Dodaj do ulubionych

Torun : ) hehe Bydgoszcz ?

IP: *.phys.uni.torun.pl 04.12.03, 17:51
Jestem Mieszkncem Bydgoszczy , w tym roku poszedlem na studia do Torunia
Nigdy nie mialem niczego do tego malego Toronto : ) jakim jest
Torun : ) . Ludzie jednak sa tutaj ,, nie wszyscy , raczej nieliczni''
uposlecdzeni w stosunku do bydgoszczy . I chce powedzec ze Napweno
Torun bardziej nie lubi BYdgoszczy niz Bydgoszcz torunia

Torun jest miastem uzaleznionym od jego okolicznego partnera .
Rodzice kolegow ze studiow ,, niektorzy'' pracuja w Bydgoszczy
Jak sie okazala jest ich naprawde bardzo wielu .. kolega mowi mi
ze podobna 1/10 ... moze przesadzil ale mozliwe .

TAk samo BYdgoszcz potrzebuje Trounia . Ludzie maja odmienne zdania
- ich mieszkancy . Ja np. jezdze do torunia po ciuchy a koledzy z
Toronto (tak sie czasem mowi na troun) jezdza do bydgoszczy ; )

Jak dla mnie wszystko zlewa sie w jedna calosc : )

Bydgoski zulel ,, upadl '' wiec nie ma o co sie klucic : )
Pozdrawiam ;)

Czest Bywalec : )
T : Kotlowni , Jazzgodu
B : speeda :Londona i Zentrum

Macias :")))
Obserwuj wątek
    • Gość: Warszawiak Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: 158.75.222.* 04.12.03, 22:38
      Ja też przyjechałam na studia do Torunia tylko że z Warszawy. Bardzo mnie
      śmieszyły te wsze między miastowe wojny o to kto lepszy. Macie na siebie może
      jeszcze jakieś przezwiska jak dzieci w piaskownicy? :)
      • krotoss Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? 05.12.03, 00:10
        ta są-mape wątków niżej. Pojedz sobie Kielce-Radom, tam się jeszcze rzucają
        nożami :]
      • Gość: Macias Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: 158.75.4.* 05.12.03, 10:19
        Jestes z warszawy ? ps. nie przepadam za wschodem : )
        Mamy przezwiska owszem ... : )
        Ja mam gdzies ta jakos wojne poprostu mowie ze miasta sa
        ze soba powiazane ... : )
        Pozdrowienia
        • Gość: mim Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 16:48
          widze ze bydgosz cz ma ogolnopolskie kompleksy nie tylko torunskie wschod tez
          wam sie nie podoba to mose sobie wyspe jakas kupcie najlepiej gdzies w
          malezji....no i oczywiscie sie tam PRZEPROWADZCIE.kraj odetchnie
      • Gość: monika Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.04, 16:44
        ja mieszkam od niedawna w toruniu i ciesza mnie te wasze wojny o to kto lepszy
        i nie biorac niczyjej strony stwierdzam ze sami bydgoszczanie nie sa
        zadowoleni ze swego miasta wiem bo znam rodziny ktore mieszkaly kiedys tam ale
        sie przeprowadzily i nic pochlebnego nie mowia o swoim miescie no....moze poza
        swymi kolegami jakby nie bylo ze szkolnej lawy.tak wiec podsumowujac to widze
        ze bydgoszcz ma kompleksy nizszosci i nic ich z tego nie wyleczy a przeciez
        razem mieszkamy w jednym kraju polsce
        • Gość: edi Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:52
          Monika, masz racje!!!
          Bydgoszcz musi sobie robic uniwerek, diecezje, Empik, muzeum - bo przeciez w
          Toruniu mają.......
        • Gość: ivoo gdzie lepiej sie mieszka ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.04, 15:08
          gdzie lepiej zamieszkać:

WYBIERZ TORUN
          - jesli masz dzieci (wiecej atrakcji, teatrow, basenow)
          - jesli dzieci moga zachorowac (najlepszy w polnocnej Polsce szpital dzieciecy)
          - jesli lubisz imprezy (10x wiecej knajp i lepsze)
          - jesli lubisz klimaty (zabytki, zamki - 4 rozne, sporo festiwali)
          - jesli chcesz studiowac (4 uczelnia w kraju)
          - jesli lubisz ludzi mlodych (najnizsza srednia wieku w regionie)
          - jesli lubisz astronomie (PAN, obserwatorium, planetarium, Kopernik,
          obserwacje nieba z wiezy)

WYBIERZ BYDGOSZCZ
          - jesli chcesz pracowac w urzedzie (jest wiecej=poprzenosili)
          - jesli chcesz sobie przypomniec na czym polegala propaganda sukcesu w PRL
          (obecnie TV Bydgoska)
          - jesli lubisz blokowiska (najwięcej w regionie, efekt "bujnej" rozbudowy PRL)
          - jesli lubisz osoby starsze (najszybciej starzejace sie spoleczenstwo w
          regionie)
          - jesli lubisz ogladac samochody (niedzielne spacery na gielde to najwieksza
          atrakcja miasta)
          - jesli nie masz zbyt inteligentnych dzieci (nizsze wymagania w szkolach,
          kolegiach itp)
          - jesli nie zamierzasz kupowac mieszkania (3x mniejszy ich wybor niz w Toruniu)
          • Gość: Stefek Re: gdzie lepiej sie mieszka ??? SUPER PORÓWNANIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 17:40
            dobrze to ująłeś choć blokowisko Rubinkowo (RI, RII, RIII, Skarpa) też małe nie
            jest.
            Ogólnie jeszcze coś bym dodał...

Pozdr.Torunianin :>
    • Gość: Wielkopolanin Jestem z wielkopolski IP: 195.117.95.* 05.12.03, 23:49
      To samo Kalisz i ostrów, trochę mniejsze ale dokładnie to samo a na dodatek
      bliżej siebie. Znam Bydgoszcz i Toruń. Jak się chcę podrażnić trochę to mówię w
      Tooruniu Polonia Toruń a w bydgoszczy Apator Bydgoszcz. Śmieszy mnie to trochę
      tak jak podziały miedzy Kongresówką a Prusami. I tak jesteście skazani na
      siebie jak Kalisz i Ostrów czy jak Kielce i Radom, czy też Gorzów i Zielona Góra

Pozdrowienia Wielkopolanin
      • Gość: Agness Re: Jestem z wielkopolski IP: *.internet.radom.pl 07.12.03, 19:14
        Popatrz na mapę gdzie Kielce a gdzie Radom. Inne województwa!
        • Gość: Wielkoipolanin Re: Jestem z wielkopolski IP: 195.117.95.* 07.12.03, 21:11
          Porównywalna odległość jak pomiędzy Słupskiem a Koszalinem czy pomiedzy Zieloną
          Górą a Gorzowem. I nie powiesz mi, że nie było i nie ma antagonizmów pomiedzy
          Kielcami a Radomiem. (Nie uwiezrzę nawet jak jesteś z Radomia)
      • Gość: Siódmoklasista Re: Jestem z wielkopolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 18:36
        Gość portalu: Wielkopolanin napisał(a):

> To samo Kalisz i ostrów, trochę mniejsze ale dokładnie to samo a na dodatek
        > bliżej siebie. Znam Bydgoszcz i Toruń. Śmieszy mnie to trochę tak jak
        podziały miedzy Kongresówką a Prusami. I tak jesteście skazani na siebie jak
        Kalisz i Ostrów czy jak Kielce i Radom, czy też Gorzów i Zielona Góra

Albo Poznań i Puszczykowo
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Jestem z wielkopolski 11.02.04, 14:27
          Gość portalu: Siódmoklasista napisał(a):

> Gość portalu: Wielkopolanin napisał(a):
          >
          > > To samo Kalisz i ostrów, trochę mniejsze ale dokładnie to samo a na dodate
          > k
          > > bliżej siebie. Znam Bydgoszcz i Toruń. Śmieszy mnie to trochę tak jak
          > podziały miedzy Kongresówką a Prusami. I tak jesteście skazani na siebie jak
          > Kalisz i Ostrów czy jak Kielce i Radom, czy też Gorzów i Zielona Góra
          >
          >
          > Albo Poznań i Puszczykowo

-raczej Poznań i Warszawa..ileż to razy były zadymu na meczach Lecha Poznan i
          Legii Warszawa!
          • 0mancer Re: Jestem z wielkopolski 17.05.04, 13:14
            a ja jestem z Poznania, i bardzo mi sie w Toruniu podobało jak byłem ostatnio.
            Na pewno ładniejszy niz Bydgoszcz... bezs urazy, B też nie jest zła, ale T.
            jest lepszy!
            • Gość: andrzej Re: Jestem z wielkopolski IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 21:28
              dzięki POnaniaku!

U was też miło.
              • Gość: ex Re: Jestem z wielkopolski IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 23:38
                zajrzyjcie na to www.torun-bydgoszcz.pl - ubaw po pachy!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Stefek Re: Jestem z wielkopolski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 17:41
        chyba ty jesteś skazany, ja na pewno na Bydgoszcz nie.
        Szkoły tu mamy i to dobre, pracy jak poszukasz też dostaniesz.
    • Gość: Siódmoklasista Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.03, 18:30
      Gość portalu: Macias napisał(a):

> Jestem Mieszkncem Bydgoszczy , w tym roku poszedlem na studia do Torunia
      > Nigdy nie mialem niczego do tego malego Toronto : ) jakim jest
      > Torun : ) . Ludzie jednak sa tutaj ,, nie wszyscy , raczej nieliczni''
      > uposlecdzeni w stosunku do bydgoszczy . I chce powedzec ze Napweno
      > Torun bardziej nie lubi BYdgoszczy niz Bydgoszcz torunia

Upośledzony to chyba ty jesteś, kolego, skoro poszedłeś na studia bez
      opanowania zasad ortografii (szkoła podstawowa).

> TAk samo BYdgoszcz potrzebuje Trounia . Jak dla mnie wszystko zlewa sie w
      jedna calosc : )

Jak ci się zlewa, to se kup pampersy.

> Bydgoski zulel ,, upadl '' wiec nie ma o co sie klucic : )

Najwyżej o ortografię, chłopcze. Ale to nie jest przedmiot kłótni, lecz
      nieuctwa.
      • bogini_s Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? 23.04.04, 18:25
        Gość portalu: Siódmoklasista napisał(a):

> Gość portalu: Macias napisał(a):
        >
        > > Jestem Mieszkncem Bydgoszczy , w tym roku poszedlem na studia do Torunia
        > > Nigdy nie mialem niczego do tego malego Toronto : ) jakim jest
        > > Torun : ) . Ludzie jednak sa tutaj ,, nie wszyscy , raczej nieliczni''
        > > uposlecdzeni w stosunku do bydgoszczy . I chce powedzec ze Napweno
        > > Torun bardziej nie lubi BYdgoszczy niz Bydgoszcz torunia
        >
        >
        > Upośledzony to chyba ty jesteś, kolego, skoro poszedłeś na studia bez
        > opanowania zasad ortografii (szkoła podstawowa).
        >
        >
        > > TAk samo BYdgoszcz potrzebuje Trounia . Jak dla mnie wszystko zlewa sie w
        > jedna calosc : )
        >
        > Jak ci się zlewa, to se kup pampersy.
        >
        >
        > > Bydgoski zulel ,, upadl '' wiec nie ma o co sie klucic : )
        >
        > Najwyżej o ortografię, chłopcze. Ale to nie jest przedmiot kłótni, lecz
        > nieuctwa.

Jesteś pewien, że znasz tak dokładnie zasady ortografii? A jeżeli piszesz do
        kogoś list, to jak napiszesz: "ty", czy "Ty"? Chyba musisz "se" kupić słownik
        ortograficzny...
    • maja2475 Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? 06.01.04, 12:53
      A czy zainteresowałeś się dlaczego niektórzy rodzice Twoich znajomychz Torunia
      pracuja w Bydgoszczy? Jeśli nie to Ci odpowiem: ponieważ Bydgoszcz jak każdy
      darmozjad zamiast sam tworzyć nowe miejsca pracy, powołując się na swoje prawa
      wojewódzkie (tfu!!!) przenosi co rusz to wszelkie wydziały, oddziały,biura i
      inne instytucje do siebie. W statystyce wychodzi to bardzo dobrze, ale w życiu
      już nie. Przy okazji zapytaj się swoich znajomych czy ich rodzice nie chcieliby
      jednak pracować natych samych stanowiskach ale w Toruniu
      • Gość: bydgoszczanin Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: 212.122.214.* 06.01.04, 20:53
        darmozjad to osobnik zyjący kosztem zywiciela w tym przypadku jak wnioskuję
        torunia.dlatego zapadam ci puytanie co proponujesz twoim zdaniem zrobić aby
        uzdrowić sytuację,czy dopuszczasz eksterminacje darmozjada?czekam
        niecierpliwie na odpowiedź.
        • Gość: tyciarek Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 07.01.04, 00:19
          ostatnio sporo drobnych i srednich zakładów,przedsiebiorstw siłą poprzenoszono
          do bydgoszczy:-)
          faktycznie jak sie jedzie do centrum fordonską, połowa aut ma rejestracje
          torunskie.
          tylko,ze sa to samochody poobklejane rekalmami typu: montaż okien, zakład
          budowlany i takie tam.
    • dosadny_jestem bbbbbblllllleeeeee 15.02.04, 16:35
      toruń bez Bydgoszczy bylby niczym. teraz to jest taka mala pipidówa zdana na
      nasza laska. a przezwiska jak ktoś chce to moge podać. a poza tym, ty,
      warszawiak, sie tak nie śmiej bo i tak dupa jestescie. nie masz prawa sie
      wypowiadać o naszej wojnie bo nie uczestniczysz w niej.
      • sdb Re: bbbbbblllllleeeeee 18.02.04, 20:30
        glupcem kto marnuje czas na jakies debilne wyliczanki i uzeranie sie o to kto
        komu kradnie. LUDZIE KURWA MAĆ OBUDZCIE SIE INE MIASTA SIE Z NAS SMIEJA A
        NIEDLUGO WCHODZIMY DO EUROPY SZCEKAJACE PIESKI
        • Gość: ! Re: bbbbbblllllleeeeee IP: *.telsten.com / *.telsten.com 29.04.04, 16:33
          I tak to tylko dwie wioski kolo siebie ..
        • Gość: a Re: bbbbbblllllleeeeee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 12:56
          OBUDZCIE SIE - to musisz powiedziec politykom. To oni wymyslaja zeby dublwac
          uniwerek, Empik, diecezje, inne instytucje.
          Wg mnie - powinno dojść do jakiego "wielkiego szczytu" bydgosko-torunskiego,
          gdzie by wyjasniono stare animozje, rozliczono oraz stworzono wspolne plany
          partnerskiego rozwoju, a nie dublowania czy wykradania instytucji.

I mysle, ze takiej strategii sa przeciwni niewidzacy wlasnej slabosci
          Bydgoszczanie, a nie Torunianie.

Wszelkkie proby wyjasniania zaszlosci czy ustalenia wspolnego planu podejmowane
          przez Torun w Bydgoszczy sa od razu kwitowane:
          - maja kompleksy
          - animozje zuzlowe

a to nie tak.
          • Gość: Ania Re: bbbbbblllllleeeeee IP: 81.15.221.* 04.05.04, 19:17
            I uważasz że takim przychylnym i pełnym sympatii podejściem do bydgoszczan
            doprowadzisz do kompromisów ?:) Brak Ci obiektywności, wybacz.
    • Gość: cs Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: 195.215.5.* 04.05.04, 11:49
      Wszystko to zasluga prymitywnych debili, ktorzy na kazdym kroku musza
      udowadniac wszystkim, jacy to oni sa wspaniali, a inni jacy glupi.
      To nie jest tylko problem Bydgoszcz-Torun, ale generalnie chec rywalizacji i
      pokazania, ze jest sie lepszym.
      Zakompleksiona megalomania, kompletna bzdura.
    • Gość: Ania Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: 81.15.221.* 04.05.04, 19:13
      Ja natomiast moi drodzy mieszkam w Bydgoszczy i nic ale to nic do Torunia nie
      mam ... Myśle ze ta wojna kiedys istnuiała naprawde, teraz już wiekszosc z tych
      idiotów podsycających jakies beznadziejne konflikty poszło po rozum do głowy i
      już praktycznie mało kto bawi sie w te kretyńskie gierki Torun- Bydgoszcz
      Bydgoszcz- Toruń . Zreszta to sie już zrobiło... nudne :) Bydgoski żużel się ze
      tak powiem podłałamł, więc o co tu sie kłocić?:) Widze jednak ze niektorzy mają
      tu niezły ubaw:P Kiedyś jakiś nauczyciel słyszac o tym że rzekomo wszyscy
      bydgoszczanie nie lubią Torunia i vice wersa, kazał nam napisac prace : Za co
      kocham Toruń :) Myśle że tutaj co drugi z Was powinien sobie taką prace napisać
      i zastanowić sie troszke nad tym co sie głosi wszem i wobec. Pozdrawiam
      • Gość: edi Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 12:23
        tu trzeba pojednania i wspolpracy

DWUMIASTO - TAK!!!
        • Gość: bydgoszczanin 34 Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: 212.122.214.* 13.05.04, 00:54
          dwumiasto jakos mnie to nie przekonuje i po co ta integracja? czy to jest
          potrzebne obydwu miastom,województwo kujawsko - pomorskie jest slabym
          województwem ciągle mówi się o zmniejszeniu liczy województw i jets ono
          wymieniane w pierwszym rzedzie województw do likwidacji - a może zrobic tak
          południowa częśc bydgoskiego zb dgoszczą do wielkopolski toruńskie połnocna
          częśc bydgoskiego i wlocławskiego do pomorskiego a włocławek do łódzkiego i tak
          skończy się sztucznie podgrzewany temat wpółpeacy miast co jest fikcją! każde
          miasto pójdziew swoja stronę znikną / z czasem osie konfliktu / i wtedy sie
          okaże kto jest pracoiwty i się rozwija a kto jest be! co o tym sądzicie?
          • Gość: lee Re: Torun : ) hehe Bydgoszcz ? IP: 158.75.50.* 14.05.04, 11:52
            W pełni się z tym zgadzam. Niech każdy pracuje na siebie.
    • Gość: Stefek GŁUPCZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 17:34
      wiesz co?
      Gówno za przeproszeniem dowiedziałeś się o Toruniu.
      Mieszkam tu prawie od kiedy żyje (21 lat). Znam dużu ludzi, pracuje już w
      drugiej firmie i nie znam nikogo kto by dojeźdżał do pracy do Brzydgoszczy.
      Pytam również obok kolegi bardziej doświadczonego ode mnie i również nikogo nie
      zna.
      Że żużel Wam padł to faktów stwierdzać nie musisz.
      Od kiedy mieszkam w Toruniu w Bydgoszczy jestem tylko pzrejazdem pociągiem
      (samochodem już nie (obwodnica) od kiedy Wasze durne władze zbudowały market w
      centrum miasta - pomysł po prostu na medal w konkursie "Głupota Wieku").
      Raczej Wy możecie do nas sobie przyjechać na pierniczki, na spacer po mieście
      albo na jakiś koncert w Imperium Dźwięku i inne.
      Wywyższając się tylko tekstami typu: "spójrzcie ile my mamy sklepów" jest dla
      mnie żałośnie śmieszne. Nie jest to żaden wyznacznik, pomijając fakt, że nasze
      również mądre władze nie pozwoliły już na conajmniej tyle inwestycji ile u Was
      stoi hipermarketów.

Ogólnie - Bydgoszcz mi do życia jest wogóle nie potrzebna, a jakiś konflikt
      międzymiastowy został sztucznie stworzony i kontynuowany do dziś w bez sensowny
      sposób.
      Pozdrawiam!
      • Gość: bydgoszcznin Re: GŁUPCZE IP: 212.122.214.* 02.07.04, 00:57
        mozna twój tekst odwrócić dokładnie w druga stronę:
        - do czego jest mi potrzebny Torun - do dupy
        - po chooerę się tak wywyższacie ? - umk itp
        - kiedyś w toruniu bywałem regularnie - teraz jak pojade to raz na 5 lat
        bardziej z obowiązku niz z szczerej chęci
        -mam w dupie cały ten konflikt interesuje mnie tylko moje miasto i tyle
        - a że macie Imperium Dźwięku, Radioteleskop, itp gratuluję - ale czy myslisz
        że z tego powodu pouszczają mi wieracze inie mogę spać w nocy z zazdrości
        obgryzając przy tym paznokcie - o co to nie
        -żyjcie sobie w waszym Toronto tak sie lubicie nazywac pozwalajcie życ innym a
        będzie dobrze
        a tobie osbiście życzę zbicia poziomu żółci w żołądku bo jak cos piszesz to aż
        wlewa się ona z ciebie. no i jeszcze jedno załatw sobie szczepionkę na słowo
        bydgoszcz bo przy takiej buchającej złości może ci pikawka pewnego pieknego
        dnia wysiąśc czego ci broń boże nie życzę życze ci co najmniej 100 lat zycia i
        stałego składnika pożywienia na sniadanie obiad i kolację w postaci słodkiego
        ładnie przygotowaneo toruńskiego piernika co jak wynika z twoich wynurzeń jest
        dla ciebie szczytem szcześcia. a więc powodzenia w pierniklandzie!
        • Gość: edi Re: GŁUPCZE IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.04, 21:06
          Nerwy na bok. Epitety odpuść, bo sie zapominasz. Do rzeczy.

Miedzy Toruniem a Bydgoszcza narosły rózne konflikty przez lata. W duzej mierze
          jest to wina Bydgoszczy, a raczej jej wladz z PRL, ktore wywiozly pól Torunia
          do siebie. Torunianie to pamietaja i nie lubia Bydgoszczy, a czasem boja sie
          Waszej nieucziwosci, pazernosci, podkopywania wizerunku.

Oczywiscie jest sporo milych, uczciwych Bydgoszczan, jak i sporo Torunian bez
          bydgoskich uprzedzen. Ale przyznasz, ze bydgoskie wladze komunistyczne, majace
          jakis przedwojenny "kompleks prowincji", wywołały konflikt ogromną rozbudowa
          swego miasta i pomiataniem czy podkopywaniem instytucji torunskich.

Wiekszosc informacji na www.torun-bydgoszcz.pl to prawda, kwestia
          interpretacji, co z tego wynika i co dalej to inna sprawa.

Jest możliwe zsumowanie potencjału obu miast. Wowczas bylibysmy silni jak
          Poznan a moze nawet silniejsi od Gdanska. Ale na to trzeba wielu rzeczy.

Mieszkaniec kazdego z miast musialby patrzec na drugie jak na czesc swojego a
          nie inne miasto czy konkurenta. Przyklad AM+UMK jest ewidentny. Gdyby w
          Poznaniu 2 uczelnie chciały sie polaczyc, nikt by nie robil takich podjazdówek
          w Ministerstwie przeciw temu.

Jalk osiagnac, zeby Torunianin byl dumny z opery i nie chciał drugiej u siebie
          a Bydgoszczanin nie chcial drugiego uniwerka? Trzeba zblizyc ludzi do siebie i
          wytłumaczyc im racje II miasta.

Bydgoszczanie prawdopodobnie nie wiedza, a na pewno nie wierzą, że torunskie
          mowy o złodziejskich wywózkach instytucji to prawda. Traktuja to jak torunskie
          wymysly, bo przecież do Gazety Pomorskiej, Filharmonii, Rozgłośni Radiowej,
          Orkiestry Symfonicznej, Biblioteki Pedagogicznej - doszli samemu
          Oni jusza poznac historie - politycy musza czuc potrzebe mowienia swym
          wyborcom, nie tego co chca usłyszec (ze Bydzia jest the best) lecz rzeczy
          innych, niewygodnych, zwłaszcza dla starych komuchow (a sporo ich w
          Bydgoszczy).

Torunianie oczywiscie tez musza zrozumiec argumenty Bydgoszczy.

Ja widze tylko jedna drogę:
          1) rozpowszechnic historie XX wieku - relacji miedzy T i B, moze jakies grono z
          obu miast? Ja wiem ze Bydgoszczanie nie chca do niej wracac (nie dziwie sie),
          ale tu Torun nic nie bedzie chcial odzyskiwac - chodzi chocby nawet o
          symboliczne przekreslenie krzywd i już.

2) na bazie tak oczyszczonego pola moze nastapic wzrost zaufania i lepsze
          spojrzenie na sasiada, a co za tym idzie bardziej partnerskie uklady

3) partnerska umowa ktora szczegolowo okresli wszystkie obecne i przyszle
          instytucje w regionie i ktore miasto je otrzyma czy rozbuduje. Torun moze
          zostac miastem uniwerka, festiwali teatralnych i autostrady, a Bydgoszcz -
          politechniki, muzyki i lotniska. Oznacza to, ze sasiad bedzie wspieral dazenie
          drugiego do danej instytucji, a sam nie bedzie probowal za plecami niszczyc czy
          dublowac czegos drugiego u sasiada. Tak samo mozna podzielic pozyskiwanych
          inwestorow, branze, nowe instytucje itp.

4) Przyszła zabudowę mozna planowac ku sobie wlaczajac okoliczne gminy (gl.
          Zlawies). Oni dzis sa wsia i naprawde duzo dadza za wzrost ich statusu, a co
          wiecej nie maja takich uprzedzen.

Jesli nie chcemy podzialu funkcji obu miast czyli jak rozumiem:
          - Bydgoszcz chce drugi uniwerek, druga autostradę, nowe festiwale teatralne czy
          filmowe,
          - Torun chce druga opere, lotnisko, filharmonie - to po co wspolpraca?

Gdynia ma Szkole Morską i Teatr Muzyczny - Gdansk ich nie dubluje. Gdansk ma
          politechnike i uniwerek - Gdynia ich nie dubluje. To jest wspolpraca na miare
          trojmiasta.

Taka umowa moze byc modyfikowna na bieżąco, Np. okazuje sie że Bydgoszcz
          zbudowala lotnisko i nie pomyslala o potrzebie Strazy Granicznej. Jest w
          Toruniu - OK, niech ją weźmie (bo latwiej przeniesc straz niz lotnisko) ale
          JAWNIE, OTWARCIE i proponujac cos w zamian. To jest wspolpraca.

A tu zobacz:
          - chcecie uniwerek - robicie intrygi w Warszawie PRZECIW decyzji 2 uczelni
          - chcecie Straz Graniczna - robicie przenosiny po cichu, bez slowa

I nie mów, ze oba miasta sa godne uniwerka, bo nie o godnośc tu chodzi,
          Bydgoszcz chce z pieniedzy wszystkich podniesc swój prestiż. To nawet nie jest
          złe, ale TO JUZ NIE JEST WSPOLPRACA, lecz patrzenie na region przez pryzmat
          swoich interesow - 1 miasta. Wowczas nie ma miejsca na dwumiasto.

Czy Torun nie jest godny opery czy filharmonii czy lotniska?

SĄ DWA WYJSCIA:
          Albo podzielmy instytucje sprawiedliwie i odżałujmy część splendoru
          hipotetycznie należną kazdemu, albo sie po prostu calkiem rozejdzmy. To takie
          pól razem, poł przeciwko niczemu nie służy. Polska sie śmieje, mnoże kiedyć
          reportaż nakręcą.
          • Gość: bydgoszczanin 34 Re: GŁUPCZE IP: 212.122.214.* 02.07.04, 21:56
            użyte słowa nie nalezy traktować wprost jest to tylko pewna symbolika i nic
            więcej mówisz o rozliczaniu ale drogi edi juz od początku dzielisz ludzi
            nastepująco w bydgoszczy są ludzie pazerni zawistni chcący się wzbogacic
            kosztem Torunia no dopuszczasz że są ludzie neutralni wobec Torunia w
            Bydgoszczy mówisz tak samo że w toruniu sa ludzi nastawieni przyjaźni wobec
            Bydgoszczy choć są ludzie jak mówisz uprzedzeni wobec BYDGOSZCZY. jUZ
            PRZYJMUJĄC TAKĄ OCENĘ dzielisz ludzi na tych lepszych z Torunia i tych gorszych
            z Bydgoszczy przy takim nastawieniu jak można dojść do poroumienia kiedy juz na
            dzień dobry mam przepraszać że jestem z Bydgoszczy. Nie tędy droga. Sam
            oczekujesz od nas kajania sie choć w Twoich wypowiedziach jest dużo jak to
            sprecyzować oczekiwań wobec mnie i innych pochodzacych z bydzi. no cóż a może
            warto zacząć od siebie i dac dobry przykład innym. Jeszczejedno znam Toruń
            studiowałem 5 lat i poznałem "toruńską szkołę" nienawiści do Bydgoszczy i to na
            poziomie akademickim co jest dla mnie szczególnie przykre, gdy kjeden z kolegów
            z uczelni dawał mi do zrozumienia niejednokrotnie co mysli o moim mieści i jego
            mieszkańcach a także pośrednio o mnie mówil mi to prost w oczy. Znam
            tezprofesora znakomitego skądinąd historyka który pozwalał sobie na wycieczki
            na wykładach w obecności 60 - 80 osób pod adresem Wyższej Szkoły Pedagogicznej
            w Bydgoszczy - nie twierdzę że jest najwybnitniejsza uczelnia wyższa w kraju -
            ale po cholerę tyka coś co mu nie zagraża? wygladało tak jakby sam fakt
            istnienia tej uczelni denerwował tego pana i to samo świadczy o jego kulturze.
            stara zasada którą mni wpojono każe wypowiadac się dobrze albo wcale o innych.
            te 5 lat dało mi wiele do myślenia. Toruń cenię ze względu na historie
            oczywiście z Gdańskiem czy Krakowem nie możecie się równać, ale do mieszkańców
            Torunia juz taka miłością nie pałam, zreszta co pokazują niniejsze łamy
            internetowe z wzajemnościa. Osobiście uważam że koncepcja dwójmiasta jest
            sztuczna, wzajemne animozje sa zbyt duże, a po co klecic jedność z dwóch cżęsci
            z których obydwie bardziej sie odpychają jak przyciągaja. Uważam także zę twór
            pod nazwa wojeództwo kujawsko - pomorskie jest kiepskim województwem za dużo tu
            biedy a za mnałó rozwoju i podejrzewam że prędzej czy później nastapi jego
            likwidacja i podział - Bydgoszcz pójdzie do wielkopolski I JEST TO MOIM ZDANIEM
            DLA MOJEGO MIASTA ROZWIĄZANIE OPTYMALNE ze względu na panujące tam o wiele
            zdrowsze stosunki o czym sam się przekonałem na własne oczy! toruń do
            województwa pomorskiego a włocławek do łódzkiego i tak skończy się historia
            tego województwa ichyba będzie to njalepszerozwiązanie.
            jako historyk / jeden z moich zawodów/ chciałbym polemizować z jednym mitem to
            toruń w okresie PRL miał utracic swoje znaczenie przez przejmowanie instytucji
            zakładów produkcyjnych itp. Proces historyczny przebiegł tak że juz w II
            połowie XIX wieku Bydgoszcz zdystansowała Torun gospodarczo i ludnościowo.
            Torun pozsotał mieszczański i chwała nu za to bo takie miasta tez musza
            być.Dlaczego tak sie stałó - zwykły przypadek po prostu Torun leżał blisko
            granicy i podobnie jak Grudziądz miał zabezpieczać tereny pruskie orzez agresja
            rosyjska stąd system fortó stąd ograniczenia w rozbudowie miasta. Natomiast
            bydzia tymi ograniczeniami nie była objta i Prusazy pozwolili jej na
            nieskrępowany rozwój - przemysł, komunikacja, system dróg śródlądowych.I
            jeszcze jedno miasto Bydgoszcz któremu prawa miejskie nadał Kazimierz Wielki
            jeden z najbardziej jurnych władców Polski ale niewątpliwie postac pozytywna/
            powołał do zycia nasze miasto ABY ZRÓWNOWAŻYĆ ROLĘ I ZNACZENIE TORUNIA W HANDLU
            I GOSPODARCE opierającej się o system rzeki Wisły. Po prostu od początku
            rywalizacja była wpisana w nasze wspołistnienie i dlatego uważam że całkowity
            rozwód wyszedłby na zdrowie obu stronom i uchronił przed cięzką traumą psychiki
            najbardziej zacietrzewionych antagonistów po obydwu stronach barykady.
            Przesyłam pozdrowienia
            • Gość: edi Re: GŁUPCZE IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.04, 00:49
              > użyte słowa nie nalezy traktować wprost jest to tylko pewna symbolika

cieszę się, ze juz nie nazywasz mnie GLUPCEM. To postęp.

> dzielisz ludzi na tych lepszych z Torunia i tych gorszych
              > z Bydgoszczy przy takim nastawieniu jak można dojść do poroumienia kiedy juz
              > na dzień dobry mam przepraszać że jestem z Bydgoszczy.

TO NIEPRAWDA. Napisałem: "Oczywiscie jest sporo milych, uczciwych Bydgoszczan,
              jak i sporo Torunian bez bydgoskich uprzedzen...", a dalej: "Bydgoszczanie
              musza poznac historie...Torunianie oczywiscie tez musza zrozumiec argumenty
              Bydgoszczy."

Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie to sprawiedliwe, piszę o obu miastach
              iżadnego nie gloryfikuję. Brak Ci argumentów merytorycznych (albo wstydzisz się
              zaborczosci Bydzi), więc zniekształcasz moje słowa. Wróc na post i porównaj.
              Ja nie znajduje tu stronniczosci.

> poznałem "toruńską szkołę" nienawiści do Bydgoszczy

a może raczej szkołe strachu przed zaborczoscia Bydgoszczy? Wiesz jaki żart
              krążył po Toruniu w latach 50 i 60? Że do Bydgoszczy przenoszą Sredniowieczny
              Ratusz. Jak myślisz, dlaczego tak mówiono?

> gdy jeden z kolegów dawał mi do zrozumienia co mysli...mówil mi to prost w
              oczy.

są rózni ludzie: łysi, rudzi i piegowaci. Tu akurat któs mówił Ci co mysli i
              było to przykre. Takie życie, miej pretensje do Pana Boga, że stworzył różnych
              ludzi, a nie do Torunia. A "jeden z kolegów" to jeszcze nie całe miasto...

> twór pod nazwa wojeództwo kujawsko - pomorskie jest kiepskim
              > województwem za dużo tu biedy a za mnałó rozwoju i podejrzewam że prędzej
              > czy później nastapi jegolikwidacja i podział - Bydgoszcz pójdzie do tak
              > wielkopolski... toruń do województwa pomorskiego a włocławek do łódzkiego i
              > skończy się historia tego województwa będzie to njalepsze rozwiązanie.

Bydgoszcz walczac o kuj-pom nie chciała NIC dla regionu, a WSZYSTKO dla siebie
              tak koncza sie takie zaborcze układy

Ale dokonujac symbolicznego rozliczenia, pojednania i tworzac partnerska umowe
              mamy jeszcze szansę na DWUMIASTO - tak myślę.

> w II połowie XIX wieku Bydgoszcz zdystansowała Torun gospodarczo i
              > ludnościowo.

Bydgoszcz dorównała Toruniowi i zaczeła go wyprzedzać, ale nie zdystansowała...
              Poza tym tendencja sie odwracala w II RP, i potem w latach 70-tych i teraz
              (torun jako jedyne miasto w regionie ma dziś tend. wzrostowa)
              • Gość: bydgoszczanin 34 Re: GŁUPCZE IP: 212.122.214.* 06.07.04, 00:26
                ale za co ja mam przepraszać? z czego mam się rozliczac ja osobiście takiej
                potrzeby nie odczuwam. nie zgadzam się się też z kwestia rozwoju w latach 70 -
                tych wtedy wszystkie miasta ostro szły do prozdu! a kto teraz jest lepszy
                gospodarczo no cóż czas pokazę!
                • Gość: edi Re: GŁUPCZE IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 00:40
                  > nie zgadzam się się też z kwestia rozwoju w latach 70 -
                  > tych wtedy wszystkie miasta ostro szły do prozdu!

no cóż, niektórzy kochają komunę, nawet chcą stawiac pomnik ojcu polskiego
                  zadłużenia - Gierkowi.
                  Zapominają tylko o 10 latach czekania na talon na malucha, stanie przez 4
                  miesiace po pralkę, kartkach na czekoladę i papierosy, nocnych kolejkach po
                  kiełbasę, przy okazji pałowanych dla rozgrzewki zomowców.

Ale może Ty i Twoj tata kupowaliście banany w sklepach "z żółtymi firankami"?
                  • Gość: bydgoszczanin 34 Re: GŁUPCZE IP: 212.122.214.* 06.07.04, 00:58
                    no no kolego jeszze nikt mnie tak nie nazwał esbekiem a może synem działacza z
                    nomenklatury partyjnej? dobre sobie nawet nie chce mi się krzyczeć - tu jest
                    też roznica między robotniczą Bydgoszczą a inteligenckim Toruniem. Nie
                    wzruszają mnie teksty o przewodniej roli inteligencji i czysto polskiej
                    tradycji panującej w Toruniu. Jak sądzę jesteś młodym osobnieiem i czasów
                    Gierka nie pamiętasz a w czasie Stau Wojennego byłeś berbeciem biegającym za
                    piłką./ o ile sie nie mylę / Tym tłumaczę sobie dar zarzucania mi i mojej
                    rodzinie udziału w oranizacji przestepczej. ECH gadać sie nie chce bo i oczym.
                    Ty już wiesz wszystko na mój temat wydałeś wyrok. Marnujesz się. Tacy jak ty w
                    pełni by się sprawdzili w takich instytucjach jak np Sichereidienst /SD/
                    Narodnyj Komitet Wnutriennych Dieł /nkwd/ a może Geheim Staat Polizei /gestapo/
                    tam sie liczyły refleks wyciąganie prawidłowych wniosków "silna ręka" slepa
                    wierność w ideę fix - dla tej idei mozna mordować - firma wybaczy i zapewni
                    bezkarność - ale nie chcę cię pozbawiać restki człowieczęnstwa. pROLETARIUSZE
                    WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ - NIECH ZYJE NOWY I SEKRETARZ EDI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka