Salomon Morel, Rakozcy, Lawrientij
                    Berja, Ratzinger, Henry Morgenthau, Menachem Begin, Icek Szamir itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka