Dodaj do ulubionych

Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy sie

21.07.07, 20:26
Przypomnijmy sobie szalone lata szescdziesiate , siedemdziesiate
osiemdziesiate ! Co pamietacie , co was bawilo, co zloscilo . Co chcecie a
czego nie chcecie zapomniec . Co zmienilo sie na lepsze co na gorsze ?
Czy puste polki sklepowe , kolejki , mieso na kartki - to jedyne co nam sie
kojarzy z tamtymi czasami ? Jak wspominacie Bydgoszcz z tamtych czasow ?
Obserwuj wątek
    • jamnik.szorstkowlosy Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 21.07.07, 20:30
      Pamietam jak mam za komuny brala mie ze soba do sklaepu po kawe, bo matki z
      dziecmi wchodzimy bez kolejki - to byly czasy :-)
      • marylka49 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 21.07.07, 21:13
        Pamietam zegar przy ul Poznanskiej . To tam umawialam sie z moim chlopakiem .
        Dzisiaj zegara juz nie ma .
        Odwiedzalismy "kameralna" - kawiarenke przy ul 3-Maja . Tez juz jej nie ma .
        Czesto chodzilismy do kina "Pomorzanin" - dzis jest tam jakis ciucholand ,
        skandal !
        I zniknal "Parnasik" i wieczorkow w Sawoyu , Zurcie , "kablu "juz nie ma .
        Modne byly spodnice "bananowki" , a chlopaki chodzili w spodniach o bardzo
        szerokich nogawkach .
        A ilu z nas szlo po "Alejach" z radiem "Jola" w reku - obowiazkowo wyciagnieta
        antena i na koncu kwiatek ustrzelony na strzelnicy . Po drodze mozna bylo w
        upalne dni napic sie wody z sokiem z ulicznego saturatora , zwazyc sie na wadze
        przy Mostowej , pojsc do Pewexu kupic Marlborko lub pol flaszeczki "Zytniej".
        Ech wspomnienia....jest ich tak wiele w Bydgoszczy...
        • maximus100 Re: jamnik 21.07.07, 22:00
          ale jestes nudny
          • marylka49 Re: jamnik 21.07.07, 22:51
            Z taka odpowiedzia nikt Ciebie tutaj nie zaprasza . Nie chcesz sie bawic , nie
            wpisuj sie . Wymysl cos lepszego skoro to Ciebie nudzi i zajmij sie soba
            • marylka49 spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy sie 21.07.07, 23:18
              przepraszam Cie jamnik to mialo byc do maximusa .

Slynne czyny spoleczne , pamietam jak mlodziesz czyscila cegly pod budowe
              Palacu Mlodziezy . Wyscigi - kto wiecej ulozy .
              Wyjazdy na wykopki . Akcje Niewidzialnej reki .
              A pamietacie zime stulecia ? Tez byla w tamtych czasach . Teraz takich zim juz
              nie ma . A ile bylo sniegu - marzenie obecnych dzieci .
              • intervention Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 21.07.07, 23:24
                Snieg marzeniem, daj spokój i to jeszcze w takiej ilosci jak w zimie 1978/79...
                Nie znam żadnego dzieciaka, który lubiłby snieg
                • marylka49 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 21.07.07, 23:41
                  Ta nie byla jeszcze taka grozna !!!! Owszem sniegiem posypalo ....

Mnie chodzilo o te z 1963 / pewnie nie bylo jeszcze Ciebie na swiecie /

Dzieci nie lubia sniegu ????? To cos nowego !!!! Ciekawe stwierdzenie , gdzie
                  to wyczytales ????
                  • intervention Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 21.07.07, 23:56
                    W 1963 no rzeczywiscie nie było mnie na swiecie. co do dzieciaków to żadne np
                    od mojej siostry nie lubi sniegu, wolą ładna pogode w lato. Ja też sniegu nie
                    cierpie chociaz dzieckiem nie jestem. jak widze to białe coś to mnie krew
                    zalewa ;)
                    • marylka49 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 00:06
                      Nigdy nie lepiles balwankow , nie jezdziles na lyzwach , sankach , nartach ,
                      nie uczestniczyles w kuligu , nie jezdziles na obozy zimowe , nie wrzucales
                      dziewczynom "sniezynek za kolnierz" , nie slisgales sie na ulicznych
                      slisgawkach ????

Zabawy na sniegu naprawde maja swoj urok .
                      Zgodze sie z Toba , ze lato jest bez porownania piekniejsze , ale nie mozemy
                      byc tylko "cieplymi kluseczkami ".
                      Troche trzeba sie hartowac , a zima sprzyja temu bardzo .
                      Przy czym chodzi mi o prawdziwa zime ta z puszystym sniegiem .

A Bozego Narodzenia tez nie lubisz ,gdy za oknem proszy snieg , a na szybach
                      mroz uklada ksztaltne wzory ???
                      • keny_1 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 02:57
                        Tak pamietam ta zime jezdzilo sie Terasami do dolu az na Nowy Rynek ,tornistry
                        byly najszybsze oczywiscie te z dermy.Nie mozna tez nic powiedziec o zimie 1966
                        roku z grypa Hong-Kong a moze rok wczesniej nie pamietam juz dokladnie, wiem
                        mielismy drugie wakacje a zima byla siarczysta.No i zima 1978/79 jak zaczelo
                        sypac w samego Sylwestra po poludniu no tak to byly zimy nie to co teraz.No i
                        zima 1976/77 tez bylo nasypane od choinki przeciez duzo zakladow pracy wysylalo
                        ludzi do odsniezania ,ja pracowalem przy sniegu na Jagiellonskiej ,snieg byl
                        prawie pol metra nad torami tramwajowymi.Wspominan teczasy z lezka w oku. Ja
                        pamietam moje pierwsze radio z Eltry Eliza kosztowalo wtedy 1800
                        zlociszy.Obudowa byla przod siwy kolor a tyl czarny to byl voll szpan
                        maszerowac z takim radiem i sluchac radia Luxemburg.
                        A pamietacie te Ruskiw tranzystory w komisie za 3500zlociszy Veb 202 dwanascie
                        zakresow na dwanascie baterii R-20 to byla bryka Radio Luxemburg sciagalo jak
                        Warszawe1.
                        • muvon200 Bimba roolez 22.07.07, 10:01
                          A kto pamięta stare bimby? Tramwaje z ręcznie otwieranymi drzwiami. Pamietam
                          miny kilku obcokrajowcow w środku takiego i ich białe od zaciskania na rurach
                          ręce :). Ale mieli cykora. To było lepsze od rolercastera :). Najfjniejszy był
                          ostatni z 3 wagoników 3-ki hehehe wajchowy zapominal że jeszcze ten trzeci
                          jedzie i już dawał w gaz a tam
                          • intervention Re: Bimba roolez 22.07.07, 10:31
                            Pamiętam te hardcorowe tramwaje zazwyczaj puszczali je na linię 6. Aha pamiętam
                            tez łączone w dwuskłady przegubowce na linii 8. Jazda w takim drugim "wagonie"
                            to była przygoda.
                      • intervention Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 10:31
                        Nie lepiłem bałwanków, nie jeżdziłem na łyżwach i Bożego Narodzenia też nie
                        lubię :)
                        • keny_1 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 11:35
                          Z takimi starymi tramwajami kojarzy mi sie 1-nka jak jezdzila przez Stary Rynek
                          i Dluga to byly piekne czasy.
                          • marylka49 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 12:04
                            Przykro mi intevention , ze juz za "mlodu" byles inny . A moze nie przykro !!
                            Musisz miec swoje powody - uszanuje - nie pytam !

keny , a kolejke do Smukaly pamietasz ? I przepelnione autobusy z Placu
                            Koscieleckich do Chmielnik , i wypady na basen na Nakielska , albo troche dalej
                            do Trzcinca !

• keny_1 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 13:29
                              Oczywiscie pamietam Nasza ciuchcie tylko szkoda ,ze komus przeszkadzala.A czy
                              Marylko pamietasz kolejki do autobusu linii 58 do Smukaly z Nowego Rynku?.Do
                              Trzcinca chodzilismy cala gromada ze Szwederowa pieszo to byla frajda ,juz od
                              rana cieplutko i ten marsz wzdluz torow.No i robilismy wycieczki troszke dalej
                              nad Kanal do Murowanca to byly czasy mile je wspominam.Nie rozumie tylko
                              dlaczego tak duzo ludzi psioczy na te czasy?. Dla mnie i moich znajomych to
                              byly czasy pieknego dziecinstwa i wspanialej mlodosci szkoda ,ze tak szybko
                              minely.
                              • marylka49 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 14:11
                                Masz racje keny . To byla nasza mlodosc , ona byla piekna , czasy moze nie .
                                A pamietasz koncerty zespolow muzycznych w hali "Astoria" / po bilety stalo sie
                                duzo wczesniej, anizeli data koncertu , w kolejce w kasach Orbisu przy Al.I
                                Maja , aby byc pewnym ze bilet ma sie w reku / , lub nasze spiewo-darcie sie na
                                stadionie "Zawisza" , gdy graly np Czerwone Gitary ...czy Niebiesko-Czarni nie
                                wspomne juz o Brekautach....
                                A koncert Czesia Niemena na Torbycie tzw Non-stopy - pamietasz ???

Teraz maja "Luczniczke" , ale czy atmosfera ta sama ???????
                                • keny_1 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 14:28
                                  Tak pamietam koncerty Czesia po bilety juz w nocy sie stalo w kolejce. No i
                                  pamietny koncert z 1972 roku gdy powrocil z wyjazdu do Wloch i Niemiec oraz
                                  Prapremiera utwuru "Czlowiek jam niewdzieczny" szal w Astorii,cos nie
                                  zapomnianego .Czy pamietasz wystep "Scorpions"z Wegier na Zawiszy w Amfiteatrze
                                  to bylo cos .Nie wiem czy teraz na koncertach panuje taka atmosfera .O innych
                                  zespolach szkoda gadac bo to juz Klasyka przynajmniej dla Nas.To byly
                                  zwariowane lata ale lata Naszej Mlodosci,wiec warto wspominac przez to
                                  odmladzamy sie teraz.
                                  • marylka49 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 14:37
                                    Pamietam tez , jak chodzilam z rodzicami to byly lata szescdziesiate na wystepy
                                    do muszli koncertowej w Parku Ludowym . Mowilo sie idziemy na korty .
                                    Wystepowali tam min popularni w tamtych czasach "Krzys i Zdzis" , grali muzyke
                                    cos ala hiszpanska .
                                    Czy Ktos to pamieta ?

A autobusy KSK / Krajowa Spoldzielnia Komunikacyjna / odpowiednik dzisiejszych
                                    PKS-ow na Nowym Rynku . Ale wymyslili miejsce !!!! Wlascicielem byl ponoc Jozef
                                    Cyrankiewicz-nasz dawny Prezio !!! / po naszemu - Lysa Pala /
                                    • zytazblonia Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 16:40
                                      Tak ladnie sie zaczelo !
                                      Czy juz nikt nie ma ochoty na spacer po dawnej Bydgoszczy i odrobine wspomnien?
                                      Przeciez tyle sie zmienilo ...
                                      • campenile Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 16:44
                                        A nich mi Zyta powie, w którym roku postawiono pierwszy blok na Błoniu i z
                                        którego roku są wieżowce przy Korczaka? Bardzo mnie interesuje historia Błonia
                                        ale nigdzie nie ma materiałów na ten i wiele innych tematów zwiazanych z tym
                                        cudownym osiedlem
                                        • zytazblonia Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 17:00
                                          Nie wymagaj ode mnie takiej dokladnosci . Bylismy dziecmi i na takie rzeczy nie
                                          zwracalo sie uwagi ./ zapamietywanie dokladnych dat wmuszano w szkole na
                                          lekcjach historii /
                                          Na pewno pierwszy blok powstal w 1961 roku . Moze ktos nas czyta , potrafi
                                          odpowiedziec na zadane przez Ciebie pytanie i udzieli dokladnej odpowiedzi .
                                          Tez teraz mnie to zainteresowalo . Dobre pytanie - brawo!!!!
                                          • muvon200 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 18:00
                                            a kto pamięta "petkę" czy autobus z pl. Kościeleckich do Fordonu tak zwany
                                            pospieszny oznaczony literka P. :))
                                            • campenile Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 18:41
                                              Tylko, że pospieszna linia P kursowała z Białych Błot do Starego Fordonu,
                                              później rozbito ją na 101 (pl. Koscieleckich - Fordon) i 102 (pl.
                                              Koscieleckich - Białe Błota)
                                        • assasin7 Re: spacer ...do campenile 22.07.07, 18:07
                                          Wprowadziłem się na ulicę Projektowana od Bojowników PPR 09.07.1963-dziś
                                          mieszkam na Korczaka!(tamta nazywa się teraz R.Dmowskiego/przedtem jeszcze
                                          Findera)Bloki na Korczaka powstały w 1964.
                                          • vega2 Re: spacer ...do campenile 22.07.07, 18:36
                                            Pamiętam "petkę" czyli autobus 101. Jezdziłam nim z pl. Kościeleckich do
                                            Fordonu. Pamiętacie bilety miesięczne (w tym własnie autobusie) które kasowała
                                            konduktorka?.
                                            Wracając do os. Błonie. W moim przewodniku po woj. bydgoskim (wydanie z roku
                                            1967) pisze, że os. Błonie powstało w latach 1962 - 1964 (cały czas w budowie).
                                          • campenile Re: spacer ...do campenile 22.07.07, 18:39
                                            Dziękuje bardzo, 1963 to wiekowe są obstawiałem że powstały gdzies w 1969-71.
                                            Mam rozumieć, że bloki i wieżowce powstawały w tym samym czasie.
                                        • assasin7 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 18:28

Witam w klubie -marylkę, zytę , kenego-oj coś mi się widzi że musieliśmy chodzić
                                          do tych samych szkół (mam na myśli podstawowe) z powodu wyżu demograficznego i
                                          braku szkół chodziłem (mieszkając już na Błoniu do 13 na Słonecznej/ 48 na
                                          Błoniu/12 na Kcyńskiej/62 na Błoniu.Kąpałem się na stawach w Trzcińcu /na
                                          basenie przy Nakielskiej/pamiętam te wszystkie zimy/zwłaszcza 1963-biegałem po
                                          zamarznietej Brdzie z brzegu na brzeg na wysokości Opery i zrywałem sople z
                                          zamarznietego jazu przy Mennicy(tak!)Chodziłem na majówki na śluzy (VII)/Jadłem
                                          wate na patyku od p.Pawełka na Pl. Wolności słuchając z ojcem relacji z
                                          głośników ulicznych z Wyścigu Pokoju/czasem chodziliśmy do Muszli na
                                          koncerty/oblatywałem wszystkie kina których już nie
                                          ma(Muza,Mimoza,Słońce,Gryf,Millenium.Bałtyk (nie wpuścili mnie na "Dwa oblicza
                                          zemsty" bo był od 14 lat a miałem 12 na legitymacji szkolnej)aaaa i jeszcze kino
                                          Gwardia (milicyjne) tam ojciec mojego kolegi był operatorem i oglądaliśmy z
                                          kabiny projekcyjnej.Wiecie gdzie to?Pewnie nie.Pierwszą randkę miałem
                                          ....no.no..no tak .Pod sławetnym zegarem na Pl. Poznańskim!!!Oj mógłbym długo
                                          ale...łza się w oku kręci. Aleś dziewczyno temat ruszyła ...niech to.
                                          • keny_1 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 18:39
                                            O ile sie nie myle to kino bylo mna Ul.Chodkiewicza.Jesli pamietacie zegar zo
                                            tez pewnie ten okragly ko´´iosk na zielono pomalowany no i Uliczny
                                            szalet .mimo ,zr nie mialem duzo lat wtedy pamietam to dokladnie .-
                                            • assasin7 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 18:58

Brawo Keny-na Chodkiewicza -budynek stoi do dziś a na nim antena policyjnej
                                              radiostacji. Keny -masz pseudo po facecie którego znałem z tego skakania z mostu
                                              kolejowego ale to chyba ktoś inny.
                                              • zytazblonia Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 19:12
                                                Camenile - znasz juz dzieki assasinowi odpowiedz na Twoje pytanie . Wiadomo
                                                bylo , ze Ktos podpowie . Dzieki .
                                                Nie pamietam , zeby "P" kursowala az z Bialych Blot do Fordonu ! Byc moze .
                                                Pamietam natomiast , ze do Placu Koscieleckich . Potem rzeczywiscie 102
                                                Lipniki - Plac Koscieleckich , a obecnie 92 Lipniki - Dworzec PKP .

vega 2 - powinno byc napisane : Blonie w okresie budowy 1961-1967

Assasin jesli to co napisales jest prawda - to byc moze chodzilismy i do tej
                                                samej klasy . Ale by bylo smiesznie !!!!
                                                Tez pamietam te szkoly , i tez ten "balaganik" mnie dotyczyl . Duzo
                                                rzeczywiscie nas wtedy bylo .!!!!!
                                                Mam prosbe ,otrzyj lezki i pisz dalej ...

Mimoza - Dolina Slonce - Gw.Ludowej Gryf-Sniadeckich
                                                Millenium - kapusciska Baltyk - Al.I Maja Gwardia - Chodkiewicza
                                                Muza tez chyba Kapa ? Byl jeszcze Chemik - nie pamietam gdzie no i Adria -
                                                Torunska i wszedzie twarde , trzeszczace siedzenia . Ach no i nasz Lotnik!!!
                                                • zytazblonia Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 19:15
                                                  Tez pamietam Kennego .
                                                  Facet podobal sie dziewczyna . Przystojny , zbudowany , zawsze pieknie opalony .
                                                  Czesto w Chmielnikach byl ratownikiem . Czy to o tego kennego chodzi , czy bylo
                                                  ich wielu ?
                                              • keny_1 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 19:15
                                                Tak pseudonim mam po mam po nim byl to kolega mego Ojca i kiedys w trojke
                                                skakali na Czarnej Drodze z mostu kolejowego.Bylo to bardzo dawno temu i jako
                                                dziecko tez bylem przy tym.
                                                • zytazblonia Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 20:04
                                                  To ja chyba nie o tym kennym !
                                                  • keny_1 Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 22.07.07, 21:02
                                                    Niestety Keny w Bydgoszczy byl jeden to On jeszcze z jednym z Nowodworskiej
                                                    jako kaskaderzy chociaz nimi nie byli skakali z mostu do Wisly w
                                                    filmie "Zamach"za to otrzymali po 150 zl i po zegarku. Jesli jest jeszcze ktos
                                                    kto to pamieta to prosze bardzo moze potwierdzic albo podwazyc moje slowa.Na
                                                    to ,ze mowie prawde mam jeszcze swiadka ktory zyje i byl z nimi razem na planie.
                                • agandrzejek Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 01.08.07, 22:58
                                  Witaj Marylko:) czytam te wspomnienia i lza kreci sie w oku, to wszystko o czym
                                  piszesz to MOJA BYDGOSZCZ:))) , ktorej niestety juz nie ma:( ale z drugiej
                                  strony dzisiejsza mlodziez za wiele lat bedzie wspominala tak samo cieplo swoja
                                  obecna Bydzie:)
                                  a tak wracajac do wspomnien to wlasnie na tym slawetnym koncercie Czeslawa
                                  Niemena poznali sie moi rodzice.
                                  od wielu lat nie mieszkam w Bydgoszczy i tesknie za odglosem w nocy
                                  skrecajacych tramwaji (pewnie tu zrobilam blad, sorry) na skrzyzowaniu Armii
                                  Czerwonej i Al.1-maja ( tak bede zawsze nazywac te ulice, tam sie wychowalam i
                                  tak sie zawsze beda dla mnie nazywaly te ulice:))) pozdrawiam
                                  Aga
              • jedrzych Re: spacer po bydgoszczy w czasach PRL pobawmy si 13.08.07, 04:41
                W czynie niespolecznym to sie szlajalem ze starszym bratem kolo placu budowy Palacu Mlodziezy, ktory to- jak tez i Park Ludowy- powstal na terenie cmentarza ewangielickiego. Tamze wygrzebalismy jakies kosci nawet czaszki (tak, tak, ludzkie) i ulozylismy je grzecznie na chodniku.
        • historykii Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 30.07.07, 08:49
          Twójznak przy niku-49 , to rok urodzin?
          Jeżeli tak-to odpowiedz nam -jaki był najpiękniejszy przeboj lata 1967 ?
          Dodam- w wykonaniu obcojęzycznym, zawężam, ze nie dotyczy przebrzmiałego
          szlagieru o " Walentynie..." z roku 1963!
          Wykonanie angielskie i przepiekne brzmienie- wykorzystano muzyczne
          impresje ...z, Bacha!
        • kujawopomorzanka Parnasik 13.08.07, 23:37
          Najpierw byla to chyba winiarnia a potem "zamkniety" klub srodowisk tworczych.
          Oj co tam sie dzialo :)
          No a prosto z parnasa wychodzilo sie przed Orbis gdzie zawsze suka milicyjna
          stala, wiec gdy taksowek nie bylo to czasem nawet zawiezli do domu jesli sie z
          nimi grzecznie porozmawialo ;)
      • dudek852 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 27.07.07, 23:42
        logowanie.forsafon.pl/Rejestracja.aspx
        Zaloguj się tam a doladują Ci konto na komie (wszystkie sieci). Podczas
        rejestracji w polu "Skąd się o nas dowiedziałeś" wybierz "od znajomego" i wpisz
        mój numer: 788709746 zaloguj się i rozsyłaj dalej
      • cezartotunski Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 28.07.07, 11:39
        jamnik.szorstkowlosy napisał:

> Pamietam jak mam za komuny brala mie ze soba do sklaepu po kawe, bo matki z
        > dziecmi wchodzimy bez kolejki - to byly czasy :-)
      • cezartotunski Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 28.07.07, 11:40

> Pamietam jak mam za komuny brala mie ze soba do sklaepu po kawe, bo matki z
        > dziecmi wchodzimy bez kolejki - to byly czasy :-)

A ja pamiętam jak kawy nie było !
        Niech żyje PRL !
    • jamnik.szorstkowlosy Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 22.07.07, 21:01
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=435653
      • zytazblonia Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 22.07.07, 21:37
        Dzieki jamniczku za te wspomnienia . Wiele przypomnialo . Kiosk na rogu
        Mostowej ??? Pamietam ten obok Teatru Kameralnego , tego nie .

No i nasi Panowie w "prochowcach" i "berecikach" ha,ha - no ale taka byla moda .

A samochod "Warszawa" - na takich sie robilo prawko !!!! ja w 1972
        • jamnik.szorstkowlosy Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 22.07.07, 21:41
          i ten parking na Starym Rynku :)
          • keny_1 Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:13
            Taka fama szla ,ze to firma Cyrankiewicza byla K.S.K i te autobusy Czeskiej
            produkcji Karosa. Czy pamieta ktos jeszcze szalet na Nowym Rynku nie wiadomo
            dlaczego zlikwidowany tylko drzewo kasztan pozostal. Przypominacie sobie na
            Marchlewsliego tez byl szalet publiczny podobno bardzo stary i te parowe dzwigi
            szkoda ,ze tak bezmyslnie zostalo to zniszczone.Jest duzo rzeczy ktore sa na
            fotografiach ale czy w naszej pamieci? kto chodzil nad Brde gdy flisacy drewno
            splawiali to pokrzykiwanie i spiew wieczorem pamieta to jeszcze ktos?.
            • caruzzo Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:21
              Tak pamiętam flisaków ,przesuwali oni się Brdą
              kanałem bydgoskim.A szalet na ul. Marchlewskiego
              owszem był.Cała jego konstrukcja faktycznie wyglądała
              na starą, a zasada jego dzialania była taka,szalet
              stanowił bodajze okrągly metalowy parawan,chyba jak
              pamiętam podzielony na segment damski i męski.Szczegolów
              juz za bardzo nie pamiętam.;)
              • caruzzo Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:26
                Chodzilem w latach 60-tych do TME przy ul.
                Swierczewskiego 37 (obecna sw.Trojcy).
                Obok płynął kanał,po drugiej stronie rozciagał się park
                w jedną stronę obok knajpki " u Sikory" az do ul.
                Wrocławskiej ,w drugą az prawie do Brdy.w rejonie ul;
                Grottgera.Chodzalismy tam na papieroski,gonilismy
                się po krzakach z milicjantami...było.oki
            • keny_1 Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:27
              Jeszcze male sprostowanie jesli sie nie myle to w 1961 roku po wakacjach
              zaczeto pierwsze wykopy pod budowe Os.Blonie .W tym czasie bylem czestym
              gosciem na dzisiejszym Os.Ikara poniewaz moj Ojciec pracowal wtedy byl to G.A.M
              albo W.A.K na tym osiedlu i pemietam ,ze biegalismy po tych wykopach,
              znajdowalo sie wtedy duzo lusek i roznych innych podobnych rzeczy ,nawet
              pojedyncze ostrogi.Wiec pierwszy budynek byl 1961 albo poczatek 1962 roku ale
              raczej ta druga data wiec Vega2 bedzie chyba miala racje.
              • caruzzo Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:29
                ja w TME rozpocząłem edukację w roku 63,
                mialem w klasie kolegę ktory juz na Błoniu
                w bloku mieszkał, Blonie chyba zaczęli budowac w latach
                60-61
                • keny_1 Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:34
                  caruzzo masz racje z tym szaletem ale taki stal wlasnie na Pl.Poznanskim na
                  Marchlewskiego byl to budyneczek nie wiem na jakiej stronie z fotkami ale ten
                  szalet na Marchlewskiego jest tam pokazany. Wiezowce na Bloniu byly jako
                  ostatnie chyba budowane. Moze masz racje 60/61 ale nie jestem pewien chyba
                  jednak po wakacjach 61 roku.
                  • caruzzo Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:39
                    Z szalecikiem na Marchlewskiego masz rację
                    był on w formie jakies budowli,ale gdzies
                    na miescie był taki parawanik..Ech pomyliło mi
                    sie,,sory...wiek juz nie ten;PPP
                    ALe czy pamietasz z konca lat 60 niejakiego
                    "Gierucha:...to chyba ksywka od Gerarda. Był
                    on muzykiem,pił ostro, nosił dlugie włosy,
                    ubierał się ekstrawagancko jak na owczesny czas
                    Czas spędzał w knajpach,najczęsciej spotykany był
                    Zodiaku. Jak się skutecznie napił to często dawał
                    koncerty...czesto grywał na pianinie na 4 ręce..
                    tj rękami i nogami.DDDD
                    • bydgoski1 Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 10.08.07, 17:21
                      Moj dziadek gral w Zodiaku, ale pozniej. Czy ktos z Was moze go pamieta? Byl
                      multiinstrumentalista. Zmarl, nim ja przyszlem na swiat i nic o nim nie wiem...
              • campenile Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:38
                To że Błonie zaczęto budować na wiosnę 1961 to ja wiem:) Pytanie teraz kiedy
                skończono? 1970??? No i który budynek był pierwszym postawionym na Błoniu?
                • caruzzo Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:40
                  campenile napisał:

> To że Błonie zaczęto budować na wiosnę 1961 to ja wiem:) Pytanie teraz kiedy
                  > skończono? 1970??? No i który budynek był pierwszym postawionym na Błoniu?
                  --
                  oj to juz trudne pytanie, chociaz są ludzie ktorzy dokumentowali
                  historię Błonia...
                  • caruzzo Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 09:42
                    A sprawa zakonczenia budowy to rzecz umowna,
                    wg mnie konic budowy mozna okrzyknąc wtedy kiedy
                    wybudowano to co zaklanowano. Ale plany korygowano,
                    naginano,zmieniano,wie wg mnie koniec budowy mozna
                    przyjąc jedynie umownie w jakims przyblizeniu
                    • keny_1 Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 10:01
                      Pamietam jedno jak sie wyszlo ze Zwirki i Wigury i szlo przez pole to pierwsze
                      budynki byly gdzies kolo Falowca ktory wtedy nie istnial, chodzilem tam tedy do
                      Cioci na Jary i jeszcze jedno te bloki staly bokiem do Szubinskiej.No tez moze
                      byc ,ze sie myle bo bylo to jednak dosc dawno.No i budowa slawetnego kopciucha
                      na Bloniu budowli dawniejszej kotlowni ,pozniejszej firmy W.P.E.C no chyba ,ze
                      juz to ktos wysadzil w powietrze/nagroda za to/.
                      • zytazblonia Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 19:16
                        keny , to byly barki-berlinki . Splywaly do Nakla ciagnac za soba drewno .
                        Pamieta Ktos nieuregulowany odcinek Brdy i jak woda wylewala w okolicach mlynow
                        zbozowych przy ul Jagiellonskiej np.
                        Na drewnianych tratwach mielismy frajde . Kwitlo zycie towarzyskie , pikniki ,
                        cale "paczki" nas tam chodzily . Bylo wesolo!!!

A pamietacie okres nagrywania u nas filmu " Sasiedzi "???
                        • muvon200 Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 19:30
                          wtedy chyba jeszcze mnie na świecie nie było ale spławianie drewna oglądałem
                          codziennie przez okno bo mieszkałem na Toruńskiej :)Stałem w oknie i czekałem
                          na ten fragment na którym mieli szałas :))
                          • zytazblonia Spacer po Bydgoszczy w czasachPRL-pobaemy sie 23.07.07, 19:45
                            I pewnie tez miales frajde !!!!

A kto pamieta "Czar dwoch kolek " , impreze dla dzieci i mlodziezy szkolnej
                            organizowana przez "Dziennik Wieczorny "? Braliscie w niej udzial ?
                            Byly cenne nagrody - "prawdziwy rower z Rometu "!!!!!!
                            • caruzzo Re: Spacer po Bydgoszczy w czasachPRL-pobaemy sie 23.07.07, 20:55
                              Czar dwoch kołek organizowany był na stadionie
                              Poloni,, powazna impreza.;P
                              • marylka49 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasachPRL-pobaemy sie 23.07.07, 21:14
                                To juz pozniej , gdy zainteresowanie "czarem" bylo ogromne .
                                Poczatki odbywaly sie na zwyklych ulicach

A jak wspominacie obchody Dnia Kobiet ?
                                • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasachPRL-pobaemy sie 23.07.07, 21:19
                                  Nie tylko na ulicach bo kazda dzielnica miala eliminacje .Na stadionie Polonii
                                  byly juz tak mozna mowic finaly rozgrywane.
                              • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasachPRL-pobaemy sie 23.07.07, 21:16
                                Tak wlasnie na tratwach tez sie bawilem ale w calkowicie innej
                                dzielnicy.Najwiecej wlasnie bylo od nowego mostu na Szerokiej dawnej w strone
                                Legnowa to byly tratwa przy tratwie.Z tym wiekiem nie przesadzaj film byl duzo
                                pozniej krecony i nie tylko "Sasiedzi"ale takze "Czterej pancerni i pies" na
                                Rybim Rynku.Niestety czys robi swoje znika to ,czy tamto ale w pamieci
                                pozostaje .Czar dwoch kolek kto tego nie pamieta pokazcie mi teraz cos takiego
                                dla takiej masy dzieci co teraz wlodarze miasta potrafia.pamietacie Turnieje
                                dzikich druzyn /pilka nozna/na stadionie Zawiszy .Teraz w tonie jest narzekanie
                                na komunei nic wiecej ,tylko wtedy mimo ciezkich czasow dzieci mialy wiecej niz
                                teraz.Szkoda gadac czesto wracam do tamtych lat cale szczescie pamiec jeszcze
                                mnie nie zawodzi.
                              • jamnik.szorstkowlosy Re: Spacer po Bydgoszczy w czasachPRL-pobaemy sie 23.07.07, 21:22
                                Pamietam tez te budki z kwiatami:)
                          • keny_1 Re: Bydgoszcz w czasach PRL-u Zdjecia 23.07.07, 21:25
                            Ja mialem rodzine na Torunskiej pamietasz stacje benzynowa na rogu Staro i
                            Nowo Torunskiej to za stacja na Staro Torunskiej mieszkali Krewni bylem czestym
                            gosciem bo druga czesc Rodziny mieszkala na Kapie.aGdzie Ty mieszkales Nie
                            chodzi o nr domu tylko mniej wiecej gdzie.Blizej M.Polukarda czy dalej. na
                            Zimnych Wodach.
                            • zytazblonia spacer po Bydgoszczy w czasach PRL 23.07.07, 21:50
                              Keny - nie wiem z jakim "wiekiem" przesadzam . Film "Sasiedzi" nakrecano min i
                              na Rybim Rynku , a rok produkcji o ile pamietam chyba 1969
                              • keny_1 Re: spacer po Bydgoszczy w czasach PRL 23.07.07, 22:21
                                Nie o to mi chodzilo tylko muvon 200 przesadzil jak dobry ogrodnik na krecenie
                                filmu byl za mlody ale splaw tratw pamieta to jest cos nie tak.Ktos chyba cos
                                tutaj pokrecil.Traty nie byly chyba od 61 roku splawiane.
                              • jedrzych Re: spacer po Bydgoszczy w czasach PRL 13.08.07, 02:01
                                Film "SAsiedzi" krecono nie tylko na Rybim Rynku. Pamietam, ze wracalismy z rodzina (ja-maly knypek) z wczasow w Ustce przez centrum miasta i na Pl Wolnosci zobaczylem zamiast znajomego " Kino WOLNOSC Kino", "Kino Marysienka Kino". Pomnik towarzyszy zniewolicieli zasloniety byl parkanem, a na szybach wielu kamienic naklejone byly na krzyz pasy papieru (aby szybyby nie pekaly podczas wybuchow)
    • tytt Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 24.07.07, 09:54
      fajnie

ja pamietam smak i zapach bułki z pieczarkami kupionej w budce na placu
      wolności oraz stare tramwaje z drewnianymi siedzonkami.
      pamietam tez ostatnie jelcze ogóry, ktore zastepowaly czasami trakcje
      tramwajowe.
      no i puste półki :D taka norma z którą kazdy umiał żyć
      niczego nei było ale ludzie jakoś żyli, nikt z glodu nnie umierał - taki
      paradoks! ;) dzis jest wszystko a biedy naokolo sporo. a ja zaraz zapisze sie
      do samoobrony LOL
      • marylka49 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 24.07.07, 10:35
        Tytt - chyba nie bylo tak pusto !!! Byl przeciez "ocet" , ktory w nadmiarze
        produkowaly nasze zaklady z ulicy Pod Blankami . Gdzies trzeba bylo go
        sprzedac , wiec polki sklepowe uginaly sie od tego "towara"
        Pamietam tez slynne i smaczne Hot-Dogi . Mozna je bylo tez kupic w budce na
        Bloniu !
        Zgadzam sie z Toba , o wszystko trzeba bylo walczyc , byly przydzialy ,
        kartki , ale z glodu nikt nie umieral . Ludzie wymieniali przydzialy czekolad
        na maslo , wodke na mieso , mieso na papierosy itd , kazdy kombinowal , jak
        mogl i stoly na "rodzinnych imprezkach" , uginaly sie od jadla i picia /
        kartkowego oczywiscie /

Na rynku kupowalo sie "spod marynary" mieso wynoszone przez
        pracownikow "rzezni" i nikt sie nie rozchorowal i niepotrzebne byly
        badania "Sanepidu" . Nawet w takim stanie bylo zdrowsze i smaczniejsze niz
        obecnie .

Wiesz Tytt - ja do zadnej "bandy" , nie naleze i nie bede nalezec, no moze "do
        druzyn podworkowach " o ktorych keny_1 wspominal .
        Ktos wyzej pisal o pijalni "Sikora" - super knajpa i mordownia . A " Pod
        wisielcem " pamietacie ?
        I tramwajami z drewnianymi siedzeniami tez sie jezdzilo !!Niejednej
        panience "wlazla w dupke drzazga" . Mialo to swoj urok , a do tego odkryte
        wagoniki i czepiajace sie z tylu dzieciaki !!!! Niebezpiecznie , ale frajda !

A pamietacie "Jasia zielone ucho" , ktory kierowal ruchem ulicznym na Alejach 1-
        go Maja ? Albo rodzenstwo Mirke i Pawelka ?
        Pozdrawiam

• keny-1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 24.07.07, 11:24
          No ale sie wam zebralo dzisiaj wlasnie Marylka narobilas apetytu tymi Hot-
          Dogami ale najlepsze byly przy Hali Targowej . Mowicie o Tramwajach tak no ale
          te drzazgi nie takie straszne jak wlasnie te Pupcie w mini to bylo
          najgrozniejsze dla zdrowia. Trzaba bylo uwazac na latarnie i drzewa gdy
          czlowiek sie za taka mini ogladal, ale mimo wszystko bolalospotkanie z takim
          czyms.Mowicie dobrze niby nic nie bylo ale tez takiej biedy nie bylo
          widac.Teraz jest wszystko lacznie z rzucajaca sie bieda w oczy .my to widzimy
          ale Ci u gory nie bo za nisko musza patrzec .tak Sikora
          Wisielec ,Karas ,Kolorowa ,Flis ,Ludowa teraz tylko nazwy po niektorych
          pozostaly .Chyba jednak sie starzejemy poznac po tym jak stajemy sie
          sentymentalni oj nie dobrze z Nami .
        • roman-la Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 11.08.07, 17:07
          Pozdrawiam marylka49 i tą samą generację
          Od dłuszego czasu nie mieszkam w Bydgoszczy, wygnało mnie dość
          daleko, ale zawsze wracam do swjeko rodzinnego mista i do
          młodzieńczych wspomnień.
          Marylka49, nie wiem jak lepiej napisaś,czy ty chodziłaś czy ja
          chodziłem tymi samymi drogami, w każdym bądz razie chodziliśmy tymi
          samymi drogami.
          Mam dokładnie te same wspomnienia co ty. Może nawet bawiliśmy się na
          tych samych prywatkach.
          Pamiątam z tego czasu wszystkie zabawy młodzieżowe wymienię kilka; w
          Belmie, Kosmosie, na Zawiszy, w Łęgnowie, w Lotniku, w Kablu.
          Czy pamiętasz jakie zespoły grałe w tym czasie w Bydgoszczy?
          Co do Błonia. Błonie nazywano Polem Ułańskim. Mój dziadek jako Ułan
          brał udział w paradach na tym Polu.
          Pole Ułanskie było prawie w całości z piaku (duża piaskownica). Jako
          dzieci kopaliśmy „bunkry”. Przy koszarach gdzie była jedynie trawa
          graliśmy w piłkę nożną. Kawałeczek dalej było wysypisko śmieci.
          Miszkałem przy Błoniu ale nie pamiętam jaki w którym roku został
          wybudowany pierwszy budynek. Wydaje mi się że ciąg 1 piętrowy na
          Ludwika Waryńskiego (od Szubińskiej w Prawo) po prawej stronie. Na
          pewnopierwsze Bloki powstawały od koszar do 16 Pułku Ułanów
          Wielkopolskich. (Nazwa ulicy odpowiadająco, co przed powstaniem
          Błonia w tym miejscu się odbywało czy znajdowało).
          Pamiętam też doskonale Gerucha świetny super muzyk.
          Pamiętam 3 tramwaj którą jeździłem do Technikum Kolejowego, wysiadka
          na Czerwonej Armi i Aleje 1 Maja dalej pieszo. (Dzisiaj i to bardzo
          dobrze, mają te Ulice swoją dawną nazwę).
          Pamiątam zabaywy ludowe w lesie na Nakielskiej gdzie z rodzcami
          cieszyliśmy się z prówek, stadion Gwizdy, basen na Nakielskiej,
          jazda na łyżwach na Torbycie czy gra w hokeja na Kanale, koncerty na
          Torbycie . . .
          Nie chcę się powtarzać. Mam te same przeżycia jak; assasin7,
          cempenile, zytazblonia, agandrzejek, niku-49,caruzzo, tytt i
          podobni. Byłoby ciekawe się z tą generacją spotkać. Czy jest to
          możliwe? To by były dopiero wspomnienia.

Ale się rozpisałem.
          Pozdrawiam
          • blonianka Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 13.08.07, 22:57
            Masz rację. Pierwszym budynkiem oddanym do użytku na Błoniu były domki
            jednorodzinne przy Waryńskiego. Miało to miejsce latem 1962r.
      • semeon Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 24.07.07, 13:15
        Z końca lat sześćdziesiątych najbardziej zapamiętałem smak amerykanek z małej
        prywatnej piekarni na ulicy Bocianowo. Rumsztyka z Gromady- róg Cieszkowskiego
        i Pomorskiej, sznycla z jajkiem, jedzonego w "szklanej oranżerii" SIM-u - róg 1-
        go Maja i Słowackiego oraz flaki w "Małym Barze" - Dworcowa w pobliżu 1-go
        Maja, a jak byłem "przy forsie" to czasami /ze trzy razy w roku/ fundowałem
        sobie golonkę we wspomnianym "Małym Barze". Była pyszna. Tak, lody we
        wspomninej "Kameralnej" na 3-go Maja, kruszon w "Marysieńce" - Dworcowa w
        pobliżu dworca, czy pyszne ciastka z bita śmietaną w "Bulwarowej" nad Brdą w
        lewo za dyrekcją PKP. Można tak bez końca. A artosy - koncerty muzyki
        symfonicznej w auli szkoły - kto to pamięta, prowadził je słynny później pan
        Cegiełła lub doskonały lokalny muzyk i bardzo kulturalny /lekcja "śpiewu" w
        średniej szkole technicznej zaczynała się zawsze od zdania "ci co wstali niech
        siadają"/ pan Lubiatowski.
    • donia40 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 24.07.07, 17:41
      Błonie powstawało od roku 1961 do 1970 wtedy zakończyła się oficjalnie budowa,w
      grudniu 1963 były juz bloki na ul Nowotki i Findera [nr12]był dopieszczany bo
      był przeznaczony dla wojskowych,była gotowa centrala telefoniczna przy
      Szubińskiej ,falowiec budowano około 1965,ale mogę sie mylić,chodziłem do
      szkoły podst 48 ,60,29,końcowa linia autobusowa kończyła się przy
      ulGnieźnieńskiej,do sklepów chodziło się na osiedle Szubińskie czyli wojskowe
      • campenile Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 24.07.07, 18:06
        Cóż za garsc informacji, dzięki :)) Co do pętli to słyszałem, że póżniej
        wydłużyli 52, 53 i 62 do pętli obecnej a 59 jeszcze przez jakis czas kończył
        przy Gnieżnieńskiej:)
        • gracz_nr_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 25.07.07, 08:25
          Z tego filmiku o Bydoszczy wynika ze na starym Miescie w miejscu obecnego klubu
          Amsterdam byl Pewex Czyli szczyt marzen wielu Polakow :-)
          • zytazblonia Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 25.07.07, 10:48
            Zgadza sie , na Starym Rynku byl PEWEX : spozywczy i przemyslowy .
            "Pod nim" staly "koniki" , ktorzy oferowali sprzedaz "bonow towarowych" , tj
            papierkow ,za ktore w Pewexie mozny bylo kupic znajdujace sie tam w ofercie
            towary ze "zgnilego zychodu" , jak wowczas mowiono .
            "Koniki" - naganiacze "Duzego Konia" - zaczepiali przy wejsciu i wyjsciu
            wszystkich , ktorzy tam wchodzili i wychodzili mowiac "BONY KUPIE" .

Czasami milicja "robila naloty" i wtedy bylo wesolo . Dzisiaj wiem , ze to
            byl "pic" , a nalot robiono na konkurencje . Taka mala mafia juz wtedy rzadzila
            w Bydgoszczy ! Kto mogl , to mogl - uklady jak zawsze i wszedzie .

Na narozniku , po drugiej stronie Pewexu / dzisiaj znajduje sie tam wloska
            kawiarenka / miescil sie sklep "Mody Polskiej" , a ze wzgledu na zawrotne tam
            ceny detaliczne byl rzeczywiscie marzeniem wielu dziewczyn i kobiet .
            Kupic ciuch czy kosmetyk w Modzie Polskiej to juz bylo cos.....

Po jakims czasie zostal otwarty sklep "Wenecja" przy ulicy Dlugiej .
            Wlascicielem byli Ela i Piotr Garsztka - sol w oku Urzedu Skarbowego !!!
            Pamietam kolejki mlodych ludzi po dostawie towaru - wtedy bylo mozna zaopatrzyc
            sie tam w najmodniejsze ciuchy za "zlotowki" i nie potrzeba bylo jezdzic do
            Rembertowa pod Warszawa , zeby sie ladnie ubrac .
            • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 25.07.07, 12:01
              Tak te polowania byla juz slynne na cala polske juz wtedy konkurencja byla
              zastraszana.Ja kupowalem jeans na Magdzinskiego bylo wszystko za zlotowki ale
              drogo spodnie ogrodniczki dla zony 6000 zl ale bylo warto.pewex tak jak K.S.K
              nalezalo do kogos z rzadu,wiec nie dawalem im zarobic.Mimo wszystkiego zylo sie
              wesolo i kolorowo.
              • jamnik.szorstkowlosy A kto pamieta jak budowali Kaskade? 25.07.07, 12:21
                A kto pamieta jak budowali Kaskade?
                Sa tu tacy wiekowi internauci? :)))
                • keny_1 Re: A kto pamieta jak budowali Kaskade? 25.07.07, 13:10
                  No chyba beda tacy a w ktorym roku byla budowana "Kaskada"?
                  • jamnik.szorstkowlosy Re: A kto pamieta jak budowali Kaskade? 25.07.07, 13:47
                    lata 60
                    • marylka49 Re: A kto pamieta jak budowali Kaskade? 25.07.07, 14:47
                      Jamniczku - kombinat gastronomiczny o nazwie kaskada postawila w 1969 r
                      spoldzielnia "SPOLEM" a projekt tejze placowki powstal w biurze projektow MHW w
                      Warszawie . W zamysle owczesnych wladz ta "nowoczesna budowla" miala podniesc
                      atrakcyjnosc centrum naszego miasta . Czy podniosla ?????

Szkoda tylko , ze zniknela ciagnaca sie wzdluz ulicy Mostowej od Starego Rynku
                      az do spichrzy przedwojenna ulica - Jatka .
                      Moze powroci , takie sa plany .
                      To Niemcy w 1940 r zniszczyli wszystkie budynki przy niej stojace .
                      Moze w planach miejskich warto wziac pod uwage choc czesc przedwojennej
                      bydgoskiej zabudowy z zastosowaniem nowoczesnej technologii .
                      Bydgoszcz byla naprawde piekna !!!!!
                      pozdrawiam
                      • jamnik.szorstkowlosy Re: A kto pamieta jak budowali Kaskade? 26.07.07, 13:47
                        marylka49 napisała:

> Jamniczku - kombinat gastronomiczny o nazwie kaskada postawila w 1969 r
                        > spoldzielnia "SPOLEM" a projekt tejze placowki powstal w biurze projektow MHW
                        w
                        >
                        > Warszawie . W zamysle owczesnych wladz ta "nowoczesna budowla" miala podniesc
                        > atrakcyjnosc centrum naszego miasta . Czy podniosla ?????
                        >
                        > Szkoda tylko , ze zniknela ciagnaca sie wzdluz ulicy Mostowej od Starego
                        Rynku
                        > az do spichrzy przedwojenna ulica - Jatka .
                        > Moze powroci , takie sa plany .
                        > To Niemcy w 1940 r zniszczyli wszystkie budynki przy niej stojace .
                        > Moze w planach miejskich warto wziac pod uwage choc czesc przedwojennej
                        > bydgoskiej zabudowy z zastosowaniem nowoczesnej technologii .
                        > Bydgoszcz byla naprawde piekna !!!!!
                        > pozdrawiam

Byla piekna i spowrotem moze byc dlatego potrzeba przywrocic przedwojenna
                        zabudowe Bydgoszczy
                        Pomyslec o odbudowie Zachodniej Pierzei, spalonego Teatru czy ul Jatki
                        Pozdrawiam
                    • keny_1 Re: A kto pamieta jak budowali Kaskade? 25.07.07, 14:48
                      Znajda sie tacy ja jestem 1954 rocznik a kto jeszcze i chodzilem do 9 na
                      Szwderowie.
          • semeon Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 25.07.07, 23:12
            ...Amsterdam był Pewex... W miejscu i pomieszczeniach, które obecnie zajmuje
            pub Amsterdam najpierw była odzieżowa spółdzielna pracy Moda, a od jesieni 1990
            roku mieścił się tam butik firmy Kometa, potem był tam sklep monopolowy tej
            firmy i dopiero później powstał tam wspomniany pub. Obok - obecnie odzież
            dżinsowa, także była wspomniana spółdzielnia, a potem - od 1991 roku delikatesy
            staromiejskie Kometa. Pewex był w następnej kamienicy od wschodniej strony, a
            właściwie były tam dwa sklepy Pewexu, natomiast na piętrze był dewizowy bank
            PKO.
            • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.07.07, 08:25
              Tak jak sie wchodzilo po lewej stronie byl jeden sklep z tytoniem i takimi
              uzywkami dla malach dzieci odzywki i chyby ciuchy a po prawej marzenie pelne
              polki roznej gorzoly i nie od 13-ej bylem w obydwu czestym gosciem.pozniej co
              bylo nie wiem bo od 1989 roku nie ma mnie w kraju wpadam i wypadam nie ma czasu
              na zwiedzanie .Odwiedziny ,spotkania i wypad .Wiec z ciekawoscia czytam i
              dopisuje to co jeszcze pamietam a juz coraz mniej w tej starej glacy sie trzyma.
              • marylka49 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.07.07, 10:49
                dzien dobry . Semeon bardzo dokladnie wszystko opisales . Zgadza sie co
                do "joty" . Masz super pamiec . Tez bym tak chciala .
                A na narozniku Starego Rynku i Magdzinskiego byl wielki sklep miesny .
                Nie pamietam co bylo w kamienicach obok az do uliczki Kretej .
                Kto przypomni ?
                • virginia1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.07.07, 14:45
                  a może jaki wspólny spacerek po wspomnianych miejscach.......????
                  • zytazblonia Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.07.07, 14:56
                    O to chodzi virginio , zaproponuj cos , przypomnij , opowiedz ...
                    Wielu z nas zapewne na to czeka .
                    Zapraszam tych Wszystkich , ktorzy maja ochote pospacerowac w przeszlosci ...
                    drogami bydgoskich ulic , zakatkow i zakamarkow z czasow PRL-u
                    • virginia1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.07.07, 15:53
                      pojawiłam się w Bydgoszczy dopiero w 1970 roku,..... było to zwiazane ze
                      studiami, ... i tak juz zostałam.
                      Czy pamietacie "Parnasik",- podawali tam (chyba) kawę z rumem? a pamietacie
                      podejscie na Wyzyny w czasach, gdy nie było jeszcze schodów?
                      miałam na mysli taki najprawdziwszy spacer z przebieraniem nóżkami i tupotaniem
                      po chodniku, z gwarem rozmów i nawet przekrzykiwaniu sie, jeden przez drugiego
                      :((,......
                      • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.07.07, 16:27
                        to nie jest nawet zla mysl tylko szkoda ja ma za daleko niedalbym rady,ale
                        pomysl dobry.Schody tak ale, czy pamieta ktos Ujejskiego przed przebudowa i
                        budowa Wyzyn? Najlepiej bylo zima tam mozna bylo jezdzic do
                        woli.Pamietacie "bize" Wzgorze Wolnosci teraz to juz tam chyba sladu nie
                        ma.Stadion "Budowlanki" mecze druzyn szkolnych? Turnieje.Pamietam na ul.Sokol
                        mialem Nauke Jazdy na motocyklu i egzamin 1971 rok kto chodzil tam jeszce.

.
                        • virginia1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.07.07, 20:04
                          pamietam,..... pamietam jak zaczęli rozkopywać wszystko,....chodziło sie czasami
                          tymi wykopami na Wyzyny ( z przystanku 53 na Glinki)
                          • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.07.07, 21:59
                            Tak prawda czasami szybcij sie dostalo do Glinek niz na Torunska szczegolnie po
                            deszczu, wielu jechalo na siedzeniu gdy rytykowali zejscie na dol.no ale takie
                            wesole mielismy czasy.
                            • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 27.07.07, 17:12
                              To ja jeszcze raz .
                              Czy ktos pamieta jak jechalo sie 6, czy 8 od ronda Kujawskiego jeszcze przed
                              przebudowa , do ul.Spokojnej co bylo tam gdzie teraz stoi hala sportowa i
                              dalej w strone Fabryki mebli na ul. Torunskiej?
                              • zytazblonia Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 27.07.07, 18:55
                                No jasne ze tam byla przystan Kopernika , boisko pilkarskie i miejsce naszych
                                spotkan , gdy chlopaki walczyli o zwycistwo .

Niezapomniane chwile .....
                              • jedrzych Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 13.08.07, 04:59
                                keny_1 napisał:

> To ja jeszcze raz .
                                > Czy ktos pamieta jak jechalo sie 6, czy 8 od ronda Kujawskiego jeszcze przed
                                > przebudowa
                                Tramaj 6 jezdzil Torunska, przez Babia Wies do Legnowa. Zaczynal naprzeciw stadionu Zawisza, gdzie nie bylo petli, tylko wagon motorowy byl odczepiany przez "wajchowego" i przetaczany na druga strone. Po dlugiej jezdzie docieralo sie do Legnowa wypelnionego atrakcjmi: kolorowy, pochnacy migdalami (nitrobenzen) sciek z Zachemu, poniemieckie bunkry i basen- chyba jedyny wtedy z 5 metrowa wieza do skakania. Nigdy sie na taki dkok nie odwazylem, zreszta zwykle chodzilem na stadion Kolejarza, na Powst. Warsszawy
    • eseldowiec4 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 28.07.07, 15:11
      • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 28.07.07, 21:39
        Jakos ucichlo tutaj czy juz nie ma czego wspominac?
        Kto pamieta wieze spadochronowa przy budynku "Gwiazdy" i czy jeszcze istnieje?
        a dobre czasy ping-pongistow "Gwiazdy"pamietacie czy juz zapomniane.Jest duzo
        wiecej ale widze otwarcie z rozmachem tylko teraz wszystko siada.
        • caruzzo Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 29.07.07, 09:06
          wieza spadochronowa stała u zbiegu Bronikowskiego
          i Nakielskiej w lasku,gdzie były tzw. festyny
          1 majowe..
          • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 30.07.07, 10:03
            Tak masz racje to wiem tez ale czy jeszcze tam stoi no i czy ten budynek
            jeszcze istnieje bo to byl jedyny budynek wtedy po tej stronie.
            • agandrzejek Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 03.08.07, 00:15
              a pijalnie sokow w latach '70tych??? zmuszano tam nas dzieciarnie do picia
              sokow marchewkowych.mnie osobiscie na Mostowej lub dla odmiany na Dworcowej. no
              i cos milego RURKI Z KREMEM!!!!!!!!!!!!!!! i potem na Al.1-Maja w latach 80-
              tych obok Lic.Plastycznego pyszne lody czekoladowe jedyne w calym PRLu:))))
              • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 03.08.07, 01:08
                Tak soki z marchewki to bylo wtedy normalne karmiono nim na potege.Rurki z
                kremem i gofry na pl.Wolnosci nawet nie wiem czy jeszcze gdzies w Bydgoszczy
                mozna zjesc rurki byly smaczne ale trzeba bylo szybko jesc wefel robil sie
                mieki:No i gofry posmarowane marmelada teraz chyba tez ich nie ma.Lody
                najlepsze byly chyba w Kaprysie i na Alejach dokladnie naprzeciwko Slowianki w
                podworku pycha.a paczki u Hassa to dopiero byla smakowitosc .
                • agandrzejek Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 03.08.07, 23:25
                  naaaajlepsze paczki byly u Duliny.na Lokietka , a pozniej na Jagiellonskiej
                  mhhhhhhh pychotka:)
                  no i woda z saturatora, zawsze jedna szklaneczka do umycia pyska po lodach lub
                  gofrach, a druga juz slodka do wypicia!!!!!
                  z samego ranca po buleczki z babcia do spolem i warzywka na obiad na hale
                  targowa. zycie , zycie..................bylo tak pieknie i.....smacznie:)
                  • agandrzejek Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 03.08.07, 23:26
                    sorrki, oczywiscie u DULINA:) przepraszam
                  • andreas077 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 04.08.07, 19:37
                    agandrzejek napisała:

> ...no i woda z saturatora, zawsze jedna szklaneczka do umycia pyska po lodach
                    > lub gofrach, a druga juz slodka do wypicia!!!!!
                    > z samego ranca po buleczki z babcia do spolem i warzywka na obiad na hale
                    > targowa. zycie , zycie..................bylo tak pieknie i.....smacznie:)

Oj, były to czasy, tylko szron Nas pokrył trochę :)))
                    • caruzzo Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 05.08.07, 07:49
                      tak.... to boły piękne dni........,nawet mawiano
                      ze taki zesól muzyczny "Toboły: istniał...;)))
                    • agandrzejek Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 06.08.07, 22:52
                      ;) no z tym szronem to bez przesady:) a tak wracajac do wspomnien,
                      to uwazam, ze wlasnie w latach 70-tych i 80-tych spotykalo sie
                      najpiekniejsze okna wystawowe w skklepach, zwlaszcza zima:))
                      byly takie prawdziwe, swiateczne, mialy dusze!!!! nie to co teraz,
                      ale co tam.......bylo minelo i juz nie wroci, a powspominac
                      przyjemnie:))
                      pozdrawiam
                      • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 06.08.07, 23:11
                        Wydaje mi sie ,ze byly chyba ladniej przystrojone bez tych
                        terazniejszych dupereli.
                        • agandrzejek Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 06.08.07, 23:33
                          no wlasnie o tym pisalam, ze byly 1000000 razy ladniejsze niz
                          obecne.czyzbym sie zle wyrazila??
                          poza tym (wracajac do wspomnien) to oprocz okien wystawowych
                          piekniejsze, wspanialsze,lepsze itd byly KINA np moj
                          faworyt "POMORZANIN"
                          • agandrzejek Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 08.08.07, 21:38
                            nikt nie wspomina??
                    • jamnik.szorstkowlosy A kto pamieta pozar dwoch zabytkowych Spichrzy ? 09.08.07, 08:18
                      Kto pamieta pozar dwoch zabytkowych Spichrzy ?
                      • andreas077 Re: A kto pamieta pozar dwoch zabytkowych Spichrz 09.08.07, 18:46

> Kto pamieta pozar dwoch zabytkowych Spichrzy ?

Za to pamiętam, takie małe zadymienie w garderobie Teatru, na "kawalerskim" i
                        "Kosmiczne" odjazdy, spędzone miłe chwile na "Bulwarach", te przemarsze do
                        Myślęcinka, całymi zgrajami stałych bywalców ówczesnych dyskotek ;) Pozdrawiam :)))
                        • hania48 Re: A kto pamieta pozar dwoch zabytkowych Spichrz 10.08.07, 23:59
                          Ja pamietam ten pożar. Początkowo oglądałam go z okna domu, na Toruńskiej, poźniej z ojcem poszliśmy popatrzeć z bliska. Staliśmy po drugiej stronie Brdy. To był luty, ostry mróz. Woda, którą strażacy polewali spichrze spływała w kierunku rzeki i po drodze zamarzała. Strażacy jeździli jak na ślizgawce, co w nas dzieciach (ja i mój młodszy brat) budziło strach, że ześlizgną się do wody. W spichrzach wtedy były magazyny i co jakiś czas coś tam z deszczem iskier wybuchało wzmagając pożar.
                          • jamnik.szorstkowlosy Re: A kto pamieta pozar dwoch zabytkowych Spichrz 11.08.07, 13:32
                            hania48 napisała:

> Ja pamietam ten pożar. Początkowo oglądałam go z okna domu, na
                            Toruńskiej, poźn
                            > iej z ojcem poszliśmy popatrzeć z bliska. Staliśmy po drugiej
                            stronie Brdy. To
                            > był luty, ostry mróz. Woda, którą strażacy polewali spichrze
                            spływała w kierunk
                            > u rzeki i po drodze zamarzała. Strażacy jeździli jak na ślizgawce,
                            co w nas dzi
                            > eciach (ja i mój młodszy brat) budziło strach, że ześlizgną się do
                            wody. W spic
                            > hrzach wtedy były magazyny i co jakiś czas coś tam z deszczem
                            iskier wybuchało
                            > wzmagając pożar.

Tyle mowiono o ich odbudowie i narazie cisza
                            Szkoda bo to byla piekna wizytowka miasta
    • hania48 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 11.08.07, 00:23
      Wcześniej ktoś wspomniał duży sklep mięsny na Stary Rynku. Przed nim, dużo wcześniej, była tam drogeria, a w niej mniędzy innymi beczka z naftą. Jako dziecko byłam tam posyłana przez matkę, z butelką, po zakup nafty do lampy naftowej.(przerwy w dostawach prądu). Beczka była zaopatrzona w kranik, z którego ekspedientka nalewała benzynę do butelki (koniecznie przyniesionej). Z naczyniem własnym, tzw. kanką chodziło sie też do mleczarni po mleko. Najbliższe były na Zbożowym Rynku i Toruńskiej w pobliżu obecnej pętli tramwajowej.
      A czy ktoś pamięta tramwaj na ul. Toruńskiej? To wtedy jeździł dalej Długą, Jana Kazimierza, Stary Rynek, Mostową do Al. 1 Maja. Końcowy przystanek był mniej więcej na wysokości komisariatu milicji. Żadna pętla. Na krótkim odcinku podwójne tory, motorniczy odczepiał wagon, jechał pierwszym kawałek dalej, wracał drugim torem i przyczepiał się z drugiej strony drugiego wagonu. Następnie zamykał kluczem drzwi po prawej stronie, a otwierał po lewej, przenosił "kierownicę" z dotychczasowego przodu na tył, który stawał sie przodem i był gotów do jazdy.
      W tym samym czasie Toruńska była oświetlana lampami gazowymi! Pamiętam pana z długin drążkiem, zakończonym haczykiem, który dwa razy dziennie przy pomocy tego narzędzia zapalał lub gasił te latarnie. Jedna z nich była umieszczona pod naszym oknem (mieszkałam na 1 piętrze), i oglądałam to z góry. Nie upieram się - może latarnie gazowe szybciej zniknęły z Toruńskiej niż tramwaj!
      • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 11.08.07, 07:05
        Wydaje mi sie ,ze pierwszy zniknal tramwaj z Torunskiej pozniej bylo
        zalozone oswietlenie elektryczne ,lampy wiszace nad srodkiem
        jezdni.Taka sama rozjazdowka funkcjonowala caly czas przy
        Zawiszy.Sklep miesny tam chyba byl caly czas a drogeria byla blizej
        ksiegarni o ile sie nie myle.
        • hania48 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 11.08.07, 18:19
          Drogeria bliżej księgarni, owszem, była, ale w latach bardziej współczesnych. (chyba 80-tych). Drogerię o której piszę, na rogu, długa, wąska (1/2 późniejszego sklepu mięsnego), pamiętam z przełomu lat 50/60-tych.
          Tramwaj niknął z Toruńskiej, po wybudowaniu torowiska wzdłuż Babiej Wsi i pętli tramwajowej, a to miało miejsce pod koniec lat 50-tych. Było to chyba połączone w czasie ze zmianą trakcji elektrycznej na Toruńskiej. Wsześniej była zasilana z elektrowni wodnej (poźniejsza kaszarnia na Wyspie Młyńskiej(?)), o napięciu 110. Babia Wieś już od początku lat 50-tych miała 220.
    • hania48 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 11.08.07, 18:27
      Czy komuś coś wiadomo o sierocińcu, domu dziecka, na Toruńskiej 17? Obok komisariatu policji. Przedwojennym?
      Po wojnie, przez kilka lat budynek należał do PCK, który później przeniósł się na 3 Maja, obok pogotowia ratunkowego, a dom na Toruńskiej adaptowano na mieszkania i zasiedlono. Podobno na podwórzu chowano zmarłe tam dzieci?
    • kisiak51 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 13.08.07, 16:27
      Hej, mieszkałem w Bydgoszczy od 1955 do 1975. Piękna młodość. Teraz
      wpadam raz, dwa razy do roku. Dużo się zmieniło, ale zawsze będę
      pamietał czar dwóch kółek na Sielance, raz nawet wygrałem na małym
      rowerku! W ręczną grałem u "Kapcia" w VI a potem u "Fuchy" w TME.
      Jeszcze nad starym kanałem.Parę lat spędziłem na przystani BTW i na
      torze w Łęgnowie. Co teraz jest w pałacyku BTW? Pamiętam nawet jak
      Polonia pierwszy raz zdobyła mistrozstwo na żużlu w 1955 r. chyba.
      Drużynę piłkarską, która zajęła 5 miejsce w lidze w 1961 r. jeszcze
      bym dziś mógł wymienić ze starym Bońkiem na czele. Fajne były czasy
      bo byliśmy młodzi i nie było czasu na nudę. Pożar spichrzów też
      widziałem ale z daleka. Łuna była wielka.
    • kujawopomorzanka Jak Blonie to nie zapomnijmy... 13.08.07, 23:49
      OAZA - mordownia straszna to byla ale faktycznie zjesc tez tam bylo mozna dobrze
      i tanio szczegolnie gdy szkolono tam uczniow.

MICHAL i BASKA - hahaha - jakim to luksusem sie wydawalo...panienki w strojach
      jak z Wolodyjowskiego. Podawali wysmienite, z efektami, zarlo wlatach 70-tych
      ale w koncu to tak jak wszedzie jeno pieprzne mielone. No ale dancingowalo sie
      tam wiele i ogladalo byle jaki streapteas. A do Baski na kawke z ciachem lub
      lody z adwokatem :)

Klub studencki w akademiku na Warynskiego - jak sie nazywal?
      • donia40 Re: Jak Blonie to nie zapomnijmy... 14.08.07, 09:21
        klub studencki nazywał sie Kosmos ale nie mieścił sie na
        Waryńskiego, był tam gdzie Michał i Baśka tylko z drugiej strony na
        piętrze
        • kujawopomorzanka Re: Jak Blonie to nie zapomnijmy... 14.08.07, 10:14
          No nie o Kosmos chodzi tylko klub w akademiku...
          • hania48 Re: Jak Blonie to nie zapomnijmy... 14.08.07, 18:44
            Kosmos, to był klub ZMS. Na Piotra Skargi ?
          • blonianka Re: Jak Blonie to nie zapomnijmy... 18.08.07, 21:42
            W akademiku przy Koszarowej był Hades.
    • kujawopomorzanka Oranzada malinowa... 13.08.07, 23:52
      i o roznych innych smakach na Armii Czerwonej zaraz za rogiem Aleji 1 Maja.
      Wchodzilo sie do ciemnego korytarza tam stala skrzynka z ronymi smakami, a dalej
      w korytarzu wytwornia wiec przez okienko podawalo sie pieniadze. Dzis do takiej
      ciemnej dziury za milion bym nie weszla.
    • kujawopomorzanka Lody Calipso w Delikatesach. 13.08.07, 23:57
      Pamietam 2,60 jeden kosztowal, w takim sreberku..pyszne lody. Jak chcialam
      spotkac moja babcie to tam za nia patrzylam gdyz uwielbiala je i albo zjadala na
      lawce na placu a jak zimno byla to usiadla w oknie w Delikatesach.
    • kujawopomorzanka Budka z lodami kolo kina Polonia... 13.08.07, 23:59
      Po drodze ze szkoly do autobusu, zahaczylo sie o nia czesto. Rozebrali ja
      dopiero ze 4 lata temu, bylam swiadkiem jak zwloki jej lezaly...
      smutne to :(
    • donia40 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 14.08.07, 09:37
      Oaza to może była mordownia ,ale była tylko jak było piwo ,ale
      Antałek na rogu Szubińskiej i Gnieźnieńskiej to dopiero była
      mordownia ,porządku trzymała szefowa pani OLA jak zaczynał sie dym
      zaraz zamykała kran z piwem to bywalcy zaraz sami zrobili porządek z
      nieproszonym gościem ,Oazy juz nie ma Antałek stoi nadal ale nazywa
      się Bar Afera
      • kujawopomorzanka Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 14.08.07, 10:16
        Antalek to jedynie ogladalam z dystansu wiec i pani Ola jest mi
        nieznana.
        • donia40 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 14.08.07, 13:59
          pani Ola już dawno tam nie pracuje,nie mogę skojarzyć gdzie był
          akademik na Waryńskiego możesz trochę opisać dokładniej ?
        • keny_1 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 14.08.07, 14:00
          Nie bylo tak zle ale piwo bylo dobre nie za mocno chrzczone jak
          gdzie indziej, tylko trzeba bylo czekac na kufel dosc dlugo. A z
          tego co pamietam Oaza to byla dosc dobra restauracja mozna bylo
          dobrze zjesc.
          • agandrzejek Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 14.08.07, 22:32
            a kto pijal koktajle mleczne w barze PTYS na Armii Czerwonej pod
            arkadami??? pyszne ciastka. galaretki i koktajl z czarnej
            porzeczki.hmmmmmmmm
            pychotki:)))))
            • semeon Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 18.08.07, 22:23
              Kto pamięta "Nektarek", przy Długiej na zapleczu w stronę Zaułka od
              Podwala. Szklanka Ciciosanu 10zł, Zarea, Vinprom 10zł, Mistela,
              Malaga, Calabrese, Lacrima - 8zł szklanka /200g/ Były jeszcze
              tokaje, egri bikaver i parę innych win. Nazywało sie to pijalnią
              soków owocowych. Wpadaliśmy tam z Grodzkiej jak mieliśmy przerwę
              lub okienko. Po dwie szklanki i na wyklady. Cudowne lata.
              • hania48 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 19.08.07, 00:50
                Soki owocowe też tam były! np. marchwiowy prosto z maszyny wyciskającej.
                • jamnik.szorstkowlosy Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 20.08.07, 15:33
                  Ja pamietam jak na dworcu sprzedawali sok w takim woreczku, ilo sie
                  go slomka :)
                  stare dzieje :)
                  • zytazblonia Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.08.07, 19:33
                    Czy to juz koniec naszego spacerku ?
                    Chyba nie , jeszcze nie jestesmy zmeczeni !
                    Wspominajmy wiec dalej .
                    Pamietacie budowe nawierzchni tramwajowej , ktora miala polaczyc
                    Blonie z centrum . Do jakiego miejsca polozono szyny i co sie z nimi
                    stalo , bo tramwaju nie pamietam aby jezdzil
                    • vega2 Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 26.08.07, 20:45
                      Jeśli dobrze pamietam, tory zostały położone do ul. Pięknej. To
                      znaczy już sama końcówka torów nie została chyba do końca
                      zamocowana.
                      • zytazblonia Re: Spacer po Bydgoszczy w czasach PRL - pobawmy 02.09.07, 00:34
                        Zmienia sie Stary Rynek. Zniknal szaniec, niedlugo zburza Kaskade,
                        moze przeniosa pomnik.Co o tym myslicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka