Dodaj do ulubionych

Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!!!!!!

10.02.04, 15:12
Dziewczyny, pewnie już to "przerabiałyście". Jestem teraz w 27 tyg, niestety
wylądowałam na L4. Jestem w trakcie stażu na manowanego.
Rozumiem, ze jeżeli chodzi o macierzyński, to staż przedłuża mi się
automatycznie o 16 tyg. A jeżeli chodzi o L4?? Wg Karty Nauczyciela staż
przerywa się jeżeli LĄCZNIE chorobowe wynosi 3 miesiace. Czyli rozumiem, ze
LACZNIE znaczy, że w przeciągu całego stażu 3 miesiące???Czy pod rząd 3
miesiące.
Wiem, ze strasznie namieszałam, ale proszę napiszcie jak to było/jest u Was z
tym stażem.
Jak słyszę słowo STAŻ...tooo....wrr..Tylko szkoda mi juz tych miesięcy, bo
mam za sobą już prawie 1,5 roku. I będe musiała zaczynać od początku???
Pomóżcie mi,proszę.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 15:55
      Co prawda jestem o stopień wyżej, ale wydaje mi się ,że chodzi 3 m-ce pod rząd.
      Jak masz najpierw 1 miesiąc zwolnienia , potem wracasz do pracy , potem znów
      miesiąc, to liczy się to jako miesiąc każde. Mam nadzieję ,że dobrze mnie
      zrozumiałaś smile , ale raczej na pewno musi być 3 m-ce pod rząd. Radziłabym ci
      jeszcze skonsultować to np. z kuratorium albo wydziałem oświaty w swoim mieście.
    • dorsanto Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 16:29
      Ja też musiałam przerwać staż na mianowanie po 1,5 roku. Od początku ciążu
      byłam na zwolnieniu. Nie miałam innego wyboru ze względu na zagrożoną ciążę.
      Oczywiście wszystko mi przepadło i od września, kiedy prawdopodobnie wrócę do
      pracy, zaczynam wszystko od początku. Staż trzeba powtórzyć po 3 miesiącach
      zwolnienia łącznie. Trzymaj się dzielnie. Teraz najważniejsze jest Twoje
      dziecko, a nie staż.
      • dewcia Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 16:58
        Niestety chodzi o łączny okres zwolnienia, wszystko się sumuje z całego stażu,
        więc licz dobrze, żebyś nie miała problemów. Wiem, bo sama niedawno
        przerabiałam, poza tym przed urodzeniem Zuzki interesowałam się prawem
        oświatowym ze względu na kierownicze stanowisko w przedszkolu. Trzymam kciuki
    • miniaxv Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 19:09
      Ja też odbywam staż na nauczyciela mianowanego i od początku ciąży jestem na
      zwolnieniu, zdążyłam więc wszystkiego się dowiedzieć. Staż na mianowanego
      wynosi 2 lata 9 miesięcy, a zwolnienia lekarskie sumuje się z całego tego
      okresu i jest to dokładnie 60 dni. Po przekroczeniu tej liczby staż ulega
      przerwaniu, po powrocie musisz napisać prośbę do dyrekcji o kontyunację stażu i
      wydłużenie o łączny okres zwolnień. Natomiast urlop macierzyński nie przerywa
      stażu, to znaczy, że nie musisz go później odrabiać. przypilnuj po powrocie tej
      prośby o wydłużenie stażu, bo te nowe będą dużo dłuższe, więc się nie opłaca
      zaczynać od nowa!Pozdrawiam - Monika
      • dewcia Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 19:18
        Tu znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie:
        nauczyciel-mianowany.abc.pl/
        • dewcia Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 19:22
          A dokładnie ten fragment:
          Powyższe staże przerywa się w przypadku nieobecności nauczyciela w szkole z
          powodu: czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku
          świadczenia pracy oraz urlopu innego niż urlop wypoczynkowy, trwającej łącznie
          dłużej niż 3 miesiące 6).

Po ustaniu przyczyny przerwania stażu nauczyciel może złożyć wniosek o
          kontynuację stażu 7). W przypadku złożenia wniosku w terminie 6 miesięcy od
          dnia przerwania stażu, do wymaganego okresu stażu zalicza się okres stażu
          odbytego przed przerwą, z wyłączeniem okresu nieobecności. W razie złożenia
          wniosku po upływie 6 miesięcy od dnia przerwania stażu, nauczyciel obowiązany
          jest odbyć staż ponownie w pełnym wymiarze, z zastrzeżeniem art. 9d ust. 4a
          ustawy Karta Nauczyciela ("...4a. Przepisu ust. 4 zdanie drugie i trzecie nie
          stosuje się do nauczycieli skierowanych, na podstawie odrębnych przepisów, do
          pracy za granicą....").

W przypadku nieobecności w pracy z powodu urlopu macierzyńskiego staż ulega
          przedłużeniu o czas trwania tego urlopu 8).
      • monix123 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 19:20
        Dzięki za odpowiedzi. Strasznie jestem "skołowana" tym wszystkim. Wiem,że
        Dzidzia najważniejsza, ale...

Chodzi o 3 miesiące, czy o 60 dni roboczych?????? Jak to sie liczy???
        Wiem, ze mozna "zawiesić", astrzymać staż, ale muszę złożyć podanie do 6
        miesiecy. Wtedy, po powrocie do pracy - "odrabiam" te 6 miesięcy, urlop
        macierzyński i kontynuuję swój staż..Uff..czy ja to wszystko dobrze
        zrozumiałam???RAUUUUUUUnkuuuuu
        • monix123 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 19:26
          Dzięki dewcia za odpowiedzismile Jakoś nie nastraja mnie to optymistycznie. Pewnie
          będę musiała zawiesić ten staż.Szkoda.
          W sumie to trochę bez sensu-nawet jak teraz nie będę miała 3 miesiecy L4, to
          przecież w przyszłym roku mogę np złamać nogę i wtedy i tak przerwą mi
          staż...wrrr...
          Wiem, marudzę...
          dzięki raz jeszcze.Pozdr.
          • dewcia Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 19:44
            monix123 napisała:
            Jakoś nie nastraja mnie to optymistycznie. Pewnie
            >
            > będę musiała zawiesić ten staż.Szkoda.
            > W sumie to trochę bez sensu-nawet jak teraz nie będę miała 3 miesiecy L4, to
            > przecież w przyszłym roku mogę np złamać nogę i wtedy i tak przerwą mi
            > staż...wrrr...
            Na pocieszenie powiem Ci, że mojej koleżance udało się to, była kilka razy na
            zwolnieniu, ale po urlopie macierzyńskim wróciła do pracy. Też miała straszne
            dylematy, ale teraz ma juz to z głowy i siedzi sobie spokojnie w domciu z
            drugim dzieckiem. Najistotniejsza (oczywiście poza zdrowiem i bezpieczeństwem
            dzidzi!) jest ta umowa przez mianowanie i to dla niej chyba warto trochę się
            potrudzić, zwłaszcza jak planujesz drugie dziecko. Szybko mieć to z głowy.
            Ale, rzecz jasna, nie za wszelką cenę, jeżeli lekarz każe siedzieć w domciu to
            olej awans, bo nikt nie wie jak to będzie, gdy wrócisz do pracy. Przepisy
            zmieniają się błyskawicznie. Ja odbyłam skrócony staż (9 m-cy), a po egzaminie
            weszły zmiany mówiące, że takim osobom jak ja należy sie mianowanie bez całej
            procedury (zdążyłam odbyć całą poprzednią sprzed reformy). Swoją droga to to
            wszystko jest super "prorodzinne"... Trzymaj się
        • dewcia Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 19:32
          monix123 napisała:
          > Chodzi o 3 miesiące, czy o 60 dni roboczych?????? Jak to sie liczy???

Kurcze... nie wiem...
          > Wiem, ze mozna "zawiesić", astrzymać staż, ale muszę złożyć podanie do 6
          > miesiecy. Wtedy, po powrocie do pracy - "odrabiam" te 6 miesięcy, urlop
          > macierzyński i kontynuuję swój staż..Uff..czy ja to wszystko dobrze
          > zrozumiałam???RAUUUUUUUnkuuuuu

Wydaje mi się,że to jest to. Z tego co piszesz wnioskuję, że dobrze
          zrozumiałaś, ale jak to jest z liczeniem tych dni? A Twój dyrektor nie wie?
          Pozdrawiam i trzymam kciuki za dzidzię i za staż
          • monix123 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 10.02.04, 19:58
            No właśnie PRORODZINNEsmilehehe...
            A co do mojej p. dyrektor..cóż..niestety nie wie. Jestem pierwszym
            przypadkiem...smileA placówka mała i to nie szkoła.
            Cóż.muszę pokombinować icoś wymyśleć.
            Dzięki raz jeszcze.
            • edytaiola Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 12.02.04, 11:52
              Jeżeli chcesz to napisz mi dokładnie na gazetowy adres
              a postaram się o dokładne info.
    • sabina74 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 12.02.04, 12:27
      tak sobie czytam i stwierdzam, ze ja to jestem szczęściara, w tamtym roku
      robiłam mianowanie (w lipcu), rok szkolny od stycznia chodziłam w ciąży,
      oczywiście różnie się to układało i byłam w sumie 51 dni na zwolnieniu, ale o
      ile sie nie mylę to jakieś 4-8 dni było również w zeszłych latach w okresie
      trwania stażu, dni tych wówczas nie liczyłam ważniejsza była dla mnie ciąża i
      dziecko, gdy zbliżało się składanie dokumentów dyrektor nic mi nie mówił, że
      coś jest coś nie tak (bo pewnie było w porządku)i ja najzwyczajniej wszystko
      kompletowałam i złożyłam. egzamin na mianowanie był najłatwiejszym, z tych
      które w życiu zdawałam, panie w komisji (w sumie 5), jak zobaczyły, ze jestem w
      ciąży (7 miesiąc) nalały mi wodę do picia i zadawały bardzo luźne pytanka, z
      których żadne nie dotyczyło edukacji i oświaty, na koniec zapytały o ciążę i
      dzidziusia oraz życzyły mi wszystkiego najlepszego, we wrześniu urodziłam
      małego, a na macierzyńskim dostawałam już sumę zwiekszoną o stawkę dla
      mianowanego. pozdrawiam wszystkie nauczycielki
    • ariana1 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 12.02.04, 13:55
      Dziewczyny! Czy tak samo jest w przypadku na dyplomowanego? Tzn. czy trzeba
      przerwać staż po 3 m-cach łącznego zwolnienia czy w sumie?
      • monix123 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 12.02.04, 14:56
        Ariana zdaje mi się ,ze niestety tak, ale już sama mam mętlik w głowie.
        Póki co w przyszłym tygodniu mam zadzwonić do radcy prawnego w naszym wydziale
        edukacji-podobno rozpatrują indywidualne przypadki.
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wiem, ze dzidziolsmile jest najważniejszy, ale
        zależy mi też na tym żeby nie stracić tych 1,5 roku. I nie chodzi mi tu o
        pieniądze, tylko naprawdę cały ten STAŻ jest dla mnie żałosny i przyprawia mnie
        o nie powiem co...sorry. tak więc chcę mieć go po prostu z głowy.
        póki co teraz mam 46 dni L4, a w przeciągu tych 1,5 roku stażu miałam 1 dzień,
        tak więc do 3 miesięcy mi jeszcze trochę brakuje. Bardzo chcę wrócić do pracy,
        bo to dopiero 28 tydzień, ale niestety trafiłam na L4 z powodu cholestazy. Kto
        to przeżył to wie co to znaczy. Póki co siedzę i się drapię, a prognozy nie są
        optymistyczne. Tak więc pewnie skończy się na zawieszeniu tego mojego stażu na
        te 6 miesiecy.Lepiej tak niż zaczynać od początku.Zobaczymy..
        Dzięki raz jeszcze. Trzymajcie się!!Pozd.
    • olatata Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 13.02.04, 19:11
      jeśli chodzi o zwolnienie, to oczywiście 3 miesiące, ale wcale nie jest tak, że
      to przepada, gdyż ... masz pół roku na powrót do pracy tz. po tych 3-ch
      miesiacach musisz w przeciągu 6 miesiący napisać podanie o kontynuację stażu,
      czyli wrócić do pracy. Dlatego oblicz dokładnie, aby po tych 3-ch miesiącach
      nie przekroczyc sześciu. pozdrawiam
      • zosia.bobas Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 14.02.04, 21:06
        Przygotowuję się do egzaminu sad i czytam teraz przepisy. Od stycznia są nowe.
        Napiszę Ci a Ty sama wyciągnij wnioski:
        w przypadku nieobecności nauczyciela w pracy z powodu czasowej niezdolności do
        pracy, wskutek choroby, zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy, urlopu innego
        niż wypoczynkowy TRWAJĄCEJ DŁUŻEJ NIŻ 1 MIESIĄC staż ulega przedłużeniu o czas
        trwania tej nieobecności. W przypadku przedłużenia stażu dłużej niż o ROK
        nauczyciel jest zobowiązany do odbycia stażu w pełnym wymiarze (a tamten z 3
        miesiącami i pół rokiem wykreślony)
        • monika04 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 16.02.04, 06:14
          Cześć, ja także jestem w trakcie odbywania stażu i w ciąży. Na lipiec mam
          termin porodu i staram się za wszelką cenę utrzymać ciągłość stażu. Niestety
          tak się składa, że ciągle łapię infekcje i muszę być na L4. Przecież zdrowie
          dzidzi jest najważniejsze!!! Jednak trzech miesięcy nie przekroczyłam i
          myślałam, że może mi się uda dotrwać tak do lipca, a wzmianka o mieięcznej
          nieobecności mocno mnie zaniepokoiła. Gdzie można te dane sprawdzić?????
          Pozdrawiam wszystkie mamuśki i nauczycielki stażystki.
    • aniahrabi Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 14.02.04, 22:25
      zosiu.bobas, proszę napisz skąd czerpałaś swoje informacje? Rozmawiałam ze
      szczecińskim prawnikiem z Wydziału Oświaty i nie potwierdził tego co piszesz.
      Proszę podaj konkretne namiary na tą poprawkę artykułu 9, którą cytujesz. chcę
      mieć pewność. Ania mama Dominika
      • monix123 DO ZOSI. BOBAS!!!! 14.02.04, 22:51
        ZOSIU.BOBAS ja też jestem BARDZO zainteresowana tą poprawką. Baaaardzo proszę o
        namiar!!!!!!!!Pozdr.
    • mamakubusia Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 16.02.04, 09:51
      witaj
      Byłam też w takiej sytuacji
      sprawa wygląda tak w szczególnych przypadkach okres zwolnienia może wynosić 6
      miesięcy ciągłego zwolnienia (nie liczy sie macieżyński) jak wrócisz do szkoły
      to piszesz podanie do Dyrekcji o przedłużenie stażu o okres l4 P{amietaj nie
      może to być więcej niż 6 miesięcy
      pozdrawiam
      ania
    • hana1707 Re: Awans Zawodowy Nauczyciela-proszę o pomoc!!!! 16.02.04, 12:24
      Ja tez walcze o mianowaniewink zadzwonilam w mojej sprawie do eksperta w
      Kuratorium, powiedziano mi tam, ze jezeli nieobecnosc w szkole nie przekracza 9
      miesiecy ( L4 ) to nic nie przepada i po powrocie do pracy staz jest wydluzony
      o ta nieobecnosc. Trzeba tylko pisac pisma do dyra o wznowienie stazu gdy ten
      go przerwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka