Dodaj do ulubionych

provident i inni

20.04.11, 20:10
Szukałam dziś odpowiedzi na pewne bankowe zagadnienie i trafiłam na fora :banki oraz dłużnicy i windykacja.

Zastanawia mnie dlaczego tak wiele osób decyduje się brać pożyczkę w firmach pokroju providenta, a później pomstują na forach jacy to oszuści.

Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że ktoś w desperacji funduje sobie taki kredyt, ale żeby później na forum robić z siebie głupa, że oszukali go, że to oszuści itd.

Co o tym sądzicie? Spotkałyście się z ww. zjawiskiem ?
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: provident i inni 20.04.11, 20:42
      Wydaje mi się, że do Providenta chodzą ci, którzy nie dostaną pożyczki w banku z powodu złej przeszłosci kredytowej, np. są notowani w BIK lub nie mają w ogóle zdolności kredytowej. Innego wyjaśnienia nie widzę
      • lykaena Re: provident i inni 20.04.11, 20:50
        No tego to ja się domyślam.
        Pytanie zadałam inne.
        • pitahaya1 Re: provident i inni 20.04.11, 21:14
          lykaena napisała:

> Pytanie zadałam inne.

1. sądzimy, że to idioci
          2. tak, spotkalam się z takimi osobami
        • kol.3 Re: provident i inni 21.04.11, 17:40
          Nie wiem czego się domyślałaś, bo tego nie napisałaś. Natomiast napisałaś że zastanawia Cię, kto decyduje się brać pożyczkę w takich firmach itd., co sugeruje, że nie wiesz co za jedni biorą te pożyczki i dalej pytasz co o tym sądzicie?
          • lykaena Re: provident i inni 21.04.11, 17:47
            Napiisałam:

"Zastanawia mnie dlaczego tak wiele osób decyduje się brać pożyczkę w firmach pokroju providenta, a później pomstują na forach jacy to oszuści."

oraz:

"Jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że ktoś w desperacji funduje sobie taki kredyt, ale żeby później na forum robić z siebie głupa, że oszukali go, że to oszuści itd."

A zatem chodziło mi o to, że ktoś bierze i narzeka, a nie że po prostu bierze.
            Nigdzie nie napisałam, że zastanawia mnie kto bierze taką pożyczkę jak mi sugerujesz.
    • niebieski_lisek Re: provident i inni 20.04.11, 20:50
      Bo pewnie provident tak jak i niektóre banki wiele rzeczy ma zapisanych w kruczkach. Ja też się kiedyś poczułam oszukana przez lukas bank. Założyłam konto (inne niż początkowo planowałam) -bo pani zaproponowała promocyjną ofertę, miało być darmowe w okresie promocji, a potem można przejść na inne. Po miesiącu odciągają mi opłatę z konta za prowadzenie. W oddziale banku okazało się że będzie darmowe, jak będę na nie wpłacać co miesiąc przynajmniej 1ooo zł, a jeśli chciałabym przejść na inne, to musiałabym sporo jednorazowo zapłacić. Niby pani nie skłamała, ale też nie powiedziała całej prawdy. Strasznie się zraziłam do tego banku, uważam że zostałam wprowadzona w błąd. Konto oczywiście zamknęłam. Jedyny od tego czasu czytam dokładnie umowy smile
      • lykaena Re: provident i inni 20.04.11, 20:53
        kuczki,kruczki,kruczki..
        Otóż tak jak napisałaś nauczona doświadczeniem - zawsze trzeba czytać umowy!
        A później pretensje można mieć tylko do siebie.
      • kkokos Re: provident i inni 20.04.11, 21:50
        Niby pani nie s
        > kłamała, ale też nie powiedziała całej prawdy. Strasznie się zraziłam do tego b
        > anku, uważam że zostałam wprowadzona w błąd. Konto oczywiście zamknęłam.

no widzisz, a to jest doskonały przykład na to, jak jeden pracownik wielkiej instytucji może jej zrobić krzywdę. ja akurat z lukasem mam bardzo dobre doświadczenia, w przeciwieństwie do millennium (gdzie wredne były procedury), pko bp (wredne i procedury, i ludzie) i getinem, gdzie miałam przypadek taki jak twój: jedna pani potraktowała mnie z buta kompletnie niezasłużenie, ale to wystarczyło, by zakończyć wszystkie związki z tym bankiem na zawsze.
        najgorsze jest to, że ja niby wiem, że to jedna głupia pipa była, ale zraziłam się do tego banku przeraźliwie.

> od tego czasu czytam dokładnie umowy smile
        tia, ja też, ale co z tego, jeśli umowa napisana jest językiem niezrozumiałym także dla pani z banku, która ma tę umowę ze mną zawrzeć, a ja mam nóż na gardle i muszę ją podpisać, bo jak się wycofam i zacznę rozmowę z innym bankiem, stracę długie tygodnie, których nie mam? nie życzę nikomu takiej sytuacji sad
    • freakwave Re: provident i inni 20.04.11, 20:57
      a nie sa to oszusci? balansuja ze swoja dzialalnoscia na granicy prawa pobierajac zlodziejskie prowizje od jakichs dziwnych uslug z tylka?
      lichwa w naszym panstwie jest prawnie zabroniona, wysokosc oplat jakie za obsluge zadluzenia pobieraja sobie firmy typu providenta to wiecej niz lichwa, chyba lepiej od mafii pozyczac niz u nich.
      co do reszty - nie rozumiem ludzi ktorzy daja sie robic takim firemkom, no ale frajera znajdziesz wszedzie i jak zwykle im bardziej nieudolny tym bardziej roszczeniowy, kase brac pierwszy, ale jak trzeba splacac na zlodziejskich warunkach potem to jest olaboga...
      dla mnie tacy ludzie, sa prymitywni, zyja tu i teraz nie rozumiejac ze skoro bank na dobrych warunkach nie da to i provident za darmola im nic nie ofiaruje
      • freakwave o taki kreatywny "murasz" 20.04.11, 21:01
        mysle ze doskonale oddaje przynaleznosc spoleczna klientow providenta, murasz zbrojasz i betoniasz, piekasz szambiasz i ochroniasz smile
        • freakwave link do opowiesci o muraszu: 20.04.11, 21:02
          policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,103617,9131757,_Zawod__murasz___Czyli_przestepca_z_ortografem.html
          • lykaena Re: link do opowiesci o muraszu: 20.04.11, 21:06
            A co ma piernik do wiatraka ??
            • freakwave Re: link do opowiesci o muraszu: 20.04.11, 21:14
              ze najczesciej tacy wlasnie murasze sa klientami provi smile
        • nangaparbat3 Re: o taki kreatywny "murasz" 20.04.11, 21:05
          Domyślam się, że masz się za ELYTĘ.
          • freakwave Re: o taki kreatywny "murasz" 20.04.11, 21:13
            nie nie mam sie za elyte, ale ludzie o ktorych pisze lykaena bioracy kredyt na kilka tysi w providencie, nie czytajacy lichwiarskich umow, cieszacy sie ze szybko kasa bez pytan wplynie, a potem utyskujacy na forach internetowych, ze zostali oszukani, to dla mnie prymitywy no inaczej tego nazwac nie potrafie.
            Kiedy ktos z przypadku trafi w tarapaty finansowe to lepiej chyba po rodzinie popozyczac niz od providenta cokolwiek brac, przeciez to jest proste i zrozumiale, a nie wziac kase a pozniej piszczec ze oszusci.
            co innego etyka tej firmy, no ale tych ludiz nikt nie zmusza do brania pozyczek wlasnie z P smile
          • freakwave tak sobie mysle nanga ze nie skumalas dowcipu 20.04.11, 21:16
            pan murasz murarzem nie byl tylko przedstawil falszywe zaswiadczenie o zatrudnieniu z wpisem "murasz" nic nei mam do murarzy piekarzy ochroniarzy i innych uczciwie zarabiajacych kase ludzi, natomiast do kombinatorow juz tak
      • kkokos Re: provident i inni 20.04.11, 21:57
        freakwave napisała:

> dla mnie tacy ludzie, sa prymitywni, zyja tu i teraz nie rozumiejac ze skoro ba
        > nk na dobrych warunkach nie da to i provident za darmola im nic nie ofiaruje

oszczędź sobie tej pogardy, nie wszyscy są tak świetnie wykształceni jak ty, tak bystrzy jak ty i tak oblatani jak ty. czasem zrozumienie mechanizmów, na jakich działa provident jest dla nich za trudne, bo rzeczywiście brak im wykształcenia (nie wszyscy muszą mieć doktoraty, naprawdę!) albo po prostu wiek robi swoje. nie wszyscy klienci providenta to margines społeczny, któremu nikt inny pieniędzy nie pożyczy, jest wielka grupa zrobionych w bambuko emerytów, dla których dojrzenie lichwiarskich praktyk jest naprawdę_za_trudne. a pani w reklamie tak zachęcająco macha wachlarzykiem pieniędzy dostarczonych prosto do domu, bez wychodzenia i bez narażania się na złodziei wyrywających torebki sad
        • mgla_jedwabna Re: provident i inni 20.04.11, 22:43
          Kkokos, zlituj się, ludzie wykształceni mają lepsze pojęcie o interpunkcji, niż Freakwave, w dodatku nie piszą "za darmola" albo o usługach "z tyłka wyciągniętych".

Co do samego Providenta, to często jego przedstawicielami i klientami są mieszkańcy małych miejscowości, którzy się znają. Przedstawiciel będący "najbliżej klienta" kreowany jest na "dobrego policjanta", w centrala na "złego policjanta" w procesie ściągania zaległych długów.

Z punktu widzenia ofiar Providenta jest więc tak, że na pożyczkę zostały namówione przez "panią Kasię z klatki obok", do której miały zaufanie, dlatego mniej czytały umowę, a bardziej słuchały zapewnień przedstawiciela. Potem "pani Kasia" ściąga dług z olbrzymimi odsetkami na zasadzie "pani Zinko, ja panią rozumiem, ale tu jest termin...".
          • freakwave Re: provident i inni 21.04.11, 08:17
            oszczedz sobie wybiegow na temat mojego wyksztalcenia, jest wystarczajace aby nie pozyczac od pani Kasi z klatki obok i nie zalowac ludzi, ktorzy nie czytaja umow na podstawie ktorych ich portfele sa nastepnie czyszczone do cna, nie ma zlituj, zycie nie jest bajka.
            jesli jestes ofiara providenta to sam sobie jestes winien, bo wziales kase na lichwiarskich warunkach.
            • el_jot Pani Wyszktałocona 21.04.11, 17:17
              przecinki stawia się trochę częściej, niż Pani się wydawabig_grin To tak na przyszłość.
              • freakwave Re: Pani Wyszktałocona 21.04.11, 20:48
                pani polonistko, w przeciwienstwie do pani mam jaja - moze pani policzyc ile tak jak przecinki smile
                • el_jot Re: Pani Wyszktałocona 21.04.11, 20:57
                  freakwave napisała:

> pani polonistko, w przeciwienstwie do pani mam jaja - moze pani policzyc ile ta
                  > k jak przecinki smile
                  W niczym ci te jaja nie pomagajątongue_out
                  • freakwave Re: Pani Wyszktałocona 21.04.11, 21:00
                    ciesze sie ze ty potrafisz liczyc przecinki, ale wlasnych bledow literowych nie zauwazasz smile cudze pod nosem swoje pod lasem, taka wiesniacka mentalnosc
              • freakwave tak na przyszlosc 21.04.11, 20:49
                nie dogaduje sie z interpunkcja komus, jesli sie nie potrafi zauwazyc literowy w tytule swojego posta.
                co wzielo sie w provi i teraz jest uderz w stol big_grin
                • iwles Re: tak na przyszlosc 21.04.11, 21:33
                  freakwave napisała:

> nie dogaduje sie z interpunkcja komus, jesli sie nie potrafi zauwazyc literowy
                  > w tytule swojego posta.

tak na przyszłość: postU
                  • freakwave Re: tak na przyszlosc 21.04.11, 22:20
                    ojtam ojtam kokoszko big_grin
                  • freakwave Re: tak na przyszlosc 21.04.11, 22:25
                    pl.wikipedia.org/wiki/Post_%28informatyka%29
                    w wiki musisz chyba tez poprawic smile
                    posta nie postu postu to wielkiego lub postu w wielki piatek, to sytuacja taka jak plugu i pluga smile
                    dwie rozne rzeczy, oj sie nie udalo nie udalo...
                    a jesli cos dalej nie teges to do miodka napisz cybersiostro
        • freakwave Re: provident i inni 21.04.11, 08:15
          w kontekscie tego co napisalas warto sobie naprawde wbic do glowy jedno fajne motto, ze darmowe obiady nie istnieja i swiat staje sie latwiejszy do ogarniecia.
          ludzi ktorzy nie czytaja lichwiarskich umow, nie mysla o tym co robia zwyczajnie mi nie zal.
    • mancipi Re: provident i inni 20.04.11, 21:57
      ja miałam zawodową styczność z jedną z takich firm i mogę powiedzieć że są bardzo uczciwi. od razu piszą że jak pożyczysz u nich 1500 zł to musisz oddać 2800. to odnośnie samej umowy-wszystko jest w niej rozpisane, szczególnie wysokość tygodniowej raty, po którą przychodzi przedstawiciel. procent wysoki, co by nie powiedzieć lichwiarski, ale lichwą to nie jest, wszystko jest zgodne z prawem i niczego przed tobą nie ukrywają. niestety większość klientów ma problemy z oceną własnych możliwości finansowych, potrzeb oraz tabliczką mnożenia.
      • nangaparbat3 Re: provident i inni 20.04.11, 22:35
        mancipi napisała:

> jak pożyczysz u nich 1500 zł to musisz oddać 2800.
        > to odnośnie samej umowy-wszystko jest w niej rozpisane, szczególnie wysokość t
        > ygodniowej raty, po którą przychodzi przedstawiciel. procent wysoki, co by nie
        > powiedzieć lichwiarski, ale lichwą to nie jest, wszystko jest zgodne z prawem

Czyli po prostu lichwa prawnie usankcjonowana.
        Moze czas zmienić prawo?
        >
        • lola211 Re: provident i inni 20.04.11, 23:33
          Koszty takich pozyczek sa podyktowane stopniem ryzyka.Pozyczaja bez specjalnego zagłebiania sie komu, z duza szansa nie odzyskania tych pieniedzy.To musi kosztowac i nie moze byc na poziomie kosztów kredytow bankowych, ktore duzo bardzie rygorystycznie weryfikuja klientow.

Ogolnie ludzie na banki firmy finansowe narzekaja.Nawet jesli sami zawinia.Nie czytaja umów, interpretuja po swojemu,a pozniej pretensje, ze jednak jest inaczej.

> Moze czas zmienić prawo?

Skoro taki provident ma klientow, to znaczy ze jest potrzebny.Nikt nikomu korzystac nie kaze.
        • mancipi Re: provident i inni 20.04.11, 23:47
          nangaparbat3 napisała:
          > Czyli po prostu lichwa prawnie usankcjonowana.
          > Moze czas zmienić prawo?

prawo lichwy zabrania. oni działają zgodnie z prawem i szybko się dostosowują do nowych przepisów. przy okazji niektóre pożyczki wcale nie mają wyższego RSO niż kredyt konsumpcyjny w banku, o karcie kredytowej nie wspomnę
          • lukrecja34 Re: provident i inni 21.04.11, 07:39
            cóż-byłam klientką providenta-no plebs i patologia ze mnie ale mniejsza..nie każdy ma rodzinę skłonną do pożyczek.
            co do lichwy,procentów i innych to nie do końca macie rację.owszem-w opcji gotówka do ręki odsetki są zabójcze.ale w opcji kasa na konto wygląda to tak-wzięłam 1600 zł,do oddania miałam niecałe 2100-niemało, ale ktoś tu napisał o 2800...
            • freakwave Re: provident i inni 21.04.11, 08:25
              1) mialas problemy ze splata czy kase oddalas na warunkach z umowy?
              2) zdecydowanie od samego poczatku wiedzialas na czym rzecz polega
              3) wiedzialas na co sie zgadzasz i nie utyskujesz na forach jakas ty biedna oszukana?

to sie nie zaliczasz do patologii, patologia bierze i nie oddaje a potem wszystkich dookola obwinia o swoja nieudolnosc
              • nangaparbat3 Re: provident i inni 21.04.11, 08:55
                Coraz lepiej. Mamy już na forum damy wyrokujące, która z forowiczek jest, a która nie jest patologią.
                • freakwave Re: provident i inni 21.04.11, 08:59
                  damy nie damy tongue_out
                  problem w tym, ze niektorzy sami siebie szufladkuja, mnie to lotto, mam na tyle oleju w glowie aby w provi pozyczek nie pobierac, lub przynajmniej wiedziec na jakich zlodziejskich warunkach sa przyznawane.
                  tu jak na ryneczku, kazda Radziwilowna normalnie, lub Czartoryska bulke przez bibulke przeciez, jaka patologia na emamie? zartujesz?
                  grunt to nie miec kompleksow
        • freakwave Re: provident i inni 21.04.11, 08:21
          prawo zabrania lichwy, sek w tym ze provi i inne tego typu firemki pobieraja prowizje za jakies dziwne rzeczy typu obsluge w domu itp, nie sa to formalnie odsetki od dlugu tylko jakas tam dodatkowa usluga, ktora klient zamawia sobie podpisujac umowe (umowe rzadko czyta). tutaj nie ma prawnej mozliwosci aby to usankcjonowac, jedyna forma obrony jest dokladne czytanie umow przed podpisaniem i nie branie kasy w takich firmach, bo skoro bank nie wylicza nam zdolnosci kredytowej to czmeu nagle w providencie mielibysmy dostac kase?
          i oto caly szkopul czemu robia sie na to ludzie prosci i nierozgarnieci majacy problem z tabliczka mnozenia
          • mancipi Re: provident i inni 21.04.11, 12:07
            właśnie w tych firmach najlepsze jest to, że wcale nie trzeba czytać umowy, bo na jej samy początku masz dokładnie wyliczone: jaką kwotę otrzymujesz, jaką kwotę pożyczki bierzesz (różnica wynika z opłąty wstępnej), ile masz spłacić, w ilu ratach, jakie jest RRSO, jakie są koszty obsługi w domu (która to opcja jest opcją DO WYBORU). koszty udzielenia pożyczki nie mogą, zgodnie z prawem przekroczyć 5% jej wartości, ale część opłat nie podlega wliczeniu do tego-np obsługa w domu, bo to jest usługa dodatkowa, tak samo jak np. "sprawdzenie" zdolności kredytowej
            >bo skoro bank nie wylicza nam zdolnosci kredytowej to czmeu nagle w providencie mielibysmy dostac kase?

bo "provident" stosuje inne tabelki niż bank. przecież jest tak, że w jednym banku dadzą ci kredyt czy kartę, a w innym nie. tak samo tutaj, ich pożyczki obardzone są wysokim ryzykiem, stąd wyższe koszty

a na koniec refleksja-ludzie rzadko czytają umow, jakby zaczęli to mieliby zdecdowanie mniej problemów
    • wuika Re: provident i inni 21.04.11, 09:13
      Spotkałam się - mąż znajomej potrzebował pieniędzy już, więc poszedł i wziął. Potem spłacała ona, więc miała prawo na nich pomstować. Generalnie nie wszyscy się zastanawiają nad tym, co robią, trudno się dziwić, żeby nagle odzyskiwali rozum, kiedy akurat przypadkiem chodzi o sprawy finansowe. W głowie się nie mieści, jak czasem można lekkomyślnie podchodzić do różnych spraw, ale naprawdę tak jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka