goudapl 13.02.08, 20:11 czy faktycznie musza likwidowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbydzio Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 13.02.08, 21:55 No pewnie, że muszą! A zwłaszcza tę krnąbrną SP6. Bo nie moze tak być, że garstka krzykaczy uparcie wstrzymuje rozwój uniwersytetu. Przecież działają w ten sposób na szkodę Bydgoszczy! Paraliżują też rozwój miasta, bo to przez nich Pan Prezydent musi tułać się po sądach zamiast skupić się na przyciąganiu inwestorów, poprawie komunikacji z Fordonem i budowie S5. Pan Rektor już tyle lat grzecznie prosi o budynek, to ile ma w końcu czekać? Przecież studenci nie będą jeździć i błądzić po całym mieście. A uczniowie "szóstki" zostaną rozesłani po okolicznych szkołach. Miejsce dla nich na pewno się znajdzie, a jak nie to Pan Prezydent zorganizuje miejsca w Łęgnowie. Jak bedą chcieli się spotkać i porozmawiać, to przecież mogą to zrobić np. na Nasza-Klasa.pl - Pan Prezydent też się tam zapisał i nawet zdobywa tam coraz więcej przyjaciół, więc nie ma obawy że dzieci stracą ze sobą kontakt. Zmiana nauczycieli i szkół w ostatniej klasie gdy są egzaminy też im wyjdzie na dobre - niech się uczą, że w życiu nie ma lekko, trzeba umieć dostosowywać się do zmian. Trochę stresu im nie zaszkodzi. A ich rodzice powinni się pytać zawczasu, jak będą ich zapisywać do gimnazjów, czy będzie ich szkoła działać przez te trzy lata czy nie. I najlepiej niech pytają o to bezpośrednio od razu we wszystkich uniwersytetach, tych bydgoskich i tych toruńskich, no i w Urzędzie Miasta. O nauczycieli też nie ma się co martwić - w końcu to oni tworzyli ten wysoki poziom SP6, więc na pewno będą przebierać w ofertach. A jak nawet w Łęgnowie nie znajdą, to przecież mogą zająć czymś innym, np pomysłami na promocję Bydgoszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
papa-0 Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 13.02.08, 22:07 to skandal! Dzieciaki z Powstańców Wielkopolskich będą musiały pokonać ruchliwe ciągi komunikacyjne! i tak: do SP 20 przez Chodkiewicza (tramwaje) i Kamienną; do SP 31 przez ul Skłodowskiej- Curie i to na wysokości ul. Sportowej gdzie jest słaba widoczność gdy S-C. przechodzi w Moniuszki (po otwarciu Galerii Focus Park ruch samochodowy w tym rejonie znacznie wzrośnie); wreszcie do SP 37 - najpierw trzeba pokonać rondo Wielkopolskie następnie przejść ul. Chodkiewicza, później tylko kawałek Gdańskiej (nie cieszący się dobrą sławą), a następnie koło SKUPU SUROWCÓW WTÓRNYCH prosto do szkoły! Jest jeszcze jedna szkoła w pobliżu: SP 14! Aż dziwne, że Wydział Edukacji na to nie wpadł! Przecież wystarczy pokonać ul. Wyszyńskiego! Zwykłemu obywatelowi pozostaje zadać pytanie naszej "drogiej" władzy: Mając powyższe na uwadze, do której ze szkół poślesz swoje dziecko? Ja z niecierpliwością czekam na odpowiedź, bo "pomoże" mi ona dokonać wyboru "najlepszej" szkoły dla mojego dziecka. ( a teraz opowieść na marginesie- ktoś, kiedyś podjął decyzję o takim, a nie innym umiejscowieniu Media Markt wychodząc z założenia, że jakoś to będzie! A jak się skończyło- tragicznie! Nie dla miasta, które jeszcze na tym dramacie zarabia- mandaty! W sumie gospodarna dycyzja!). Deklaruję wszelką pomoc wszystkim, którzy ucierpią na skutek decyzji o rozwiązaniu SP 6! Ja puszczę ukochane miasto z torbami gdy ucierpi moje dziecko!!! To kolejna próba rozwiązania SP 6! Pozostaje mieć nadzieję, że na próbie i tym razem się zakończy! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 14.02.08, 15:16 Widzicie SOLIDARNOśCIOWE oszołomy.Komuch Gomułka rzucił hasło "Tysiąc szkół na tysiąclecie" i wybudował 1000 szkół a teraz solidaruchy niszczą wszystko bo to komunistyczne-paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 13.02.08, 22:15 goudapl napisał: > czy faktycznie musza likwidowac? - no wlasnie...tez tak pomyslalem radca Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 14.02.08, 00:16 > czy faktycznie musza likwidowac? Nie muszą, ale zawsze łatwiej jest zlikwidować podstawówkę (nawet mimo protestów) niż rzeczywiście zadbać o rozwój szkolnictwa wyższego w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
4tech Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 14.02.08, 08:06 JASNE!!!!!!!????? SP 6 TO JEDNA Z NAJLEPSZYCH SZKOL PODSTAWOWYCH W BYDGOSZCZY, I JESTEM ZA NAUCZYCIELAMI I RODZICAMI MOWIACYM "NIE" LIKWIDACJI... DOMBROWICZ RAZEM Z REKTOREM UJK NIECH WYBUDUJA BUDYNEK DLA UNIWERKU.!!!!A NIE LIKWIDUJA SZKOLE PODSTAWOWA!!!!DOMBROWICZ WEZ SIE DO ROBOTY!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poklepywacz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 14.02.08, 11:18 widać już zapomnieli że dzięki sp6 młodzi, jeszcze bez tytułu magistrzy mogli się sprawdzić prowadząc próbne lekcje z dzieciakami Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 14.02.08, 12:44 Stopień mojej irytacji sięgnął zenitu, co skłoniło mnie do zabrania głosu. Jedynym uzasadnieniem istnienia tych szkół (zwłaszcza w odniesieniu do "6") jest determinacja rodziców, którzy chcą utrzymać te paraprywatne jednostki. W "6" znaczna ilość dzieci jest spoza rejonu i rodzice dowożą je na lekcje w kameralnych warunkach. Taka praktyka wskazuje na troskę seniorów o edukację latorośli i tym większa jest zatem ich determinacja w obronie istnienia szkoły. Łatwo też jest dowieść dzieciaki z Niemcza, czy Osielska do tej szkoły, bo potem je odebrać wracając do domu z pracy. Same plusy ! Warunki prawie jak w prywatnej szkole, a płacą za to inni. Zgłaszam swoje VETO w tej sprawie. Czas spojrzeć na problem z kalkulatorem w ręce. Czemu pozostała społeczność Bydgoszczy ma do tego dopłacać ? Jeżeli rodzicom tak zależy na utrzymaniu tej jednostki, niech sami sięgną do portfeli, zrobią zrzutę i niech wynajmą od Miasta obiekt i zatrudnią nauczycieli. Szkoda tylko, że nieudolne podejście do tego problemu władz sprawia, że działania likwidacyjne są nieskuteczne. Nigdy nie ma dobrego momentu na likwidację szkoły, ale przecież od lat ten problem jest nierozwiązany i rodzice, którzy posyłają dzieci do zagrożonych szkół czynią to na własne i dzieci ryzyko. Pozdrawiam U-widz Odpowiedz Link Zgłoś
bob.x Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 14.02.08, 13:30 ciekawe w ktorym wydziale MU pracujesz... tezy i uzasadnienia wypisz wymaluj Gazetka Ratuszowa ....jak sie domyslasz nie jest to komplement :) Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 08:01 Nie pracuję w UM i daleki jestem od akceptacji formy działań władz w tej sprawie (dałem temu wyraz, ale jak widać niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem tekstu, co jak można się domyśleć nie jest komplementem :-(). Gazety Ratuszowej nie czytam i nie wiem jaka jest tam argumentacja. Rozumiem także postawę rodziców, którzy za friko mają paraprywatną szkołę. Dzięki ich interesownej determinacji i przemyślanemu działaniu (przy bierności faktycznych sponsorów) szkoła jeszcze istnieje, co nie przynosi chluby Urzędowi. Tym niemniej liczy się interes ogółu i utrzymywanie tego rodzaju szkół jest szkodliwe. Dlaczego podatnicy mają posyłać swoje dzieci do gorszych szkół, po to by inni (np. osoby spoza gminy, nie będące tut. podatnikami) mieli możliwość edukowania dzieci w kameralnych warunkach? Reasumując, podtrzymuję swoje VETO. Szkoda tylko, że przedstawiono pub;licznie (chyba)symulacji, ile Miasto zaoszczędzi na likwidacji tych szkół. Gdyby to pokazano, to myślę, że zdecydowanie bardziej wzrosłaby liczba aktywnych zwolenników likwidacji tej szkoły. Pozdrawiam U-widz Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 08:51 Czegoś w twojej wypowiedzi nie pojmuję - dlaczego przeliczasz dobre wykształcenie dzieciaków na pieniądze. Przecież dla miasta taka podstawówka powinna być skarbem, chlubą i władze powinny zrobić wszystko by dobry poziom utrzymać a w inne podstawówki dorównać do tej. W końcu co jakiś czas zamieszczane są rankingi najlepszych szkół i warto taką mieć w swojej miejscowości. No chyba że chodzi o równanie w dół. Na posłaniu dzieciaków do dobrej podstawówki z tego co piszesz zależy rodzicom dobrze wykształconym no i chwała im za to że dbają o swoje dzieciaki. Z reszta każdy rodzic spoza rejonu może zapisać dziecko do SP6 - o żadnym zakazie nie słyszałem. Może teraz czas na rozwalenie dobrych LO – proponuję zacząć od przekazania budynków po Vi i I LO dla UKW. Dodatkowe budynki mu się przydadzą ;-) Jeśli zaś chodzi o UKW to niech lepiej zadba o to co już ma a nie wyciąga łapska po coraz to nowe budynki. Niech miasto lepiej to sprawdzi czy przypadkiem po tych budynkach które już UKW dostał nie hula wiatr. No chyba że sołtys B-szczy przygotowuje sobie ciepłą posadkę po zakończeniu kadencji bo po tym wszystkim co zrobił dla B- szczy i mieszkańców to na reelekcję nie ma najmniejszych szans Fanfaroni - były absolwent SP 6 - szkoły z ponad 75-letnią tradycją PS. SP 6 w żadnym wypadku nie może zostać zlikwidowana!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 12:56 Postaram się to wyjaśnić. W ramach publicznej oświaty należałoby zapewnić równy dostęp do edukacji. Nie ma tu miejsca na tworzenie elitarnych placówek de facto kosztem pozostałych. Powiesz, każdy może się tam zapisać, ale przecież są ograniczenia. Nie każdy rodzic może dowozić dziecko do szkoły i jest skazany na posłanie dziecka do szkoły rejonowej. Ta szkoła jest często gorsza, bo nie jest dofinansowana. Ale jak można dofinansować wszystko, skoro jest tego za dużo. Dofinansowanie większej szkoły może sprawić, że podniesie się w niej poziom wykształcenia. Zyska na tym większość a nie "skarby". I takie przeliczanie mnie interesuje, gdyż środki publiczne powinny być wydawane dla dobra publicznego, a nie nielicznej grupy, która potrafi się zorganizować i wymusić dalsze subwencje. Ponadto ilość dzieci w klasie nie stanowi gwarancji dobrego nauczania. To jest przede wszystkim uzależnione od nauczycieli i rodziców, i może być realizowane w większych szkołach. Dodatkowa kwestia - bardziej prowokacyjna, o znaczeniu ogólnym - czy dzieci spoza gminy winny mieć dostęp do gminnych jednostek szkolnych i przedszkolnych. Wszak są one dotowane przez Miasto, które nie czerpie korzyści z podatków płaconych przez rodziców (dochody czerpią ościenne gminy, w których zameldowani są rodzice). Jest to pewne nadużycie - gdy chodzi o poszerzenie granicy Bydgoszczy, to społeczności lokalne ościennych gmin mówią NIE (my nie chcemy mieć z Miastem nic wspólnego), ale jednocześnie chętnie korzystają z praw przysługujących mieszkańcom Bydgoszczy i w efekcie - z ich pieniędzy. O przeznaczeniu budynków się nie wypowiadam, bo temat nie jest dla mnie do końca jasny. Tym niemniej budynek "6" się wali i finansowanie jego remontu, gdy jednocześnie jest wyremontowana "37" byłoby kompletnym szaleństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
primabeauty Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 17:49 Tyś tu chyba zabłądzil zPRL-u.To już nie te czasy mamy woność wyboru.Ciężko pracując odaję temu państwu niemałe podatki i rozliczam się uczciwie z każdej złotówki.Jakim prawem moje dziecko nie może wybrać sobie takiej szkoły jaka mu się podoba tylko dlatego,że mam dom poza miastem.Powiem więcej nawet w komunie miałam kolegów ze wsi mimo,że chodziłam do szkoły w mieście.To wolny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 19:38 Właśnie coś w tym stylu chciałem też odpisać temu łebkowi powyżej ale mnie ubiegłeś :) Prawda jest taka ze rodzicom z marginesu jakich np. wiele na Londynku jest wsio rybka do której podstawówki dzieciaka poślą i nieważne z jakim wynikiem ją skończą czy co i z kim robi po lekcjach. Byle by szybko skończyły edukację a potem nauczyły się zawodu albo i nie i do roboty. Rodzić świadomy procesu kształcenia i wychowania będzie szukał najlepszej szkoły dla swojego dziecka, nawet kosztem dojazdu autobusem czy podwożenia samochodem. Ważne tu będzie tez to ilo osobowe będą klasy bo wiadomo im mniej osób tym jest większa szansa na indywidualne podejście do każdego dziecka. Gdy nauczyciel ma szanse poświecić więcej czasu nawet ostatniemu głąbowi to są duże szanse by byli z niego ludzie. Nauczyciel choćby był najlepszy w swoim fachu nie dotrze do każdego z uczniów w 37 osobowej klasie i powie ci to każdy student nawet 1 roku pedagogiki. No ale sołtys woli dzieciaki w klasach upychać jak sardynki w puszce i najlepiej na 3 zmiany dla oszczędności np. na grzaniu zimą. W imię pseudo wyrównywania szans równajmy wszystkich w dół. Czemu dzieciaki rodziców którym zależy na wykształceniu dziecka mają mieć lepiej niż magrines, trzeba wykształciuchów utemperować, a co! PS. Do dobrych bydgoskich LO chodzą też dzieciaki z Łabiszyna, Brzozy, Solca Kujawskiego, Szubina itp. Dla wyrównania szans też zakażesz im się kształcić? (to oczywiście pytanie do u-widz-a) Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 19:52 miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,4933043.html u nas się szkoły konsoliduje upychajac dzieciaki a u sasiadów zza miedzy buduje się nowe by dzieciaki nie chodziły na 2 zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 18.02.08, 07:56 No cóż, daleki jestem od PRL, ale postaram się to wyjaśnić, bo jak widzę są problemy ze zrozumieniem gospodarki wolnorynkowej (a niewiedza w tej sprawie zasłaniana jest PRL-em). Gmina czerpie dochody z różnorodnych źródeł, w tym dochody z tytułu podatków oraz subwencji. Jeżeli chodzi o subwencje, to państwo przerzuciło zadania w zakresie edukacji szkolnej i przedszkolnej na gminy, "rekompensując" im to subwencjami. Niestety, jak zwykle w tej sytuacji bywa, subwencje nie wystarczają na pokrycie wszystkich wydatków i gmina musi dokładać kasę pochodzącą z innych źródeł, w tym podatków. Dochody z tytułu podatków pochodzą przede wszystkim z: a) podatku od nieruchomości położonych na terenie gminy. b) udziału w podatku dochodowym od osób fizycznych od podatników mających miejsce zamieszkania na terenie gminy. Tym samym gmina nie czerpie wprost dochodów od podatników, którzy mają miejsce zamieszkania poza jej terytorium , a jednocześnie finansuje np. edukację ich dzieci (jeżeli zamiast posyłać do szkoły w gminie ościennej posyłają je do Miasta). Uprawnionym jest wniosek, że czyni to kosztem jej mieszkańców. A wolność wyboru jest przez Ciebie źle rozumiana. Wybór polega na tym, że mam opcję - prywatna - publiczna i podejmuję decyzję. A nie lobbuję, by publiczna była taka jak prywatna, ale za darmo. Proste i nic wspólnego z PRL. A propos, jak mnie pamięć nie myli, to za czasów komuny "6" była specyficzną szkołą, też "quasi elitarną", do której posyłali dzieci ówcześni milicjanci, bo sytuacja była niepewna w innych szkołach. Pozdrawiam U-widz Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 18.02.08, 08:53 Idąc twoim tokiem rozumowania, jeśli gmina jest taka biedna to niech nie przekazuje budynków UKW tylko je sprzedaje. Napiszesz że to pewnie przekładanie kasy państwowej z jednej do 2 kieszeni ale z punktu widzenia mieszkańców wcale tak nie jest. Kasa z takiej sprzedaży pozwoliła by choćby na załatanie dziur na Chodkiewicza czy ul. Glinki No ale wracając do meritum sprawy - jestem za tym by dzieciaki uczyły się w godnych warunkach i to wszędzie, nieważne czy to podstawówka w Fordonie czy na Londynku, czy w SP6. Dzieciaki w podstawówkach powinny uczyć się w klasach co najwyżej 26-cio osobowych na pierwszą zmianę. Chyba się ze mną w tym wypadku zgadzasz? Sołtys zamiast wszystkim dzieciakom zrobić lepiej, te które teraz uczą się w lepszych warunkach chce dorównać do tych które mają gorsze warunki, zamiast zadziałać wręcz odwrotnie. Jeśli zaś chodzi o te wspomnienia z PRL-u o których było na końcu twojej wypowiedzi to zupełnie się z tym nie zgadzam. Może takie były pozory w związku z tym że ta podstawówka znajdowała się naprzeciwko komendy Woj. MO i koszarów ZOMO i wjazd na ul. Poniatowskiego był tylko dla milicji i pojazdów docelowych. Ja w swojej klasie miałem tylko 2 kolegów z rodzin milicyjnych za to większość dzieciaków były z rodzin lekarzy, nauczycieli kilka z rodzin wojskowych. Ta "elitarność" wynikała może z faktu że między Chodkiewicza a Kozietulskiego oraz na Kozietulskiego były bloki z mieszkaniami służbowymi MO i wojska, niemniej i tak najwięcej dzieci było z ulic Poniatowskiego, Wawrzyniaka, Sułkowskiego oraz okolic Chodkiewicza w kierunku Gdańskiej gdzie dzieciaki stanowiły przekrój społeczeństwa. Jedno jest pewne - od zawsze była to podstawówka na wysokim poziomie i jakoś nikt nie czuł wpajania jedynie słusznej w tamtych czasach ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
primabeauty Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 18.02.08, 16:41 Co Pan z tą elitą,może należy zakasać rękawy,wziąć się do roboty,pobudować dom za miastem i wyleczyć z kompleksów. Mam jaszcze jedną sugestię: Kostek a może to Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 19.02.08, 10:31 Jak widać emocje nie sprzyjają rzeczowej dyskusji, a wycieczki personalne są poniżej wszelkiej krytyki. Dodam jednak, że zakasałem rękawy i płacę podatki od nieruchomości w Bydgoszczy. Kompleksów nie mam, a tym bardziej takich, które musiałbym leczyć poprzez błędne przypisywanie anonimowym forumowiczom tożsamości. > Co Pan z tą elitą,może należy zakasać rękawy,wziąć się do > roboty,pobudować dom za miastem i wyleczyć z kompleksów. Mam jaszcze > jedną sugestię: Kostek a może to Ty? > > Odpowiedz Link Zgłoś
primabeauty Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 18.02.08, 16:54 Jeszcze jedno,zapomniałam.U nas na wsi nie ma liceum,ani nawet zawodówki w zwiazku z tym moje dziecko ma powinno ( i wiele innych ) naukę na gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 19.02.08, 10:34 problem ten mogłyby rozwiązać bony edukacyjne, ale to już wykracza poza ten wątek. tym niemniej gmina, w której zamieszkuje dane dziecko mogłaby partycypować w kosztach jego edukacji w innej gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
michacha Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 14.02.08, 13:41 Kolejny miłośnik Prezydenta !!! Brawo, niech się przecież zajmuje Pan Prezydent niszczeniem dobrych małych szkół i dzieci a np. drogi niech sobie leżą-po co komu to(bo obwodnicę ;chyba-ale nie na pewno zbuduje centrala-nie miasto). Dwa budynki ,które UKW dostało od Pana Prezydenta do dziś niszczeją - zobacz była "kolejówka" i okolice placu wolności-Piękny widok!! TO ,że za rok przy szóstce będzie 7 bloków i 180 rodzin -to też nic. Pozdrawiam Pana serdecznie-szkoda że budżet się zawala z powodu 2 małych szkół... straszna sprawa. Szkoda tylko że nie podaje Pan konkretnej kakulacji, jeśli wogóle można kalkulowac dobro dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 08:10 Gratuluję zdolności logicznego i racjonalnego formułowania osądów. Na podstawie jednej mojej wypowiedzi nazwałeś mnie "Miłośnikiem Prezydenta". Brawo Spostrzegawczy Obserwatorze Michacha. Utrzymywanie sytuacji, w której do szkoły ma trafić kilkoro pierwszaków jest społecznie szkodliwe, niezależnie od postawy życzeniowej rodziców, którzy nie starają sie wyjrzeć poza czubek własnego nosa. Podejrzewam, że większość wiejskich szkół ma większy nabór (tam selekcję już wprowadzono i dzieciaki w znacznie gorszych warunkach docierają do szkół gimbusami i in. środkami transportu), aniżeli przeznaczone do likwidacji szkoły. Ekonomia jest prosta. Wyciąć niepotrzebne jednostki, by zasilić i umocnić resztę. Pozdrawiam U-widz Odpowiedz Link Zgłoś
bob.x Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 09:59 a ty jak widze kalkulator wraczke i.....zaslaniasz sie ekononia ...ok... to moze z innej beczki ..... moze tak do raczki wezmiesz ustawy ....i poczytasz sobie jakiego radzaju szkolnictwem z racji swoich kompetencji powinien zajmowac sie prezydent miasta ...... a nie ustawic sobie parawanik w postaci rozwoju miasta ....i za nim wycinac szkoly podstawowe i srednie ...gdzie on jest organem zalozycielskim i to nimi powinien sie zajmowac ...a nie robic prezenty UMK i UKW.... niech zacznie do wypelniania swoich podstawowych obowiazkow Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 13:03 Brak związku. Opowiadam się za likwidację nie z powodu konieczności przekazania budynków (choć przy ich stanie technicznym lepiej się ich pozbyć, aniżeli remontować), lecz z powodu nieefektywności tego przedsięwzięcia edukacyjnego, jakim jest szkoła bez uczniów. Błędem chyba jest to, że wyraźnie nie zadeklarowano, że dzięki likwidacji zaoszczędzi się określoną kwotę, która pozostanie w budżecie edukacji na dofinansowanie innych szkół (np. granty dla ciekawych inicjatyw pedagogicznych). W ten sposób realizowane były przepisy, które tutaj wywołano. Jako organizator edukacji podstawowej i średniej, gmina wina zapewnić przyzwoity jej poziom, co także wymaga uwzględnienia aspektów ekonomicznych, stanowiących także rezultat zmian demograficznych. Odpowiedz Link Zgłoś
michacha Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 10:27 Nadal nie uzyskałem odpowiedzi -ile zaoszczędzi budżet więc rozmowa z Panem o ekonomii nie ma sensu. Jeśli 180 rodzin ma mieć kilkoro pierwszaków to Biedny nasz Naród !! -Ekonomia jest prosta. Wyciąć niepotrzebne jednostki, by zasilić i umocnić resztę Mniemam ,że jest też Pan zwolennikiem drastycznych rozwiązań,to bardzo ludzkie podejście... Dyskusja nasza jest bezprzedmiotowa Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 13:08 Cóż, zatem należy ją zakończyć. Obrazuje to tylko postawę rodziców. Szkoła ma pozostać i tyle, nie interesuje nas reszta, dobro publiczne. Taka sarmacka prywata prowadziła do bardzo "korzystnych" rezultatów. Troska o to by publiczna kołderka przykrywała wszystkich odbierana jest jako coś nieludzkiego. Pozdrawiam U-widz Odpowiedz Link Zgłoś
primabeauty Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 10:59 Tam gdzie jest mowa o dzieciach nie ma mowy o oszczędnościach. Ich staranne wykształcenie i poczucie bezpieczeństwa powinno być największą troską nas wszystkich.Dzieci to przyszłość tego kraju.Stosunek do dzieci,osób starszych i zwierząt jest miarą poziomu i kultury społeczeństwa. Ciekawa jestem co Pan Prezydent przehandlował z Panami i Paniami Radnymi za 6-tkę. Wstyd mi,że żyję w takim kraju.Tak będzie dopóki polityką zajmować się będą sami nieudacznicy,którzy nic nie potrfią i na niczym się nie znają i dlatego pchają się do koryta. Fakt,że tylu rodziców dowozi dzieci do szkoły wiele kilometrów świadczy o jej poziomie.Miasto powinno dbać o takie perełki i robić wszystko,żeby takich szkół było jak najwiecej.Trudno się nie domyślić,że są to ludzie wykształceni,którym przyszłość ich dzieci jest droga i nie ma w tym nic złego.Naprawdę. Chociaż patrząc z perspektywy władz miasta trudno się dziwić.Dobrze wykształcone społeczeństwo to mądrze dokonywane wybory w przyszłości,a to nie wróży kariery politycznej naszym obecnym władzom. Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 13:16 Gdyby takie rozumowanie było siłą sprawczą działań faktycznych, wówczas należałoby stworzyć w Bydgoszczy, powiedzmy, 10 publicznych szkół elitarnych, dofinansowywanych, kameralnych itp. "perełek" oraz kilkadziesiąt szkół gorszych, zatłoczonych. Troskliwi rodzice woziliby dzieci do tych pierwszych, a "nietroskliwi" skazani byliby na te drugie. Gdzie wówczas byłaby ta troska o dzieci ? Taki model realizowania zadań przez gminę jest mi obcy i nie zyska mojej aprobaty.Uważam, że szkoły publiczne powinny mieć wszystkie identyczne warunki egzystencji, a o ich siłach powinny decydować kadra podejmująca inicjatywy i otrzymująca granty na ciekawe propozycje. A dla tych co za mało i chcą, by dzieci uczyły się w warunkach kameralnych pozostaje szkolnictwo prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
primabeauty Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 17:41 Głupie argumenty. Rodzice mają wybór,każdy może posłać dziecko do takiej szkoły jaka mu się podoba.Troska o dziecko jest wpisana w rolę rodzica i nie jest niczym nagannym.Wręcz przeciwnie. Jak świat światem byli rodzice którym zależy i tacy którym mniej i były lepsze i gorsze szkoły.Rzecz polega na tym żeby likwidować (jeśli trzeba likwidować wogóle) te gorsze tym samym dać większą szansę nawet tym dzieciom których rodzcom nie zależy,że trafią do tej lepszej.Prawda. Wydaje mi się,że zawsze należy równać w górę. Mam też wrażenie,że utrzymanie dobrej szkoły nie kosztuje więcej niż byle jakiej. Na koniec proszę się zastanowić Pan czy Pani ciągle ma tylko jeden argument,że 6-tkę trzeba zlikwidować,bo to za dobra szkoła.No przecież to się kupy nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 18.02.08, 08:34 Kompletne niezrozumienie. Nie chcę prowadzić dyskusji w konwencji "głupie" i "mądre" argumenty, ale sprostowania wymaga przypisywanie mi rozumowania, że "6" należy zamknąć, bo to dobra szkoła. A zatem dla jasności: opowiadam się za likwidacją szkół, wygasających z uwagi na mały nabór dzieci z REJONU. Utrzymywanie szkół, do których ma przyjść np. 8 pierwszaków jest ekonomicznie nieuzasadnione. Gdyby Prezydentem była inna osoba, wówczas temat ten już dawno byłby zamknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
primabeauty Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 18.02.08, 16:56 Gdyby prezydentem była inna osoba tego tematu wogole by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
an-rud Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 15.02.08, 22:00 - "Stopień mojej irytacji sięgnął zenitu, co skłoniło mnie do zabrania głosu." Mojej również. - "W "6" znaczna ilość dzieci jest spoza rejonu i rodzice dowożą je na lekcje w kameralnych warunkach.(...) Łatwo też jest dowieść dzieciaki z Niemcza, czy Osielska do tej szkoły, bo potem je odebrać wracając do domu z pracy. Same plusy ! Warunki prawie jak w prywatnej szkole, a płacą za to inni.(...) Rozumiem także postawę rodziców, którzy za friko mają paraprywatną szkołę.(...) Dlaczego podatnicy mają posyłać swoje dzieci do gorszych szkół, po to by inni (np. osoby spoza gminy, nie będące tut. podatnikami) mieli możliwość edukowania dzieci w kameralnych warunkach?" Skoro część rodziców przywozi dzieci przyjeżdżając do Bydgoszczy do pracy, to znaczy że pracują w bydgoskich firmach i instytucjach, a więc chyba też przyczyniają się również do jej rozwoju, czyż nie? Często robią zakupy, czyli zostawiają pieniądze w bydgoskich sklepach, marketach i innych super i hiper, które tak ochoczo lokuje nasz prezydent w centrum miasta nie zważając na utrudnienia komunikacyjne czy miejsca zabytkowe. - "W ramach publicznej oświaty należałoby zapewnić równy dostęp do edukacji. Nie ma tu miejsca na tworzenie elitarnych placówek de facto kosztem pozostałych." Zgadzam się. Dlatego sięgnij pamięcią, albo poszperaj w archiwach jak to było z całym szumem w sprawie likwidacji SP6, po to by rodziców dzieci z rejonu zniechęcić do zapisywania ich tutaj. Jakoś nie zauwazyłem by sąsiednie szkoły cierpiały z powodu SP6, zwłaszcza jak celowo zmniejszono jej obwód szkolny, urzędowo ograniczono zapisy do pierwszych klas i zabroniono tworzenia klas "zerowych". Zobacz co się dziś dzieje w przedszkolach tej dzielnicy. - "Tym niemniej budynek "6" się wali i finansowanie jego remontu, gdy jednocześnie jest wyremontowana "37" byłoby kompletnym szaleństwem." Kiedy byłeś ostatnio w budynku SP6 i co to znaczy że "się wali"? Czy jest przeznaczony do natychmiastowego remontu lub rozbiórki? Wcześniej używałeś argumentów jakbyś miał dyplom ekonomisty, później pedagoga, a teraz inspektora nadzoru budowlanego. - "Ekonomia jest prosta. Wyciąć niepotrzebne jednostki, by zasilić i umocnić resztę." Słowo "wyciąć" wskazuje jednoznacznie na twoje radykalne poglądy. Z punktu widzenia ekonomii ludzie przewlekle chorzy, nie wytwarzający dochodów (czyli już niepracujący) też osłabiają resztę?! Też ich należy wyciąć?! Był już ktoś w historii, kto myślał podobnie. Szkoła to nie jest fabryka z maszynami, nie sklep z towarem do przerzucania i upychania. Szkoła to nie jest tylko budynek - to jest cała społeczność: najważniejsze w niej dzieci, nauczyciele, rodzice i otoczenie szkoły. - "Opowiadam się za likwidację nie z powodu konieczności przekazania budynków (choć przy ich stanie technicznym lepiej się ich pozbyć, aniżeli remontować), lecz z powodu nieefektywności tego przedsięwzięcia edukacyjnego, jakim jest szkoła bez uczniów." O twojej wiedzy co do stanu technicznego szkoły już się wypowiadałem. Zastanawia mnie jednak to, że nikt nie myślał w Wydziale (niszczenia) Edukacji o zwiększeniu ilości dzieci w tej szkole, a wręcz odwrotnie - jak zniejszyć, by zlikwidować z powodów tzw. ekonomicznych. Wystarczyłoby dać "Szóstce" spokój, a miałaby nadkomplet. Nie o ekonomię tu chyba chodzi. - "...dzięki likwidacji zaoszczędzi się określoną kwotę, która pozostanie w budżecie edukacji na dofinansowanie innych szkół (np. granty dla ciekawych inicjatyw pedagogicznych)" Bardzo ciekawe... Socjalizm czy metoda Janosika? Nauczyciele "Szóstki" też zdobywają granty, nawet była Pani Dyrektor otrzymała, a następnego dnia z tych samych rąk dostała bilecik do Łęgnowa. - "Troska o to by publiczna kołderka przykrywała wszystkich odbierana jest jako coś nieludzkiego." Jeśli jesteś tak zatroskany o tę publiczną kołderkę, to zajrzyj jeszcze w inne miejsca, które powinny być przez nią okryte. Jak na razie widzę, że z Twojego punktu widzenia SP6 jest źródłem największych strat w finansach Bydgoszczy. Przez nią miasto nie pozyskuje inwestorów, UKW nie rozwija się, i wiele jeszcze innych, które większośc bydgoszczan może tu wskazać. Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: Dwie podstawówki będą zlikwidowane! 18.02.08, 08:30 an-rud napisał: > > Skoro część rodziców przywozi dzieci przyjeżdżając do Bydgoszczy do > pracy, to znaczy że pracują w bydgoskich firmach i instytucjach, a > więc chyba też przyczyniają się również do jej rozwoju, czyż nie? > Często robią zakupy, czyli zostawiają pieniądze w bydgoskich > sklepach, marketach i innych super i hiper, które tak ochoczo lokuje > nasz prezydent w centrum miasta nie zważając na utrudnienia > komunikacyjne czy miejsca zabytkowe. DOCHODY MARKETóW I ZOSTAJą W BYDGOSZCZY, LECZ DO W-WY, GDZIE MIESZCZą SIę SIEDZIBY SIECI. OGóLNY WPłYW NA ROZWóJ - POśREDNI. UTRUDNIENIA KOMUNIKACYJNE - BRAK ZWIąZKU ZE SPRAWą. > > Zgadzam się. Dlatego sięgnij pamięcią, albo poszperaj w archiwach > jak to było z całym szumem w sprawie likwidacji SP6, po to by > rodziców dzieci z rejonu zniechęcić do zapisywania ich tutaj. Jakoś > nie zauwazyłem by sąsiednie szkoły cierpiały z powodu SP6, zwłaszcza > jak celowo zmniejszono jej obwód szkolny, urzędowo ograniczono > zapisy do pierwszych klas i zabroniono tworzenia klas "zerowych". > Zobacz co się dziś dzieje w przedszkolach tej dzielnicy. > > > Kiedy byłeś ostatnio w budynku SP6 i co to znaczy że "się wali"? Czy > jest przeznaczony do natychmiastowego remontu lub rozbiórki? > Wcześniej używałeś argumentów jakbyś miał dyplom ekonomisty, później > pedagoga, a teraz inspektora nadzoru budowlanego. WIDZIAłEM Z ZEWNąTRZ, NIE WYGLąDA ZACHęCAJąCO. PORWóNANIE Z BUDYNKIEM "37" WYGLąDA DRUZGOCąCO. > > - "Ekonomia jest prosta. Wyciąć niepotrzebne jednostki, by zasilić i > umocnić resztę." > > Słowo "wyciąć" wskazuje jednoznacznie na twoje radykalne poglądy. Z > punktu widzenia ekonomii ludzie przewlekle chorzy, nie wytwarzający > dochodów (czyli już niepracujący) też osłabiają resztę?! Też ich > należy wyciąć?! Był już ktoś w historii, kto myślał podobnie. Szkoła > to nie jest fabryka z maszynami, nie sklep z towarem do przerzucania > i upychania. Szkoła to nie jest tylko budynek - to jest cała > społeczność: najważniejsze w niej dzieci, nauczyciele, rodzice i > otoczenie szkoły. ARGUMENT DEMAGOGICZNY, A SUGESTIE Z NIEGO PłYNąCE PONIżEJ WSZELKIEJ KRYTYKI. JEżELI MAMY SIę TRZYMAć PRZYKłADU SZPITALA, TO CZYńMY TO RZETELNIE I TRZYMAJMY SIę ANALOGII. TAK JESTEM ZA LIKWIDACJą SZPITALA, GDY OKAZUJE SIę, żE W DANEJ MIEJSCOWOśCI Są DWA, A CHORYCH "WYSTARCZA" NA JEDEN. > > - "Opowiadam się za likwidację nie z powodu konieczności przekazania > budynków (choć przy ich stanie technicznym lepiej się ich pozbyć, > aniżeli remontować), lecz z powodu nieefektywności tego > przedsięwzięcia edukacyjnego, jakim jest szkoła bez uczniów." > > O twojej wiedzy co do stanu technicznego szkoły już się > wypowiadałem. Zastanawia mnie jednak to, że nikt nie myślał w > Wydziale (niszczenia) Edukacji o zwiększeniu ilości dzieci w tej > szkole, a wręcz odwrotnie - jak zniejszyć, by zlikwidować z powodów > tzw. ekonomicznych. Wystarczyłoby dać "Szóstce" spokój, a miałaby > nadkomplet. Nie o ekonomię tu chyba chodzi. WYSTARCZYłOBY, BY RODZICE ZAWIąZALI STOWARZYSZENIE I WYNAJęLI BUDYNEK OD MIASTA (JESTEM ZA, NAWET ZA SYMBOLICZNY CZYNSZ) > > - "...dzięki likwidacji zaoszczędzi się określoną kwotę, która > pozostanie w budżecie edukacji na dofinansowanie innych szkół (np. > granty dla ciekawych inicjatyw pedagogicznych)" > > Bardzo ciekawe... Socjalizm czy metoda Janosika? > Nauczyciele "Szóstki" też zdobywają granty, nawet była Pani Dyrektor > otrzymała, a następnego dnia z tych samych rąk dostała bilecik do > Łęgnowa. JAK łATWO LUDZI ODSYłAć DO SOCJALIZMU. SYSTEM JANOSIKOWY JEST CO DNIA, SKORO NIEZALEżNIE OD PłACONYCH PODATKóW UZYSKUJESZ TO SAMO. tYM NIEMNIEJ POSIłKOWANIE SIę TYM ODWOłANIEM W SPRAWIE SZKół JEST KOMPLETNIE NIETRAFIONE, CHYBA, żE JANOSIK ZABIERAł BIEDNYM I DAWAł BOGATYM, ALE TO CHYBA NIE TAK BYłO. > > - "Troska o to by publiczna kołderka przykrywała wszystkich > odbierana jest jako coś nieludzkiego." > > Jeśli jesteś tak zatroskany o tę publiczną kołderkę, to zajrzyj > jeszcze w inne miejsca, które powinny być przez nią okryte. Jak na > razie widzę, że z Twojego punktu widzenia SP6 jest źródłem > największych strat w finansach Bydgoszczy. Przez nią miasto nie > pozyskuje inwestorów, UKW nie rozwija się, i wiele jeszcze innych, > które większośc bydgoszczan może tu wskazać. > > > WNIOSEK, żE UWAżAM 6 JAKO źRóDłO NAWIęKSZYCH STRAT W BYDGOSZCZY JEST KOMPLETNIE NIEUPRAWNIONY I NIELOGICZNY. jEżELI MAM ZABRAć GłOS W TEJ SPRAWIE, TO TWIERDZę, żE NIEROZWIąZYWANIE TAKICH PROBLEMóW JAK "6" PRZYCZYNIA SIę M.IN. DO KOMPLETNEGO ZASTOJU MIASTA. Odpowiedz Link Zgłoś
mosee A jak tam budynki po liceum nr 16, ktore miasto mi 14.02.08, 15:03 A jak tam budynki po liceum nr 16, ktore miasto mialo przekazac UTP panie Dombrowicz? Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz wnioski 18.02.08, 08:17 Niniejsza dyskusja potwierdza stopień mobilizacji rodziców dzieci chodzących do "6", ale jest to zrozumiałe, jeżeli przyjrzymy się profilowi czytelnika "GW". Są to osoby, które niewątpliwie troszczą się o edukację swoich dzieci, co stawiają na pierwszym miejscu, nie bacząc na interes publiczny (tym bardziej, jeśli jest to interes publiczny gminy, w której już nie mieszkają). Interes dzieci jest najważniejszy mówicie, ale rozumiecie przez to interes swoich dzieci i często swoją wygodę (patrz uwagi o dowożeniu dzieci do szkoły) Kuriozalnym jest argument, że o sile szkoły decyduje przede wszystkim ilość dzieci w klasie. To oczywiście pomaga, ale nie jest decydujące. W najlepszej bydgoskiej podstawówce do klas chodzi więcej dzieci niż w szóstce. Źródłem sukcesu jest kadra pedagogiczna i współpraca rodziców. Upychanie dzieci w innych szkołach to także mit. W większości szkół, za sprawą niżu, uczy się daleko mniejsza ilość dzieci, aniżeli to dawniej bywało. Różnica wynosi nawet kilkadziesiąt procent. W sąsiadującej z "6" szkole nr 37 ilość edukowanych dzieci istotnie się zmniejszyła i bez problemu można byłoby przyjąć dzieci z rejonu szóstki, które uczyłyby się w daleko lepszych warunkach bytowych. Gdyby Prezydent miał więcej autorytetu i konsekwencji w działaniu, to z pewnością temat byłby już dawno zamknięty. Niestety nie dał powodu 9delikatnie to ujmując), by mieszkańcy mu zaufali i zdecydowana rzesza osób pozostaje bierna, choć sprawa ich bezpośrednio dotyczy. Sposób realizacji tego celu też nie był bez znaczenia. Zorganizowana grupa rodziców jest w stanie przedłużać agonię de facto kosztem dzieci z innych szkół. Jeżeli wasze dzieci skończą tę szkołę, to Wasza optyka zmieni się diametralnie. Pozdrawiam U-widz Odpowiedz Link Zgłoś
fanfaroni Re: wnioski 18.02.08, 09:04 u-widz napisał: > Niniejsza dyskusja potwierdza stopień mobilizacji rodziców dzieci chodzących do > "6", ale jest to zrozumiałe, jeżeli przyjrzymy się profilowi czytelnika "GW". S > ą > to osoby, które niewątpliwie troszczą się o edukację swoich dzieci, co stawiają > na pierwszym miejscu, nie bacząc na interes publiczny (tym bardziej, jeśli jest > to interes publiczny gminy, w której już nie mieszkają). Ale dowaliłeś. Ja nadal mieszkam w naszej gminie i moje podatki wpływają na jej konto. Co do tej podstawówki jestem na tyle prezkonany na "+" że nawet jakbym mieszkał w Fordonie to bym wybrał właśnie tą podstawówkę dla dziecka (na razie jest jednak nie w wieku szkolnym a do czasu gdy juz w takowym bedzie przy uporze Sołtysa SP6 zostnie juz zlikwidowana) > Jeżeli wasze dzieci skończą tę szkołę, to Wasza optyka zmieni się diametralnie. > Niestety nie trafiłeś. Kilka lat temu było 75 lecie tej szkoły i była okazja do spotkania ze znajomymi, stawiła sie prawie cała moja klasa, niktórzy przyjechali nawet z innychmiast i nadal cieszą się że SP 6 funkcjonuje i jest ten sam fajny klimat co za naszych dawnych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
an-rud Re: wnioski 18.02.08, 15:11 Nie wiem jaki u-widz ma interes w likwidacji szkoły SP6, skoro aż tak mocno zaangażowany jest w tym temacie. Nawet innymi sprawami związanymi z wydatkowaniem gminnych pieniędzy nie widać by był zainteresowany. Nie widzę zatem sensu dalszej dyskusji z kimś, kto albo nie zna sytuacji z ostatnich kilku lat, albo udaje, że nie zna, a zależy mu tylko na wyeksponowaniu negatywnych skutków polityki prowadzonej przez UM i prezydenta wobec SP6. A jeśli o ekonomię chodzi, to w takim razie zapytam: po co UM Bydgoszczy zatrudnił własnych listonoszy? Podobno dla oszczędności - i bardzo dobrze. Dlaczego więc otrzymałem dziś dwa jednakowe listy z Wydziału Edukacji podpisane przez dyrektora Sajnę? Jeden został mi doręczony przez gońca ratuszowego za potwierdzeniem odbioru, a drugi zupełnie identyczny po 2 godzinach przyniesiony jako polecony przez listonosza Poczty Polskiej? Obydwa z tą samą datą napisania 13.02.2008 informują mnie o zamiarze likwidacji szkoły nr 6. Czy to ma być ta oszczędność? A może trzeba dwa razy dobitnie powtórzyć rodzicom, że w końcu przegrali... Odpowiedz Link Zgłoś
u-widz Re: wnioski 19.02.08, 10:28 Wywołany do tablicy wyjaśniam: mam taki sam interes w likwidacji szkoły, jak liczba osób równa: liczba mieszkańców Bydgoszczy - uczniowie "6" i ich rodzice - nauczyciele "6". Wynik tego działania jest dosyć wysoki. Nie jestem mocno zaangażowany, lecz wypowiedzi są bardzo jednostronne, gdyż choć dotyczy to większości, nikomu nie chce się zabrać głosu. natomiast słychać jedynie krzykliwą mniejszość. Zatem dla utrzymania pozorów równowagi postanowiłem zabrać głos. Wątek dotyczy jednego tematu i wprowadzanie innych, odległych tematycznie byłoby niespójne logicznie i błędne. Niestety niektórzy forumowicze ponad wyważoną dyskusję stawiają tzw. bigos, wszystko wymieszać i nic dobrze nie omówić. Jeśli ta dyskusja miałaby zmierzać w tym kierunku, to ja też nie widzę sensu. Wniosek zawarty w ostatnim zdaniu pierwszego akapitu nie wypływa z żadnych przesłanek, a wręcz jest sprzeczny z treścią zdań go poprzedzających. Odpowiedz Link Zgłoś