Dodaj do ulubionych

" ofiara komuny " ?

09.08.06, 15:41
www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=367&NrSection=1&NrArticle=39520&IdTag=18

" Prezydent Lech Kaczyński ułaskawi Macieja Obremskiego - zapowiada
tygodnik „Nie”. - Nie składaliśmy takiego wniosku - twierdzi jego adwokat.

„Lech Kaczyński zamierza ułaskawić wiceprezydenta Bydgoszczy pod pretekstem,
że nie jest łapówkarzem, ale ofiarą komuny” - czytamy w tygodniku. „Nie”
utrzymuje, że sprawa jest polityczna, bo obrońcą Macieja Obremskiego stał się
poseł PiS, Tomasz Markowski, który zażądał wyjaśnień od ministra
sprawiedliwości. - Wiem, że interesował się sprawą, ale czy podejmował
konkretne kroki, trudno powiedzieć - twierdzi inny bydgoski poseł PiS,
Andrzej Walkowiak.........."

radca
Obserwuj wątek
    • ethanak SLD z Torunia 09.08.06, 16:10
      z achramowiczem na czele.Podobno ta sprawa to odwet za wyciągnięcie na światło
      dzienne afery Polonii i byłego prezydenta Bydgoszczy Jasiakiewicza...
      • radca Re: SLD z Torunia 09.08.06, 16:15
        ethanak napisał:

> z achramowiczem na czele.Podobno ta sprawa to odwet za wyciągnięcie na
        światło
        > dzienne afery Polonii i byłego prezydenta Bydgoszczy Jasiakiewicza...

- czyli twoim zdaniem to skazanie jest za ich afery ?
        kiedys IVICA szeroko atakowal bylego prezydenta - Jasiakiewicza nazywajac
        bylego prezydenta Bydgoszczy - Jasiakiewicza " zlodziejem "

czy to masz na mysli ? Ja tylko pytam... nie wiem nic na ten temat, wiec pytam

radca
        • radca Re: SLD z Torunia 09.08.06, 16:29
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=9391769&a=9391769
      • vega_ja Re: SLD z Torunia 09.08.06, 18:17
        Po prostu słabo mi się robi, jak czytam takie brednie. Znaleźli się
        Sprawiedliwi i WszystkoWiedzący. Pierwszy Radca, drugi Ethanak. Ludzie,
        otwórzcie wreszcie oczy: po prawej stronie sceny politycznej też mogą być tacy,
        którzy się skusili na jakieś- tam pieniądze. Może niektórym trudno w to
        uwierzyć, ale przestańcie obwiniać wszystkich wokoło, a wybielać winnego.
        • radca Prawo i Sprawiedliwosc nie dla wszystkich rowne 09.08.06, 19:14
          vega_ja napisała:

> Po prostu słabo mi się robi, jak czytam takie brednie. Znaleźli się
          > Sprawiedliwi i WszystkoWiedzący. Pierwszy Radca, drugi Ethanak. Ludzie,
          > otwórzcie wreszcie oczy: po prawej stronie sceny politycznej też mogą być
          tacy,
          >
          > którzy się skusili na jakieś- tam pieniądze. Może niektórym trudno w to
          > uwierzyć, ale przestańcie obwiniać wszystkich wokoło, a wybielać winnego.

- Zle mnie rozumiesz.Ethanak stosuje propagande sukcesu - nawet za cene
          klamliwych manipulacji.Ethanak rowniez slynie z tego,ze zieje nienawiscia do
          Torunia i wszystkiego co moze kojarzyc sie z Toruniem i Jego mieszkancami.

Ja natomiast nie wchodze w zadne uklady i zadne intrygi "antytorunskie ".
          Rowniez osobiscie uwazam,ze ta akurat sprawe OBECNIE beda co niektorzy
          wykorzystywali jako PROPAGANDE POLITYCZNA - dla zbicia kapitalu politycznego
          pod przyszle WYBORY oraz tak zmanipulowania opinia publiczna,aby upiec dobra
          pieczen na tej akurat sprawie procesowej... i napewno NIE SLUZY TO PRAWU
          I SPRAWIEDLIWOSCI....

ale jak widze... PRAWO I SPRAWIEDLIWOSC rozne ma oblicza i sa ROWNI I ROWNIEJSI
          .. zwykli ludzie i BESTRONNOSC najmniej tutaj sie liczy....
          .. wazne ABY BYLO MEDIALNIE I ABY BYLO GLOSNO - NAWET ZA CENE WASNI MIEDZY-
          MIASTOWYCH

radca
          • jacorius Re: Prawo i Sprawiedliwosc nie dla wszystkich row 09.08.06, 21:21
            Zapytanie nr 1356

do ministra sprawiedliwości

w sprawie nieprawidłowości w postępowaniu organów wymiaru sprawiedliwości
            skutkujących wydaniem wyroku skazującego w sprawie przeciwko byłemu kujawsko-
            pomorskiemu wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków

Szanowny Panie Ministrze! Zwracam się do Pana Ministra z zapytaniem
            poselskim w sprawie wyroku skazującego, jaki zapadł w sprawie przeciwko byłemu
            Kujawsko-Pomorskiemu Wojewódzkiemu Konserwatorowi Zabytków Maciejowi
            Obremskiemu.

W dniu 24 maja 2006 r. przed toruńskim Sądem Okręgowym zapadł skazujący
            wyrok w II instancji w sprawie przeciwko oskarżonemu Maciejowi Obremskiemu. W
            poprzedzającym to wydarzenie okresie regionalna prasa donosiła o
            nieprawidłowościach, jakie miały miejsce w czasie prowadzenia postępowania
            przygotowawczego, postępowania sądowego w I instancji o sygn. akt VIII K 88/05
            oraz w czasie postępowania apelacyjnego.

Mając powyższe na względzie, proszę o odpowiedź na pytanie:

Czy w czasie postępowania przygotowawczego, postępowania przed sądem w I
            instancji oraz w postępowaniu apelacyjnym były stosowane prawidłowe procedury
            przez odpowiednie organy wymiaru sprawiedliwości?

Z poważaniem

Poseł Tomasz Markowski

Warszawa, dnia 21 czerwca 2006 r.

ks.sejm.gov.pl:8009/iz5/z-tresc/z1356-1.htm

• vega_ja Re: Prawo i Sprawiedliwosc nie dla wszystkich row 10.08.06, 14:27
            Ja chciałabym wierzyć, że sądy - mimo wszystko- są niezawisłe. Jeżeli ktoś
            zawinił, to poniesie tego konsekwencje i PiS nie będzie do tego nic miał.
    • akrytas Żałosne. 10.08.06, 15:28
      Żałosne. Kwaśniewski ułaskawiał skazanych komuchów, Kaczyński będzie
      (zobaczymy) ułaskawiał skazanych ludzi z prawicy.
      A potem się dziwią, że frekwencja w wyborach taka mała. A co za różnica która
      sitwa będzie rządzć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka