a_weirdo 14.03.06, 16:22 Kolejny kwartał z dodatnim przyrostem naturalnym w Bydgoszczy. Takim czymś z miast w naszym województwie może się pochwalić jedynie Włocławek jeszcze. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyycek Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 16:24 no. to teraz jedynie nalezy sie zatroszczyc o poziom nauczania, opieki spolecznej i duzo, duzo ciepla, zeby mniej bylo komandosow, jogurtow czy innych bbalumow wsrod nas! Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 16:47 Kilka danych za III kwartał z kwartalnika GUS dla Bydgoszczy i Torunia. To gwoli niedawnych twierdzeń niektórych, że Bydgoszcz umiera, a Toruń rośnie. Małżeństwa Bydgoszcz: 905, Toruń: 491, 1,84x więcej w Bydgoszczy Urodzenia: Bydgoszcz: 833, Toruń: 433, 1,92x więcej w Bydgoszczy Przyrost naturalny: Bydgoszcz +0,19, Toruń: -0,02, powiat bydg +5,38, powiat tor. +5,08 Bezrobocie: Bydgoszcz: 10,7%, Toruń: 12,0% Oferty pracy: Bydgoszcz: 420, Toruń: 158 Podmioty gospodarcze: Bydgoszcz 46,713 tys. (127,3 na 1000 mieszk.), wzrost w 2005 r. o 3,1% Toruń 25,232 tys. (121,4 na 1000 mieszk.), spadek w 2005 r. o 1,5% Spółki handlowe: Bydgoszcz 3204, od marca 2005 przyrost 74 spółek Toruń 1818, od marca 2005 przyrost 40 spółek Odpowiedz Link Zgłoś
0maniek0 Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 17:27 widac tutaj wyraznie kto przoduje w tym regionie... Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_bydgoszcz Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 21:01 Już mnie to mdli powoli!Dajcie już sobie z tym spokój!Przeciez tu nie ma czego udawadniać! Odpowiedz Link Zgłoś
cdata Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 18:30 Pit1233 pozwolilem sobie wkleic tego posta na forum torunskie Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 18:01 a_weirdo klaniaja ci sie lekcje matematyki ze szkoly podstawowej nie wiem czy zrozumiesz moj tekst no ale jak nie to trudno ale juz w szkole podstawowej ucza tego abys takich glupot nie wypisywal Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 18:12 > a_weirdo klaniaja ci sie lekcje matematyki ze szkoly podstawowej Przyznam się, że w szkole podstawowej na matematykę jeździłem na UMK i wydawało mi się, iż byłem w tym całkiem nie zły, ale może wskażesz mi błąd. > nie wiem czy zrozumiesz moj tekst no ale jak nie to trudno Nie rozumiem, o co ci chodzi. Tradycyjnie nie zgadzasz się z GUS, ale czemu mieszasz do tego matematykę to nie wiem? > ale juz w szkole podstawowej ucza tego abys takich glupot nie wypisywal Przyrost naturalny ci przeszkadza i musisz się wyżyć? Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 18:55 >Tradycyjnie nie zgadzasz się z GUS, ale czemu mieszasz do tego matematykę to >nie wiem? Ja sie tradycyjnie nie zgadfzam z ZUS? Matematyke mieszam bo juz w szkole podstawowej uczysz sie z niej korzystac. Koncowa faza jest statystyka. Na czym polega statystyka powinienes wiedziec i z jakich danych mozna korzystac a z jakich korzystanie jest smieszne. Ty akurat przytoczyles smieszne dane a dikladnie w smieszny sposob, dane nic nie mowiace i nic nie znaczace. z tych samych danych mozesz skorzystacinaczej wiec albo sie wysil albo zaprzestan propagandy. bo to jest tylko propaganda. Teraz wyciagnij wnioski i podaj dane ktore cos znaczacego mowia Odpowiedz Link Zgłoś
coolek Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 19:28 Przyznam, ze zaskoczyla mnie informacja o kolejnym kwartale zakonczonym dodatnim przyrostem naturalnym. Nalezaloby jeszcze sie skupic nad poprawa wyniku migracji i moze w koncu w Bydgoszczy przestanie ubywac mieszkancow. Pocieszajacym jest tez fakt, ze bezrobocie wciaz spada. Kiedy zejdziemy poniezej 10%? Oby jak najszybciej:) Co do Torunia, to tenedncje rzeczywiscie sie troszke odwrocily, bo jeszcze niedawno bylo to jedno z dwoch miast, ktore moglo poszczycic sie dodatnim przyrostem nie tylko naturalnym. Jednak chwilowo niekorzystne tendencje moga sie szybko odwrocic, wiec nie ma raczej powodow do niepokoju:) Odpowiedz Link Zgłoś
coolek Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 19:41 Oczywiscie Torun to bylo jedno z dwoch miast w REGIONIU z dodatnim przyrostem naturalnym:) Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 19:55 Przecież aktualnie jedyne dwa miasta regionu z dodatnim przyrostem to Bydgoszcz i Włocławek... Odpowiedz Link Zgłoś
coolek Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 20:12 Aktualnie tak, przeciez nie pisalem, ze jest inaczej:/ Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 19:48 Nie łudźmy się, że tendencje będą długotrwałe. Należy raczej oczekiwać w dłuższej perspektywie ujemnego przyrostu zarówno w Bydgoszczy jak i w Toruniu. Cieszy jednak choć krótkotrwała dodatnia tendencja, ponieważ Bydgoszcz od początku lat 90-tych notowała wyraźnie ujemny przyrost. Odwrócenie tendencji to przy okazji prztyczek losu dla pewnych siebie antybydgosko nastawionych niektórych torunian, którzy trąbili od dawna o katastrofie demograficznej Bydgoszczy i niebywałym wzroście Torunia. W danych dotyczących struktury populacji Bydgoszczy tkwi pewien aspekt pozytywny, który dobrze rokuje na przyszłość. To duża stosunkowo liczba dzieci i młodzieży, podobna zresztą do struktury Torunia. Wyjątowość Bydgoszczy polega na tym, że jest bodaj największym polskim miastem o tak dobrej strukturze populacji w części dotyczącej dzieci i młodzieży. Z reguły, miasta większe mają katastrofalną strukturę demograficzną. Bydgoszcz bardzo dobrze wypada w części populacji dotyczącej ludzi młodych, a średnio w części dotyczącej populacji ludzi w średnim wieku i starszych. Oczywiście w porównaniu do miast podobnych tzn 300-tys i większych. Natomiast odnośnie migracji, sądzę, że najgorsze jest teraz, ale zbliża się tendencja malejąca. Przedmieścia stopniowo zaludniaja się i zagęszczają. To nie będzie sprzyjać atrakcyjności tych terenów, skoro zabudowa upodobni się np do Osowej, czy Miedzynia. Poza tym Bydgoszcz od lat 90-tych właściwie nie przedstawiła żadnego większego terenu pod budownictwo mieszkaniowe. Tereny te leżą odłogiem (np Prady, Esulapa, Jachcice, Pałcz, górny Fordon), ale w końcu ruszy ich zabudowa. W przyszłości, po zaludnieniu przedmieść, można spodziewać się mody na zamieszkanie w mieście. W ogóle problem budownictwa mieszkaniowego w Bydgoszczy po 1989 r. jest odsunięty w niebyt. Brakuje np programów rozwoju budownictwa w Planie Rozwoju Lokalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 21:21 > Cieszy jednak choć krótkotrwała dodatnia tendencja, Ja liczę na trwającą trochę dłużej... :-) > Natomiast odnośnie migracji, sądzę, że najgorsze jest teraz, ale zbliża się > tendencja malejąca. Przedmieścia stopniowo zaludniaja się i zagęszczają. To nie > będzie sprzyjać atrakcyjności tych terenów, skoro zabudowa upodobni się np do > Osowej, czy Miedzynia. Tu nie jestem tak optymistycznie nastawiony. Ciągle jest tak, że w Bydgoszczy brakuje tak atrakcyjnych terenów, jak np. w Osielsku, żeby zbudować sobie domek. Jeśli kogoś tylko stać, to ma wybór: Osielsko, Niemcz, tereny za Osielskiem i tyle. Zamczysko, które mogłoby być alternatywą na terenie miasta ciągle stoi nieprzygotowane... > Poza tym Bydgoszcz od lat 90-tych właściwie nie przedstawiła żadnego większego > terenu pod budownictwo mieszkaniowe. Dokładnie. > Tereny te leżą odłogiem (np Prady, Esulapa, Jachcice, Pałcz, górny Fordon), ale > w końcu ruszy ich zabudowa. Tylko, czy nie będzie trochę za późno... Przez 15 lat nic nie ruszyło, to jakie są przesłanki, by twierdzić, że chociaż za 20 lat coś ruszy? Tereny to również problem jeśli chodzi o inwestycje przedsiębiorców - największy teren inwestycyjny na postawienie np. fabryki, który mamy do zaproponowania, to... 3ha (kolejny to 2.5ha i na tym koniec)! > W przyszłości, po zaludnieniu przedmieść, można spodziewać się mody > na zamieszkanie w mieście. Jeśli będzie gdzie. Będzie ładnie, z dobrym dojazdem, z odpowiednim sąsiedztwem, w spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
miodomir Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 21:38 Zgadzam się z Tobą pit co do braków rozwoju budownictwa w Bydgoszczy. Przez ostanie 15 lat władze miasta nie przedstawiły praktycznie żadnych terenów pod nowe budownictwo jedno i wielorodzinne. Brakuje gruntów pod tego typu inwestycje. Nic nie robi się(oprócz mówienia) w kwestii dawnego poligonu na Jachcicach. Bardzo atrakcyjne inwestycyjnie są tereny leśne po drugiej stronie torów Bydgoszcz-Bielawy (okolice ulicy Sygnałowej)po ulicę Armii Krajowej. Są to na pewno bardzo trudne tematy ale od czego są władze tego miasta i blisko 800 urzędników UM. Obecna polityka prowadzi nie tylko do wyludniania miasta, ale tym samym do spadku wpływów podatkowych, z podatku od osób fizycznych. Jednocześnie osoby zamieszkujące gminy podmiejskie korzystają z wielu usług, które daje im Bydgoszcz, typu: szkolnictwo średnie, kultura, sport czy ochrona zdrowia. Tak więc brak przypotowanych grunków na inwestycje to jawne działanie na szkodę miasta. Kolejny problem, to realizowany remont ulic. Zapał obecnych władz do remontu tzw. druk lokalnych jest po prostu śmieszny. Każdy chciałby ładne drogi przy swoim domu, ale wydawanie 5 milionów zł na drogę przy której stoi 10 domów jest okradaniem pozostałych mieszkńców miasta. Ci ludzie z podatku od nieruchomości nie zapłacą w przeciągu roku 2tys.zł. Właściele kamienic w mieście płacą po 10tys. rocznie, a jak wygląda Dworcowa, Focha czy wiele innych mniejszych ulic, każdy widzi. Centrum miasta, poza nielicznymi przypadkami, to obora- oczywiście za zgodą i na życzenie władz miasta. Jak będą robili tak dalej to Bydgoszcz będzie miała 200.000 mieszkańców. No ale jak przeciętny dziennikarzyna może rządzić dużym miastem (nie obrażając profesjonalnych reprezentantów tego zawodu). Odpowiedz Link Zgłoś
pit1233 Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 23:15 Władze Bydgoszczy powinny wdrażać w życie program rozwoju budownictwa mieszkaniowego. Brakuje go w Programie Rozwoju Lokalnego, chociaż jest sporo innych projektów, które mają mniejsze znacznie dla przyszłości miasta. Chodzi głównie o to, aby: -uzbroić i skomunikować tereny bliskie centrum, atrakcyjniejsze od Osielska, lub Białych Błót. Myślę o poligonie na Jachcicach. Przy okazji budowy trasy W-Z zmieni się diametralnie położenie komunikacyjne tego terenu. Pałcz w Fordonie lub Eskulapa ze względu na odległość od centrum póki co bedzie przegrywać pod względem atrakcyjności osiedleńczej z Osielskiem lub B.Błotami -wpłynąć na powiększenie oferty mieszkaniowej w Bydgoszczy. Buduje się u nas za mało mieszkań. Nie dlatego, że popyt jest za mały, lecz wskutek niedorozwoju sieci developerów. Widać to po statystykach, gdzie wiele miast mniejszych typu Olsztyn, czy Białystok ma o wiele lepsze wyniki. Do niedawna lokomotywą mieszkaniową były spółdzielnie mieszkaniowe. Gdy one zwolniły, developezry nie nadążają. Władze powinny pomyśleć nad sposobami rozwiązania tego problemu (ulgi, zachęty, zwiększenie podaży terenów itp). Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Przyrost naturalny 14.03.06, 19:46 > Ja sie tradycyjnie nie zgadfzam z ZUS? A skąd ja mam wiedzieć, czy ty się z ZUS w czymś zgadzasz? > Matematyke mieszam bo juz w szkole podstawowej uczysz sie z niej korzystac. No i co z tego? > Koncowa faza jest statystyka. W szkole podstawowej jest statystyka? Chyba coś tradycyjnie pomieszałeś. > Na czym polega statystyka powinienes wiedziec i z > jakich danych mozna korzystac a z jakich korzystanie jest smieszne. Korzystanie z danych GUS jest śmieszne, czy taka jest twoja teoria i to miałeś na myśli pisząc "a_weirdo klaniaja ci sie lekcje matematyki ze szkoly podstawowej"? Jesteś dziwny. > Ty akurat przytoczyles smieszne dane Dane o przyroście naturalnym cię śmieszą? Ciekawe. Innych nie śmieszą. > a dikladnie w smieszny sposob, Pisząc "ale juz w szkole podstawowej ucza tego abys takich glupot nie wypisywal" miałeś na myśli, że nie podoba ci się forma podania informacji? Co ci się w sposobie podania informacji nie podoba?! > dane nic nie mowiace i nic nie znaczace. Dane mówiące wystarczająco dużo, by wiele osób się zajmowało tylko tym, by ten współczynnik był na plusie. Nawet becikowe było uchwalone niby po to. > z tych samych danych mozesz skorzystacinaczej Ty byś skorzystał, żeby spamować wszystkie fora. Ja napisałem ważną informację o Bydgoszczy na bydgoskim forum. Tylko tyle. Denerwuje cię to? > wiec albo sie wysil albo zaprzestan propagandy. Propagandą nazywasz przytaczanie istotnych danych o mieście na forum tego miasta. Ciekawy jesteś. > bo to jest tylko propaganda. Sam jesteś propaganda. > Teraz wyciagnij wnioski i podaj dane ktore cos znaczacego mowia Dane, które coś mówią: Kolejny kwartał, w Bydgoszczy mamy dodatni przyrost naturalny, podobnie jak we Włocławku. W innych większych miastach naszego regionu jest on ujemny. Podoba się teraz czy dalej będziesz bełkotał coś o matematyce w szkole podstawowej (jeśli dobrze pamiętam, to właśnie ty miałeś wielkie problemy z procentami)?! Odpowiedz Link Zgłoś
cyycek Re: Przyrost naturalny a bbalum 15.03.06, 10:06 chron nas boze zeby bylo wiecej takich jak ty. niestety tacy jak ty najglosniej wrzeszcza i nic sie z tym nie da zrobic:( Odpowiedz Link Zgłoś
selec Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 18:15 a_weirdo napisał: > A skąd ja mam wiedzieć, czy ty się z ZUS w czymś zgadzasz? Jestes pacjentem szpitala psychiatrycznego? Napisales ze wg ciebie tradycyjnie nie zgadzam sie z ZUS wiec chyba masz podstawy ze z ZUS sie nie zgadzam i nie ma przykladow ze z ZUS sie zgadzam. Wiec szanowny pacjencie szpitala psychiatrycznego bo inaczej nazwac cie nie mozna podaj przyklady na brak mojej zgodnosci z ZUS > No i co z tego? To jest wlasnie dyskusja z czlowiekiem chorym > W szkole podstawowej jest statystyka? Choroba nie wybiera. Gdzie ja napisalem ze statystyka jest w podstawowce? > Dane o przyroście naturalnym cię śmieszą? Dane o przyroscie mnie nie smiesza, ale dane wielolletnie a nie kilku miesieczne ktore nic nie mowia. Jestes propagandzista > Ja napisałem ważną informację o Bydgoszczy na bydgoskim forum Napisales nic nie znaczaca i nic nie mowiaca polprawde. Statystyka KAZDA ma sens w okresie trwania adekwatnym do "problemu". Problem przyrostu to problem "dlugoletni" nie kilku miesieczny jakie dane podajesz Odpowiedz Link Zgłoś
leumas Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 19:12 > Choroba nie wybiera. Gdzie ja napisalem ze statystyka jest w podstawowce? A pisałeś już w tym wątku selec? Chyba ze twoje "drugie ja" to szlachcic. Jeśli tak to twoje "drugie ja" napisało: "Ja sie tradycyjnie nie zgadfzam z ZUS? Matematyke mieszam bo juz w szkole podstawowej uczysz sie z niej korzystac. Koncowa faza jest statystyka." Ta wypowiedź sugeruje że twoje "drugie ja" nia zgadza się z ZUS (nie mylić z GUS) i że końcową fazą nauki matematyki w podstawówce jest statystyka. Z tym "drugim ja" i problemami z formułowaniem zdan to chyba raczej ty nadajesz sie do psychiatryka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
k_martin Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 19:21 Zapomniał sie przelogować i od razu taka afera :) Odpowiedz Link Zgłoś
leumas Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 19:35 Czy ja napisałem że to afera?. Zwróciłem tylko uwagę na to, kto i co napisał. Pisał bzdury i na to zwróciłem uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
k_martin Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 19:42 Przecież tylko zartuję z tą aferą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 20:48 > Zapomniał sie przelogować i od razu taka afera :) Nie ja sam korzystam z tego komputera Przejdzmy do tematu Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 20:50 > Przejdzmy do tematu To przejdź w końcu. Napisz o co ci chodzi z matematyką, statystyką, ZUSem, GUSem i całą resztą. No chyba, że tylko obrażać potrafisz, to śmiało. Obrażaj sobie jeszcze, skoro to ma ci humor poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 21:49 > To przejdź w końcu. Napisz o co ci chodzi z matematyką, statystyką Jaka jest mozliwosc wyrzucenia szostki kostka? Dokladniejszy wynik uzyska sie po 3 rzutach, 100 rzutach czy 1000 rzutach? To samo z danymi statystycznymi. Trzeba wziac po prostu wiekszy zakres czasu aby te dane mialy jakikolwiek sens Co do obrazania a_weirdo to jak w jednym poscie piszesz ze ja tradycyjnie nie zgadzam sie z danymi a w drugim na moje zdumienie odpowiadasz ze nie wiesz czy ja sie zgadzam z ZUS to co ma myslec normalny czlowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
ethanak Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 21:58 A co jeżeli nie ma więcej danych?Bierze się z całości dostępnych...No i GUS człowieku , GUS a nie ZUS... Odpowiedz Link Zgłoś
a_weirdo Re: Przyrost naturalny 15.03.06, 22:11 > Jaka jest mozliwosc wyrzucenia szostki kostka? Zakładając idealne warunki to 1/6. > 100 rzutach czy 1000 rzutach? Dokładny wynik jest bardziej prawdopodobny po 100 rzutach niż po 1000 rzutach, co wie każdy, kto się uczył matematyki na poziomie liceum. > To samo z danymi statystycznymi. Chcesz rzucać danymi? ;-) > Trzeba wziac po prostu wiekszy zakres czasu aby te dane mialy > jakikolwiek sens Ależ nie. > Co do obrazania a_weirdo to jak w jednym poscie piszesz ze ja tradycyjnie nie > zgadzam sie z danymi a w drugim na moje zdumienie odpowiadasz ze nie wiesz czy > ja sie zgadzam z ZUS to co ma myslec normalny czlowiek? Normalny człowiek, może poćwiczyć czytanie, albo dowiedzieć się czym się różni ZUS od GUS. Podobnie wygląda, ale to nie jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Przyrost naturalny 17.03.06, 15:32 Przyrost jaki jest taki jest i nie ma dyskusji. Nie wiem jednak czy coś dadzą takie dyskusje. Może zajrzycie jeszcze tu . Tu lepiej i znacznie pozytywniej o KujPomie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=341&w=38486195 Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Przyrost naturalny 17.03.06, 17:55 > > 100 rzutach czy 1000 rzutach? bez komentarza > Normalny człowiek, może poćwiczyć czytanie, albo dowiedzieć się czym się różni > ZUS od GUS Ale wy inteligentni, a mialem was za prymitywow Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Przyrost naturalny 22.03.06, 09:59 > > > 100 rzutach czy 1000 rzutach? > bez komentarza Taaa... Prawdopodobieństwo uzyskania wyniku 1/6 po 100 rzutach wynosi 0, podobnie, jak po 1000 rzutach. Masz rację. Podasz nam teraz wartość prawdopodobieństwa, że wynik po 100 rzutach będzie bliżej 1/6 niż po 1000 rzutach? Ciekawi mnie, jaką metodę liczenia zastosujesz. :-) Odpowiedz Link Zgłoś