Gość: olo IP: *.*.*.* 05.11.01, 11:33 Pod wzgledem ludnosci? Bo kilkakrotnie na forum napisano ze 7 ale to chyba nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krotoss Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 11:36 A co 10??? z tego co pamietam zawsze bylismy na 7 miejscu... KroTosS Ps.Moze mi sie uda poszukac pozniej w necie jakis aktualnych statystyk to podam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 05.11.01, 11:46 krotoss napisał(a): > A co 10??? z tego co pamietam zawsze bylismy na 7 miejscu... > > KroTosS > > Ps.Moze mi sie uda poszukac pozniej w necie jakis aktualnych statystyk to > podam... no wlasnie tu z kumplem liczymy i na 7 to na pewno nie: Wa-wa, Lodz, Krakow, Wroclaw, Poznan, Gdansk, Szczecin, Katowice (moze sie gdzies myle?). Aha - zauwazylem ze taka ksywke ma tez tu inna osoba. Ja jestem olo z Wa-wki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 11:51 Z pobierznych i szybkich wiliczen wychodzi mi ze jednak 8 bo Katowice sa mniejsze chyba ze przez ostatni rok cos przybrali ;-)) ale w obliczu migracji z powodu kopaln nie sadze... KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
adek. Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 12:14 Na forum GW na trzecim w żużlu na trzecim w siatkówce żeńskiej na drugim w kajakach na pierwszym w piłce nożnej na ................nie chce mi się liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 05.11.01, 13:00 adek. napisał(a): > w kajakach na pierwszym O! Mialem kiedys dobrego kumpla w Bydgoszczy (dzieki niemu raz jedyny odwiedzilem Wasze miasto) i on wlasnie trenowal kajaki! Odpowiedz Link Zgłoś
da.killa Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 16:36 na pewno jestesmy w czolowce w portalach na mieszkanca! duzo u nas tego!!! da ”portal” killa Odpowiedz Link Zgłoś
rhemek Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 05.11.01, 18:20 Jesli policzyc nas jako aglomeracje bydgosko - torunska, to jestesmy w pierwszej czworce!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 06.11.01, 09:04 rhemek napisał(a): > Jesli policzyc nas jako aglomeracje bydgosko - torunska, to jestesmy w > pierwszej czworce!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 chyba tez nie? i tak wyprzedzi Was: warszawa, lodz, 3miasto, poznan, krakow, wroclaw i tym razem na pewno katowice ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 10:22 Trójmiasto chyba nie .Bedzie jakaś niewielka różnica.Na korzyść jednego lub drugiego. Poznań na pewno będzie mniejszy (560-580 tys). Katowice jako aglomeracja ,będzie duuuuużo większa. Czyli ,jako aglomeracja bydgosko -toruńska ,też słabo 6- 7 miejsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 06.11.01, 10:50 Gość portalu: atomski napisał(a): > Trójmiasto chyba nie .Bedzie jakaś niewielka różnica.Na korzyść jednego lub > drugiego. > Poznań na pewno będzie mniejszy (560-580 tys). > Katowice jako aglomeracja ,będzie duuuuużo większa. > > Czyli ,jako aglomeracja bydgosko -toruńska ,też słabo 6- 7 miejsce... te miasta co wymienilem to tez aglomeracyjnie - mysle ze poznan by mial z 700 tys. a 3miasto ponad. zreszta to zupelnie niewazne - takie tam statystyki. tak czy siak pierwsza dziesiatka to na pewno cos! pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.01, 17:02 dyskusja na na ktorym miejscu bydgoszcz jest pod wzgledem ludnosci jest malo istotna. wazniejsza jest pozycja pod wzgledem inwestycji i rozwoju miasta, a tu jest tragicznie. bydgoszcz jest w tzw. grupie C (torun jest w B) (wa-wa, krakow, wroclaw, poznan to A). szkoda bo bardzo lubie to miasto i czesto przyjezdzam. pozdrowienia z wrocka dla wszystkich bydgoszczan i -szczanek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.ic.net.pl 07.11.01, 07:51 Gość portalu: labeo napisał(a): > dyskusja na na ktorym miejscu bydgoszcz jest pod wzgledem ludnosci jest malo > istotna. wazniejsza jest pozycja pod wzgledem inwestycji i rozwoju miasta, a tu > > jest tragicznie. bydgoszcz jest w tzw. grupie C (torun jest w B) (wa-wa, > krakow, wroclaw, poznan to A). szkoda bo bardzo lubie to miasto i czesto > przyjezdzam. pozdrowienia z wrocka dla wszystkich bydgoszczan i -szczanek Skoro tak wierzysz w rankingi Rzeczypospolitej to wytłumacz mi ja to jest , że Toruń jest w grupie B , czyli wyższej niż Bydgoszcz , a jakoś tych inwestycji i rozwoju miasta nie widać , w przeciwieństwie do Bydgoszczy gdzie coś się dzieje ?! Popatrz sobie na wyniki ratingów firm bardziej obiektywnych , niezależnych , chociażby Standard & Poor^s , gdzie Bydgoszcz wypada całkiem nieżle . Odpowiedz Link Zgłoś
jacor192 Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? 06.11.01, 17:04 Jestesmy na 7 miejscu za Warszawa, Lodzią, Wroclawiem, Gdanskiem, Krakowem, Poznaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.*.*.* 06.11.01, 17:18 jacor192 napisał(a): > Jestesmy na 7 miejscu za Warszawa, Lodzią, Wroclawiem, Gdanskiem, Krakowem, Poz > naniem. wlasnie sprawdzilem dane statystyczne: Szczecin ma o 35 tysiecy ludzi wiecej od Bydgoszczy wiec dla niego jest 7 miejsce, a dla Bydzi 8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: 62.233.128.* 06.11.01, 17:10 najgorsze, ze pewnie kazdy z wypowiadajacych sie na ten temat ludzi ma za soba zdany egzamin dojrzlosci... wyjasniam: 1-Warszawa, 2-Lodz, 3-Krakow, 4-Wroclaw, 5-Poznan, 6-Gdansk, 7-Szczecin, 8- Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 22:30 Zgadza się i pomimo najgorszego-mojej zdanej matury-jakoś nie zauważyłem w moich statystykach byka !! Za to z moich danych Bydgoszcz ma ogólną ocenę "B" nie "C". Znawca z Wrocławia pominął parę aspektów które windują pozycję naszego miasta w górę: I to bedzie śmieszne: Zadowolenie z miejsca zamieszaknia,poczucie dbałości miasta o mieszkańców,perspektywy związane z naszym miastem przez jego mieszkańców( stosunkowo mało ludzi np.spyla stąd do Warszawy-choć ostatnio,przy załamaniu rynku pracy wszyscy tam wyglądają teraz swoich szans). Nie mam tych danych przy sobie.Nie jestem więc w stanie polemizować na temat tego czy Bydgoszcz w kategorii atrakcyjności inwestycyjnej ma "B" ,czy "C" ? wydaję mi się jednak ,że "B" (może za obecnego prezydenta pana Jasiakiewicza inwestorzy boją sie u nas inwestować i stąd "C" ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.01, 02:49 Gość portalu: atomski napisał(a): > Zgadza się i pomimo najgorszego-mojej zdanej matury-jakoś nie zauważyłem w > moich statystykach byka !! > Za to z moich danych Bydgoszcz ma ogólną ocenę "B" nie "C". > Znawca z Wrocławia pominął parę aspektów które windują pozycję naszego miasta w > > górę: > I to bedzie śmieszne: Zadowolenie z miejsca zamieszaknia,poczucie dbałości > miasta o mieszkańców,perspektywy związane z naszym miastem przez jego > mieszkańców( stosunkowo mało ludzi np.spyla stąd do Warszawy-choć ostatnio,przy > > załamaniu rynku pracy wszyscy tam wyglądają teraz swoich szans). > > Nie mam tych danych przy sobie.Nie jestem więc w stanie polemizować na temat > tego czy Bydgoszcz w kategorii atrakcyjności inwestycyjnej ma "B" ,czy "C" ? > wydaję mi się jednak ,że "B" > (może za obecnego prezydenta pana Jasiakiewicza inwestorzy boją sie u nas > inwestować i stąd "C" ?) Kolego nieuwaznie czytasz posty. Wyraznie w nim napisalem ze Bydgoszcz jest w kategorii miast C pod wzgledem inwestycji czyli rozwoju miast i nic wiecej nie mialem na mysli. Dane te sa z rankingu miast opublikowanego w tym roku w Rzeczpospolitej - wystarczy przejrzec archiwum. Byc moze pozycja miasta wynika z polityki waszego prezydenta (nie wiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 10:02 Takich rankingów więc jest trzy .Chyba,że Rzeczpospolita korzystała z któregoś. Przejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 14:23 To zerżnąłem od Wielkiego Brata: "Międzynarodowa, niezależna agencja Standard & Poor's zbadała wiarygodność finansową Bydgoszczy. Miasto otrzymało dobrą notę, a sytuację miejskiej gospodarki oceniono jako stabilną. Wyniki badań kondycji finansowej Bydgoszczy ogłoszono wczoraj. S&P jest niezależną agencją analityczną sporządzająca t.zw. ratingi, czyli oceny zdolności kredytowej państw, miast i firm. Co ważne biorą je pod uwagę inwestorzy. Najwyższa jej nota to "AAA" - wyjątkowo wysoka zdolność do wywiązywania się ze zobowiązań, najniższa "D" - niedotrzymanie terminu spłaty długu. Bydgoszcz dostała ocenę BBB-. Oznacza, że gmina dysponuje wystarczającą zdolnością do spłaty zobowiązań, ale jest wrażliwa na zmiany zewnętrznej sytuacji ekonomicznej. Taką samą notę miasto dostało przed rokiem. Według zachodnich ekspertów wynik odzwierciedla kompetentne zarządzanie finansami miasta. - Bydgoszcz powinna poradzić sobie w sytuacji spowolnienia gospodarczego w Polsce - orzekli analitycy. Zadowolenia z wyniku nie ukrywali wczoraj członkowie zarządu miasta, którzy chwalili się nim na specjalnej konferencji prasowej. - Ten rating dotrze do tysięcy odbiorców na całym świecie i powinien znacząco wpłynąć na ocenę Bydgoszczy. Świadczy także o wiarygodności krytyk opozycji zarzucającej nam złe gospodarowanie finansami i doprowadzenie miasta do katastrofalnego zadłużenia - mówił prezydent Roman Jasiakiewicz oraz członek zarządu Grzegorz Gaca. W Polsce tylko sześć miast odważyło poddać się analizom S&P. Nieco lepszą ocenę niż Bydgoszcz otrzymały Kraków (BBB+) oraz Wrocław, Gdańsk i Szczecin (BBB). Taką samą notę przyznano Łodzi." Wiem,że to znowu nie ten dział do którego pijesz labeo,ale ten ranking sam mi dzis wpadł w łapki.Jest on o tyle przydatny,ze nawet zakładając ,że masz rację ,to każdy inny aspekt ratingu jest korzystny i bardzo korzystny dla naszego miasta. Czyli możesz spokojnie lubić nasze miasto i nie bać się o jego rozwój. Możemy za to wspólnie bać się poczynań pana prezydenta miasta -Jasiakiewicza. Bo jeżeli wobec każdego inwestora ( a tak wygląda, mnie jako osobę prywatną też potraktował jak hipermarket ,albo raczej Cyganka swoją ofiarę)stosuje taką politykę jak wobec hipermarketów (i tu ogromne brawa-łupić ile wlezie) to faktycznie jak skusić np MICROSOFT :))) ,by otworzył u nas fabrykę ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.01, 16:24 to co napisales to prawda. miasta w polsce sa na roznych pozycjach zaleznie od kryterium jakie jest przyjete w rankingu (moze poza wa-wa -prawie zawsze na 1). jednak chcialbym zwrocic uwage na to,ze niektore rankingi sa istotne inne mniej. ten o ktorym piszesz jest wazny, ale tez jest wazny ten o ktorym ja napisalem bo mowil o tempie rozwoju miasta w przyszlosci. po prostu bydgoszcz jest zbyt malo promowana w polsce jak na jej wielkosc i potencjal. warto o tym pamietac zeby to zmieniac. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 11:22 Pracuję nad tym :)))))))) Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 10:26 AKADEMIA MEDYCZNA -pozycja w roku 2001 -10 (wskaźnik rankingowy 60,45- zwycięzca 100 -Warszawa) -pozycja w roku 2000 - bez zmian też 10. To zabawne ,bo jest tylko 10 Akademii Medycznych w Polsce.Czyli ostatnie miejsce w kraju ? (na podstawie (Rzeczpospolitej) Ostatnio byłem na moderowanym czacie z rektorem AM w Bydgoszczy. Trzeba było to widzieć !Pełen optymizmu monolog .Ile to kierunków pootwierano.Jak fajnie na uczelni i coraz lepiej ? Najpierw spytałem czy nie martwi się ,że najzdolniejsi bydgoszcznie szukają innej uczelni o tym charakterze w Polsce,zostają przecietniacy i ci których nie stać. Rektor powiedział ,ze mają wielu wybitnych absolwentów. Potem ktoś powiedział,że 95 % studentów jakiegoś tam roku oblała jakiś egzamin. Pan rektor radośnie powiedział:-Bo się nie przykładają do nauki ! To ja spytałem : -To co z tymi zdolnymi i wybitnymi ? I mnie wycięto,a rektor spokojnie wrócił do monologu na temat nowych kierunków ,które zamierza otworzyć i w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.11.01, 10:43 Uczelnie techniczne: 1 miejsce Politechnika Warszawska -wskaźnik 100 14 miejsce ATR w Bydgoszczy -wskaźnik 45,29 20 miejsce(ostatnie) Politechnika Zielonogórska - wskaźnik 28,75 Uczelnie pedagogiczne: 1 miejsce Akademia Pedagogiczna w Krakowie- wskaźnik 100 6 miejsce Akademia Bydgoska -wskaźnik 53,56 8 miejsce (ostatnie )AP w Zielonej Górze -wskaźnik 46,03 Na podstawie www.rzeczpospolita.pl Moim zdaniem TO (czyli uczelnie) jest pięta Achilesowa miasta Bydgoszczy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.11.01, 15:28 Gość portalu: atomski napisał(a): > Moim zdaniem TO (czyli uczelnie) jest pięta Achilesowa miasta Bydgoszczy !!! Masz rację atomski. Słabosć bydgoskich uczelni jest wielką piętą achillesową naszego miasta. Tylko czy widzisz tu jakies rozwiązanie? Silna uczelnia może powstać na dwa sposoby: 1. Stopniowy rozwój kadry i wzmacnianie istniejących uczelni (proces bardzo długotrwały, obliczony na dziesiątki lat i do tego bez gwarancji powodzenia (ATR ma 50 lat i jak piszesz jest czternasta na 20 istniejących uczelni technicznych a więc nie ma się czym chwalić. Inne bydgoskie uczelnie stoją w rankingach jeszcze gorzej). 2. "Przeflancowanie" jakiegos obcego srodowiska naukowego do Bydgoszczy (tak się stało po wojnie w Toruniu), ale obecnie to zupełnie nierealne. Więc nie bardzo widać, jak sytuację można szybko i skutecznie poprawić. I jeszcze odnosnie Akademii Medycznej. W obiektywnych rankingach (nie tych "prasowych" ale tych tworzonych przez KBN (Komitet Badań Naukowych jakby ktos nie wiedział) nasza AM wypada całkiem nieźle i nie jest ostatnia wsród Akademii Medycznych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONK Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.01, 17:45 Mysle ze sie czepiasz. AM ma troche ponad 10 latek i jest najmlodsza w kraju; Stary czego ty oczekujesz??? Akademia musi okrzepnac na "rynku" a na to potrzeba czasu. Zachecic studentow mozna tworzac nowe kierunki - i tak sie dzieje u nas. Ale w tak krotkim okresie czasu nie nabierzemy renomy akademii warszawskich czy krakowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 00:01 Zajrzyj na stronkę konkurencji GW i zobaczysz w dużej tabeli 75 uczelni ,że renoma to tylko składowa ogólnej oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.01, 02:41 czesc atomski. widze ze caly czas drazysz temat wiec tez cos dorzuce. jesli chodzi o przyczyny obecnej pozycji bydgosczy to ciekawy artykul jest w newsweeku 6/2001 (dostepny na stronie newsweeka). dotyczy on nie samej bydg. ale calego kraju i porusza sprawe odplywu ludzi z niektorych miast. polecam. jesli chodzi o uczelnie to temat znam dosyc dobrze bo tam pracuje. w bydgosczy nie ma szans (w najblizszym czasie) na powstanie "mocnych" uczelni. z kilku powodow 1) brak kadry naukowej 2) mala ulosc potencjalnych studentow 3)i przede wszystkim duza konkurencja (torun, gdansk, poznan). a propos AM - wczoraj we wroclawiu byla konferencja rektorow wszystkich AM w polsce. stwierdzono ze bankructwo grozi czolowym akademia w polsce ze wzgledu na zadluzenie poliklinik, wiec co tu mowic o rozwoju niewielkiej AM w bydgosz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 10.11.01, 09:49 Gość portalu: atomski napisał(a): > Zajrzyj na stronkę konkurencji GW i zobaczysz w dużej tabeli 75 uczelni ,że > renoma to tylko składowa ogólnej oceny. A ja myslę atomski, że w przypadku AM to akurat Ty nie masz racji i rzeczywiscie się czepiasz. Zajrzyj na stronę KBN (o której pisałem już poprzednio). Tam jest ranking wszystkich wydziałów wszystkich uczelni wyższych w Polsce. I nasza AM wypada tam lepiej niż na AM we Wrocławiu (która wypadła najgorzej) czy AM w Lublinie. Oczywiscie wszystkie rankingi są niedoskonałe, ale te "gazetowe" są wyjątkowo podatne na naciski i ja raczej wierzę w te KBN-owskie. Gość portalu: labeo napisał(a): > jesli chodzi o uczelnie to temat znam dosyc dobrze bo tam pracuje. w bydgosczy > nie ma szans (w najblizszym czasie) na powstanie "mocnych" uczelni. z kilku > powodow 1) brak kadry naukowej 2) mala ulosc potencjalnych studentow 3)i przede > wszystkim duza konkurencja (torun, gdansk, poznan). Punkt 2 nie jest prawdą, potencjalnych studentów jest bardzo wielu. Łaczna liczba studentów wszystkich bydgoskich uczelni jest porównywalna z liczbą studentów na UMK i nic z tego nie wynika dla jakosci naszych uczelni (wszystkie razem wzięte nie mogą się równać z UMK). A ponadto, jesli prawdą jest to, co mówił prezydent Bydgoszczy, 40% studentów UMK to Bydgoszczanie, zdecydowana większosć z nich, gdyby mogła studiować w Bydgoszczy to, co studiuje w Toruniu, to wybrałaby bydgoskie uczelnie. Punkt 3 jest tylko częsciowo prawdą (dla dobrych uczelni studentów by nie zabrakło mimo silnej konkurencji). Natomiast punkt 1 jest prawdą w 100% i dlatego podzielam Twój pogląd labeo, że nie widać perspektyw na powstanie "mocnych" uczelni w Bydgoszczy w dającej się przewidzieć przyszłosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.rgu.ac.uk 26.11.01, 16:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONK Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.01, 12:40 Gość portalu: atomski napisał(a): > Zajrzyj na stronkę konkurencji GW i zobaczysz w dużej tabeli 75 uczelni ,że > renoma to tylko składowa ogólnej oceny. Nie mialem na mysli renomy - na jakiekolwek rozwoj - naukowy(kadra i poziom nauczania), techniczny(budynki i cala infrastruktura)zwyczajnie potrzeba czasu. Inne uczelnie mialy go znacznie wiecej niz nasza AM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: labeo Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.01, 17:42 Mam pewne watpliwosci do tego co napisal fin jezeli chodzi o ilosc studentow. Moge sie mylic bo nie mieszkam w bydg., ale wystarczy zwrocic uwage na kilka faktow. UMK jest znany nie tylko na kujawach ale w calej polsce i ma pewna renome (patrz ranking szkol wyzszych we wprost-UMK na 5 miejscu) w zwiazku z tym smiem watpic ze pojawienie sie tych samych kierunkow w bydgoszcy wystarczy zeby az 40% studentow z bydg. przenioslo sie. Torun i bydg. leza tak blisko siebie ze w zasadzie nawet codzienne dojazdy sa mozliwe. Jezeli chodzi o potencjalnych studentow to wynika ona z liczby mieszkancow bydgoszczy i okolic. W bydgosczy studiowanie wybralyby osoby mieszkajace w promieniu nie wiekszym niz 100km. Wychodzi jakies 600 tys. A np. sama agromeracja trojmiasta ma 1 mln (z okolicami jeszcze wiecej). Nastepna sprawa to rynek pracy. Przewaznie tam gdzie konczy sie studia tam tez sie zostaje. Ostatnio sam bylem zaskoczpony gdy dowiedzialem sie ze bydgoszcz ma jeden z wiekszych wskaznikow bezrobocia w polsce. Uwzgledniajac te fakty wychodzi ze liczba potencjalnych studentow jest mala! pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d-k Re: Na ktorym miejscu jest Bydgoszcz w Polsce? IP: 217.96.43.* 10.11.01, 18:45 Pod jakim wzgledem? Inter muros Bydzia jest srednim wielkosci miastem w Polsce.Wkrotce bedzie miala jako 3 miasto w Polsce 2 uniwersytety .Wreszcie bedzie lepsza od Piernikowa.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Bydgoszcz obnizona?? IP: *.ipt.aol.com 10.11.01, 23:55 Atomski napisal: "W Polsce tylko sześć miast odważyło poddać się analizom S&P. Nieco lepszą ocenę niż Bydgoszcz otrzymały Kraków (BBB+) oraz Wrocław, Gdańsk i Szczecin (BBB). Taką samą notę przyznano Łodzi." dowiedzialem sie dzisiaj nieoficjalnie, iz ocena Bydgoszczy zostala obnizona do CAA. Powinienem dostac faks nt. w poniedzialek. Dam znac... o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Drogi finie . IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 13:42 Sorry,że nie odpowiedziałem od razu (złośliwość rzeczy martwych :)). Nie wiem jakie mogą być sposoby na ratowanie AM w Bydgoszczy. W każdym razie te które przedstawiłeś wykazują,przynajmniej zainteresowanie powagą sytuacji i jakieś propozycje,ale ty nie jesteś rektorem AM (czad byłby gdybyś jednak był)!!! Rektor AM nie zauważa żadnych problemów z kadrą,z poziomem nauczania... Rektor tylko prowadził monolog o tym,ze będą nowe kierunki,przyjmą więcej studentów (i będzie więcej kasy do podziału z "warunków" -przyp. aut.). Mówł jakby prowadził Oxford.Panie jakie problemy ? U nas wszystko w porzo jest !!I będzie jeszcze bardziej zajebiście !!! (no nie tak, ale w tym stylu :))) Wiesz kiedy fin mógłbyś powiedzieć,że się czepiam ? 1.Gdyby AM nie zajmowała ostatniego ,tylko pierwsze miejsce. (Nawet wg kryteriów KBN) 2.Gdyby rektor sprawiał wrażenie,że zależy mu na jakości uczelni ,nie ilości kasy (uzależnionej w sposób wprost proporcjonalny od liczby studentów). 3.Gdyby ludzie z najlepszymi świadectwami po szkole średniej widzący się np jako lekarze zaczęli poważnie brać istnienie AM pod samym nosem !! Za moich czasów tak nie było ! Ja jestem innym przypadkiem.Za moich czasów ( do teraz) nie utworzono kierunku,który choć trochę miał coś wspólnego z moimi zainteresowaniami !! Nadal więc uważam,ze szkolnictwo wyższe w naszym mieście jest do bani !! Nie uważm też,że "bliskość" Poznania i Gdańska w jakikolwiek sposób ogranicza naszym uczelniom podniesienie poziomu nauczania (wręcz przeciwnie ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Jeszcze jedno... IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.11.01, 14:02 Troszkę się pomyliłem w założeniach liczebnych aglomeracji. Co za wstyd.Czy ktoś może unieważnić moją maturę ? Mianowicie: aglomeracja: -Bydgoszcz -Toruń -ok.600 tys mieszkańców -Trójmiasto -ok.800 tys.mieszkańców Napisałem,ze niewielka różnica .Miałem nawet wątpliwości która większa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Ochman, wstawaj spiochu IP: *.atr.bydgoszcz.pl 14.11.01, 15:31 Gość portalu: ochman napisał(a): > dowiedzialem sie dzisiaj nieoficjalnie, iz ocena Bydgoszczy zostala obnizona do > CAA. Powinienem dostac faks nt. w poniedzialek. Dam znac... Ochman, jesli jeszcze całkiem nie zdradziłes nas dla Łodzi i czasem tu zaglądasz, to wiedz, że ja czekam i czekam na Twoje wyjasnienia w sprawie oceny Bydgoszczy a Ty nic (a miały być przedwczoraj). Jak cos wiesz Łaskawco, to napisz. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Ochman, wstawaj spiochu IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 16:34 Przyłączam się !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Ochman, wstal IP: 194.203.162.* 14.11.01, 17:57 ok, ok - sorry ze namieszalem i nie odkrecilem (na usprawiedliwienie - mam mostwo pracy) wiec bylem w sobote na piwie z kolega ktory jest specjalista od bonow i obligacji w Europie Wschodniej (i ktory z racji tego wspolpracuje z agencjami takimi jak S&P) Skracajac cala opowiesc... powiedzial mi ze dowiedzial sie od S&P ze zostalismy zdegradowani o oczko do CAA. Wczoraj okazalo sie ze kolega sie kopnal i nie chodzilo o Bydgoszcz tylko zdaje sie Elektrim i Netie (ktore tez nie zostaly jeszcze zdegradowane, ale prawdopodobnie wkrotce beda) :-))) W kazdym razie oficjalnie wszystko odwoluje i przepraszam, na swoja obrone powiem tylko ze to chec podzielenia sie wszystkim z Wami powodowala mna kiedy pisalem post z niesprawdzona informacja w srodku nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Miast polskich wielkosci z 1999 roku: IP: 198.138.227.* 14.11.01, 21:08 population 1999-01-01 Warszawa 1,618,468 Lódz 806,728 Kraków 740,666 Wroclaw 637,877 Poznan 578,235 Gdansk 458,988 Szczecin 416,988 Bydgoszcz 386,855 Lublin 356,251 Katowice 345,934 Bialystok 283,937 Czestochowa 257,812 Gdynia 253,521 Sosnowiec 244,102 Radom 232,262 Kielce 212,383 Gliwice 212,164 Torun 206,158 Bytom 205,560 Zabrze 200,177 Bielsko-Biala 180,307 Olsztyn 170,904 Rzeszów 162,049 Ruda Slaska 159,665 Rybnik 144,582 Walbrzych 136,923 Tychy 133,178 Dabrowa Górnicza 131,037 Plock 131,011 Elblag 129,782 Opole 129,553 Gorzów Wlkp. 126,019 Wloclawek 123,373 Chorzów 121,708 Tarnów 121,494 Zielona Góra 118,182 Koszalin 112,375 Legnica 109,335 Kalisz 106,641 Grudziadz 102,434 Slupsk 102,370 Jastrzebie-Zdrój 102,294 source: Glowny Urzad Statystyczny (Central Statistical Office), Warsaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Ochman, wstal IP: *.atr.bydgoszcz.pl 15.11.01, 07:31 Gość portalu: ochman napisał(a): > ok, ok - sorry ze namieszalem i nie odkrecilem (na usprawiedliwienie - mam most > wo pracy) Dzięki za odpowiedź. A co do pomylenia Bydgoszczy z Elektrimem przez kolegę od "bonów i obligacji", to normalna sprawa, przecież prezydent USA ostatnio wysiadając na Okęciu rozejrzał się i stwierdził: "piękna ta wasza Moskwa". Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Ochman, wstal IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 15:37 Mamy w takim od paru lat w Bydgoszczy zastój.Ludności nie przybywa.Tymczasem optymiści doliczyli się już nawet (tu na forum) 450 tys mieszkańców :)))))w Bydgoszczy :)))))))))))))))) Może by tak było ,gdyby zachować przyrost z lat 70-80 -tych. Obecnie więc zamiast liczyć na poprawienie naszej pozycji ,kochani forumowicze weźcie się do "roboty " ,bo wyprzedzi nas Lublin (na wschodzie jest teraz najwiekszy przyrost !!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Ochman, wstal IP: *.atr.bydgoszcz.pl 19.11.01, 15:51 Gość portalu: atomski napisał(a): > Obecnie więc zamiast liczyć na poprawienie naszej pozycji ,kochani forumowicze > weźcie się do "roboty " ,bo wyprzedzi nas Lublin O jaki mądry, sam się bierz "do roboty" a nie pouczaj innych. A tak poważnie, to będzie bardzo trudno przekroczyć 400 tys. bo bardzo wielu Bydgoszczan przenosi się "pod miasto". Ale tak jest we wszystkich dużych miastach, w wiekszosci z nich nawet ilosc mieszkańców maleje. Te 450 tys. to mniej więcej własnie Bydgoszcz i okoliczne, "satelickie" miejscowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: Ochman, wstal IP: 198.138.227.* 19.11.01, 19:34 a ja myslalem ze Bydgoszcz juz wszytsko w promieniu 20mil przylaczyla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luc Re: Ochman, wstal IP: *.montreal111.dialup.canada.psi.net 23.11.01, 03:49 Ale macie megalomanskie pojecie o Bydgoszczy. Zeby stanac wyzej w rankingu, gotowi jestescie zrobic aglomeracje Bydgoszcz-Torun. Czy ten Torun troche nie za daleko jak na kandydata do aglomeracji :)) Jesli rozpatrujemy ten problem w takich kategoriach, to dlaczego by nie trojmiasto: Bydgoszcz-Torun-Nowy Jork :)))) Jedyny problem w tym, jak namowic nowojorczykow na przylaczenie sie do waszej aglomeracji ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Ochman, wstal IP: *.atr.bydgoszcz.pl 23.11.01, 08:00 Gość portalu: Luc napisał(a): > Zeby stanac wyzej w rankingu, gotowi jestescie zrobic aglomeracje Bydgoszcz-Torun. Czy ten >Torun troche nie za dalek o jak na kandydata do aglomeracji :)) Pewnie, że masz rację Luc. Ci, co twierdzą, że Bydgoszcz i Toruń magłyby kiedykolwiek stanowić aglomerację, niech najpierw spojrzą na mapę, a potem przeczytają sobie definicję aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski atomski też się podnosi :))) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 09:43 Między granicami administracyjnymi obu miast jest zaledwie 38 km !!! Profesor z Kanady pwenie myśli,że ze 100km.Wszyscy prawie tak myślą ! Gdyby pozwolić na to ,co kombinowali radni toruńscy i wywalić hipermarkety z Torunia w sam środek tych 38 km ,do tego Ikea (zamiast na ternie Rometu), może wspólne lotnisko (to baaaaaaardzo ambitny punkt :))) ale może Ojciec Tadeusz by trochę dorzucił obu biednym miastom-miałby szybkie taksówki pod nosem :)))) Jakieś biurowce ,może NSA ,o który tyle krzyku ? Powinno wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Uważaj, żebys cię nie przewrócił :))))) IP: *.atr.bydgoszcz.pl 23.11.01, 10:32 Gość portalu: atomski napisał(a): > Między granicami administracyjnymi obu miast jest zaledwie 38 km !!! Atomski, byłes kiedys w trójmiescie? Albo na Górnym Sląsku? Tak wyglądają aglomeracje, jedziesz przez nie i nie widzisz granicy, gdzie kończy się jedno miasto a zaczyna drugie. Odległosc Bydgoszczy od Torunia jest ponad 3 razy większa niż Gdańska od Gdyni. A tam w srodku jest jeszcze Sopot, a u nas szczere pole. > Gdyby pozwolić na to ,co kombinowali radni toruńscy i wywalić hipermarkety z > Torunia w sam środek tych 38 km ,do tego Ikea (zamiast na ternie Rometu), Tylko kto by wtedy do tych hipermarketów jeździł? > może wspólne lotnisko (to baaaaaaardzo ambitny punkt :))) Lotnisko jest już w Bydgoszczy. I wszekie pomysły dotyczące budowy nowego to jakies głupie bajania. > Jakieś biurowce ,może NSA ,o który tyle krzyku ? > Powinno wystarczyć. Atomski, ja rozumiem, że to co Ty piszesz to są żarty. Ale żarty także powinny mieć swoje granice, bo ludzie nie mający zielonego pojęcia o geografii czy ekonomii mogą Twoje posty brać poważnie. I co niektórzy pieprzą potem bzdety o aglomeracji, której z powodu odległosci B-T nie ma i nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochman Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: 194.203.162.* 23.11.01, 10:40 Gos´c´ portalu: fin napisa?(a): > Odleg?osc Bydgoszczy od Torunia jest ponad 3 razy wie˛ksza niz˙ Gdan´ska od Gdyni. > A tam w srodku jest jeszcze Sopot, a u nas szczere pole. nie mowiac o tym, ze na zachod od Sopotu granice administracyjne Gdyni i Gdanska sie stykaja. I w ten sposob Gdansk staje sie czescia Gdyni ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.01, 23:38 Nie od razu zbudowano aglomerację śląską .Dopiero rozwój zbliżył granice i je rozmył. Ile kilometrów było z Sopotu do wioski Gdyni w momencie budowania portu ? Po drugie : Jakie reakcje wsród paryżan wywołał pomysł zbudowania w samym centrum Paryża Wieży Eiffla ? Jakie były reakcje tuż po wybudowaniu owej budowli ? fin -do odważnych świat należy :)))))))))))))))))) p.s. Dane dotyczące "przyrostu " mieszkańców w Bydgoszczy na dzień 25.11.2001 zgony- 14 urodzenia -5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: *.atr.bydgoszcz.pl 25.11.01, 08:39 Gość portalu: atomski napisał(a): > Ile kilometrów było z Sopotu do wioski Gdyni w momencie budowania portu ? Ale wymysliłes przykład, ha, ha, ha. Od tego czasu Gdynia powiększyła się ok. 1000 razy ( z kilkuset do 250.000 mieszkańców). Twoim zdaniem to Bydgoszcz rozrosnie się podobnie (do 386.000.000) czy Toruń (do 205.000.000)??? Tak czy tak tylu Polaków nie ma i nigdy nie będzie. Zamierzasz szanowny kolego importować Chińczyków czy może Hindusów ??? Ua, ha, ha. Jesli więcej nie napiszę żadnego postu, to znaczy że pękłem ze smiechu po Twoim porównaniu i masz mnie na sumieniu. Ha, ha, ha .... > p.s. > Dane dotyczące "przyrostu " mieszkańców w Bydgoszczy na dzień 25.11.2001 > zgony- 14, urodzenia -5 No własnie, i z kogo Ty tą aglomerację chcesz budować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 12:38 Gość portalu: fin napisał(a): > Gość portalu: atomski napisał(a): > > Ile kilometrów było z Sopotu do wioski Gdyni w momencie budowania portu ? > > Ale wymysliłes przykład, ha, ha, ha. Od tego czasu Gdynia powiększyła się ok. 1 > 000 razy ( z > kilkuset do 250.000 mieszkańców). Twoim zdaniem to Bydgoszcz rozrosnie się podo > bnie (do > 386.000.000) czy Toruń (do 205.000.000)??? Tak czy tak tylu Polaków nie ma i ni > gdy nie > będzie. Mylisz się w okresie lat 70-85 wybudowano w Bydgoszczy sypialnie Fordon -ok. 80 tys mieszkańców ? Bodziec : duza ilość zakładów przemysłowych ,migracja ludzi ze wsi za pracą . Obecnie takim bodźcem mogłoby być postawienie takiego ośrodka -satelity pomiędzy naszymi miastami.Byłaby silna (NSA,lotnisko,markety,biura) i napewno ściągnęłaby w krótkim czasie sporo ludności z okolic i z obu miast :)) Kolejny przykład dla typowego Polaka-niedowiarka-pesymisty: historia powstania Las Vegas czy stolicy Brazyli . To chyba dzięki mentalności Polaka-niedowiarka -pesymisty mamy taką Polskę jak mamy: Nigdy Polska nie była prekursorem niczego .Jak ktoś dojdzie do władzy i nawet chce dobrze ,to i tak go ściągną na dół zazdrośnicy.Lepiej wić spokojnie trzaskać kasę i się nie wychylać. Czyli dno. fin twierdzisz,ze lotnisko jest w Bydgoszczy. Takie pytanko: Co jest droższe: konserwacja,modernizacja,rozbudowa zabytku ,czy zburzenie i pobudowanie nowego obiektu ???? > > Dane dotyczące "przyrostu " mieszkańców w Bydgoszczy na dzień 25.11.2001 > > zgony- 14, urodzenia -5 > > No własnie, i z kogo Ty tą aglomerację chcesz budować. Już mówiłem: Do "roboty" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: Uwaz˙aj, z˙ebys cie˛ nie przewróci? :))))) IP: *.atr.bydgoszcz.pl 26.11.01, 15:10 Gość portalu: atomski napisał(a): > Obecnie takim bodźcem mogłoby być postawienie takiego ośrodka -satelity pomiędz > ynaszymi miastami.Byłaby silna (NSA,lotnisko,markety,biura) i napewno ściągnęłaby > w krótkim czasie sporo ludności z okolic i z obu miast :)) Dobra, widzę, że "dzień absurdu" jeszcze się dla Ciebie nie zakończył i sypiesz nadal "wspaniałymi pomysłami". Cóż, tu może pomóc tylko czas lub dobry lekarz. > Jak ktoś dojdzie do władzy i > nawet chce dobrze ,to i tak go ściągną na dół zazdrośnicy. Poważnie, był w Polsce u władzy ktos, kto "chciał dobrze" to dla mnie duża nowosć, chyba że masz na mysli "chcial dobrze się nachapać". > fin twierdzisz,ze lotnisko jest w Bydgoszczy. > Takie pytanko: Co jest droższe: konserwacja,modernizacja,rozbudowa zabytku ,czy > zburzenie i pobudowanie nowego obiektu ???? O nie atomski, tu muszę zdecydowanie zaprotestować. Lotnisko w Bydgoszczy to nie zabytek. Ma bardzo dobry pas startowy i już całkiem niezłe wyposażenie techniczne. Knowania (pochodzące z wiadomego źródła) na tamat likwidacji tego lotniska powinny być zdecydowanie potępiane (nawet przez tak zagorzałych NetBiTowców jak Ty) gdyż godzą w żywotne interesy naszego miasta. W porównaniu z lotniskiem, sklep Ikei, której tak zajadle bronisz to mały detal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Verne ?? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 15:55 ja: > fin twierdzisz,ze lotnisko jest w Bydgoszczy. > Takie pytanko: Co jest droższe: konserwacja,modernizacja,rozbudowa zabytku ,czy > zburzenie i pobudowanie nowego obiektu ???? fin: "O nie atomski, tu muszę zdecydowanie zaprotestować. Lotnisko w Bydgoszczy to nie zabytek. Ma bardzo dobry pas startowy i już całkiem niezłe wyposażenie techniczne." Nie wiem w jakim stanie jest pas i czy jego wielkość jest OK,ale z tego co widziałem to projekt jest olbrzymim przedsięwzięciem wskazującym,ze to ,co tam obecnie stoi to barak i beczka z wodą. To z kolei znaczy,ze jak już ktoś wywala taką kasę ,to ryzykuje kosztami remontu i modernizacji płyty lotniska . Lepiej więc ten teren opchnąć pod budownictwo.Mieszkańcy Błonia się ucieszą.Kasa za teren dużo większa niż przy wykupie lasu :))) "Knowania (pochodzące z wiadomego źródła) na tamat likwidacji tego lotniska powinny być zdecydowanie potępiane (nawet przez tak zagorzałych NetBiTowców jak Ty) gdyż godzą w żywotne interesy naszego miasta. W porównaniu z lotniskiem, sklep Ikei, której tak zajadle bronisz to mały detal." Taki wysiłek moim zdaniem pobudziłby oba miasta (pewnie,ze oddanie lotniska jest ukłonem w stronę Torunia :)).W końcu wszystko co moglibyśmy mieć tylko jedno (NSA ) byłoby wspólne. Zupełnie jak w małżeństwie :))) p.s. Czuję się jak Juliusz Verne pisząc "20000 mil podmorskiej żeglugi" Verne wyprzedził swoimi wizjami swoją epokę .Coś ,co było science -fiction jest obecnie jak najbardziej rzeczywiste. I tak kiedyś oba miasta się połączą ,bo osobno nic nie znaczą nawet na arenie krajowej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin A może Napoleon ?? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 26.11.01, 16:20 Gość portalu: atomski napisał(a): > Nie wiem w jakim stanie jest pas i czy jego wielkość jest OK,ale z tego co > widziałem to projekt jest olbrzymim przedsięwzięciem wskazującym,ze to ,co tam > obecnie stoi to barak i beczka z wodą. Pas jest w dobrym stanie i jest jednym z większych w Polsce (bez picu). Ja także wiedziałem ten projekt. z równym prawdopodobiństwem realizacji moglibysmy sobie zaplanować np. kosmodrom w Bydgoszczy. Ale mamy przyzwoite lotnisko i nie tak wielkim nakładem srodków można z niego uczynić naprawdę cos ekstra. A zastanów się atomski, gdzie mieszkańcy naszego regionu mają tak latać, żeby potrzebne było lotnisko wielkosci tego w Hamburgu. >> "Knowania (pochodzące z wiadomego źródła) na tamat likwidacji tego lotniska >> powinny być zdecydowanie potępiane (nawet przez tak zagorzałych NetBiTowców jak Ty) >>gdyż godzą w żywotne interesy naszego miasta. >> W porównaniu z lotniskiem, sklep Ikei, której tak zajadle bronisz to mały >> detal." > > Taki wysiłek moim zdaniem pobudziłby oba miasta (pewnie,ze oddanie lotniska > jest ukłonem w stronę Torunia :)). Poczekam, ża mieszkańcy Torunia zaproponują "dla zbliżenia z Bydgoszczą" przeniesienie UMK do Solca Kujawskiego. To będzie sprawdzian szczeosci intencji "toruńskiego skrzydła" NetBiTu. > p.s. Czuję się jak Juliusz Verne pisząc "20000 mil podmorskiej żeglugi" > Verne wyprzedził swoimi wizjami swoją epokę . A nie czujesz się przypadkiem jak Napoleon? Na północ od Bydgoszczy jest takie miejsce, gdzie podobne przypadki się leczy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: A może Napoleon ?? IP: 217.96.43.* 26.11.01, 17:06 Jestescie Besciaki i Wasze miasto tez. Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: A może Napoleon ?? 26.11.01, 17:49 atomski pisz dalej to swoje science-fiction jestem Twoim zacieklym czytelnikiem ^_^ ,a racje masz i polaczenie Bydzi i Torunia jest w dluzszej perspektywie czasu nieuiknione. AMEN (bo dalej nie ma co gdybac o lotniskach UMK itd.) KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Re: A może Napoleon ?? IP: 198.138.227.* 26.11.01, 18:37 > ^_^ ,a racje masz i polaczenie Bydzi i Torunia jest w dluzszej perspektywie > czasu nieuiknione. AMEN (bo dalej nie ma co gdybac o lotniskach UMK itd.) i to bedzie czarny dzien bo wybuchnie wasn czy to Torun powinien wchlonac Bydgoszcz czy Bydgoszcz wchlonela Torun, turystycznie i historycznie sensowniej byloby zachowac nazwe Torun, ale pewnie znajdzie sie pare osob na tym forum co sie ze mna nie zgodzi... > > KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: A może Napoleon ?? 26.11.01, 18:55 Gość portalu: polonus napisał(a): > i to bedzie czarny dzien bo wybuchnie wasn czy to Torun powinien wchlonac > Bydgoszcz czy Bydgoszcz wchlonela Torun, turystycznie i historycznie sensowniej > > byloby zachowac nazwe Torun, ale pewnie znajdzie sie pare osob na tym forum co > sie ze mna nie zgodzi... Torbyd? Bydtor? aglomeracja bydgosko-torunska DWUMIASTO!? ^_^ KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Napoleon IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 11:27 Gość portalu: polonus 26-11-2001 18:37 > ^_^ ,a racje masz i polaczenie Bydzi i Torunia jest w dluzszej perspektywie > czasu nieuiknione. AMEN (bo dalej nie ma co gdybac o lotniskach UMK itd.) i to bedzie czarny dzien bo wybuchnie wasn czy to Torun powinien wchlonac Bydgoszcz czy Bydgoszcz wchlonela Torun, turystycznie i historycznie sensowniej byloby zachowac nazwe Torun, ale pewnie znajdzie sie pare osob na tym forum co sie ze mna nie zgodzi...” polonus nikt nikogo nie będzie wchłaniał: Gdańsk nie wchłonął Gdyni,Gdynia nie wchłonęła Gdańska. To są samodzielne ,choć połączone organizmy. Czy to Cię tak przeraża ? Problem nazwy więc nie istnieje. Będzie Bydgoszcz i będzie Toruń. Gość portalu: atomski napisał(a): > Nie wiem w jakim stanie jest pas i czy jego wielkość jest OK,ale z tego co > widziałem to projekt jest olbrzymim przedsięwzięciem wskazującym,ze to ,co tam > obecnie stoi to barak i beczka z wodą. fin na to: Pas jest w dobrym stanie i jest jednym z większych w Polsce (bez picu). Ja także wiedziałem ten projekt. z równym prawdopodobiństwem realizacji moglibysmy sobie zaplanować np. kosmodrom w Bydgoszczy. Ale mamy przyzwoite lotnisko i nie tak wielkim nakładem srodków można z niego uczynić naprawdę cos ekstra ( czyżby jednak kosmodrom ? – przyp. atomskiego). A zastanów się atomski, gdzie mieszkańcy naszego regionu mają tak latać, żeby potrzebne było lotnisko wielkosci tego w Hamburgu. A ja: Koń jaki jest każdy widzi.Projekt jaki jest też. Oznacza przewalenie do góry nogami tego co istnieje,więc równie dobrze można założyć,że lotnisko będzie budowane od nowa. Stan pasów startowych ,które są takie duże, jest w lepszym stanie niż nasze drogi ? Czy zniesie częstotliwość i większy ciężar nowych większych samolotów po wybudowaniu teminalu z prawdziwego zdażenia ,czy może trzeba będzie jednak poddać kosztownej modernizacji ??? Bo jeśli jednak trzeba modernizować,to może naprawdę szybciej i taniej będzie nowe !!! Druga sprawa –czy to lotnisko jest położone szczęśliwie w mieście ? Całe Błonie będzie protestowało jak już zbudują ten super terminal i powiększą rozkład „jazdy” Jeżeli chodzi o przykład z Hamburgiem to właśnie moje ciche spekulacje pozwoliłyby wypłynąć temu lotnisku (jak lotniskowcowi) na szersze wody. Ze względów ambicjonalnych i praktycznych większość torunian ( w tym najlepsi potencjalni klienci pani A. Grześkowiak i ks. T. Rydzyk) nie będzie brała poważnie –nawet po modernizacji)oferty naszego lotniska. Co oznacza,ze będziemy mieli piękne opakowanie i 400 tys mieszkańców do obsłużenia + 3-4 z Torunia Jak dotąd to oznaczało straty. Koszty utrzymania po modernizacji wzrosną,a z planów rozwojowych (nowych połaczeń) po raz kolejny będą się wycofywali ,bo nieopłacalne . Tymczasem ulokowanie lotniska gdzieś pomiędzy naszymi miastami zwiększa liczbę potencjalnych klientów o Toruń. Razem 600 tys mieszkańców !!!! Dopiero teraz po pokonaniu barier psychologicznych lotnisko ma szansę zaistnieć !!!! Tylko,że teraz trzeba by walczyć z uprzedzeniami Bydgoszczan ,fin? I dlatego ,dzięki takim zawiściom , krótkowzroczności w Bydgoszczy powstanie nowe ,tak samo kulejące ( już po paru miesiącach od fety ) lotnisko i kilka nowych hipermarketów... ...i NSA ,ale to będzie nadal ta sama poczciwa mieścina Bydgoszcz. Bez biur dużych firm,z upadającym przemysłem,bez inwestycji. Toruń zaś będzie do końca świata miał nam za złe: to NSA ,to TVB ,i wszystko inne. W końcu po to powstała Bydgoszcz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski info od konkurencji :) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.02, 23:42 Jedna z dzisiejszych gazet pisze : „Bydgoszcz jest miastem w Polsce mało znanym i często postrzeganym jako znacznie mniejsze niż jest w istocie.(...). Na ogólnopolskim czacie internetowym zapytaliśmy uczestników ,jakiej wielkości miastem jest wg nich Bydgoszcz. Odpowiedzi oscylowały od 150 do maks. 300 tys. Mieszkańców.” Okazuje się też ,ze w Multimedialnej Encyklopedii wydanej w 2000 roku nie wymieniono naszego miasta wśród 10 największych. Teraz już się nie dziwię posłowi Bronisławowi Cieslakowi ,ze myślał iż Toruń jest dwa razy większy od Bydgoszczy i nie rozumie dlaczego Bydgoszcz walczy o bycie stolicą województwa ,bo nic nie przemawia za tym miastem .Wygląda na to ,ze cała Polska tak myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
trist Re: info od konkurencji :) 14.03.02, 00:01 I cala Polska sie myli!!! Atomski a ty jak zwykle w najczulszy punkt co he he Pozdrawiam od wielkiego fana Bydgoszczy Kapitana Zbika, Pozdrawiam PS ciekaw jestem co to byl za czat, pewnie GW:-) Odpowiedz Link Zgłoś