baja47 26.01.07, 13:21 kolejny obiekt, naznaczony charyzmą, przepadł w Inie :(( Będzie inaczej, to Wam mówię "na bank" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makbrajd Re: "Słońce" słoneczko zachodzące (: 26.01.07, 14:07 baja47 napisała: > kolejny obiekt, naznaczony charyzmą, przepadł w Inie :(( > Będzie inaczej, to Wam mówię "na bank" ano:( niedawno bedąc w Inie przechodziłem obok "Słońca"...ehhh jak bylem dzieckiem to regularnie niemal tydzieńw tydzień chodzilem z ojcem na filmy moze to było mało pedagoggiczne ale czasem mnie tata przemycił na film typu "Elektroniczny morderca" - to było w Słońcu kino Żak kojarzy mi się z FX a kino Bałtyk (chyba było takie;) wchodziło się lekko w bramę to łączy się z krokodylem dundee a pana kleksa oglądałem w Ikarze przy skłodowskiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
anmar123 Re: "Słońce" słoneczko zachodzące (: 26.01.07, 15:43 A w kinie w Mątwach jest warsztat samochodowy! Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: "Słońce" słoneczko zachodzące (: 26.01.07, 19:23 by ostudzić zdziwienie i zaskoczenie niejednych podam, jak to jest w moim mieście: na odcinku w linii prostej ok.250 m znajduje sie ....13 bankow!!!!! wymowna topografia głownej ulicy handlowej poprzeplatana lombardami, secondhandami i sklepami "wszystko za 2 zł" Ta "różnorodność" obrazuje w pełni i wymownie pojemność, a zarazem mozliwość naszej kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: "Słońce" słoneczko zachodzące (: 27.01.07, 15:39 baja47 napisała: > Ta "różnorodność" obrazuje w pełni i wymownie pojemność, a zarazem mozliwość > naszej kieszeni Raczej oczekiwania i potrzeby mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: "Słońce" słoneczko zachodzące (: 08.02.07, 20:09 sibeliuss napisał: > baja47 napisała: > > > Ta "różnorodność" obrazuje w pełni i wymownie pojemność, a zarazem mozli > wość > > naszej kieszeni > > Raczej oczekiwania i potrzeby mieszkańców. Sibeliuss :)) Twoje "raczej oczekiwania i potrzeby mieszkańców" to także efekty :mojego przemyslenia "mozliwość naszej kieszeni" jak by na to nie patrzeć, bida panie, bida, oj bida !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: "Słońce" słoneczko zachodzące (: 20.03.07, 09:29 anmar123 napisał: A w kinie w Mątwach jest warsztat samochodowy! Kochani, a u mnie w Zagłębiu Dabrowskim, w Sosnowcu rok dywagowano co zrobic z upadłym z naturalnych przyczyn (przemiany społeczne i nowoczesność)kinem Muza położonym w samym centrum miasta. Dywagowano i od kilku miesięcy mamy obiekt kulturalny z kawiarnią, wystawami, piękną sceną (bo zachowana) i imprezami muzycznymi..... wklejam link do tej ostatniej www.zaglebie.info/news_kultura.php?n=3789 > Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: "Słońce" słoneczko zachodzące (: 26.01.07, 20:40 i ja tez jako mała dziewczynka,miałam przyjemność tam być nie tylko jako widz ale w pomieszczeniu, skąd projektor wyświetlał taśmy filmowe na ekran, obsługiwał je pan , nazywał sie Mańkowski... A zasmuciłby sie tą wiadomością i Grzegorz Turnau, ktory tym trzem kinom dedykował piękną piosenkę na płycie 11,11 Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Grzegorza Turnaua sentymenty inowroclawskie 27.01.07, 15:36 www.turnau.com.pl/5.htm aranżacja muzyczna oddaje klimat dawnych lat w pełni, bosko sie słucha odpływając do lat minionych, polecam tym, ktorzy chodzili do tamtych kin :)) Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Grzegorza Turnaua sentymenty inowroclawskie 27.01.07, 17:23 o kinie Bałtyk muzyka: Grzegorz Turnau słowa: Grzegorz Turnau Pojedziemy na wakacje znów do Ino Wysypiemy naszych smutków szary mak Żeby w Ino się rozpłynął Bo to Ino jest jak kino „Kino Bałtyk”, „Kino Słońce”, „Kino Żak” Pojedziemy na wakacje znów do Ino Sentymentów senny seans, słony smak Czy Lucyna to dziewczyna? I czy wpuszczą nas do kina? „Kina Bałtyk”, „Kina Słońce”, „Kina Żak” Oto krótka retrospekcja Zaraz zacznie się projekcja I do filmów predylekcja twa i ma W „Kinie Słońce” małe dzieci Na ekranie księżyc świeci Papierowy, zaświatowy, srebrna łza Z kliszy multikolorowej Zmierzch w ulicy Solankowej Most Pakoski, rozrządowej górki czar Zakochamy się potężnie Tam gdzie kiedyś będą tężnie Słony deszczyk - sprawca dreszczy Miramax Więc pojedźmy na wakacje znów do Ino Tu jest Bałtyk, tu jest Słońce, tu jest Żak Chociaż tamten seans minął Wciąż potrzebne nam to kino Inowrocław, inny obraz, inny smak Odpowiedz Link Zgłoś
neutron42 Re: Słoneczko 09.02.07, 13:15 Pamiętam, była jesień. Jeszcze nie późna, słotna, szaro bura, ale ta złota, jakby stworzona dla romantyków. Koniec września chyba, no może początek października, około czternastej. Kolejka ciągnie się wzdłuż mięsnego (dziś sprzedają tam "niewymowne" dla pań) poprzez osławione delikatesy aż do sklepu "Katarzynka". A swoją drogą był to stan wojenny i aż dziw bierze, że nadgorliwcy z MO nie rozpędzili nas jako uczestników nielegalnego zgromadzenia. W ręku mam "Razem" bo stania jak nic na dwie godziny. Po dobrej godzinie wymieniam się z jakimś gościem na "Sztandar Młodych". No i z tym "Sztandarem" docieram do kasy. Wybór marny, ale co tam. Dostaję dwa na dwudziestą. Grają "WEJŚCIE SMOKA". Pamiętacie tamte czasy ? Wychodzimy z kina około 22 i cała Solankowa i Królówka rozbrzmiewa okrzykami a la Bruce Lee. Ten i ów próbuje swych sił z metalowym koszem na śmieci, ktoś inny zmaga się z niewidzialnym przeciwnikiem, zapamiętale młynkując rękami. Ciekawe, czy jakikolwiek film mógłby wywołać dziś takie emocje no i ściągnąć do kina tylu widzów. A tu jeszcze Godzille i Hedory, Luc Skywalker i Lord Vader, krokodyl Dundee, Indiana Jones. Oj Słońce, Słońce zostawiłem tam kawałek swego życia. Bywaj stary przyjacielu. Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Słoneczko 09.02.07, 20:20 emocje, jeszcze raz emocje wywoływały te filmy, to wtedy iście nowa fala w kinie nastała Odpowiedz Link Zgłoś
tarya Re: Słoneczko 09.02.07, 20:32 Mi chyba najbardziej zapadł w pamięć film " Terminator", ponieważ ów seans był formą romantycznej randki, na którą sie umówiłam z pewnym pryszczatym wielbicielem. Odpowiedz Link Zgłoś