29.01.06, 22:17
to żę mają być za kostkę i ze sztywnym zapiętkiem to wiem. wiem też że
najlepsze byłyby sznurowane na całej długości jakiej firmy najlepiej kupic
buciki dla swojego szkraba? tylko nie proponujcie mi butów za 200 zł coś na
kieszeń normalnie zarabiającego człowieka poproszę. dziękuję
Obserwuj wątek
    • kangur4 Re: buciki:) 29.01.06, 22:57
      Ale chodzi Ci o buciki na zewnątrz czy na wewnątrz?
      Bo jeśli na zewnątrz, to Ci nie pomogę, bo usilnie staram się Matylde
      przekonać, że wózek jest najlepszym środkiem lokomocji, a jeśli wewnątrz, to ja
      kupiłam buciki Befado. Nie wiem, czy są dobre, na pewno nie sa złe.
      • kubona Re: buciki:) 29.01.06, 23:01
        a wiesz że nie pomyślałam o domu? zreszta rehabilitanci i ortopeda zalecają jak
        najdłużej chodzić boso - więc w domu w skarpetkach, a jak przyjdzie wiosna to
        on juz nie usiedzi w wózkusad skoro teraz chetnie by chodził za ręce po śniegu.
        ale zanim przyjdzie wiosna kuba będzie już nie tylko chodził ale i biegał mam
        nadziejęsmile
        • mmala6 Re: buciki:) 29.01.06, 23:23
          tez cos chyba bede musiala kupic na wiosne.Czekam na propozycje obuwia dla
          dzieciecia.

Aha, nie bede zakladac watku specjalnego ale skoro mowa o butach to moje dziecko
          dzis na imprezie urodzinowej stalo BEZ trzymanki, SAMO!!! dosc dluga chwile,
          chyba zapomnial po prostu,ze sie nie trzymawink
          • schaapje GRATULUJEMY!!!! 30.01.06, 07:24
            i jak zwykle zazdroscimy smile)
          • agagaby Re: buciki:) 30.01.06, 22:09

• kangur4 Re: buciki:) 30.01.06, 00:23
          z tym chodzeniem boso po domu, to zdania są podzielne. Jedni mówią, że tylko
          boso lub w skarpetach, bo to naturalnie, inni że buty eliminują złe nawyki w
          stawianiu stóp (typu stawanie na paluszkach).

Więc moja Matylda pół dnia zasuwa w butach, pół boso. Czyż nie jestem genialna?
          • agus8 Re: buciki:) 30.01.06, 08:43
            do wew. tez polecam Befado albo Lemigo(ze znakiem zdrowej stopki), na zew.
            kupilismy buciki w daichmanie, na przecenach (39 zł), lub w Bacie sa tez
            niezle, dobre sa tez Antylopy(zdrowa stopa). Wszystkie ceny do 80/90 zł, a
            nawet taniej wiec, nie ma zabojstwa? a np...bartki zabijaja mnie cena..pozdr
            ja musialam w domu zalozyc szkrabulcowi buty bo w skarpetach strasznie sie
            chwial na terakocie i panelach i nie chcial chodzic bo pare razy sie
            poslizgnal. Niby zdania podzielone, ze jak na dywanie to w skarpetach, ale jak
            jest twarde podloze to lepiej w kapciachsmile...no to juz wszystko, wiecej nie
            wiemsmile
          • mmala6 Re: buciki:) 30.01.06, 09:28

>
            > Więc moja Matylda pół dnia zasuwa w butach, pół boso. Czyż nie jestem genialna?
            >
            Oniemialam z zachwytu nad Twym geniuszem!!!sama bym tego lepiej nie wymyslilasmile)
            Czy jak dziecko staje i chodzi przy meblach to juz je nalezy odziac w obuwie czy
            mozna sobie dac spokoj? bo ja wole sobie dac spokoj ale jak trzeba....
            • agus8 Re: buciki:) 30.01.06, 10:23
              hiii,przy meblach jak moje dziecie chodzilo to w ogole nie zkladalam butow,
              dopiero jak zaczal sie wypuszczac na szerokie"panele i terakoty", to
              zalozylam,szkoda takiego pieknego buziakasad...smile
              • wenus.z.willendorfu Re: buciki:) 30.01.06, 20:07
                Moje dziecko od początku odmawiało zakładania obuwia w domu, więc salomonowo-
                kangurowe rozwiązanie to nie dla nas.
          • pampeliszka Kangur, 31.01.06, 18:45
            prostota Twojego podejscia do problemu mnie rozwaliła...
    • wenus.z.willendorfu Re: buciki:) 30.01.06, 10:13
      Frutki pierwszymi butami do chodzenia były Gucie (kosztują ok. 60 zł), ale to
      była trochę inna pora roku... Na zimę kupilismy jej Bartki z zeszłorocznej
      kolekcji i zapłacilismy chyba 120 zł. I jedne i drugie polecam.
      • kubona Re: buciki:) 30.01.06, 21:29
        mmala, jeśli chodzi o buty w domu to nam rehabilitant i pani doktor zabronili
        nakładać. stopa pracuje a nawet w butach profilaktycznych nie ma mżliwości
        rozwijać się prawidłowo - buty utrzymują stopę nieruchomo,a ona powinna zginać
        się prostować, balansowac z jednej strony na drugą - wystarczą skarpetki z ABS.
        według nich dopóki uczy się chodzć niech chodzi boso, ma to też jakiś związek z
        późniejszym płaskostopiem, ale tego juz uważnie nie słuchałam mimo że Mariusz
        ma płaskostopie. buty na dwór są konieczne i jak tak sobie patrzę na mojego
        zwiedzającego samodzielnie mieszkanie chłopczyka stwierdzam, że niech tylko
        stopnieje śnieg a wózek będzie nam służył tylko na zakupy.....

acha opinia lekarzy dotyczy konkretnie mojego dziecka. więc nie wiem jak to
        jest w przypadku Matka i innych dzieciakówsmile
        • kubona Re: buciki:) 30.01.06, 21:31
          a ortopeda na badaniu bioderek powiedział że na jakiekolwiek buty jeszcze za
          wcześnie. no ale muszę zrobic rekonesans, prawda?
          • mmala6 Re: buciki:) 30.01.06, 22:36
            Dzieki Kubona, zapytam co nasza rehabilitantka mysli na ten temat.
            A rekonesans pewnie ze trzeba zrobic, w koncu jak Kuba pobiegnie, to nie
            bedziesz szukac butowwink
            A jak tam w WIADOMYM sklepie, zakupilas cos fajurskiego?a jak fryzura??
            • kubona Re: buciki:) 30.01.06, 22:50
              do tego sklepu jadę jutro - on jest w mieście oddalonym o 50 km a fryzjer też
              jutro - dziś nie zdążyłamsmile no i wciąż nie wiem jak obciąć te cholerne włosy.
              ale muszę bo dziś wyjęłam dziecku z rąk i buzi chyba ze sześc długaśnycm
              kosmyków....
              za to zaplanowaliśmy na jutro zakup nowych spodni dla rodziców w reporterze, i
              pewnie na tym się nie skończy....oj wyskoczymy jutro z kasy
              no i zaatakujemy jakiś hipermarket choć po wydarzenaich w katowicach trochę śię
              boję....
              • mmala6 Re: buciki:) 30.01.06, 22:51
                teraz to sie nie ma czego bac bo wlasnie teraz bedzie najbezpieczniej-wszystko
                sprawdzone i odsniezone.
    • xemm1 Re: buciki:) 31.01.06, 10:14
      Z bucików do chodzenia po domu polecam buty TOMBUT
      www.tombut.com.pl/
      A nam z kolei ortopeda radził, że jak tylko dziecko zaczyna sobie tuptać, to
      należy mu założyc buty.... i bądź tu człowieku mądry...
      • kubona Re: buciki:) 31.01.06, 17:49
        pewnie tak, jednak Kuba jest w trochę innej sytuacji bo wciąz ma lekkie
        wzmożone napięcie w jednej stopie. i to właśnie jest przeciwwskazanie do
        bucików. przynajmniej do momentu gdy opanuje sztukę chodzenia lepiej niż dobrze.
        • magnolia76 Re: buciki:) 01.02.06, 10:20
          Tak czytam, czytam i widzę że ile mam tyle rad smile
          Jeśli chodzi o kapcie po domu, to jest to tak bardzo indywidualna sprawa, ze
          lepiej nie radzić. Ja również chodzę z dzieckiem na rehabilitację i okazało się
          że moja córka musi nosić kapcie sztywne, wysokie i wiązane po całości bo
          wykrzywia stopy na zewnątrz, gdyby tego problemu nie było i stopy by się nie
          chybotały mogłaby chodzić boso lub w zwykłych kapciuszkach. Osobiście uważam że
          zanim zdecydujesz się na kupno jakich kolwiek kapci warto zapytać lekarza,
          niech obejrzy stópki Twojego dziecka i coś podpowie smile Jeśli jeteś z Warszawy i
          będziesz potrzebowała, to niedrogo kapcie ortopedyczne dostaniesz na UL.
          Puławskiej 98 (chyba) sklep nazywa się "Ela" jest malutki ale bardzo dobrze
          zaopatrzony. Ja dla mojej małej kupiłam tak kapcie za 79 zł, cena buta zależna
          od numeru obuwia, moja ma 12-tkę.
          Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale stopy to naprawdę bardzo indywidualna
          sprawa i lepiej nie opierać się na doświadczeniach innych tylko poradzić się
          specjalisty.

Pozdraiwam
          Mariola
          • kubona Re: buciki:) 01.02.06, 13:17
            kochana, kuba właśnie skończył rehabilitację i w domu ma wciąz chodzić boso -
            stopy muszą byc swobodne, ale co do chodzenia na dworze - jakieś buty mieć
            musismileale to na wiosnę na razie dla tych kilkunastu króków nie warto nakładać
            tych okrpnych według niego butówsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka