gracz_nr_1 06.01.07, 14:57 www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=490&NrSection=1&NrArticle=53323&IdTag=18 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1gosienka Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 06.01.07, 15:08 też uważam,że bardziej trafiona jest nazwa Drukarnia.Mnie równiez Astoria kojarzy się z klubem sportowym i basenem na Królowej Jadwigi. Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 06.01.07, 15:29 Mi tez Astoria kojarzy sie z basenem! To centrum powinno sie nazywac ,,Stara Drukarnia" Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 06.01.07, 15:32 > To centrum powinno sie nazywac ,,Stara Drukarnia" A co w tym sklepie będzie starego? Odpowiedz Link Zgłoś
1gosienka Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 06.01.07, 15:34 no cóż,w Poznaniu też jest Stary Browar,a towar sprzedawany tam jest jednak nowy i nowoczesny.Ale tak na marginesie,to myślę że jednak u nas wystarczy Drukarnia,bez dodatku Stara... Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 06.01.07, 15:39 Ewentualnie moze byc sama ,,Drukarnia" bez ,,Stara", byle by nie ,,Astoria" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Będzie ,, Drukarnia" ? Oby ! 06.01.07, 18:29 Też przyklaskuję nazwie " Stara Drukarnia ". Nazwa kojarząca się z przeszłością tego miejsca. A przymiotnik < Stara > dodaje splendoru. Jest Stary Browar, Stary Port /niedaleko/. Ale nie daj Boże Astoria. Nam bydgoszczanom zawsze będzie sie to kojarzyło z basenem pływackim. Chyba, że bedziemy mówili sobie : " idziemy popływać ? " do Astorii a potem obejrzeć odrestaurowany Potop. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Będzie ,, Drukarnia" ? Oby ! 07.01.07, 00:16 > A przymiotnik < Stara > dodaje splendoru. To może zmieńmy też inne nazwy, żeby było lepiej? "Stara Kaskada" na Rynku? "Stare Spichrze BRE"? "Stara Budka z Kebabami"? "Stara Opera Nova"? "Stary Focus Park"? Odpowiedz Link Zgłoś
grypzu Re: Będzie ,, Drukarnia" ? Oby ! 07.01.07, 04:12 > To może zmieńmy też inne nazwy, żeby było lepiej? "Stara Kaskada" na Rynku? "St > are Spichrze BRE"? > "Stara Budka z Kebabami"? "Stara Opera Nova"? "Stary Focus Park"? O ile namiętnie czepiając się Dombrowicza (i wszelkich pochodnych) masz wiele racji, to w tym przypadku Twoje marudzenie jest chyba tylko sztuką dla sztuki? ;) Drukarnia, ew. Stara Drukarnia - jak najbardziej sensowna nazwa dla centrum handlowego w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 06.01.07, 22:07 Jestem za opcją Drukarnia, nie Stara Drukarnia. Nie kopiujmy przymiotnika "stary" za Poznaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaclomir Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 00:41 "Drukarnia" TAK, "Stara Drukarnia" - NIE (o "Astorii" to nawet nie wspomnę ;) ) a może "Drukarnia Gruenauera", tak jak proponowało TMMB? Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 02:42 Bądźmy konsekwentni! Nie FOCUS PARK tylko RZEŻNIA! Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re: Miała byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 10:49 A jak tam z Tortorem ? Może by tak " toruńska ślizgawka " ! Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Miała byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 16:08 Bardzo przyjemna nazwa! Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 17:04 Rzeznia sie jakos zle kojarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 17:42 Wiec może MASARNIA. Rymuje się z Drukarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 17:44 Ty masz wyobraznie! Odpowiedz Link Zgłoś
marecki_m Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 18:39 tortor5 napisała: > Wiec może MASARNIA. Rymuje się z Drukarnią. A to-run,rymuje sie z ptasia grypa. Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 21:05 He he! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
darek-025 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 07.01.07, 21:06 a moze porombalnia ob pomyslu naszej gwiazdy Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 do tortor5 08.01.07, 19:46 A ja mam lepszy rym toruniewo- wygnajewo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tortor5 Re: do tortor5 09.01.07, 23:32 Może coś bardziej oryginalnego wymyślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 08.01.07, 10:03 Bez przesady. W jakimś mieście jest już Stara Rzeźnia i nikt nie narzeka - torzecz przyzwyczajenia i otwarcia na oryginalne i przewrotne nazwy. A co do wypowiedzi innych poprzedników, to przymiotnik Stara (Stary) w odniesieniu do obiektów handlu lub kultury, to nie jest tylko poznański wynalazek. W wielu miastach funkcjonują takie obiekty np. Stara Papiernia w miejscowości Konstancin - Jeziorna, czy Stara Przędzalnia w Żyrardowie. Ja popieram dla Astorii nazwę "Stara Drukarnia", a na Starą Rzeźnię dla Focus Parku się nie obrażę - może być. Odpowiedz Link Zgłoś
tawaderka Niech będzie Stara Drukarnia 08.01.07, 19:54 Ja też popieram nazwę "Stara Drukarnia" . To znaczy, że jest to miejsce, w którym kiedyś była drukarnia. Tak, jak się mówi "w starym Jedynaku" czy "w starej zajezdni" i każdy wie, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Niech będzie Stara Drukarnia 08.01.07, 20:52 > To znaczy, że jest to miejsce, w którym kiedyś była drukarnia. Na Kaskadę mówisz "Stara Kamienica", na Geanta "Stare Ogródki Działkowe", na BRE "Stary Barak", na kawałek Focha "Stary Most", na Tesco "Stara Fabryka Mebli", na Operę "Stare Spichrze" (a może "Stare Magazyny Wojskowe"), na obelisk na Pl. Wolności "Stary Pomnik Króla"?! Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
tawaderka Np. Stary Port 08.01.07, 21:39 Otóż nie zawsze jest potrzeba określania lokalizacji poprzez odwoływanie się do funkcji lub obiektu z przeszłości. Ale czasem sie tak robi, co znajduje wyraz np. w nazewnictwie ulic. Stary Port to ulica biegnąca w miejscu, gdzie kiedyś był port. Obecnie go nie ma, ale wszyscy wiemy, o który fragment miasta chodzi. To znaczy, że nazwa jest trafna. Przy okazji - brzmi ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 Re: Np. Stary Port 09.01.07, 23:59 a co sądzicie o nazwie "Galeria Gdańska" ? Odpowiedz Link Zgłoś
apologetaj Galeria nie 10.01.07, 00:09 Bez sensu. Galeria to miejsce gdzie sie sztuke wystawia. Juz Galeria Pomorska jest chybionym tworem jezykowym, po co nam drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Re: Np. Stary Port 10.01.07, 00:13 Nazwy charakterystycznych obiektów czasami stają się bardziej wpływowające na ludzi niż ich pierwowzory. Nazwa taka może osiągnąć taki stopień "autonomii", ze młodszym pokoleniom (za kilka lat) nie będzie się to kojarzyć z ulicą Gdańską, ale z miastem Gdańsk. To oczywiście jedynie moje przypuszczenie. Ja jednak wolałbym Starą Drukarnię. Odpowiedz Link Zgłoś
mikimaus11 Re: Niech będzie Stara Drukarnia 08.01.07, 21:57 No, to idąc Twoim torem myślenia, należy zlikwidować nazwy takie jak Stary Rynek, bo przecież to już nie jest rynek. O ulicy Stary port juz napisano wcześniej. Zresztą nie jesteś osamotniony w poglądach - kolejne rady miejskie mają podobne poglądy, bo nie spodobał się onegdaj Most Staromiejski. Widać mistrz Sulima-Kamiński jest osobistością o tak wiekopomnych zasługach dla naszego miasta, że Królowi-Założycielowi musiano oddać nowszy i brzydszy most na peryferiach. Poza tym, dlaczego rzecz ma się tyczyć jedynie przymiotnika "stary", przecież zlikwidujmy wszystkie nieaktualne nazwy: Rybi Rynek, Zbożowy Rynek, Wełniany Rynek, nawet ulicę Długą, bo dzisiaj nie jest wcale taka długa - są dłuższe. Ul. Toruńska nie prowadzi do Torunia, podobnie Łęczycka do Łęczycy - te nazwy także należy zlikwidować. Na Kapuściskach nie uprawia się już kapusty - to osiedle też powinno się inaczej nazywać. A najważniejsze jest to, że sam Zawisza już nie żyje, więc osiedle Zawisza i klub sportowy też powinny zmienić nazwę. Wiesz co, Gościu? Czepiasz się i nie wiadomo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Niech będzie Stara Drukarnia 09.01.07, 21:08 A mi sie podoba Stara Drukarnia i jestem za! Mam nadzieje ze inwestorzy przychyla sie do naszej prosby! Odpowiedz Link Zgłoś
qwer6789 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 10.01.07, 16:45 Bądźmy konsekwetni! Nie RZEŹNIA tylko STARA RZEŹNIA! Odpowiedz Link Zgłoś
radca " Drukarnia " - brzmi ciekawie i zachecajaco.... 07.04.07, 19:49 do wejscia i dokonaniu zakupow.Rowniez latwo do zapamietania i promocyjnie :) tak bym zostawil .... i do przodu :) radca Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaklara Re: " Drukarnia " - brzmi ciekawie i zachecajaco. 08.04.07, 13:43 DRUKARNIA TO STRZAL W ' 10 ' PODOBA MI SIE!! ASTORIA ODPADA Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: " Drukarnia " - brzmi ciekawie i zachecajaco. 08.04.07, 21:31 Astoria w Budgoszczy za bardzi kojarzy sie ze sportem! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: " Drukarnia " - brzmi ciekawie i zachecajaco. 08.04.07, 22:40 gracz_nr_1 napisał: > Astoria w Budgoszczy za bardzi kojarzy sie ze sportem! - prawda, Astoria - to wiadomo.... kryty basen i klub sportowy na Kr. Jadwigi radca Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: " Drukarnia " - brzmi ciekawie i zachecajaco. 09.04.07, 11:14 Szkoda ze Focus Park zostanie Focus Parkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
radca " Stara rzeźnia " - ciekawie i zachecajaco 09.04.07, 12:01 gracz_nr_1 napisał: > Szkoda ze Focus Park zostanie Focus Parkiem! - tutaj natomiast bylbym za nazwa " STARA RZEŹNIA " ... focus park ?... " fokus-pokus i jestes sprzedany " :)) fokus nie za dobrze sie kojarzy nazwa bardziej medialna i budzaca zaciekawienie jest " STARA RZEŹNIA " radca Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: " Stara rzeźnia " - ciekawie i zachecajaco 14.04.07, 21:05 " STARA RZEŹNIA " to niezbyt zachecajaca nazwa! Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: " Stara rzeźnia " - ciekawie i zachecajaco 14.04.07, 22:00 gracz_nr_1 napisał: > " STARA RZEŹNIA " to niezbyt zachecajaca nazwa! - no - troche to jednak sie nie za bardzo kojarzy :) radca Odpowiedz Link Zgłoś
kurka_domowa Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 01:33 Nazwa Drukarnia (niekoniecznie Stara) dla obiektu usytuowanego w tym miejscu jest odpowiednia. Astoria - odpada. Kojarzy się z basenem Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 10:29 "Stara Drukarnia" brzmi naprawdę nieźle (i nie myli się z basenem). A nazwa łączona typu: "Stara Rzeźnia / Focus Park"? Sama "Stara Rzeźnia" też zresztą szybko przestałaby się kojarzyć z mało romantycznymi Zakładami Mięsnymi i nabrałaby własnego splendoru (jeśli zasłuży ;), ale "Focus Park" to marka sieci w całej Polsce i inwestor mógby nie chcieć z niej rezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 11:32 A mi nazwa "drukarnia" ani "stara drukarnia" się nie podoba ale jest to tylko moje osobiste odczucie. Tak samo jak nie podoba mi się "stara rzeźnia" zamiast focus park czy "stare wygnajewo" zamiast Ch Glinki. Nowe centrum handlowe mieści się w samym centrum Bydgoszczy i moim skromnym zdaniem jego nazwa powinna odwoływać się do czegoś jednoznacznie kojarzonego z Bydgoszczą lub z samą nazwą Bydgoszczy, podobnie jak Silesia City Center - w samym sercu Śląsku, na pograniczu Katowic i Chorzowa. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 11:49 "odwoływać się do czegoś jednoznacznie kojarzonego z Bydgoszczą lub z samą nazwą Bydgoszczy" "Przy Spichrzach"? "Młynówka"? "Marina Bydgoszcz" (to przy założeniu, że bydgoskie mariny faktyczne się rozwiną)? "Stara Drukarnia" jednak jakoś bardziej mi działa na wyobraźnię... Nie ma chyba sensu "unawiać" wyszstkiego na siłę - możemy dojść do miasta zapełnionego jakimiś "Gdańska Street Bydgoszcz Downtown New Manhattan 21st Century Bright Future Gallery"... Własną miejską historię namy tylko my, tutaj - z dawną drukarnią, a nie np. przędzalnią w tym właśnie miejcu. Za 10 czy 20 lat to będzie cenny punkt odniesienia przy poznawaniu miasta. Szklany klocek o nazwie z sufitu (lub innego kręgu kulturowego) można postawić wszędzie. I nie będzie on miał większego wkładu w budowę tożsamości miasta niż każde inne "Tesco" czy "Real". Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 12:05 A po co ten Manhattan? :) za to "Bydgoszcz City Center" brzmi całkiem nieźle, może rzeczywiście jakoś pozmieniać to żeby nazwa była całkowicie Polska np "Galeria Bydgoszcz Centrum" czy coś podobnego, ale jak aż tak nie podobają się Wam wszelkie wzorce ściągnięte z zachodu to nie powinniście tykać się centrów handlowych tylko robić zakupy w tradycyjnych polskich BSS Społem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 12:19 "nie podobają > się Wam wszelkie wzorce ściągnięte z zachodu" nie, to nie o to chodzi. Paryż i Londyn mają mnóstwo wspaniałej nowoczesnej architektury, ale tak naprawdę słyną z Wieży Eiffla, Luwru, Tower Bridge i Big Bena. Docklands (zachowujące zresztą historyczną nazwę i styl!) czy La Defense to symbole drugiej kategorii. Chodzi o zachowanie własnej - unikalnej właśnie - tożsamości. Jeżeli zuniformizujemy wszystko (np. wg wzorca "Miasto City Center"), to osiągniemy cel odwrotny do postulowanego przez Ciebie - przestaniemy być zauważalni i rozpoznawalni. Z rzeczy naprawdę nowych chyba tylko opera w Sydney stała się faktycznym symbolem miasta (na tle starszego mostu - no własnie...) Reszta tylko sobie aspiruje... Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 12:34 niebieski.kapturek napisał: > "nie podobają > > się Wam wszelkie wzorce ściągnięte z zachodu" > > nie, to nie o to chodzi. > > Paryż i Londyn mają mnóstwo wspaniałej nowoczesnej architektury, ale tak > naprawdę słyną z Wieży Eiffla, Luwru, Tower Bridge i Big Bena. Docklands > (zachowujące zresztą historyczną nazwę i styl!) czy La Defense to symbole > drugiej kategorii. Tutaj się z Tobą w pełni zgadzam ale jak sam zauważyłeś Paryż słynie z Wieży Eiffla, Londyn z Big Bena, nie zaś z centrów handlowych o nazwie "wieża eiffla" czy "big ben" :) Nasze miasto może słynąć z przepięknej okolicy zwanej Wenecją Bydgoską, Spichrzy czy Starówki, czy jednak z centrum handlowego? .... Jestem jak najbardziej za gdy nazwa nowego centrum kojarzy się ze starym miejscem wtedy gdy centrum zostaje wbudowane w pozostałości po starym budynku, będąc na Śląsku przejeżdżałem przy galerii handlowej wbudowanej w pozostałości po jakiejś dawnej hucie - super sprawa, nowoczesne oszklone wejście połączone z zabytkowymi kominami i częscią budynku ( postaram się znaleźć jakieś fotki i wkleić linka ; jak jest z tym Starym Browarem w Poznaniu-czy tam nie jest podobnie? ) - w Bydgoszczy jednak z tego co zaobserwowałem to wyburzono wszystko i budynek stawiano całkowicie od nowa- więc centrum handlowe z drukarnią tak naprawdę to nie ma nic wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 15:14 "Nasze miasto może słynąć z przepięknej okolicy zwanej Wenecją > > Bydgoską, Spichrzy czy Starówki, czy jednak z centrum handlowego? (...)" I tu mogę Ci tylko przytaknąć - centrum samo nie "storzy" miasta, ale skoro już rośnie w samym jego pępku, to chyba powinno się w nie logicznie wpisać? "gdy centrum zostaje wbudowane w pozostałości po starym budynku (...) w Poznaniu-czy tam nie jest > podobnie? ) - w Bydgoszczy jednak z tego co zaobserwowałem to wyburzono > wszystko i budynek stawiano całkowicie od nowa- więc centrum handlowe z > drukarnią tak naprawdę to nie ma nic wspólnego..." To bolesne - faktem jest też, ze system budowania centrów handlowych w Bydgoszczy jest dziwny (to taki eufemizm), ale skoro już zaprzepaszczono kawałek historii materialnej, to nazwa może (powinna!) pozostać cenną pamiątką. Na tej samej zasadzie: co dzisiejsze Warszawa, Drezno, czy Hiroszima mają wspólnego z tymi mistami sprzed II W.Ś.? Ciągłość historyczną i pamięć mieszkańców. Tożsamość. "City Center" i "galerię handlową" może mieć każdy - a"(Starą)Drukarnię" na Gdańskiej tylko my :) Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 12:12 niebieski.kapturek napisał: Za 10 czy 20 lat to będzie cenny punkt > odniesienia przy poznawaniu miasta. Cenna uwaga tylko kto z przyjezdnych do Bydgoszczy będzie wiedział o tym że kiedyś była tam drukarnia? Ja sam dowiedziałem się o tym dopiero przy okazji budowy tego centrum :P Bardziej już rzeczywiście kojarzy się z ulicą Gdańską lub placem Teatralnym - o, skoro kiedyś w tych okolicach był teatr to może pójść z nazwą w tym kierunku, zdecydowanie ładniej to brzmi niż drukarnia, masarnia czy inny skup złomu Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 12:23 mc_pele napisał: > niebieski.kapturek napisał: > > Za 10 czy 20 lat to będzie cenny punkt > > odniesienia przy poznawaniu miasta. > > > Cenna uwaga tylko kto z przyjezdnych do Bydgoszczy będzie wiedział o tym że > kiedyś była tam drukarnia? Ja sam dowiedziałem się o tym dopiero przy okazji > budowy tego centrum :P > No właśnie - i o to chodzi! Nie sądzę, żeby cała Europa rzuciła się nagle oglądać, gdzie w Bydzi stałą kiedyś drukarnia - ale fajnie by było, zebyśmy my tutaj (i kolejne pokolenia po nas) wiedziały, co tu właściwie jest - i było! To jest element budujący tożsamość. Wystarczy spojrzeć na Poznań, żeby zrozumieć, jak cenny to kapitał. Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 12:43 Może rzeczywiście nazwa "Bydgoszcz City Cnter" nie brzmi dla nas Polaków zbyt szczęśliwie, ale jest nazwą która może wpaść w oko i zostać w pamięci zagranicznym turystom zwiedzającym nasze miasto - może być czymś co cementuje nasze Centrum - jakby krzyczało wielkim napisem - tak ulica Gdańska, plac Teatralny, przed chwilą zwiedzona starówka, most Sulimy-Kamińskiego, tramwaje, galeria handlowa - to wszystko podpięte jest pod wielki dumny szyld BYDGOSZCZ, poza tym taka nazwa sugeruje że jest to nasze miasto, nasze piękne Centrum i nasze centrum handlowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 15.04.07, 15:20 mc_pele napisał: > tak ulica Gdańska, plac > Teatralny, przed chwilą zwiedzona starówka, most Sulimy-Kamińskiego, tramwaje, > galeria handlowa - to wszystko podpięte jest pod wielki dumny szyld BYDGOSZCZ, Może to przyczynek do dyskusji nad zagospodarowaniem wspomnianego Placu Teatralnego? To smutne, ale tam ma stać JESZCZE JEDNO centrum.... Odpowiedz Link Zgłoś
gracz_nr_1 Re: Miala byc ,,Astoria" a bedzie ,, Drukarnia" 16.04.07, 21:18 mc_pele napisał: > A mi nazwa "drukarnia" ani "stara drukarnia" się nie podoba ale jest to tylko > moje osobiste odczucie. Tak samo jak nie podoba mi się "stara rzeźnia" zamiast > focus park czy "stare wygnajewo" zamiast Ch Glinki. Nowe centrum handlowe > mieści się w samym centrum Bydgoszczy i moim skromnym zdaniem jego nazwa > powinna odwoływać się do czegoś jednoznacznie kojarzonego z Bydgoszczą lub z > samą nazwą Bydgoszczy, podobnie jak Silesia City Center - w samym sercu Śląsku, > > na pograniczu Katowic i Chorzowa. > > > Lepsza Stara Drukarnia niz Astoria! Odpowiedz Link Zgłoś