Dodaj do ulubionych

telewizorrrrrrrrrrr

30.07.03, 04:21
Wiecie ja rzadko oglądam TV , najczęściej teatr tv i żużel , rzadko jakiś
film czy inny program ale u mnie w domu wygląda to tak... Dostajemy program
tv i każde z nas zaznacza programy , które chce obejrzeć lub nagrać( fakt ,
że mój mąż w chwilę przed lub po programie lata pilotem po wszystkich
kanałach) Nie rozumiem natomiast jak to jest , że w większości domów
telewizor jest włączony na okrągło . Kiedy ci ludzie z sobą rozmawiają
i...jak? Bo jak można poważnie porozmawiać gdy ktoś lub coś ciągle brzęczy
nad uchem? Moi znajomi już wiedzą , że jeśli idę do nich na imprezę i będzie
włączony telewizor , to po maksymalnie dziesięciu minutach wyjdę - nie jestem
w stanie skupić się na rozmowie a po drugie drzaźni mnie rozmówca słuchający
mnie jednym uchem i co chwilę proszący o powtórzenie czegoś . Także u mnie w
domu - jak goście -to grata nie włączam (jak coś ciekawego to nagram )
chyba , że... wszyscy chcą coś oglądać ale to rzadkość... bo wtedy jak już
coś oglądam to chcę słuchać i oglądać tylko to i złoszczę się jak ktoś
przeszkadza gadając . No i zastanawiam się kiedy ci ludzie , u których to
chodzi na okrągło mają czas na wspólną zabawę , rozmowę , bycie z sobą po
prostu ??? Przecież żadna audycja nie jest tak ciekawa jak drugi człowiek
obok mnie. Żadna nie da mi tyle wiedzy , radości , ciepła a... czasem nerwów
i smutku. Tyle smaku prawdziwego życia.
Obserwuj wątek
    • magia1 Re: telewizorrrrrrrrrrr 30.07.03, 09:10
      elodio, czy chcesz o tym porozmawiac?
      • Gość: Lenny Re: telewizorrrrrrrrrrr IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 09:49
        :)
    • basia Re: telewizorrrrrrrrrrr 30.07.03, 10:05
      elodia napisała:

> nad uchem? Moi znajomi już wiedzą , że jeśli idę do nich na imprezę i będzie
      > włączony telewizor , to po maksymalnie dziesięciu minutach wyjdę - nie jestem

znajomi zegarki mogą sobie regulować w/g wyjść
      • Gość: elodia Re: telewizorrrrrrrrrrr IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 12:58
        Owszem Magio chcę porozmawiać .
        Basieńko kochaniutka nie muszą regulować - wolą moje towarzystwo niż brzękolenie
        TV :)))
        • basia Re: telewizorrrrrrrrrrr 30.07.03, 13:09
          To skąd wiesz,że po 10 min. wychodzisz ,jak nie wychodzisz?
          • elodia Re: telewizorrrrrrrrrrr 30.07.03, 13:28
            Dwa razy tak zrobiłam:)) Raz był mecz , liczyli na ulgi , pobiegli za mną i
            zaciągneli z powrotem - uprzednio wyłączywszy tv , a raz świeżo poślubiony mąż
            kumpeli sobie nie życzył i musiała zapraszać mnie jak go nie było dopiero po
            jakimś czasie chyba polubił (jak wracał wcześniej to mnie zastawał i troszka
            pogadaliśmy )towarzystwo bo mrucząc pod wąsem coś o Ksantypach i Ewach z Raju
            uciszał gadzinę :)))
            • basia Re: telewizorrrrrrrrrrr 30.07.03, 13:43
              elodia napisała:

> kumpeli sobie nie życzył i musiała zapraszać mnie jak go nie było dopiero po
              > jakimś czasie chyba polubił (jak wracał wcześniej to mnie zastawał i troszka
              > pogadaliśmy )towarzystwo bo mrucząc pod wąsem coś o Ksantypach i Ewach z Raju
              > uciszał gadzinę :)))

uciszał gadzinę? tak pieszczotliwe swój telewizor nazywa?
    • polynomial Re: telewizorrrrrrrrrrrek 30.07.03, 18:09
      elodia napisała:

> Przecież żadna audycja nie jest tak ciekawa jak drugi człowiek
      > obok mnie. Żadna nie da mi tyle wiedzy , radości , ciepła a... czasem nerwów
      > i smutku. Tyle smaku prawdziwego życia.

No, nie wiem... Może nie doceniasz telewizora. Mój daje mi dużo wiedzy gdy
      studiuje jego schemat ideowy, radości po skręceniu obudowy (i świadomości, że
      tym razem prąd mnie jeszcze nie zabił), ciepła co oczywiste (po kilkugodzinach
      pracy tegoż), a czasem nerwów i smutku (gdy dostanie z piąchy i spadnie na
      ziemię, a z jego wnetrza wydobywa się czarny dym). Tyle smaku prawdziwego
      życia nie da mi żaden człowiek. :)

Polynomial-C
      • elodia Re: telewizorrrrrrrrrrrek 31.07.03, 00:27
        Ha ha ha , oj doceniam doceniam... Jak miałam praktykę w Zurcie to przyszedł do
        pracy elektronik po studiach , dali mu TV (albo gadzinę jak czasem to
        pieszczotliwie nazywam) do naprawy , a on to rozkręcił na maksa - do
        najmniejszej śrubeczki , cały zurt to składał , w tym my dwie z kumpelą z
        klasy:))))
        • lokator Re: telewizorrrrrrrrrrrek 31.07.03, 13:27
          elodia napisała:

> Ha ha ha , oj doceniam doceniam... Jak miałam praktykę w Zurcie to przyszedł
          do
          >
          > pracy elektronik po studiach , dali mu TV (albo gadzinę jak czasem to
          > pieszczotliwie nazywam) do naprawy , a on to rozkręcił na maksa - do
          > najmniejszej śrubeczki , cały zurt to składał , w tym my dwie z kumpelą z
          > klasy:))))

A z czego zrobiony jest telewizor???

==========================================================================

Parametry rezystorów stałych.

Oczywiste, że podstawowym parametrem jest rezystancja R . Rezystancja
          znamionowa to rezystancja określona przez producenta i podawana w oznaczeniu
          rezystora. Dokładna rezystancja jaką posiada rezystor nazywana jest rezystancją
          rzeczywistą. Różnica między wartościami rzeczywistą i znamionową nie przekracza
          wartości wynikającej z tzw. tolerancji rezystora. Tolerancja rezystora jest to
          wyrażony w % stosunek maksymalnej odchyłki rezystancji rzeczywistej od
          rezystancji znamionowej, do rezystancji znamionowej.
          Wartości rezystancji znamionowej są znormalizowane i tworzą ciągi liczb
          określone tzw. szeregami E6, E12, E24 itd. Liczby 6, 12, 24 określają ilość
          wartości rezystancji zawartych w dekadzie np. od 10 do 100 . Z każdym
          szeregiem jest związana tolerancja, która umożliwi pełne pokrycie zakresu
          możliwych rezystancji tzw. możne wybrać dowolną wartość rezystancji korzystając
          z większej ilości różnych rezystorów z jednego szeregu. Tolerancji 20%
          odpowiada szereg E6, 10% szereg E12, a 5% szereg E24. Każdy wyższy szereg
          zawiera wartości z szeregu niższego.

E6 (20%) 10, 15, 22, 33, 47, 68,
          E12 (10%) 10, 12, 15, 18, 22, 27, 33,
          39, 47, 56, 68, 82,
          E24 (5%) 10, 11, 12, 13, 15, 16, 18, 20,
          22, 24, 27, 30, 33, 36, 39, 43,
          47, 51, 56, 62, 68, 75, 82, 91,

Szeregi wyższe od podanych to szeregi 2%, 1%, 0,5% służące do oznaczania
          tzw. rezystorów precyzyjnych. Należ wspomnieć, że ograniczony jest zakres
          możliwych rezystancji, zależny od typu rezystora i mocy znamionowej, określony
          przez producenta. Np. popularne rezystory węglowe RWW o mocy 0,25 W posiadają
          możliwe wielkości rezystancji od 9,1 ohm do 1,5 Mohm a o mocy 0,5 W od 10 ohm
          do 4,7 Mohm
          Moc znamionowa jest to maksymalna moc jaka może być wydzielona w postaci
          ciepła przez rezystor. Jest ona określana przez producenta i wynika z
          oznaczenia lub wymiarów zewnętrznych rezystora. Wartości mocy znamionowej są
          także znormalizowane. Odpowiedni szereg posiada następujące wartości : 0,125;
          0,25; 0,5; 1; 2W itd. Moc znamionowa powszechnie stosowanych rezystorów do
          montażu powierzchniowego w obudowie 1206 (3,2X1,6 mm) wynosi 0,1 W. Moc
          znamionową określa się po ustaleniu dopuszczalnej temperatury pracy rezystora.
          Temperatura ta zależy od budowy rezystora i materiału warstwy rezystancyjnej.
          Wzrost temperatury środowiska w jakim pracuje rezystor powoduje konieczność
          zmniejszenia dopuszczalnej mocy wydzielanej w rezystorze poniżej mocy
          znamionowej. Moc wydzieloną w rezystorze można obliczyć po zmierzeniu napięcie
          na jego zaciskach korzystając z przytoczonego wzoru:

P=U 2 /R

Przekroczenie mocy znamionowej może spowodować uszkodzenie rezystora.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka