ewa_kw 02.05.06, 00:18 Kolejny trup dzisiaj, ok. 23.30 na Moście Zwierzynieckim. Wygląda na to, że białe Renault potrąciło pieszego na pasach. Jak przejeżdżałam obok, leżał już przykryty białą płachtą, policjanci robili zdjęcia. :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.05.06, 10:38 Niestety ludziom sie wydaje, ze jak maja dobre auta, to ograniczenia predkosci ich nie obowiazuja. A bo to raz mozna zobaczyc jak jakis napalony wlasciciel mercedesa czy audi smiga 90km/h na przyosiedlowej jednopasmowce (przejscia dla pieszych co 200-300m? A poza zabudowanym 120-140 na jednopasmowej, kretej i dziurawej drodze laczacej dwie wioski lezace w odleglosci 4 km. I tak sie pozniej koncza "szybcy i wsciekli". Szkoda tylko ze cierpia przy tym niewinni. A czy nasi wielce skupieni na prawie i sprawiedliwosci rzadzacy zrobia wreszcie cos z pijanymi kierowcami? (Wprawdzie p. minister ostatnio krytykowal poblazliwosc sadow w tej kwestii, ale na razie widac ze ludziom specjalnie nie chce sie rezygnowac z laczenia alkoholu z prowadzeniem pojazdow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 11:03 aaaa:(((( Teraz to nie fajnie :((( Wyjechali z domu na dlugi weekend i nie worcili...:(((( Ostatnio w ogole sie boje chodzic po ulicach, ale na skos nie chodze w ogole, ale zeby zginac na chodniku????:(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix X. Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: 81.144.167.* 02.05.06, 17:23 To nie brawura kierowców jest głównym powodem wypadków ale stan polskich dróg. Jak się człowiek telepie przez wioski 50 km/h (a tam, gdzie zima była ostra 20 km/h, bo szybciej się po prostu NIE DA), to trudno się dziwić, że się potem spieszy. Ale nie szkodzi, dalej dyskutujmy, jak budować drogi, zamiast je rzeczywiście budować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Bzdury piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 21:03 Co za brednie. Gdyby ktokolwiek jezdził 20km/h to JAKIM CUDEM by sie zabił???? Chyba że kurna jeżdzisz tekturowym samochodzikiem. Wypadki są z powodu - głupoty - pijaństwa czyli po prostu KOMPLETNYM brakiem wyobraźni i odpowiedzialności. To co piszesz to takie brednie jakbyś napisał ze samochody są winne bo dają sie rozpędzić. Drogi winne, dziury winne. Palant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix X. Re: Bzdury piszesz IP: *.server.ntli.net 02.05.06, 21:34 OK, dla Ciebie pomału - pół drogi kolebiesz się przez wioski albo omijając dziury, to potem ciśniesz, żeby w jakimś rozsądnym czasie dojechać do celu. Spróbuj sobie kiedyś przejechać z Wrocławia do Warszawy nie przekraczając ani razu dozwolonej prędkości, może zrozumiesz o czym mówię. A jak nie, to już Twój problem... Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Bzdury piszesz 03.05.06, 22:15 Gość portalu: Felix X. napisał(a): > Spróbuj sobie kiedyś przejechać z Wrocławia do Warszawy nie przekraczając ani > razu dozwolonej prędkości, może zrozumiesz o czym mówię. W czym trudność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Bzdury piszesz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.06, 14:19 Jesteś potencjalnym mordercą. Mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowcabombowca Re: Bzdury piszesz IP: *.csuohio.edu 03.05.06, 15:06 dziury i zle drogi to tylko przyczyna 5% wypadków. brawura , nadmierna szybkość i POPISYWANIE się szczyli poniżej 25 r życia to jest problem! Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach 02.05.06, 21:35 Drogi nie naciskają na pedał gazu. Wiele jest fatalnych, to prawda. Nic nie usprawiedliwia kierowców jadących zbyt szybko, to zwykła głupota i nieodpowiedzialność. Wcześniej trzeba było wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix X. Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.server.ntli.net 02.05.06, 21:39 Powiedz to komuś, kto zarabia w ten sposób na życie. Nie jestem i nie byłem przedstawicielem handlowym, ale stan polskich dróg jest gorzej niż beznadziejny!!! Byłem we Wrocławiu na święta - przez całą Europę jechałem autostradą, która skończyła się pół kilometra za przejściem granicznym. Na dziurach za Wałbrzychem mało nie urwałem koła. Wyjedź jeden z drugim parę kilometrów za zachodnią granicę, to zrozumiesz, dlaczego mam takie zdanie o polskich drogach. Ba, za zachodnią - w Rumunii są lepsze drogi (wiem, bo jechałem)! Ja wiem, że za miłościwie panujących Kaczyńskich już niedługo wrócimy do tramwajów konnych i dyliżansów, ale nawet one muszą poruszać się po jakichś nawierzchniach, do jasnej Anielki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach 02.05.06, 22:31 Gość portalu: Felix X. napisał(a): > Powiedz to komuś, kto zarabia w ten sposób na życie. Co mnie obchodzi jego zarabianie, skoro naraża przez to moje życie. Może to samolubstwo, ale na moim bardziej mi zależy. Wiem że wiele dróg jest fatalnych. Wiem że tam gdzie natężenie ruchu pasuje do autostrady są wąskie szosy. Nie widzę w tym jednak żadnego usprawiedliwienia, co najwyżej wymówki. Da się jechać wolniej, mniej się niestety wtedy zarobi. Czy narażanie życia jest tego warte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Felix X. Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.server.ntli.net 02.05.06, 22:46 Nie twierdzę, że stan dróg jest wyłącznym powodem wypadków - ale nie da się zaprzeczyć, że gdyby drogi były lepsze, to i wypadków byłoby mniej (ergo, nie byłoby tragicznych weekendów na polskich drogach). Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach 02.05.06, 23:39 Gość portalu: Felix X. napisał(a): > (..) nie da się zaprzeczyć, że gdyby drogi były lepsze, to i wypadków byłoby > mniej Nie da się też zaprzeczyć, że gdyby ludzie jeździli rozsądniej to też wypadków byłoby mniej. W ten weekend pogoda była różna. Ile osób zwalnia bądź zwiększa odległości od poprzedzającego samochodu na mokrej jezdni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A-Team Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 17:58 Chciałem poruszyć jeszcze temat weekendowych akcji Policji. Po raz kolejny media trąbią, że są wzmożone patrole. Otóż kilka razy miałem okazję jechać przed długimi weekendami np. z Warszawy do Wrocławia i stwierdzam, że w takie dni Policji jest mniej lub wcale. Więcej kontroli jest w zwykłe dni. Ostatni przykład w miniony piątek: Międzyzdroje - Szczecin - Gorzów - Pniewy - Poznań - Konin - Sieradz - ok. Wielunia (585 km) ani jednego patrolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 21:31 Z treści artykułu wynika wprost ,że ŻADEN pijany lub nietrzeźwy kierowca nie spowodował ani jednego wypadku ani nawet kolizji, mimo, że złapano tych "pijaczków" niewiarygodnie wielu !!! Wszystkie wypadki (śmiertelne !!!) i kolizje spowodowali TRZEŹWI kierowcy !! To jest dopiero PRZERAŻAJĄCE !!! Wychodzi na to, że wypicie kielicha lub piwka przed wyjazdem powoduje WZROST bezpieczeństwa ruchu drogowego !!! Wypity poprostu jedzie ostrożniej bo wie , że jest wypity. Tak zresztą jeżdżą w Niemczech - tam każdy z Gasthofu wyłazi do swego VW po dwóch piwach i sznapsie i jedzie powoli i ostrożnie nach Hause !! No i "przestępstwo" zaczyna się dopiero od 0,8 promila. Niby jesteśmy w tej UE, a jakbyśmy w niej nie byli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Wypierd A ja powiem coś przekornego - IP: *.wroclaw.mm.pl 02.05.06, 21:31 Za ten najbardziej niebezpieczny w Europie ruch drogowy w Polsce winni są oczywiście przede wszystkim beznadziejnie durni polscy kierowcy, ale także POLICJA - kontynuatorka (niestety) tradycji milicji. Gdyby policja (a kiedyś milicja) z całą surowością, ale także sprawiedliwie, bez złośliwości i bez łapówek karała za każde wykroczenie drogowe, to WYTRESOWAŁABY głupoli na kierowców. Tak było i jest w wielu krajach europejskich (zwłaszcza w Niemczech). Moja znajoma Niemka, dość nieuważnie kiedyś jeżdżąca, jak zapłaciła 3 razy mandaty po 1000 € (za nieprzepuszczenie pieszych na przejściu) i skierowano ją na obowiązkowy powtórny kurs jazdy, to jeździ teraz jak szwajcarski zegarek - to zasługa policji. Jak jest u nas każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mAbZ Re: A ja powiem coś przekornego - IP: *.cm-upc.chello.se 02.05.06, 22:24 > na obowiązkowy powtórny kurs jazdy, to jeździ teraz jak szwajcarski zegarek - > to zasługa policji. Jak jest u nas każdy widzi. Widzę. W Polsce jest ZNACZNIE więcej kontroli policyjnych niż w Niemczech. Penitencjaryzm do niczego dobrego nie prowadzi. Jak widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Wypierd Jesteś w błędzie - IP: *.wroclaw.mm.pl 03.05.06, 00:32 przez kilka lat prawie na stałe mieszkałem z lewej strony Menu. Kontroli na drogach jest tam bardzo wiele, choć faktycznie tego nie widać (mnóstwo kamer, auta cywilne). W Polsce (jeżdżę bardzo dużo i widzę), to poza stałymi miejscami postoju radiowozów (postój to nie kontrol) i czasami łapankami na radar to nie ma praktycznie ŻADNEJ kontroli. Penitencjaryzm to nie to samo co ogólnie kara. A Ty masz lepszy pomysł? Może jakieś pogadanki i łagodne prośby o bezpieczniejszą jazdę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Jesteś w błędzie - ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 00:37 lepszym pomyslem niz kara jest zbudowanie drog Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Jesteś w błędzie - ? 03.05.06, 20:29 Gość portalu: B napisał(a): > lepszym pomyslem niz kara jest zbudowanie drog Oczywiście że tak. Ale po tych które są obecnie trzeba jeździć zgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem. BTW, ciekawe, czy są jakieś wyliczenia ile pieniędzy wpłynęło z tytułu podatku drogowego w cenie paliwa, a ile wydano na budowę i utrzymanie dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
anu_anu Re: Jesteś w błędzie - ? 03.05.06, 22:10 Sądzę, że są tu dwie rzeczy: 1. Na pewno są jakieś wyliczenia ile pieniędzy wpłynęło z tytułu podatku drogowego w cenie paliwa, a ile wydano na budowę i utrzymanie dróg. Pytanie - czy można je obejrzeć. 2. Drogi są jakie są - niezależnie od powodu tego stanu. I fakt ten trzeba brać pod uwagę podczas jazdy. Kodeks Drogowy też o tym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mAbZ Będą trupy bo kierowcy są bezkarni. IP: *.cm-upc.chello.se 02.05.06, 22:20 Będą trupy, póki kierowcy będą bezkarni. A bezkarność zapewnia im kretyńskie "wtargnięcie pieszego na pasy". Otóż kierowca powinien być zobowiązany do spodziewania się pieszych na przejściach dla pieszych. Każda kolizja z pieszym NA PASACH powinna być klasyfikowana jako wina kierowcy. Obojęctnie czy potrąci dziecko, ślepego, niedorozwiniętego, starą babcię czy nietrzeźwiego. Przejścia są dla pieszych. Ludzie nie powinni się czuć na nich intruzami. I nie powinni być zmuszeni do uciekania truchcikiem przed Panami Kierowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Będą trupy bo kierowcy są bezkarni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 00:37 bezkarni są ci, którzy kradną kasę przeznaczoną na drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Będą trupy bo kierowcy są bezkarni. IP: .2P1D* / 195.124.114.* 03.05.06, 10:09 tak jest w Niemczech, w Polsce potrwa to jeszcze pare lat zanim do tego dojrzejecie a poki co trup sciele sie gesto ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rider Re: Będą trupy bo kierowcy są bezkarni. IP: 80.54.200.* 03.05.06, 10:51 no tak, najlepiej na przejściu rozpalić grila...albo zatrzymać ruch aby odsikać ratlerka, który potem musi jeszcze powąchać swoją produkcje(sam przed nim stałem !) Rozumiem, że można wpychać sie na przejście, kiedy jedzie sznurek chamów i żaden sie nie zatrzyma, ale wchodzenie na przejście bez rozglądniecia sie i udawanie że nie widzi sie nadjeżdżającego samochodu (nagminnie czynione przez emerytów i gó..arzy-często z komórka) nie może być uznane za normę i prawidłowe zachowanie! równie dobrze można wtedy oskarżyć maszyniste pociągu o psychopatyczne morderstwo , ze nie wyhamował, przed kimś kto myślał, że zdąży. Odpowiedz Link Zgłoś
anu_anu Re: Będą trupy bo kierowcy są bezkarni. 03.05.06, 21:46 Pozwolę sobie zacytować Kodeks Drogowy. Sądzę, że zwykłe stosowanie się do niego by rozwiązało „problem” i z pieszymi, i z kierowcami. Art. 4. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba, że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania. ... Art. 13. 1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu MA PIERWSZEŃSTWO (podkreślenie moje) przed pojazdem. (…) Art. 14. Zabrania się: 1. Wchodzenia na jezdnię: a. bezpośrednio przed jadący pojazd, W TYM RÓWNIEŻ NA PRZEJŚCIU DLA PIESZYCH, b. spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi; 2. Przechodzenia przez jezdnię w miejscu o ograniczonej widoczności drogi; 3. ZWALNIANIA KROKU LUB ZATRZYMYWANIA SIĘ (podkreślenie moje) bez uzasadnionej potrzeby podczas przechodzenia przez jezdnię lub torowisko; 4. Przebiegania przez jezdnię; 5. Chodzenia po torowisku; 6. Wchodzenia na torowisko, gdy zapory lub półzapory są opuszczone lub opuszczanie ich rozpoczęto; 7. Przechodzenia przez jezdnię w miejscu, w którym urządzenie zabezpieczające lub przeszkoda oddzielają drogę dla pieszych albo chodnik od jezdni, bez względu na to, po której stronie jezdni one się znajdują. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Będą trupy bo kierowcy są bezkarni. 03.05.06, 21:58 Równiez jestem zdania, że kodeks reguluje wszystko jak trzeba. Gdy pieszy wchodzi na przejście na tyle wcześnie, że mogę swobodnie zahamować, to nie ma najmniejszego problemu, jego prawo. BTW, zapomniałaś napisać, że kierowca również musi zachować szczególną ostrożność przy przejściu dla pieszych, oraz o ZAKAZIE WYPRZEDZANIA PRZED PRZEJŚCIEM ORAZ OMIJANIA POJAZDU, KTÓRY ZATRZYMAŁ SIĘ ABY PRZEPUŚCIĆ PIESZYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
anu_anu Re: Będą trupy bo kierowcy są bezkarni. 03.05.06, 22:00 Oczywiście potwierdzam, kierowcy nie wolno tego robić. Odnosiłam się do siusiającego ratlerka :) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Będą trupy bo kierowcy są bezkarni. 04.05.06, 15:50 piast9 napisał: > Równiez jestem zdania, że kodeks reguluje wszystko jak trzeba. A moim zdaniem właśnie kodeks jest powodem niejednoznaczności. No bo niby pieszy ma pierwszeństwo na przejściu, a właściwie to tego pierwszeństwa nie ma. Słowo "pierwszeństwo" rozumiem w ten sposób, że jako _pierwszy_ mam prawo znaleźć się w pewnym miejscu. Jeśli już w tym miejscu się znajduję, to nie ma sensu mówić o pierwszeństwie. Tymczasem pieszy ma pierwszeństwo na przejściu, ale tylko pod warunkiem, że już się na tym przejściu znajduje. Wyobrażacie sobie analogiczne uregulowanie pierwszeństwa na skrzyżowaniu? Ze dopiero wtedy mielibyśmy na skrzyżowaniu pierwszeństwo, gdy na to skrzyżowanie już wjechaliśmy? Analogicznie do przepisów dla pieszych, mając teoretycznie pierwszeństwo (jadąc drogą główną) nie mielibyśmy prawa wjechać na skrzyżowanie bezpośrednio przed pojazdem teoretycznie nie mającym pierwszeństwa. Problem możnaby rozwiązać, dając w kodeksie pieszemu bezwzględne, a nie tylko teoretyczne pierwszeństwo na przejściu dla pieszych. Tak to funkcjonuje w wielu krajach. Tam kierowycy nie robią łaski przepuszczając pieszych, oni widząc pieszego tylko zbliżającego się do przejścia mają _obowiązek_ zatrzymać się i umożliwić mu przejście przez jezdnię. Pozdrawiam Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hummer O czym my tu mówimy. 08.05.06, 16:05 W Niemczech podchodząc do przejścia dla pierwszych samochody zatrzymują się. Sam się na tym łapię, że podchodzę zatrzymuję się i czekam kiedy będe mógł wejść na drogę. A tu kierowca patrzy na mnie ze zdziwieniem dlaczego się zatrzymałem? Chory jestem czy co? Przecież powinienem wejść bez zatrzymywania, a zatrzymanie to jego obowiązek. Do czasu jak u nas nie zmieni się myślenie kierowców na podobne ludzie będą ginać na pasach jak muchy. Według mnie na pasach winę zawsze ponosi kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Sobótki Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.greenlan.pl 02.05.06, 22:31 Właśnie się dowiedziałam, że dziś też zginął mąż mojej koleżanki, który wyjechał na lotnisko po syna wracającego z USA i.... nie dojechał. Łączę się z Grażynką w bólu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 09:13 A dla mnie bezkarni sa pijani kierowcy, bo jak policja za zlapanie takiego pijanego na drodze zabieraka auto i prawo jazdy, to by sie kazdy zastanowil kilkakrotniee czy chlac czy jechac. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach 03.05.06, 14:50 A jak chcesz to sprawiedliwie rozegrać z tym zabieraniem samochodów? A co jak będzie jechał pożyczonym? Albo np. gimbusem? Też mu zabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
anu_anu Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach 03.05.06, 22:06 A właściwie - dlaczego nie? Warto by wtedy myśleć komu się pożycza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu nu nu nu Re: Tragiczny weekend na dolnośląskich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 01:20 ty reprezntujesz tzw katolicki rozsadek, czyli cos przeciwnego do zdrowego rozsadku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno A moze by tak ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.05.06, 18:59 Najrozsadniej byloby zabrac prawo jazdy, a pojazd odstawic na okres zabrania prawa jazdy na przymusowy, platny parking. Pijany wlasciciel nie moglby z niego korzystac w okresie karencji. Jesli bylby to pojazd nie nalezacy do pijaka, to po zaplaceniu kaucji firma moglaby sobie taki pojazd zabrac. Gdyby pojazd zostal uzyczony przez osobe prywatna inna niz wlasciciel, kaucje rowniez trzeba byloby zaplacic. Nikt wiecej pijakowi nie pozyczylby samochodu. Firma tez. Bylby to bat na pijakow dzialajacy w kazdym przypadku. I nie byloby konfiskaty mienia, tylko zawieszenie mozliwosci korzystania z niego na jakis czas. I nareszcie na polskich drogach bylby spokoj. Pijakow nalezy bezwzglednie eliminowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Rzeczywiście tragiczny, ciągle lało! IP: *.magma-net.pl 03.05.06, 22:04 takiej pogody to od lat nie było. dobrze że chociaż 3 maj w miarę był.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: A moze by tak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 00:07 Gwarantuje Ci ze te parkingi byly by zaldowane samymi FSM 126p o wartosci 300 PLN za sztuke...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Jezdzisz z tego powodu "126" ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.05.06, 15:16 A tak powaznie. Bylby to niezly sposob na zbiorke zlomu. Odpowiedz Link Zgłoś