Gość: Rafis IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 05.10.03, 11:59 www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=&threadid=63785 ciekawe czy którys ma szanse na realizacje? dla mnie hotel na Pl.Bema bomba! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ek Re: Projekty Młodego Architekta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.03, 12:59 Na pewno nie zostanie zabudowana ta działka, na której ten architekt umiścił swój projekt hotelu przy Mazowieckiej. Tamten teren jest zarezerwowany pod budowę nowego mostu Grunwaldzkiego (jest to tzw "rezerwa komunikacyjna"). Z tego co wiem władze naszego miasta planowały utworzenie z Pl Legionów prawdziwego placu (bo w obecnym kształcie nie jest to typowy, prawdziwy plac, a to za sprawą tych 2-3 kamienic stojących pośrodku. Jeżeli to ja miałbym decydować o zagospodarowaniu tego placu, to wyburzyłbym te 2-3 brzydkie kamienice, a po środku placu (w miejscu obecnego skweru i tych kamienic) postawił wyrażną dominatę wysokościową w postaci powiedzmy 20-25 piętrowego biurowca z rozległą, 5 piętrową częscią usługową na dole - tzn na całej działce - np dom handlowy, pasaże, itd. W projekcie na Pl Bema całą elewację od str Pl Bema, Poniatowskiego i Drobnera bym przeszklił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Projekty Młodego Architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 13:50 z placem legion ów zupelnie sie zgadzam, jesli zas chodzi o plac bema- przeszklenie tak, ale przezroczyste, nie odbijające.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Projekty Młodego Architekta IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 05.10.03, 14:52 Gość portalu: ek napisał(a): > Na pewno nie zostanie zabudowana ta działka, na której ten architekt umiścił > swój projekt hotelu przy Mazowieckiej. Tamten teren jest zarezerwowany pod > budowę nowego mostu Grunwaldzkiego (jest to tzw "rezerwa komunikacyjna"). TEN TEREN PRAWDOPODOBNIE ZOSTANIE PRZEKAZANY POLITECHNICE, KTÓRA ZBUDUJE TAM SWÓJ BUDYNEK. > > Z tego co wiem władze naszego miasta planowały utworzenie z Pl Legionów > prawdziwego placu (bo w obecnym kształcie nie jest to typowy, prawdziwy plac, a > > to za sprawą tych 2-3 kamienic stojących pośrodku. Jeżeli to ja miałbym > decydować o zagospodarowaniu tego placu, to wyburzyłbym te 2-3 brzydkie > kamienice, a po środku placu (w miejscu obecnego skweru i tych kamienic) > postawił wyrażną dominatę wysokościową w postaci powiedzmy 20-25 piętrowego > biurowca z rozległą, 5 piętrową częscią usługową na dole - tzn na całej > działce - np dom handlowy, pasaże, itd. > > W projekcie na Pl Bema całą elewację od str Pl Bema, Poniatowskiego i Drobnera > bym przeszklił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ek Re: Projekty Młodego Architekta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.03, 17:22 Rafis - Politechnice zostanie zaproponowany teren vis a vie Impartu (teraz rozciąga się tam duży parking, aż po początek ul Walońskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Projekty Młodego Architekta IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 05.10.03, 22:46 Gość portalu: ek napisał(a): > Rafis - Politechnice zostanie zaproponowany teren vis a vie Impartu (teraz > rozciąga się tam duży parking, aż po początek ul Walońskiej. artykuł brzmiał:"pierwsza to niezabudowany jeszcze fragment placu Społecznego, między Urzędem Wojewódzkim a Impartem" jak dla mnie chodzi o teren koło mostu :) Odpowiedz Link Zgłoś