mozilla.org 20.01.09, 12:17 Czekaliśmy lata, poczekamy do lutego. W porządku. Mam tylko nadzieję, że te nowoczesne technologie to nie będzie montownia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
splaris W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 12:34 Następny artykuł z fantastyki !!!.Grześkowiak lepszy od Lema !!!!.Dzienńikarze piszcie o faktach , a nie wypowiedzi wodoleja. Dombrowicz im szybciej odejdzie tym lepiej dla naszego miasta , i to jest motto na najbliższe dwa miesiące dla bydgoszczan. Odpowiedz Link Zgłoś
tech80 W BPP powstaną bydgoskie Łysomice, na 30ha? Ha,ha, 20.01.09, 12:40 juz był Amsterdam, był Paryż, była Tuluza, była Dolina Krzemowa teraz wzorem są Łysomice a może Ludowice takie małe przejęzyczenie. Dość tej fantastyki Panie Dombrowicz, Pana czas się skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 12:54 mozilla.org napisał: > Czekaliśmy lata, poczekamy do lutego. W porządku. Dokladnie, ostatnio miał by wrzesień, potem listopad, potem styczeń, teraz luty :)) Ale jeśli to okaże się prawdą, dla mnie Grześkowiak zmyje z siebie całe błoto, w którymsię ubabrał wiążąc się bez sensu z tą ekipą. Napisałem kiedyś, że w takiej sytuacji pierwszy będę bił brawo - i podtrzymuję! Właśnie inwestycji Bydgoszcz potrzebuje jak powietrza :) Odpowiedz Link Zgłoś
splaris W BPP powstaną bydgoskie Ludowice 20.01.09, 13:12 I to jest jak na razie jedyna prawdziwa informacja.Toruń z Całbeckim jest jak wrzód na dupie naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
1a40 W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 13:15 Na calym swiecie najpierw przygotowujw sie miejsce dla inwestorow,oglasza to,a kapital przyplynie.Najpierw trzeba zainwestowac,/czekac na inwestora to jakas nowa bydgoska ekonomia/Jak jest duze zainteresowanie strefe sie rozszeza,w Bydgoszczy jest inaczej i juz nigdy nie bedzie jak dawniej.Z nowym prezydentem bedziemy ostrzy i szybko sie rozwijali.Pod Toruniem,juz nie ma rak do pracy,byc moze dlatego, cos ma sie w Bydgoszczy ruszyc.Okres jest zreszta bardzo niekorzystny/kryzys swiatowy/i te dzialania sa spoznione o pare lat.Zmiana nazwy stadionu Zawiszy,na Park lesny Zawisza,czy cos takiego/za gazeta pomorska/to jest proba lapania sie brzytwy przez tonacego./jak mowi stare polskie przyslowie/Najwazniejsze,na dzisiaj,jest szybki rozwkwit mojego miasta ku zadowoleniu i wspolnie z mieszkancami.Niestety jak pokazalo zycie,nie mozna stac obok mieszkancow i cos z T.kombinowac,jezeli nie ma na takie dzialania zgody bydgoszczan. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 13:35 1a40 napisał: > Na calym swiecie najpierw przygotowujw sie miejsce dla inwestorow,oglasza to,a > kapital przyplynie To prawda, dziwna ta opowieśc o wymogach Gdańskiej SSE... Wyborcza potrafiła się wcielac w rolę tuby Dombrowicza, więc jeśli teraz "dowiedziała się", że ma byc strefa i od razu inwestycje, tak akurat po okresie zbierania podpisów w sprawie referendum, to budzi podejrzenia o ratowanie kumpla w ratuszu i próbę wyhamowania powstającego ruchu społecznego. A może to próba Ratusza? Rada tylko jedna: zbierac te podpisy twardo i na czas, a z wyników strefy i innych działań rozliczyc w czasie referendum w czerwcu :) Odpowiedz Link Zgłoś
matomato W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 13:41 Rzeczywiście dobra wiadomość :) TORUŃ ma już swoją STREFĘ EKONOMICZNĄ i PAK PRZEMYSŁOWY ! BYDGOSZCZ tylko PODSTREFĘ :)Gratulacje !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mozilla.org Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 13:53 > TORUŃ ma już swoją STREFĘ EKONOMICZNĄ Tarnobrzeską, czy Kostrzyńsko-Słubicką? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:00 Pomorska !!!!!!!!!!!!! Łysomice administracyjnie nie podlegają pod Toruń, ale wszystkie biura POMORSKIEJ STREFY EKONOMICZNEJ znajdują się w Toruniu. Natomiast PARK PRZEMYSŁOWY znajduje się na Toruńskim RUDAKU ! Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:04 Toruń rozbudowuje się na północ , a wiec właśnie w kierunku ŁYSOMIC ,to tylko kwestia czasu , gdy zostaną podłączone pod Gród Kopernika . Już sieć wodociągowa jest poprowadzona nawet do CHEŁMŻY ! Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek fajne :) 20.01.09, 14:07 > Już sieć wodociągowa jest poprowadzona nawet do CHEŁMŻY ! Imperium... nawet instalacja godna Gazpromu! Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Re: fajne :) 20.01.09, 14:09 To tylko świadczy o tym jak TORUŃ się rozwija ! Odpowiedz Link Zgłoś
frych47 Re: fajne :) 20.01.09, 14:16 matomato napisał: > To tylko świadczy o tym jak TORUŃ się rozwija ! A ludziom żyje się dostatnio. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek NIE KARMIC trolla! 20.01.09, 14:09 Sorki, widzę,że dałem się podpuścic i pozwalam rozmywac ważny dla Bydgoszczy wątek. Już milknę :) Odpowiedz Link Zgłoś
1a40 Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:58 Proponuje budowac dwumiasto,okazja jest doskonala i logiczna zarazem.Torun i Chelmza maja wiele wspolnego/tylko nalezy spytac mieszkancow Chelmzy,czy sobie tej wspolpracy zycza/ Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 16:55 PISANIE głupot nawet WIELKIMI LITERAMI i okraszanie swoich wypowiedzi smileyami :-))) :)) :-)) nie przydaje im wcale sensu. A jeszcze żelazna zasada dotycząca znaków przestankowych: spacja zawsze po, nigdy przed. PS. To kiedy Toruń połączy się z Gdańskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 21:31 Z jednym /wreszcie/ zgadzam się z matomatem, że jest to prawidłowy kierunek rozwoju T./w przyszłości stworzycie dwumiasto z Warszawą/, a nie jakaś bzdurna budowa "dwumiasta" z B. Cała ta idea "dwumiasta B.-T." to przysłowiowy śmiech na sali, nawet chciałoby się powiedzieć dosadniej, ale nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski.kapturek Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:00 mozilla.org napisał: > > TORUŃ ma już swoją STREFĘ EKONOMICZNĄ > > Tarnobrzeską, czy Kostrzyńsko-Słubicką? ;) To w sumie nie ma znaczenia - kolega troll uprawia dziś samobiczowanie, bo jak napisał matomato - niewątpliwy autorytet - bycie miastem przemysłowym, czyli robotniczym, to żaden powód do chluby... (ta mądrośc tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=90020524&a=90033390) Dlatego w sumie dobrze, że Toruń ma Łysomice tylko w tym samym sensie, w jakim Bydgoszcz ma Solec - inaczej kolega troll spaliłby się ze wstydu i rozpaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:08 Toruń po przez STREFĘ EKONOMICZNĄ stał się silnym ośrodkiem gospodarczym jak GDAŃSK CZY POZNAŃ ! Miano miasta robotniczego nam nie grozi :) W przeciwieństwie do już noszącego takie miano Bydgoszczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:26 > Toruń po przez STREFĘ EKONOMICZNĄ stał się silnym ośrodkiem gospodarczym jak > GDAŃSK CZY POZNAŃ ! raczej PRAWIE jak Poznań czy Gdańsk, jak wiemy prawie robi ogromną różnicę - Poznań i Gdańsk ciągną swoje regiony na czołówkę polskiej gospodarki podczas gdy pasożyt Toruń raczej więcej zżera z regionu niż cokolwiek mu daje i nie dziwota że ciągnie się on w ogonie pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
matomato Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:30 Toruń to stolica województwa i tych ziem , Bydgoszcz zapraszamy do WIELKOPOLSKI , gdzie jej miejsce !!!! Tylko przeszkadzacie i nic więcej :) wasz robotniczy charakter nie jest nam do niczego potrzebny ! Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:31 to co tu robisz? jesteś żałosny jak cały twój Toruń Odpowiedz Link Zgłoś
bartdab Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 15:27 Toruń bez Bydgoszczy jest naprawdę niczym i nie ma szans na rozwój. Wasze władze to doskonale rozumieją i to włąśnie one zabiegają o aglomerację a nie Bydgoszcz. Bez nas po prostu Toruń stanie się totalną wiochą. Teraz rozwija się dzięki Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sova_i_wilk Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 21.01.09, 00:31 Matomato - idź łapać "króle" na cmentarzu, jakiem miasto - takie problemy. Ps. Postawicie pomnik królikom, tak jak zdechłym łabędziom? Odpowiedz Link Zgłoś
bartdab Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 15:25 "jak narazie to Toruniacy za 1500 z tytulem inż montuja telewizory w Łysomicach, a wysokie zarobki otrzymuja byli SB-ecy z uczelni :)" tak tez mozna pisac co nie ? więc przestań mnie wkurzać bo obniżasz poziom forum, zero argumentów tylko ple ple ple. Odpowiedz Link Zgłoś
matomato W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 14:34 Modle się ,aby dobry Bóg zmienił granice województwa ! Bydgoszcz pod Poznań Odpowiedz Link Zgłoś
bartdab Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 15:24 Nie Bydgoszcz pod Poznan tylko Bydgoszcz bez Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
bartas1 Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 15:40 > Modle się ,aby dobry Bóg zmienił granice województwa ! > Bydgoszcz pod Poznań to toruń zdechnie po odcięciu pępowiny , a Chełmży nie będzie za bardzo co kraść Odpowiedz Link Zgłoś
bartdab Infrastruktura ? 20.01.09, 15:23 jak on chce sciągąć inwestorów jeżeli tam nie ma normalnego wjazdu a drogi to płyty położone na ziemi. chyba że coś się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 16:18 Jak dobrze pamiętam to wam nie odpowiadało od początku to województwo. Właśnie dzięki Bydgoszczy mamy nasze województwo ,którego Toruń nie chciał ,wiec może wy do Gdańska ,albo enklawę krzyżacka sobie zróbcie. Niemcy was później wciela do Rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
coooler1 W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 16:47 Trzymam kciuki aby się udało i żeby w końcu ta STREFA powstała! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 18:16 Piszcie jeszcze więcej takich głupot. Niech cała Polska ma ubaw po pachy.Ze swoimi prymitywnymi i zaściankowymi poglądami boicie nawet się ujawnić. Prawda jest taka, że w najbliższych latach oba miasta są na siebie skazane i trzeba jak najwięcej z tego skorzystać. Ani Bydgoszcz ani Toruń nie są w stanie samodzielnie pociągnąć regionu (jeśli można tak nazwać zlepek kujawsko-pomorskich powiatów, sztucznie wydzielonych na potrzeby województwa). Cieszcie się, że macie wspólne województwo i zabierzcie się do wspólnej roboty. A jak się komuś nie podoba to niech chociaż nie utrudnia i nie sieje obciachu. Zobaczcie, jak współdziałają miasta w innych województwach. Potrafią wydobyć to co mają najlepszego, nawet historia niekoniecznie związana z Polską jest dla nich atutem. Uczcie się i bierzcie z nich przykład. Wcale nie są od Was bogatsi, ale "czują" więź i tworzą wspólnoty lokalne. A co do panujących prezydentów - sami sobie wybraliście i każdy ma to, na co sobie zasłużył. Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 20:43 jacek.killman napisał: > Piszcie jeszcze więcej takich głupot. Niech cała Polska ma ubaw po > pachy.Ze swoimi prymitywnymi i zaściankowymi poglądami boicie nawet > się ujawnić. Prawda jest taka, że w najbliższych latach oba miasta > są na siebie skazane i trzeba jak najwięcej z tego skorzystać. Ani > Bydgoszcz ani Toruń nie są w stanie samodzielnie pociągnąć regionu > (jeśli można tak nazwać zlepek kujawsko-pomorskich powiatów, > sztucznie wydzielonych na potrzeby województwa). Cieszcie się, że > macie wspólne województwo i zabierzcie się do wspólnej roboty. A jak > się komuś nie podoba to niech chociaż nie utrudnia i nie sieje > obciachu. Zobaczcie, jak współdziałają miasta w innych > województwach. Potrafią wydobyć to co mają najlepszego, nawet > historia niekoniecznie związana z Polską jest dla nich atutem. > Uczcie się i bierzcie z nich przykład. Wcale nie są od Was bogatsi, > ale "czują" więź i tworzą wspólnoty lokalne. A co do panujących > prezydentów - sami sobie wybraliście i każdy ma to, na co sobie > zasłużył. Nie niby dlaczego jest skazana??. Niech mi ktoś mi to wytłumacz. To nie jest raczej zaściankowe i prymitywne, taka jest prawda jak wyglądało tworzenie się tego województwa. Jestem raczej lokalnym patriotą i uważam ,że osoba zaglądająca na region Bydgoszcz i pisząca takie dyrdymały jest prymitywna. Też może trochę ponoszę winny ,że odpisałem ,ale chamstwa nie zniosę i oczerniania mojego miasta właśnie takie posty pokazują ,że są prawdziwi Bydgoszczanie,bo nie pozwalamy obrzucać błotem naszego miasta. Uważam ,że każde miasto bije się o różne dotacje i inne rzeczy to jest normalne w końcu mamy wolny rynek i na pewno w trójmieście nie maja takich problemów. Z jakiej racji nasz region ma od tego odstawać. Można coś budować nie jestem temu przeciwny ,ale na rozsądnych zasadach i bez wmawiania ludziom " jesteście na siebie skazani" ,tak jakby nie było od tego odwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 21:41 Sz. P. Killman zasada jest prosta: "kto sieje wiatr ten zbiera burzę". Niech Sz. P. sam sobie odpowie kto ten wiatr sieje. Podpowiadam: może pan zacząć rozważania od aneksji /tak właśnie aneksji/ AMB /Akademii Medycznej w Bydgoszczy/. Dalej samo pójdzie. I proszę nie pisać, że jesteśmy skazani. Przed reformą Buzek - Krzaklewski /przeprowadzonej do obsadzenia stołków swoimi/ żyliśmy w osobnych województwach i było tysiąc razy lepiej /dla obu stron/ niż teraz. Howgh /rzekłem/ jak mawiali starożytni indianie. Odpowiedz Link Zgłoś
splaris Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 23:32 jacek.killman- to do Ciebie.Sam byś się wku...ł jakbyś się dowiedział jak dzielone są pieniądze, Toruń kosztem innych miast w województwie dostaje ok.2-3 razy więcej forsy w przeliczeniu na jednego mieszkańca, tylko dlatego że urząd marszałkowski jest w Toruniu.I nie pieprz , że te miasta są skazane na siebie, to w Toruniu zapadają decyzje co Bydgoszczy można budować.Dlatego też bydgoszczanie za niecałe dwa miesiące wykopią Dombrowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
tapry W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 20:16 Nie wierzcie łgarzom i pijakom, którzy mówią o strefie ekonomicznej.Spójrzcie na pana Prezesa i jego dotychczasowe dokonania.Jakie one są?Żadne!Wstrefie ulokowała się jedna firma- "Metalko""Metalko" od lat funkcjonuje na terenach byłego "Zachemu" a więc nie jest to nowa firma.Doskonale o tym wiedzą a kłamią /bo wiedzą, że większość bydgoszczan te szczegóły nie interesują.Proponuję raz na miesiąc -powiedzmy każdego pierwszego dnia miesiąca pytać pana prezesa strefy-co się zmieniło?ile firm przybyło?I tak co miesiąc.Zobaczycie ile miesięcy wytrzyma okłamując i nic nie robiąc.? Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 21:14 "Zarząd PSSE zaakceptował już oficjalnie wskazanych przez BPP inwestorów i skierował do Ministerstwa Gospodarki wniosek o utworzenie podstrefy w Bydgoszczy. Uzyskanie zgody resortu to już praktycznie formalność, decyzja powinna zapaść w przeciągu najbliższych tygodni." To prawie jak cytat z Dombrowicza sprzed dwóch i pół lat. Tylko wtedy Gazeta obiecywała większe inwestycje... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 21:19 "Na rozsądnych zasadach..." Ciekawe co przez to należy rozumieć. Wbrew temu, co kolega chyba sugeruje, jestem bydgoszczaninem. Warto jednak spojrzeć na lokalne swary i uprzedzenia z pewnego dystansu. Po prostu trzeba unikać złych emocji i jadu, który aż kapie z niektórych wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 21:35 jacek.killman napisał: > "Na rozsądnych zasadach..." Ciekawe co przez to należy rozumieć. > Wbrew temu, co kolega chyba sugeruje, jestem bydgoszczaninem. Warto > jednak spojrzeć na lokalne swary i uprzedzenia z pewnego dystansu. > Po prostu trzeba unikać złych emocji i jadu, który aż kapie z > niektórych wypowiedzi. Rozumiem ,że moja wypowiedz taka była i kipiało z niej??. Nie chodziło mi o ciebie tylko inna osobę z forum. Na rozsądnych zasadach oznacza takich kiedy po pierwsze ludzie będą chcieli tej aglomeracji ,a nie tylko politycy .... Nie odpowiedziałeś mi dlaczego jesteśmy na siebie skazani... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 21:52 Sprawa jest całkiem prosta. Otóż w najbliższych latach nie przewiduje się przeprowadzenia kolejnej reformy administracyjnej. Dlatego, żeby reszta Polski nie uciekła nam w rozwoju, trzeba zacisnąć zęby i jakoś z tym okropnym Toruniem sobie radzić. Trochę to przypomina wędrówkę dwóch facetów, z których jeden kuleje na lewą a drugi na prawą nogę, ale razem jakoś się wloką. Odpowiedz Link Zgłoś
1a40 Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 22:15 Jako bydgoszczanin,nie wiem czy jk.to pseudonim czy prawdziwe nazwisko?,niewazne,ale moze pan startowac na prezydenta mojego miasta.Ale z takimi pogladami,zapewniam pana,ze otrzyma pan jeden glos,ten swoj.Otorz bydgoszczanie i torunianie nie czuja wiezi pomiedzy soba i nie chca tworzyc wspolnot lokalnych.Czy pan tego nie zrozumial czy mam do pana przemowic w innym jezyku?Swoimi wypowiedziami pokazuje pan,nam internautom,ze nie ma pan pojecia i wiedzy na temat dwumiasta i odczuc poszczegolnych srodowisk.Wszystko na ten temat zostalo juz powiedziane i niech pan przesledzi posty i fakty merytoryczne np.www.tmmb.pl z ostatnich kilku lat to moze pana oswieci.Nie zawracaj pan Brdy kijem,bo tam dokad pan idziesz,to my,bydgoszczanie,juz wracamy.Mowi cos panu slowo: spoleczenstwo obywatelskie? Dziekuje panu za wypowiedzi,ma pan do nich prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
lenovo200 Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 22:19 Rozumiem ,że to jest podyktowanymi kategoriami ekonomicznymi,ale na prawdę powiedz mi kiedy coś razem zbudowaliśmy?,a już na pewno jakiś biznes razem zrobiliśmy. Jedyna argumentacja naszego drogiego prezydenta w sprawie aglomeracji to taka ,że będziemy mogli ubiegać się o większe dotacji itd.. ,ale co z tego jak będziemy musieli się z kimś dzielić tzn z Toruniem ,a już widzę jak to będzie z . Dlaczego nam niby ucieka??. Bierzesz wszystko do głowy co napisze GW. Ja uważam ,że Bydgoszcz samo może dogonić czołówkę ,ale jeśli prezydent zajmuje się jakimiś poduszkowcami ,a nie prawdziwa ekonomia to a propos naszej strefy. Bydgoszcz ma potencjał ,ale trzeba z niego dobrze korzystać. Po za tym jakoś dziwnie myślę o aglomeracji z Toruniem jak oddziela nas puszcza i kotlina....i nie tylko ,ale także mentalność ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
1a40 Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 20.01.09, 22:56 Panie jk.zrozumial pan ? Tak jak pan prezydent/nie bydgoszczanin/ mojego pieknego miasta,nie czuje pulsu bydgoszczan,tak pan,jako bydgoszczanin,tez tego pulsu nie wyczuwa.Czy jest to jasne ? Potrzebuje pan wiecej czasu na przemyslenie ? Prosze! Ma pan czas ! Myslenie ma kolosalna przyszlosc... Odpowiedz Link Zgłoś
bydsk Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 21.01.09, 01:07 mozilla.org napisał: "Czekaliśmy lata, poczekamy do lutego. W porządku. Mam tylko nadzieję, że te nowoczesne technologie to nie będzie montownia..." GW 2008-12-31: "...już w styczniu w Bydgoszczy ma powstać specjalna podstrefa ekonomiczna" - komentarz chyba zbyteczny... miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,65120,6110660,Nowy_szef_BPP_zabiega_o_inwestorow.html Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 21.01.09, 09:10 Rozumiem że w Waszych tekstach ma prawo występować wiele goryczy, która jest zresztą w pełni usprawiedliwiona. Wasze poglądy Drodzy Koledzy są dość radykalne i - niestety, muszę przyznać - całkowicie uzasadnione. Wydaje mi się jednak, że nie tędy droga. Zgadzam się z tezą, że Bydgoszcz jest miastem które znakomicie może funkcjonować samodzielnie i spełnia wszelkie warunki do tego aby była stolicą województwa. Obydwa miasta, o których mowa różnią się między sobą znacznie pod wieloma względami i z tym się chyba zgodzicie. Począwszy od położenia historycznego (Bydgoszcz należy do Kujaw, natomiast Toruń do Ziemi Dobrzyńskiej), poprzez mentalność i zabarwienie polityczne większości mieszkańców (Bydgoszcz dotychczas raczej lewicowa, Toruń - zdecydowanie prawicowy), aż po uwarunkowania gospodarcze. Ponieważ jednak żyjemy w określonych realiach, pewnych rzeczy nie przeskoczymy choćbyśmy nawet wywieźli naszego ulubionego prezydenta na taczkach poza horyzont. Dlatego uważam, że nie ma sensu wypominać sobie nawzajem (Bydgoszcz Toruniowi i vice versa)różnych ciemnych kart dotychczasowej współpracy (lub jej braku), wyrzucać sobie co kto komu zwinął sprzed nosa i dlaczego. Logicznie myśląc, nic to nam nie da. Trzeba pomyśleć, jakie działania trzeba podjąć, aby było lepiej. Jak wykorzystać atuty Bydgoszczy takie jak: 1. położenie geograficzne - węzeł kolejowy, drogowy i wodny (rzadkość w Polsce), pradolina Wisły, 2. potencjał ludzki - mamy mnóstwo wykształconych mieszkańców z inwencją i pomysłami, tylko trzeba im stworzyć możliwość przebicia się do przestrzeni publicznej, 3. możliwości rozwoju gospodarczego - już nie wystarczy "nie przeszkadzać"; trzeba pomagać i promować rozwój przedsiębiorstw, zwłaszcza w dziedzinach związanych z najnowszymi technologiami, ale również np. w turystyce, 4.możliwość dokonania dobrego wyboru władz samorządowych (przy najbliższej okazji oczywiście. Z tego wszystkiego wynika, że dobrze byłoby schować głęboko na jakiś czas wszelkie złośliwości i zaproponować miastu ścieżkę rozwoju. Moim marzeniem jest sytuacja, w której inne duże miasta (chodzi np. o Łódź) będą nam zazdrościły zaradności (chociaż stadionu już nam zazdroszczą) i właściwych decyzji prowadzących do szybkiego rozwoju. Wbrew pozorom nie trzeba wiele, aby tak było. Na koniec pragnę poinformować, że nie będę kandydował na prezydenta, bo jak twierdzi jeden z kolegów - i tak nie mam szans. Odpowiedz Link Zgłoś
1a40 Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 21.01.09, 17:40 Panie jk.,nie jestesmy kolegami i prawdopodobnie nigdy nimi nie bedziemy.Nie wiem kogo pan reprezentuje i co chce pan osiagnac,ale zapewniam pana,ze po duzej obrobce merytorycznej i oszlifowaniu pana pogladow w temacie,z dwojga kandydatow,pana i obecnego prezydenta,postawilbym krzyzyk przy panskim nazwisku.Za panem przemawia miejsce urodzenia,a wiec szansa,ze srodek ciezkosci pozostanie w Bydgoszczy.Te dwa piekne miasta,nigdy nie beda ze soba wspolpracowaly na zasadzie wzajemnosci,i nie bede rozwijal tematu dlaczego tak jest.Od powaznej debaty publicznej sa aktualni politycy,ale jak wszyscy widzimy,ze strachu,nie podejmuja debaty.Obecnej lawiny nie da sie niestety juz zatrzymac,a obawiam sie bardzo mocno,ze nastapia nieodwracalne i nieprzewidywalne,na dzien dzisiejszy,tak dla Torunia jak i Bydgoszczy reperkusje.Wiecej do przegrania ma Torun,poniewaz to miasto Kopernika rozpoczelo nieczysta gre,i wykluczenie z tej wspolpracy wisi na wlosku. Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 21.01.09, 17:41 Sz. P. J.K. proszę odpowiedzieć na proste pytanie: dlaczego UMK zabrało nam AMB. Przecież mogliśmy mieć od razu silny uniwersytet z połączenia AB z AMB, ale dopiero, gdy przeprowadzono przyłączenie AMB do UMK to "fachowcy" z UMK łaskawie zgodzili się na utworzenie UKW. I pan chcesz z takimi ludźmi tworzyć coś wspólnego. Przecież to absurd. Nie połączysz pan ognia z wodą /tylko w czasie pożaru/, wilka z owcą itp. Najwyższa pora na zerwanie wszelkich więzi administracyjnych z T. Ta idea powinna być przewodnią myślą kampanii wyborczej kolejnego prezydenta Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 21.01.09, 22:31 Odpowiadając na zapytanie, pragnę poinformować że reprezentuję wyłącznie siebie i swoje własne poglądy na sprawę bydgoską. Nie jest moim celem podsycanie "sporu", z jakim wydaje się mieć problem część mieszkańców Bydgoszczy i Torunia. Zresztą nie chodzi o wzajemne zwalczanie się obu miast, a raczej o wzajemne ich uzupełnianie w wielu dziedzinach, czego nie dostrzegacie poprzez swoje zacietrzewienie. Osobisty stosunek jednego z kolegów do aneksji AMB przez UMK oraz aferki z UKW pozwalają przypuszczać, że chyba osobiście odczuł skutki wbicia do indeksu niepożądanego stempelka. Mnie również nie podoba się wiele rzeczy, które wydarzyły się w ostatnich latach z bydgoskimi uczelniami. Jako absolwent ATR (Budownictwo Lądowe)do dziś nie mogę pogodzić się z nową nazwą uczelni, która jest moim zdaniem nieadekwatna do stanu faktycznego i po prostu szkaradna. Ale nie mamy niestety wpływu na pewne zmiany w prawie. Szkoda tylko, że za kilkanaście lat nikt nie będzie pamiętał rozwinięcia skrótu ATR. To samo dotyczy UKW - moim zdaniem jest to nazwa mocno na wyrost. Prawdę mówiąc, samo wspomnienie o tym że w Bydgoszczy jest uniwersytet budzi uśmiech i niedowierzanie w innych miastach. Wracając do "wojny bydgosko-toruńskiej" pragnę Was pocieszyć, że podobne problemy mają ze sobą obecnie Gorzów i Zielona Góra, a w poprzednim podziale administracyjnym walczyły ze sobą: Suwałki z Ełkiem, Kalisz z Ostrowem Wlkp., Skierniewice z Żyrardowem, Sieradz ze Zduńską Wolą i szereg innych miast, naturalnie na mniejszą skalę. W wyniku wyżej wymienionych "wojen" powstała grupa "zwycięskich" i doinwestowanych ośrodków wojewódzkich, oraz miast "pokonanych", czy raczej "pokrzywdzonych", biednych i zacofanych, niedoinwestowanych i pozostawionych samym sobie.Obecnie przerabiamy podobną lekcję, z tym że skala jest większa, stawka wciąż rośnie a i jakby trudniejszy przeciwnik.Zobaczymy co będzie dalej, może rzeczywiście warto zginąć z honorem, aby tylko drugiemu się nie udało... Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 21.01.09, 23:01 Ja także kończyłem ten sam Wydział /BL ATR/, ale to nie ma nic do rzeczy. Porównania do innych polskich miast są nieadekwatne. Po pierwsze inne są wielkości tych miast, z zarazem skala problemów, po drugie inne są proporcje ilości przyznawanych i wydawanych różnych środków na poszczególne miasta /nigdzie nie ma takich dysprporcji/, po trzecie nigdzie nie ma tak historycznie ukształtowanej niechęci, delikatnie rzecz ujmując, po czwarte stworzeniu wspólnego organizmu przeszkadzają, w sposób oczywisty, warunki geograficzne /chociażby Puszcza Bydgoska, Wisła, stosunkowo duża odległość jak na wspólny organizm miejski, po piąte.... itd. Związki gospodarcze i tak muszą i będą istniały, ludzie także będą się zawsze kontaktować na różnych poziomach i płaszczyznach, ale ZWIĄZKI ADMINISTRACYJNE należy natychmiast zerwać i to z korzyścią dla obu miast. Tego tworu nie uda się sklecić, a kto myśli inaczej ten jest fantastą, a nie realistą. Jedynym rozsądnym wyjściem wobec różnicy zdań jest przeprowadzenie referendum lokalnego w obu miastach. I jego wynikowi możemy się poddać niezależnie od naszych poglądów, czy przekonań. Pozdrawiam kolegę z Wydziału. Odpowiedz Link Zgłoś
lilesa2 W BPP powstaną bydgoskie Łysomice 22.01.09, 01:16 Czy Bydgoszcz nie może znaleść lepszych przykładów. Do tematu mam kilka uwag. 1. Łysomicka podstrefa nie jest wielkim cudem technologicznym; to głównie montownia. 2. Nie było rzeczywistej potrzeby budowania parku technologicznego w Łysomicach. Większość pracowników jest dowożona z okolic Chełmży. 3. W łysomicach do każdego stanowiska pracy dołożono ze społeczych pieniędzy, również naszych - bydgoskich, ponad 100 tys. zł. Dla porównania bezrobotny na uruchomienie nowej firmy z Urzędu Pracy dostaje 40 tys. złotych i nie ma takich ulg jak w podstrefie. 4. Mimo to japońskie firmy nie są w pełni zadowolone więc będą szukać sposobu do ucieczki. 5. Kryzys nie wybiera i tak zwolni wszystkie inwestycje. 6. Do rozwiązania kłopotów z dostawaniem należnych nam pieniędzy potrzebna jest w sejmiku koalicja "oskubanych". Sama Bydgoszcz nie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś