karo.8 21.03.11, 20:39 kiedy pierwsze gumowce ? kuba skończył dzisiaj 15m. chodzi już 2m. buty nosi od tygodnia. czy powinnam jeszcze poczekać kilka miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzalka Re: gumowce 21.03.11, 22:23 ale chodzi o kalosze? moim zdaniem już, jak tylko spadnie deszcz- nie ma większej frajdy niż chodzenie po kałużach Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: gumowce 21.03.11, 22:57 karo.8 napisała: > kiedy pierwsze gumowce ? Wtedy gdy chodzenie w innych butach nie ma sensu. Moja córka dostała gumowce jesienią, gdy nie szło jej utrzymać w domu a chodzenie po mokrym trawniku w innych butach kończyłoby się powrotem do domu po kwadransie. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: gumowce 21.03.11, 23:03 No właśnie teraz, idzie wiosna, już teraz bywa mokro, a będzie pewnie jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: gumowce 22.03.11, 09:01 Gumowce na mokre dni, nie na codzień przecież. Więc od już na każdy deszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: gumowce 22.03.11, 09:14 Noszenie kaloszy zależy od pogody/potrzeby, nie od wieku dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: gumowce 22.03.11, 15:14 gumowce dopasowuje sie na stope dziecka wyjmujac wkladke. Jak sa niedopasowane to dziecko moze miec trudnosci w chodzeniu - za male, beda bolaly plaxce o ile sie w ogoel je zalozy jak za duze bedzie sie obcierala pieta i moga bolec lydki..... Nigdy bym nie kupila butow dla siebie bez mierzenia a co dopiero dla dziecka, ktore zaczelo chodzic Odpowiedz Link Zgłoś
asiurkaa Re: gumowce 22.03.11, 14:22 Synek ma 17 miesięcy a chodzi od 6 miesięcy, kalosze załozyłam mu tydzień temu i klapa kompletnie sobie w nich nie radzil.wykrecała mu sie noga , stąpał niepewnie. moze to wina kaloszy, ze są za miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
carolina01 Re: gumowce 22.03.11, 14:45 asiurkaa napisała: > Synek ma 17 miesięcy a chodzi od 6 miesięcy, kalosze załozyłam mu tydzień temu > i klapa kompletnie sobie w nich nie radzil.wykrecała mu sie noga , stąpał niep > ewnie. > moze to wina kaloszy, ze są za miękkie. Pochodzi z godzinę to opanuje. U nas też tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: gumowce 22.03.11, 15:52 U nas od razu opanował, jakby chodził "od zawsze". Kalosze były dobrze dopasowane, z niewielkim zapasem (nie wiecej jak 0,5 cm). Kupione "w ciemno" na allegro za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: gumowce 22.03.11, 14:41 Ja dodam, ze corka tez nie chce w swoich chodzic. Na razie stoi jak w gipsie.. Moze potem sie rozchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: gumowce 22.03.11, 14:58 skoro chodzi, to zalozyc jak spadnie deszcz. moj mial swoj kaloszowy debiut w wieku niespelna 17 miesiecy, choc chodzil jeszcze niecaly miesiac. tupanie w kaluzy stalo sie wtedy jego najukochansza zabawa . Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: gumowce 22.03.11, 20:05 Trudno kupić dobre kalosze. Mam w domu 10 par i tylko z dwóch jestem jako taki zadowolona. Przede wszystkim muszą być lekkie i miękkie, a nie ciężkie grzdyle. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: gumowce 23.03.11, 09:02 Ja kupiłam dopiero jak synek chodził pewnie, bo nawet najlepiej dopasowane kalosze są w jakimś sensie niewygodne - to nie jest but, który dopasowuje się do nogi i pracuje razem z nią. W kaloszach chodzi się trochę sztywno i nienaturalnie, więc moim zdaniem nie jest to but dla dziecka, które dopiero uczy się chodzić (2 miesiące chodzenia to dopiero nauka). Odpowiedz Link Zgłoś
maja_2006 Re: gumowce 23.03.11, 14:00 Zgadzam się z lupą_87, jeśli chodzi o pytanie autorki. A co zakładacie na stopy - tylko rajstopy, czy dodatkowo jeszcze skarpetki? Czy teraz w samych kaloszach i rajstopach/skarpetach będzie dziecku ciepło? Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: gumowce 23.03.11, 14:15 zalezy ile stopni.. ale do 10 stopni to bym zalozyla rajstopy i skarpety, a powyzej juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
egla30 Re: gumowce 27.03.11, 14:28 Moja córka miała nieco ponad rok gdy dostała pierwsze kalosze (zaczęła samodzielnie chodzić jak miała równo 10 mcy). Ja kupuję jej od zawsze kalosze z pianki EVA firmy LEMINGO czy też LEMIGO (na allegro) a nie gumowe - są jak obuwie CROCS - miękkie, lekkie, mają wkładkę termoizolacyjną utrzymującą temp. do chyba minus 30 st. więc są też świetne na zimowe roztopy. To już nasza 4 para tych kaloszy i córka jedyne co zmieniła świadomie po swoich 3 urodzinach to kolor na zabójczo różowy Bardzo je polecam dla maluszków. Lekkie, miękkie, szerokie w noskach i szalenie wygodne (sobie też kupiłam z tego materiału). Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: gumowce 27.03.11, 19:35 Dokładnie, też polecam kalosze piankowe. Najcześciej opisywane na aukcjch "jak Crocs" Zwykłe 'gumiaki" sa cięzkie i niewygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: gumowce 27.03.11, 21:09 sa tez wygodne, ale nie jestem pewna, czy dostepne w PL Playshoes polkrotkie - calkiem miekkie i praktyczne - latwiej moga je dzieciaki same sobie zalozyc Odpowiedz Link Zgłoś
xxx-25 Re: gumowce 27.03.11, 20:02 Kalosze młody dostał 2 tygodnie temu, kupiliśmy w pepco za jakieś śmieszne pieniądze, są idealne, miękkie, dobrze noga się w nich układa i bez problemu w nich chodzi. Nie wykrzywia mu się stopa, fakt że kupiłam dopasowane ale są tak tanie że można je wymieniać bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś