Dodaj do ulubionych

Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce?

IP: *.*.*.* 05.11.01, 11:33
Pod wzgledem ludnosci? Bo kilkakrotnie na forum napisano ze 7 ale to chyba
nieprawda.
Obserwuj wątek
    • krotoss Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 11:36
      A co 10??? z tego co pamietam zawsze bylismy na 7 miejscu...

KroTosS

Ps.Moze mi sie uda poszukac pozniej w necie jakis aktualnych statystyk to
      podam...
      • Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 05.11.01, 11:46
        krotoss napisał(a):

> A co 10??? z tego co pamietam zawsze bylismy na 7 miejscu...
        >
        > KroTosS
        >
        > Ps.Moze mi sie uda poszukac pozniej w necie jakis aktualnych statystyk to
        > podam...

no wlasnie tu z kumplem liczymy i na 7 to na pewno nie:
        Wa-wa, Lodz, Krakow, Wroclaw, Poznan, Gdansk, Szczecin, Katowice (moze sie gdzies
        myle?).

Aha - zauwazylem ze taka ksywke ma tez tu inna osoba. Ja jestem olo z Wa-wki.
        Pozdrawiam
        • krotoss Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 11:51
          Z pobierznych i szybkich wiliczen wychodzi mi ze jednak 8 bo Katowice sa
          mniejsze chyba ze przez ostatni rok cos przybrali ;-)) ale w obliczu migracji z
          powodu kopaln nie sadze...

KroTosS
          • adek. Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 12:14
            Na forum GW na trzecim
            w żużlu na trzecim
            w siatkówce żeńskiej na drugim
            w kajakach na pierwszym
            w piłce nożnej na ................nie chce mi się liczyć.
            • Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 05.11.01, 13:00
              adek. napisał(a):

> w kajakach na pierwszym

O! Mialem kiedys dobrego kumpla w Bydgoszczy (dzieki niemu raz jedyny odwiedzilem
              Wasze miasto) i on wlasnie trenowal kajaki!
    • da.killa Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 16:36
      na pewno jestesmy w czolowce w portalach na mieszkanca! duzo u nas tego!!!

da ”portal” killa
    • rhemek Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 18:20
      Jesli policzyc nas jako aglomeracje bydgosko - torunska, to jestesmy w
      pierwszej czworce!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
      • Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 06.11.01, 09:04
        rhemek napisał(a):

> Jesli policzyc nas jako aglomeracje bydgosko - torunska, to jestesmy w
        > pierwszej czworce!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

chyba tez nie? i tak wyprzedzi Was: warszawa, lodz, 3miasto, poznan, krakow,
        wroclaw i tym razem na pewno katowice ;-)))
        • Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 10:22
          Trójmiasto chyba nie .Bedzie jakaś niewielka różnica.Na korzyść jednego lub
          drugiego.
          Poznań na pewno będzie mniejszy (560-580 tys).
          Katowice jako aglomeracja ,będzie duuuuużo większa.

Czyli ,jako aglomeracja bydgosko -toruńska ,też słabo 6- 7 miejsce...
          • Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 06.11.01, 10:50
            Gość portalu: atomski napisał(a):

> Trójmiasto chyba nie .Bedzie jakaś niewielka różnica.Na korzyść jednego lub
            > drugiego.
            > Poznań na pewno będzie mniejszy (560-580 tys).
            > Katowice jako aglomeracja ,będzie duuuuużo większa.
            >
            > Czyli ,jako aglomeracja bydgosko -toruńska ,też słabo 6- 7 miejsce...

te miasta co wymienilem to tez aglomeracyjnie - mysle ze poznan by mial z 700
            tys. a 3miasto ponad. zreszta to zupelnie niewazne - takie tam statystyki.
            tak czy siak pierwsza dziesiatka to na pewno cos!
            pozdrowionka
    • Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.01, 17:02
      dyskusja na na ktorym miejscu bydgoszcz jest pod wzgledem ludnosci jest malo
      istotna. wazniejsza jest pozycja pod wzgledem inwestycji i rozwoju miasta, a tu
      jest tragicznie. bydgoszcz jest w tzw. grupie C (torun jest w B) (wa-wa,
      krakow, wroclaw, poznan to A). szkoda bo bardzo lubie to miasto i czesto
      przyjezdzam. pozdrowienia z wrocka dla wszystkich bydgoszczan i -szczanek
      • Gość: adek Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.ic.net.pl 07.11.01, 07:51
        Gość portalu: labeo napisał(a):

> dyskusja na na ktorym miejscu bydgoszcz jest pod wzgledem ludnosci jest malo
        > istotna. wazniejsza jest pozycja pod wzgledem inwestycji i rozwoju miasta, a tu
        >
        > jest tragicznie. bydgoszcz jest w tzw. grupie C (torun jest w B) (wa-wa,
        > krakow, wroclaw, poznan to A). szkoda bo bardzo lubie to miasto i czesto
        > przyjezdzam. pozdrowienia z wrocka dla wszystkich bydgoszczan i -szczanek

Skoro tak wierzysz w rankingi Rzeczypospolitej to wytłumacz mi ja to jest , że
        Toruń jest w grupie B , czyli wyższej niż Bydgoszcz , a jakoś tych inwestycji i
        rozwoju miasta nie widać , w przeciwieństwie do Bydgoszczy gdzie coś się dzieje ?!
        Popatrz sobie na wyniki ratingów firm bardziej obiektywnych , niezależnych ,
        chociażby Standard & Poor^s , gdzie Bydgoszcz wypada całkiem nieżle .

• jacor192 Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 06.11.01, 17:04
      Jestesmy na 7 miejscu za Warszawa, Lodzią, Wroclawiem, Gdanskiem, Krakowem, Poznaniem.
      • Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 06.11.01, 17:18
        jacor192 napisał(a):

> Jestesmy na 7 miejscu za Warszawa, Lodzią, Wroclawiem, Gdanskiem, Krakowem, Poz
        > naniem.

wlasnie sprawdzilem dane statystyczne: Szczecin ma o 35 tysiecy ludzi wiecej od
        Bydgoszczy wiec dla niego jest 7 miejsce, a dla Bydzi 8.
    • Gość: r Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: 62.233.128.* 06.11.01, 17:10
      najgorsze, ze pewnie kazdy z wypowiadajacych sie na ten temat ludzi ma za soba
      zdany egzamin dojrzlosci...
      wyjasniam:
      1-Warszawa, 2-Lodz, 3-Krakow, 4-Wroclaw, 5-Poznan, 6-Gdansk, 7-Szczecin, 8-
      Bydgoszcz.
      • Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 22:30
        Zgadza się i pomimo najgorszego-mojej zdanej matury-jakoś nie zauważyłem w
        moich statystykach byka !!
        Za to z moich danych Bydgoszcz ma ogólną ocenę "B" nie "C".
        Znawca z Wrocławia pominął parę aspektów które windują pozycję naszego miasta w
        górę:
        I to bedzie śmieszne: Zadowolenie z miejsca zamieszaknia,poczucie dbałości
        miasta o mieszkańców,perspektywy związane z naszym miastem przez jego
        mieszkańców( stosunkowo mało ludzi np.spyla stąd do Warszawy-choć ostatnio,przy
        załamaniu rynku pracy wszyscy tam wyglądają teraz swoich szans).

Nie mam tych danych przy sobie.Nie jestem więc w stanie polemizować na temat
        tego czy Bydgoszcz w kategorii atrakcyjności inwestycyjnej ma "B" ,czy "C" ?
        wydaję mi się jednak ,że "B"
        (może za obecnego prezydenta pana Jasiakiewicza inwestorzy boją sie u nas
        inwestować i stąd "C" ?)
        • Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.01, 02:49

> Zgadza się i pomimo najgorszego-mojej zdanej matury-jakoś nie zauważyłem w
          > moich statystykach byka !!
          > Za to z moich danych Bydgoszcz ma ogólną ocenę "B" nie "C".
          > Znawca z Wrocławia pominął parę aspektów które windują pozycję naszego miasta w
          >
          > górę:
          > I to bedzie śmieszne: Zadowolenie z miejsca zamieszaknia,poczucie dbałości
          > miasta o mieszkańców,perspektywy związane z naszym miastem przez jego
          > mieszkańców( stosunkowo mało ludzi np.spyla stąd do Warszawy-choć ostatnio,przy
          >
          > załamaniu rynku pracy wszyscy tam wyglądają teraz swoich szans).
          >
          > Nie mam tych danych przy sobie.Nie jestem więc w stanie polemizować na temat
          > tego czy Bydgoszcz w kategorii atrakcyjności inwestycyjnej ma "B" ,czy "C" ?
          > wydaję mi się jednak ,że "B"
          > (może za obecnego prezydenta pana Jasiakiewicza inwestorzy boją sie u nas
          > inwestować i stąd "C" ?)

Kolego nieuwaznie czytasz posty. Wyraznie w nim napisalem ze Bydgoszcz jest w
          kategorii miast C pod wzgledem inwestycji czyli rozwoju miast i nic wiecej nie
          mialem na mysli. Dane te sa z rankingu miast opublikowanego w tym roku w
          Rzeczpospolitej - wystarczy przejrzec archiwum. Byc moze pozycja miasta wynika z
          polityki waszego prezydenta (nie wiem).
          • Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 10:02
            Takich rankingów więc jest trzy .Chyba,że Rzeczpospolita korzystała z któregoś.
            Przejrzę.
            • Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 14:23
              To zerżnąłem od Wielkiego Brata:
              "Międzynarodowa, niezależna agencja Standard & Poor's zbadała wiarygodność
              finansową Bydgoszczy. Miasto otrzymało dobrą notę, a sytuację miejskiej
              gospodarki oceniono jako stabilną.
              Wyniki badań kondycji finansowej Bydgoszczy ogłoszono wczoraj. S&P jest
              niezależną agencją analityczną sporządzająca t.zw. ratingi, czyli oceny
              zdolności kredytowej państw, miast i firm. Co ważne biorą je pod uwagę
              inwestorzy. Najwyższa jej nota to "AAA" - wyjątkowo wysoka zdolność do
              wywiązywania się ze zobowiązań, najniższa "D" - niedotrzymanie terminu spłaty
              długu. Bydgoszcz dostała ocenę BBB-. Oznacza, że gmina dysponuje wystarczającą
              zdolnością do spłaty zobowiązań, ale jest wrażliwa na zmiany zewnętrznej
              sytuacji ekonomicznej. Taką samą notę miasto dostało przed rokiem. Według
              zachodnich ekspertów wynik odzwierciedla kompetentne zarządzanie finansami
              miasta. - Bydgoszcz powinna poradzić sobie w sytuacji spowolnienia
              gospodarczego w Polsce - orzekli analitycy.

Zadowolenia z wyniku nie ukrywali wczoraj członkowie zarządu miasta, którzy
              chwalili się nim na specjalnej konferencji prasowej. - Ten rating dotrze do
              tysięcy odbiorców na całym świecie i powinien znacząco wpłynąć na ocenę
              Bydgoszczy. Świadczy także o wiarygodności krytyk opozycji zarzucającej nam złe
              gospodarowanie finansami i doprowadzenie miasta do katastrofalnego zadłużenia -
              mówił prezydent Roman Jasiakiewicz oraz członek zarządu Grzegorz Gaca.

W Polsce tylko sześć miast odważyło poddać się analizom S&P. Nieco lepszą ocenę
              niż Bydgoszcz otrzymały Kraków (BBB+) oraz Wrocław, Gdańsk i Szczecin (BBB).
              Taką samą notę przyznano Łodzi."

Wiem,że to znowu nie ten dział do którego pijesz labeo,ale ten ranking sam mi
              dzis wpadł w łapki.Jest on o tyle przydatny,ze nawet zakładając ,że masz
              rację ,to każdy inny aspekt ratingu jest korzystny i bardzo korzystny dla
              naszego miasta.
              Czyli możesz spokojnie lubić nasze miasto i nie bać się o jego rozwój.
              Możemy za to wspólnie bać się poczynań pana prezydenta miasta -Jasiakiewicza.
              Bo jeżeli wobec każdego inwestora ( a tak wygląda, mnie jako osobę prywatną też
              potraktował jak hipermarket ,albo raczej Cyganka swoją ofiarę)stosuje taką
              politykę jak wobec hipermarketów (i tu ogromne brawa-łupić ile wlezie) to
              faktycznie jak skusić np MICROSOFT :))) ,by otworzył u nas fabrykę ?

Pozdrawiam

• Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.01, 16:24
                to co napisales to prawda. miasta w polsce sa na roznych pozycjach zaleznie od
                kryterium jakie jest przyjete w rankingu (moze poza wa-wa -prawie zawsze na 1).
                jednak chcialbym zwrocic uwage na to,ze niektore rankingi sa istotne inne
                mniej. ten o ktorym piszesz jest wazny, ale tez jest wazny ten o ktorym ja
                napisalem bo mowil o tempie rozwoju miasta w przyszlosci. po prostu bydgoszcz
                jest zbyt malo promowana w polsce jak na jej wielkosc i potencjal. warto o tym
                pamietac zeby to zmieniac.

pozdrowionka
                • Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 11:22
                  Pracuję nad tym :))))))))
                  Pozdrawiam !
                  • Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 10:26
                    AKADEMIA MEDYCZNA -pozycja w roku 2001 -10 (wskaźnik rankingowy 60,45-
                    zwycięzca 100 -Warszawa)
                    -pozycja w roku 2000 - bez zmian też 10.

To zabawne ,bo jest tylko 10 Akademii Medycznych w Polsce.Czyli ostatnie
                    miejsce w kraju ? (na podstawie (Rzeczpospolitej)

Ostatnio byłem na moderowanym czacie z rektorem AM w Bydgoszczy.
                    Trzeba było to widzieć !Pełen optymizmu monolog .Ile to kierunków
                    pootwierano.Jak fajnie na uczelni i coraz lepiej ?
                    Najpierw spytałem czy nie martwi się ,że najzdolniejsi bydgoszcznie szukają
                    innej uczelni o tym charakterze w Polsce,zostają przecietniacy i ci których nie
                    stać.
                    Rektor powiedział ,ze mają wielu wybitnych absolwentów.
                    Potem ktoś powiedział,że 95 % studentów jakiegoś tam roku oblała jakiś egzamin.
                    Pan rektor radośnie powiedział:-Bo się nie przykładają do nauki !
                    To ja spytałem : -To co z tymi zdolnymi i wybitnymi ?
                    I mnie wycięto,a rektor spokojnie wrócił do monologu na temat nowych
                    kierunków ,które zamierza otworzyć i w ogóle...
                    • Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 10:43
                      Uczelnie techniczne:
                      1 miejsce Politechnika Warszawska -wskaźnik 100
                      14 miejsce ATR w Bydgoszczy -wskaźnik 45,29
                      20 miejsce(ostatnie) Politechnika Zielonogórska - wskaźnik 28,75

Uczelnie pedagogiczne:
                      1 miejsce Akademia Pedagogiczna w Krakowie- wskaźnik 100
                      6 miejsce Akademia Bydgoska -wskaźnik 53,56
                      8 miejsce (ostatnie )AP w Zielonej Górze -wskaźnik 46,03

Na podstawie www.rzeczpospolita.pl

Moim zdaniem TO (czyli uczelnie) jest pięta Achilesowa miasta Bydgoszczy !!!
                      • Gość: fin Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.11.01, 15:28
                        > Moim zdaniem TO (czyli uczelnie) jest pięta Achilesowa miasta Bydgoszczy !!!

Masz rację atomski. Słabosć bydgoskich uczelni jest wielką piętą achillesową naszego miasta.
                        Tylko czy widzisz tu jakies rozwiązanie? Silna uczelnia może powstać na dwa sposoby:
                        1. Stopniowy rozwój kadry i wzmacnianie istniejących uczelni (proces bardzo długotrwały,
                        obliczony na dziesiątki lat i do tego bez gwarancji powodzenia (ATR ma 50 lat i jak piszesz jest
                        czternasta na 20 istniejących uczelni technicznych a więc nie ma się czym chwalić. Inne
                        bydgoskie uczelnie stoją w rankingach jeszcze gorzej).
                        2. "Przeflancowanie" jakiegos obcego srodowiska naukowego do Bydgoszczy (tak się stało po
                        wojnie w Toruniu), ale obecnie to zupełnie nierealne.
                        Więc nie bardzo widać, jak sytuację można szybko i skutecznie poprawić.
                        I jeszcze odnosnie Akademii Medycznej. W obiektywnych rankingach (nie tych "prasowych" ale
                        tych tworzonych przez KBN (Komitet Badań Naukowych jakby ktos nie wiedział) nasza AM wypada
                        całkiem nieźle i nie jest ostatnia wsród Akademii Medycznych w Polsce.
                    • Gość: MONK Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 17:45
                      Mysle ze sie czepiasz. AM ma troche ponad 10 latek i jest najmlodsza w kraju;
                      Stary czego ty oczekujesz???
                      Akademia musi okrzepnac na "rynku" a na to potrzeba czasu. Zachecic studentow
                      mozna tworzac nowe kierunki - i tak sie dzieje u nas. Ale w tak krotkim okresie
                      czasu nie nabierzemy renomy akademii warszawskich czy krakowskich.
                      • Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 00:01
                        Zajrzyj na stronkę konkurencji GW i zobaczysz w dużej tabeli 75 uczelni ,że
                        renoma to tylko składowa ogólnej oceny.
                        • Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.01, 02:41
                          czesc atomski. widze ze caly czas drazysz temat wiec tez cos dorzuce. jesli
                          chodzi o przyczyny obecnej pozycji bydgosczy to ciekawy artykul jest w
                          newsweeku 6/2001 (dostepny na stronie newsweeka). dotyczy on nie samej bydg.
                          ale calego kraju i porusza sprawe odplywu ludzi z niektorych miast. polecam.
                          jesli chodzi o uczelnie to temat znam dosyc dobrze bo tam pracuje. w bydgosczy
                          nie ma szans (w najblizszym czasie) na powstanie "mocnych" uczelni. z kilku
                          powodow 1) brak kadry naukowej 2) mala ulosc potencjalnych studentow 3)i przede
                          wszystkim duza konkurencja (torun, gdansk, poznan).
                          a propos AM - wczoraj we wroclawiu byla konferencja rektorow wszystkich AM w
                          polsce. stwierdzono ze bankructwo grozi czolowym akademia w polsce ze wzgledu
                          na zadluzenie poliklinik, wiec co tu mowic o rozwoju niewielkiej AM w bydgosz.
                          • Gość: fin Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 10.11.01, 09:49
                            > Zajrzyj na stronkę konkurencji GW i zobaczysz w dużej tabeli 75 uczelni ,że
                            > renoma to tylko składowa ogólnej oceny.

A ja myslę atomski, że w przypadku AM to akurat Ty nie masz racji i rzeczywiscie się czepiasz.
                            Zajrzyj na stronę KBN (o której pisałem już poprzednio). Tam jest ranking wszystkich wydziałów
                            wszystkich uczelni wyższych w Polsce. I nasza AM wypada tam lepiej niż na AM we Wrocławiu
                            (która wypadła najgorzej) czy AM w Lublinie. Oczywiscie wszystkie rankingi są niedoskonałe, ale
                            te "gazetowe" są wyjątkowo podatne na naciski i ja raczej wierzę w te KBN-owskie.

Gość portalu: labeo napisał(a):
                            > jesli chodzi o uczelnie to temat znam dosyc dobrze bo tam pracuje. w bydgosczy
                            > nie ma szans (w najblizszym czasie) na powstanie "mocnych" uczelni. z kilku
                            > powodow 1) brak kadry naukowej 2) mala ulosc potencjalnych studentow 3)i przede
                            > wszystkim duza konkurencja (torun, gdansk, poznan).

Punkt 2 nie jest prawdą, potencjalnych studentów jest bardzo wielu. Łaczna liczba studentów
                            wszystkich bydgoskich uczelni jest porównywalna z liczbą studentów na UMK i nic z tego nie
                            wynika dla jakosci naszych uczelni (wszystkie razem wzięte nie mogą się równać z UMK). A
                            ponadto, jesli prawdą jest to, co mówił prezydent Bydgoszczy, 40% studentów UMK to
                            Bydgoszczanie, zdecydowana większosć z nich, gdyby mogła studiować w Bydgoszczy to, co
                            studiuje w Toruniu, to wybrałaby bydgoskie uczelnie.
                            Punkt 3 jest tylko częsciowo prawdą (dla dobrych uczelni studentów by nie zabrakło mimo silnej
                            konkurencji).
                            Natomiast punkt 1 jest prawdą w 100% i dlatego podzielam Twój pogląd labeo, że nie widać
                            perspektyw na powstanie "mocnych" uczelni w Bydgoszczy w dającej się przewidzieć przyszłosci.
                          • Gość: . Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.rgu.ac.uk 26.11.01, 16:56
                        • Gość: MONK Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.01, 12:40

> Zajrzyj na stronkę konkurencji GW i zobaczysz w dużej tabeli 75 uczelni ,że
                          > renoma to tylko składowa ogólnej oceny.

Nie mialem na mysli renomy - na jakiekolwek rozwoj - naukowy(kadra i poziom
                          nauczania), techniczny(budynki i cala infrastruktura)zwyczajnie potrzeba czasu.
                          Inne uczelnie mialy go znacznie wiecej niz nasza AM
                  • Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.01, 17:42
                    Mam pewne watpliwosci do tego co napisal fin jezeli chodzi o ilosc studentow.
                    Moge sie mylic bo nie mieszkam w bydg., ale wystarczy zwrocic uwage na kilka
                    faktow. UMK jest znany nie tylko na kujawach ale w calej polsce i ma pewna
                    renome (patrz ranking szkol wyzszych we wprost-UMK na 5 miejscu) w zwiazku z
                    tym smiem watpic ze pojawienie sie tych samych kierunkow w bydgoszcy wystarczy
                    zeby az 40% studentow z bydg. przenioslo sie. Torun i bydg. leza tak blisko
                    siebie ze w zasadzie nawet codzienne dojazdy sa mozliwe.
                    Jezeli chodzi o potencjalnych studentow to wynika ona z liczby mieszkancow
                    bydgoszczy i okolic. W bydgosczy studiowanie wybralyby osoby mieszkajace w
                    promieniu nie wiekszym niz 100km. Wychodzi jakies 600 tys. A np. sama
                    agromeracja trojmiasta ma 1 mln (z okolicami jeszcze wiecej).
                    Nastepna sprawa to rynek pracy. Przewaznie tam gdzie konczy sie studia tam tez
                    sie zostaje. Ostatnio sam bylem zaskoczpony gdy dowiedzialem sie ze bydgoszcz
                    ma jeden z wiekszych wskaznikow bezrobocia w polsce.
                    Uwzgledniajac te fakty wychodzi ze liczba potencjalnych studentow jest mala!
                    pozdrowienia
                    • Gość: d-k Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: 217.96.43.* 10.11.01, 18:45
                      Pod jakim wzgledem? Inter muros Bydzia jest srednim wielkosci miastem w
                      Polsce.Wkrotce bedzie miala jako 3 miasto w Polsce 2 uniwersytety .Wreszcie
                      bedzie lepsza od Piernikowa.Pozdrawiam.
    • Gość: ochman Bydgoszcz obnizona?? IP: *.ipt.aol.com 10.11.01, 23:55
      Atomski napisal: "W Polsce tylko sześć miast odważyło poddać się analizom S&P.
      Nieco lepszą ocenę niż Bydgoszcz otrzymały Kraków (BBB+) oraz Wrocław, Gdańsk i
      Szczecin (BBB). Taką samą notę przyznano Łodzi."

dowiedzialem sie dzisiaj nieoficjalnie, iz ocena Bydgoszczy zostala obnizona do
      CAA. Powinienem dostac faks nt. w poniedzialek. Dam znac...

o.
      • Gość: atomski Drogi finie . IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 13:42
        Sorry,że nie odpowiedziałem od razu (złośliwość rzeczy martwych :)).
        Nie wiem jakie mogą być sposoby na ratowanie AM w Bydgoszczy.
        W każdym razie te które przedstawiłeś wykazują,przynajmniej zainteresowanie
        powagą sytuacji i jakieś propozycje,ale ty nie jesteś rektorem AM (czad byłby
        gdybyś jednak był)!!!
        Rektor AM nie zauważa żadnych problemów z kadrą,z poziomem nauczania...
        Rektor tylko prowadził monolog o tym,ze będą nowe kierunki,przyjmą więcej
        studentów (i będzie więcej kasy do podziału z "warunków" -przyp. aut.).
        Mówł jakby prowadził Oxford.Panie jakie problemy ? U nas wszystko w porzo
        jest !!I będzie jeszcze bardziej zajebiście !!! (no nie tak, ale w tym
        stylu :)))

Wiesz kiedy fin mógłbyś powiedzieć,że się czepiam ?
        1.Gdyby AM nie zajmowała ostatniego ,tylko pierwsze miejsce. (Nawet wg
        kryteriów KBN)
        2.Gdyby rektor sprawiał wrażenie,że zależy mu na jakości uczelni ,nie ilości
        kasy (uzależnionej w sposób wprost proporcjonalny od liczby studentów).
        3.Gdyby ludzie z najlepszymi świadectwami po szkole średniej widzący się np
        jako lekarze zaczęli poważnie brać istnienie AM pod samym nosem !!
        Za moich czasów tak nie było !
        Ja jestem innym przypadkiem.Za moich czasów ( do teraz) nie utworzono
        kierunku,który choć trochę miał coś wspólnego z moimi zainteresowaniami !!

Nadal więc uważam,ze szkolnictwo wyższe w naszym mieście jest do bani !!
        Nie uważm też,że "bliskość" Poznania i Gdańska w jakikolwiek sposób ogranicza
        naszym uczelniom podniesienie poziomu nauczania (wręcz przeciwnie ).

• Gość: atomski Jeszcze jedno... IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 14:02
          Troszkę się pomyliłem w założeniach liczebnych aglomeracji.
          Co za wstyd.Czy ktoś może unieważnić moją maturę ?
          Mianowicie:
          aglomeracja: -Bydgoszcz -Toruń -ok.600 tys mieszkańców
          -Trójmiasto -ok.800 tys.mieszkańców

Napisałem,ze niewielka różnica .Miałem nawet wątpliwości która większa ...
      • Gość: fin Ochman, wstawaj spiochu IP: *.atr.bydgoszcz.pl 14.11.01, 15:31
        Gość portalu: ochman napisał(a):
        > dowiedzialem sie dzisiaj nieoficjalnie, iz ocena Bydgoszczy zostala obnizona do
        > CAA. Powinienem dostac faks nt. w poniedzialek. Dam znac...

Ochman, jesli jeszcze całkiem nie zdradziłes nas dla Łodzi i czasem tu zaglądasz, to wiedz, że ja
        czekam i czekam na Twoje wyjasnienia w sprawie oceny Bydgoszczy a Ty nic (a miały być
        przedwczoraj).
        Jak cos wiesz Łaskawco, to napisz.
        Pozdr
        • Gość: atomski Re: Ochman, wstawaj spiochu IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 16:34
          Przyłączam się !!
          • Gość: ochman Ochman, wstal IP: 194.203.162.* 14.11.01, 17:57
            ok, ok - sorry ze namieszalem i nie odkrecilem (na usprawiedliwienie - mam mostwo pracy)

wiec bylem w sobote na piwie z kolega ktory jest specjalista od bonow i obligacji w Europie
            Wschodniej (i ktory z racji tego wspolpracuje z agencjami takimi jak S&P) Skracajac cala opowiesc...
            powiedzial mi ze dowiedzial sie od S&P ze zostalismy zdegradowani o oczko do CAA. Wczoraj
            okazalo sie ze kolega sie kopnal i nie chodzilo o Bydgoszcz tylko zdaje sie Elektrim i Netie (ktore tez
            nie zostaly jeszcze zdegradowane, ale prawdopodobnie wkrotce beda) :-)))

W kazdym razie oficjalnie wszystko odwoluje i przepraszam, na swoja obrone powiem tylko ze to
            chec podzielenia sie wszystkim z Wami powodowala mna kiedy pisalem post z niesprawdzona
            informacja w srodku nocy...
            • Gość: polonus Miast polskich wielkosci z 1999 roku: IP: 198.138.227.* 14.11.01, 21:08
              population 1999-01-01

Warszawa 1,618,468
              Lódz 806,728
              Kraków 740,666
              Wroclaw 637,877
              Poznan 578,235
              Gdansk 458,988
              Szczecin 416,988
              Bydgoszcz 386,855
              Lublin 356,251
              Katowice 345,934
              Bialystok 283,937
              Czestochowa 257,812
              Gdynia 253,521
              Sosnowiec 244,102
              Radom 232,262
              Kielce 212,383
              Gliwice 212,164
              Torun 206,158
              Bytom 205,560
              Zabrze 200,177
              Bielsko-Biala 180,307
              Olsztyn 170,904
              Rzeszów 162,049
              Ruda Slaska 159,665
              Rybnik 144,582
              Walbrzych 136,923
              Tychy 133,178
              Dabrowa Górnicza 131,037
              Plock 131,011
              Elblag 129,782
              Opole 129,553
              Gorzów Wlkp. 126,019
              Wloclawek 123,373
              Chorzów 121,708
              Tarnów 121,494
              Zielona Góra 118,182
              Koszalin 112,375
              Legnica 109,335
              Kalisz 106,641
              Grudziadz 102,434
              Slupsk 102,370
              Jastrzebie-Zdrój 102,294
              source: Glowny Urzad Statystyczny (Central Statistical Office), Warsaw.

• Gość: fin Re: Ochman, wstal IP: *.atr.bydgoszcz.pl 15.11.01, 07:31
              Gość portalu: ochman napisał(a):
              > ok, ok - sorry ze namieszalem i nie odkrecilem (na usprawiedliwienie - mam most
              > wo pracy)

Dzięki za odpowiedź.
              A co do pomylenia Bydgoszczy z Elektrimem przez kolegę od "bonów i obligacji", to normalna
              sprawa, przecież prezydent USA ostatnio wysiadając na Okęciu rozejrzał się i stwierdził: "piękna
              ta wasza Moskwa".
              Pozdr

• Gość: atomski Re: Ochman, wstal IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 15:37
                Mamy w takim od paru lat w Bydgoszczy zastój.Ludności nie przybywa.Tymczasem
                optymiści doliczyli się już nawet (tu na forum) 450 tys mieszkańców :)))))w
                Bydgoszczy :))))))))))))))))
                Może by tak było ,gdyby zachować przyrost z lat 70-80 -tych.
                Obecnie więc zamiast liczyć na poprawienie naszej pozycji ,kochani forumowicze
                weźcie się do "roboty " ,bo wyprzedzi nas Lublin (na wschodzie jest teraz
                najwiekszy przyrost !!!)
                • Gość: fin Re: Ochman, wstal IP: *.atr.bydgoszcz.pl 19.11.01, 15:51
                  > Obecnie więc zamiast liczyć na poprawienie naszej pozycji ,kochani forumowicze
                  > weźcie się do "roboty " ,bo wyprzedzi nas Lublin

O jaki mądry, sam się bierz "do roboty" a nie pouczaj innych.
                  A tak poważnie, to będzie bardzo trudno przekroczyć 400 tys. bo bardzo wielu Bydgoszczan
                  przenosi się "pod miasto". Ale tak jest we wszystkich dużych miastach, w wiekszosci z nich nawet
                  ilosc mieszkańców maleje. Te 450 tys. to mniej więcej własnie Bydgoszcz i okoliczne, "satelickie"
                  miejscowosci.
                  • Gość: polonus Re: Ochman, wstal IP: 198.138.227.* 19.11.01, 19:34
                    a ja myslalem ze Bydgoszcz juz wszytsko w promieniu 20mil przylaczyla...
                    • Gość: Luc Re: Ochman, wstal IP: *.montreal111.dialup.canada.psi.net 23.11.01, 03:49
                      Ale macie megalomanskie pojecie o Bydgoszczy. Zeby stanac wyzej w rankingu, gotowi
                      jestescie zrobic aglomeracje Bydgoszcz-Torun. Czy ten Torun troche nie za daleko jak na
                      kandydata do aglomeracji :)) Jesli rozpatrujemy ten problem w takich kategoriach, to
                      dlaczego by nie trojmiasto: Bydgoszcz-Torun-Nowy Jork :)))) Jedyny problem w tym, jak
                      namowic nowojorczykow na przylaczenie sie do waszej aglomeracji ???
                      • Gość: fin Re: Ochman, wstal IP: *.atr.bydgoszcz.pl 23.11.01, 08:00
                        Gość portalu: Luc napisał(a):
                        > Zeby stanac wyzej w rankingu, gotowi jestescie zrobic aglomeracje Bydgoszcz-Torun. Czy ten
                        >Torun troche nie za dalek o jak na kandydata do aglomeracji :))

Pewnie, że masz rację Luc. Ci, co twierdzą, że Bydgoszcz i Toruń magłyby kiedykolwiek stanowić
                        aglomerację, niech najpierw spojrzą na mapę, a potem przeczytają sobie definicję aglomeracji.
                        • Gość: atomski atomski też się podnosi :))) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 09:43
                          Między granicami administracyjnymi obu miast jest zaledwie 38 km !!!
                          Profesor z Kanady pwenie myśli,że ze 100km.Wszyscy prawie tak myślą !
                          Gdyby pozwolić na to ,co kombinowali radni toruńscy i wywalić hipermarkety z
                          Torunia w sam środek tych 38 km ,do tego Ikea (zamiast na ternie Rometu), może
                          wspólne lotnisko (to baaaaaaardzo ambitny punkt :))) ale może Ojciec Tadeusz by
                          trochę dorzucił obu biednym miastom-miałby szybkie taksówki pod nosem :))))
                          Jakieś biurowce ,może NSA ,o który tyle krzyku ?

Powinno wystarczyć.
                          • Gość: fin Uważaj, żebys cię nie przewrócił :))))) IP: *.atr.bydgoszcz.pl 23.11.01, 10:32
                            > Między granicami administracyjnymi obu miast jest zaledwie 38 km !!!

Atomski, byłes kiedys w trójmiescie? Albo na Górnym Sląsku? Tak wyglądają aglomeracje,
                            jedziesz przez nie i nie widzisz granicy, gdzie kończy się jedno miasto a zaczyna drugie.
                            Odległosc Bydgoszczy od Torunia jest ponad 3 razy większa niż Gdańska od Gdyni. A tam w
                            srodku jest jeszcze Sopot, a u nas szczere pole.

> Gdyby pozwolić na to ,co kombinowali radni toruńscy i wywalić hipermarkety z
                            > Torunia w sam środek tych 38 km ,do tego Ikea (zamiast na ternie Rometu),

Tylko kto by wtedy do tych hipermarketów jeździł?

> może wspólne lotnisko (to baaaaaaardzo ambitny punkt :)))

Lotnisko jest już w Bydgoszczy. I wszekie pomysły dotyczące budowy nowego to jakies głupie
                            bajania.

> Jakieś biurowce ,może NSA ,o który tyle krzyku ?
                            > Powinno wystarczyć.

Atomski, ja rozumiem, że to co Ty piszesz to są żarty. Ale żarty także powinny mieć swoje
                            granice, bo ludzie nie mający zielonego pojęcia o geografii czy ekonomii mogą Twoje posty
                            brać poważnie. I co niektórzy pieprzą potem bzdety o aglomeracji, której z powodu odległosci
                            B-T nie ma i nigdy nie będzie.
                            • Gość: ochman Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: 194.203.162.* 23.11.01, 10:40
                              Gos´c´ portalu: fin napisa?(a):

> Odleg?osc Bydgoszczy od Torunia jest ponad 3 razy wie˛ksza niz˙ Gdan´ska od Gdyni.
                              > A tam w srodku jest jeszcze Sopot, a u nas szczere pole.

nie mowiac o tym, ze na zachod od Sopotu granice administracyjne Gdyni i Gdanska sie stykaja. I w ten
                              sposob Gdansk staje sie czescia Gdyni ;-)))
                              • Gość: atomski Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 23:38
                                Nie od razu zbudowano aglomerację śląską .Dopiero rozwój zbliżył granice i je
                                rozmył.
                                Ile kilometrów było z Sopotu do wioski Gdyni w momencie budowania portu ?

Po drugie :
                                Jakie reakcje wsród paryżan wywołał pomysł zbudowania w samym centrum Paryża
                                Wieży Eiffla ?
                                Jakie były reakcje tuż po wybudowaniu owej budowli ?

fin -do odważnych świat należy :))))))))))))))))))

p.s.
                                Dane dotyczące "przyrostu " mieszkańców w Bydgoszczy na dzień 25.11.2001

zgony- 14
                                urodzenia -5

• Gość: fin Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: *.atr.bydgoszcz.pl 25.11.01, 08:39
                                  > Ile kilometrów było z Sopotu do wioski Gdyni w momencie budowania portu ?

Ale wymysliłes przykład, ha, ha, ha. Od tego czasu Gdynia powiększyła się ok. 1000 razy ( z
                                  kilkuset do 250.000 mieszkańców). Twoim zdaniem to Bydgoszcz rozrosnie się podobnie (do
                                  386.000.000) czy Toruń (do 205.000.000)??? Tak czy tak tylu Polaków nie ma i nigdy nie
                                  będzie. Zamierzasz szanowny kolego importować Chińczyków czy może Hindusów ??? Ua, ha,
                                  ha. Jesli więcej nie napiszę żadnego postu, to znaczy że pękłem ze smiechu po Twoim
                                  porównaniu i masz mnie na sumieniu. Ha, ha, ha ....

> p.s.
                                  > Dane dotyczące "przyrostu " mieszkańców w Bydgoszczy na dzień 25.11.2001
                                  > zgony- 14, urodzenia -5

No własnie, i z kogo Ty tą aglomerację chcesz budować.
                                  • Gość: atomski Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 12:38
                                    Gość portalu: fin napisał(a):

> Gość portalu: atomski napisał(a):
                                    > > Ile kilometrów było z Sopotu do wioski Gdyni w momencie budowania portu ?
                                    >
                                    > Ale wymysliłes przykład, ha, ha, ha. Od tego czasu Gdynia powiększyła się ok. 1
                                    > 000 razy ( z
                                    > kilkuset do 250.000 mieszkańców). Twoim zdaniem to Bydgoszcz rozrosnie się podo
                                    > bnie (do
                                    > 386.000.000) czy Toruń (do 205.000.000)??? Tak czy tak tylu Polaków nie ma i ni
                                    > gdy nie
                                    > będzie.

Mylisz się w okresie lat 70-85 wybudowano w Bydgoszczy sypialnie Fordon -ok. 80
                                    tys mieszkańców ?
                                    Bodziec : duza ilość zakładów przemysłowych ,migracja ludzi ze wsi za pracą .

Obecnie takim bodźcem mogłoby być postawienie takiego ośrodka -satelity pomiędzy
                                    naszymi miastami.Byłaby silna (NSA,lotnisko,markety,biura) i napewno ściągnęłaby
                                    w krótkim czasie sporo ludności z okolic i z obu miast :))
                                    Kolejny przykład dla typowego Polaka-niedowiarka-pesymisty: historia powstania
                                    Las Vegas czy stolicy Brazyli .
                                    To chyba dzięki mentalności Polaka-niedowiarka -pesymisty mamy taką Polskę jak
                                    mamy: Nigdy Polska nie była prekursorem niczego .Jak ktoś dojdzie do władzy i
                                    nawet chce dobrze ,to i tak go ściągną na dół zazdrośnicy.Lepiej wić spokojnie
                                    trzaskać kasę i się nie wychylać.
                                    Czyli dno.

fin twierdzisz,ze lotnisko jest w Bydgoszczy.
                                    Takie pytanko: Co jest droższe: konserwacja,modernizacja,rozbudowa zabytku ,czy
                                    zburzenie i pobudowanie nowego obiektu ????

> > Dane dotyczące "przyrostu " mieszkańców w Bydgoszczy na dzień 25.11.2001
                                    > > zgony- 14, urodzenia -5
                                    >
                                    > No własnie, i z kogo Ty tą aglomerację chcesz budować.

Już mówiłem: Do "roboty" !

• Gość: fin Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: *.atr.bydgoszcz.pl 26.11.01, 15:10
                                      > Obecnie takim bodźcem mogłoby być postawienie takiego ośrodka -satelity pomiędz
                                      > ynaszymi miastami.Byłaby silna (NSA,lotnisko,markety,biura) i napewno ściągnęłaby
                                      > w krótkim czasie sporo ludności z okolic i z obu miast :))

Dobra, widzę, że "dzień absurdu" jeszcze się dla Ciebie nie zakończył i sypiesz nadal
                                      "wspaniałymi pomysłami". Cóż, tu może pomóc tylko czas lub dobry lekarz.

> Jak ktoś dojdzie do władzy i
                                      > nawet chce dobrze ,to i tak go ściągną na dół zazdrośnicy.

Poważnie, był w Polsce u władzy ktos, kto "chciał dobrze" to dla mnie duża nowosć, chyba że
                                      masz na mysli "chcial dobrze się nachapać".

> fin twierdzisz,ze lotnisko jest w Bydgoszczy.
                                      > Takie pytanko: Co jest droższe: konserwacja,modernizacja,rozbudowa zabytku ,czy
                                      > zburzenie i pobudowanie nowego obiektu ????

O nie atomski, tu muszę zdecydowanie zaprotestować. Lotnisko w Bydgoszczy to nie zabytek. Ma
                                      bardzo dobry pas startowy i już całkiem niezłe wyposażenie techniczne.
                                      Knowania (pochodzące z wiadomego źródła) na tamat likwidacji tego lotniska powinny być
                                      zdecydowanie potępiane (nawet przez tak zagorzałych NetBiTowców jak Ty) gdyż godzą w
                                      żywotne interesy naszego miasta.
                                      W porównaniu z lotniskiem, sklep Ikei, której tak zajadle bronisz to mały detal.
                                      • Gość: atomski Verne ?? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 15:55
                                        ja:
                                        > fin twierdzisz,ze lotnisko jest w Bydgoszczy.
                                        > Takie pytanko: Co jest droższe: konserwacja,modernizacja,rozbudowa
                                        zabytku ,czy
                                        > zburzenie i pobudowanie nowego obiektu ????

fin:
                                        "O nie atomski, tu muszę zdecydowanie zaprotestować. Lotnisko w Bydgoszczy to
                                        nie zabytek. Ma
                                        bardzo dobry pas startowy i już całkiem niezłe wyposażenie techniczne."

Nie wiem w jakim stanie jest pas i czy jego wielkość jest OK,ale z tego co
                                        widziałem to projekt jest olbrzymim przedsięwzięciem wskazującym,ze to ,co tam
                                        obecnie stoi to barak i beczka z wodą.
                                        To z kolei znaczy,ze jak już ktoś wywala taką kasę ,to ryzykuje kosztami
                                        remontu i modernizacji płyty lotniska .
                                        Lepiej więc ten teren opchnąć pod budownictwo.Mieszkańcy Błonia się
                                        ucieszą.Kasa za teren dużo większa niż przy wykupie lasu :)))

"Knowania (pochodzące z wiadomego źródła) na tamat likwidacji tego lotniska
                                        powinny być
                                        zdecydowanie potępiane (nawet przez tak zagorzałych NetBiTowców jak Ty) gdyż
                                        godzą w
                                        żywotne interesy naszego miasta.
                                        W porównaniu z lotniskiem, sklep Ikei, której tak zajadle bronisz to mały
                                        detal."

Taki wysiłek moim zdaniem pobudziłby oba miasta (pewnie,ze oddanie lotniska
                                        jest ukłonem w stronę Torunia :)).W końcu wszystko co moglibyśmy mieć tylko
                                        jedno (NSA ) byłoby wspólne. Zupełnie jak w małżeństwie :)))

p.s. Czuję się jak Juliusz Verne pisząc "20000 mil podmorskiej żeglugi"
                                        Verne wyprzedził swoimi wizjami swoją epokę .Coś ,co było science -fiction jest
                                        obecnie jak najbardziej rzeczywiste.
                                        I tak kiedyś oba miasta się połączą ,bo osobno nic nie znaczą nawet na arenie
                                        krajowej ...

• Gość: fin A może Napoleon ?? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 26.11.01, 16:20
                                          > Nie wiem w jakim stanie jest pas i czy jego wielkość jest OK,ale z tego co
                                          > widziałem to projekt jest olbrzymim przedsięwzięciem wskazującym,ze to ,co tam
                                          > obecnie stoi to barak i beczka z wodą.

Pas jest w dobrym stanie i jest jednym z większych w Polsce (bez picu). Ja także wiedziałem ten
                                          projekt. z równym prawdopodobiństwem realizacji moglibysmy sobie zaplanować np. kosmodrom
                                          w Bydgoszczy. Ale mamy przyzwoite lotnisko i nie tak wielkim nakładem srodków można z niego
                                          uczynić naprawdę cos ekstra. A zastanów się atomski, gdzie mieszkańcy naszego regionu mają
                                          tak latać, żeby potrzebne było lotnisko wielkosci tego w Hamburgu.

>> "Knowania (pochodzące z wiadomego źródła) na tamat likwidacji tego lotniska
                                          >> powinny być zdecydowanie potępiane (nawet przez tak zagorzałych NetBiTowców jak Ty)
                                          >>gdyż godzą w żywotne interesy naszego miasta.
                                          >> W porównaniu z lotniskiem, sklep Ikei, której tak zajadle bronisz to mały
                                          >> detal."
                                          >
                                          > Taki wysiłek moim zdaniem pobudziłby oba miasta (pewnie,ze oddanie lotniska
                                          > jest ukłonem w stronę Torunia :)).

Poczekam, ża mieszkańcy Torunia zaproponują "dla zbliżenia z Bydgoszczą" przeniesienie UMK
                                          do Solca Kujawskiego. To będzie sprawdzian szczeosci intencji "toruńskiego skrzydła" NetBiTu.

> p.s. Czuję się jak Juliusz Verne pisząc "20000 mil podmorskiej żeglugi"
                                          > Verne wyprzedził swoimi wizjami swoją epokę .

A nie czujesz się przypadkiem jak Napoleon? Na północ od Bydgoszczy jest takie miejsce, gdzie
                                          podobne przypadki się leczy :))))

• Gość: dora Re: A może Napoleon ?? IP: 217.96.43.* 26.11.01, 17:06
                                            Jestescie Besciaki i Wasze miasto tez.
                                            • krotoss Re: A może Napoleon ?? 26.11.01, 17:49
                                              atomski pisz dalej to swoje science-fiction jestem Twoim zacieklym czytelnikiem
                                              ^_^ ,a racje masz i polaczenie Bydzi i Torunia jest w dluzszej perspektywie
                                              czasu nieuiknione. AMEN (bo dalej nie ma co gdybac o lotniskach UMK itd.)

KroTosS
                                              • Gość: polonus Re: A może Napoleon ?? IP: 198.138.227.* 26.11.01, 18:37
                                                > ^_^ ,a racje masz i polaczenie Bydzi i Torunia jest w dluzszej perspektywie
                                                > czasu nieuiknione. AMEN (bo dalej nie ma co gdybac o lotniskach UMK itd.)
                                                i to bedzie czarny dzien bo wybuchnie wasn czy to Torun powinien wchlonac
                                                Bydgoszcz czy Bydgoszcz wchlonela Torun, turystycznie i historycznie sensowniej
                                                byloby zachowac nazwe Torun, ale pewnie znajdzie sie pare osob na tym forum co
                                                sie ze mna nie zgodzi...
                                                >
                                                > KroTosS

• krotoss Re: A może Napoleon ?? 26.11.01, 18:55
                                                  Gość portalu: polonus napisał(a):

> i to bedzie czarny dzien bo wybuchnie wasn czy to Torun powinien wchlonac
                                                  > Bydgoszcz czy Bydgoszcz wchlonela Torun, turystycznie i historycznie sensowniej
                                                  >
                                                  > byloby zachowac nazwe Torun, ale pewnie znajdzie sie pare osob na tym forum co
                                                  > sie ze mna nie zgodzi...

Torbyd? Bydtor? aglomeracja bydgosko-torunska DWUMIASTO!? ^_^

KroTosS
                                                  • Gość: atomski Napoleon IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 11:27
                                                    Gość portalu: polonus 26-11-2001 18:37

> ^_^ ,a racje masz i polaczenie Bydzi i Torunia jest w dluzszej
                                                    perspektywie
                                                    > czasu nieuiknione. AMEN (bo dalej nie ma co gdybac o lotniskach UMK itd.)
                                                    i to bedzie czarny dzien bo wybuchnie wasn czy to Torun powinien
                                                    wchlonac
                                                    Bydgoszcz czy Bydgoszcz wchlonela Torun, turystycznie i historycznie
                                                    sensowniej
                                                    byloby zachowac nazwe Torun, ale pewnie znajdzie sie pare osob na tym
                                                    forum co
                                                    sie ze mna nie zgodzi...”

polonus nikt nikogo nie będzie wchłaniał: Gdańsk nie wchłonął
                                                    Gdyni,Gdynia nie wchłonęła Gdańska.
                                                    To są samodzielne ,choć połączone organizmy. Czy to Cię tak przeraża ?
                                                    Problem nazwy więc nie istnieje. Będzie Bydgoszcz i będzie Toruń.

> Nie wiem w jakim stanie jest pas i czy
                                                    jego wielkość jest OK,ale z tego co
                                                    > widziałem to projekt jest olbrzymim
                                                    przedsięwzięciem wskazującym,ze to ,co tam
                                                    > obecnie stoi to barak i beczka z wodą.

fin na to:
                                                    Pas jest w dobrym stanie i jest jednym z większych w Polsce (bez picu). Ja
                                                    także
                                                    wiedziałem ten projekt. z równym prawdopodobiństwem realizacji moglibysmy
                                                    sobie zaplanować np.
                                                    kosmodrom w Bydgoszczy. Ale mamy przyzwoite lotnisko i nie tak wielkim
                                                    nakładem srodków można z
                                                    niego uczynić naprawdę cos ekstra ( czyżby jednak kosmodrom ? – przyp.
                                                    atomskiego). A zastanów się atomski, gdzie mieszkańcy naszego regionu mają tak
                                                    latać, żeby potrzebne było lotnisko wielkosci tego w Hamburgu.

A ja:
                                                    Koń jaki jest każdy widzi.Projekt jaki jest też. Oznacza przewalenie do góry
                                                    nogami tego co istnieje,więc równie dobrze można założyć,że lotnisko będzie
                                                    budowane od nowa.
                                                    Stan pasów startowych ,które są takie duże, jest w lepszym stanie niż nasze
                                                    drogi ?
                                                    Czy zniesie częstotliwość i większy ciężar nowych większych samolotów po
                                                    wybudowaniu teminalu z prawdziwego zdażenia ,czy może trzeba będzie jednak
                                                    poddać kosztownej modernizacji ???
                                                    Bo jeśli jednak trzeba modernizować,to może naprawdę szybciej i taniej będzie
                                                    nowe !!!
                                                    Druga sprawa –czy to lotnisko jest położone szczęśliwie w mieście ?
                                                    Całe Błonie będzie protestowało jak już zbudują ten super terminal i powiększą
                                                    rozkład „jazdy”

Jeżeli chodzi o przykład z Hamburgiem to właśnie moje ciche spekulacje
                                                    pozwoliłyby wypłynąć temu lotnisku (jak lotniskowcowi) na szersze wody.
                                                    Ze względów ambicjonalnych i praktycznych większość torunian ( w tym najlepsi
                                                    potencjalni klienci pani A. Grześkowiak i ks. T. Rydzyk) nie będzie brała
                                                    poważnie –nawet po modernizacji)oferty naszego lotniska.
                                                    Co oznacza,ze będziemy mieli piękne opakowanie i 400 tys mieszkańców do
                                                    obsłużenia + 3-4 z Torunia
                                                    Jak dotąd to oznaczało straty. Koszty utrzymania po modernizacji wzrosną,a z
                                                    planów rozwojowych (nowych połaczeń) po raz kolejny będą się wycofywali ,bo
                                                    nieopłacalne .
                                                    Tymczasem ulokowanie lotniska gdzieś pomiędzy naszymi miastami zwiększa liczbę
                                                    potencjalnych klientów o Toruń.
                                                    Razem 600 tys mieszkańców !!!!
                                                    Dopiero teraz po pokonaniu barier psychologicznych lotnisko ma szansę
                                                    zaistnieć !!!!
                                                    Tylko,że teraz trzeba by walczyć z uprzedzeniami Bydgoszczan ,fin?

I dlatego ,dzięki takim zawiściom , krótkowzroczności w Bydgoszczy powstanie
                                                    nowe ,tak samo kulejące ( już po paru miesiącach od fety ) lotnisko i kilka
                                                    nowych hipermarketów...
                                                    ...i NSA ,ale to będzie nadal ta sama poczciwa mieścina Bydgoszcz. Bez biur
                                                    dużych firm,z upadającym przemysłem,bez inwestycji.
                                                    Toruń zaś będzie do końca świata miał nam za złe: to NSA ,to TVB ,i wszystko
                                                    inne.
                                                    W końcu po to powstała Bydgoszcz ???
                                                  • Gość: atomski Re: Napoleon IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 13:50
                                                    :))
                                                  • Gość: atomski info od konkurencji :) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.02, 23:42
                                                    Jedna z dzisiejszych gazet pisze :
                                                    „Bydgoszcz jest miastem w Polsce mało znanym i często postrzeganym jako
                                                    znacznie mniejsze niż jest w istocie.(...). Na ogólnopolskim czacie
                                                    internetowym zapytaliśmy uczestników ,jakiej wielkości miastem jest wg nich
                                                    Bydgoszcz. Odpowiedzi oscylowały od 150 do maks. 300 tys. Mieszkańców.”

Okazuje się też ,ze w Multimedialnej Encyklopedii wydanej w 2000 roku nie
                                                    wymieniono naszego miasta wśród 10 największych.

Teraz już się nie dziwię posłowi Bronisławowi Cieslakowi ,ze myślał iż Toruń
                                                    jest dwa razy większy od Bydgoszczy i nie rozumie dlaczego Bydgoszcz walczy o
                                                    bycie stolicą województwa ,bo nic nie przemawia za tym miastem .Wygląda na
                                                    to ,ze cała Polska tak myśli...
                                                  • trist Re: info od konkurencji :) 14.03.02, 00:01
                                                    I cala Polska sie myli!!!
                                                    Atomski a ty jak zwykle w najczulszy punkt co he he
                                                    Pozdrawiam od wielkiego fana Bydgoszczy Kapitana Zbika,
                                                    Pozdrawiam
                                                    PS ciekaw jestem co to byl za czat, pewnie GW:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka