Dodaj do ulubionych

Nie chce spać w śpiworku

IP: *.* 22.10.01, 13:21
Co zrobić aby moje dziecko nauczyło się spać w śpiworku? W nocy wstaję do niego kilkakrotnie bo się rozkopuje i śpi na kołdrze lub na kocyku zamiast pod. Kupiłam i leży bezużyteczny bo w nocy nie może się obrócić i przekręcić. Czy naprawdę nie ma na to rady?Help !!!Asik
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 22.10.01, 13:58
      U mnie jest tak samo, śpiworek sobie leży na półce, a synek marźnie odkryty.
      • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 22.10.01, 14:05
        Na naukę spania w śpiworku jest już chyba trochę za późno. Jeżeli maluszek od początku nie śpi w śpiworku to później trudno go nauczyć. Polecam specjalne szelki przypinane do szczebelków łóżeczka (tworzą literę X po zapięciu), które zapobiegają skopywaniu kołderki.Ania
    • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 22.10.01, 14:12
      Mam podobny problem, ale troche inny: zaczelam korzystac ze spiworka, kiedy Ewelinka juz potrafila wstawac przy barierkach. Probowalam ja umiescic w nim raz, po czym zostalam w pokoju zeby obserwowac sytuacje. Mimo spiworka Ewelina wstala i zaczela przemieszczac sie wzdluz barierki - oczywiscie w pewnym momencie spiworek ja powstrzymal i rabnela zebami (zebem) o barierke. Nie musze chyba dodawac, ze natychmiast wyjelam ja ze spiworka - a mialam nadzieje, ze nie tylko ochroni ja przed zimnem (zawsze budzi sie z zimnymi raczkami), ale tez powtrzyma od godzinnych wedrowek wzdluz lozeczka = bedzie zasypiac wczesniej. Nie wiem, kiedy bedzie odpowiedni moment na sprobowanie spiworka???W spiworku spi natomiast Zosia, ktora nie tylko nie wstaje ale i nie raczkuje, nie przewraca sie na brzuszek - nie cierpi tego.W spiworku wyglada na bardzo zadowolona z zycia, ja jednak zastanawiam sie, czy moze gdyby go nie miala, to jednak probowalaby przewracac sie i wstawac. Cwicze z nia na kocyku, ale jednak Ewelina te umiejetnosci opanowala indywidualnie, podczas mojej nieobecnosci (w lozeczku). mamy dzieci spiacych w spiworkach: czy wasze dzieci pozniej ucza sie wstawac itp???Magda
      • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 22.10.01, 14:22
        Zuzia prawie od początku śpi w śpiworku. Także nie należała do dzieci które lubią raczkować i przewracać się na brzuszek. Kiedyś zauważyłam że świetnie to potrafi ale jak nie musi to nie tego robi. Myślę że niechęć do raczkowania i leżenia na brzuchu nie ma nic wspólnego ze spaniem w śpiworku. Zuzia ominęła etap raczkowania i od razu zaczęła wstawać i chodzić. Teraz też wstaje w śpiworku w łóżeczku i chodzi w nim dookoła. Naszczęście nigdy nie przytrafiło jej się to co Ewelince.Ania
    • Gość: *rubina Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 22.10.01, 14:30
      Wiesz co Asik ! Mój kurczak ma ponad roczek i też strasznie się rozkopuje w łóżeczku . Próbowałam ?piworka ale mała go nie cierpi wręcz boi się go.Ubieram jš trochę cieplej i już ! Mam nadzieję , że w końcu pokocha kiedy? kołdrę!Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 22.10.01, 20:39
        Asik,widziałam w sklepach takie kołderki, które z boku mają zamek i są przypinane do ochraniacza dookoła łóżeczka, kupujesz taki komplecik i dziecko nie powinno się rozkopywać. Nie mam jeszcze praktyki, tylko widziałam w sklepie.Monika A/P.
        • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 23.10.01, 07:02
          Dzięki dziewczyny za rady. Chyba pozostaniemy z Kubciem przy tradycyjnej kołderce i moich wędrówkach do niego w nocy w celu przykrycia. Zobaczymy co czas przyniesie.Pozdrawiam Was i Wasze pociechy,Asik
          • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 23.10.01, 07:24
            Ale nie musisz do niego wedrowac w nocy.Ja mam problem identyczny wiec poprostu ubieram ja baaardzo cieplo i spimy do rana chyba ze zaplacze (kolderka sobie wisi w pogotowiu na szczebelkach od lozeczka).Osobiscie mam problem inny, poniewaz mieszkam w domu z wlasnym ogrzewaniem i kiedy wegiel czy drzewo sie wypali to w nocy temperatura spada. A bulic gazem to drogo. A na grzejnik w pokoju to jeszcze za cieplo.A w lecie bylo za goraco. Okna musialy byc zamkniete bo komary. Zalozylismy siatke to i tak musialy byc zamkniete bo sasiad kocha psy i nie moze spac jak nie szczekaja.
          • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 25.10.01, 08:46
            Jeśli Ci Kubuś nie choruje zbyt często , to nie musisz mieć wyrzutów sumienia z powodu zimnych rączek. Przypomij sobie ile razy Ty chorowałaś jak byłaś w nocy odkryta , nie tylko gdy śpisz.......Pewnie nigdy .Mój Raduś też śpi bez śpiworka i gdy tylko mam ciepło w domu ,to po prostu się tym nie przejmuję.A jak mam zimno , to Go ubieram w długą piżamkę. Jak wiesz ,nie należy do chorowitych dzieci. BUZIACZKI !!!! Monika
            • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 25.10.01, 20:12
              No to dołączam do klubu matek odkopujących dzieci. Mój mały po prostu nie uśnie jak jest przykryty, więc ubieram mu body z długim rękawem i cienki pajac no i jakoś egzystujemy. Pozdrowienia.Monika
    • Gość: guest Re: Nie chce spac´ w s´piworku IP: *.* 25.10.01, 21:14
      a ty bys chciala spac w spiworku? bo ja nie...ja nawet zlikwidowalam maalemu lozeczko, bo sie w nim za bardzo obijal. gdy idzie spac przykrywam go kocykiem a spac moge spokojnie bo kocyk jest tylko pro forma - po prostu ubieram malego w polarowe pizamki, ktore baaardzo lubi bo sa naprawde milusie - takie jednoczesciowe, z nozkami z abs"em.mysle, ze tak najprosciej. po za tm zauwazylam niedawno, ze maxi wyrabia sobie nawyk przykrywania, czego wczesniej w ogole nie mial. by to obserwowac poswiecilam kilka nocy. kocyk z niego spada, mija jakis czas, maxi kocyk na siebie naciaga. wiec zaczyna zachowywac sie jak normalny czlowiek a ma dopiero niecale poltora roku.pozdro.j.
    • Gość: guest Re: Nie chce spać w śpiworku IP: *.* 30.10.01, 20:34
      Ja poprostu ubieram córcię (8 miesięcy) cieplej i tylko lekko przykrywam kocykiem. Jeszcze nie była zmarznięta choć nigdy nie budzi się przykryta kocykiem. Zaznaczam że w domu mamy zawsze około 24 stopni. Kruszynka mama Karolinki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka