Dodaj do ulubionych

Religia w szkołach

06.12.06, 16:39
Moim zdaniem lekcje religii nie powinny się odbywać w szkołach tylko jak to
było kiedyś w salkach katechetycznych i wtedy chodzili by tam ludzie którym na
tym zależy a nie Ci którzy muszą bo źle się patrzy na takich co nie chodzą.
Poza tym powinny być na religii poruszane różne wierzenia nie tylko
chrześcijańskie!!

Religii nie powinni nauczać też twardogłowi i niedokształceni katecheci czy
też niedokształceni księża bo to jest wręcz parodią.

Obserwuj wątek
    • herkus-monte Re: Religia w szkołach 06.12.06, 18:44
      Nie chcesz nie chodzisz proste :P
      • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 06.12.06, 18:47
        ja już ten etap mam dawno za sobą, ale herkus-monte uwierz że to nie jest takie
        proste bo dzieci które nie chodzą na religię są szykanowane, często
        dyskryminowane przez nauczycieli i inne dzieci. Tak więc dobrym sposobem na ten
        proceder było by przeprowadzanie lekcji religii w salkach katechetycznych bo tam
        nikt by nikomu nic nie narzucał i oczywiście religia powinna zniknąć ze
        świadectw szkolnych, powinny być wydawane osobne świadectwa uczęszczania na
        religię.
        • kalafior18 Re: Religia w szkołach 06.12.06, 20:45
          Oczywistą sprawą jest, że jak nie chcesz to nie chodzisz. A jeśli masz juz ten
          etap dawno za sobą, to skąd takie spostrzeżenia o szykanach, itp. Jeśli Twoje
          dziecko jest szykanowane, to masz przecież odpowiednie organy państwowe, w
          których możesz domagać się sprawiedliwości.

Z taką determinacją różne grupy tzw. mniejszości dążą do równouprawnienia, a ty
          nie możesz ochronić swego dziecka przed szykanami ze strony szkoły. Nie wierzę.
          Myślę raczej, że dałeś się w prosty sposób zmanipulować informacją, które
          pewnie nieraz pojawiają się w mediach. Żyjemy w kraju - cokowiek o tym sądzić -
          w którym większość uważa się za katolików i podlegamy takim prawom. A jeśli
          chcesz, aby Twoje dziecko miało zajęcia z religiologii, to załatw mu
          korepetycje. Ja naprzykład chciałbym, aby przedmiotem obowiązkowym były zajęcia
          z astonomii. I co, mam o to walczyć? Bezsens.

Zapewniam Cię, że w kręgach księży często porusza się kwestie powrotu katechezy
          do salek. Bo komfort pracy byłby zupełnie inny. Salki są zazwyczaj bliżej
          plebanii i uciążliwa wielość tzw okienek w siatce godzin, byłaby mniej
          uciążliwa. A dzieciaki, które chodziłyby na katechezę możnaby przynajmniej
          podejrzewać, że chcą się czegoś dowiedzieć. Pozdrawiam serdecznie.
          • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 06.12.06, 21:08
            tak tak tylko, że ja to wiem z pewnych szkolnych źródeł bo sam pracuję w szkole
            i wiem jak to się odbywa i na jakich zasadach. Ja nie mówię tu o religiologii
            tylko o tym że należało by się przyjrzeć innym religiom na tym przedmiocie bo
            przedmiot jest nazwany RELIGIA a nie RELIGIA KATOLICKA a to jest różnica,
            dlaczego w szkole nie może być wykładany Islam lub Buddyzm zamiast religii
            katolickiej, inne wiary są poprostu ignorowane "dla dobra dzieci" jakiego dobra
            się pytam? W ogóle to należało by zrobić chrzest, komunię i bierzmowanie po 18
            roku życia kiedy to człowiek może sam wybierać to co dla niego jest dobre i
            słuszne a nie z góry jest mu to narzucane przez rodziców i społeczeństwo i wtedy
            ciekawe czy w Polsce nadal było by tylu katolików!!
            • kot9610 Re: Religia w szkołach 07.12.06, 09:29
              Pracujesz w szkole??? Chyba na warsztatach w Mechanie...a co do religii w
              szkole, to moja sasiadka chodzi do Łokietka i bardzo chwali sobie relacje z
              ksiedzem.Z pewnoscia chodzi wiecej osób jesli odbywa sie w szkole,bo pamietam
              ze religia w salkach nie była traktowana zbyt powaznie i niewiele z niej
              wynieslismy.Teraz dzieciaki maja mozliwosc poznania głębszych żródeł
              wiadomosci.A jeszcze jedno.Nie tak dawno ksiadz wyswietlał im film o
              aborcji,dziewczyny ryczały , kiedy uswiadomiły sobie jak to wyglada i co czuje
              taki mały ludź zabijany w łonie.Wiec nie sadze aby to komus zaszkodziło. Nie
              jestem zagorzałym katolokiem siadajacym w pierwszej ławce w kosciele ale
              bliskie jest mi przykazanie...szanuj blizniego jak siebie samego...Tobie tez
              radze skończyc te swoje wywody a czas stracony na klikanie bez sensu poswiecic
              na cos bardziej rozwojowego.I tak nie zrobisz ludziom wody z mózgu, kazdy mysli
              samodzielnie a nie wierzy sie w księzy ale w Boga.Pozdrawiam!!!
              • sauber1 Re: Religia w szkołach 07.12.06, 09:40
                kot9610 napisał:

> Pracujesz w szkole??? I tak nie zrobisz ludziom wody z mózgu,

Każdy myśli,że myśli samodzielnie.
                Nie wierzy się w księży ale w Boga.
                Coś czuję że ta grupa zawodowa wkrótce przejdzie na pensyjkę, podobnie jak to
                jest od dziesięcioleci w Europie, może dobrze będzie dla Nas i taniej
                A co do "nauczania" religii w przedszkolu to zapewne są i prawidłowo podzielone
                zdania
                • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 07.12.06, 11:00
                  tak na pensję ich i to najniższą krajową tak jak zarabia większość
                  polaków!!!!!!!!
              • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 07.12.06, 11:00
                Tyle że w salkach katechetycznych jak się religia odbywała to chodzili Ci co
                naprawdę chcieli się uczyć a nie Ci co mają to gdzieś.
            • manson3 Re: Religia w szkołach 07.12.06, 17:58
              hz.thecrow napisał:

> tak tak tylko, że ja to wiem z pewnych szkolnych źródeł bo sam pracuję w
              szkole
              > i wiem jak to się odbywa i na jakich zasadach. Ja nie mówię tu o religiologii
              > tylko o tym że należało by się przyjrzeć innym religiom na tym przedmiocie bo
              > przedmiot jest nazwany RELIGIA a nie RELIGIA KATOLICKA a to jest różnica,
              > dlaczego w szkole nie może być wykładany Islam lub Buddyzm zamiast religii
              > katolickiej, inne wiary są poprostu ignorowane "dla dobra dzieci" jakiego
              dobra
              > się pytam? W ogóle to należało by zrobić chrzest, komunię i bierzmowanie po 18
              > roku życia kiedy to człowiek może sam wybierać to co dla niego jest dobre i
              > słuszne a nie z góry jest mu to narzucane przez rodziców i społeczeństwo i
              wted
              > y
              > ciekawe czy w Polsce nadal było by tylu katolików!!

Zgadzam się z tobą – jak wiesz chrześcijaństwo i instytucjonalizm to
              praktycznie jeden dom

Religia – a gadka tylko o jednym gatunku, – ale cóż winą tego jest to, iż
              niestety większość Polaków to katolicy. Pamiętam sam ze szkoły, iż uczono nas w
              95% tylko o religii katolickiej.

Jeżeli chcesz mieć chrzest i bierzmowanie i inne sakramenty drogą własnego
              przemyślanego wyboru – to polecam Świadków Jehowy oni taki system preferują z
              tym ze to nie religia a zalegalizowane wyznanie w Polsce – a w wielu krajach to
              wyznanie SJ jest zabronione za kłamstwo obłudę i sekciarstwo – cóż jak można
              nazwać religią coś co istnieje około 100 lat – każdy mógłby sobie takie
              wyznanko walnąć;)

Ale faktem jest iż jak sami księża twierdzą iż narzucać nie można nic nikomu
              ani zmuszać go do niczego – a sami w pełni świadomi to czynią he he:) Budują
              pomniki kościoły itp. A biedne dzieci marzną w zimę i nie mają co jeść – Złoto
              i kasa ważniejsza od ludzkiego życia!. Popatrzcie sobie na te pozłacane szaty i
              kościółki i nowe budowy pomników i budynków – wyciąganie ostatnich pieniędzy od
              ludzi na te idiotyzmy!

Jestem katolikiem, ale ja wieżę w Boga a nie w narzucone mi przez panów w
              sutannach reguły – nie daję na tace nie ma u mnie kopert itp.
              Nie dajcie się otumanić - księżą oni naprawdę potrafią zbałamucić umysł
              człowieka!!!!
              • herkus-monte Re: Religia w szkołach 07.12.06, 19:52
                Manson jak ci katolicyzm nie pasuje przejdz na luteranizm
                • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 07.12.06, 20:08
                  herkus a Ty jak zwykle swoje banialuki będziesz mówił widać że jesteś
                  nieroformowalnym kretynem i takich zamykają w świeciu nad wisłą kolego
                  • herkus-monte Re: Religia w szkołach 08.12.06, 01:06
                    Na kretynow to ty mozesz wlasne dzieci mowic- odemnie wara! A wracajac do
                    tematu to dogmaty wiary katolickiej sa stale, niezmienne. Jesli ich nie
                    podzielasz-spoko, nie musisz nikt cie pasami za to bic nie bedzie. Ale wtedy
                    nie mow ze jestes katolikiem. Proste
                    • sauber1 Re: Religia w szkołach 17.12.06, 03:35
                      manson3 napisał:

> Jestem katolikiem, ale ja wieżę w Boga a nie w narzucone mi przez panów w
                      > sutannach reguły – nie daję na tace nie ma u mnie kopert itp.
                      > Nie dajcie się otumanić - księżą oni naprawdę potrafią zbałamucić umysł
                      > człowieka

Od dłuższego czasu czytam (a czsem napiszę coś)tu te wypociny i myślę że
                      wszystkim wydaje się że mają rację, chyba tak ale spekulacje na temat Boga i
                      jego natury nigdzie nie prowadzą, bo nie to jest prawdziwym problemem człowieka.
                      • kalafior18 Re: Religia w szkołach 17.12.06, 10:45
                        Witam.
                        Proponuje bardziej zająć sie własną naturą. Bo jeżeli ktoś nie głosuje w
                        wyborach, to niepowinien się wypowiadać, że mu źle. Jeżeli ktos nie daje na
                        tace, to nie ma prawa krzyczeć, że ktos go okrada, albo otumania. A jeżeli tak
                        niektórzy myślą o osobach dających kasę na potrzeby K(k)ościoła, to razi mnie
                        brak szacunku dla człowieka. Bo ile tysięcy osób wpłaca i wpłacało kase np. na
                        budowę Bazyliki w Licheniu.
                        I czy są to tysiące głupich, otumanionych przez cwanych księży, osób?
                        A wracając do wykształcenia księży, to proszę nie pisać, że są to niedouczeni
                        panowie. teraz warunkiem sine qua non do otrzymania święceń jest zdobycie
                        tytułu mgr.
                        Nie jest to wprawdzie dziś jakieś szczególne osiągnięcie, ale mimo wszystko
                        świadczy o pewnych wymaganiach także na płaszczyźnie intelektualnej.
                        Pozdrawiam serdecznie "wiecznie walczących".
                      • leos282 Re: Religia w szkołach 13.01.07, 11:24
                        Ja tez wierze w Boga i w to co głoszą księża o Nim, a nie w ich poglądy. Do
                        kościoła chodzę, złotówkA na tacę mnie nie zbawi, na koledzie dostaje 50zł, raz
                        na rok tyle dając tez nie zubożeje. Proboszcz płaci podatki od każdego
                        parafianina, bez względu na wiarę i tego czy daje na kościół. Za moje datki się
                        nie wzbogaci, a Ci co chca i maja niech dają wiecej. Ale z tego co widzę to
                        najwiecej mają do powiedzenia Ci co nic nie dają. A Religia powinna być, bo to
                        fajny przedmiot, ja mojego katechetę miło wspominam.
              • leos282 Re: Religia w szkołach 13.01.07, 11:28

"Manson", wiesz, pan w mundurze to np. policjant lub wojskowy a pan w sutannie
                to KSIĄDZ.Chyba zapomniałaś. A reguły narzucił Pan Bóg w 10-ciu Przykazaniach i
                ich nalezy się trzymać.Twój umysł też jest przez kogos lub cos zbałamucony i
                próbujesz to robić z innymi.

Manson3 napisała:

Jestem katolikiem, ale ja wieżę w Boga a nie w narzucone mi przez panów w
                sutannach reguły – nie daję na tace nie ma u mnie kopert itp.
                Nie dajcie się otumanić - księżą oni naprawdę potrafią zbałamucić umysł
                człowieka!!!!
            • kononowicz-krzysztof Re: Religia w szkołach 18.12.06, 19:11
              hz.thecrow napisał:
              W ogóle to należało by zrobić chrzest, komunię i bierzmowanie po 18
              > roku życia kiedy to człowiek może sam wybierać to co dla niego jest dobre i
              > słuszne a nie z góry jest mu to narzucane przez rodziców i społeczeństwo i wted
              > y
              > ciekawe czy w Polsce nadal było by tylu katolików!!

Sam się kiedyś zastanawialem czy ochrzcić swoje dziecko jak będę może kiedys miał. Czy nie lepiej pozostawić decyzji jemu, kiedy dorośnie samo wybierze jak będzie czuło chrześcijaństwo, pogaństwo ateizm do wyboru do koloru.

Ale niestety od wolności religijnej silniejsze są obrzędy, w które kosciół nas wplątał. Bo co powiedzieć małemu dziecku które nie będzie mogło zrozumieć dlaczego wszystkie dziewczynki mają piękne białe sukienki do komunii a ja nie mam. Takie dziecko czułoby się zepchnięte na mrgines społeczny. I niestety ideały i wartości muszą ustąpić głupim bezmyslnym obrzędom.

Ale może się to kiedys wreszcie zmieni dzięki takim jak Ty Kruku.
              P.S. Piekny film
              Pozdrawiam
              • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 19.12.06, 20:50
                hehehe
                no film super ale i tak pewnie nie wiesz skąd to HZ się wzięło a to nie jest
                przypadkowe :P
                a co do dyskusji to i tak to nic nie da bo za dużo kretynów jest na świecie!!
                • lewatywa6 Re: Religia w szkołach 19.12.06, 21:30
                  Religia zawsze była w szkołach , jedynie za czasów komunistów zdjęto kżyże w
                  szkołach , choć w 60 latach religia była nawet na świadectwach szkolnych za
                  komuny!. Nie jest więc prawdą że zawsze była w przykościelnych salkach. Religia
                  nie psuje młodych ludzi , uczy szacunku miłości uczy uczciwości Wiem że dla
                  jednych religia w szkołach odbierana jest jako wtrącanie się kleru do życia
                  publicznego , ale kler to również częśc polskiego narodu. Religii uczy coraz
                  więcej katechetów i przyjdzie czas kiedy to oni całkowiciew przejmą to zadanie
                  Czego wy się boicie uczciwości? Może to jest strach w tak zakłamanym świecie i
                  narodzie jak naród polski.
                  • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 19.12.06, 22:34
                    czego uczy? miłości, uczciwości dobre sobie hehehehehe to może powiesz mi co za
                    miłość do bliźnich ukazwyał kler podczas krucjat? albo jaka jest uczciwość ojca
                    Rydzyka i jemu podobnych bo on nie jest osamotnionym przypadkiem?
                    Tak kler to część narodu ale nie religia a to zmienia postać rzeczy. A co na
                    tych religiach się uczy bo na bank nie prawdy bo prawdy się kościół boi i uczy
                    samych kłamstw i bredni i czy będzie tego uczył ksiądz czy katecheta to jeden i
                    ten sam kłamca i oszust. No świat katolicki jest strasznie zakłamany i tutaj się
                    z Tobą zgodzę tak samo nasz naród polski tylko niektórzy nie boją się mówić
                    prawdy prosto w oczy jak Ty. Bo się boisz że ludzie będą źle na Ciebie patrzyć.
                    • lewatywa6 Re: Religia w szkołach 27.12.06, 18:24
                      To co piszesz mlody przyjacielu( młody, jeśli chodzi o rozumowanie świata) to
                      przechodzi zdroworozsądkowe podejście do rzeczy. Ty piszesz, że kościół robił
                      krucjaty, że palił na stosach itp. My tu piszemy o współczesności. Nie
                      porównuj czasów minionych do wspłczesnych. Palenie na stosach ,
                      ćwoiartowanie, ,łamanie kołem itp to były "normalne" wcale nie okrutne kary
                      - jak na tamte czasy. To była normalka. Kościół wtedy wpisywał się w
                      rzeczywistość, tak jak obecnie. Bo kościół jest w nas my tworzymy kościół, jego
                      realne oblicze. Kolego znasz 10 przykazń?
                      Tego uczy kościół. Wystarczy ich przestrzegać i na tym świecie będzie OK. Taki
                      świat jest nie do zaakceptowania dla kolegi? uczciwość, dobroć , szlachetność?
                      to z jakiej jest kolega filozofii myślenia? Może z tej w której zamiast znaku
                      krzyża żegnano się w następujący sposób" w imię Marksa Engelsa Lenina Stalina?
                      to pana , przepraszam towarzysza religja? Jeśli nie ta to która? .
                      Papa i czekam na ostrą polemikę panie jak tam towarzyszowi bo zapomniwałem
                      • herkus-monte Re: Religia w szkołach 27.12.06, 19:36
                        Oczywiscie ze tak : filozofia grecka, prawo rzymskie ale moralnosc
                        chrzescijanska.
                      • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 27.12.06, 20:41
                        a to co Ty piszesz to jest wręcz śmieszne, a do zdrowego rozsądku to Ci jeszcze
                        bardzo daleko. A jeśli chodzi o współczesność to kościół ingeruje w za dużo
                        rzeczy indywidualnych, osobistych człowieka. Chciałby wszystko kontrolować tak
                        jak to było za chorych czasów krucjat, a 10 przykazań, kto Ci je nakazał? jak
                        dla mnie to stek bzdur, które podał Mojżesz pewnie miał zchizofrenię i myślał,
                        że rozmawia z bogiem. A kościół którego tak bronisz nie jest niczym innym jak
                        największą sektą świata ze swoim mistrzem w Watykanie. A co do komunizmu to
                        kolejny objaw głupoty ludzkiej, jakiejś chorej ideologii. A która religia się
                        pytasz prawicowcu za dychę, ja odpowiedziałem już raz jak Twój wielki mentor
                        Józef Piłsudski jak nie czytałeś to poczytaj wcześniejsze posty:) Każda wiara
                        jest zła bo mami ludzi i takie jest moje zdanie.
                        • herkus-monte Re: Religia w szkołach 28.12.06, 00:33
                          Te prawa zostaly nadane jakies 4000lat temu i sa nie zmienne do dzis!!! Bo to
                          prawo boskie, wieczne. Natomiast prawo anrcho-pedalkow zmienia sie z minuty na
                          minute.
                    • herkus-monte Re: Religia w szkołach 27.12.06, 19:33
                      Socjalisci i ateisci w imie ideologi wybili wiecej ludzi niz jakolwiek wiara na
                      swiecie i taka jest moja odpowiedz
                      • lewatywa6 Re: Religia w szkołach 27.12.06, 20:33
                        I proszę. Mamy kolejnego mądrego i logicznie myślącego forowicza. Aż miło
                        poznać. Lewatywa6
                      • hz.thecrow Re: Religia w szkołach 27.12.06, 20:43
                        herkus a Ty jesteś poprostu kretynem na potęgę i wiesz wydaje mi się że
                        faktycznie Ty jesteś z teorii kreacjonizmu bo to nie możliwe żeby rodzaj ludzki
                        był po tej samej linii ewolucyjnej co Ty.
                        • herkus-monte Re: Religia w szkołach 28.12.06, 01:05
                          Ty mi tu nie filozofuj tylko podawaj konkretne argumenty.

Chrzescijanin 7 razy sie zastanowi niz ukaze 2 czlowieka poniewaz ma wpojone
                          milosierdzie i napominanie blizniego niz karanie(slynna przypowiesc Chrystusa)
                          natomiast nie wierzacy kierujacy sie tylko li prawem to strzal w tyl glowy i
                          do piachu, wyrok wykonany.

Obudz sie poganski kruku!
                        • lewatywa6 Re: Religia w szkołach 28.12.06, 16:51
                          Nie mogę się doczekać, kiedy to darwinowskie dzieło i szczyt ewolucji (czyli
                          hz.thecrow) mnie zaatakuje. Mam nadzieję, że jeszcze w starym roku. W nowy chce
                          wejść z pogodnym nastrojem. Napisz kolego coś ale tak aby miało ręce i nogi ale
                          nie czerwone, bo coś mi zalatuje z twojej strony towarzyszem szmacikiem.
                          • herkus-monte Re: Religia w szkołach 28.12.06, 17:54
                            Zaatakuje,powali na ziemie i nuz nuz zacznie pokac gdy przypomni sobie
                            powiedzenie "Lezacego sie nie bije" - cholera ale to znow chrzescijanskie.
                            • lewatywa6 Re: Religia w szkołach 28.12.06, 21:22
                              Jeśli powali to głową na wschód i rzecz jasna twarzą do ziemi. Łatwiej walnąć
                              wtedy z nagana w potylicę, - czyli w tył głowy- to wyjaśnienie dla tego
                              miłośnika czerwonego koloru nie pamietam jak mu tam ...?
                              Oj zniknął a może pojechał na Kubę tam żyje ostatni z wielkich ludzi tego
                              świata , rzecz jasna ich ludzi
                              • herkus-monte Re: Religia w szkołach 28.12.06, 21:55
                                Lewatywa6 - "Non possumus"!
                                • lewatywa6 Re: Religia w szkołach 29.12.06, 15:52
                                  GUT
    • monah_2307 Re: Religia w szkołach 09.01.07, 16:14
      Fakt. Osoby, które nie chcą chodzic na religie, bo nie są z jakis powodów nią
      zainteresowane, odrazu są wytykane palcami. Przyznam się, ja chodzę, bo muszę.
      A nasz ksiądz, szkoda słów. Ksiądz na lekcji religi powinien uczyć nas nie
      tylko wiary, ale i także szacunku do bliźniego. Ale jak my możemy się tego
      nauczyć skoro ksiadz nalekcjach obrzuca nas wyzwiskami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka