radca 22.05.03, 21:07 To juz smiechu warte - rozdawac za darmo ? radca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radca PiS chce uwłaszczenia najemców ADM 22.05.03, 21:12 "obiecanki - cacanki " - tylko czyim kosztem ? Ladnie sie obiecuje - bo nie ze swojego.Ciekawe co pan Kosma obiecal bezrobotnym ? bezdomnym ? sierotom w Domach Dziecka ? rodzinom wielodzietnym - gdzie rodzice nie maja pracy ? Obiecywac z czyjegos ? populista..... radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca byl juz ktos taki - co.... 22.05.03, 21:31 obiecal kazdemu po 100 milionow zlotych ( dawnych pieniedzy ) radca ps. powie wtedy Pan Kosma,ze ; " ja chcialem wam dac,ale mi przeszkadzano " " to nie moja wina - ja chcialem dac - tylko oni !!! " Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: byl juz ktos taki - co.... 23.05.03, 01:22 Hmmm nie bądź taki do przodu bo Ci na tył nie wystarczy ... Właściwie nie jestem za tym żeby dawać za darmo ale z drugiej strony może więcej mieszkań by było bo na razie coraz więcej popada w ruinę... ADM bierze opłaty i nie robi nic ... czekając aż kolejny budynek będzie do rozbiórki ... W moim domu mieszkają trzy rodziny ... była awaria prądu ale dopiero email ( do GW) wysłany przeze mnie : "Kabel doprowadzający prąd do tablicy rozdzielczej rozgrzewa się do czerwoności , iskry się sypią , bezpieczniki gorące ... strach przed pożarem ... Energetyka twierdzi , że oni odpowiadaja tylko za kable doprowadzające do domu - dalej ADM . ADM - nie ma pieniędzy na remont , proszę używać dopóki się kabel nie przepali wtedy wyremontujemy !!! Na ulicy nie ma gazu więc bez prądu nie ma życia ... W mieszkaniu gdzie jest główna tablica i największe zagrożenie pożarem - dwójka małych dzieci ... Co robić ?" Spowodował przyjazd elektryka , który wytrzeszczył oczy "takiej ruiny to jeszcze nie widziałem " , naprawił co mógł i powiedział , że złoży wniosek do ADM o wymianę wszystkiego i.... cisza... Sam budynek jest w coraz gorszym stanie , sami zrobilibyśmy co nieco aleee przecież nie wiemy jak długo będziemy tu mieszkać ! Mamy przykład ze swojej ulicy gdzie ADM sprzedała mieszkanie z lokatorami. Ochhh oczywiście nabywca miał zapewnić mieszkanie zastępcze . Fakt starał się jak mógł - rodzinie z piątką dzieci proponowali albo mieszkania w okropnym stanie ( co gorsze w towarzystwie melin) albo całkiem przyzwoite z czynszem możliwym do przyjęcia na trzy lata , potem nowi właściciele nie kryli , że podniosą do wiele większej sumy ... Ponieważ rodzina stwierdziła , że nie będzie ich stać płacić te zapowiedziane czynsze a te drugie mieszkania były nie do przyjęcia , zapożyczyli się i kupili dwa pokoje z kuchnią w małym miasteczku pod Bydgoszczą - spłacają do dziś . Inny przykład z naszej ulicy - kompletną ruinę lokatorzy wyremontowali , żeby potem dowiedzieć się , że ADM ma zamiar sprzedać ich dom ... (Oczywiście kupujący zapewni mieszkania zastępcze - teoretycznie równowartościowe :))))) )Odwoływali się - bez skutku ... Więc my patrzymy jak chałupa nam się rozlatuje i nie robimy nic ... Nie osądzaj Radco za szybko... są różni ludzie i różne sytuacje - a tak szczerze powiedziawszy to wydaje mi się , że prędzej się nasza chałupa rozleci niż ADM odda "za darmo" Nie bój Ty się , liczyć (na swoją korzyść) to oni umieją :))) Pozdrawiam promiennie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
bator1 Re: byl juz ktos taki - co.... 23.05.03, 10:36 Tylko kilka szczegółów bym chciał poznać: - pan Złotowski był prezydentem kiedy wprowadzono ulgową sprzedaż mieszkań komunalnych (nawet za 5 proc wyceny) i chyba pamięta, że mając wówczas większość w radzie z wielkim trudem to przepchnął i idąc na kompromis z tzw. lewicą. Jesli teraz obiecuje coś wiecej mając poparcie swojgo znikomego kółeczka radnych, to można to traktować tylko jako obietnice dla ciężko naiwnych. -Co z tego, że menelom w mojej kamienicy da się za darmo ich mieszkanie, skoro czynsz za nich płaci teraz opieka, kościół daje ubrania, talony na żarcie daje opieka a oni sami kombinują jedynie jak zdobyć szmal na piwko. To co, oni teraz się zmienią i zaczną łożyć na remonty i przestaną zimą rąbać siekierą schody na opał? Wykupienie mieszkania, zwłaszcza kilkudziesięcioletniego nie jest obecnie nieosiągalnym celem. jesli jednak kogoś nie stać na taki wydatek, nawet z długoletnimi ratami, to skąd weźmie pieniądze na fundusz remontowy? - czy mam już składać pozew do sądu o zwrot tego co zapłaciłem miastu za mieszkanie? Równość wobec prawa jest w konstytucji i nawet pan Złotowski tego nie zmieni. A patrząc z jego perspektywy: miasto sprzedało już co mogło frajerom z pieniędzmi, a teraz resztę rozda za darmo? Tak się nie da, nawet w naszym skorumpowanym kraju.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 12:51 komuna wraca za 1% to ja poprosze nieparzysta strone gdanskiej, do zawiszy, a co? gorszy jestem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mur pruski Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 13:12 no bator ,straciłes nieco z czujności . musi miłość jaka ??? : ))) szykują się wybory przecież . szykuje się pani Beger na ministra finansów ,a najbardziej znany w Polsce metys na premiera : ))) PiS też jest dobrej mysli ,więc ... Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM 23.05.03, 13:28 Gość portalu: mur pruski napisał(a): > no bator ,straciłes nieco z czujności . > musi miłość jaka ??? > > : ))) > > szykują się wybory przecież . szykuje się pani Beger na ministra finansów ,a > najbardziej znany w Polsce metys na premiera : ))) > PiS też jest dobrej mysli ,więc ... - tak Murze pruski, musze sie z Toba zgodzic - obietnice przedwyborcze i to na " tanie chwyty " . Dlaczego PiS nie zajmie sie realiami - tyko stosuje populistyczne chwyty ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM 23.05.03, 13:24 Kto bedzie wymienial dachowki ? Czy ten "menel " ( przyslowiowy z przykladu) ktory mieszka na parterze ? Otoz nie i nie.Taki powie; " mnie nie pada na glowe ", " niech sobie wymieniaja ci z gory ". Ten z pietra powie : " ale przeciez jestesmy wlascicielami i koszty musimy pokrywac wspolnie ". Kto zaplaci za podatek gruntowy ? Kto zaplaci "koszty eksploatacyjne " ? Jak podzielic podworko,lub w ogole teren ? Kto bedzie sprzatal klateke schodowa w takim budynku mieszjalnym - o kilku mieszkaniach ? Potrzebny moze bylby " domowy " lub dozorca ? Tylko czy sie kazdy zlozy na takie oplaty ? Wreszcie jedno z bardzo wielu pytan - lecz moim zdaniem bardzo wazne : + taki dom ( np. kamienica ) miala kiedys wlasciciela i napewno ma takowego do dzisiaj ( chyba,ze go wywieziono na SYBIR lub wypedzono do Niemiec ) - czy pan Zlotowski nie pomyslal o tym,ze nalezy sie ZWROT ZAGRABIONEGO MIENIA ? Wiele budynkow z czerwonej cegly ( poniemieckich) dano w czasach PRL-u " swoim" i byly to budynki ADM-owskie ( czyt. czynszowe ) o bardzo malych i znikomych oplatach.Malo tego, do tego byly ogrody ( czyt. dzialki).Malo tego ; ZBOWID - byl tak sknstruowany przez UB i SB ,ze wystarczylo podstawic "swiadkow" o walce przeciwko wrogom i juz byly znizki lub zwolnienia z bardzo wielu oplat. Czy w POLSCE " WOLNEJ I SPRAWIEDLIWEJ " - jedni musza pracowac ciezko i sie dorabiac , a inni dostawac za darmo- BO TAKA JEST WOLA POLITYKOW ? BO TAKIE STOSUJE SIE CHWYTY PRZEDWYBORCZE ? Kazdy dom powinien zostac wyceniony,kazde mieszkanie otrzymac swoja wycene. Nastepnie oglosic,ze nastepuje wyprzedaz - jesli kts jest chetny - to moze skorzystac z "prawa Pierwokupu ". radca ps. " i znowu od nowa polska ludowa " ? Odpowiedz Link Zgłoś
genuine44 Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM 23.05.03, 14:16 Wykupilem takie mieszkanie za cene praktycznie rynkowa. Obiecuje, ze jezeli dojdzie do tego o czym mowa, pojde do sadu z zadaniem odszkodowania za straty z tym zwiazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hono Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM IP: *.proxy.aol.com 24.05.03, 20:46 Odwolanie sie do sadu juz niczego nie zmieni....rzeczywiscie ponioslo sie niepowetowane straty przy wykupie takiego mieszkania. Stosowne umowy podczas transakcji byly spisane w obecnosci notariusza i juz zaden sad nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM 24.05.03, 21:07 Gość portalu: hono napisał(a): > Odwolanie sie do sadu juz niczego nie zmieni....rzeczywiscie ponioslo sie > niepowetowane straty przy wykupie takiego mieszkania. - moim zdaniem nie ponisolo sie strat - przy wykupie mieszkania.Jest sie wlascicielem mieszkania.Tak sasugerowales - jakby darowanie mieszkan ( czyt. kapitalu ) stalo sie juz faktem dokonanym ? Moim zdaniem - do tego nie dojdzie. To jest tylko "granie pod publike " ze strony Kosmy Zlotowskiego radca ps. " obiecanki - cacanki " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hono Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM IP: *.proxy.aol.com 26.05.03, 06:23 tak, masz racje ujalem to tak jakby rzecz sie juz dokonala, mialo byc w trybie przypuszczajacym przyszlym " poniosloby sie"....z bardziej rozwinieta mysla, poniewaz takowa nieruchomosc kupilem w 1993 roku z pelna odplatnoscia i w dodatku na raty a za kilka m-cy wyszla ustawa o mozliwosci wykupu z duzymi ulgami, ktore dochodzily do 80% i nadal tak jest. A wiec w tamtym czasie juz ponioslem "straty" bo gdybym wykupil to mieszkanie 4 mce pozniej zaplacilbym 1/5 wartosci.Wiec teraz kiedy znowu slysze o ew. darmowym rozdawaniu to w pewnym sensie krew mnie zalewa..... Pocieszyles mnie, ze sa to obiecanki-cacanki a ..... itd. Byc moze do tego nie dojdzie. Jednak utrzymanie tych wszystkich nieruchomosci przez administracje jest wielce uciazliwe (brak funduszy na remonty) i zapewne predzej czy pozniej pozbeda sie klopotu,moze podniosa podatki od nieruchomosci i maja zasilony budzet a Ty wlascicielu dwoj sie i troj aby budynek utrzymac w jak najlepszym stanie.Wiekszosc nieruchomosci to juz omalze ruiny, ze nikt nawet nie chce tego za darmo. hono Odpowiedz Link Zgłoś
empucy Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM 23.05.03, 15:14 Gość portalu: Ted® napisał(a): > komuna wraca > za 1% to ja poprosze nieparzysta strone gdanskiej, do zawiszy, a co? gorszy > jestem Ot, cwana bestia. Gdanska nr 147 to koszary - od Artyleryjskiej do Powstancow Warszawy. Marzy sie ciezki czynsz placony przez MON? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan dupa Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 10:34 tak zle i tak niedobrze, coza banda maruderów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutikula Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM IP: *.gdansk.pl 26.05.03, 11:17 Też nie rozumiem o co chodzi tym malkontentom. Porównywanie tego do komuny jest absurdem. To jest najlepsza metoda na likwidację adm-owskiej biurokracji a jednocześnie upodmiotowienia mieszkańców. Komuna to akurat na własność niczego nie sprzedawała . Jak widac pamieć jest zawodna. Przymusu wykupu tez nie bedzie . Kto chce ten wykupuje. Ode mnie z rodziny tez wcześniej wykupowali i to za 30 %. Wcale nie uważam żeby to było niesprawiedliwe. A jaka wtedy mieli gwarancję że bedzie taniej w przyszłości ? a po za tym mogli dysponowac majątkiem już kilka lat wstecz co jest nie bez znaczenia. a na koniec gdzie jest napisane że gmina musi sprzedawać w każdym roku za tyle samo ? Niektórym się po prostu nie dogodzi i dlatego tu jest jak jest. Co maruda to maruda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elodia Re: a co na to lokator IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.03, 01:59 Cóż , jak napisałam są różni ludzie i różne sytuacje i... jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził... My byśmy się raczej dogadali , do remontu nie potrzeba aż tyle forsy ( jedynie na popękane ściany) , a tak jeden sąsiad ma w rodzinie elektryka drugi potrafi tynkować trzeci coś jeszcze ... Fakt nie wszędzie tak jest . Właściciela chyba nie ma - ponoć przed wojną była tu leśniczówka i Niemcy całą rodzinę wytłukli , zresztą o ile wiem leśniczówka zawsze należała do aktualnego lesniczego czyli czy ja wiem do nadleśnictwa ? Nie mam pojęcia jak to z tym jest... Prawo pierwokupu ... no może przed remontem bo ci lokatorzy co wyremontowali swój dom chcieli go wykupić ale ADM się nie zgadza , teraz zaś chce sprzedać ale komu innemu - nie im... Tak źle i tak niedobrze :(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
radca opinie - artykul 29.05.03, 10:46 " Mieć za procent Czwartek, 29 maja 2003r. Większość naszych Czytelników uznała propozycję bydgoskich radnych Prawa i Sprawiedliwości sprzedaży dotychczasowym najemcom mieszkań komunalnych za jeden procent ich wartości za ciekawą (niektórzy za wspaniałą), ale jednocześnie wymagającą gruntownego przemyślenia. - Jasne, że o swoje dba się lepiej. Zastanowić się jednak trzeba, czy będziemy w stanie je utrzymać - stwierdził jeden z naszych wczorajszych rozmówców. - Jestem absolutnie za tym projektem. Nareszcie te stare rudery przejdą na własność mieszkańców, którzy na pewno sobie poradzą z doprowadzeniem ich do porządku. Ludzie chcą kupować mieszkania, a na wykupienie ich za 30 procent niewielu było stać. Ożywi się rynek mieszkaniowy, kwestia opłat to dalsza sprawa. W końcu jeżeli nawet te opłaty miałyby wynieść 1000 złotych rocznie, to nie jest to jakaś wygórowana kwota i mieści się w obecnie ponoszonych kosztach. Od ADM niczego nie można się doprosić, po kilka lat czeka się na wymianę okien czy drzwi. Po co mamy finansować pracowników administracji. Jestem przekonany, że to przyniesie same korzyści - mówi jeden z naszych Czytelników, zainteresowany wykupem mieszkania. - Jest to jedyne logiczne rozwiązanie. Właścicielowi przecież opłaca się inwestować w swój lokal. Nawet jeżeli koszty utrzymania będą wyższe, to zawsze można wziąć kredyt, ale kredyt pod swoje. Ludzie chcą i potrafią remontować. W cudzym mieszkaniu się tego nie zrobi. Podobnie jest z lokalami użytkowymi. Opłaca się podnieść ich standard, a nie tylko wprowadzać jakieś kosmetyczne zmiany. Przecież przejęcie tych mieszkań i lokali odciąży budżet miasta - uzasadniał kolejny rozmówca. - Mieszkam od 30 lat na osiedlu Błonie. Nie było nas z mężem stać na to, aby wykupić mieszkanie. Uważam, że jest to jedyne sprawiedliwe rozwiązanie. Wiadomo, że o swoje będzie się zupełnie inaczej dbało - dodaje nasza kolejna Czytelniczka. Nie wszyscy jednak byli przekonani, że wykupienie mieszkania za jeden procent przyniesie korzyści. - Ogólnie brzmi to ładnie, ale ja jednak nie dostrzegam w tej propozycji większych korzyści. Stanie się właścicielem oznacza, że wszelkie remonty trzeba będzie robić na własny koszt. Większość kamienic wymaga gruntownych remontów, niektóre będą wkrótce podlegać rozbiórce. Trzeba zatrudnić administratora budynku. Ma wejść także podatek katastralny. Do tego dochodzą jeszcze opłaty na fundusz remontowy. Jeżeli ktoś nie będzie w stanie uiścić tych wszystkich opłat pozostali lokatorzy na pewno nie będą pobłażali. Ja nie skorzystałabym z tej propozycji - mówi Urszula Bardzka. Swoje zastrzeżenia przedstawił również prezes Bydgoskiego Stowarzyszenia Właścicieli Nieruchomości Janusz Nowak. - Dla mnie propozycja radnych PiS jest przedwczesna, biorąc pod uwagę sytuację materialną społeczeństwa. Wiele osób żyje w nędzy, nie jest w stanie opłacać nawet obecnego czynszu regulowanego i to czynszu z upustami. Przyszły właściciel będzie musiał ponosić wyższe opłaty niż czynsz. Trzeba zapłacić za licencjowanego zarządcę, podatek od nieruchomości, wkrótce wejdzie podatek katastralny, ubezpieczenie od ognia, od odpowiedzialności cywilnej, koszty energii za części wspólne, będzie musiał pokryć koszty przeglądów technicznych, sprzątania klatki schodowej, a także ulicy przed budynkiem. Jeżeli nowy właściciel stwierdzi, że nie jest w stanie wywiązać się ze wszystkich nałożonych płatności, zgodnie z prawem, wspólnota mieszkaniowa może wystąpić do sądu o jego eksmisję i zlicytować mieszkanie. Wówczas takiej osobie nie przysługuje nawet prawo do lokalu socjalnego. Wejście w życie takiego rozwiązania może oznaczać, że zaczniemy produkować kolejnych bezdomnych. Dla mnie jest to propozycja nietrafiona - powiedział Janusz Nowak. Radny Bogdan Dzakanowski stwierdził, że propozycja radnych PiS ma charakter populistyczny. - To bzdura, świadczy o tym, że radni Prawa i Sprawiedliwości nie znają przepisów prawa. Nad uchwałą w sprawie sprzedaży mieszkań pracujemy od dwóch lat i chcemy ją przedstawić mieszkańcom, ale nie w tej formie, jak zrobili to radni PiS. Jest orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, które nakazuje zwrot kaucji wraz z odsetkami. Można w tej sprawie wystąpić do sądu i otrzymać zwrot zwaloryzowanej kaucji. Są to kwoty stanowiące 3 - 5 procent wartości mieszkania. Część naszych rozmówców zdecydowanie opowiedziała się przeciwko propozycji. Ich zadaniem jest to zupełnie nieuzasadnione rozdawnictwo. Wszystkim naszym Czytelnikom dziękujemy za wyrażenie opinii i udział w dyskusji. Andrzej Pawełczak - Express Bydgoski " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: opinie - artykul IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 12:11 zapomnialem o kaucji :) super, zaplaca 1% a 3% dostana zwrotu interes zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radca Re: opinie - artykul IP: *.adsl.highway.telekom.at 29.05.03, 12:45 Gość portalu: Ted® napisał(a): > zapomnialem o kaucji :) > super, zaplaca 1% a 3% dostana zwrotu > interes zycia -:) radca Odpowiedz Link Zgłoś
radca Kamienicznicy bulwersuja sie na to 02.06.03, 22:42 " Projekt radnych bulwersuje kamieniczników mko 02-06-2003, ostatnia aktualizacja 02-06-2003 16:41 Radni PiS chcą żeby bydgoszczanie kupowali ADM-owskie mieszkania za jeden procent wartości. Ten pomysł nie spodobał się kamienicznikom Uwłaszczyć bydgoszczan! - z takim hasłem do wyborów samorządowych szło kilka ugrupowań, które znalazły się w radzie, z LPR-em i PiS- na czele. Tydzień temu rajcy spełnili pierwszą obietnicę - uchwalili (bez głosu sprzeciwu) sprzedaż działek pod miejskimi nieruchomościami z 95 procentową bonifikatą. To pierwsze takie rozwiązanie w Polsce. - Daliśmy ludziom działki, teraz oddajmy im mieszkania - mówi Kosma Złotowski z PiS. Były poseł jest autorem projektu uchwały, który jest już konsultowany z innymi klubami. Chodzi o sprzedaż miejskich mieszkań za jeden procent ich wartości. Złotowski: - Chcemy żeby jeszcze przed wakacjami rada się tym zajęła. Pomysł zbulwersował kamieniczników. Po wprowadzeniu w życie zapisów ze sprzedażą działek już wiedzą, że zwolennicy uwłaszczenia nie żartują i są zdeterminowani. - Jeśli wejdzie przepis o sprzedaży mieszkań z tak wielkim upustem, straci na tym Bydgoszcz i bydgoszczanie - przekonuje Janusz Nowak, prezes Bydgoskiego Stowarzyszenia Właścicieli Nieruchomości, które reprezentuje kamieniczników, zapewniających dach nad głową 40 tys. osobom. I wylicza: na uwłaszczeniu skorzysta wąska grupa, a majątek publiczny jest własnością wszystkich uchwała jest niesprawiedliwa, bo masa ludzi wykupiła mieszkania bez bonifikaty wzrośnie liczba bezdomnych, bo w kamienicach nie należących do miasta to sami lokatorzy będą się musieli o wszystko się troszczyć i za wszystko płacić spadnie wiarygodność kredytowa Bydgoszczy, bo miasto pozbędzie się majątku na rynku mieszkaniowym rozwinie się spekulacja w ciągu kilku lat kamienice na starówce zamienią się w slumsy. Złotowski odpiera: - Nie wzrosną czynsze i nie będzie slumsów. Ludzie potrafią opiekować się swoim majątkiem, a dowodów nie trzeba daleko szukać. Wystarczy przyjrzeć się jak wyglądają domy zarządzane przez wspólnoty mieszkaniowe. Argument ze zdolnością kredytową to demagogia, a całej burzy wywołanej przez kamieniczników nie rozumiem. Powinni się cieszyć, bo kiedy kamienice przejmą bydgoszczanie, ich stowarzyszenie zyska nowych członków. Chyba, że odpowiada im taka sytuacja jak jest teraz. Na pomyśle uwłaszczeniowym PiS-u skorzystać (a zdaniem kamieniczników - stracić) może nawet 12 tysięcy bydgoskich rodzin. Tyle ADM-owskich mieszkań spełnia warunki jakie przewiduje projekt uchwały. " Odpowiedz Link Zgłoś
radca odpowiedzialnosc ? 03.06.03, 17:46 www.info.bydgoszcz.pl/wydarz.asp?i=27048 " A może czas na odpowiedzialność? Ostatnia sesja Rady Miasta i zmiany, jakie wprowadzano do uchwały dającej możliwość mieszkańcom wykupienia ziemi pod budynkami mieszkalnymi bez dokładnego sprawdzenia tej decyzji pod względem prawnym, podsunęły mi pewien pomysł. Może warto by wprowadzić zasadę, aby radni, którzy głosują za przyjęciem takich, a nie innych rozwiązań niosących skutki finansowe, przyjmowali na siebie odpowiedzialność cywilno-prawną. Jeśli więc na przykład za kilka lat okaże się, że z budżetu miasta trzeba będzie komuś wypłacać odszkodowania, radni głosujący za przyjętym rozwiązaniem, nawet jeśli już by nie byli radnymi, solidarnie odpowiadali by swym majątkiem za skutki swych decyzji. To samo powinno dotyczyć prezydenta miasta i jego urzędników. Wiem, że obecnie nie ma w tej chwili takich przepisów i każdy bez specjalnych konsekwencji, niezależnie czy jest posłem, czy radnym jakiegokolwiek szczebla, jak i urzędnicy państwowi czy samorządowi, odpowiedzialności nie ponoszą. A szkoda. Nie potrzeba zresztą do tego zmiany prawa. Wystarczy podpisywanie za każdym razem pod decyzją czy uchwałą stosownego zobowiązania cywilno-prawnego i następnie zastosowanie kodeksu cywilnego ....kto wyrządził szkodę, zobowiązany jest do jej naprawienia... . Jestem przekonany, że od razu uniknęlibyśmy wielu bubli prawnych lub absurdalnych decyzji administracyjnych. Znajomi, którym wcześniej zdradziłem ten pomysł, uprzedzili wprawdzie, że być może radnych będzie się szukało w łapankach, bo nikt nie będzie chciał kandydować, ale jestem przekonany, że tylko na początku. Chęć sprawowania władzy jest w każdym silna. Może więc Bydgoszcz będzie pierwszym miastem w kraju w którym zapanuje porządek i wygra zdrowy rozsądek. Ciekaw jestem ilu obecnych radnych i dyrektorów wydziałów ratusza ( z Panem Prezydentem na czele) gotowych jest podjąć taką właśnie uchwałę i decyzję, że odtąd wszystko co podpiszą lub za czym zagłosują, będzie się wiązać i ich osobistą odpowiedzialnością materialną ( ich współmałżonkom radzę wprowadzić odrębność majątkową). A jeśli ktoś się nie będzie z takim rozwiązaniem zgadzał, oznacza to, że szczególnie na jego ręce należy patrzeć, bo albo jest niekompetentny, albo pracuje w myśl zasady- „Po nas chociażby potop” i nie interesuje go kto i za ile lat będzie skutki ponosił. Apeluję więc tą drogą do Rady Miasta, by na najbliższą sesję przygotowano projekt stosownej uchwały iż odtąd każdy radny głosujący za nową uchwałą przyjmuje odpowiedzialność cywilno-prawną skutków jakie nią wywoła, a Pana Prezydenta, by do podobnego rozwiązania przekonał dyrektorów swych wydziałów. Chyba, że wszystkim zależy na obecnym bałaganie i możliwości unikania konsekwencji absurdów jakie co chwilę dzięki obecnym zasadom obserwujemy dookoła. Lech Lutogniewski " Odpowiedz Link Zgłoś
bator1 Parę bzdur z tego wątku... 04.06.03, 10:13 Tylu bzdur, jak w tym wątku, od dawna się nie naczytałem: np."Ci co wykupili mogli przecież już dysponować swoim majątkiem, a to sie liczy" Ci co wykupili, są przypisani do swoich mieszkań i nie mogą ich sprzedać w ciągu nawet 10 lat. To jak przypisanie chłopa pańszczyźnianego (okrteslenie notariusza, który spisywał moja umowę). np. "to komuna tak sprzedawała, że żeby nie sprzedać" Nasze drogie miasto B. nadal sprzedaje mieszkania na własność, a ziemię pod nimi w użytkowanie wieczystem, a więc nadal "na niby" - bo jak juz prawo rzymskie głosiło - budynek jest tego, do kogo należy ziemia. np. "sprzedaje się cudzą własność" Miasto mogło i może sprzedać tylko to, czego jest właścicielem czyli figuruje w odpowiedniej rubryce ksiegi wieczystej - w praktyce są to wyłącznie domy przejęte po wojnie przez państwo jako "mienie poniemieckie" ewentulanie przedwojenne i powojenne budownictwo komunalne. Jest wiele domów administrowanych przez ADM, których właścicielami "od przedwojny" są Polacy, ale do dziś nie zjawili się po swoją własność. W takich przypadkach wykupienie czegokolwiek jest niemożliwe. A tak już na koniec tego nudzenia: z premedytacją popieram rozdawnictwo - menelom z mojej kamienicy dał bym tę własność przymusowo - i tak nie zapłacą ani grosza opłat i funduszu. Za rok wystąpimy jako wspólnota do sądu z pozwem o eksmisję, a za dwa lata się ich wyrzuci do pierwszej lepszej nory podstawionej przez chętnego na to mieszkanie. Problemu z tym nie będzie - w końcu i tak żyją bez meldunku żeby oszukiwać na naliczeniu opłat, więc eksmisja będzie dotyczyć dwóch osób spośród kilkunastu tam żyjących. No i przestaną nas okradać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lorak Re: PiS chce uwłaszczenia najemców ADM IP: *.ab-byd.edu.pl 04.06.03, 11:52 smierdzi komuna. chyba głowny autor projektu W.Nowacki zapomniał, że jest szefem Unii Polityki Realnej. Odpowiedz Link Zgłoś