Dodaj do ulubionych

Szkoła dla bogaczy

21.05.06, 20:10
No i dobrze.Szkoda tylko że ta szkoła będzie istnieć w gmachu "zwyczajnej"
podstawówki - już jakaś jaśnie oświecona populistka "nie wyobraża sobie"
podziału na stołówce na dzieci bogate i te biedniejsze - tylko ta pani chyba
zapomniała że jeżeli rodzice dziecka zapłacą ponad 2tys złotych miesięcznie
to jak najbardziej będą mieli prawo wymagagać nie tylko odizolowania ich
dzieci ale choćby kelnerskiej obsługi...
Obserwuj wątek
    • a_creep Re: Szkoła dla bogaczy 21.05.06, 23:47
      Pani Mackiewicz ma słabą wyobraźnię...
      • and-j1 P. Mackiewicz do lamusa, gdzie to zyje ........... 22.05.06, 21:08
    • gracz_nr_1 Re: Szkoła dla bogaczy 21.05.06, 23:51
      a po co ta szkola skora centrum NATO dziala tylko na papierze? przechodzilem
      szubinska w sobote i nic sie tam nie dzieje
    • hetmanwiechu Dobry pomysl ale 22.05.06, 04:10
      szkola prywatna za takie duze pieniadze powinna miec swoje wlasne lokum aby
      zapewnic dzieciom jak najlepsze korzysci. Po co mieszac szkole prywatna ze
      zwykla szkola publiczna? Jako absolwent prywatnych szkol uwazam ze taka szkola
      powinna w Bydgoszczy istniec, ale odzielnie. W ten sposob nie bedzie wygladalo
      ze jedne dzieci traktowane sa inaczej od drugich. Za taka cene chce miec
      najlepszy serwis i nie chce slyszec biedolenia tych ktorych nie stac.
      • bator1 Re: Dobry pomysl ale 22.05.06, 08:03
        Z tego co wiem, to organizatorzy tej szkoły, szukali właśnie pomieszczeń w
        publicznej szkole. Gdyby zależało im na oddzielnym budynku, to chyba teraz nie
        jest wielki problem, drodzy "znawcy"?

Dziw tylko bierze, że władze miasta przez tyle czasu nie potrafiły niczego
        sensownego zaproponować. Jak przyszło do cięcia szkół na oślep to pan Sajna
        robił wszystko, byle zadowolić pana prezia. Jak była możliwość wsparcia
        podstawówki, której prezio nie ma nic do zaproponowania poza zamknięciem, to
        pan Sajna jakoś palcem nie kiwnął. Ale czego oczekiwać od emeryta, który dorwał
        intratną fuchę i to zapewnia mu dosyć szczęścia?

Brawo dla dyrekcji szkoły, która potrafiła sama znaleźć sposób na jej rozwój. W
        szóstce jest dosyć miejsca nawet na trzy stołówki, więc niech pani Mackiewicz
        nie roni swoich przedwyborczych, lewicowych łez na zapas.
        • oy2345xxx To sie nazywa kolesiostwo i układziki! 22.05.06, 08:04
          bator1 napisała:
          > Dziw tylko bierze, że władze miasta przez tyle czasu nie potrafiły niczego
          > sensownego zaproponować. Jak przyszło do cięcia szkół na oślep to pan Sajna
          > robił wszystko, byle zadowolić pana prezia.

To sie nazywa kolesiostwo i układziki!
          • bator1 Re: To sie nazywa kolesiostwo i układziki! 22.05.06, 08:54
            oy2345xxx napisał:
            >
            > To sie nazywa kolesiostwo i układziki!

To się nazywa indolencja, brak kompetencji i beznadzieja
    • unsatisfied6 żadna szkoła dla bogatych - zwyczajna fikacja 22.05.06, 09:14
      czesne wyższe niż na Harvard . te czesne to żadna cena rynkowa tego
      co ta szkoła może zaoferować . za znacznie mniejsze pieniądze można
      tworzyć dobre szkoły i prywatne i publiczne ale czy jest taka
      wola polityki naszego państwa . tak wysokie czesne wskazuje
      raczej na niedostępność dobrej szkoły dla nawet bogatszych
      obywateli naszego kraju . przypuszam , że szkoła będzie dostępna
      dla dzieci wysokich urzędników za darmo .

nawet dla bogatych jest to bardzo wysoka cena i wielu z nich
      nie stać na taką edukację . czy szkoła znajdzie uczniów wśród
      mieszkańców Bydgoszczy ?

przypuszczam , że tak . przypuszczam , że szkoła ma inny program
      nauczania i inny nadzór - jaki problem jest w tworzeniu innych
      programów w innych szkołach ? dlaczego w tej szkole będą mogli
      się uczyć polscy uczniowie a w innych szkołach inni uczniowie
      są skazani na program kształtowany przez MEN ?
      • a_creep Re: żadna szkoła dla bogatych - zwyczajna fikacja 22.05.06, 09:24
        > czesne wyższe niż na Harvard .

Ile, twoim zdaniem, kosztuje rok studiów na Harvardzie?

• unsatisfied6 nie porównuje czesnego do kosztów -to rózne liczby 22.05.06, 09:47
          a_creep napisał:

> > czesne wyższe niż na Harvard .
          >
          > Ile, twoim zdaniem, kosztuje rok studiów na Harvardzie?
          >

ja nie piszę o koszcie studiów a o czesnym :)))

najlepsze uniwersytety świata mogą mieć czesne niższe od
          tego proponowanego w tej eksluzywnej szkole niby prywatnej -
          niby , bo przypuszam będą chodziły tam też za darmo uczniowie
          "specjalnej troski" , ktorych czesne opłaci budżet .
          • a_creep Re: nie porównuje czesnego do kosztów -to rózne l 22.05.06, 10:17
            > ja nie piszę o koszcie studiów a o czesnym :)))

Dobrze. Ile, twoim zdaniem, wynosi czesne na Harvardzie? Niech będzie nawet bez
            obowiązkowych dodatków.

> najlepsze uniwersytety świata mogą mieć czesne niższe od
            > tego proponowanego w tej eksluzywnej szkole niby prywatnej -

Ale raczej nie mają. Drogie jest np. ETON.
            • unsatisfied6 jednak mają niższe czesne 22.05.06, 14:26
              a_creep napisał:

> > ja nie piszę o koszcie studiów a o czesnym :)))
              >
              > Dobrze. Ile, twoim zdaniem, wynosi czesne na Harvardzie? Niech będzie nawet
              bez
              > obowiązkowych dodatków.
              >
              > > najlepsze uniwersytety świata mogą mieć czesne niższe od
              > > tego proponowanego w tej eksluzywnej szkole niby prywatnej -
              >
              > Ale raczej nie mają. Drogie jest np. ETON.

skoro "raczej" więcej w ogólności mają niższe czesne .

ponadto przyrównywać koszt czesnego szkoły podstawowej
              do najlepszych uczelni świata to już świadczy o sporym
              nadużyciu .
              • a_creep Re: jednak mają niższe czesne 22.05.06, 14:58
                > skoro "raczej" więcej w ogólności mają niższe czesne .

"Raczej" bo zasadniczo nie śledzę cen uczelni wyższych. Harvard to ok. $30k +
                obowiązkowe dodatki ok. $20k, więc różnica jest zasadnicza.

> ponadto przyrównywać koszt czesnego szkoły podstawowej
                > do najlepszych uczelni świata to już świadczy o sporym
                > nadużyciu .

ETON nie jest uczelnią, a czesne tam jest ok. 4 razy wyższe. No i to nie ja
                zacząłem "czesne wyższe niż na Harvard". :P

• unsatisfied6 nie pieniądze tworzą wielkość tych szkół 22.05.06, 15:09
                  a_creep napisał:

> > skoro "raczej" więcej w ogólności mają niższe czesne .
                  >
                  > "Raczej" bo zasadniczo nie śledzę cen uczelni wyższych. Harvard to ok. $30k +
                  > obowiązkowe dodatki ok. $20k, więc różnica jest zasadnicza.
                  >
                  > > ponadto przyrównywać koszt czesnego szkoły podstawowej
                  > > do najlepszych uczelni świata to już świadczy o sporym
                  > > nadużyciu .
                  >
                  > ETON nie jest uczelnią, a czesne tam jest ok. 4 razy wyższe. No i to nie ja
                  > zacząłem "czesne wyższe niż na Harvard". :P

myślałem o swoich opłatach na UCSD - są prawie żadne i oprócz tego są
                  stypendia , które pokrywają wszystko dla zdolnych uczniów - bez nich
                  te szkoły nic nie byłyby warte . sama możliwość zapłacenia czasnego
                  nie tworzy środowiska dobrej szkoły .

www-ogsr.ucsd.edu/financialinfo/gradstudent/tuition_fees/2006-07/2006-07%20Tuition-Fees3-16-06.pdf

większość opłat jest umarzanych w przypadku , gdy ktoś nie może ich zapłacić .

szkoły amerykańskie są otwarte dla rezydentów a ta szkoła jest zamknięta dla
                  mieszkańców Bydgoszczy .
      • ethanak Re: żadna szkoła dla bogatych - zwyczajna fikacja 22.05.06, 13:48
        "taka jest wola polityki naszego państwa" - jaki jest udział państwa w
        kierowaniu prywatną szkołą czy ustalaniu wysokości czesnego?
        polscy uczniowie będą mogli uczyć się w tej szkole ponieważ stać na to ich
        rodziców.MEN z racji tego że jest dla wszystkich jest taki jak wszystko co jest
        państwowe wszędzie na świecie.
    • bydgoszczanka76 sp 6 do likwidacji ? 22.05.06, 09:57
      "..niech pani Mackiewicz
      nie roni swoich przedwyborczych, lewicowych łez na zapas."
      moja kuzynka chodzi do tej szkoły i i rodzina bardzo chwali sp 6 - ponoć
      uczniowie zdobyli wysokie wyniki w egzaminie klas 6
      i pamiętam - jak dombrowicz i sajna chcieli sp 6 dwa lata pod rząd likwidować
      i rodzice się zjednoczyli
      a pani Mackiewicz była jedną z tych, którzy skutecznie wybronili szkołę przed
      zamknięciem
      więc popieram jej niepokoje
      a zakaz dyskryminacji ze względu na zasobność portwela jest wyznacznikiem po
      prostu ludzkim

ja bym bardziej lała łzy nad przyszłością sp 6 -
      czy nie jest to kolejna próba do jej likwidacji ?

jeżeli uważacie ,że bogaci rodzice mają tyle praw bo słono płacą - to będą
      mieli prawo do wyeliminowania z życia szkolnego swoich pociech dzieci biednych
      a tych w okolicy nie brakuje

i przejmą cały budynek

chyba warto o tym rozmawiać
      za wczasu !!!!

• ethanak Re: sp 6 do likwidacji ? 22.05.06, 13:38
        Wszystko zmierza do jednego - miejsce bogatych jest za granicą - tu cenimy tych
        którzy nic nie mają , nic nie potrafią osiągnąć i potrafią zażądać więcej w
        imię tego że im się należy.Ci którzy płacą ciężko zarobionymi pieniędzmi to
        burżuje którzy , cholera chcą więcej ode mnie a żołądki mamy przecież równe...
        • unsatisfied6 mów na temat bandyto 22.05.06, 14:24
          ethanak napisał:

> Wszystko zmierza do jednego - miejsce bogatych jest za granicą - tu cenimy
          tych
          >
          > którzy nic nie mają , nic nie potrafią osiągnąć i potrafią zażądać więcej w
          > imię tego że im się należy.Ci którzy płacą ciężko zarobionymi pieniędzmi to
          > burżuje którzy , cholera chcą więcej ode mnie a żołądki mamy przecież równe...

ethanak , czy jak ci tak , posłuchaj bo ty wogóle nie słuchasz tylko
          propagandę siejesz . poprzedniczka mówi o budynku szkoły nr sześć .
          do kogo ten budnek należy ? co rozumiesz "nie potrafią nic osiągnąć "
          i co rozumiesz przez osiągnięcie kosztem zabierania tym "co nie potrafią
          nic osiągnąć" . mówisz jak zwyczajny bandyta a nie ktoś występujący
          w interesie mieszkańców miasta .

ponadto , nic na temat "stypendium" dla wysokich urzędników , którzy
          będą chodzili do "prywatnej szkoły" , których czesne opłaci budżet
          a nie pójdą te pieniążki z prywatnej kieszeni , w wysokości około 7 krotnej
          tego co przypada na ucznia innej szkoły .
          • natalya20 Re: 22.05.06, 14:58
            nie mam nic przeciwko takiesz szkole, w polsce jest wielu ludzi ktorzy nawet
            kredyt wezma byle dziecko do takiej szkoly poslac, ale mniesza o to, chetnych
            na pewno nei zabraknie, a podstawowka moze jedynie na tym zyskac, najczescie
            glosy przeciw utworzeniu takiej szkoly slychac od ludzi ktorych na nie nie stac
            i zwyczajnie zazdroszcza. szczerze powiem ze mnie stac zeby moje dziecko poszlo
            do takiej szkole...ale nie pujdzie, uwazam ze w zwyklej podstawowce otrzyma
            rownie dobre wyksztalcenie, a za te pieniadze moge mu zapewnic mase dodatkowych
            zajec o jakich sobie tylko zamarzy
            • unsatisfied6 kompletna bzdura 22.05.06, 15:20
              natalya20 napisała:

> nie mam nic przeciwko takiesz szkole, w polsce jest wielu ludzi ktorzy nawet
              > kredyt wezma byle dziecko do takiej szkoly poslac, ale mniesza o to, chetnych
              > na pewno nei zabraknie, a podstawowka moze jedynie na tym zyskac, najczescie
              > glosy przeciw utworzeniu takiej szkoly slychac od ludzi ktorych na nie nie
              stac
              >
              > i zwyczajnie zazdroszcza. szczerze powiem ze mnie stac zeby moje dziecko
              poszlo
              >
              > do takiej szkole...ale nie pujdzie, uwazam ze w zwyklej podstawowce otrzyma
              > rownie dobre wyksztalcenie, a za te pieniadze moge mu zapewnic mase
              dodatkowych
              >
              > zajec o jakich sobie tylko zamarzy

nie można w Polsce stworzyć prywatnej szkoły o takim programie nauczania ,
              jaki ma mieć ta szkoła i żadne pieniądze i żadna inicjatywa obywatelska
              nie są w stanie takiej szkoły stworzyć .

dodatkowe , piszesz to nie znaczy lepsze - edukacja to całokształt ,
              a dziecko nie ma balona który można dymać bez granic a głowę .

gdy próbowałem otworzyć szkołę prywatną o blokowym programie nauczania
              z wykładowym angielskim mając pełne wsparcie kuratora , kuratora
              usunięto ze stanowiska - może zbieg okoliczności ?

czy jakiś prywatny inwestor może pójść i wziąć sobie budynek jakieś
              szkoły , wydzierżawić go i prowadzić tam lekcje wg innego programu
              nauczania niż okreśclony przez MEN - nie .tworzenie takich szkół jest tylko
              następnym krokiem tworzenia obywateli gorszej i lepszej kategorii w Polsce .

wydatki na nauczycieli tej szkoły to następne świadectwo tworzenia lepszych
              obywateli w Polsce - w jakim kraju obcokrajowiec zarabia więcej od tubylca
              wykonując tą samą pracę ? nikt nie preferuje w Niemczech np obcokrajowca ,
              a tylko dobiera wg kompetnecji . w tej szkole mają pracować obcokrajowcy .
            • unsatisfied6 nikt nikomu nie zazdrości 22.05.06, 15:28
              natalya20 napisała:

stac
              >
              poszlo
              >
              dodatkowych
              >

bo powtarzam , próbowałem szkołę o blokowym nauczaniu otworzyć - kurator
              który dał mi wsparcie stracił stanowisko .

niech sobie będzie szkoła nawet za 1000000 $ miesięcznie- jak ktoś
              chce i ma , to niech płaci . ale nie może tak być , że stawia się
              przeszkody tworzenia takich programów jaka ma ta szkoła innym podmiotom .

problem stworzenia dobrej szkoły polega między innymi na programie szkoły -
              to jest jej fundament . dlaczego inni muszą trzymać się tego programu a
              ta szkoła ma swój własny program ?
            • unsatisfied6 dodatkowa sprawa,o której artykuł nic nie wspomina 22.05.06, 15:37
              natalya20 napisała:

stac
              >
              poszlo
              >
              dodatkowych
              >

o ile mi wiadomo , są dostępne stypendia dla uczniów takiej szkoły -
              kto kwalifikuje się na takie stypendium ? ilu dziecie wysokich urzędników
              uczęszcza do podobnych szkół a ilu przewiduje się w tej szkole ?
              • natalya20 Re: dodatkowa sprawa,o której artykuł nic nie wsp 22.05.06, 20:35
                z tym ze ta szkola niby juz dziala i 3 dzieci do niej jzu uczeszcza a teraz
                chca ja tylko przeniesc do bydgoszczy
                • natalya20 Re: dodatkowa sprawa,o której artykuł nic nie wsp 22.05.06, 20:37
                  a i jeszcze nie doczytalam zeby mial tam byc jakis inny program, znacznie
                  odbiegajacy od tego czegu ucza sie dzieci w "normalnych" szkolach
                  • unsatisfied6 w wyborczej chcesz to doczytać ? 22.05.06, 23:18
                    natalya20 napisała:

> a i jeszcze nie doczytalam zeby mial tam byc jakis inny program, znacznie
                    > odbiegajacy od tego czegu ucza sie dzieci w "normalnych" szkolach

a gdzie chcesz to doczytać ? w wyborczej ?

to jakaś twoja biblia ?

nie doczytałaś , że pracować tam mają obcokrajowcy ?
                  • unsatisfied6 w 2004 22.05.06, 23:27
                    natalya20 napisała:

> a i jeszcze nie doczytalam zeby mial tam byc jakis inny program, znacznie
                    > odbiegajacy od tego czegu ucza sie dzieci w "normalnych" szkolach

w 2004 roku prezydent Kwaśniewski podpisał ustawę o stworzniu specjalnych
                    szół dla dzieci wysokich urzędników państowych o zupełnie innym programie
                    nauczania , innych nadzorze i wizytatorach , nie podlegający MEN i innych
                    kwalifikacjach nauczycieli uczących w tych szkołach .
                    • unsatisfied6 zmodyfikowano informacje na stronie 22.05.06, 23:46
                      unsatisfied6 napisał:

> natalya20 napisała:
                      >
                      > > a i jeszcze nie doczytalam zeby mial tam byc jakis inny program, znacznie
                      >
                      > > odbiegajacy od tego czegu ucza sie dzieci w "normalnych" szkolach
                      >
                      > w 2004 roku prezydent Kwaśniewski podpisał ustawę o stworzniu specjalnych
                      > szół dla dzieci wysokich urzędników państowych o zupełnie innym programie
                      > nauczania , innych nadzorze i wizytatorach , nie podlegający MEN i innych
                      > kwalifikacjach nauczycieli uczących w tych szkołach .
                      >
                      >
                      niegdyś linkowałem na tę stronę - informacje dzisiaj są znacznie zmodyfikowane
                      www.abc.com.pl/serwis/du/2005/0010.htm
                    • unsatisfied6 w poprzednim roku ... 23.05.06, 08:35
                      w poprzednim roku ,informacja na stronie którą linowałem w sposób ewidentny
                      wskazywała na konsekwencje , które opisałem w poniższym poście - tej informacji
                      już nie ma , został mój wątek dotyczący sprawy

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=21076412&a=21080345
    • unsatisfied6 inna szkoła 23.05.06, 08:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=32693320&a=33067862

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka