Dodaj do ulubionych

Plac Bema.

IP: 213.199.196.* 25.10.04, 15:25
Do dzis mozna zgłaszac oferty dotyczące kupna działki na Pl. Bema.Czy wiadomo
już , że ktos zgłosił sie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: RP Re: Plac Bema. IP: *.core.lanet.net.pl 25.10.04, 15:55
      Znowu wygra Echo i postawi Namiot Cyrkowy z Oceanarium w podziemiu ;)

Nie zdziwie się jeśli w ogóle nie będzie chętnych na tę działkę ...
      es-wu kiedyś przytoczył kilka punktów PZP dla tego terenu, ja przeczytałem
      cały. Stawiał on takie (całkiem dobre), ale w horendalne wymagania dla
      inwestora ...
      • Gość: Preslaw Re: Plac Bema. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 18:27
        Rozumiem, że chodzi o tę największą przestrzń na pl. Bema, bo przecież innej
        działki tam nie ma. A czy nie lepiej byłoby ładny skwer tam zrobić. Tak się
        zastanawiam... drzewa, ławki, fontanny, blisko rzeki, blisko wysp, Ostrowa.
        • Gość: jakub.s Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 18:30
          a po co? Przeciez obok jest zielony bulwar od polnocnej strony odry i wyspy jeszcze bardziej zielone. Wlasnie na placu Bema potrzebne jest cos co rozruszaloby polnocną czesc miasta..
          • Gość: antoslaw Re: Plac Bema. IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 25.10.04, 18:38
            A po co zabudowywac? Zaorajmy teren i posadzmy na przyklad buraki, bedzie
            pieknie...
            • Gość: Preslaw Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 10:53
              A kto propoponował zaoranie terenu i sadzenie buraków. Po co te złośliwości,
              jak ci się nie podoba, to możesz to normalnie napisać, a nie komentować to w
              ten spoób. Od tego mądrzejszy nie jesteś.
              • Gość: antoslaw Re: Plac Bema. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 10:57
                Miasto musi byc gesto zabudowane, we Wroclawiu jest za duzo placow, wlasciwie
                pol, bo z prawdziwymi placami miast Europy nie maja one oprocz nazwy nic
                wspolnego...Jak chcesz zielen, to wies jest odpowiednia, spokoj, cisza, duzo
                przestrzeni...
                • Gość: jakub.s Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:09
                  Dlaczego wieś? Przeciez w okolicach placu bema jest masa zieleni- bulwar nadodrzanski, wyspy, podłużny plac na prusa a troche dalej pl. sw. macieja. Masa pieknych (lub mniej pieknych;))zalozen zielonych, bardzo miejskich.

A plac powinien zostac zabuowany, zeby w konu powstał:))
                  • Gość: antoslaw Re: Plac Bema. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:15
                    No wiec wlasnie, zostawiajac pseudo place niezabudowane, gdzie tuz obok sa
                    tereny zielone->wyspa slodowa, nadbrzeze, mija sie z celem. Wroclaw ma calkiem
                    sporo zieleni, a przestrzenie powstale po wyburzeniach powojennych tworza
                    wiejsko-prowincjonalny klimat!
                    • Gość: jakub.s Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 11:38
                      ja sie z tobą zgadzam, ale troche grzeczniej:> Nie wysylaj od razu na wieś, skoro zielen jest nie tylko na wsi, ale i tam gdzie wymienilismy.
                • Gość: Preslaw Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:25
                  Z tymi polami to trochę przesadziłeś, a przynajmkniej nie ma ich w samym środku
                  miasta. Poza tym czy ty uważasz, że we Wrocławiu nie powinno być miejsc, w
                  których można odpocząć, w których jest spokój od ruchu ulicznego. każy
                  mieszkający w mieście tego pragnie i dobrze o tym wiesz. To, że po drugiej
                  stronie jest miejsce, piękne zresztą, w którym usiąść spokojnie można nie
                  oznacza, że na pl. Bema obligatyjnie musi stanąć jakiś budynek. Ładnie zrobiony
                  skwer też byłby dobry. Z tym skwerem zresztą to ja sobie tylko tak luźno
                  rozważałem. Moim zdaniem w tym miejscu powinien stanąć bydunek wysokiej klasy
                  architektnicznej. Nie wiem jednak, czy można na to obecnie we Wrocławiu
                  liczyć.
          • Gość: ona Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 11:59
            poza tym rzut beretem od Bema - na pl. Św. Macieja bedzie piekny park, także
            nie sądzę, zeby na Bema mogliby podobnie zrobic. Poza tym przy Bema jest duzo
            zieleni - Wyspa Słodowa, Ogród Botaniczny...
        • Gość: wro2015 Re: Plac Bema. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.04, 19:18
          tez nie rozumiem po co robic tam plac? Na polnoc od przyszlego budynku jest
          przecierz juz podluzny plac (kotry zostanie przedluzony)
          a na poludniu sa bulwary i powinnien byc 'prawdziwy plac Bema'

Wiec po co tworzyc znowu jakies niezdefiniowane pol-prezstrzenie itp.

Tam trzeba zrobic pozadek. Zamknac prierzejami dwie opisane przestrzenie i
          zbudowac cos zapraszajacoego - czyli nie mall
    • Gość: Mezopot Re: Plac Bema. IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 25.10.04, 19:46
      No mam tylko nadzieję że nie wybudują tam kolejnej "świątyni konsumpcji"!
      • Gość: RP Re: Plac Bema. IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 25.10.04, 20:43
        Nadzieja matką głupich. W tym wypadku powinna Ci jednak pomóc ;)
        W PZP, o ile dobrze pamietam jest zapisane, ze bydynek ma mieć funkcję
        biurowca, gmachu urzędowego i apartamentowca. W parterze mogą znaleźć się
        punkty handlowe i gastronomiczne, o niewielkich rozmiarach ( do 1000m2).

Pozdrawiam
        • Gość: soso Re: Plac Bema. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 07:34
          Za parę lat Plac Dominikański nie będzie żadnym placem tylko skrzyżowaniem
          ulic. To samo czeka Plac Bema.
          • svarte_sjel Re: Plac Bema. 26.10.04, 12:14
            Gość portalu: soso napisał(a):
            > Za parę lat Plac Dominikański nie będzie żadnym placem tylko skrzyżowaniem

Plac Dominikański nigdy nie był placem :^P
            • Gość: wrocławianin Re: Plac Bema. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.04, 12:25
              svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: soso napisał(a):
              > > Za parę lat Plac Dominikański nie będzie żadnym placem tylko skrzyżowanie
              > m
              >
              > Plac Dominikański nigdy nie był placem :^P
              >

Eeeee przesadzasz. Nie pamiętasz jak wyglądał plac Dzierżyńskiego a potem
              Dominkański??? Zawsze to był wielki plac, no chyba że nosisz "wąsy od
              przedwojna"
            • Gość: jakub.s Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 12:41
              >
              > Plac Dominikański nigdy nie był placem :^P
              >

Przed wojną byl. Tylko znajdował sie troche bardziej na polnoc- tzn pomiedzy kosciolem dominikanów oraz pocztą (nieistniejącą juz).

W sumie i teraz tamto miejsce (między galerią a kosciolem) blizsze jest placowi niz ten wielki lej po bombie 150metrów na południe.
              • svarte_sjel Re: Plac Bema. 26.10.04, 15:24
                Gość portalu: jakub.s napisał(a):
                > Przed wojną byl. Tylko znajdował sie troche bardziej na polnoc- tzn pomiedzy ko
                > sciolem dominikanów oraz pocztą (nieistniejącą juz).

Pl. Dominikański to ulica łącząca Wita Stwosza z al. Słowackiego. Przed wojną
                tak samo nie przypominała placu jak i teraz...
                • Gość: jakub.s Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:43
                  Przypominala o tyle, ze miala sciany i była troche szersza od ulicy. Jednak było to bliższe pojęciu placu niż wielka łąka (przed wybudowaniem galerii) albo wielkie skrzyzowanie (teraz).
                  Czy dlugi targ w Gdansku tez nie jest placem?
                  • Gość: jakub.s Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:49
                    hydral.com.pl/neo/test.php?art=4
                    na tym porownaniu dokladnie widac, ze placem byl ten trójkąt. Teraz GD stara sie to troche nasladowac, ale przez to ze i architektura galerii i urbanistyka tego miejsca (droga) są zupełnie odhumanizowane, tego placu już nie czuć. Jestem pewien, ze w poprzedniej wersji wnętrze było lepiej zdefiniowane (patrz foto sprzed wojny)
        • Gość: Preslaw Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 09:36
          Po co te mądrości ludowe, tego nie wiem. To cieszy, że według PZP budynek ma
          mieć funkcję biurowca, gmachu urzędowego i aparatmentowca, ale ja najbardziej
          życzyłbym sobie żeby to co powstanie w pierwszej kolejności było ładne i
          pasowało do otoczenia. Boję się natomiast, że powstanie tam jakaś taniocha, tak
          ja ten bydynek, który buduje się na Oławskiej - typowy, nudny, plastikowy.
          • Gość: Preslaw Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 09:40
            Nie wiem jak to się stało, ale mój post miał się znaleźć w innym miejscu, po
            poście RP, który pisał o tym, że nadzieja jest matką głupich. Coś mi się
            poprzestawiało.
    • Gość: (!) Re: Plac Bema. IP: *.rozanka.wroc.pl 28.10.04, 09:56
      Przetarg jest ustny więc pewnie zainteresowani udziałem wpłacili w poniedziałek
      wadium a licytować będą dopiero jutro o 10.00 na przetargu,przynajmniej tak mi
      się wydaje,tylko szkoda że nie wiadomo kto wpłacił wadium,media nie interesują
      się pl.Bema tak jak Grunwaldem.
      • Gość: Rafis Re: Plac Bema. IP: 213.199.196.* 28.10.04, 10:01
        Nie wiadomo czy wogóle ktos wpłacił wadium i o to chodzi w tym wątku.
        • Gość: ! Re: Plac Bema. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 20:05
          nie chcę krakać, ale prawdopodobnie nic z tego piątkowego przetargu nie
          wyjdzie :( Wiem, że niektórzy nastawiaja się na listopadowy przetarg na
          Piłsudskiego, a ktoś też interesuje się wielką działką na Opolskiej/Tyskiej
          (teren dawnej zajezdni autobusowej MPK).
          • Gość: wojtek Re: Plac Bema. IP: *.mat.univie.ac.at 28.10.04, 20:40
            Naprawde nie ma chetnych we Wroclawiu na budowe mieszkan w centrum miasta??? No
            to jest straszne - buduje sie osiedla "20 kilometrow" od centrum, a w srodku
            miasta nic?
            • Gość: ! Re: Plac Bema. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 20:48
              Oj Wojtku, Wojtku spójrz na to co ostatnio się stawia lub powstało w centrum -
              tych inwestycji mieszkaniowych kilka było, a szykują się następne, że wspomnę
              tylko o bardzo ciekawej: Silver House na Jedności NArodowej.

Trzeba bardziej śledzić wątki na naszym forum, zwłaszcza te w newsletterze :)

Pozdrawiam serdecznie.
              • Gość: ! Re: Plac Bema. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.04, 21:12
                Miasto sprzedaje działkę na pl. Bema

Maciej Miskiewicz 28-10-2004 , ostatnia aktualizacja 28-10-2004 21:06

Miasto sprzedaje kolejną atrakcyjną nieruchomość w centrum. Po pl. Grunwaldzkim
                przyszła pora na pl. Bema

Dziś pod młotek trafi 7830 metrów kwadratowych między ulicami Bema, Drobnera i
                Kilińskiego. Cena wywoławcza - 7 mln 200 tys. zł netto, czyli ponad 919 zł za
                metr.

Co może tam powstać? To dokładnie określa Miejscowy Plan Zagospodarowania
                Przestrzennego: cztero- lub pięciopiętrowy budynek, z ekskluzywnymi sklepami na
                parterze.

- Ale na pewno nie będzie to centrum handlowe - zastrzega Tomasz Ossowicz,
                dyrektor Biura Rozwoju Wrocławia. Powierzchnia handlowa nie może przekroczyć
                tysiąca metrów, a jeden sklep nie może mieć więcej niż 250 mkw.Na wyższych
                kondygnacjach może się mieścić hotel, biura, banki, placówki kulturalne (muzea,
                galerie, sale wystawiennicze) i biura podróży. Na ostatnim piętrze przewidziane
                są lokale gastronomiczne, a na dachu - taras widokowy. Pod ziemią powstanie
                parking na co najmniej 570 miejsc.

Z zewnątrz obiekt ma nawiązywać do wyglądu XIX-wiecznych kamieniczek. Na
                przedłużeniu osi ul. św. Jadwigi może być wyższy o jedną kondygnację. W środku
                ma być duży, być może zadaszony, dziedziniec z fontanną lub pomnikiem. Przy
                obiekcie będą też małe skwerki.

- Odtworzenie historycznego kształtu placu Bema nie jest możliwe, dlatego przy
                tworzeniu planu postanowiliśmy jakby przenieść plac do środka budynku -
                tłumaczy Tomasz Ossowicz.

Nowy właściciel będzie miał dwa lata od momentu kupna placu na rozpoczęcie
                budowy. A na jej zakończenie - cztery lata.

• Gość: jakub.s Re: Plac Bema. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 21:24
                  cos czuje, ze nie uda sie sprzedac tej dzialki. Poki co polnocna dzielnica to prawie ze slums (a mowie to z wielką przykroscią:((() i nei bedzie tam sily nabywczej aby te sklepy mogly prosperowac:(( Miejmy nadzieje ze za kilka lat dzielnica polnocna sie rozhula i wtedy ktos kupi te dzialke. Teraz nie widze szans.
                • Gość: wro2015 Re: Plac Bema. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.04, 00:23
                  'Odtworzenie historycznego kształtu placu Bema nie jest możliwe, dlatego przy
                  tworzeniu planu postanowiliśmy jakby przenieść plac do środka budynku - tłumaczy
                  Tomasz Ossowicz.'

Co ma jedno z drugim wspolnego??? To ze nie mozna zrobic placu taki jaki mbyl,
                  czy to oznacza ze trzeba przenosis plac do srodka budynku? Jaki to wtedy ma byc
                  niby plac?? Bardzo mnie interesuje definicja...
                  Jezuniu to jest najgorsze co mozna sobei dla miasta wyobrazic! Takie myslenie
                  umartwia ulice, niczycz wielkomiejskosc i jest absolutnie zla droga, ktora
                  koliduje ze wszstkim co tam jest w otoczeniu. Absolutnie nie rozumeim takiego
                  podejscia - szczegolnie jak caly dumny szef Ossowicza, czyli dutkieicz, chwali
                  worclaw jako najbardziej polnocne miasto wloch i mowi ze chce nawiazywac do tych
                  tadycji... Rynek do takich tradycji nawiazuje. Zadaszone Malle nie i
                  rozwiazanaia jak to na pl. Bema absolutnie nie. To jest jakas debilna choroba!!!!!
                  • Gość: ! Re: Plac Bema. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 00:50
                    Ojej wro2015 spokojnie, bo ci jeszcze jakas żyłka pęknie. idz do BRW i się
                    poskarż. Wygarnij im wszystko co o nich i ich projektach sądzisz. Najlepiej
                    prosto w oczy, a nie za pomocą forum.
              • Gość: wojtek Re: Plac Bema. IP: *.mat.univie.ac.at 28.10.04, 21:12
                Nie cierpie "newslettera" :)

• Gość: Rafis Re: Plac Bema. IP: 213.199.196.* 28.10.04, 21:27
                  Czy ten artykuł oznacza ze jednak ktos wpłacił kaucje i stanie do przetargu?
                  Mam nadzieje.
                  • Gość: Rafis Nie sprzedany. IP: 213.199.196.* 29.10.04, 12:04
                    Mimo dużego zainteresowania działka nikt nie wystartowął w przetargu, podobno
                    czekaja na obniżenie ceny. Kolejny przetarg prawdopodobnie pod koniec stycznia.
                    • Gość: ! No i wykrakałem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 19:39
                      Re: Plac Bema.
                      Autor: Gość: ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl
                      Data: 28.10.2004 20:05

nie chcę krakać, ale prawdopodobnie nic z tego piątkowego przetargu nie
                      wyjdzie :( Wiem, że niektórzy nastawiaja się na listopadowy przetarg na
                      Piłsudskiego, a ktoś też interesuje się wielką działką na Opolskiej/Tyskiej
                      (teren dawnej zajezdni autobusowej MPK).

• Gość: ! info IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 19:55
                        Działka przy pl. Bema znów do przetargu

Maciej Miskiewicz 29-10-2004 , ostatnia aktualizacja 29-10-2004 19:03

Nie było chętnych na działkę przy pl. Bema. W najbliższych tygodniach miasto
                        ponownie wystawi ją na sprzedaż

Pod młotek trafiło 7830 mkw. niezabudowanego gruntu między ul. Bema, Drobnera i
                        Kilińskiego. Cena wywoławcza została ustalona na poziomie 7,2 mln zł netto.
                        Razem z VAT-em nowy właściciel musiałby zapłacić ponad 8 mln zł.

Jednak na piątkowym przetargu nie pojawił się ani jeden chętny. Dlaczego? -
                        Prowadziliśmy rozmowy z inwestorem z Europy Zachodniej, któremu bardzo
                        spodobała się lokalizacja. Chciał tam wybudować centrum biurowe, ale sugerował,
                        że cena wywoławcza jest trochę za wysoka - komentuje Regina Danek, dyrektorka
                        Wydziału Nabywania i Sprzedaży Nieruchomości Urzędu Miejskiego.

Co dalej z niesprzedanym gruntem? Najprawdopodobniej prezydent Wrocławia obniży
                        cenę i pod koniec stycznia działka ponownie trafi na przetarg. Jeżeli druga
                        licytacja także nie da rezultatu, miasto rozpocznie negocjacje z ewentualnymi
                        chętnymi.

Działka na pl. Bema przeznaczona jest pod obiekt handlowo-usługowo-biurowy.
                        Jednak nie będzie to nowe centrum handlowe. Łączna powierzchnia sklepów nie
                        może być większa niż 1000 mkw. W podziemiu powstanie duży parking dla co
                        najmniej 570 samochodów. A w środku duży, być może zadaszony dziedziniec z
                        fontanną.

Nowy właściciel będzie miał dwa lata na rozpoczęcie budowy i cztery lata na jej
                        zakończenie.

bi.gazeta.pl//im/2361/z2361839G.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka