ivica Re: kim jest Herold? 14.06.03, 20:15 Herold, sędzia turniejów rycerskich, od końca XII w. urzędnik porządkowy i mąż ceremonii na dworze panującego. Także poseł ogłaszający w imieniu władzy ważne zarządzenia lub wydarzenia. W poł. XIV w. do obowiązków herolda należała ochrona poprawności przedstawiania herbów rycerskich, heroldowie stali się wówczas znawcami genealogii szlacheckich. Od XV w. spełniali funkcje arbitrów w sprawach obyczajów rycerskich. W XVI w. urząd herolda stracił swe znaczenie. wiem.onet.pl/wiem/00db72.html ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW Re: kim jest Herold? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 20:24 ivica napisał: > W XVI w. u > rząd herolda stracił swe znaczenie. Urząd może i stracił znaczenie, ale sam Herold jeszcze coś tam znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: kim jest Herold? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 20:36 to nie ten co wali w beben i krzyczy choc nikt go nie slucha? Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: kim jest Herold? 14.06.03, 20:39 nie, to pewnie jakis podstep (tak ze niby odpowiedz jest jasna a okazuje sie jakas inna) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: kim jest Herold? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 20:47 moze byc jeszcze trabka Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: o józefa herolda mi chodzi 14.06.03, 21:21 a mówiłem ze tu jakis haczyk. My w Bydgoszczy to nie tacy głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JW Re: o józefa herolda mi chodzi IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 21:49 ivica napisał: > a mówiłem ze tu jakis haczyk. My w Bydgoszczy to nie tacy głupi. Ha, ha dał się złapać a później mówi, że nie jest taki głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: o józefa herolda mi chodzi 14.06.03, 22:00 zycie jest pelne niespodzianek. aha JW remember there is no spoon z harcerskim pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: o józefa herolda mi chodzi IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 22:32 józefa herolda ? e, takiego nie znamy a kim on jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: o józefa herolda mi chodzi 14.06.03, 22:36 pewnie kims waznym skoro z zagranicy o niego pytaja. moze jakim uzdrowicielem czy cóś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: o józefa herolda mi chodzi IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 22:44 ivica napisał: > pewnie kims waznym skoro z zagranicy o niego pytaja. moze jakim uzdrowicielem c > zy cóś. > > konkurencja? ciekawe jaka ma klientele i czym leczy Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: o józefa herolda mi chodzi 14.06.03, 22:52 trza by ambasadora Wiecha podpytac. moze wie cos o nim i dalo by sie jego oferte jakos przebic. nie bedzie herold pluł nam w twarz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiech Re: o józefa herolda mi chodzi IP: 158.75.224.* 15.06.03, 10:23 ivica napisał: > trza by ambasadora Wiecha podpytac. moze wie cos o nim i dalo by sie jego ofert > e jakos przebic. nie bedzie herold pluł nam w twarz.. > > jam prosty konsul, nie przesadzajmy! gościa nie kojarzę, może to jakiś herold z trybun, albo co?... jak znam Humaniora, to Józek może też być jakimś wunderwaffe do obezwładnienia Beuta, ale to tylko domysły.. Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: o józefa herolda mi chodzi 15.06.03, 10:38 że co ze niby on nie wasz uzdrowiciel, tak??. Ale mi koles cwieka zabil. wpadl do nas na forum i tak ni z gruchy ni z pietruchy : kim jest Herold??. Ja przywykly do goscinnosci dla dewizowych gosci staram sie i produkuje ale nijak nie moge ..... ehhh moze jakies inne pytanie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
humanior Re: o józefa herolda mi chodzi 15.06.03, 01:44 no wlasnie sie pytam kim on jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ivica Re: o józefa herolda mi chodzi 15.06.03, 01:46 to ja z tedem tu se jaja robimy wiec prosze nie psuj zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted® Re: o józefa herolda mi chodzi IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 11:07 ivica napisał: > to ja z tedem tu se jaja robimy wiec prosze nie psuj zabawy > > gospodarza watku chcesz wyrzucic? :) i o jakich jajach mowisz? nic nie zauwazylem w jajach jest podobno ten 'dobry' cholesterol i mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem Re: kim jest Herold? IP: 158.75.48.* 16.06.03, 12:08 chodzi Ci o szefa regionalnej GW ? Odpowiedz Link Zgłoś