Dodaj do ulubionych

Powstaje Biskupin II

IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.05.04, 13:52
Na Marsdzowicach rozpoczyna sie pierwszy etap budowy osiedla wzorującego sie
na Biskupinie, Sępolnie.
Wszystkiego mozna sie dowiedziec tu:

www.osiedlemalownicze.wroc.pl
jak oceniacie plany?
Ja mysle, ze na takim projekcie mozna duzo stracic jak i duzo zarobic(nie
tylko finansowo) w zaleznosci od wykonania.Coz zobaczymy jak wyjdzie
wykonanie.Trzymam kciuki.
Obserwuj wątek
    • Gość: lolo Re: Powstaje Biskupin II IP: *.ar.wroc.pl / *.ar.wroc.pl 08.05.04, 14:01
      spoko
      ale troche za daleko od centrum
    • Gość: kotbehemot Re: Powstaje Biskupin II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 14:03
      Ja juz sie wypowiadalem- jakies to dziwne wszystko:)

Dziwny jest ten plan urbanistyczny osiedla ktory z gory uklada sie w jakas wezo-klepsydre:) Zadnej prostej ulicy :-O

Kazdy moze dowolnie zaprojektowac swoj dom, ale trzymajac sie pewnych regul. Cos takiego juz mamy- na ul. Sudeckiej- wyszlo swietnie, trzymajmy kciuki, zeby te domki byly rownie piekne.

Lokalizacja- bezbledna:) A lokalizacja to podstawa
      • Gość: ! Re: Powstaje Biskupin II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.04, 16:01
        Śliczne osiedle, tylko powiedżcie mi proszę w którym miejscu Marszowic to nowe
        osiedle powstanie?
        • Gość: kotbehemot Re: Powstaje Biskupin II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 16:27
          To jest jakby "na tylach" parku z zamkiem Lesnickim. Lokalizacja jest bezbledna- wsrod lasow, blisko Lesnicy..
      • Gość: Mick O'why Re: Powstaje Biskupin II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 12:22
        > Dziwny jest ten plan urbanistyczny osiedla ktory z gory uklada sie w jakas
        wezo klepsydre:) Zadnej prostej ulicy :-O

no a ja widze dwie proste ulice ,a trzecia tez prawie juz chce byc prosta. (:
        ksztaltow tez roznych mozna sie tu doszukac.
        Troche 'dziewczynski' ten uklad , a moje kolezanki podchodza i mowia 'ale fajne'
        Mam jednak jakaś szczególną wyrozumiałosc dla krzwoliniwych zagrywek w
        dzielnicach mieszkaniowych .
        Calosc jest dobrze 'podpieta' pod otoczenie te esy floresy wytyczaja jakies
        wnetrza i w jakis tam sposob lamia perspektywy ulic. To czasami miewa swoj
        urok - budynki wylaniaja sie jeden po drugim , perspektywy dachow sie krzyzuja
        a tu nagle kolejna chatka cala w bzach
        i takie tam...

• Gość: Rafis Re: Powstaje Biskupin II IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.05.04, 16:32
      lokalizacja swietna co zreszta podkreslaja inwestorzy :)
      Blisko Lesnicy, blisko drogi, blisko lasów i zbiorników wodnych.
      Jedyny minus to komary :)
      • Gość: ! Re: Powstaje Biskupin II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.04, 17:44
        Dzięki za info o lokalizacji.
        • Gość: ! Re: Powstaje Biskupin II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.04, 20:17
          Świetnie wygląda to na tej makiecie:

www.osiedlemalownicze.wroc.pl/grafika/zdjecia/duze/makieta1.jpg
          • igi.wr Re: Powstaje Biskupin II 09.05.04, 05:36
            Świetna lokalizacja i jakiś kompleksik sportowy tez tam widze :)
    • igi.wr Re: Powstaje Biskupin II 09.05.04, 05:34
      To brzmi praiwe jak Terminator ||
    • Gość: dyzio Re: Powstaje Biskupin II IP: 194.242.62.* 10.05.04, 10:21
      Witam.
      Dużo można było się dowiedzieć na targach REFE.
      To może być naprawdę niezła inwestycja, tylko żeby się powiodło.
      Ja jestem za.
      Pozdrawiam, Dyzio.M.
      • Gość: kotbehemot offtopic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 10:22
        Juz dawno Dyzia nie bylo na forum:>

A ja czekam wciaz na elaborat n/t kamienic:)

pozdrawiam
        • Gość: dyzio Re: offtopic IP: *.pkobp.pl 10.05.04, 10:35
          Będzie, będzie, pisze się powoli.
          Ostatnio znowu pracy mi troszkę przybyło i REFE było, więc trzeba było
          odwiedzić.
          Tylko spokój może nas uratować:)
          A propos. Dzisiaj coś z tematu lokali czynszowych znalazłem i wrzuciłem. Bo to
          jeden z podtematów.
          To na razie tyle, pozdrawiam, Dyzio.M.
          • Gość: dyzio Re: offtopic IP: *.pkobp.pl 10.05.04, 10:43
            oczywiście nie czynszowych tylko socjalnych
            pozdr, Dyzio.M.
          • Gość: kotbehemot Re: offtopic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 10:45
            Czekamy czekamy;) Jestem naprawde ciekaw...
            • Gość: ! Już budują! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.04, 18:42
              We Wrocławiu budują średniowieczny gród

bm 24-05-2004, ostatnia aktualizacja 24-05-2004 17:04

Wczoraj na Partynicach zaczęto budować ostrokół, który otoczy makietę
              średniowiecznego grodu. Pale mają po siedem metrów wysokości i są ostrzone
              siekierą jak ołówki.

Gród powstaje na terenie toru wyścigów konnych, a budują go góralscy cieśle z
              krakowskiej firmy. Wrocławianie dają jednak projekt i pieniądze. Budowa oraz
              realizacja programu edukacyjno-rekreacyjnego "Życie codzienne w średniowiecznym
              Wrocławiu" ma kosztować miasto 170 tys. zł. W zamian za to będziemy mogli się
              przekonać na własne oczy i za darmo, jak wyglądało życie w naszym mieście
              dziesięć wieków temu. Gród otworzy bramę dla gości we wszystkie weekendy od 26
              czerwca do końca października.

- Do końca tego tygodnia powinno być skończone obwarowanie grodu, czyli
              ostrokół, pomost bojowy i brama - mówi Maciej Trzciński, jeden z pomysłodawców
              budowy grodu. - Pale otoczą plac o powierzchni 13 arów, na którym staną domy,
              kuźnia, piec garncarski, łaźnia i pręgierz.

Budulec jest już na cały gród. Z nadleśnictwa w Henrykowie przywieziono sosny,
              świerki i modrzewie. - Chcemy, żeby drewno było obrabiane jak w średniowieczu -
              za pomocą siekier. Bo jak wszystko zostanie pięknie wygładzone, to z grodu
              zrobi się Disneyland - twierdzi Trzciński.

Na terenie grodu zostaną otwarte kramy rzemieślnicze, w których będą urządzane
              pokazy bicia monet, szycia sakw, pasków i butów, lepienia i wypalania garnków,
              odlewania narzędzi i ozdób w brązie oraz cynie, pokazy tkactwa, bednarstwa i
              snycerstwa. Oczywiście według średniowiecznych wzorów. Miłośnicy kuchni z
              tradycjami mogą się już szykować na degustację potraw ze średniowiecznych
              kotłów, a zielarze - na podglądanie ceremonii warzenia naparów.

Załogę grodu będzie stanowić drużyna wojów ślężańskich z Wrocławia - około 20
              zbrojnych i urodziwe niewiasty. - Jeśli pogoda dopisze, to zdążą się wprowadzić
              do 26 czerwca - uważa Maciej Trzciński.

• Gość: adieu Re: Ale ... ? IP: *.lanet.net.pl 24.05.04, 20:21
                Chyba Ci sie cos kolego "!" pomylilo ... Ogolnie ten temat dotyczy osiedla
                malowniczego na Marszowicach, ktore zostalo przez nas(forumowiczow) hucznie
                nazwane "BISKUPIN II" Ale rozumiem, bo biskupin i ten budowany mini gród pewnie
                Ci sie jakos skojarzylo ze soba :) NO CHYBA ZE TO ZAMIERZONA ZMIANA ?? :D
                Pozdro !
                • Gość: Rafis Re: Ale ... ? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.05.04, 20:29
                  typowa pomyłka Freund-owska :) tak jak z tym facetem, który po obudzeniu się
                  rano zamiast powiedziec do leżacej obok zony: witaj kochanie, powiedział: Ty
                  suko zniszczyłas mi życie :)
                  Typowa pomyłka Freundowska.
                  • Gość: ! Re: Ale ... ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.04, 21:00
                    Po prostu skojarzenie - budowany stary Biskupin (gród) i znalazłem wstecz ten
                    wątek, i do tego dopisałem, nie patrząc o czym się w tym wątku pisało... :)))
                  • Gość: kotbehemot Re: Ale ... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 22:43
                    Chodzi Ci o frudowską od Freuda czy Freundowską od freunda (=przyjaciela) bo jusz siem pogubielem?:)
                    • Gość: Rafis Re: Ale ... ? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 24.05.04, 22:55
                      no tak bez "n" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka