nixodus 11.03.08, 10:50 Jest spital gdzie aby dać podwyżki lekarzą 40%, obniżyli wszystkim innym po 15%. I tak lekarz który zarabiał 6 netto zarabia teraz 8 500 netto, a sekretarka medyczna zarabiała 1100 netto a teraz 950 netto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
archiwumx3 Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajku 11.03.08, 11:45 Jak widać ryba psuje się od głowy. Chyba czas na likwidację izb lekarskich, lub przynajmniej znaczne ograniczenie ich kompetencji. Ludzi Ci mają poglądy rodem z epoki komunizmu i takie same wymagania wobec siebie i swoich współtowarzyszy. Najlepiej, czy się stoi czy się leży 10 tys. się należy. Panowie, to jest wolny kraj i wolny rynek, również w coraz większym stopniu usług medycznych. Nie podoba się w jednym szpitalu, idę do drugiego, nie podoba się w Polsce, wyjeżdżam za granicę. Takie proste a dla tego środowiska takie trudne do zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 15:06 Tak, najlepiej zlikwidować samorząd lekarski a wszystkich lekarzy skierować do batalionów pracy. Z nakazem pracy w publicznym szpitalu za 2000 zł brutto. I wprowadzić pełną odpłatność za studia medyczne dla obecnych studentów, oraz dla wszystkich którzy uzyskali dyplom do 20 lat wstecz. A w razie błędów w sztuce, proponuję powrócić do wypróbowanych rozwiązań z kodeksu Hammurabiego. Życzę udanych reform. Mnie już to nie dotyczy, właśnie złożyłem wypowiedzenie i kończę swoją karierę w służbie zdrowia. Po 10 latach pracy i zrobieniu specjalizacji z deficytowej dziedziny (tylko 200 specjalistów w całym kraju) moja pensja doszła do niebagatelnej sumy 2700 zł brutto (2000 na rękę). Dodam, że jest to mniej niż zarabia pracownik administracji szpitala, ze średnim wykształceniem. Ta kwota w Warszawie ledwo wystarcza na wynajęcie obskurnej kawalerki i skromne utrzymanie, zaś moi koledzy którzy nie wybrali medycyny po maturze, już sobie pobudowali domy. Obiecałem sobie, że nigdy już nie zatrudnię się w publicznym ZOZ w tym kraju. A jeśli chodzi o wolny rynek, to pozwolę sobie przytoczyć następujące fakty: - zgodnie z raportem MZ z lutego 2008 w Polsce zostało jedynie ok. 77 tysięcy lekarzy zatrudnionych w publicznych zakładach opieki zdrowotnej. Nie do końca wiadomo, czy Pani Minister policzyła lekarzy, czy etaty w szpitalach i przychodniach - jeśli etaty, to jest nas jeszcze mniej. Jeszcze 10 lat temu zgodnie ze statystykami MZ było nas ponad 100 tysięcy - jest to już w obecnej chwili zbyt mała liczba do zapewnienia płynnej pracy szpitali, przy obowiązującym 48-godzinnym tygodniowym czasie pracy - z raportu GUS (Podstawowe dane z zakresu ochrony zdrowia w 2006 r) wynika, że pod koniec 2006 roku było w Polsce 48 797 lekarzy ze specjalizacją II stopnia. Jak wiadomo od przyszłego roku lekarze ze specjalizacją I stopnia, o ile nie zrobią "dwójki" będą traktowani jak lekarze bez specjalizacji. 2 lata temu mieliśmy więc jedynie ok. 49 tys lekarzy specjalistów (nie wiadomo, ilu od tego czasu wyjechało lub odeszło z zawodu) - nie jestem już w stanie podać źródła, ale jakiś czas temu czytałem, że średni wiek lekarzy ze specjalizacją, przynajmniej w województwie mazowieckim wynosi ponad 50 lat. W innych województwach struktura wiekowa musi być podobna. - całkowita liczba absolwentów wydziałów lekarskich w Polsce okresie powojennym (do 2000 roku) wynosi około 145 tysięcy (dane MZiOS z lat 1994-9). To pokazuje, jaka jest wydolność uczelni w "produkcji" nowych lekarzy. - szkolenie lekarza trwa minimum 12 lat (6 lat studiów, rok stażu, 5 lat specjalizacji). Przy dysproporcji w dochodach pomiędzy Polską i innymi krajami UE większość absolwentów uczelni medycznych i tak podejmie pracę za granicą. - średnie roczne zarobki lekarzy w Polsce i innych krajach UE po opodatkowaniu w tys zł (stan na rok 2006): Wlk. Bryt. 275 Niemcy 271 Francja 231 Hiszpania 143 Włochy 124 Polska 23 Wnioski: - liczba lekarzy i lekarzy specjalistów w Polsce jest za mała (najniższa w UE w przeliczeniu na liczbę ludności) i nadal będzie spadać - nasze uczelnie nie są w stanie w rozsądnym czasie zapełnić luki pokoleniowej - ze względu na najniższe zarobki w UE nie możemy liczyć na dopływ lekarzy z zagranicy - nie ma zgody prezydenta na podjęcie radykalnych reform w służbie zdrowia (zapowiedziane weto w sprawie prywatyzacji i dodatkowych ubezpieczeń zdrowotnych), przez następnych kilka lat będzie więc wciąż obowiązywał ten sam chory system i niskie zarobki w służbie zdrowia. Doprowadzi to do dalszej ucieczki wykwalifikowanej kadry z publicznej służby zdrowia. Z zasad wolnego rynku wynika, że jeżeli jakieś dobro (towar, usługa) jest deficytowe, to jego cena rośnie. Gdyby w Polsce działał wolny rynek, lekarze powinni już w tej chwili zarabiać minimum 10 tys zł brutto miesięcznie. Ponieważ takiego wolnego rynku nie ma, publiczna służba zdrowia zostanie wkrótce bez lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 17:00 tom_sar,,pięknie Pan "PRAWI" ja jestem emerytem inżynierem mechanikiem który po 42 latach pracy (kierowanie zespołem około 100 pracowników w ruchu ciągłym-odbudowywałem między innymi Wa-wę ze zgliszcz wojennych) mam obecnie (po ostatniej waloryzacj)1350 zł na rękę i muszę siedzieć cicho.W/g szanownego Pana doktora mam oddać min.200 zł ze swojej ogromnej emerytury aby Pan zarabiał 15000 zł na rękę.Jest Pan ogromnym pazernym oszołomem którego ja wychowałem kosztem swoich zarobków jak pracowałem aby Pana jaśnie doktora wykształcić-wstyd doktorze. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 18:25 A w czym ja zawiniłem, że masz Pan 1350 zł emerytury? To ja budowałem w Polsce socjalizm? A co pan powie na pensje adwokatów i notariuszy, którzy skończyli za darmo prawo na państwowej uczelni, i teraz zarabiają po 50.000 zł miesięcznie? Czy któryś z nich da panu zniżkę, bo Pan pracował na ich studia? Poza tym źle Pan zrozumiał moją wypowiedź. Nie żądam 15000 zł pensji - nie liczę już na nic i niczego nie oczekuję od tego systemu. Biorę swój los w swoje ręce. Złożyłem wypowiedzenie i rozważam rezygnację z wykonywania zawodu lub znaczne ograniczenie tej działalności (1 popołudnie w tygodniu w jakiejś prywatnej przychodni). Będę pracować tam, gdzie zarobki kształtuje rynek. Mogę pracować w dowolnej firmie o profilu medycznym, lub przychodni która leczy tylko pacjentów z "tzw" abonamentem. W ostateczności mogę wyjechać za granicę - ofert od firm rekrutacyjnych każdy z nas dostaje bez liku, naprawdę, można już przebierać. I coraz więcej moich kolegów myśli i robi tak samo - to są fakty. Tego typu wypowiedzi tylko ułatwiają nam podejmowanie takich decyzji. I nie zapomnij Pan, że od 10 lat ciężko haruję, a większość zarobionych pieniędzy zabiera mi ZUS i Urząd Skarbowy, aby Pan mógł dostawać tą swoją marną emeryturę. Bo Pana składki zostały rozp... przez Pana byłych kolegów z PZPR. Myślę, że to wyrównuje rachunki pomiędzy nami. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 19:12 Doktorze tom_sar,,,Pan nie budował socjalizmu w Polsce.Ale socjalizm wychował i wykształcił Pana na pazernego oszołoma który kosztem zdrowia i życia innych takich jak ja biedaków też z wyższym wykształceniem chce zarabiać w biednej Polsce kokosy za nic majac zdrowie i życie takich dziadków jak ja.Ja jak już zaznaczyłem odbudowywałem Polskę ze zgliszcz wojennych (szczególnie Wa-wę) i w latach 40-tych pracowałem za 30dkg chleba dziennie i raz w tygodniu za 40 dkg rąbanki.Budowałem szkoły i zakłady pracy i zawsze mi mówiono,że mamy czekać na dobre zarobki jak postawimy Polskę na "nogi".Czas płynie szybko dobrych zarobków się nie doczekałem a w związku z tym i dobrej emerytury.Ale za to stworzyłem warunki do darmowego wykształcenia takich pazernych oszołomów jak Pan jaśnie oświecony doktorze.Obecnie ci Panowie doktorzy mówią mi,że jak nie zapłacę to mam umierać bo oni mi nie pomogą-czy to nie jest paranoja? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 19:49 Ojej, ale się wzruszyłem :) Słyszeliście Koledzy? Jesteście bezwstydni! Wracajcie do pracy! W końcu 2000 zł miesięcznie - to i tak dużo więcej niż dostają biedni emeryci! Nie bądźcie tacy pazerni! W końcu Wasza praca wcale nie jest taka ciężka - zobaczcie jak ciężko pracują górnicy w brudzie i znoju. Jak Wam mało, zawsze możecie jeszcze dorobić na dyżurach - 15 zł brutto za godzinę pracy. Podpiszcie wszyscy opt-out, apeluję! Koledzy, którzy pracują zagranicą - wracajcie do kraju! Tu jest wasze miejsce. Jesteśmy to winni polskiemu społeczeństwu, które nas wykształciło! ....eee, chyba to nie zadziała :( Drogi Panie "prawdziwku1"! Zapewnienie Panu opieki medycznej nie jest obowiązkiem lekarzy jako grupy zawodowej, tylko władz. Tak mówi konstytucja. Pretensje proszę kierować nie do nas. Ja osobiście bardzo chętnie bym Pana przyjął za darmo i bez kolejki, tak jak to robiłem wiele razy przez ostatnich 10 lat mojej pracy. Niestety z dniem 1 lipca kończę swoją karierę w służbie zdrowia. Nigdy nie skalałem się przyjęciem pieniędzy od pacjenta lub jego rodziny - gdybym brał, być może opłacałoby mi się dalej pracować w szpitalu. Niestety, przez 1/4 mojego życia zawodowego, na moim koncie emerytalnym udało mi się zgromadzić 10 lat około 12.000 zł. Czas pomyśleć o własnej przyszłości i emeryturze - dlatego muszę skończyć z tą fikcją. Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumx3 Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajku 11.03.08, 11:46 Wyżej zaapelowałem do Panów, oczywiście Pań apel ten też dotyczy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 14:12 Ci panowie chyba zapomnieli kto jest dla kogo.Wydaje się im,że pacjenci są aby oni b.dobrze zarabiali.A mnie się wydaje,że oni są dla pacjentów i przy tym mają dobrze zarabiać z uwzględnieniem ogólnej sytuacji zarobkowej w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 18:47 I tu się Pan mylisz! Socjalizm skończył się w Polsce 18 lat temu. Lekarze są takimi samymi pracownikami jak np. budowlańcy i obowiązują ich te same mechanizmy rynkowe. Utrzymywanie zarobków lekarzy na obecnym poziomie (w większości publicznych szpitali lekarz ze specjalizacją zarabia mniej niż wynosi średnia krajowa) może doprowadzić tylko do jednego: Za 10 lat garstka lekarzy (w większości emerytów), którzy będą jeszcze praktykować w tym kraju, będzie zarabiać po 2-4 tys EURO miesięcznie w nielicznych prywatnych szpitalach które zechcą podpisać kontrakt z NFZ. Publicznych szpitali już nie będzie - zostaną sprywatyzowane lub zamknięte z powodu braku personelu (lekarzy, techników oraz pielęgniarek - niestety nie wynaleziono jeszcze metody leczenia ludzi przy udziale samej administracji i pracowników fizycznych) Koszyk gwarantowanych usług medycznych będzie "gwarantował" jedynie podstawowe procedury w stanach zagrożenia życia. Reszta świadczeń będzie dostępna jedynie za "słoną" dopłatą lub dla chorych z dodatkowym ubezpieczeniem (przewiduję, że miesięczny koszt najtańszej polisy wyniesie ok. 100-200 EU). Dla całej rzeszy emerytów i rencistów, których będzie stać jedynie na NFZ, czas oczekiwania na wizytę u specjalisty wyniesie 12 miesięcy, a kolejka do leczenia np. nowotworów wyniesie pół roku (o ile ktoś dożyje). Takie będą konsekwencje wieloletnich działań wszystkich dotychczasowych rządów, prowadzących do zmniejszania liczby lekarzy i innych pracowników opieki zdrowotnej w tym kraju. Natomiast bogate kraje UE będą wdzięczne naszym politykom za zasilenie ich niewydolnych systemów w wykwalifikowaną kadrę :) Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 19:00 I nawiązując jeszcze do mojej prywatnej wypowiedzi: Na miejscu Pana "prawdziwka" i rzeszy jemu podobnych malkontentów raczej modliłbym się, aby rząd faktycznie dokonał cudu, tak aby lekarze zarabiali obiecane przez panią minister Kopacz 11 tys zł jeszcze w tym lub przyszłym roku. To mogłoby nieco złagodzić zapaść w publicznej służbie zdrowia, która i tak nastąpi, bo w odróżnieniu od innych krajów nikt u nas nie prowadził monitorowania i planowania liczebności kadr medycznych i zafundowaliśmy sobie gigantyczny deficyt lekarzy i lukę pokoleniową. Wszystko w sytuacji gdy potrzeby zdrowotne wynikające ze starzenia się społeczeństwa będą rosły z każdym rokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 19:23 tom_sar,,pazerny doktorze malkontentem to jest Pan a nie ja to Pan nie chce pomóc takim dziadkom jak ja tylko żąda Pan mamony wiecej,wiecej i wiecej nie licząc się z zasobnością pańskich ojców i dziadków o ile ich Pan ma.Jak ci ludzie tak doświadczeni przez historię mają Panu pazernemu doktorowi płacić,płacić i jeszcze raz płacić tylko z czego? Wstyd doktorze ja też mam wyższe wykształcenie techniczne i 42 lata stażu pracy-i co mam umierać bo Pan pazerny doktorze tak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Izba do lekarzy: Nie wyłamujcie się ze strajk 11.03.08, 20:19 Nie doktorowi będzie Pan płacił, tylko zapłaci Pan pieniądze legalnie w kasie prywatnego szpitala, otrzymując fakturę lub paragon fiskalny. Tak jak w supermarkecie - bo leczenie jest towarem jak wszystko inne. Albo zapłaci Pan składkę zdrowotną swojej firmie ubezpieczeniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 19:25 Lekarzy specjalistów co roku nowe pokolenia rosną same.Może na zachodzie Europy zrozumiesz co to jest praca męczenniku za 2700 bez domu w 36 roku życia.Nieudacznik jesteś jak ta Twoja komunistyczna Izba Lekarska - kapitalisto od siedmiu boleści. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 20:04 Oj, nic nie zrozumieliście z tego co napisałem. Kolejne rządy doprowadziły publiczną służbę zdrowia do upadku, a wy obwiniacie o to lekarzy. Dlaczego Czesi, Węgrzy i Słowacy nie mają takich problemów? Niestety, kiedy rządzą krajem ludzie wybierani przez takich oszołomów jak szanowni Panowie, wszystko się wali. Nie tylko służba zdrowia. Naprawdę, to Wy powinniście pikietować pod Sejmem w sprawie podwyżek dla lekarzy i pielęgniarek, bo jest to w Waszym najlepiej pojętym interesie. Niestety, racjonalne argumenty nie docierają do małego móżdżku internetowych trolli, więc kończę tą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 20:17 A Ty na kogo głosowałeś przez 18 lat dorosłego życia Doktorku? Kto Ci dał prawo do oceny tego narodu? Jako 16 latek walczyłeś z komuną? Nie.Wyjedź i nie zgrywaj mędrca.Przez ostatnie 20 lat raz byłem u "państwowego" lekarza.Jak 90% pracujących w kapitalistycznym kraju poza ratownictwem medycznym nie widzę potrzeby utrzymywania tych niekonkurujących ze sobą struktur, o które tak walczysz Doktorku. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 20:15 Oj chyba nie wytrzymam. zdrajca1 napisała: > Lekarzy specjalistów co roku nowe pokolenia rosną same. Oj rosną, rosną. Na chwałę Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii i Szwecji. Ty z tego nic nie będziesz miał. I wcale nie takie duże te pokolenia - w wielu dziedzinach więcej jest miejsc rezydenckich niż chętnych. > Może na zachodzie Europy zrozumiesz co to jest praca męczenniku za 2700 bez domu w 36 roku życia. Oszołomie, pracowałeś kiedyś 72 godziny bez przerwy? Bo mnie się zdarzało mieć dyżury 3 dni pod rząd. A 32-godzinne zmiany (dyżur 24h + 8 godzin po dyżurze) były do końca zeszłego roku normą. Ty zapewne masz etat 8 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu, wolne wszystkie weekendy i święta oraz płatne nadgodziny. Nie masz moralnego prawa mnie pouczać, czym jest praca, Trollu. > Nieudacznik jesteś Spytaj ludzi, którym uratowałem życie - za tego nieudacznika dostałbyś od nich po ryju. > jak ta Twoja komunistyczna Izba Lekarska komunizm to akurat ty masz w głowie zamiast mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 20:26 Zgłoś żale posłowi Latosowi.PISdzielce szukają młodych kadr.A z tym dawaniem po ryju nieprzesadzaj Doktorku.Dałeś już komuś? Nie jestem dziewczynką jak sobie wymyśliłeś w swojej główce. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 21:14 tom_sar,, pazerny doktorku-nie czekaj do 1 lipca 2008r. tylko natychmiast jedż na zachód do pracy.Tylko tam trzeba pracowac a nie spać od godz.22,00 do 6,00 rano w pokoju lekarskim na dyżurze a od godz.14,00 do godz.22,00 oglądać telewizje też w pokoju lekarskim i za tak wytężoną pracę dostawać 200 zł na rękę.tom_sar jesteś pazernym oszołomem,ohydnym zimnym konowałem który dla mamony zabiłby człowieka szybko wypie..alaj na zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 23:12 Wiesz prawdziwek, jesteś jednak starym Trollem. Nie masz argumentów w dyskusji, to sięgasz po inwektywy i wulgaryzmy. Ośmieszasz sam siebie. Robisz wszystko, aby zniszczyć resztkę szacunku jaki mam do Ciebie ze względu na Twój wiek i przeszłość. Cóż, jak powiedział Ojciec Ryzdzyk, nie nazywajmy szamba perfumerią. I nie będę komentował twoich uwag na temat dyżurów - widać, że całą swoją wiedzę czerpiesz z seriali typu "Szpital w Leśnej Górze" i "Daleko od noszy". Jeśli kiedyś trafisz do szpitala z zawałem, życzę Ci aby to był właśnie taki oddział jak sobie wymarzyłeś. I by TV transmitowała właśnie mecz Polska-Anglia. Odpowiedz Link Zgłoś
andlat1 Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 21:25 Daj spokój . Po co rzeczowa dyskusja z takimi ludżmi jak zdrajca1 i prawdziwek? Do nich argumenty nigdy nie dotrą, potrafia tylko bezmyślnie pluć jadem i żółcią Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 21:38 andlat1 napisał: > Daj spokój . Po co rzeczowa dyskusja z takimi ludżmi jak zdrajca1 i prawdziwek? > Do nich argumenty nigdy nie dotrą, potrafia tylko bezmyślnie pluć jadem i żółci > ą Rzeczowa dyskusja to niby jaka? Sam wypracowuję moją składkę zdrowotną.I chcę nadal ją płacić, nawet większą ze względu na średnią wieku naszego społeczeństwa, ale na prywatne szpitale a nie Izbę Lekarską z czasów Millera.Chcę dokładnie tego czego boi się Doktor - przyszły emigrant.Konkurencji w zawodzie lekarza i wolnego wyboru placówki medycznej.Polecam zapytać o prywatny oddział ortopedii szpitala w Golubiu Dobrzyniu.Czy źle się wiedzie pracującym tam ortopedom.W różnym medycznym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
archiwumx3 jeszcze o izbach.... 11.03.08, 21:52 Cóż, chciałem się trochę rozpisać, ale niestety poziom dyskusji, jak zwykle w tematyce sektora ochrony zdrowia, sięgnął dna. Wracając jednak na moment do podstawowego problemu, tj. apelu izby lekarskiej, niewątpliwie trzeba przyznać, iż instytucja ta jest chora. Izba lekarska to typowy związek zawodowy, poprzez swoje apele działający właściwie poza prawem. Ludzie reprezentujący środowisko lekarskie domagają się od władz i społeczeństwa poważnego traktowania a sami zachowują się poniżej wszelkiej krytyki. Jako związek zawodowy powinna być traktowana właśnie tak jak każdy inny związek zawodowy, bez zbędnej "otoczki" splendoru. Absurdem jest również posiadanie przez tą organizację praw quasi sądowniczych. Nie można być bowiem sędziom we własnej sprawie. A co do kodeksu Hamurabiego. Chyba stać na przykład takiego chirurga ze szpitala uniwersyteckiego zarabiającego 15-25 tys. złotych miesięcznie na ubezpieczenie się w prywatnym towarzystwie ubezpieczeniowym, tak aby w przypadku powstania błędu lekarskiego mogło dojść do zadośćuczynienia poszkodowanemu. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: jeszcze o izbach.... 11.03.08, 22:57 Powiedz mi tylko w którym szpitalu uniwersyteckim lekarze tyle zarabiają - już tam jadę. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_sar Re: Wyjedź i nie wracaj nigdy. 11.03.08, 23:02 Ależ ja chlałbym dokładnie tego samego. Pełnej prywatyzacji służby zdrowia, która obecnie jest reliktem socjalizmu. I nie boję się żadnej konkurencji. W mojej specjalności (onkologia) nie ma prywatnych praktyk. Leczenie prowadzi się w oddziałach szpitalnych, a nie gabinetach. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrajca1 OK.tom_sar 12.03.08, 20:57 Widać byłem wczoraj w złej formie,bo za diabła Cię nie rozumiałem.Myślimy identycznie.Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś