Dodaj do ulubionych

Tyskie licea

IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 15:48
W tym roku kończę gimnazjum i zamierzam się wybrać do jednego z naszych
tyskich liceów. Celuję w Kruka na profil dziennikarski, tylko nie za bardzo
wiem, ile tam trzeba miec punktów i jakie jest zaineteresowanie... Proszę
także o cenne porady dotyczące innych liceów w naszym mieście np. jak jest w
danej szkole, nauczyciele itd...

Z góry dzięki za odp i pozdrawiam!!!

michal_rus@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • pawel1940 Re: Tyskie licea 04.04.05, 18:07
      Jeżeli chodzi o profil dziennikarski to proponuję zainteresować się również III
      Liceum Ogólnokształcącym. Nie będę się jednak wypowiadać na temat jego ocen,
      gdyż jestem w tym względzie niesubiektywny. Za kilka dni mają się odbyć jakieś
      targi szkół, wybierz się na nie. Trójka też będzie się wystawiać.
      • pawel1940 Mała poprawka 04.04.05, 18:08
        A ja jak zwykle jedno myślę, drugie piszę. Miało być "nieobiektywny", a nie
        "niesubiektywny".
        • Gość: baraka Re: Mała poprawka IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 18:29
          Oczywiście na ttargi się wybieram i rozumiem, że chodzisz do III? Jeśli tak, to
          proszę, podziel się ze mną swoją opinią na temat tej szkoły nawet, jeśl miałaby
          być ona nieobiektywna.

Pozdrawiam!!!
          • pawel1940 Re: Mała poprawka 04.04.05, 18:42
            > Oczywiście na ttargi się wybieram i rozumiem, że chodzisz do III?

Chodziłem, skończyłem ją dwa lata temu. W szkole jest bardzo wyjątkowa, bo luźna
            atmosfera. To może być zarówno plus, jak i minus. Raczej nie ma ścisłych rygorów
            jeśli chodzi o strój i wygląd - znajdziesz tam zarówno ludzi w strojach skejtów,
            jak i punkowców oraz noszących dredy. W sumie to coraz częstsze w wielu
            szkołach. Z wieloma nauczycielami można nawiązać bardzo dobry kontakt, bo spora
            część kadry to ludzie młodzi. Z drugiej strony - starsza część kadry to często
            ludzie o niezwykłej charyźmie. Miałem przyjemność uczyć się języka polskiego
            przy boku mgr Tetli, obecnie już na emeryturze, i mogę powiedzieć, że były to
            zajęcia, które niesamowicie na mnie wpłynęły. Oczywiście wśród nauczycieli są
            też zwykłe "szaraki". I jest też jeden przypadek nauczyciela, który tam w ogóle
            nie powinien pracować, bo się do tego zwyczajnie nie nadaje. Tak więc od razu
            uprzedzam - jeżeli masz zamiar nauczyć się języka niemieckiego to omijaj tę
            szkołę szerokim łukiem. Niestety nie jest to szkoła zbyt bogata, część pracowni
            jest odnowiona, ale większość - bardzo zwyczajna (choć niekoniecznie
            zrujnowana). Kiepsko też z wyposażeniem dydaktycznym wykraczającym poza
            standardowe typu mapy, tablice z pomocami naukowymi, magnetofony.

Trudno mi porównywać poziom trójki do innych tyskich liceów, bo w tamtych się
            nie uczyłem. Trójkę skończyłem, dostałem się na studia - tam gdzie chciałem i
            wspominam ją bardzo miło.
            • Gość: rusek Re: Mała poprawka IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:03
              Uczęszczałeś do klasy o profilu dziennikarskim- jeśli tak, to czy wtedy
              jesteś/byłeś zadowolony z jej poziomu? I jak wygląda sprawa powitania nowych
              uczniów ;-)?
              • pawel1940 Re: Mała poprawka 04.04.05, 19:06
                > Uczęszczałeś do klasy o profilu dziennikarskim- jeśli tak, to czy wtedy
                > jesteś/byłeś zadowolony z jej poziomu?

Nie, do klasy informatycznej.

> I jak wygląda sprawa powitania nowych
                > uczniów ;-)?

Raczej bezboleśnie, choć jest całkiem możliwe, że jakaś drobna niespodzianka Cię
                spotka ;-).
                • Gość: rusek Re: Mała poprawka IP: *.mci.tychy.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 19:10
                  ;-)

A tak przy okazji- może znasz jakieś forum, gdzie można znaleźć opinię o
                  tyskich szkołach? Bo ja nic nie mogę znaleźć...
                  • pawel1940 Re: Mała poprawka 04.04.05, 19:14
                    Oj nie, nie znam...
                    • pawel1940 Re: Mała poprawka 04.04.05, 19:28
                      Wypytam jeszcze o to kółko dziennikarskie i dam Ci znać.
                      • pawel1940 Sprawdź sobie pocztę n/t 04.04.05, 22:18
                  • Gość: Wojtek Re: Mała poprawka IP: *.unregistered.media-com.com.pl 04.04.05, 20:12
                    Powiem Ci,że takie forum istnieje, bo kiedyś tam trafiłem. Adresu niestety nie
                    pamietam :-(
              • Gość: :) Re: Mała poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:16
                Cześć,ja równiez chodziłam do III LO i tak jak przedmówca jestem bardzo
                zadowolona i miło wspominam te cztery lata. Szkoła jest przyjazna, nauczyciele
                również - chociaż trzeba sie uczyć. Co do profilu dziennikarskiego to moge
                powiedziec, że za moich czasów (dwa lata temu) to była jedna z najlepszych klas
                i najlepszej średniej - wiem,że jeżdzili na jakieś debaty do Katowic i duzo tam
                mieli historii, to tyle co moge pomóc. Reasumując szkoła jest ok i wyjdziesz z
                niej na ludzi. Pozdrawiam
            • man_x Re: Mała poprawka 11.04.05, 23:06
              pawel1940 napisał:

> Chodziłem, skończyłem ją dwa lata temu.

Mam tak samo. Piona Paweł!
    • Gość: El Roberto Re: Tyskie licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 21:08
      Wpadnij do Kruka w najblizszym czasie - bedziemy mieli dni otwarte....
      dokladnie nie wiem kiedy ale o taka informacje pewnie nie trudno ;] Tam powinni
      rozwiac wszelkie twoje watpliwości, szczegolnie że oprowadzac bedą uczniowie
      klas I i II w tym takze dziennikarskiej.
      • Gość: solo Re: Tyskie licea IP: *.unregistered.media-com.com.pl 04.04.05, 23:26
        polecam Norwida...jesli tylko D.Brzezińska dalej tam uczy matmy to choćby z
        tego wzgledu warto...wyjdziesz nie tylko ze znajomoscią matematyki ale co o
        niebo ważniejsze ze zdolnoscią analitycznego myslenia, a to bardzo pomaga w
        życiu (również zawodowym)
        • Gość: TED Re: Tyskie licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 02:04
          Również polecam, wszyscy których znam to norwidowcy...
          choć to już nie te czasy gdy rządził Tryl, Pielot gonił pierwszaków pod las a Kozaczko prowadził lekcje pirotechniki a z wiadro (Midro) strzelało się do "uciekajacego" celu ach bajko ty moja rozmażyłem się, ostała się tylko Dzidzia ale jakby ździebko nadkruszona zębem czasu czy coś w tym rodzaju "perełki moje" (to był cytat), ahoj przygodo.
    • dementia Re: Tyskie licea 05.04.05, 13:30
      Też skończyłam III L.O. i byłam w pierwszej klasie o profilu dziennikarkim -
      przecieraliśmy szlaki :-) Nie wiem kto teraz uczy tam j.polskiego, ale ja
      miałam z najwspanialszą nauczycielką jaką spotkałam w okresie SP i LO - Panią
      Anna Pikułą. Ona stworzyła nam dobry klimat na lekcjach, zainteresowała
      filozofią, poezją, do tego stopnia, że umawialiśmy się z nią na soboty.
      Dodatkowe zajęcia sami sobie ustalaliśmy po godzinach lekcyjnych, poza tym
      mieliśmy dodatkowe godziny j. polskiego i mniej matematyki niż inne klasy :-)
      Przede wszystkim nie było tematów typu "Mickiewicz wielkim poetą był" , ale
      dyskusje, polemiki. Reszta nauczycieli też była OK. Bardzo miło wspominam, ale
      kończyłam te szkołę 5 lat temu - nie mam relacji jak tam jest teraz. Życzę
      powodzenia na egzaminie i pozdrawiam!
      • Gość: obserwer Re: Tyskie licea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:39
        Obserwując ostatnio twoją odmienność na tym forum,- Dementio...

Kto jak kto, ale Ty jesteś ostatnią osobą która powinna, wyrażać opinie na
        tematy edukacji i szkolnictwa.

Sądząc po ostatnich twoich wypowiedziach, ośmielam się stwierdzić, że marna ta
        twoja szkólka, skoro niczego się tam nie nauczyła.
        A może szkoła niczego sobie...
        Tylko Ty mało pojętna byłaś,nic z niej nie wynosząc prócz kredy.
    • krzys00 eee tam liceum, nie ma jak technikum 11.04.05, 23:07
      budowlanka rzadzi :)))
    • radexior Re: Tyskie licea 11.04.05, 23:42
      Norwid - to moje korzenie. Kiedyś elyta;), ale teraz stracił na renomie :-)))
      • videll Re: Tyskie licea 12.04.05, 10:21
        hello,
        zgadza się, stracił na renomie - a szkoda.. Ja skończyłem Kruka jakieś 5-6 lat
        temu, i powiem wam, że wcale nie było łatwo!! Moi kumple i kumpele z Norwida -
        choć same piątki mieli, nie musieli o nie walczyć jak ja, "lecieli" jeszcze na
        tej renomie! Ekipa z III-ki i IV-ki to byli luzacy, na ocenach im za bardzo nie
        zależało, a i tak mieli dobre!
        Obecnie nie wiem "jak jest", ale z doświadczenia wiem, że warto postawić wiele
        na języki obce!!! przynajmniej dwa obce obcykane - i życie staje się
        łatwiejsze, a szczególnie na naszym chorym rynku pracy!
        I tutaj niestety nie pomogę z wyborem szkoły - bo nie znam takiej, która
        postawiłaby największy nacisk na naukę języków.
        Wiem tyle, że nie skorzystałem z wiedzy o pantofelkach ani o równaniach
        chemicznych...za to angol i hiszpański dały mi przepustkę do "wielkiego" świata.

powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka