Dodaj do ulubionych

Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!!

IP: 10.10.70.* 30.07.01, 12:54
Jesli sa tu jakies staruchy, jak ja,ktorym dzieciectwo lub nawet mlodosc uplynely w latach ?gdy Polska
rosla w sile, a ludzie - wiadomo?, to moze wspomna z czym sie im kojarza tamte czasy z dziecinnej
perspektywy?
Moze niekoniecznie wspominajmy samego Gierka (a nawet koniecznie nie wspominajmy), ale aure:
np. moje pierwsze skojarzenia to: olimpiada w Montrealu, pierwszy smak pepsi coli (coca coli w Bydzi
nie bylo), telewizyjne obrazki z kombajnami - po piec w rzedzie, sunacych przez pole o zachodzie
slonca.
Kto da wiecej?
Obserwuj wątek
    • Gość: sonia Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: 200.5.1.* 30.07.01, 14:13
      Pamiętam, jak zastanawiałam się będąc dzieckiem, kto będzie
      następnym "gierkiem" jak ten umrze.
      I pamiętam nowiuteńką syrenkę jaką tatuś podjechał pod dom. Nowiutka,
      błyszcząca - po prostu cudo.
      • Gość: WOLF Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 14:36
        Co do Coca Coli - to kraj był podzielony na pół : w Aleksandrowie Kuj. była
        jeszcze Coca Cola , a od tego w górę Pepsi Cola(w Bydgoszczy też).Toż to było
        piekne - chcialbym poznać tego "uczonego",który dokonał takiego podzialu!!!
        A pamietacie sok DODONI ( byli czasy,że nic innego do picia nie było na
        półkach).
        To tez Olimpiada 1972,mecze naszych Orłów w 1973 i 1974 (ech tylko wspominać).
        To ABBA,Rick Wakeman, Emerson,Lake @ Palmer itp........ To nasza MŁODOŚĆ - więc
        mozna wspominać bez końca.
        pozdrawiam
      • Gość: maciej Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 22:20
        Mam 37 lat, jestem nauczycielem, tamte czasy wspominam nieźle. Nie było tyle
        biedy, dzieci wyjeżdżały na wakacje, było o wiele spokojniej, nikt nie bał się
        wychodzić na ulice. Było również wiele mankamentów tj. czekanie na mieszkanie
        ok. 20 lat. Tylko pytanie: kogo na nie dziś stać? Jeżeli dla wielu z Was
        istotne jest dziś tzw. image (dobry samochód, blond lala, kupa pieniędzy -
        nieistotne jak zarobione) to tamtych czasów nie będzieci wspominać dobrze.
        • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!!-do Macieja. 11.10.01, 22:37
          Tamte czasy "wspominam niezle" ?.
          Po uplywie czasu,wszystko mozna wspominac-to sa tylko wspomnienia.
          Lecz gdybym zadal pytanie; czy chcialbys,aby tamte czasy wrocily?
          Napewno wiekszosc odpowiedzialaby-NIE ! Ja pamietam bardzo dobrze -tamte czasy.
          -brak mieszkan,dlugie listy wywieszone w Urzedzie Miejskim (oczekujacych):
          -brak paszportow,ogromne kolejki w Wydziale paszportow.(lapowki)
          -brak mozliwosci zakupu pralki,lodowki,mebli,kawy,czekolady itd.
          -skierowania do sanatorium (lapowki dla lekarzy)
          -brak wolnosci slowa
          -tego wszystkiego mozna by dlugo wymieniac.

Nie bylo widac biedy ? Ta bieda byla wszedzie i byla ona powszechna-dlatego
          nie bylo takich kontrastow.

Obecnie poprostu potrzeby i apetyty wzrosly.To dlatego jest wiele narzekan.

radca
    • Gość: fin Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.atr.bydgoszcz.pl 30.07.01, 14:42
      Mi lata 70-te kojarzą się z Bydgoszczą której już nie ma. Ze starą Kujawską, Siedlecką,
      Nizinami (kto jeszcze pamięta strumyk, który obok niej płynął?) . Z czerwonym, pękatym
      autobusem "Jelcz" wspinającym się mozolnie po rozgrzanym bruku Kujawskiej.
      I z Dziennikiem Wieczornym, który na dole przedostatniej strony drukował ilustrowane powiesci
      (zbieralismy je zawzięcie przez kilka lat).
      • Gość: Mario Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.ic.net.pl 30.07.01, 15:21
        Co do rysunków. W dzienniczku były opowiadania a w kurierku rysunkowe twarze
        ówczesnych prominentów; były szkoły w których panie nauczycielki wychowania
        obywatelskiego (hi, hi - był taki przedmiot) za ich odpowiednią ilość wstawiały
        odpowiednie stopnie.
        • Gość: fin Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.atr.bydgoszcz.pl 30.07.01, 15:37
          Jesli drążymy temat rysunków: to oczywiscie komiksy lat 70-tych. Tu na pierwszy plan wysuwają się dwaj
          kapitanowie: Kloss i Żbik. Tego pierwszego zna oczywiscie nawet dzisiejsza młodzież, a Żbik był oficerem MO
          -ówczesna policja :)
          No i oczywiscie Tytus, Romek i Atomek (po te do dzis sięgam z przyjemnoscią, dowcip Papcia Chmiela nic nie
          stracił pomimo upływu lat).
    • Gość: Tomcio Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 15:57
      Ojej - a ja się dopiero urodziłem w 1976 r :)))
      • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 30.07.01, 16:14
        Ja pamietam doskonale lata 70-te.Ogromna PROPAGANDA SUKCESU.
        Pamietam napisy i plansze.Pamietam jak dzialala silna PROPAGANDA KOMUNISTYCZNA.
        W przedsieborstwach panstwowych (ZAKLADACH PRACY lub Fabrykach -tak brzmi
        lepiej) byly pracownie na potrzeby PZPRöw.KOMITETY ZAKLADOWE PZPR przescigaly
        sie w propagowaniu SOCJALIZMU.Silny rozkwit ORGANIZACJI ZMS (ZSMP).
        AKTYW,AKTYW i jeszccze raz AKTYW.
        Slynne napisy : "POLSKA -TO BRZMI DUMNIE "
        "PZPR - RAMIE W RAMIE Z KP ZSRR"
        "NIEZLOMNA PRZYJAZN PRL Z ZSRR POMOSTEM W XXI WIEK"
        "PRZODOWNICY PRACY"
        "LUDZIE DOBREJ ROBOTY"
        "SOCJALIZM DROGÄ DO DOBROBYTU"
        " LWP ZBROJNE RAMIE PZPR"

Tych wspomnien z czasöw minionych jest bardzo wiele.Dzialaly silne STRUKTURY
        SB.Silna pozycja KOMITETÖW WOJEWÖDZKICH PZPR.

radca

ps.zostawiam troche wspomnien dla innych,lecz postaram sie je uzupelniac.
        Dodam tylko,ze byl to CZAS PROPAGANDY I OBLUDY.Byl to CZAS BEZKARNOSCI ELIT
        KOMUNISTYCZNYCH.Prasa w tym okresie znajdowala sie pod CENZURÄ.
        • Gość: Sin Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 19:14
          Pamiętam swoje oburzenie jak pewien Grek z Salonik powiedział mi w 1978 roku,
          że w Polsce jest bieda, mało sklepów, w sklepach nic ciekawego, a szczyt
          naszych marzeń motoryzacyjnych ,dopiero co wyprodukowany polonez ,to kupa
          złomu, w którym za rok nie będą się zamykały drzwi.
          To był dla mnie szok, że przyjeżdża facet z najbiedniejszego kraju Europy ( tak
          twierdziła komunistyczna propaganda ) i nie jest zachwycony naszymi
          socjalistycznymi budowami. Miał Sava rację , będziemy ich gonić kilkadziesiąt
          lat!
          • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 30.07.01, 20:49
            Ktos tutaj wspomnial o SYRENCE (auto).Sin wspomnial o POLONEZIE.
            Mnie sie przypomina maly Fiat-126.Przypominajä sie tez slynne TALONY na
            samochody.Jakie wtedy szly handle i uklady ? Byly w tych czasach slynne KONSUMY.
            KONSUMY to sklepy dla ELIT-takie jak w KOMENDZIE MILICJI OBYWATELSKIEJ.
            Pamietam jak na Släsku bylo wszystko.To z tamtäd wozono w pölnocnä Polske
            towary.Kwitl handel,czym sie tylko dalo.Rolnicy wozili maslo,jaja,kury i kaczki
            do miast.Kupowano jajka na kilogramy,a w miastach sprzedawano na sztuki.
            Maly Fiat "dla kazdego robotnika".

radca
            • Gość: agata Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 22:02
              lata 70-te to lata mojego dzieciństwa. z artykułów konsumpcyjnych najmilej
              wspominam szynkę"Ham"-tylko na specjalne okazje i parówki spod lady. Były też
              kolejki po kawę, od wieczora dnia poprzedniego-stawało się z krzesłem pod
              Sam`em.Kolejki zresztą były tez po winogrona i arbuzy i kubańskie (FUJ!)
              pomarńcze na Boże Narodzenie. I "teczki" w kiosku Ruchu pamiętam i wystany
              sobotnim rankiem "Dziennik Ludowy" z bezcennym plakatem. A jeszcze był
              pomarańczowy ser holenderski w spożywczym na książeczkę zdrowia dziecka. No i
              dary z kościoła - ale tu już chyba zahaczyłam o lata 80-te:).

p.s. zapomnialam ogustownych butach "Relaxach" (to takie kozaczki-chyba
              wiecie?)-to był żółto-czarny skarb, dostałam je od Gwiazdora i...spały pod moją
              kołdrą przez najbliższe kilka dni:).
              p.s. a i jeszcze zrywane plastikowe poręcze z balustrad w blokach - fajnie się
              na nich ślizgało na lodzie:) ech...pisać by i pisać- to se ne wrati
    • Gość: Jasio Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.sympatico.ca 31.07.01, 06:07
      Bylem "piekny" i mlody. I tylko to sie liczylo.
      • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 31.07.01, 11:00
        W tym okresie uruchomiono wiele kredytöw dla rolnictwa.Nastäpila rozbudowa
        zabudowan inwentarskich.Modne staly sie tzw.FERMY.Fermy kur i kurczaköw.
        Powstawaly ciche spölki ludzi wladzy i ochotniköw.Zaczeto powoli
        poznawac "zapach pieniädza".Starano sie ukazywac,ze GOSPODARKA SOCJALISTYCZNA
        okaze sie bardziej rozsädna od systemöw panujäcych w krajach zachodnich.
        Zaklady pracy organizowaly kolonie,pölkolonie,wczasy oraz wczasy pod gruszä.
        Wczasy dla emerytöw jak i okazjonalne spotkania z dawnymi pracownikami.
        Organizowano GWIAZDKE dla dzieci oraz emerytöw.Organizowano DZIEN KOBIET-
        na ktöry zapraszano nawet emerytki (byle pracownice).Organizowano SZKOLENIA
        dla röznych potrzeb.Wysylano pracowniköw do szköl wieczorowych i zaocznych.
        Dawano mozliwosci AWANSÖW-gdy robotnik uzyskal odpowiednie wyksztalcenie.
        Modna byla KASA ZAPOMOGOWO-POZYCZKOWA w zakladach pracy.
        Bylo wtedy modne haslo GIERKA;"ABY POLSKA ROSLA W SILE,A LUDZIE ZYLI DOSTATNIEJ"

Lecz istniala jeszcze tzw."druga strona medalu - " NOMENKLATURA "
        N O M E K L A T U R A ?

a no wlasnie......

pozdrawiam
        radca
        • Gość: fin Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.atr.bydgoszcz.pl 31.07.01, 11:23
          radca napisał(a):
          > Lecz istniala jeszcze tzw."druga strona medalu - " NOMENKLATURA "
          > N O M E K L A T U R A ?
          > a no wlasnie......

Owszem istniała, ale w porównaniu z tym, co dzieje się obecnie to było małe piwo. Bez wielkiej przesady można
          powiedzieć, że dzis nawet posada sprzątaczki w kasie chorych jest z politycznego nadania.
          • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 31.07.01, 11:34
            Gość portalu: fin napisał(a):

> radca napisał(a):
            > > Lecz istniala jeszcze tzw."druga strona medalu - " NOMENKLATURA "
            > > N O M E K L A T U R A ?
            > > a no wlasnie......
            >
            > Owszem istniała, ale w porównaniu z tym, co dzieje się obecnie to było małe p
            > iwo. Bez wielkiej przesady można
            > powiedzieć, że dzis nawet posada sprzątaczki w kasie chorych jest z polityczneg
            > o nadania.

No wlasnie...
            To wszystko mialem na mysli,ze "nie kolor rzädzäcych" -lecz NOMENKLATURA,a jak
            jest dzisiaj ? JUz nieraz pisalem w röznych tematach,ze wielu polityköw zapomina
            skäd pochodzä i komu to wszystko zawdzieczajä.Zapomina dla kogo powinni pelnic
            SLUZEBNÄ ROLE ?
            Bo jak inaczej mozna kojarzyc POSLA lub SENATORA ?
            Czyz to nie powinna byc ROLA SLUZEBNA ? a staje sie wielokrotnie; NOMENKLATURÄ.

radca

• Gość: fin Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.atr.bydgoszcz.pl 31.07.01, 11:41
              radca napisał(a):
              >JUz nieraz pisalem w röznych tematach,ze wielu polityköw zapomin
              > askäd pochodzä i komu to wszystko zawdzieczajä.Zapomina dla kogo powinni pelnic
              > SLUZEBNÄ ROLE ?

Ja nie sądzą, żeby oni zapominali. Moim zdaniem już kandydując do parlamentu myslą tylko o tym, jak oszukać
              wyborców i potem wszystkich wydymać. Na "dobru wspólnym" nie zależy im ani przez sekundę. Wyjatki od tej reguły
              czsem się zdarzają, ale są bardzo nieliczne.
              • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 31.07.01, 11:54
                Dlatego tacy kandydaci powinni byc przepytywani przez przyszlych wyborcöw.
                Wybrane osoby powinny sie rozliczac i informowac o swoich dzialaniach.
                Obowiäzkowe powinno byc zdawanie rocznych sprawozdan.Szeroki kontakt poprzez
                poczte internetowä.Prowadzony staly cykl dyskusji w internecie.
                Szeroki kontakt medialny ze spoleczenstwem poprzez wszelkie korespondencje.
                To WYBORCY-ktörzy mnie wybrali -powinni byc informowani o TYM:
                CO ROBIE ? GDZIE JESTEM? CO MI SIE UDALO? Z CZYM MAM TRUDNOSCI?
                oraz ;CO ZAMIERZAM JESZCZE UCZYNIC ? To sä przeciez Ich (wyborcöw) pieniädze
                i to dzieki Nim moge piastowac dane stanowisko oraz bycie Poslem lub Senatorem.

Nasz WYBÖR- nasze PIENIÄDZE.

radca
                • Gość: fin Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.atr.bydgoszcz.pl 31.07.01, 12:14
                  radca napisał(a):
                  > Dlatego tacy kandydaci powinni byc przepytywani przez przyszlych wyborcöw.

Tak, i oczywiscie podczas przepytywani uczciwie przyznają, że chcę się tylko nachapać.

> Obowiäzkowe powinno byc zdawanie rocznych sprawozdan.Szeroki kontakt poprzez
                  > poczte internetowä.Prowadzony staly cykl dyskusji w internecie.

Mamy obecnie w miarę wolme media i nie można powiedzieć żeby Polacy byli niezorientowani,
                  co wyczyniają ich przedstawiciele. Wiedzą doskonale, ale co z tego jesli CAŁA klasa polityczna w
                  Polsce to kłamcy i oszusci. I na kogos z tych kłamców trzeba jednak w konce zagłosować (chyba
                  że się wybory oleje całkiem).
                  Problem jest w tym, że Polacy nie wierzą już żadnej partii. Ostatnia, w którą rzeczywiscie wierzyli
                  (pamiętne wybory 4 VI "drużyna Lecha") okazała się w większosci złodziejami znacznie gorszymi
                  od swoich poprzdników u władzy -PZPR.

• Gość: Mario Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.ic.net.pl 31.07.01, 12:09
                Gość portalu: fin napisał(a):

> > Ja nie sądzą, żeby oni zapominali. Moim zdaniem już kandydując do parlamentu
                my
                > slą tylko o tym, jak oszukać
                > wyborców i potem wszystkich wydymać. Na "dobru wspólnym" nie zależy im ani prze
                > z sekundę. Wyjatki od tej reguły
                > czsem się zdarzają, ale są bardzo nieliczne.

Powróćmy lepiej do wspomnień.
                Lata 70-te to lata mojego dzieciństwa. Pewnie, że nie były to łatwe czasy, ale
                dzieciaki (te młodsze i starsze) zawsze miały jakiś pomysł na zabawę. Kto dziś
                pamięta zabawę w chowanego "cegiełki", klasowe mecze w nogę po szkole itd. itp.
                Jak dziś patrzę na grupy małolatów odpalające się po klatkach, przesiadujące
                przed durnymi grami jkomputerowymi, to tak się zastanawiam dokąd to wszystko
                zmierza. Mój synek ma w tej chwili 8 miesięcy i marzy mi się, żeby żył w czasach
                dobrobytu w Polsce ale jednocześnie znajdował radość w najprostrzych zabawach dla
                dzieci.
    • Gość: szymszel Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.atr.bydgoszcz.pl 31.07.01, 12:08
      ach było cudownie!
      i dodoni i berliet
      i ku..a co z tego?
      wartościowego NIC po ogierku mi nie zostalo

PRZEDSZKOLNY wierszyk zacytuje (cos tak ok 1975)

chcesz cukierka?
      - idź do Gierka!

ciesz nad tą trumną

• Gość: zagrabek Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 12:20
      Uważam że skoro Św. Krzysztof jest patronem podróżnych (oczywiście tych
      wierzących), to Gierek powinien być patronem wszystkich kierowców ateistów. Co
      by tu wiele gadać gdyby nie Edward to nie byłoby paru kilometrów przyzwoitych
      dróg, wiem że zaraz ktoś mnie skontruje że to było na kredyt który musimy
      wszyscy spłacać ale akurat z tego to korzystamy wszyscy. Za Gierka przeszliśmy
      z ery gomułkowskich płaszczy ortalionowych i beretów z antenkami do przedpokoju
      Europy, był to mimo wszystko największy skok technologiczny w dziejach kraju,
      niech nikt nie zapomina że był to jedyny przywódca PRL-u który nie strzelał do
      robotników (wiem radca że zaraz mi wypomnisz ścieżki zdrowia w Radomiu i
      Ursusie oraz zabójstwo Pyjasa ale to było nic w porównaniu do jego poprzedników
      patrz Poznań 56 i Gdańsk 70). Mimo że był komunistą to jednak uważam że zrobił
      dla Polski sporo a na pewno najwięcej z wszystkich czerwonych książąt którzy
      rządzili w tamtych czasach naszym krajem.
      • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 31.07.01, 17:17
        Zagrabek pisze "czerwoni ksiezni".Kojarzy mi sie okreslenie "czerwony ksiäze"-
        tak möwiono o synu PIOTRA JAROSZEWICZA oraz o jego wyczynach samochodowych.

Ciekawe ile bylo w tym PRAWDY ?

radca
    • Gość: zoe Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 09:26
      Lata 70:Zawsze miło się wspomina lata młodości. Pamiętam jednak tę widoczna
      poprawę warunków życia. Po siermiężnych latach 60.to było b.widoczne. Pamiętam
      1974(chyba)Plac Defilad w W-wie, święto Trybuny Ludu (tak, tak, było takie
      coś), na placu fiat 126p, który miał być dostępny dla każdego robotnika.Te
      tłumy, te komentarzeDziwiono się jak można jeżdzić takim maluchem..
      Pojawiły się: coca-cola(hasło reklamowe wymyślone przez Agnieszkę Osiecką "coca-
      cola to jest to"), pepsi ("tylko lepsi piją pepsi" mówili ci z regionów, w
      których nie było coca-coli),autobusy berliet(nietrafiona licencja
      francuska),wyjazdy słuzbowe za granicę, głównie do "demoludów", miłosć do ZSRR
      wpisana do Konstytucji, guma do żucia Donald,stoisko z ciuchami Barbary Hoff w
      Domach Centrum... było trochę tego.
      Pamiętam też partyjne czyny społeczne- hasło: cała partia grabi kraj!
      Podwyżkę cen 1976-potem Radom, Ursus.Prasa mówiła o warchołach i elementach ,
      ale i tak wszyscy wiedzieli o co chodzi.
      Cienkie parówki w folii w Bydgoszczy nie były dostępne, więc każdy służbowy
      wyjazd do W-wy był okazją do zrobienia zakupu tego przysmaku ( nie wiem czemu
      teraz tego nie kupuję).Potem sklepy tzw. "komercyjne"-ceny wyższe , ale towar
      lepszy (kolejkę zajmowało się o północy, ach te kolejkowe rozmowy!!!).
      Kubańskie pomarańcze pojawiły się dopiero w 80. W 70 można było nabyć je w
      okolicach Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
      Lata 70. pamiętne, bo urodziły się moje córki-76i79.
      A potem 1980...ale to już inny temat.pozdrawiam.
      • radca Re: -czasy minione ? 24.09.01, 22:11
        Czy bedzie jeszcze "powtorka z rozrywki" ?

radca

ps, pamietam ksiazke i wspomnienia E.Gierka.Oby Jego slowa sie nie sprawdzily.
        • Gość: adek Re: -czasy minione ? IP: *.ic.net.pl 25.09.01, 08:48
          Lata 70-te to okres mojej młodości.
          Dlaczego nikt nie wspomniał tak nie lubianego dziś święta pierwszo majowego .
          To było dopiero coś. Defilady , parady , czapeczki z daszkiem , chorągiewki no
          i te parówki z wody na ciepło . Istny rarytas . Pomarańcze oczywiście tylko na
          Boże Narodzenie . Czyny społeczne - Praktycznie chyba cały Myślęcinek został
          zbudowany w czynie społecznym , ścieżka "rowerowa" wzdłuż Fordońskiej od
          Wiaduktu Warszawskiego do Fordonu . A pamiętacie sam Myślęcinek ?. Te sklepy
          dobrze zaopatrzone , szczególnie sportowy (pamiętam plac przed sklepem
          obstawiony namiotami). Ech....
          • Gość: Ted® Re: -czasy minione ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:29
            swieta 1 majowego dobrze nie wspominamom - dostalem nagane od dyrektora
            "za niszczenie symboli narodowych" (czyt. czerwona choragiewka)
            pamietam za to pepsi (jakas inna byla), oranzade w strzelajacych butelkach
            (3 smaki do wyboru!) i piwo kujawiak bo innego nie bylo of korbs (takie nasze,
            swojskie, bez tych obecnych polepszaczy, fuj)
          • Gość: Ted® Re: -czasy minione ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:31
          • Gość: Ted® Re: -czasy minione ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:32
      • Gość: Ted® Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:33
      • Gość: Ted® Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:35
      • Gość: Ted® Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 10:36
        • Gość: Ted® sorry to nie ja IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 11:13
          az tak mnie ten temat nie poruszyl zeby wysylac 6 takich samych postow;)
          w czasie jak pisalem przeladowywali baze i sie rozmnozylo
          • Gość: adek Re: sorry to nie ja IP: *.ic.net.pl 25.09.01, 11:33
            Co do oranżady , to ja pamiętam więcej smaków . Była taka wytwórnia na ul.
            Czerwonej Armii (zinteresowani wiedzą o jaką ulicę chodzi), wchodziło się w
            bramę gdzie aż pachniało tym napojem . Muszę przyznać , że była naprawdę
            super . Smaki - oprucz tych najpopularniejszych pomarańcz , cytrynka , była
            jeszcze śmietankowa , waniliowa , brzoskwiniowa , rumowa . Dziś już takiej się
            nie wypije . I żadna Cola tego nie zastąpi.
            • Gość: Ted® Re: sorry to nie ja IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 11:48
              a wiesz, ze ta firma nadal istnieje i ma sie dobrze
              • Gość: adek Re: sorry to nie ja IP: *.ic.net.pl 25.09.01, 11:51
                Serio ??? W tym samym miejscu ?? A butelki jakie ?? Te z drutem czy z
                kapslem ??.
                • radca Re: napoje.. i ...1 MAJA 25.09.01, 16:51
                  Tak pamietam jeszcze wozki na z woda mineralna na szklanki,z sokiem lub bez.
                  Jak sie nie myle to szklanka wody gazowanej z wozka kosztowala 30 groszy,
                  ze sokiem 1 zlotowke.Jesli chodzi o FORDON (nowego jeszcze nie bylo)-
                  to sprzedawal taka wode gazowana oraz napelnial syfony -Pan KULIK.
                  Jaki ogromny ruch panowal wtedy,jakie dlugie kolejki.Pamietam jak nastepmnego
                  roku uruchomil juz produkcje oranzady.Jaka to byla smaczna oranzada,butelki na
                  druciane zamkniecia.Jaka to byla konkurencja ze SPOLEM PSS (pozniej bodajze WSS)
                  Wtedy taka oranzada kosztowala 1,60 zl. Moglaby rowniez doskonale byc ORANZADA
                  WYBOROWA -po 1,80 zl,lecz na to nie zgodzily by sie tamtejsze wladze.
                  Jak moglaby ORANZADA z prywatnej wytworni-byc lepsza w nazwie od panstwowej.
                  Ta oranzada od Pana KULIKA -to byla KLASA.

pozdrawiam
                  radca
                • Gość: Ted® Re: sorry to nie ja IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.09.01, 21:07
                  Gość portalu: adek napisał(a):

> Serio ??? W tym samym miejscu ?? A butelki jakie ?? Te z drutem czy z
                  > kapslem ??.

miejsce inne, flaszki nowe, ale firma ocalala tzn. ze chyba niezla byla oranzadka
                  • elodia Re: sorry to nie ja 25.09.01, 21:26
                    Pamiętam jak wielu znajomych dużo starszych oczywiście dostawało mieszkania, za
                    pół darmo i kredyty dla młodych małżeństw,cieszyli się,dziadek wpłacił mi całą
                    sume na m3,nici,dostałam z tego grosze zamiast mieszkania,a później ach długo
                    oczekiwana studniówka i bal maturalny ( w Technikum Elektronicznym),których nie
                    było,jacyś dorośli mówiący,teraz nasze wnuki będą spłacać Gierka,nic z tego
                    nie rozumiałam...zamiast balu....widziałam transportery opancerzone jadące
                    Koronowską,czekałam na 58 by dojechać do szkoły,wiedziałam ,nici ze
                    studniówki,z balu nic nie rozumiałam...jakie długi?????kto mi to wszystko
                    zabrał ?????Puste półki ,na których był tylko ocet,po kilka godzin w kolejce po
                    margarynę...pózniej ulga kartki...jaka radość...mogę kupić cukier i
                    rajstopy.....i na końcu wiadomość : mimo,że dziadek wpłacił całą sumę na m3
                    to....za mało.........Gierek kojarzy mi się ze słowem szok !!!
    • Gość: Ozzy Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.internet-cafe.kolfer.com.pl 28.09.01, 16:50
      Moim zdaniem Polska komunistyczna to nie coś do wspominania. Gdyby nie dupki
      typu Gierek wszystkim byłoby lepiej. Tobie też. Wcześniej wypił byś Coca Colę
      i inne napoje. No chyba że sam jesteś komuchem.
      • Gość: adek Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.ic.net.pl 01.10.01, 08:27
        Gość portalu: Ozzy napisał(a):

> Moim zdaniem Polska komunistyczna to nie coś do wspominania. Gdyby nie dupki
        > typu Gierek wszystkim byłoby lepiej. Tobie też. Wcześniej wypił byś Coca Colę
        > i inne napoje. No chyba że sam jesteś komuchem.

Dzieciństwo zawsze wspomina się miło bez względu na to czy przypadało w latach
        komuny czy drapieżnego kapitalizmu. No chyba , że ktoś w dzieciństwie chodził do
        szkoły "pod górkę" lub miał "trudne" dzieciństwo.
        • Gość: Ted® Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 01.10.01, 09:01
          a coli nie lubie, mimo ze nie jestem komuchem
      • Gość: zoe Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.10.01, 21:45
        Gość portalu: Ozzy napisał(a):

> Moim zdaniem Polska komunistyczna to nie coś do wspominania. Gdyby nie dupki
        > typu Gierek wszystkim byłoby lepiej. Tobie też. Wcześniej wypił byś Coca Colę
        > i inne napoje. No chyba że sam jesteś komuchem.
        Koleś, Ty chyba sam nie wiesz co mówisz!
        Jeśli nie chcesz wspominać , to nie, ale nie obrażaj innych. A jesli urodziłeś
        się później,to nie wypowiadaj się, bo nie jesteś w temacie.
        Chyba, że po prostu jesteś z Ligi(tzw) Republikańskiej, to wtedy wszystko jest
        zrozumiałe,; a może Ozzy jesteś sfrustrowany, albo masz kaca, albo gadasz co Ci
        ślina na język przyniesie, bez względu na meritum...itd. itp.

A propos -w 70. czy 80. było hasło: POLAM i wszystko jasne!

• Gość: Rych Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.arcor-ip.de 01.10.01, 23:57
      Az mi ciarki przechodza po plecach, tak fajnie sie to wszystko wspomina.
      To byly czay...
      Faktycznie, teraz mi sie tez przypomnialo, ze na Czerwonej Armii byl taki punkt
      z oranzada.
      A pamietacie takie szklane butle z ktorymi sie latalo po syfon z sokiem, albo
      bez?
      pozdrawiam
      • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 02.10.01, 16:41
        Pamietam te butle do napelniania.Byly to syfony-z taka raczka.
        Pamietam je dokladnie,poniewaz bylem pierwszym w Fordonie,ktory je napelnial.
        Byla to ; ROZLEWNIA WOD GAZOWANYCH-KULIK w Fordonie na rogu ul.15 grudnia.
        Nie chce strzelac,ale kojarzy mi sie,ze byla to cena 1,20 zl za napelnienie.
        Ja nie kasowalem-tylko napelnialem je (dlatego moge sie mylic z cena)

To byly czasy !-pierwsze pieniadze zarobione w czasie wakacji.

pozdrawiam
        radca
        • Gość: Rych Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.arcor-ip.de 02.10.01, 23:31
          Pamietam jak cala nasza szkole podstawowa wypedzili z choragiewkami i kwiatami
          na Powst.Wielkopolskich, bo nasze miasto odwiedzil wlasnie nasz Pierwszy
          Sekretarz Tow. E. Gierek. Ulica byla zamknieta dla ruchu kolowego, a chodniki
          byly zawalone ludzmi (pewnie z zakladow pracy). Edziu siedzial w wielkim cabrio
          i machal do nas reka.
          To bylo troche przezycie, ale najwazniejsze, ze nie bylo lekcji...
          • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 03.10.01, 22:25
            Przygotowania do defilady przypominaly dzisiejsza KOREA lub CHINY.
            Dziewczyny koniecznie biale bluzki,granatowe spodniczki i biale kolanowki.
            Byly tez biale wstazki we wlosach.Chlopaki biale koszule,granatowe spodnie.
            Grajace werble na marszach.W okolo pelno ORMOWCOW.
            ORMOWCY to bylo cos,co uwazalo siebie "za bardziej swietych od papieza".

radca
    • Gość: zoe Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 11.10.01, 22:46
      why-it's the first place at the moment?
      As I know there is nobody who loves the "60" and the 70th,!

a

• radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!!-do Zoe 11.10.01, 22:48
        Gdybym mogl to zrozumiec,szkoda.

pozdr.
        radca
        • Gość: zoe Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!!-do Zoe IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.10.01, 20:50
          znowu wygłup; czasami odbija po 12 godz. pracy.
          • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!!-do Zoe 13.10.01, 21:11
            Nic nie przeszkadza,jestesmy tylko ludzmi.

pozdr.
            radca
    • Gość: Ted® Gierek - wiecznie zywy IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.10.01, 21:20
      dostal sie do parlamentu
      historia kolem sie toczy?
      • radca Re: Gierek - wiecznie zywy 13.10.01, 21:33
        Tak,ale to juz moze nie ten Gierek ? a moze... ?
        Chociaz ? Pamietam wspomnienia Edwarda w ksiazce.Sadzis,ze "socjalizm odrodzi
        sie na nowo ".Byl o tym mocno przekonany.Musial naprawde wiele znac.
        Dzisiaj czytalem,ze we WLOCLAWKU powstal komitet budowy pomnika Edwarda Gierka.

To juz poprostu PARODIA.

pozdr.
        radca
    • Gość: Gawron Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! IP: *.bydgoszcz.mtl.pl 16.10.01, 07:02
      Pozdrawiam !
      Cudownie jest wspomnieć egzotyczny smak chałwy kupowanej w delikatesach w Gdańsku (w okolicach hotelu Heweliusz).Chałwa była oczywi?cie w naszym domu raz może dwa razy w roku (niesamowity rarytas), smak lodów kupowanych na placu piastowskim ,szczyt marzeń czyli enerdowskš kolejkę elektrycznš typu TT.A jak zaczęły sie lta 70 ? Pamiętam jak mój wujek z Gdańska opowiadał o tym jak Milicja strzelała do robotników w 70 roku.Pamiętam spalony Komitet w Gdańsku. A , że we Włocławku chcš pobudować pomnik Gierka.Gdyby?cie byli choć raz we Włocławku to by?cie sie nie dziwili .Może chociaż on upiększyłby ten zapyziały od lat kurnik. Przepraszam mieszkańców Włocławka ale znam go jak własnš kieszeń..Tam na pięknym Cmentarzu Komunalnym sppoczywaš moi dziadkowie A mieszkańcom pewnie podobały sie lata 70 bo w tym czasie pobudowano jeden z ładniejszch budynków w mie?cie czyli Komitet Partii (wiecie jakiej) z takim specjaln podziemnym przej?ciem .A swojš drogš pamietacie co sie wyrabiało we Włocławku przy okazji budowy Azotów przez Anglików? Pozdrawiam Was - Krotossie i Radco szczególnie ciepło.Gawron.
      • radca Re: Umarl Gierek - POWSPOMINAJMY LATA 70.!!!!! 16.10.01, 17:14
        Witam Gawron.

Tutaj zgadzam sie z Toba-odnosnie Wloclawka.Tam jakby czas zatrzymal sie w
        miejscu.Jakbym jeszcze byl w dawnym ustroju.Do tego jeszcze ten pomnik z
        Gierkiem ? Czy moze te czas by,az tak przyjemne i wspaniale ? Prominenci mieli
        sie niezle.Tak samo milicjanci,wojskowi,lekarze,pielegniarki i ormowcy.
        Mozna by tutaj jeszcze dolozyc pracownikow urzedu miejskiego lub
        wojewodzkiego.Oczywiscie aktywisci partyjni pzpr-u.Dodac nalezy ekspedientki-
        szczegolnie kierowniczki sklepow.Takie osoby beda chwalic te czasy.
        Ten temu-to.Tamten znowu sie zrewanzowal.Ktos mial znajomego lekarza-to i
        sanatorium zalatwil lub rente inwalidzka.Zdrowy czlowiek z renta mial dodatkowo
        wiele przywilei.Mogl np. podejmowac prace na "pol etetu".Tu znowu byl lancuch
        korzysci.Ktos mial sasiada w SB,inny w urzedzie,inny kierowniczKe sklepu
        miesnego."Ty mi-to,a ja Ci tamto"."Raczka-raczke myje ","tankowanie noca",
        "wypozycze renciste do kolejek".

Tych negatywnych przykladow mozna wymieniac wiecej-lata 70-te.
        "Zlote czasy" -lecz dla kogo ?

pozdrawiam
        radca

ps. Gawron odezwij sie prosze na adres poczty gazety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka