amamutek 06.10.03, 17:49 ortopeda zarządził, że dziecko powienno mieć 3 pary specjalnych bucików. Czy w tym wieku iks wymaga takich specjalistycznych bucikow za 1000 zł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maj03 Re: 2,5 l ma iksy 06.10.03, 18:34 Witaj, Moja corka wprawdzie 2 letnia ma rowniez bardzo koslawe nozki. Takze bardzo sie tym martwilam , dopoki nie trafilam ( za 4 razem ) do ortopedy ktory mnie uspokoil raz na zawsze, nie teoretycznie a praktycznie przedstawil i wytlumaczyl czemu tak jest.Nie pamietam dokladnie co mi powiedzial , wniosek byl takie ze gro dzieci rozklada sobie tak ciezar ciala uczac sie chodzic ze albo robia im sie iksy albo tak jak mojej corce bardzo rozstawione nozki( jakby jezdzila konno ). Zaleceniem byla nastepna kontrola ze jakies 6 msc i nie kupno bucikow ortopedycznych a chodzenie boso po domu. Moze sprobuj zweryfikowac ten wydatek , zapisujac sie na wizyte u innego ortopedy. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
goonia Re: 2,5 l ma iksy 06.10.03, 19:19 Iksy sa najczesciej spowodowane opuszczonymi koscmi srodstopia, czyli plaskostopiem, luk sie opuszcza i kolana sie wykszywiaja do srodka. Wiele dzieci wyrasta z tego w ciagu pierwszych 10 lat zycia, u niektorych zostaje i wtedy sa skazane na buty ortopedyczne lub wkladki. Wazne jest aby dzieci mialy prawidlowe buciki, tzn. takie ktore dobrze trzymaja nozke i maja wyprofilowany srodek, tak ze jest pewna podpora w podbiciu. Mozna cwiczyc chodzac na paluszkach. Dla dzieci ok. 4 lat i wiecej wkladki do bucikow. Radze skonsultowac sie z innym ortopeda, bo przeciez dzieci w tym wieku tak szybko rosna, ze nie sposob zamawiac co 3 m-ce nowe buciki. No chyba, ze wada jest bardzo powazna, to moze doprowadzic do zwyrodnienia stawow jesli pozostanie nieskorygowana. Pazdrawiam serdecznie Goonia Ps. Moj synek mial w tym samym wieku b. duzego iksa, teraz 6 lat - ledwo zauwazalny ale ma plaskie stopy i musi nosic wkladki. wymiana raz w roku i poza sandalkami, moze je nosic w kazdych bucikach. Odpowiedz Link Zgłoś
aga173 Re: 2,5 l ma iksy 08.10.03, 22:14 BYLISMY Z TYM SAMYM PROBLEMEM U ORTOPEDY I ON POWIEDZIAŁ ŻE JEST OK TYLKO KONTROLOWAĆ(SIADAĆ PO TURECKU) DO 10 ROKU ZYCIA KSZTAŁTUJE SIĘ POSTAWA DZIECKA Odpowiedz Link Zgłoś
mama.ali Re: 2,5 l ma iksy 08.10.03, 14:18 Moja córka też ma zdiagnozowane ixy. Ma teraz 3,5 roku. Nosi "wkładki spinujące stęp" ok 25 zł. para. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi Re: 2,5 l ma iksy 08.10.03, 14:25 Na bilansie dwulatka pediatra zauważył, że Kasia ma iksy. Powiedziała, że to jest typowe dla dwulatków i dzieci z tego często wyrastają. Poszłam jednak do ortopedy, który stwierdził to samo. Zalecił jednak chodzenie po mieszkaniu w dobrych kapciach (chyba firmy Tombut?), które usztywniają kostkę. Na wkładki jeszcze za wcześnie. Nie zauważułam, żadnej poprawy u Kasi dlatego niedługo wybieramy sie znowu do ortopedy i być może wtedy trzeba będzie kupić wkładki. Postaraj się, aby Twoje dziecko jak najczęsciej siedziało po turecku. Pozdrawiam Pyza Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: 2,5 l ma iksy 08.10.03, 14:55 Mam synka( 20 m-cy)ortopeda stwierdził u niego 10% koślawość kolan, czyli początki iksów. Zalecił wkładki profilaktyczne ( 5 zł para ) i kupowanie bucików, które mają dobrze wyprofilowaną wkładkę ( nie mogą to być buty o płaskiej zupełnie wkładce). Kontrola w trzecim roku życia, chyba że zauważymy, że coś się dzieje złego.Dodatkowo koniecznie chodzenie bez kapci po domu, w tym również na palcach. Pozarawaiam, Anfido PS. Jeżeli chodzi o buty, czy kapcie Tombutu, to mają one niestety płaską wkładkę i trzeba do nich zastosować wkłądki profilaktyczne lob ortopedyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
danka24 Re: 2,5 l ma iksy 08.10.03, 16:44 W zeszłym tygodniu kupiłam mojemu 2-latkowi kapcie Tombut leciutko wyprofilowane. Być może nie wszędzie takie są, ale mieszkam w Gdyni, więc do producenta w Sopocie mam 10 km, a tam mogę poprzebierać w modelach i kolorach do woli. Poza tym płacę za parę 36zł, a nie ponad 50. W każdym razie wyprofilowane kapcie Tombuta istnieją, tylko trzeba ich po prostu dobrze poszukać, a mamy z Trójmiasta na pewno znają adres. Te kapcie są podobno najlepsze - mam nadzieję że pomogą i mojemu synkowi pozbyć się iksów. Pozdrawiam, Danka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagleb Re: 2,5 l ma iksy 09.10.03, 15:35 u mojego trzylatka lekarz też zauważył, że krzywi nóżki do środka zalecenia były takie - kapciuszki wysokie, trzymające kostkę kupić wkładki ortopedyczne (25 PLN)i zrobić dodatkową podeszwę w kapciuszkach, wyższą wewnątrz, niższą na zewnątrz, kiedy poszłam do szewca dokładnie wiedział o co chodzi, powiedział, że robi tego ogromne ilości zalecił też jazdę na rowerze, ile się da zastosowaliśmy i po pół roku prawa nóżka jest już ok, lewą jeszcze troszkę przekrzywia, ale jest naprawdę ogromna poprawa Kasia mama Jasia Odpowiedz Link Zgłoś