morus1000 10.10.06, 21:22 Mam nadzieje że MZK Bydgoszcz wybierze Solarisa . Wtedy przyjadą same niskopodłogowce ;). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0maniek0 Re: Mercedesy albo solarisy 10.10.06, 22:28 "Jeżeli chodzi o cenę, EvoBus zaproponował bardziej atrakcyjną ofertę" ...no to juz raczej wiedomo co wybiora :/ niech lepiej wydadza te pare groszy wiecej i postawia na polski produkt! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Mercedesy albo solarisy 12.10.06, 11:26 0maniek0 napisał: > "Jeżeli chodzi o cenę, EvoBus zaproponował bardziej atrakcyjną ofertę" > > ...no to juz raczej wiedomo co wybiora :/ No, jest to jeden z nielicznych ostatnio w Bydgoszczy przetargów w którym cena nie stanowi 100% oceny... Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: Mercedesy albo solarisy 10.10.06, 22:35 morus1000 napisał: > Mam nadzieje że MZK Bydgoszcz wybierze Solarisa . Wtedy przyjadą same > niskopodłogowce ;). Też mam taką nadzieję. PS dlaczego jesteś zalogowany na forum t-b.pl? Odpowiedz Link Zgłoś
morus1000 Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 15:00 Ja 3mam kcuki za Solarisa :P intervention : tak jakos wypadło że zalogowałem sie na tamtym forum , obecnie nie korzystam z tamtego forum . Odpowiedz Link Zgłoś
adkrawczyk Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 07:54 Panowie co Wy mówicie. To by była 6 z koleji marka w MZK a to ne jest ułatwieniem i przy przetargach na części i obsłudze autobusów. Po drugie Polska w motoryzacji nigdy nie była i nie jest specjalistą. Owszem całkiem ładne te Solarisy ale one muszą wytrzymać conajmniej 1 mln kilometrów. Nie oszzukujmy się lepsze od Mercedesa nie będą. Dla porównania zapytajcie się w MZK o polskie Jelcze z 2000 roku czyli jeszcze nie takie stare obraz nędzy i rozpaczy. Z tego co Wiem to najlepszym autobusem miejskim który był w POLSCE to o kuriozum IKARUS- najwięcej przejechanych kilometrów prosty w obsłudze tani i TWARDY przede wszystkim. VOLVA, MAN mogą tylko mażyć o takiej żywotności. Odpowiedz Link Zgłoś
lunch Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 10:33 Człowieku, co Ty wypisujesz? Po pierwsze - solarisy są produktami najbardziej zbliżonymi do niezastąpionych ikarusów właśnie pod względem trwałości i dostosowania do polskich warunków, zarówno jeśli chodzi o zawieszenie, jak i układ wnętrza. Po drugie - to polski produkt ale najwyższej jakości, sprzedawany w 80% na eksport - solarisy jeżdżą po całej Europie (na Malcie nawet). Jelcz i solaris to autobusy polskie, ale z dwóch różnych bajek. Po trzecie - mercedesy conecto to wymysł Mercedesa dla biedoty, który zadziwia fachowców, bo jest to właściwie zmodernizowana wersja Mercedesa O305 z lat 70., mimo że Mercedes produkował później o wiele lepsze autobusy O405. Zresztą conecto produkowany jest w Turcji, więc jeśli uważasz ich za lepszych producentów od Polaków to gratuluję. I po czwarte - jak można w ogóle porównywać niskopodłogowy nowoczesny autobus a przestarzałym wysokopodłogowcem, do tego cholernie ciasnym i niedostosowanym do polskich warunków? Odpowiedz Link Zgłoś
mac_byd Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 14:33 Wydaje mi się, ze lepiej zostać przy jednej marce, serwisowanie jest prostsze! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 14:46 mac_byd napisał: > Wydaje mi się, ze lepiej zostać przy jednej marce, serwisowanie jest prostsze! Ta jedna marka to Ikarus, Jelcz, MAN, Volvo czy Mercedes? :-> Odpowiedz Link Zgłoś
rypcumpypcum Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 15:06 ka_zet napisał: > Ta jedna marka to Ikarus, Jelcz, MAN, Volvo czy Mercedes? :-> Skoro przedmiotem przetargu są Mercedes i Solaris, to jak myślisz, którą z wymienionych przez Ciebie marek mac_byd miał na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 15:09 rypcumpypcum napisał: > Skoro przedmiotem przetargu są Mercedes i Solaris, to jak myślisz, którą z > wymienionych przez Ciebie marek mac_byd miał na myśli? Ja to wiem i on to wie. Niemniej jednak argument dotyczący ujednolicania taboru jest odrobinę słaby przy tej różnorodności marek. Odpowiedz Link Zgłoś
rypcumpypcum Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 15:19 ka_zet napisał: > Ja to wiem i on to wie. Niemniej jednak argument dotyczący ujednolicania taboru jest odrobinę słaby przy tej różnorodności marek. mac_byd nie mówił o ujednolicaniu a raczej o zaprzestaniu dalszego poszerzania wachlarza marek. Tak rozumiem jego tok myslenia. Skoro do wyboru są dwie marki, a jedną z nich już MZK eksploatuje, to logicznym się wydaje, że tańszy będzie serwis, kiedy nie ma konieczności przeszkalania nowych pracowników do nowej marki autobusów. Sam znam jednego z mechaników, który był szkolony do serwisu Volvo i generalnie do innych autobusów nie podchodzi. Tak czy inaczej, przyznam, że sam nie wiem jaka opcja (Solaris czy Mercedes) byłaby korzystniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
aladowicz.musi.odejsc Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 20:39 Mowcie co chcecie, ale w specyfikacji przetargowej nie ma ani slowa o tym, ze bedzie promowany jakis autobus ze wzgledu na rzekoma latwosc w serwisowaniu. Z tego co przeczytalem to bedzie brana pod uwage cena w 65%, niska podloga itp. Normalne jest, ze gdy kupuje sie nowy autobus, pracownicy musza przejsc kurs obslugi pojazdu, przynajmniej bedzie wiecej pracy, z tego powinnismy sie cieszyc. Dosc tureckiego partactwa! Odpowiedz Link Zgłoś
0maniek0 Re: Mercedesy albo solarisy 11.10.06, 22:47 mac_byd chyba nie wie jak to jest byc niepelnosprawnym Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Mercedesy albo solarisy 12.10.06, 11:28 rypcumpypcum napisał: > Tak czy inaczej, przyznam, że sam nie wiem jaka opcja (Solaris czy Mercedes) > byłaby korzystniejsza. Podchodzę sceptycznie do następnych Conecto. Rozumiem zakup ostatniej partii, bo to jest ekonomiczniejsze niż ciągła reanimacja starych Ikarusów, natomiast nie chciałbym żeby MZK się do tej marki przywiązało na przyszłość jakoś szczególnie. Zwłaszcza że za kilka lat MZK znowu będzie musiało stawać do przetargu o linie i wysokość podłogi będzie wtedy istotna, więc się nagle można obudzić z ręką w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: Jednak Mercedesy 13.10.06, 21:04 :(((( A tak liczyłem na solary Odpowiedz Link Zgłoś
0maniek0 Re: Jednak Mercedesy 13.10.06, 21:24 to beda nastepne conecto (nie wiem czy tak to sie pisze) czy moze inne modele? Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: Jednak Mercedesy 13.10.06, 21:26 Będą przegubowe niskopodłogowe oraz przegubowe średniopodłogowe (takie jak teraz)oraz krótkie niskopodłogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Jednak Mercedesy 13.10.06, 22:59 Oby tylko tak w nich nie piszczało w momencie kiedy są otwierane / zamykane drzwi !!! Czy tego sygnału ne da się skrócić ? Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: Jednak Mercedesy 13.10.06, 23:09 coooler1 napisał: > Czy tego sygnału ne da się skrócić ? Można jedynie wydłużyć! :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Jednak Mercedesy 17.10.06, 12:22 Te nasze nowe Mercedesy maja niewygonde siedzenia! A wizualnie przypominaja te nowe Jelcze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0maniek0 Re: Jednak Mercedesy 17.10.06, 13:00 naduzywasz wykrzyknikow chyba!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Jednak Mercedesy 20.10.06, 20:22 Faktycznie, ale tylko troche!!!!!!!!!! :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś