Dodaj do ulubionych

Toruński most a tramwaj do Fordonu - priorytety

02.11.07, 11:30
Otóż toruńskie lobby wmawia całemu regionowi że ich most który
powinien być inwestycją powiatową jest priorytetem dla całego
regionu bo im jest neizbędny komunikacyjne. Natomiast priorytetem
nie jest już niezbędny Bydgoszczy jak chleb i powietrze tramwaj do
fordonu czy dla Włocławka remont jedynki na terenie miasta.
Zamiast skoncentrowania się w urzędzie marszałkowskim na
inwestycjach rzeczywiście miastom potrzebych kombinuje się kolejny
raz przy toruńskiej kolejce która niby regionalna a służyc będzie
toruniowi (600 milionów złotych).
Mało tego proponuje się obecnie żeby z tego dobrodziejstwa korzystał
Włocławek. Oczywiście z kolejki korzystac nie może nadal Inowrocław -
bo nie może być tak przecież że coś nie będzie dojeżdzało do
centrum regionu.
Jednym słowem wszystko dla torunia hasłem wyborczym skutecznie
realizowanym.
Obserwuj wątek
    • kaza12 Re: Wygrywa silniejszy i kto ma sile przebicia!!!! 02.11.07, 12:14
      Tak jest od zawsze ,że ten kto ma ja...a, a potrafi walczyć o swoje
      to ma wszystko,a ten co chowa głowę w piasek ,i ma gdzieś wszystko
      ma nic.Dokladnie tak jest w Bydgoszczy.I nie dziwota że jest klapa
      we wszystkim ,jak mamy tak światłego Prezydenta.
      • ser.86 Re: Wygrywa silniejszy i kto ma sile przebicia!!! 02.11.07, 12:49
        W perspektywie A1, toruński most będzie miał tylko lokalne znaczenie.
        Nasze miasto nie potrafiło załatwić publicznych pieniędzy nawet na
        remont głównych tras krajowych tu się znajdujących
    • szlachcic Re: Toruński most a tramwaj do Fordonu - prioryte 02.11.07, 18:21
      Most w Toruniu to inwestycja powiatowa a
      tamwaj w Budgoszczy to inwestycja europejska
      • patriota_lokalny "Cały naród buduje swoja stolicę" 02.11.07, 19:56
        Andrzeju, nie odwracaj kota ogonem. Zarówno toruński most jak i tramwaj na
        Fordon to inwestycje o znaczeniu gminnym. Ale dlaczego całe województwo ma
        budować Toruniowi mostek?
        • mariussz_tor Re: "Cały naród buduje swoja stolicę" 02.11.07, 20:04
          Ale dlaczego całe województwo ma
          > budować Toruniowi mostek?

W kółko to samo. Prowokacja goni prowokacje a później płacz, że ktoś spamuje na
          forum.

Infrastruktura i środowisko to inny program od RPO.
          • lilesa2 Re: "Cały naród buduje swoja stolicę" 03.11.07, 03:29
            Infrastruktura jest dla ludzi. Chwilowo jest nas w Bydgoszczy
            więcej. I jakoś infrastruktura np. port lotniczy jest niszczony
            wojną podjazdową. Hydzik był warty tyle co kilku Całbeckich. Ale
            został wykończony. A problem mostu należ rozwiązać przez likwidację
            ruchu tranzytowego. Poprawić obwodnicę wscodnią bo tam rzeczywiście
            jest licho. Wynieść 1 i 15 z centrum miasta i problem rozwiązany.
            Apelują do radnych sejmiku całego województwa, żeby przyjrzeli się
            działaniom pana Całbeckiego i coś z tym problemem zrobili.
    • 2_k Przestań bredzić, idź się leczyć... 04.11.07, 00:48
      @tlss

Człowieku, daj sobie już spokój z tymi paranoicznymi urojeniami. Ja nie wiem czy
      ty jesteś naprawdę ciężko chory i wierzysz w to co tu wypisujesz, czy po prostu
      sobie tu z nas wszystkich jaja robisz czerpiąc jakąś zboczoną przyjemność z
      takich beznadziejnych prowokacji. Bo nie wiem co sprawia, że mieszasz jakieś
      niestworzone produkty swojej postrzelonej wyobraźni z akurat wygodnymi dla
      ciebie w danej chwili faktami, co skutkuje jakimś porąbanym matriksem, albo
      czort wie czym jeszcze. Kiedyś miałem nadzieję, że da się na tym forum sensownie
      porozmawiać nt. regionu i jego dwóch głównych miast, ale kilku ludzi swoimi
      beznadziejnymi wypocinami sprawia, że nie ma na to szans. Takiego wiejskiego
      zakompleksienia i urojeń jakie spotyka się u niektórych (nie mówię, że
      wszystkich) bydgoskich forumowiczów, ze świecą byłoby szukać gdzie indziej.
      Świry na toruńskim forum dość szybko wymierają, są zwykle epizodami, a tu żyją i
      mają się dobrze!

Osobiście jestem zwolennikiem budowania wspólnej przyszłości przez oba miasta,
      zgodnej i na równych prawach, zakopując nawet dawną nieciekawą historię, i mam
      nadzieję, że ci, którzy wypisują tutaj takie bzdury należą po prostu do
      marginalnej mniejszości. Zważywszy, że zdarzyło mi się znać kilku bydgoszczan i
      to, że tylko jeden z nich był szaleńcem pokroju tlss, mogę chyba liczyć, że nie
      są to nadzieje płonne. Oby.
      • kaza12 Re: Czy do Was nie dociera dlaczego tak jest???? 04.11.07, 07:02
        Zaczynacie tematy drążyć od du...y strony.Dlaczego nie robicie
        nic !!!,aby zmienić ta patologiczną sytuacje ,marginalizowania
        Bydgoszczy po prostu wszędzie.Rozwodzicie się nad tematami co dołują
        Bydgoszcz.Ale takie tematy to nie są od dzisiaj czy wczoraj.Po
        prostu walicie głową o mur i to wszystko.Podniecaciew się tutaj ,i
        ta wasza mowa tak i tak nic nie wniesie w sprawie.Trzeba zacząć od
        przyczyny takiego stanu rzeczy.A przyczyną jest nieudolny Prezydent
        i jego otoczenie ,co Bydgoszcz by sprzedali ,prosto palec trzynajac
        Toruniowi.Czas wielki ruszyć makuwą w tym kierunku ,i dążyć do
        zmiam.Będą tyle co wiem zbierane podpisy pod petycją budowy tramwaju
        do Fordonu.Niech ten człowiek nie myśli że w Bydgoszczy on jest
        Bogiem!!!!
      • patriota_lokalny Re: Przestań bredzić, idź się leczyć... 04.11.07, 14:43
        Sam bredzisz....

2_k napisał:

> Kiedyś miałem nadzieję, że da się na tym forum sensowni
        > e
        > porozmawiać nt. regionu i jego dwóch głównych miast,

...bo atakujesz Tlss za to, że właśnie próbuje on sensownie dyskutować na temat
        potrzeb regionu dostrzegając trochę więcej niż tylko dwa miasta. Choćby pisze o
        remoncie "jedynki", albo najlepiej obwodnicy dla Włocławka, o która to miasto od
        lat bezskutecznie zabiega. A sensowna rozmowa dla części torunian ogranicza się
        niestety do tego, że jak Toruń cokolwiek potrzebuje to próbuje to przedstawić
        jako inwestycję regionalną.
        • 2_k Re: Przestań bredzić, idź się leczyć... 04.11.07, 16:29
          Sensownie dyskutować? Czy sensowną dyskusją ma być zestawienie:
          - tramwaju, z którego sama B zrezygnowała nie z braku unijnej kasy (którą na
          pewno dostałaby z tego czy innego źródła), tylko z braku środków własnych
          - regionalnego programu finansowania z mostem w T, który nigdy, ale to nigdy nie
          miał być finansowany z pieniędzy regionalnych i który jest tak "powiatową"
          inwestycją jak każda główna droga krajowa, której ten most ma być częścią.

Przecież to jakiej poronione przemieszanie faktów, tworzące jakąś wirtualną
          rzeczywistość! Ten człowiek udowodnił, że nawet ludzkie życie nie ma dla niego
          większej wartości, o ile nie jest to życie bydgoskie - ględzi o jakimś
          "przeinwestowaniu" szpitala dziecięcego Na Skarpie, chociaż chyba nie ma
          zielonego pojęcia jaką on pełni funkcję i jakie ma potrzeby.

Usiłowałem kiedyś dyskutować "sensownie" z tlss, ale do niego nie trafiają żadne
          racjonalne argumenty!

A co do Włocławka, to jesteście zupełnie nie na czasie z informacjami:
          miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4636387.html
          www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=645&NrSection=1&NrArticle=82262&IdTag=38
          • patriota_lokalny Re: Przestań bredzić, idź się leczyć... 04.11.07, 16:36
            2_k napisał:

> Ten człowiek udowodnił, że nawet ludzkie życie nie ma dla niego
            > większej wartości, o ile nie jest to życie bydgoskie - ględzi o jakimś
            > "przeinwestowaniu" szpitala dziecięcego Na Skarpie, chociaż chyba nie ma
            > zielonego pojęcia jaką on pełni funkcję i jakie ma potrzeby.

Jeśli ktoś tu sięga do obrzydliwych argumentów licytowania się życiem ludzkim,
            to ty, bo czy wiesz, jaką funkcję pełni Wojewódzki Szpital Dziecięcy w
            Bydgoszczy, jakie ma potrzeby i ile pieniędzy dostaje od marszałka? A ile
            dostaje jego odpowiednik w Toruniu?

> A co do Włocławka, to jesteście zupełnie nie na czasie z informacjami:
            > miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4636387.html
            > <a
            href="www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=645&NrSection=1&NrArticle=82262&IdTag=38"
            target="_blank">www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=645&NrSection=1&NrArticle=82262&IdTag=38</a>

Z tych artykułów wynika jedynie, że dotychczas marszałek dyskryminuje Włocławek
            przy podziale jakichkolwiek środków publicznych. Podobnie zresztą jak całe
            województwo z wyłączeniem Torunia, któremu wszystko sie należy, bo jest "taki
            biedny, bo mniejszy od Bydgoszczy".
            • 2_k Re: Przestań bredzić, idź się leczyć... 04.11.07, 17:24
              > Jeśli ktoś tu sięga do obrzydliwych argumentów licytowania się życiem ludzkim,
              > to ty, bo czy wiesz, jaką funkcję pełni Wojewódzki Szpital Dziecięcy w
              > Bydgoszczy, jakie ma potrzeby i ile pieniędzy dostaje od marszałka? A ile
              > dostaje jego odpowiednik w Toruniu?

Na jakość szpitali w Bydgoszczy nie narzekaj - dwa uniwersyteckie, dobre centrum
              onkologii, znalazłoby się zresztą więcej. Nikt nie twierdzi, że wszystko jest
              doskonałe, ale dla niektórych problemem jest sam fakt, że toruńskie szpitale też
              mają coś dostać na rozwój. Ja się niczym nie licytuję - widzę tylko jak twoi
              ziomkowie krzywią się na inwestycje w szpital Na Skarpie i na to, że również w T
              będą w najbliższym czasie szpitale uniwersyteckie. Jednocześnie krzywią się też
              na BiT City, które na pewno ułatwiłoby skorzystanie z bydgoskich szpitali
              mieszkańcom innych miejscowości. Zakompleksione pseudoambicje niektórych
              bydgoszczan sięgają w tym momencie dna (i słychać jeszcze pukanie od spodu). A
              swoją drogą planowane są duże inwestycje w szpital dziecięcy (i nie tylko
              dziecięcy) w Bydgoszczy, tylko że niektórym wygodniej ten fakt przemilczeć.

> Z tych artykułów wynika jedynie, że dotychczas marszałek dyskryminuje Włocławek
              > przy podziale jakichkolwiek środków publicznych.

Z tych artykułów wynika to, co chcesz żeby wynikało, bo tak ci wygodniej. Ale
              gdy za PRL-u władza w B marginalizowała wszystkich poza samą B, to było OK.

> "taki
              > biedny, bo mniejszy od Bydgoszczy"
              Naprawdę w takich kategoriach myśli się w Bydgoszczy o Toruniu? Żałosne.
              • patriota_lokalny Re: Przestań bredzić, idź się leczyć... 04.11.07, 18:51
                2_k napisał:

> Jednocześnie krzywią się też
                > na BiT City, które na pewno ułatwiłoby skorzystanie z bydgoskich szpitali
                > mieszkańcom innych miejscowości.

Przestań wraz ze swoim ziomkami (jak ty to nazywasz) powtarzać jak mantrę, że
                BiT City jest korzyścią dla Bydgoszczy. Bo nie jest. Mieszkańcy jakich
                miejscowości będą mieli lepszy dojazd do szpitali w Bydgoszczy, co? Solca
                Kujawskiego i Torunia. Ale ze szpitali w Bydgoszczy korzystają też mieszkańcy
                Koronowa, Nakła czy innych mniejszych miejscowości. I co im po toruniewskiej
                kolejce? Poza tym skoro używasz takich argumentów, że pociąg ma być dla
                pacjentów, to nie wiem, czy wiesz, że gdy pilnie potrzebny jest dostęp do
                lekarza to chorych nie wozi się pociągami, a karetkami, zaś marszałek daje
                toruńskiemu pogotowiu 3 miliony złotych, a bydgoskie żebrze o 700 tysięcy i
                doprosić się nie może. I tak wygląda według toruńskiego marszałka równy dostęp
                do służby medycznej?

> swoją drogą planowane są duże inwestycje w szpital dziecięcy (i nie tylko
                > dziecięcy) w Bydgoszczy, tylko że niektórym wygodniej ten fakt przemilczeć.

To oświeć nas i wyjaw, ile pieniędzy i na co dostanie bydgoski szpital
                dziecięcy, skoro tak jesteś zorientowany w temacie.

> Ale
                > gdy za PRL-u władza w B marginalizowała wszystkich poza samą B, to było OK.

Akurat za czasów PRL wszystkie najlepsze kąski w tym regionie dostawał Toruń:
                UMK, nowe, potężne zakłady pracy czy odremontowaną starówkę.
                • 2_k Re: Przestań bredzić, idź się leczyć... 04.11.07, 21:57
                  > Przestań wraz ze swoim ziomkami (jak ty to nazywasz) powtarzać jak mantrę, że
                  > BiT City jest korzyścią dla Bydgoszczy. Bo nie jest.

No jasne. Po co łatwiejsze dojazdy do pracy i na uczelnie (to w obie strony), po
                  co lotnisku pasażerowie? Bydgoszcz ma wszystko co potrzebuje sama u siebie i
                  może kompletnie olać region, który nie jest jej do niczego potrzebny. Za jednym
                  drobnym wyjątkiem: kasę region ma dawać!

> Poza tym skoro używasz takich argumentów, że pociąg ma być dla
                  > pacjentów, to nie wiem, czy wiesz, że gdy pilnie potrzebny jest dostęp do
                  > lekarza to chorych nie wozi się pociągami, a karetkami,
                  Oj, widać znasz się na rzeczy jak pastor na koranie. Ja nie mówię o nagłych
                  przypadkach, tylko o specjalistycznych usługach medycznych nie wymagających
                  pobytu w szpitalu więcej niż przez kilka, kilkanaście godzin. Jest tego wiele i
                  wielu ludzi dojeżdża.

> zaś marszałek daje
                  > toruńskiemu pogotowiu 3 miliony złotych, a bydgoskie żebrze o 700 tysięcy i
                  > doprosić się nie może.
                  Ty wiesz ile lat ciągnęła się sprawa toruńskiego pogotowia (restrukturyzacji i
                  nowej siedziby)? Nie mam pojęcia co tam macie w tym waszym pogotowiu, że o 700
                  tys. ciężko, ale jeśli to samo co na lotnisku, to też bym na to pieniędzy nie dał.

> To oświeć nas i wyjaw, ile pieniędzy i na co dostanie bydgoski szpital
                  > dziecięcy, skoro tak jesteś zorientowany w temacie.
                  A co ja ci będę przeszukiwał archiwum artykułów? Poczytaj sobie o planach wobec
                  waszego dziecięcego i Jurasza.

> Akurat za czasów PRL wszystkie najlepsze kąski w tym regionie dostawał Toruń:
                  > UMK, nowe, potężne zakłady pracy czy odremontowaną starówkę
                  Odremontowaną starówkę, dobre sobie. Na początku lat 90. była brudna, zaniedbana
                  i do dzisiaj wiele jeszcze jej brakuje do ideału. A korzyści z UMK raczej nie
                  przyszły w PRL-u. Toruń został srodze ukarany za uniwersytet władzą w
                  Bydgoszczy, która już zadbała o odpowiednie potraktowanie "inteligenckiego" miasta.
                  • patriota_lokalny Przygadał kocioł garnkowi 04.11.07, 22:16
                    2_k napisał:

> Nie mam pojęcia co tam macie w tym waszym pogotowiu, że o 700
                    > tys. ciężko, ale jeśli to samo co na lotnisku, to też bym na to pieniędzy nie d
                    > ał.

Jednak jesteś chorym człowiekiem. Najpierw zarzucasz Tlss, że szafuje zdrowiem
                    ludzkim jako argumentem, co jest kłamstwem, a teraz sam udowadniasz, że tak
                    nienawidzisz Bydgoszczan, że nie zasługują na istnieje służby zdrowia.

> A co ja ci będę przeszukiwał archiwum artykułów? Poczytaj sobie o planach wobec
                    > waszego dziecięcego i Jurasza.

Kiedy ja już mam dość czytania o planach, czekam czy kiedyś te obietnice bez
                    pokrycia zostaną jednak zrealizowane. Koniec dyskusji, bo z psycholem, który
                    pisze, że pogotowie w Bydgoszczy nie zasługuje na pieniądze, bo jest z
                    Bydgoszczy nie ma o czym dyskutować.
                    • 2_k Re: Przygadał kocioł garnkowi 05.11.07, 00:14
                      > a teraz sam udowadniasz, że tak
                      > nienawidzisz Bydgoszczan, że nie zasługują na istnieje służby zdrowia.

> Koniec dyskusji, bo z psycholem, który
                      > pisze, że pogotowie w Bydgoszczy nie zasługuje na pieniądze, bo jest z
                      > Bydgoszczy nie ma o czym dyskutować.

Ja coś takiego powiedziałem?

No i taka jest właśnie dyskusja z podobnymi tobie. Albo nie umiesz czytać, albo
                      musisz wykazywać sporo złej woli, aby wciskać ludziom, że powiedzieli coś, co
                      urodziło się wyłącznie w twojej wyobraźni.
      • tlss Przywołany 04.11.07, 23:05
        Nie będziesz mi mówił co mam pisać a czego nie. Już było tak że
        wasze psychole zrobiły z tego forum bagno a z waszego propagandową
        kloakę na chwałę wielkiego torunia i to pamiętamy.
        Pamiętam też że od kilku lat konsekwentnie pompuje się w wasz
        zaniedbany szpital dziecięcy pieniądze z samorządu. Efektem tego
        jest przeiwestowanie tego szpitala z którego chciano na siłę zrobić
        regionalne centrum leczenia dzieciego.
        Z drugiej strony pomija się ciągle bydgoski szpital. Bo wiadomo że w
        toruniu i dzieci więcej i w ogóle....
        Bo przecież lepiej dobic bydgoski szpital i lepiej żeby z bydgoszczy
        do was dowożono dzieci.
        Bo wam się oczywiście taki szpital na cały region należy tak jak
        lotnisko, złote klamki na starówce i wasza kolejka za którą ma
        płacic cały region.
        Dyskusja z wami i z waszymi politykami sprowadza się w zasadzie nie
        do tego czego potrzebuje region a do tego czego jeszcze nie ma w
        toruniu i co ewentualnie trzeba przeniesc z bydgoszczy (np: zła
        telewizja z bydgoszczy).
        Daruj więc sobie te połajanki bo pożytecznym bydgoskim idiotą
        piszącym na chwałę toruńskiej idei dwumiasta nie będę. Skopaliście
        tą idee i ciągle ją kopiecie chociażby torpedując rozbudowę naszego
        lotniska.
        Bo nie możecie znieść waszego nic nie robienia.
        Bo to nie wina bydgoszczy że potrafiła sobie prawie wszystko
        wybudowac a wy prawie niczego i teraz chcecie na siłę wszystko miec
        za środki regionu. Mieliście słabe szpitale a czyja to wina ? Nie
        mieliscie swojego województwa i waszych kacyków ?
        Nie macie lotniska ? A czyja to wina ?
        Mostu też wam zła bydgoszcz nie wybudowała ?
        Jakie dwumiasto jaka współpraca jak dzień za dniem pokazujecie że
        tylko my mamy wam oddawac uczelnie, kliniki, instytucje a wy nie
        chcecie zrezygnowac z niczego.
        Jednym słowem czep się swego forum.
        • 2_k Re: Przywołany 05.11.07, 00:40
          @tlss

A ja to widzę tak:

Gdy skończył się PRL i autorytarna władza, nastał demokratyczny porządek w
          którym coraz większą rolę odgrywa samorząd, część bydgoszczan i ich elit
          zwyczajnie nie potrafi się w nowej rzeczywistości odnaleźć. Przyzwyczajeni do
          tego, że Bydgoszcz ma, bo jej się należy (bo ma władzę) nie rozumiecie idei
          demokratycznego samorządu w regionie i tego, że nie macie już nad nim
          autorytarnej władzy. Nie rozumiecie, że czasy prymitywnej dominacji już się
          skończyły.

I tak sobie widzicie, że stłamszony kiedyś Toruń potrzebował wprawdzie wielu
          lat, aby odbudować swoją pozycję, ale w końcu zajął należną mu pozycję w
          regionie. I szlag was trafia.
          Szlag was trafia, że nie potraficie wybrać sobie normalnego prezydenta (a
          właściwie, patrząc na frekwencję, to większość bydgoszczan ma gdzieś kto jest
          prezydentem), podczas gdy w Toruniu mogą. Nie potraficie wskazać nikogo
          sensownego na stanowisko wojewody (zresztą marszałka też nie) i macie potem
          pretensje do całego świata, że jest nim torunianin lub poznaniak.
          Szlag was trafia, że w demokratycznie wybranym samorządzie województwa, w którym
          tak samo jak i torunianie jesteście w mniejszości, nie postanowiono wydać połowy
          dostępnej kasy na wasze miasto.
          Szlag was trafia, że w mniejszym Toruniu buduje się więcej mieszkań, więcej
          zarabia, życie jest tańsze, uniwerek lepszy, bezrobocie prawie takie samo,
          frekwencja w wyborach samorządowych wyższa, odpływ ludności mniejszy, a w
          konkursach w rodzaju "najlepsza firma" na 10 laureatów w regionie 5 jest z
          Torunia...
          Szlag was trafia, że Toruń jest miastem bardziej rozpoznawalnym, ma klimat i
          turystów. Wiecie, że bez Torunia i jego turystów możecie sobie schować swoje
          lotnisko (za które chyba zabrał się już prokurator) do lasu, bo nikt na nie nie
          lata, ale przecież tego otwarcie nie przyznacie. Ani do tego, że jeśli uchodzący
          za dobrego zarządcę Całbecki i UM nie wezmą PLB za pysk i nie zaprowadzą tam w
          końcu porządku, to niedługo spółka zbankrutuje w błyskach prokuratorskich śledztw.
          BitCity wam się nie podoba, bo służyłoby jeśli nie całemu, to dużej części
          regionu, ale was nie obchodzi region, tylko wyłącznie Bydgoszcz - choćby
          zacofana i odcięta od świata.
          Szlag was trafia, że nie macie wszystkiego i że jedyną opcją jest współpraca i
          integracja z Toruniem, ale nie potraficie się do tego przyznać, bo mentalnie
          jeszcze żyjecie w PRL-u. I nic dziwnego, że wylewacie swoje beznadziejne żale na
          Toruń i samorząd województwa, chociaż nic wam nie zawinili. Czasami, tak dla
          przyzwoitości, "wstawicie" się jeszcze za tym biednym Włocławkiem, Inowrocławiem
          czy Grudziądzem, chociaż tak naprawdę macie te miasta głęboko gdzieś.

I potem jakieś szalone odniesienia fordońskiego tramwaju do toruńskiego mostu,
          które nie miały i nie mają ze sobą nic wspólnego, ale można pofantazjować i
          wmówić sobie, że wszystkim nieszczęściom winny jest Toruń.

Teraz oczywiście znajdzie się paru nawiedzonych, co powie że gadam bzdury i
          pogrąży się jeszcze głębiej w swoim matriksie. A ja wam mówię tak: wyłączcie
          wirtualną rzeczywistość i zejdźcie na ziemię, bo czasy się zmieniły.
          • tlss Nadludzie, ubermensche 05.11.07, 02:42
            Po prostu z was nadludzie za nie swoje pieniądze.
            Do tego to się sprowadza.
            Jednym słowem nie można było za waszego województwa bo wtedy się te
            cechy nie ujawniły ale teraz już można jak koryto jest przez was
            dzielone.
            Nadludzie, ubermensche itd.
            Bravo wiedziałem że to w końcu napiszesz.

• 2_k Re: Nadludzie, ubermensche 09.11.07, 00:04
              > Po prostu z was nadludzie za nie swoje pieniądze.

Osobliwe. A to powiedz mi, co to za "cudze pieniądze" są, co sprawiają, że np.
              potrafimy sobie wybrać prezydenta (może nie doskonałego, ale w granicach
              przyzwoitości)? Albo że, chociaż mniej liczni, dajemy łącznie więcej na WOŚP niż
              cała Bydgoszcz (to jeszcze odnośnie aktywności społecznej)? Albo jakie "cudze
              pieniądze" sprawiają, że turyści chcą tu przyjeżdżać? Póki co województwo nic na
              toruńską starówkę jeszcze nie dało. A może Całbecki dopłaca w Toruniu
              pracownikom prywatnych firm żeby więcej zarabiali aniżeli bydgoszczanie? I
              sklepom, żeby taniej sprzedawały? Jakie "cudze pieniądze" sprawiają, że
              uniwersytet może nie najlepszy, ale jednak dobry jest i nawet bydgoszczanie na
              nim studiują (bo jakoś nadzwyczaj wielkich dotacji nie dostaje)? A może jeszcze
              Toruń komuś zapłacił, żeby miasto Bydgoszcz pozwoliło na burdel w porcie
              lotniczym doprowadzając go niemal do upadku? To też jakieś mityczne "cudze
              pieniądze" sprawiły? A może Całbecki za "cudze pieniądze" dał łapówę
              Dombrowiczowi, żeby ten zaniechał projektu tramwaju do Fordonu?

Coraz bardziej oddalasz się od granic zdrowego rozsądku.

Kłopot w tym, że ani Toruń, ani Bydgoszcz nie są rajem na ziemi i w sumie słabo
              wypadają w porównaniu z pozostałymi 8 "metropoliami". Tylko że gdybyśmy mieli
              skoncentrować się na zwalaniu winy za swoje słabości na sąsiadów, to daleko
              byśmy nie doszli. Szczęśliwie, można odnieść wrażenie, że regionalni/lokalni
              politycy powoli zdobywają się na wyrwanie się z toruńsko-bydgoskiego piekiełka i
              z bólami, ale przechodzą do świata zdrowego rozsądku. Politycy wybierani bądź co
              bądź przez mieszkańców, co może sugerować, że ludzie ogarnięci podobnym do
              twojego obłędem są jednak w mniejszości.
        • 2_k Re: Przywołany 05.11.07, 01:00
          @tlss

> Nie będziesz mi mówił co mam pisać a czego nie.

Właściwie masz rację. Możesz tu sobie pisać niemal cokolwiek chcesz, a mój wpływ
          na to jest właściwie żaden. Tylko pytanie jak długo jeszcze ktoś będzie chciał
          te nonsensy czytać? Oczywiście możesz zamknąć się hermetycznie w dość wąskim
          gronie podobnie opętanych tymi szalonymi wizjami, ale to chyba nie jest twój
          cel? Ja natomiast pozwoliłem sobie nazwać po imieniu głoszone tu przez ciebie
          poglądy. Chociaż to był przypływ chwili, bo po namyśle stwierdzam że nie ma
          większego sensu dyskutować z kimś, kto jest tak zamknięty na zdrowy rozsądek jak
          ty. I nie mam pojęcia co jest twoim źródłem informacji (może wyobraźnia?), ale
          lepiej je zmień, bo ktoś chyba straszliwie musi wprowadzać cię w błąd.

Wiesz czemu czasem odwiedzam to forum? Żeby się odprężyć, czasem po prostu
          pośmiać. Można tu znaleźć tyle niestworzonych bredni, że to naprawdę poprawia
          nastrój. Ale lepiej za dużo nie czytać, bo jeszcze się człowiek czymś zarazi...
          • tlss Re: Przywołany 05.11.07, 02:44
            No i słusznie.
            Co będziesz sobie wypocinami niższej rasy głowę zawracał.
            Czytaj więc sobie swoje elitarne forum, czytaj o sukcesach.
            Już tam o to zadbano.
            Propaganda sukcesu jak za Bieruta czy Gomółki.
            Jednym słowem po waszemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka