lisiapyda 19.08.07, 22:20 Moglibyście mi podać adresy pod jakimi znajdowały się trzy kina o których śpiewał Turnau. Chciałbym pstryknąć fotki temu co pozostało po kinie Bałtyk, Słońce i Żak. Będę wielce wdzięczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vogino55 Re: Kina Turnaua 21.08.07, 22:37 lisiapyda napisał: > Moglibyście mi podać adresy pod jakimi znajdowały się trzy kina o których > śpiewał Turnau. Chciałbym pstryknąć fotki temu co pozostało po kinie Bałtyk, > Słońce i Żak. Będę wielce wdzięczny Rozumie że nie jesteś 'inowrocławianinem' ale by wzmóc twą ciekawość "już" historią Inowrocławia to przewrotnie napiszę (;)))) kino "Bałtyk" ongiś to była ulica L.Waryńskiego kino "Słońce" w "11:11" p.Turnau podaje nazwę ulicy(;)))) Kino "Zak" kiedyś obok budynku Miejskiej Rady Narodowej hehehehe Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Kina Turnaua 25.08.07, 09:14 Wojtek jak zwykle pokretnie Ci wytłumaczyl, sprobuje ja, z pozycji zapamietanej 30 lat temu :))) głowna ulica ,idąc od dworca z Dworcowej ,zamienia sie w Krolówke (Krolowej Jadwigi) stajesz przy Hotelu Bast, ulica wiodąca w prawo to Solankowa, gdzie kino Slonce, w odleglości ok 50 metrow, i znow stajesz przed Bastem i w prawo ok.200 metrow Kino Zak. ponownie stajesz przed Bastem i kierujesz sie w strone Rynku, po przejsciu ok.200 metrow znajdujesz najwęższą uliczke Przesmyk, w nia wchodzisz i jest Bałtyk (było) Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: Kina Turnaua 25.08.07, 15:43 baja88 napisała: > Wojtek jak zwykle pokretnie Ci wytłumaczyl, sprobuje ja, z pozycji zapamietanej > 30 lat temu :))) > głowna ulica ,idąc od dworca z Dworcowej ,zamienia sie w Krolówke (Krolowej Jad > wigi) > stajesz przy Hotelu Bast, ulica wiodąca w prawo to Solankowa, gdzie kino Slonce, w odleglości ok 50 metrow, było... teraz jest szklane cudo ;-) > i znow stajesz przed Bastem i w prawo ok.200 metrow Kino Zak. ale teraz stoisz twarzą do Basta; nieco mniej niż 200 metrów, jakieś 100 maksymalnie... Żak też było ;-) > ponownie stajesz przed Bastem i kierujesz sie w strone Rynku, po przejsciu > ok.200 metrow znajdujesz najwęższą uliczke Przesmyk, w nia wchodzisz i jest > Bałtyk (było) Łoj Baju, mniej niż 200... pójdę z Małym na spacer to policzę kroki :-) A Ikar to było w okolicach Skłodowskiej/Jacewskiej? Tam gdzie jednostka i hotel wojskowy? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Kina Turnaua 25.08.07, 20:09 Mafilko :) te 50 - 100 metrow do Zaka dodałam tak na wszelki wypadek, przeca to juz oczy nie te, pamięć nie ta i nogi nie te, w plecy mi dodatkowo 30 lat :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: Kina Turnaua 25.08.07, 21:36 Baju, policzyłam kroki do Przesmyku od Basta ;-) i wyszło ich ok 200, ale takich kroków statecznej mateczki z wózeczkiem, czyli około 75 cm.... A myślałam, ze jest bliżej ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Kina Turnaua 25.08.07, 21:42 Mafilka, to dobrze namierzyłam, policzylam, czy zle, sama juz nie wiem !!!!!! A ja wielka kobita, to i szybciej przemierzałam te odleglości :) Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: Kina Turnaua 26.08.07, 09:53 No 'prawie' dobrze ;-)) 200 będzie do samego Bałtyku, razem z Przesmykiem. Nie konfunduj się już :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Kina Turnaua 25.08.07, 19:35 baja88 napisała: > Wojtek jak zwykle pokretnie Ci wytłumaczyl, sprobuje ja, z pozycji zapamietanej > 30 lat temu :))) > głowna ulica ,idąc od dworca z Dworcowej ,zamienia sie w Krolówke (Krolowej Jad > wigi) > stajesz przy Hotelu Bast, ulica wiodąca w prawo to Solankowa, gdzie kino Slonce > , > w odleglości ok 50 metrow, > i znow stajesz przed Bastem i w prawo ok.200 metrow Kino Zak. > ponownie stajesz przed Bastem i kierujesz sie w strone Rynku, po przejsciu > ok.200 metrow znajdujesz najwęższą uliczke Przesmyk, w nia wchodzisz i jest > Bałtyk (było) Mógłbym tak napisać ale by wzmóc "apetyt na Inowrocław" należy czasem napisać noooo inaczej(;)))))))) Wojciech(:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Kina Turnaua 25.08.07, 20:30 vogino55 napisał: .....by wzmóc "apetyt na Inowrocław" należy czasem... no wlasnie !!! i ja tak zagrzewałam znajomych do skorzystania z pobytu w sanatorium inowrocławskim, dopingowałam i zachecałam do pojechania tam,lecz wiedziona swoją nostalgią, a nie świadoma,że terazniejszość może skrzeczyć! I skrzeczyła i to bardzo!!!!! w zakresie usług leczniczych , obiektu i krajobrazu jaki funduje sie kuracjuszom...dalej nie bede pisac o tym , bo mi niezmiernie przykro z tego powodu.. coż, nigdy nie byłam inowrocławską kuracjuszką, tylko okazjonalną dziewczynką na wakacjach u Dziadków.... Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Kina Turnaua 24.08.07, 23:34 lisiapyda napisał: > Moglibyście mi podać adresy pod jakimi znajdowały się trzy kina o których > śpiewał Turnau. Chciałbym pstryknąć fotki temu co pozostało po kinie Bałtyk, > Słońce i Żak. Będę wielce wdzięczny Czytam nick (żeński) a w tekście kto nie wiadomo????? pyta jako men!!! --Wojciech (;((((((((((((((( "Dla każdego świeci jakieś słońce" (gdzieś w necie wyczytane) Odpowiedz Link Zgłoś
grafffoto Re: Kina Turnaua 24.08.07, 23:43 Jeszcze było kino "Ikar" (garnizonowe) Odpowiedz Link Zgłoś
vogino55 Re: Kina Turnaua 25.08.07, 19:27 Kino "Ikar" było w kasynie na ul Jacewskiej i jeszcze kilka 'studniówek'przetańczyłem (:))) Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
tarya Re: Kina Turnaua 25.08.07, 20:59 Listę inowrocławskich kin uzupełnia również nieistniejący już od dawna "Chemik" w Mątwach. Odpowiedz Link Zgłoś
mafilka Re: Kina Turnaua 25.08.07, 21:38 No to stanowczo w sprawie kin należy napisać do pana Grzegorza, bo nie może tak być, zeby tylko o trzech śpiewał skoro było ich aż pięć! ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Kina Turnaua 27.08.07, 01:51 o reszcie nie wiedział, bo za daleko od ul.Sienkiewicza, gdziezby babcia pozwoliła małemu Grzesiowi tak daleko wypuszczac sie do kina :) Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Kina Turnaua 27.08.07, 15:13 Lisiemuogonkowi polecam, jak nurtuje go tak bardzo ten temat, nasz watek , wlasnie o kinie Slońce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19250&w=56208116 Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Kina Turnaua 25.08.07, 09:16 nie wazne czy on, czy ona, najwazniejsze ,ze fan tworczości Grzegorza T. witaj w klubie, Grzegorz T. to moj ulubiony odtworca i tworca piosenki artystycznej, literackiej... Odpowiedz Link Zgłoś