Dodaj do ulubionych

Kryteria rekrutacyjne - przedszkole

18.03.14, 19:09
Hej. Czy wiecie jak przedszkole dokonuje wyboru dziecka w sytuacji gdy na liście znajdzie się 10 dzieci z taką samą liczbą punktów? Dajmy na to z kryterium ustawowego jest przyjętych 20 dzieci, zostaje 5 miejsc na kryterium samorządowe (zatrudnienie, podatki..) i jest 10dzieci mających tyle samo punktów. U każdego dziecka dane przedszkole jest wpisane jako pierwszy wybór. Co wtedy? Kto wygrywa? wink
Obserwuj wątek
    • vangie Re: Kryteria rekrutacyjne - przedszkole 18.03.14, 19:18
      chyba losowanie robia...
      • wro-tka Re: Kryteria rekrutacyjne - przedszkole 18.03.14, 19:46
        kryterium odległości od przedszkola. czyli moje się dostaje brama obok/dalej na tej samej ulicy może się już nie dostać.
    • magdalenka79k Re: Kryteria rekrutacyjne - przedszkole 18.03.14, 20:22
      Krewni i znajomi królika mają pierwszeństwo...
      • wro-tka Re: Kryteria rekrutacyjne - przedszkole 18.03.14, 20:35
        głupoty piszesz...
        • mood_indigo wro-tka 19.03.14, 15:52
          No niekoniecznie głupoty, dyrektor ustala własne kryteria, najczęściej losowanie, natomiast które dzieci zostaną "wylosowane" to już bywa różnie...
          • wro-tka Re: wro-tka 19.03.14, 17:40
            we wro zasady są jasne, wg punktów a potem po odległości.
            dyrektor ma tylko po 5 miejsc na grupę z odwołań. 20 jest systemowych, z urzędu.
    • klubgogo Re: Kryteria rekrutacyjne - przedszkole 18.03.14, 21:16
      Wtedy wchodzą w grę kryteria dyrektora. Na przykład: jeśli jest już przyjętych 20 dziewczyn, lepiej przyjąć chłopaka, jeśli ma juz 3 Julki, nie przyjmie czwartej, wybierze Lenkę, a jak ktoś nazywa się Pyskaty, to lepiej przyjąć Cichego itp.
    • slonko1335 Re: Kryteria rekrutacyjne - przedszkole 18.03.14, 21:19
      U nas wybiera dyrekcja i za każdym razem to inny klucz przez nią wymyślony ale zawsze absolutnie zawsze mają u nas pierwszeństwo dzieci których rodzeństwo do przedszkola chodziło wcześniej i rodzice nie byli "problemowi", bywa losowanie, bywa wybór między wiekiem, miedzy płcią, między odległością zamieszkania od przedszkola.
      • una_mujer Re: Kryteria rekrutacyjne - przedszkole 18.03.14, 22:10
        Przeszłam się ostatnio po bemowskich przedszkolach i w każdym mi powiedzieli, ze będą losować... A dopiero jeśli będzie pula wolnych miejsc w dla dzieci z odwołania, to zbierze się komisja rekrutacyjna i będą ustalać jakieś kryteria dla przedszkola. Ale nie wiem, czy to tak tylko w Warszawie na Bemowie, czy ogólna zasada.
        • tourterelle Re: Kryteria rekrutacyjne - przedszkole 19.03.14, 15:08
          Jestem świeżo po rozmowie z dyrektorką jednego z przedszkoli na śródmieściu w Warszawie i mi powiedziano, że jeśli ta sama ilość punktów to patrzą kto mieszka blisko np.
          W losowanie ciężko mi uwierzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka