Dodaj do ulubionych

V LO: prof. dr Szalla - emerytura

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.01, 19:31
Z głębokim żalem zawiadamiam, iż szanowany przez piątkowiczów profesor Wiesław
Szalla odszedł na emeryture. Wszyscy piątkowicze pamiętający profesora (w końcu
doktorat z WFu to nie byle co ;) ) mogliby przypomnieć jego hasełka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Freeride Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydgoski.pl 26.07.01, 20:56
      szkoda.

np. "Proszę państwa na boisko wkracza Burak (nazwisko) - nadzieja pomorskiej
      koszykówki!"
    • Gość: Freeride Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydgoski.pl 26.07.01, 21:00
      albo:
      -Burak, czy ty umiesz osiagnąć chociaż wyskokość odrzutową? (podczas meczu w
      siatkę)
      -A co to jest panie profesorze?
      -To jest wtedy Burak, jak usiądziesz na podłodze, pierdniesz a siła odrzutu
      podniesie cię do góry...
    • Gość: fin Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.atr.bydgoszcz.pl 28.07.01, 09:02

"Ty (nazwisko) obracasz się jak wieżyczka w ruskim czołgu"
    • Gość: krancik Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.01, 23:26
      Naprawdę szkoda, to był naprawdę super facet, aż łza się w oku kręci jak
      człowiek przypomni sobie pierwszą rozgrzewkę-przewroty, wiszenie na
      drabince:ACH!!!!
      -kto pamięta tz premie...skoki zajęcze do okoła sali, ale fajowo!
      Naprawdę mam do tego pana WIELKI SZACUNEK, facet z historią
    • Gość: fin Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.atr.bydgoszcz.pl 30.07.01, 09:38
      Gość portalu: krancik napisał(a):
      > -kto pamięta tz premie...skoki zajęcze do okoła sali, ale fajowo!

Raczej: kto ich nie pamięta :)
      No i oczywiscie "dokształty" z w-f, genialny pomysł.

> Naprawdę mam do tego pana WIELKI SZACUNEK, facet z historią

Tak, Wiechu to facet, który kocha swoją pracę. Razem z Mańkiem zawsze byli symbolami V. Inni nauczyciele się
      zmieniali, a oni zawsze na posterunku.

• Gość: sarani Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.chemnet.com.pl 30.07.01, 10:44
      Jak to się dziwnie zmienia podejście do rzeczy wraz z upływem czasu :)))
      Pobierając nauki w V liceum z ust chłopców słyszałam jedynie złorzeczenia, żeby
      nie powiedzieć bardziej dosadnie ;) A teraz proszę: historia, szacunek i łezka
      w oku. Dziwne to nieco ale sympatyczne :) I potwierdza popularne przysłowie, że
      czas leczy rany. Pozdrawiam wszystki piątkowiczów :)
    • Gość: japist Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.torun.dialup.inetia.pl 30.07.01, 17:02
      Gość portalu: sarani napisał(a):

> Jak to się dziwnie zmienia podejście do rzeczy wraz z upływem czasu :)))
      > Pobierając nauki w V liceum z ust chłopców słyszałam jedynie złorzeczenia, żeby
      >
      > nie powiedzieć bardziej dosadnie ;) A teraz proszę: historia, szacunek i łezka
      >
      > w oku. Dziwne to nieco ale sympatyczne :) I potwierdza popularne przysłowie, że
      >
      > czas leczy rany. Pozdrawiam wszystki piątkowiczów :)

Ja, niestety, wspominam Pana Profesora jako gbura, postać raczej prostacką
      (np.: "od smrodu-w szatni-jeszcze nikt nie umarł..." - zakazując otwierania
      okien) i bez polotu. Ale to było w latach 70-tych... Może później "wyrobił się" ?
      Przepraszam, że piszę to akurat, gdy odchodzi na zasłużoną emeryturę, ale mam
      nadzieję, że nie oczekiwałby wyłącznie peanów na swoją cześć. Był sprawiedliwy.
    • Gość: cantor Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: 213.76.148.* 25.08.01, 11:36
      prof. Szalla sam wymyslil dla mnie przezwisko, ktore
      przetrwalo cztery lata ( i trwa nadal). Brzmi ono:
      KANTOR, bo ponoc wywijalem tance w stylu Kantora
      podczas meczu w kosza... Zebym nie mial zlych skojarzen
      trosze je przerobilem.
      Moje ulubione haslo p. prof. to "Spoldzielnia spolem
      czy drzemolem", ale mial ich mnostwo, wiec kazdy w-f
      poza cierpieniami przynosil zawsze mnostwo smiechu.
      I wcale nie uwazam, ze to prostak. Raczej uczyl nas
      wszystkich szacunku, odpowiedzialnosci i wytrwalosci.
      Choc czasem przeginal...
    • Gość: yogi Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.krobia.sdi.tpnet.pl 26.08.01, 20:06
      Powiem krótko: to już nie będzie ta sama "PIĄTKA"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: qwas Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.ga.gda.pl 01.09.01, 23:45
        Gość portalu: yogi napisał(a):

> Powiem krótko: to już nie będzie ta sama "PIĄTKA"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgadzam się, to już nie będzie ta sama piątka. Pod maską gbura potrafił
        wychowywać nas na porządnych ludzi.

• Gość: Axon Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 14:14
          "Jedną ręką to se możesz... nasikać na ręce" :)
          Tak naprawdę to dopiero po kilku latach po skończeniu V-ki, doceniłem jak wiele
          zawdzięczam(y) temu Wielkiemu człowiekowi. Mimo niepowodzeń i bólu, który
          spotkał mnie po drodze od rozpoczęcia do już prawie skończenia studiów ( koniec
          końców medycznych), upór, wytrwałość i pokonywanie własnych słabości, których
          nauczyłem się na jedynych w swoim rodzaju treningach, stały się podstawą mojego
          końcowego sukcesu.
          Tak dużo teoretycznej wiedzy przekazanej w liceum zapomnieliśmy, jednak lekcji
          życia Pana Profesora nie można i nie wolno zapomnieć.
          Dziękujemy
    • Gość: Michal Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: 207.176.147.* 04.09.01, 18:45
      Ja pamintam, go jeszcze ze szkoly podstawowej, pozniej spotkanie w V.
      Co tam slychac z Mankiem
    • Gość: Elk Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: 192.168.180.* / 192.168.202.* / *.121.135.226.host.de.colt.net 07.09.01, 12:54
      A propos hasel, recepta na slynny bieg na 3km: "-Najpierw, panowie, sprintem a
      potem - jak Bozia da!"

Wielki to czlowiek i niech mu emerytura lekka bedzie!
    • Gość: Urlich Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.01, 20:18
      Nigdy nie zapomnę jego powiedzonka "Do budy" To był standart.
    • Gość: Mario 70 Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.ic.net.pl 06.11.01, 16:16
      • Gość: Mario 70 Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.ic.net.pl 06.11.01, 16:18
        Wszedłem na Wasz wątek z ciekawosci i muszę przyznać, że dla tych wszystkich
        powiedzonek Profa warto było. Dziś juz chyba nie ma takich nauczycieli.
        Pozdrawiam. Elektronik 1991.
    • Gość: Mirek Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.pppool.de 06.11.01, 20:43
      Pamietam go jeszcze z lat 1974-78. Grlem w siatkowke w reprezentacji szkoly.
      Jak ten czas leci.
    • Gość: bugal Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: 10.10.2.* 15.11.01, 10:07
      oprocz wielu dobrych tekstow pamietam i ten, ktory w zwiezly sposob opisywal
      zasady korzystania z prysznicow po lekcjach WueFu:
      "puszczam wode na 5 minut i jak ktos nie zdazy sie w tym czasie wykapac, to
      bedzie z namydlona dupa latal po szkole!"
      pozdrawim wszyktich ex-five!
    • Gość: Łukasz P Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.zachem.com.pl 16.11.01, 13:15
      Pamiętam jak na jednym z pożegnań IV klas profesor Szalla zasiadł do pianina
      wystawionego na sali gimnastycznej i zaczął grac jakiś standard jazzowy...
      Byłem w totalnym szoku, nie ja jeden zresztą. Super facet, ale w kość na WF-ie
      nam wszystkim dawał...
      Pozdrawiam wszystkich absolwentów 5-ki, szczególnie tych z roku 94
      Łukasz P.
      • Gość: ala Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.chello.pl 21.11.01, 11:01
        a to drodzy koledzy "to mają być mostki? to są kładki dla
        ruskich/serbskich/czeczeńskich (w zależności od aktualnych wydarzeń
        politycznych) partyzantów!!!"
      • Gość: CarTon Re: V LO: Lupa? :-) IP: *.mis 09.04.02, 07:25
        Łukasz P. czyli Lupa? ;-)
        • Gość: Lupa Re: V LO: Lupa? :-) IP: 217.8.178.* 19.08.02, 12:00
          Gość portalu: CarTon napisał(a):

> Łukasz P. czyli Lupa? ;-)

Nie, Łukasz P. to nie Lupa.
          Lupa to ja, a o co chodzi? Nie kojarze CarTona,
          ale pozdrawiam fanów Szali, a szczególnie jego wychowanków.

Hasło dnia: białe spodenki.

Lupa
          • Gość: Maks Re: V LO: Lupa? :-) IP: *.iweb.pl 27.08.03, 16:55
            Lupa?

Jeżeli to ten sam Lupa, o którego mi chodzi to daj znać.
            mariuszs@o2.pl. Czekam na kontakt.

Mariusz Staszak
      • Gość: Maks Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.iweb.pl 27.08.03, 16:53
        Czyżby Łukasz P. to Łukasz Pawełczyk? :) Jeżeli tak, to pozdrówka i mój adres:
        mariuszs@o2.pl. Czekam na kontakt.

Mariusz Staszak
    • baxter1 Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura 19.12.01, 23:03
      Kiedyś " Wiechu" kazał nam ( było nas 16 -tu ) na SKS-ie ustawić w rządku 15 -
      5kg lekarskich i 1 - 3 kg. Kazał potem biegać naookoło nich i potem na gwizdek
      każdy łąpie swoją. Oczywiście mnie przypadła ta mała. " Wiedziałem, ze weźmiesz
      najmniejszą- powidział, mam tu coś dla ciebie i wyjmował monstrualną lekarską ,
      miała chyba z 8 kg! A potem jumpin' dookoła sali. Umieraliśmy ze śmiechu.
      a hasła : np. za granie w nogę przed lekacją na sali : 1) wolisz 2 czy
      nieobecność. albo po niudanym zagraniu : " Dla niewidomych jejst piła
      toczona,itd, itp...

Aha dzięki niemu odnosłem swój jedyny sukces sportowy : 3 x rok po roku
      mistrzostwo szkół średnich w siatkę. Kończyłem V w 1986.
    • Gość: Bałutek Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 19:50
      Żałujcie gówniarzeria - odszedł wielki pedagog... Nazywał nas: "Aborygeny jedne".
      Byłem niemal na każdym dokształcie, gdy podczas jednego z nich zwichnąłem nogę,
      zapłacił za taksówkę... V-tka już nie będzie taka sama. Nie zapomnę, jak na
      pierwszy ogień rzucał biednego Grzesia w okularach (geniusz historyczno-
      wosowski): "Grzesiu, bierz go!" Jedno jest pewne - z beztalencia koszykowego w
      klasie II - podawano mi już piłki w klasie IV, ha ha... Czego chcieć więcej.
      Matura '97 - żyje ktoś jeszcze (w Polsce lub zagranicą)??? Pisać!Pozdrawiam
      Bartka K. i Jacka P. marcinjb@yahoo.com

• Gość: e-gen Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 21:43
      Wychowanie fizyczne w \/ L.O., kto tego nie przeszedł nie zrozumie; cóż teraz
      zostaną tylko wspomnienia po WIELKIM pedagogu; współczuję młodym rocznikom, że
      nawet nie posmakują tego co dla nas było chlebem powszednim...
      Pozdrawiam; kolega z drużyny, która w ’96 zdobyła podwójną koronę 5-ki.
      Ps.1
      - „To jest koszykówka czy taniec godowy koczkodanów?”
      - „Bambaryło jeden!”
      - „Panie Profesorze czy można iść na salę?” odpowiedź: „A macie drabinę?”
      Ps.2
      Specjalne pozdrowienia dla kumpla, który w drugiej klasie na hasło „3 sekundy!”
      usiadł na ten czas na MUFLONIE;
    • Gość: V-power Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 18:55
      Pamiętam jego komentarze przy grze w siatkówkę:
      "No!! - odnużem ruszyłeś?", "cichym mijała go lotem", "jezioro łabędzie" no i
      klasyki wszechwuefów "No i jak tam szczurki błotne ?" i "Ty Iksiński po takich
      podrygach to już możesz wziąć banana i na agawę"(za moich czasów przed salą W-F
      rosła duża agawa. Pozdrawiam serdecznie Pana Profesora. Matura `89 (ostatnia za
      komuny)
    • Gość: margot Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 01:26
      Jaka szkoda, że laski nie miały z nim w-fu ( z wyjątkiem koszykarek pardon) -
      to by poszerzyło zakres hasełek. Przez jakiś czas kibicowałam męskiej drużynie
      siatki - warto było posłuchać:
      " A ty co - grasz w filmie udręka i ekstaza?"
      "Aptekarz" - gdy piłka trafiała w linię boiska
      "Cio, Burak - drogi nie znasz?" (po piłkę leakrską)
      "Czarni Białośliwie"

Moi koledzy z klasy i nie tylko w V występowali w głównych rolach na
      doksztłtach, a na studiach potrafili dokopać w siatę i w kosza cieniarzom.:-)

Ja też słyszałam jak Wiechu pogrywa na pianinie - grał lepiej ode mnie.

Margot, matura czasu przełomu 1989
    • Gość: CarTon Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.mis 09.04.02, 07:31
      A pamiętacie wymyśloną przez niego ocenę zero, czyli 1 w kółku? ;)
    • Gość: Kaczor Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydnet.com.pl 27.06.02, 19:14
      "Szufla Poczwórna"-po złym bloku przy siatce."Wiszą!"-jak proste może być
      polecenie zwisu na najwyższym szczebelku ulubionej
      drabinki.Starykaczor@msn.com Matura 1979,wych.J.Sz.M.Prof.Pakulska.Dajcie
      trochę kontaktów,dinozaury!
    • Gość: Adam Re: V LO: prof. dr Szalla - emerytura IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 14:50
      Ja pamiętam, że po kilku sprawdzianach miałem średnią ocen z wf coś na poziomie
      1,2 i to w czasie gdy skala ocen wynosiła 2 do 5. Wiem, że to teoretycznie nie
      jest możliwe, no chyba, że się dostanie kilka "zer" na sprawdzianach. No i
      wcele się tego nie wstydzę, bo "kto nie miał zer, niech pierwszy rzuci piłką
      lekarską:)".
      Zresztą, prof. Szalla stoswał zasadę, że "dokształt, ci wszystko wybaczy", więc
      uczciwie wyszedłem na 4.
      Nie zmienia to wszytsko faktu, że miał Gość klasę.
      Pozdrawiam
      Adam, matura 91

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka