Dodaj do ulubionych

Gwiazdor czy Św. Mikołaj?

IP: *.zapid.com 21.12.01, 10:59
Jak byłem mały, to co roku przychodził do mnie Gwiazdor. Przeżyłem szok, jak dowiedziałem się w
licku od kumpla, że u niego zjawia się św. Mikołaj, a Gwiazdora w ogóle nie zna.

A kto do Was przychodził - Gwiazdor czy Mikołaj?
Obserwuj wątek
    • krotoss Re: Gwiazdor czy Św. Mikołaj? 21.12.01, 11:03
      Mikolaj juz byl teraz w gwiazdke juz przychodzi GWIAZDOR! przynajmniej tak ja
      jestem nauczony.

KroTosS
      • Gość: Baton Re: Gwiazdor czy Św. Mikołaj? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 11:30
        GWIAZDOR, GWIAZDOR i jeszcze raz GWIAZDOR!!!!
        To stara pomorska i wielkopolska tradycja....
        Od ZAWSZE wiem o Gwiazdorze, a Sw.Mikolaj..... to jakis import.... ;-)))
        • Gość: fin Re: Gwiazdor czy Św. Mikołaj? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.12.01, 11:34
          W calej rozciąglosci się z Wami zgadzam. Mikołaj przychodzi na Mikolaje, a na gwiazdkę
          oczywiscie Gwiazdor.
          Pozdr

• blondynka Re: Gwiazdor czy Św. Mikołaj? 21.12.01, 18:11
            Fin - w całej rozciągłości popieram! Niech żyje Gwiazdor! (Na Gwiazdkę)
            Blondynka
    • Gość: @ ...a może DZIADEK MRÓZ ? IP: *.bydg.pdi.net 21.12.01, 12:10
      • Gość: Baton Re: ...a może DZIADEK MRÓZ ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 16:31
        No nieeeee.......
        Nie probuj tu nieudolnie przenosic wschodnich zwyczajow...
        "Died Maroz" i "Sniezynka" to nie ta bajka..... ;-)))
        • Gość: fin Re: ...a może DZIADEK MRÓZ ? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.12.01, 16:39
          Ale są także w naszym województwie obszary, gdzie przychodzi Dziadek Mróz. Poważnie. Kilka
          lat temu lokalna GW (nazywała się wtedy jeszcze "regionalna") zrobila ankietę, i w jednym
          dużym miescie większosc zapytanych odpowiedziała, że przychodzi Dziadek Mróz.
          Zagadka: Jakie to było miasto?
          • Gość: Baton Re: ...a może DZIADEK MRÓZ ? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 16:56
            WLO-CLA-WEK???????
            • Gość: fin Re: ...a może DZIADEK MRÓZ ? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.12.01, 17:41
              Gość portalu: Baton napisał(a):
              > WLO-CLA-WEK???????

Brawooo, tak, to był Wloclawek. Ciekawe nie.
              • da.killa Re: ...a może DZIADEK MRÓZ ? 21.12.01, 18:13
                ale u nas GWIAZDOR!!!!

da.killa
    • Gość: zoe Re: Gwiazdor czy Św. Mikołaj? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 21:21
      Nazwa Gwiazdor funkcjonuje na terenach Wielkopolski, Kujawsko-Pom., natomiast
      na terenach dawnego zaboru rosyjskiego przychodzi Sw. Mikołaj.
      Swego czsu, gdy studiowalam jeszcze, zetknęlam sie z ludźmi z W-wy,ktorzy nie
      mieli pojęcia o Gwiazdorze, a na tzw. liniuszek ( mlode pokolenie pewnie nie
      wie co to jest) mowili ryga.
      W W. Brytanii w czasie Swiat Bozego Narodzenia przychodzi Father Christmas
      (Gwiazdor), a USA Santa Claus ( mniej wiecej to samo co Sw. Mikołaj).
      Nie ma o co drzec szat, co kraj, to obyczaj, co kraina w naszej pieknej Polsce,
      to inne tradycje.
      Poczytajcie "Most Królowej Jadwigi", a zobaczycie, jak w miedzywojniu roznily
      sie pojecia niektorych rzeczy, to pozostalo do dzisiaj.
      Zycze duzo prezentow od Gwiazdora i Mikołaja.
      • da.killa Re: Gwiazdor czy Św. Mikołaj? 21.12.01, 21:25
        ryga? o boze!!!

da.liniuszek.killa
        • Gość: zoe Re: Gwiazdor czy Św. Mikołaj? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 21:39
          mówię poważnie, ; wyraz ten pochodzi z j. włoskiego i nie ma nic wspólnego z
          jazdą do stolicy Łotwy.
          p.s. tez byłam w szoku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka