Dodaj do ulubionych

problem wagowy

30.06.10, 12:50
Witam, mam dość nietypowy problem ponieważ mój malec ma 5 miesięcy i waży już
9kg i robi się za duży na fotelik 0-13 a jeszcze nie potrafi sam siedzieć.
Planuje mu kupić fotelik od 9 kg wzwyż i w związku z tym mam pare pytań
- czy lepiej kupić taki z przedziału 9-18, czy np 9-36?
- czy jak dziecko zacznie siedzieć to mogę go już przełożyć do fotelika od 9 kg?
- jaki fotelik by się nadawał do Opla Corsy '94 (5-drzwiowy) w granicach 600 zł?
proszę o pomocsmile
Obserwuj wątek
    • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 13:06
      Foteliki 9-36 odpadają, ponieważ nie posiadają prawie wcale pozycji
      spoczynkowej, a maluszek jeszcze długo będzie takiej pozycji wymagał. Do tego
      dziecko jest zdecydowanie zbyt młode, by podróżować przodem do kierunku jazdy.
      Zostają więc jedynie foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy, a tych nie ma
      na naszym rynku zbyt wiele (chyba 4, o ile się nie mylę).
      • arana85 Re: problem wagowy 30.06.10, 13:23
        myślałam o takim montowanym tyłem ale one są bardzo drogie a mnie niestety na
        taki nie staćsad
        • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 13:58
          Najtańszy będzie chyba Fair Bimbo Fix (około 800 zł), może warto jakoś dozbierać
          tę brakującą kwotę... A może na raty?
          • arana85 Re: problem wagowy 30.06.10, 14:08
            tak, ale czy on przeszedł testy zderzeniowe?
            • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 14:14
              Przeszedł, dostał 4 gwiazdkismile
            • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 14:17
              Przeszedł, dostał 4 gwiazdki w testach ADAC.
              • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 14:31
                Ale on wymaga platformy Isofix RWF, a nie wiem, czy jest w Twoim samochodzie...
                Pasami można mocować Maxi Cosi Moby, cenowo podobnie.
                • aneckey Re: problem wagowy 30.06.10, 15:25

> Pasami można mocować Maxi Cosi Moby, cenowo podobnie.

Jasne,tylko że dzieci od około 4 lat.To fotelik kategorii wagowej 15-36
                  • ilhenny Re: problem wagowy 30.06.10, 15:39
                    STOP
                    DZIECKO JEST BARDZO MŁODE I MUSI JEŹDZIĆ TYŁEM BIMBO NIE NADAJE SIĘ BO BEZ
                    ISOFIXU JEST DO 10 KG TYŁEM, WIELE INNYCH DO 13 KG.
                    Aktualnie jest praktycznie jeden fotelik na rynku dla takiego zestawu i kosztuje
                    1300 zł.
                    • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 16:08
                      Z oficjalnej strony firmy:
                      Fair Bimbo FIX G 0/1 ISOFIX
                      -Fotelik może być mocowany tyłem do kierunku jazdy dla dzieci od 0 do 18 kg przy pomocy platformy ISOFIX RWF.
                      -Dla dzieci od 9 do 18 kg fotelik może być mocowany przodem do kierunku jazdy przy pomocy platformy ISOFIX FWF.
                      -Fotelik G0/1 dla dzieci od 9 do 18 kg może być mocowany także przy pomocy pasów bezpieczeństwa w samochodach nie posiadających systemu
                      ISOFIX.
                      www.fairbimbo.pl/content/view/36/55/
                  • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 15:58
                    Maxi Cosi Moby jest dla dzieci 9-25 kg i można go montować tylko tyłem:
                    www.ceneo.pl/4434028
                    A TY masz na myśli Bebe Confort Mobi, to inny fotelik.
                    • aneckey Re: problem wagowy 30.06.10, 17:03
                      aribeth1 napisała:

> Maxi Cosi Moby jest dla dzieci 9-25 kg i można go montować tylko tyłem:
                      > www.ceneo.pl/4434028
                      > A TY masz na myśli Bebe Confort Mobi, to inny fotelik.
                      • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 17:10
                        Faktycznie, mój błądsmile Ale wymowa zapewne ta samawink
                    • arana85 Re: problem wagowy 30.06.10, 17:09
                      a gdzie można kupić fotelik Maxi Cosi Moby, i czy pasowałby do mego starego
                      opelkasmile ? bo FAIR Bimbo nie będzie pasował sad nie mam isofix sad
                      • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 17:17
                        Spróbuj w sklepach z tego linka:
                        www.ceneo.pl/4434028
                        A czy pasowałby, to nie wiem... Zawsze można odesłać...
                        • arana85 Re: problem wagowy 30.06.10, 17:29
                          a przeszedł testy? bo nie widze na fotelik.info żeby był, albo nie umiem szukaćsmile
                          • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 17:38
                            O ile wiem, to jeszcze nie. Do Ciebie należy decyzja, czy zaufać firmie...
                            Wg tej rozpiski powinien pasować do Corsy
                            www.amvina.se/maxicosi/mobi_carfittinglist.pdf
                            ale nie sugerowałabym się tym za bardzo. Według listy do mojej Astry miał
                            pasować Besafe Izi Combi, a nie pasował. Trzeba samemu sprawdzić i tyle.
                            • arana85 Re: problem wagowy 30.06.10, 18:00
                              może faktycznie coś doskładam kasy i kupię ten fotelik, bo dużego wyboru nie mam
                              gdyż szkrab jest za młody do tych zwykłych fotelików od 9 kgsad dziękuję ci
                              aribeth1 bardzo za pomocsmile a jak dziecko już siedzi to może podróżować w
                              foteliku montowanym przodem do kierunku jazdy?
                              • arana85 Re: problem wagowy 30.06.10, 18:11
                                ale na stronie producenta piszą że ten fotelik jest od 9 miesiąca a mój ma
                                dopiero 5sad
                                • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 18:22
                                  Ech, kolejny problemcrying Myślę, że trzeba przymierzyć dziecko. Nie widziałam
                                  fotelika na żywo, więc nie wiem, jak wygląda jego pozycja spoczynkowa - jeżeli
                                  jest wystarczająca, to powinna być ok.
                                  Innym wyjściem może być kupno Concord Ultimax 0-18 kg, ale tam tyłem można wozić
                                  tylko do 13 kg, a Twój maluch, jak widać, rośnie bardzo szybko. Albo uzbierać na
                                  Besafe Izi Combi 0-18. Chociaż ja nie wyobrażam sobie przewożenia takiego
                                  maluszka w tym ostatnim. Młody miał rok, a pozycja, którą przybierał w tym
                                  fotelu, była zdecydowanie niewygodna.
                                  Jeżeli nie masz możliwości przymierzenia dziecka do Mobi, to przymierz do MC
                                  Tobi, są podobne (choć Mobi zapewne większe, skoro to szersza grupa wagowa).
                              • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 18:11
                                Im później zacznie jeździć przodem, tym bezpieczniej. Spotkałam się z opinią, że powinno się wozić tyłem do przynajmniej 2 lat, a lepiej i dłużej. Ja strasznie żałowałam, że nie mogę syna wozić tyłem - wtedy, półtora roku temu, do wyboru był tylko Recaro Polaric, Bimbo Fix i Besafe - 2 pierwsze na isofix, którego nie mam, a 3 nie pasował i musiałam go odesłać. Oczywiście, żaden z nich nie miał wtedy jeszcze testów.
                                • arana85 Re: problem wagowy 30.06.10, 18:50
                                  pomyśle o tym mc mobismile dziękuję ci bardzo za pomocsmile pozdrawiamsmile
                                  • aribeth1 Re: problem wagowy 30.06.10, 18:58
                                    Powodzeniasmile Możesz też napisać do dystrybutora MC (lub bezpośrednio do
                                    producenta) i zapytać, jak się zapatrują na przewożenie dziecka młodszego, niż 9
                                    m-cy w swoim foteliku.
                                    • ilhenny Re: problem wagowy 30.06.10, 21:03
                                      WASZA ROZMOWA JEST CAŁKOWICIE IDĄCA W ZŁYM KIERUNKU. DZIECKO KTÓRE NIE UMIE
                                      SIEDZIEĆ I KRĘGOSŁUP MA TAK SŁABY NIE MOŻE JEŹDZIĆ W FOTELIKACH 9-18 KG
                                      NIEZALEŻNIE JAK ZOSTANIE ZAMONTOWANY. JEŚLI CHCECIE DALEJ BRNĄĆ W TYM KIERUNKU
                                      TO PISZCIE MAILE JA NIE AKCEPTUJĘ WPROWADZANIA LUDZI W BŁĄD.
                                      • arana85 Re: problem wagowy 01.07.10, 13:11
                                        a mógłby pan doradzić jakiś fotelik do opla corsy od 9 kg? w tym co teraz jezdzi
                                        0-13 planuje że tak do 9 miesiąca będę go w nim wozić a wtedy chyba mógłby
                                        zmienić fotelik na taki od 9 kg?
                                        • ilhenny Re: problem wagowy 01.07.10, 14:51
                                          Dziecko ma teraz 5 miesięcy i nie wiemy ile będzie miało za 4 miesiące, jest
                                          troszeczkę większe niż standard, ale to nie znaczy, że tak samo będzie za kilka
                                          miesięcy. Spokojnie zaczekaj i zobaczysz jaki fotelik będzie potrzebny.
    • mamaly Re: problem wagowy 30.06.10, 22:44
      Twoje dziecko jest za małe by jeździć w jakimkolwiek foteliku 9kg +

Pamiętaj, że Twój malec nie będzie już w takim tempie przybierał na wadze, teraz
      będzie rósł w górę. Fotelik 0-13 kg jest za mały wtedy kiedy głowa zrówna się z
      krawędzią fotelika (nogi mogą wystawać). Może masz w foteliku wkładkę dla
      niemowlaka , którą można wyjąć, może obniżane dno ?

Kolejny fotelik powinnaś kupić najwcześniej ok. 1 roku życia.

Moja córka w wieku 5 m-cy ważyła 8kg. Jak miała rok ważyła 10 kg. Jak miała
      półtora roku jeszcze mieściła się w Maxi Cosi Cabrio.

A.

• mrukumaster Re: problem wagowy 01.07.10, 10:17
        Waga dziecka bardzo często jest nie adekwatna do wielkości. Sam ma dzieciaki z
        tych dużych. Syn jak miał 5 miesięcy ważył prawie 10kg. Jak miał rok było 13kg.
        Teraz ma 2 lata i waży 16kg. Jest oprócz tego że szeroki w barach wink to długi.
        Mimo że duży z niego chłopak przetrzymaliśmy go w foteliku 0-13kg do 10 miesięcy
        a dodam że siedział też szybko. Diopiero W tedy poszedł do fotelika od 9kg. Może
        napisz jaki masz fotelik 0-13kg to coś podpowiemy.
        • arana85 Re: problem wagowy 01.07.10, 13:08
          mam fotelik gracco, głowa mu jeszcze się nie zrównała to licze że jeszcze pare
          miesięcy pojezdzi w tym co masmile chciałabym żeby w nim jeździł min do 9
          miesiącasmile a macie jakieś propozycje fotelika do opla corsy 94' takiego od 9 kgsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka