Dodaj do ulubionych

Lepiej Wam w Pomorskim?

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 23:01
"Zdradziliście " Bydgoszcz odchodząc do Gdańska. Wolny kraj , nic w tym dla
mnie złego. Pozostaje pytanie: Czy warto było?
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.nsm.pl 07.06.01, 23:44
      Oczywiście lepiej być w beznadziejnej sytuacji w regionie mającym jakieś
      perspektywy,niż nie mieć żadnych perspektyw w beznadziejnym regionie.
      • Gość: fin Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.06.01, 09:56
        Gość portalu: beast napisał(a):

> Oczywiście lepiej być w beznadziejnej sytuacji w regionie mającym jakieś
        > perspektywy,niż nie mieć żadnych perspektyw w beznadziejnym regionie.

Kolego, nie jestes z Chojnic (tylko z Gdanska na co wskazuja twe wypowiedzi w watku " Hej,hej
        jest tu kto?") wiec to pytanie nie bylo do ciebie. Jakos tak sie dziwnie dzieje ze gdanszczanie
        bardzo lubia wypowiadac sie w czyims imieniu.

Chojniczanie napiszczie czy na tych "przenosinach" zyskaliscie, czy bylo warto. Dla bydgoszczan
        bylo wielkim zaskoczeniem, ze Chojnice opowiedzialy sie za Gdanskiem. W starym woj.
        bydgoskim Chojnice mialy bardzo silna pozycje (glownym miastem na poludniu wojewodztwa byl
        Inowroclaw, w srodku Bydgoszcz a na polnocy Chojnice). Zawsze wydawalo sie, ze wspolpraca
        wladz Chojnic z Bydgoszcza jest bardzo dobra (raczej spodziewalismy sie, ze Mogilno bedzie
        chcialo przejsc do Wielkopolski (Poznan to prawdziwa metropolia). Co o tym myslicie, dlaczego
        jednak wybraliscie Gdansk?
        Pozdrowienia dla Chojnic i calych Borow Tucholskich.
        • Gość: beast Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.nsm.pl 09.06.01, 12:16
          Oczywiście to prawda jestem z Gdanska.
          Ale uważam ,że nie ma co dyskutować o ewntualnych korzyściach z przynależności
          do jakiegoś województwa,bo takowych po prostu nie ma.Nie ma większej różnicy
          (dla Chojnic)czy Chojnice będą w pomorskim czy kujawsko-pomorskim.Niewiele
          zależy tu od władz województwa, więcej od gminy.
        • Gość: Tolo Przeciwko byli nieudacznicy IP: 195.116.218.* 28.06.01, 09:59
          Chojnice wcale sie nie opowiedzieli za Gdanskiem. Byly podzielone. Przewazyli
          nieudacznicy. Wiele zlego zrobila Piotrowska. Przjezdzajac na sesje tak sie
          zachwala ze wszystkich zrazila do Bydgoszczy. Napewno ze strata dla Bydgoszczy
          i Chojnic.
    • Gość: Kazek Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: 217.8.161.* 09.07.01, 16:57
      Czas najwyższy wrócić do korzeni, a nie siedzieć w układzie z którego się nic
      nie ma z Kujawsko – Pomorską Lewicą przesiąkniętą korupcją. Chojnice w końcu
      wróciły do regionu z którym coś go łączy - kultura i wspólna historia z
      Pomorzem gdańskim daje mam w końcu czuć się jak u siebie. A problemy najlepiej
      rozwiązuje się z ludźmi z którymi ma się wspólny język. Pewnie że jest nam
      lepiej w Gdańsku.
    • Gość: Sin Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.01, 22:47
      Jak to robicie , że macie za nazwą miasta liczbę postów prawie trzy razy
      większą niż w rzeczywistości ( 23 wirtualne i 9 konkretnych) ?
    • Gość: Darek Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.petrus.pl 25.06.02, 08:50
      W dawnym Bydgoskim Chojnice były prowincją, ale administracyjnie pasowały do
      tego województwa (szpital i urzędy admin., mogące bez problemu obsłużyć
      sąsiednie powiaty). Aktualnie w Pomorskim jesteśmy BARDZO ODLEGŁĄ PROWINCJĄ,
      która nijak pasuje do tego województwa. Wszystkie urzędy administracji
      państwowej są likwidowane lub mają zmniejszane kompetencje i są
      podporządkowywane Słupskowi (np. ZUS, Sąd) lub Kościerzynie (oświata). Moim
      zdaniem Chojnice bardzo dużo straciły i jeżeli będzie tak dalej, to zostaną
      małym, prowincjonalnym powiatowym (nie wiadomo jak długo) miasteczkiem bez
      żadnych perspektyw rozwoju. Proszę mi nie zarzucać stronniczości, ani
      lewicowych poglądów (te są zdecydowanie) prawicowe. Tak się składa, że przez 5
      lat mieszkałem zarówno w Bydgoszczy, jak i w Gdańsku. Taki "burdel" w
      administracji, jaki jest w Gdańsku, jest dla wielu nawet nie do wyobrażenia.
      Oni tam wiedzą jak powinno być i pouczają innych, a swojego "bagna" nie widzą.
      Umiejętnie korzystają z tego Sopot i Gdynia, gdzie naprawdę urzędnicy i ludzie
      pracują dla dobra tych miast.
      Jeżeli chodzi o województwo, to dla jego władz, na południu kończy się ono
      nadal na powiecie kościerskim i moim zdaniem, długo tak jeszcze będzie.
      Gdańsk żyje historią i rozpamiętywaniem "swojej wielkości", a już dawno
      zaprzepaścił swoją aktualną szansę - co zrobił dla niego Wałęsa i Solidarność.
      Były Prezydent nie może nawet godnie podjąć gości z zagranicy, z powodu braku
      odpowiedniego biura. Jeszcze parę lat i Gdańsk też zostanie "prowincjonalnym"
      miasteczkiem, żyjącym swoją bogatą historią, a prawdziwe życie będzie toczyć
      się w sąsiedniej Gdyni.
      • letalin Re: Lepiej Wam w Pomorskim? 25.06.02, 23:40
        Gość portalu: Darek napisał(a):

> W dawnym Bydgoskim Chojnice były prowincją, ale administracyjnie pasowały do
        > tego województwa (szpital i urzędy admin., mogące bez problemu obsłużyć
        > sąsiednie powiaty). Aktualnie w Pomorskim jesteśmy BARDZO ODLEGŁĄ PROWINCJĄ,
        > która nijak pasuje do tego województwa. Wszystkie urzędy administracji
        > państwowej są likwidowane lub mają zmniejszane kompetencje i są
        > podporządkowywane Słupskowi (np. ZUS, Sąd) lub Kościerzynie (oświata). Moim
        > zdaniem Chojnice bardzo dużo straciły i jeżeli będzie tak dalej, to zostaną
        > małym, prowincjonalnym powiatowym (nie wiadomo jak długo) miasteczkiem bez
        > żadnych perspektyw rozwoju. Proszę mi nie zarzucać stronniczości, ani
        > lewicowych poglądów (te są zdecydowanie) prawicowe. Tak się składa, że przez 5
        > lat mieszkałem zarówno w Bydgoszczy, jak i w Gdańsku. Taki "burdel" w
        > administracji, jaki jest w Gdańsku, jest dla wielu nawet nie do wyobrażenia.
        > Oni tam wiedzą jak powinno być i pouczają innych, a swojego "bagna" nie widzą.
        > Umiejętnie korzystają z tego Sopot i Gdynia, gdzie naprawdę urzędnicy i ludzie
        > pracują dla dobra tych miast.
        > Jeżeli chodzi o województwo, to dla jego władz, na południu kończy się ono
        > nadal na powiecie kościerskim i moim zdaniem, długo tak jeszcze będzie.
        > Gdańsk żyje historią i rozpamiętywaniem "swojej wielkości", a już dawno
        > zaprzepaścił swoją aktualną szansę - co zrobił dla niego Wałęsa i Solidarność.
        > Były Prezydent nie może nawet godnie podjąć gości z zagranicy, z powodu braku
        > odpowiedniego biura. Jeszcze parę lat i Gdańsk też zostanie "prowincjonalnym"
        > miasteczkiem, żyjącym swoją bogatą historią, a prawdziwe życie będzie toczyć
        > się w sąsiedniej Gdyni.

Ciekawe jak w tym układzie funkcjonowała by Bydzia gdyby przeszło duże
        województwo pomorskie ? Może wtedy Bydgoszcz miałaby duże znaczenie dla tych
        wszystkich o których zapomniałby Gdańsk?

• Gość: Choniczanin Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.chojnice.sdi.tpnet.pl 26.07.02, 16:38
      Heh, trudno mi się wypowiadać na ten temat bo jestem jeszcze troche za młody by
      się identyfikować z jakims ugrupowaniem politycznym ale jak czytałem lokalną
      prase przed reorganizacją administracyjną to czytałem że Chojnice dla Bydzi sa
      zbędna, są "5 kołem u wozu". Poza tym jeszcz jak byliśmy w Bydzi to był
      bezprośredni train do Gdanska a dopiero kilka miesiecy temu PKP zrobilo taki
      bezpośredni nach Bydgoszz.
      • Gość: fin Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 30.07.02, 11:40
        Hej, Darek, Chojniczanin piszecie tutaj bardzo dziwne i niezrozumiałe dla mnie, starego bydgoszcznina, rzeczy:

Gość portalu: Darek napisał(a):

> W dawnym Bydgoskim Chojnice były prowincją, ...
        ---------------------------------------------
        Gość portalu: Choniczanin napisał(a):

> ale jak czytałem lokalną
        > prase przed reorganizacją administracyjną to czytałem że Chojnice dla Bydzi sa
        > zbędna, są "5 kołem u wozu".

Jekie zędne???? Jakie 5 koło????????
        Już ponad rok temu pisałem w tym samym wątku, że dla Bydgoszczy Chojnice nigdy nie były zadną prowincją, tylko
        centrum administracyjnym, kulturalnym i gospodarczym północnej częsci woj bydgoskiego. Były jednym z 3 głównych
        miast województwa (Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice). Bydgoszczanie mieli do Chojnic bardzo pozytywny
        stosunek i pozycja Chojnic była bardzo mocna.
        Jak już pisałem, w Bydgoszczy to był szok, jak Chojnice opowiedziały się za Gdańskiem. Spodziewalismy się raczej
        że południowa czesc województwa będzie chciala się odłączyć, ale nikt się nie spodziewał, że Chojnice.
        Gdybyscie poparli Bydgoszcz, to dzisiaj bylibyscie nadal niekwestionowanym centrum dla pólnocno-zachodniej
        częsci kujawsko-pomorskiego. Bylibyscie głównym miastem dla trzech powiatów.
        Szkoda, brakuje Was w kuj-pomie, oj brakuje.
        Pozdrowienia.
        • Gość: tick Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.chojnice.sdi.tpnet.pl 27.08.02, 08:55
          siema fin, rozumiem twoja mysl i jestem za :>, jestem tez
          chojniczaninem. Faktem jest iz w oczach urzędników z
          Gdańska jesteśmy kolejnym zbednym miasteczkiem, (jeszcze
          troche i dzieki tym frajerom , za naszym posrednictwem
          bedzie utworzone woj. srodkowopomorskie i my wejdziemy w
          jego sklad - to juz by bylo zle, bardzo kiepsko). Faktem
          jest iz jak jestesmy w gdansku to robi sie u nas duzo
          wiecej roznego rodzaju inwestycji, ale coz nam z tych
          inwestycji ?, jak i tak ludzie pracy nie maja i nie moga
          pojsc sobie na basen bo ich na to nie stac..., Finster
          duzo robi ale idzie w zlym kierunku, gdyz pieniadze
          pozyskane z gdanska moglby przeznaczyc na rozwoj
          infrstuktury , tj drog , uzbrojenia terenu pod inwestycje
          , to by bylo lepsze rozwiazenie, a na klikier mozna by
          bylo troche poczekac(chodz bardzo mi sie podoba rynek).
          Co do Bydgoszczy fin ma racje ze bylismy waznym
          partnerem, po pierwsze doskonale polazenia komunikacyjne,
          urzedy administracji , no i za Bydgoszczy bylo mniejszcze
          bezrobocie :>(wiem wiem zartuje, teraz wszedzie jest
          wieksze). Bydgoszcz bylo bardziej tolerancyjna chociazby
          z tego wzgledu iz Chojnice byly 3-cim najwiekszym miastem
          i musiala sie tak zachowac.
          pozdrowienia z Chojnic

Zapraszam na Portal Regionalny ChojniceInfo -
          www.chojnice.pl - wypowiedzcie sie na forum
          www.chojnice.pl/forum, zapraszam takze na Chojnicki Deser
          - www.deser.chojnice.pl
          • Gość: fin Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.atr.bydgoszcz.pl 29.08.02, 11:17
            Gość portalu: tick napisał(a):

> za naszym posrednictwem bedzie utworzone woj. srodkowopomorskie
            > i my wejdziemy w jego sklad - to juz by bylo zle, bardzo kiepsko).

A dlaczego mielibyscie wejsc w jego sklad? Przed reformą Gierka nie byliscie w Koszalińskim.
            Gdyby były jakies zmiany granic województw, to ja tylko niesmiało przypominam, że Bydgoszcz by z Wami bardzo
            chętnie...

> Faktem jest iz jak jestesmy w gdansku to robi sie u nas duzo wiecej roznego
            > rodzaju inwestycji,

Chociaż byłem (i jestem nadal) przeciwnikiem reformy administracyjnej Buzka, to muszę przyznać że ma ona także
            swoje dobre strony. Samorządy w calym kraju mają jednak więcej pieniędzy i mozliwosci dzialania i po reformie
            prawie wszędie się z inwestycjami co nieco ruszyło (u nas także).

> Co do Bydgoszczy fin ma racje ze bylismy waznym
            > partnerem, po pierwsze doskonale polazenia komunikacyjne,
            > urzedy administracji, ...

Tak, tak, z punktu widzenia Bydgoszczy, w potencjalnym wspolnym województwie zawsze bylibyscie centralnym
            osrodkiem na obszar: na zachod od Wisły i na północ od Brdy. To mówi geografia i tego nic nie zmieni.

> Bydgoszcz bylo bardziej tolerancyjna chociazby
            > z tego wzgledu iz Chojnice byly 3-cim najwiekszym miastem
            > i musiala sie tak zachowac.

Nie tylko musiala ale i chciala. Chojnice przez bydgoszcza były zawsze traktowane jako partner a nie przeciwnik.

> pozdrowienia z Chojnic

Pozdrowienia z Bydgoszczy dla Chojnic, Czerska i Brus.
            • Gość: kkk Re: Lepiej Wam w Pomorskim? IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.02, 19:21
              >>
              nie
    • _perl Re: Lepiej Wam w Pomorskim? 22.10.02, 22:35
      pewnie ze nam lepiej :) jestesmy w koncu u siebie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka