Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 15.12.01, 16:53 Czy ktos moglby mnie oswiecic dlaczego kilkanascie (?) lat temu skasowano tramwaj na Dworcowej? Tak chyba nazywa sie ulica idaca od centrum do dworca kolei. Dzieki za odpowiedz. Pozdrowienia z Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LilSnake Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 17:01 Gość portalu: flip napisał(a): > Czy ktos moglby mnie oswiecic dlaczego kilkanascie (?) lat temu skasowano > tramwaj na Dworcowej? Tak chyba nazywa sie ulica idaca od centrum do dworca > kolei. > Dzieki za odpowiedz. Pozdrowienia z Lodzi. To nie było aż tak dawno, może z 8 lat temu. Zlikwidowano podobno ze względu na ryzyko wybuchu gazociągu, który przebiegał pod linią tramwajową. Poza tym wtedy mieli plany alternatywnego połączenia z dworcem PKP, tylko, że nie było kasy i nic z tego nie wyszło. Może kiedyś się doczekamy, bo wciąż nie zarzucili tego pomysłu i od czasu do czasu ta koncepcja wraca, podobnie jak z tramwajem do Fordonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.p.lodz.pl 15.12.01, 17:04 Dzieki. I ten gazociag nadal nie zostal poprawiony, przesuniety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LiSnake Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 17:08 Gość portalu: flip napisał(a): > Dzieki. I ten gazociag nadal nie zostal poprawiony, przesuniety? Nie mam zielonego pojęcia! Może zresztą to był tylko pretekst. Tam ludzie protestowali ze względu na hałas i drgania i były problemy z organizacją ruchu ulicznego przez ten tramwaj. na pewnym odcinku jechał on jakby pod prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.p.lodz.pl 15.12.01, 17:31 A u was montuje sie juz torowiska wyciszone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s3 Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.01, 18:10 ...montuje sie, np. na Gdanskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.p.lodz.pl 15.12.01, 19:13 Ale, jak rozumiem, o Dworcowej na razie nic nie slychac. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.studio.net.pl 18.12.01, 14:07 Gość portalu: LiSnake napisał(a): > Gość portalu: flip napisał(a): > > > Dzieki. I ten gazociag nadal nie zostal poprawiony, przesuniety? Pewnie, że został. Zresztą przez cały czas remontu jak i po nim aż do odcięcia torów jeździły tramwaje do warsztatów na Zygmunta Augusta (gdzie teraz jacyś debile robią kręgielnię, bo nasze *beep* władze miasta im oddały zabytek, w końcu czemu miałoby tam być jmuzeum, nie?) > > Nie mam zielonego pojęcia! Może zresztą to był tylko pretekst. Tam ludzie > protestowali ze względu na hałas i drgania i były problemy z organizacją ruchu > ulicznego przez ten tramwaj. na pewnym odcinku jechał on jakby pod prąd. Tłok był, to fakt, ale ludziom to bardziej przeszkadza teraz, jak nie mają żadnej komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slonko Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.focha-20.bydgoszcz.top.pl 17.12.01, 14:24 A mi maży sie taki pomysł, aby przywrócić tramwaj na Dworcową. Jako atrakcje turystyczną. Może być konny. Jeździł by sobie do Orbisu do Dworca i z powrotem. Składam swój akces na motorniczego, powżnie mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atomski Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.12.01, 14:51 Dworcowa jest za ciasna by przy obecnym ruchu kołowym "puścić" tamtędy tramwaj.Przypomnijcie sobie ile stały tam tramwaje zanim udało się przegonić jedną z drugą ,cieżarówkę z dostawą do sklepu.Tramwaj więcej stał niż jechał. Do tego wieczne pyskówki motorniczego na kierowców ,odwrotnie,pasażerów na kierowców ,odwrotnie... Człowiek do dworca docierał tak zmęczony,że ani myślał o dalszej podrózy. Nie ma jak rozwiązać właśnie zaplecza sklepów. One są zaopatrzane "od przodu". Jeżeli nie wycuduje się dojazdów dostawczych od oficyn ,nie wyrówna chodnika z poziomem ulicy i nie zrobi takiego deptaka jak na Gdańskiej tyle,że z zakazem ruchu dla wszystkich samochodów to nie ma szans na tramwaj na ulicy Dworcowej. Swoją drogą ul Dworcowa podupada. Ciekawe,ale mam wrażenie,że właśnie przez to,że wycofano stamtąd tramwaj :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kz Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.studio.net.pl 18.12.01, 14:10 Gość portalu: atomski napisał(a): > Nie ma jak rozwiązać właśnie zaplecza sklepów. One są zaopatrzane "od przodu". > Jeżeli nie wycuduje się dojazdów dostawczych od oficyn ,nie wyrówna chodnika z > poziomem ulicy i nie zrobi takiego deptaka jak na Gdańskiej tyle,że z zakazem > ruchu dla wszystkich samochodów to nie ma szans na tramwaj na ulicy Dworcowej. E, teraz nie ma nocnych tramwajów (a szkoda) więc to nie jest taki duży problem. Sklepy w końcu moga być zaopatrzane w nocy, prawda? > > Swoją drogą ul Dworcowa podupada. Ciekawe,ale mam wrażenie,że właśnie przez > to,że wycofano stamtąd tramwaj :))) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: tramwaj na Dworcowej IP: *.atr.bydgoszcz.pl 17.12.01, 14:52 Gość portalu: slonko napisał(a): > A mi maży sie taki pomysł, aby przywrócić tramwaj na Dworcową. > Jako atrakcje turystyczną. Może być konny. > Jeździł by sobie do Orbisu do Dworca i z powrotem. Fajny pomysł. Choc moim zdaniem po wycofaniu tramwaju z Dworcowej ta ulica (niegdys jedna z najbardziej ruchliwych w Bydgoszczy) kompletnie zdechła. Kiedys tam wlasnie toczyło się życie naszego miasta, a teraz, senna, boczna uliczka. Może mieszkańcom Dworcowej to odpowiada, dla miasta na pewno jest to duża strata. No i brak tramwaju do dworca PKP mocno doskwiera. Dlatego ja wolałbym jednak normalny tramwaj na Dworcowej. Odpowiedz Link Zgłoś