Dodaj do ulubionych

"Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady

21.04.08, 21:48
No to kurna poczekamy na cos sensownego z kilka latek. Kaskada jak straszyla
bedzie jeszcze straszyc (pamietacie, wg pierwszych planow w marcu miala byc
wyburzana), dziury w Mostowej jak byly tak beda, most jak szpecił tak szpecic
bedzie. To za ludzie... Mowi sie - miasto ma takich rzadzacych na jakich
zasluguje...
Pamietam, jak o odbudowie Mostowej mowiono na 650 lecie niasta (w 1996 r.),
jakie to plany maja, ze hej. Jak widac 12 lat na JAKIEKOLWIEK zmiany to za
malo. Poczekamy nastepnych 12?
Obserwuj wątek
    • gracz_nr_1 Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 21.04.08, 21:59
      No to super, odstraszylismy kolejnego inwestora chcacego zrobic cos
      dla miasta! a go*** Kaskada bedzie straszyla na starowce jeszcze
      przez lata!!!
      • niebieski.kapturek Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 21.04.08, 22:09
        Brawa dla rajców :/

A najśmieszniejsze, że Bulanda i Mucha opracowali już kiedyś
        całościową (ogólną) koncepcję zagospodarowania Starówki - nie
        oceniam teraz, czy trafioną, wieży tam nie ma, prezentacja w tym
        wątku:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=435971
        • bydgoski1 Re: 22.04.08, 00:11
          Nie mnie oceniąc tą koncepcję. W każdym bądż razie teraz zaczyna się już gra na
          emocjach: już niby wszystko gotowe było, Kaskada miała być wyburzona, zostawili
          pustą ruderę i akurat teraz wpadli na pomysł żeby zwęzić Mostową. Wiec stawiaja
          nas wszystkich teraz przed wyborem - albo sie zgodzicie na zwezenie mostowej,
          zebysmy mogli miec wiekszy biznes, albo zostawimy ruderę Kaskady.

Ja bym takiemu "inwestorowi" kazał się pocałować w nos. Ani to troska o miasto
          ani o opinię mieszkańców.
          • pawel_2407 Re: 22.04.08, 18:39
            Drogi "bydgoski1"!

Jeśli tak bardzo przeszkadza Tobie "większy biznes" to może sam zasponsorujesz miastu wyburzenie Kaskady i postawienie w tym miejscu nowej kamienicy? Będzie Cię to kosztowało jedyne kilka milionów złotych...

Ludzie!!! Opamiętajcie się!!! Znalazł się porządny inwestor, który chce zrobić coś dla miasta. Ale to "coś" to nie jest kloc typu Drukarnia albo Focus, który jest totalnym dnem architektonicznym i nie wnosi do życia miasta kompletnie nic poza niskiego lotu rozrywkami kultury konsumpcyjnej, tylko pragnie zrealizować marzenia tysięcy Bydgoszczan. Marzenia o pozbyciu się szpetnej Kaskady, odtworzeniu legendarnej ulicy Jatki oraz całej okolicy w kształcie jak najbardziej zbliżonym do pierwotnego.

Adam Sowa swoją pierwszą kamienicą udowodnił, że potrafi wybudować perełkę, która idealnie wpisze się w historyczny charakter okolicy. Hotel miałby być uwieńczeniem dzieła, które przywróciłoby Mostowej i Staremu Rynkowi wygląd, na który czekano 68 lat!!!

Drodzy Bydgoszczanie. W zeszłoroczne wakacje, gdy trwała budowa kamienicy Sowy, na Mostowej było wygrodzenie placu budowy, zieleń, ławeczki, tablice informacyjne urzędu miasta, ogródki Reggio Di Emilia, ogródki Sowy i ogródki pod Kaskadą. Użytecznej szerokości Mostowej w każdym miejscu było najwyżej 5-6 metrów. Czy ktoś wtedy pisnął choć słówko, że niby Mostowa się korkuje???
            W takim razie co to za problem, by miała ona 8 metrów - i to tylko w jednym miejscu - na wysokości kamapanili?! Przecież będą jeszcze Jatki, które przejmą rolę przewężonej części Mostowej.

Może lepiej na całym terenie należącym do Sowy powinien on wynajmować billboardy albo postawić wszędzie ogródki piwne? Czy na tym Wam zależy?

Pamiętajcie, że drugi Sowa naszemu miastu się nie trafi...
            • kuna_sogobi Re: Za i przeciw projektowi + korki 23.04.08, 07:36
              pawel_2407 napisał:

> marzenia tysięcy Bydgoszczan. Marzenia o pozbyciu się szpetnej Kaskady, odtwor
              > zeniu legendarnej ulicy Jatki oraz całej okolicy w kształcie jak najbardziej zb
              > liżonym do pierwotnego.

To także moje osobiste marzenia! Dodam, że zawiera się w nich także odtworzenie
              zachodniej pierzei Starego Rynku.
              Ale to nie znaczy, że musimy się bezkrytycznie zgodzić na każdy projekt, który
              pozwoli zastąpić Kaskadę "czymś innym". Kształt pierwotny ulicy Mostowej nie
              zawierał żadnej wieży ani "uskoku". Linia zabudowy zburzonej wschodniej pierzei
              Mostowej była linią ciągłą - choć nie całkiem linią prostą - i przebiegała mniej
              więcej tam, gdzie obecnie stoją słupy oświetleniowe, ławeczki i tablice UM. Tej
              szerokości ulica podzielona była na jezdnię z torem tramwajowym i chodniki. Nie
              zawierała natomiast w swym prześwicie ogródka "Reggio Emilia". No i trzeba dla
              kompleksowego oglądu sprawy dodać, że przedwojenny most Gdański był ulokowany
              nieco inaczej, niż obecny most Sulimy-Kamińskiego.

Moje wątpliwości budzą właśnie wieża i ten uskok. Tu kłania się właśnie brak
              kompleksowej wizji i planu zagospodarowania Starówki - coś się wybudowało tak a
              nie inaczej, a teraz ktoś wymyślił coś innego, niekoniecznie pasującego do tego,
              co przed chwilą postawiono... Pierwotny projekt zabudowy Mostowej (do
              znalezienia w linku na forum scyscrapercity, który ktoś już tu umieścił)
              przewidywał jednolitą zabudowę, wzorowaną na historycznej, aczkolwiek
              przesuniętą w stosunku do niej (poszerzając ulicę). W tym kontekście propozycja
              opracowania najpierw planu zagospodarowania całego Starego Miasta byłaby nawet
              sensowna - gdyby nie to, że może to trwać lata... Niestety, należało to zrobić
              już dawno!

Co do wieży - osobiście nie dostrzegam w niej jakiejś wielkiej wartości samej w
              sobie. Nie ma też ona żadnego kontekstu historycznego: nigdy jej tam nie było,
              nie można jej też kojarzyć z "bramą miasta", bo ta znajdowała się na brzegu
              Brdy. Nie jestem architektem ani urbanistą, ale znane jest mi pojęcie
              "dominanty", jaką ta wieża by się stała. I tu istotne pytanie: czy nie będzie
              się ona kłóciła z faktyczną historyczną dominantą - wieżami kościoła
              pojezuickiego? Mam bowiem niezłomną nadzieję, że w końcu (kiedy Bydgoszcz będzie
              miała lepszego gospodarza, niż obecny i jego poprzednicy również) doczekam
              odbudowy zachodniej pierzei i przywrócenia Staremu Rynkowi właściwych proporcji,
              a miastu jego serca!

> Użytecznej szerokości Mostowej w każdym miejscu było najwyżej 5-6 metrów. Czy
              > ktoś wtedy pisnął choć słówko, że niby Mostowa się korkuje???

Ten argument rzeczywiście nie za bardzo trzyma się kupy. Przede wszystkim
              dlatego, że to nie Mostowa (nawet w zwężonej wersji) jest wąskim gardłem. Korki
              tworzą się gdzie indziej: na moście Sulimy-Kamińskiego i na... Starym Rynku! To
              nie żart - ogródki już są ustawiane, kiedy już będą spróbujcie przejść
              chodnikiem wzdłuż wschodniej, a zwłaszcza południowej pierzei Starego Rynku. Tam
              rzeczywiście są korki! To samo na moście - cholerne cymbały z ratusza i ZDMiKP
              nie wykorzystały okazji w postaci likwidacji parkingu na moście do poszerzenia
              chodnika, który w środku dnia naprawdę się korkuje! A można było ułatwić życie
              mieszkańcom i jednocześnie zaoszczędzić czas patroli Straży Miejskiej, które
              musiały tam przez wiele miesięcy przywoływać do porządku olewających przepisy
              kierowców. Niestety, decydenci z ratusza i zarządu jeżdżą samochodami, a nie
              chodzą pieszo...

> W takim razie co to za problem, by miała ona 8 metrów - i to tylko w jednym mie
              > jscu - na wysokości kamapanili?!

Nieprawda - spójrz dokładnie na załączoną do artykułu wizualizację - od Rynku do
              wieży, czyli wzdłuż całej przyszłej zabudowy Mostowa ma mieć 8 metrów.
              • mikimaus11 Re: Za i przeciw projektowi + korki 23.04.08, 23:55
                > To także moje osobiste marzenia! Dodam, że zawiera się w nich
                także odtworzenie
                > zachodniej pierzei Starego Rynku.

Dla mnie odtworzenie pierzei zachodniej jest mocno dyskusyjne, o
                czym nie raz w moich postach pisałem. Jeśłi jednak trzymać się tego
                pomysłu, to zadam inne pytanie: A co z pierzeją wschodnią? Czy to
                socjalistyczne szkaradztwo, chociaż wpisujące się bryłą w geometrię
                rynku musi tam stać? To pytanie retoryczne i przewrotne.

> Ale to nie znaczy, że musimy się bezkrytycznie zgodzić na każdy
                projekt, który
                > pozwoli zastąpić Kaskadę "czymś innym". Kształt pierwotny ulicy
                Mostowej nie
                > zawierał żadnej wieży ani "uskoku". Linia zabudowy zburzonej
                wschodniej pierzei
                > Mostowej była linią ciągłą - choć nie całkiem linią prostą

Tak, powinniśmy się zgodzić, bo to już jest inna przestrzeń.
                Uzasadnienie podałem pod twoją odpowiedzią na mój post.

>Niestety, należało to zrobić
                > już dawno!

właśnie.
            • lavvyer A to ci "Perełka" :) 29.01.09, 07:29
              Panie Paweł_2407. Czytam w pańskim poście: "Adam Sowa swoją pierwszą
              kamienicą udowodnił, że potrafi wybudować perełkę".
              To żart, prawda?
              Ktoś słusznie ten pawilon nazwał tu "dekoracją teatralną" - pasuje
              jak ulał. Jeśli na tej samej "oszczędnościowej" zasadzie mają
              powstać kolejne realizacje pana Sowy, to niech frunie stąd!
    • niunius27 "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 21.04.08, 22:16
      ZAŚCIANEK...
    • bezhabilitacji Czyli Pikutkowo dalej trwa 21.04.08, 22:33
    • higan dziwne pomysly malych ludzi 21.04.08, 23:39
      zgadzam sie z radnymi z Komisji, projekt zwezenia Mostowej budzi we mnie
      sprzeciw, niestety w naszym miescie o jego rozwoju decyduja ludzie o waskich jak
      projektowane przejscie Mostowej pogladach. Prezydent, architekt miejski ,
      konserwator zabytow, szef zarzadu drog i mostow.
      Sasiedzi, cza snazmiany, obudzmy sie z letargu!
      • bimek75 Re: dziwne pomysly malych ludzi 23.04.08, 07:13
        higan napisał:

> zgadzam sie z radnymi z Komisji, projekt zwezenia Mostowej budzi we mnie
        > sprzeciw, niestety w naszym miescie o jego rozwoju decyduja ludzie o waskich ja
        > k
        > projektowane przejscie Mostowej pogladach. Prezydent, architekt miejski ,
        > konserwator zabytow, szef zarzadu drog i mostow.
        > Sasiedzi, cza snazmiany, obudzmy sie z letargu!

To są ludzie niewykształceni? Architekci, konserwator, drogowcy?

Przepraszam, ale jakie wykształcenie mają populiści z Rady Miasta? Z kolei
        jestem ciekaw jak zagłosują młodzi! Młodzi mieli napędzać radę, być jej motorem,
        walczyć o inwestycje! Jeżeli zagłosują na nie, skrzywdzą wszystkich młodych w
        Bydgoszczy!
    • barttop "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 22.04.08, 07:11
      Może zamiast zmieniać plan zagospodarowania Starego Miasta zmienimy plan
      zagospodarowania foteli radnych miasta...
    • andy125 "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 22.04.08, 08:41
      Po raz kolejny mamy do czynienia z brakiem odpowiedzialnosci za
      nasze miasto.Nie po raz pierwszy okazuje sie,ze decydentom brakuje
      podstawowych wartosci,ktore powinny warunkowac o rozwoju kazdej
      spolecznosci,kazdego miasta.Brak wizji rozwoju mojego pieknego
      miasta jest porazajaca.jako przyklad podaje np.bimbe do
      Fordonu,lodowisko kryte,SKM Inowroclaw-Bydgoszcz-
      Torun,lotnisko,autostrada przez Bydgoszcz albo pod miastem,tramwaj
      na Torunskiej.Winnych nie nalezy szukac do konca w ratuszu...my ich
      przeciez wybralismy...Pozdrawiam.
    • clough "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 22.04.08, 08:54
      Czterech radnych ma decydować o tak dużym problemie? Żadnych
      argumentów, żadnej dyskusji? A może to próba odpalantowania problemu
      na nie wiadomo kiedy? No i szykuje nam się ponowne uroczyste
      otwarcie Kaskady.
    • mikimaus11 "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 22.04.08, 09:31
      Nie chcę tutaj oceniać koncepcji Bulandy i Muchy, ale mam inne
      pytania:
      - czy mozna określić do jakiej szerokości netto była w ubiegłym roku
      zwężona mostowa wskutek budowy kamienic Sowy, istnienia ogródków
      Reggio Emilia i innych sąsiednich oraz sojących na środku ławek i
      kwietników? Wg mnie, było mniej niż proponowane 9m.
      - czy przeciwnicy zwężenia pamiętają, że zwężenie to będzie jedynie
      lokalne, na szerokości wieży?
      - czy powstanie ul. Jatki nie spowoduje czasem, że w małej częśći
      (ale jednak!) zostanie Mostowa odciążona poprzez rozdzielenie
      potoków pieszych także na tę ulicę?
      - czy ktoś potrafi sobie wyobrazić, że ogródki ewentualnie skryte w
      cieniu wieży mogą być fajną atrakcją na Mostowej?
      - czy czasem ta wieża to nie jest środek do przywrócenia, co do
      formy przestrzennej, pierzei północnej rynku z jednoczesnym
      zasłonięciem "leja Sowy" od strony południowej?
      • lasillaamarilla Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 22.04.08, 10:51
        Zdadzam się z przedmówcą. Wszyscy krytykują pomysł zwężenia Mostowej, argumentując to m.in. możliwością jej zakorkowania. To absurd. W upoprzednich latach mieliśmy kwietniki, ogródki Reggio Emilia oraz monstrualne i brzydkie ogródki przy Kaskadzie. Po pierwsze nie pamiętam żadnych korków ;) Po drugie szeroka "wyogródkowana" Mostowa była niemal konkurencją dla Rynku i niektórzy nawet do niego nie dochodzili. Może stworzenie kilku ( m.in. Jatki i Mostowa) klimatycznych dojść do Rynku, z niedużą ilością letnich ogródków spowodowałoby, że Stary Rynek nieco ożyje, bo jak do tej pory, to tylko w weekendowe wieczory lub imprezy masowe widać na nim było jakieś oznaki życia. Teraz Rynek jest stanowczo za dużą pustą przestrzenią. A co do szkicu pana Bulandy, to czy wszyscy nie odebrali go zbyt dosłownie. Przecież to był szkic - propozycja wstepna, jakaś myśl. Dajmy architektom szansę na sworzenie konkretnej już propozycji - projektu z wizualizacjami, jakiejś makiety przestrzennej i wtedy dopiero krytykujmy ich pomysł.
        • bydgoski1 Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 22.04.08, 17:13
          Nie zbudują, a jak nie będzie dobrze, to zburzą? Zabawne. Niech ktoś pokaże
          wizualizację tego jak ma to cudo wyglądać, zamiast szantażować, albo pozwolicie
          zwężyć Mostową na biznes, albo zostawimy potworka Kaskadę.
        • szpmie Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 23.04.08, 17:23
          Ja pamiętam, że nie raz były trudności ze swobodnym przejściem
          Mostową.
          Korki zawsze były podczas imprez na scenie na Rynku.

Faktem jest że Mostowa zapracowała na swoj klimat. Teraz chce się to
          zniszczyć przez jakieś niemądre sentymenty
          Rtynek nie jest za duży, ale niezagospodarowany. Przestrzęn jest i
          trzeba wizjonera, który stworzy coś na Rynku. Oczywisćie nie mam na
          myśli resentymetowanej odbudowy pierzei zachodniej.

Ma mteż pytanie: czemu do rozważenia jest tylko jedna koncepcja?
      • kuna_sogobi Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 23.04.08, 07:59
        mikimaus11 napisał:

> - czy przeciwnicy zwężenia pamiętają, że zwężenie to będzie jedynie
        > lokalne, na szerokości wieży?

Nieprawda - z publikowanych dotąd wizualizacji, także tej przy tym artykule
        widać wyraźnie, że zwężenie ulicy ma obejmować cały projektowany budynek wraz z
        wieżą! Obejrzyj to jeszcze raz, a dokładnie.

> - czy czasem ta wieża to nie jest środek do przywrócenia, co do
        > formy przestrzennej, pierzei północnej rynku z jednoczesnym
        > zasłonięciem "leja Sowy" od strony południowej?

Tego pytania to już kompletnie nie rozumiem :(
        Przywróceniem pierzei północnej będzie budowa kamienicy w miejscu Kaskady,
        wpisującej się w linię zabudowy Rynku (Kaskada nawet tego nie spełniała). Z
        wielu dostępnych zdjęć widać, że stała tam kamienica, zdecydowanie bardziej
        okazała, niż jej "sąsiadka" za Mostową (ta z Reggio Emilia na parterze). Nie
        było natomiast żadnej wieży w tej części Starego Miasta. Wieże były składnikiem
        zachodniej pierzei Starego Rynku.

Przy okazji: interesującą i obszerną, choć nieco zakonspirowaną ;) wizualizację
        historii Starego Rynku (i innych ciekawych zakątków Bydgoszczy) wyszperałem
        ostatnio tu:
        www.ckunr2.bydgoszcz.pl/jsk/trasa15.htm
        > - czy mozna określić do jakiej szerokości netto była w ubiegłym roku
        > zwężona mostowa wskutek budowy kamienic Sowy, istnienia ogródków
        > Reggio Emilia i innych sąsiednich oraz sojących na środku ławek i
        > kwietników? Wg mnie, było mniej niż proponowane 9m.

Było. Ale moim zdaniem to i tak temat zastępczy - korki nie tworzą (i nie będą
        się tworzyć) na tym odcinku Mostowej, lecz na moście Sulimy-Kamińskiego (mówię
        oczywiście wyłącznie o korkach pieszych) - piszę o tym w poście wyżej.

> - czy powstanie ul. Jatki nie spowoduje czasem, że w małej częśći
        > (ale jednak!) zostanie Mostowa odciążona poprzez rozdzielenie
        > potoków pieszych także na tę ulicę?

Północny fragment ul. Jatki, odtworzony przy budowie pierwszej kamienicy Sowy,
        przypomina raczej techniczno-dostawczy dojazd do zaplecza budynków. Ale jeśli w
        projektowanej drugiej kamienicy Jatki będą jakimś pasażem handlowym czy
        gastronomicznym, to jest szansa na przejęcie części potoku ludzkiego. Ale...
        patrz moja poprzednia uwaga.

PS: Przepraszam za zmianę kolejności cytatów - ustawiłem tematy według mojej "wagi".
        • mikimaus11 Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 23.04.08, 23:48
          > Nieprawda - z publikowanych dotąd wizualizacji, także tej przy tym
          artykule
          > widać wyraźnie, że zwężenie ulicy ma obejmować cały projektowany
          budynek wraz z
          > wieżą! Obejrzyj to jeszcze raz, a dokładnie.

Tak, oczywiście masz rację, nie przyjrzałem się za pierwszym razem
          aż tak dokładnie.

> Tego pytania to już kompletnie nie rozumiem :(

W kontekście błędnego zinterpretowania przeze mnie koncepcji,
          rzeczywiście zrodziła się nieścisłość. Jednak, czytając jeden z
          Twoich postów w tym wątku, w którym piszesz o dominancie, chciałbym
          zwrócić uwagę, że nowa wieża praktycznie będzie niewidoczna z Rynku,
          może w niewielkim zakresie, więc o dominancie w przestrzeni Rynku
          nie ma co mówić. Prawdą jest, że na Mostowej nigdy wieży nie było.
          Ale jakie to ma znaczenie? Przecież, mimo wszystko, nie mówimy tu o
          powrocie do zabudowy sprzed wojny w czystej postaci. To już nie ma
          sensu pod wieloma względami. 1. Jest już za późno - o tym można było
          myśleć w pierwszych 10. latach od zakończenia wojny. 2. Układ
          zabudowy i tak został właśnie zepsuty "Lejem Sowy", co - jak
          pamiętamy - jest wyłącznie efektem niedogadania się właścicieli
          Kaskady z Sową. 3. Podtrzymuję swoją myśl, że wtrącenie wieży (lub
          jakiejkolwiek wyróżniającej się budowli, jest zminimalizowaniem
          skutków wybudowania leja, poprzez właśnie postawienie umownej
          granicy pomiędzy strefą "odtworzoną" (część południowa - poza
          lejem), a częścią "zepsutą" (częścią północną - Lejem). W ten sposób
          tworzy się zupełnie nową przestrzeń, jednak w miarę spójną, łączącą
          wszystko razem. Zresztą, gdyby tak nie było, to Bulanda i Mucha nie
          zaprzeczaliby swojej poprzedniej wersji zabudowy Śródmieścia. Na ten
          krok odważyli się dopiero, kiedy powstało to, co powstać nie
          powinno, czyli Lej.

> Północny fragment ul. Jatki, odtworzony przy budowie pierwszej
          kamienicy Sowy,
          > przypomina raczej techniczno-dostawczy dojazd do zaplecza
          budynków. Ale jeśli w
          > projektowanej drugiej kamienicy Jatki będą jakimś pasażem
          handlowym czy
          > gastronomicznym, to jest szansa na przejęcie części potoku
          ludzkiego. Ale...
          > patrz moja poprzednia uwaga.

Poczekajmy na całość, myślę, że nie będzie tak źle.
    • sliwka78 "Nie" dla radnych 22.04.08, 12:57
      A ja proponuje NIE dla radnych i kiepskiego prezydenta. Najlepiej
      już teraz po przez referendum.
      • nadrat1 "Nie" tramwaju do Fordonu, dla centrum targowego 22.04.08, 20:30
        NIE ...... DLA BYDGOSZCZY !!!
        Mamy to od lat....... Inni potrafią,
        my mamy kompleks małego Torunia, beznadziejnych gospodarzy miasta!

• bimek75 Re: "Nie" dla radnych 23.04.08, 07:11
        sliwka78 napisał:

> A ja proponuje NIE dla radnych i kiepskiego prezydenta. Najlepiej
        > już teraz po przez referendum.

Prezydent jest przecież za! Też nie lubię go, ale w tym wypadku nie wspierajmy
        bardziej nieudolnych radnych! Teraz to prezydent jest po naszej stronie!
    • bara.nek Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 22.04.08, 20:49
      a wogole radni cos maja sensownego do powiedzenia poza wejsciem do
      kasy i odebraniem jej sami nieudacznicy i malkontenci
    • aihan "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 22.04.08, 22:50
      Kochani Rajcy Miasta Bydgoszczy - zrobcie cos pozytecznego dla
      miasta nie skazujcie nas na niebyt, Bydgoszcz nie zasluguje na to,
      wystrczy ze nasz pan Perezydent boi sie nowosci, wyzwan - jest mily
      ale to za malo, nie wolno bac sie nowego, siegajmy jak najdalej ,
      idzmy do przodu ... Kaskada fajna byla ale czas na zmiany
    • lilesa2 "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 23.04.08, 01:13
      Brawo. Jest to wsiowy pomysł.
    • bimek75 T A K !!! 23.04.08, 07:10
      Tylko głosowanie za jest słuszną decyzją!
      • dtpolonia Mostowa będzie zwężona!!! 23.04.08, 19:10
        Super wiadomość!
    • esteta24 "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 07.05.08, 14:05
      Super decyzja projekt wygląda interesująco gratuluje.Ludzie, którzy sie
      sprzeciwiają to chyba nie wiedzą, że przez "nie" do niczego w życiu się nie
      dochodzi, a zmiany powodują postęp. Może, jak radni będą dalej tak podejmować
      decyzje to w końcu powoli zbliżymy się do wzorowego Wrocławia!!!
      • szpmie Re: "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 07.05.08, 22:19
        > Super decyzja projekt wygląda interesująco gratuluje.Ludzie,
        którzy sie
        > sprzeciwiają to chyba nie wiedzą, że przez "nie" do niczego w
        życiu się nie
        > dochodzi, a zmiany powodują postęp.

Bredzisz chłopie.
        Trzeba wiedzieć kidy powiedzieć tak a kiedy nie.
        Ślepe potakiwanie już przerobiliśmy. Przynajmniej tak mis ię zdawało.
    • esteta24 " Tak" 07.05.08, 14:06
      Super decyzja projekt wygląda interesująco gratuluje.Ludzie, którzy sie
      sprzeciwiają to chyba nie wiedzą, że przez "nie" do niczego w życiu się nie
      dochodzi, a zmiany powodują postęp. Może, jak radni będą dalej tak podejmować
      decyzje to w końcu powoli zbliżymy się do wzorowego Wrocławia!!!
    • mistral132 "Nie" dla zwężenia Mostowej koło Kaskady 28.01.09, 22:44
      Popieram!!! Widziałem bardzo ciekawe odkryte podziemia. Byłyby
      ogromną atrakcją turystyczną gdyby je udostępnić zwiedzającym.
      Ale jak znam życie Genialny zaleje to wsztystko betonem i postawi
      budkę z piwem, lodami i cisteczkiem w szczególności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka