caruzzo
05.07.07, 10:43
Wczoraj w prasie napisano:
--------
UWAGA > Wykasuj tego maila
Jesteś klientem Banku PKO BP i dostałeś maila z prośbą o weryfikację swoich danych po wejściu na stronę z podanego linku? To oszustwo!
Nie daj się nabrać
Nasza Czytelniczka z Bydgoszczy opowiada: - Mam konto internetowe w PKO BP. W poniedziałek wieczorem otworzyłam maila z banku z prośbą, by wejść na wskazaną stronę i sprawdzić swoje dane. Nadawca wiadomości groził, że jeśli nie zastosuję się do wskazówek, moja karta płatnicza zostanie zablokowana. Mail wydał mi się podejrzany, więc zadzwoniłam na infolinię banku. Konsultantka powiedziała, że bank nie wysyłał takich maili do klientów i żebym - w żadnym wypadku - nie odpowiadała na niego.
W PKO BP wiedzą o fałszywych mailach, które otrzymują klienci tego banku. Maile są wysyłane z adresu: weryfikacja@visa.pl - Ani my, ani Visa nie jesteśmy autorami tych wiadomości. Ktoś się pod nas podszywa, by od klientów wyłudzić dane osobowe lub dane karty. Oszuści mogą też w ten sposób zainstalować na ich komputerach potencjalnie szkodliwe programy podglądające i śledzące ich działania. Prosimy nie odpowiadać na tego typu maile, nie korzystać z podanego linku i nie udostępniać danych osobowych, jak również numeru karty czy numeru PIN. Ani my, ani Visa nigdy nie prosimy o przekazywanie jakichkolwiek danych drogą mailową - słyszymy w banku.