Dodaj do ulubionych

Dzisiejsi Surowi Rodzice

13.05.12, 20:30
Masakra...
Brak mi słów, żeby to skomentować...
Obserwuj wątek
    • wrednadziewucha Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 20:32
      A co się dzieje, bo u mnie w telewizorze jakiś sport leci? tongue_out
      • liliankaa77 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 20:34
        Pani, której sposobem na wychowanie nastolatków jest stosowanie przemocy psychicznej.
        • sylki Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 20:36
          Jestem ciekawa jak oni te osoby które mają wychowywać dobierają.
          Ta kobieta wywołuje we mnie agresje uncertain
    • an_ni Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 20:38
      wyobrazacie sobie prace u tej baby?? koszmar
      • pyzata001 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 21:43
        o tym samym pomyślałam oglądając dzisiejszy program
    • kosc_ksiezyca Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 20:38
      O matko, właśnie chciałam taki wątek zakładać.

Wersja brytyjska jest w miarę wiarygodna, polska to jest jakiś total...
      • wioskowy_glupek Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 20:44
        Coś koszmarnego... żeby polecieć klasykiem - współczuję jej dziecią...
        Nie chciała bym nawet takiej szefowej a co dopiero matki... coś strasznego.
    • myga Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 20:48
      Miala darmowa sile robocza, dziewczynki musialy wyczyscic jej wieloletni brud w tym zaj... sklepie big_grin po to sie zglosila do programu

dziwne ze im prania robic nie kazala, bo przez 7 dni nosila te sama bluzke (???) :o
    • lykaena Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 20:51
      !@#$%^^&**(
      Akurat pierwszy raz trafiłam na ten program- nie widziałam zagranicznej wersji.
      Kopary nam opadły.
      Nawet mąż ogląda.
      Ja rozumiem, że takie programy są reżyserowane, ale to?
      Kto na to pozwolił.
      Ta pani tak traktuje swoich pracowników?
      Zakaz rozmów w pracy?
      O co chodzi?
      • heca7 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 21:04
        A na jakim programie leci?
        • anetuchap Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 22:03
          Oglądałam i też byłam zbulwersowana - kobieta tragiczna,w życiu nie chciałabym u niej
          pracować,jak obóz pracy. Wymagała szacunku dla siebie,a w ogóle nie miała szacunku
          dla tych dziewczyn. Skąd oni biorą takich ludzi?
          • verdana Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 22:16
            Coraz bardziej się przekonuję, że ten program moze spełnić rolę, której dla niego, słowo daję, nie przewidywano.
            Nareszcie pokazuje, jak traktuje sie nastolatki - ze to nie banda wrednych typów, które trzeba tylko postawić do pionu, ale czesto nieszczęśliwe dzieciaki, których rodzicom przydała by sie resocjalizacja.
            Ze dwa tygodnie temu widziałam program, gdzie para, u której dzieciaki były - była bardzo sympatyczna i w porzadku. Za to mamusia wysłała do nich dziewczynę, która przez pół roku praktycznie nie wstawała z łóżka i nie wychodziła z pokoju. Zamiast iść z dziewczyną do psychologa czy psychiatry.
            • an_ni Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 13.05.12, 22:23
              oo tak to bylo bulwersujace, dziwne ze przyjeli do programu te dziewczyne, miala ewidentna depresje, i zapewne po tygodniu bycia z druga rodzina jej nie przeszla
            • chomiczkami Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 18:22
              Mnie się też wydaje, że ludzie patrząc na ten program trochę się też uczą. Widzą, że nawet bardzo surowi rodzice nie drą się, nie biją, nie zmuszają fizycznie. Niektóre odcinki są lepsze, inne - gorsze, ale te "dzieci" chyba summa summarum doceniają to, że jest jakaś domowa rutyna, zasady...

Ten odcinek był trudny. Można być surowym, będąc też pełnym zrozumienia i wyrozumiałym. Można być tyranem. A można być po prostu dobrym człowiekiem o stałych zasadach, które dotyczą domowników. Jeśli "damy chodzą na obcasach", a dzieci nie... No, taka osiemnastolatka już może damą być. I mieć więcej wspólnego z dorosłymi niż z dziećmi, zwłaszcza jeśli nie mieszkają z rodzicami. Nie warto infantylizować ludzi. Trzeba się dostosować do ich, powiedzmy, poziomu.
              • tosterowa Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 18:41
                homiczkami napisała:

> Mnie się też wydaje, że ludzie patrząc na ten program trochę się też uczą. Widz
                > ą, że nawet bardzo surowi rodzice nie drą się, nie biją, nie zmuszają fizycznie

No akurat ta "dama" ze spożywczaka znęcała się psychicznie nad tymi dziewczynami. To jest bardzo niepokojące, że taki program leci w telewizji, bo obejrzy to jakiś prosty człowiek i nabierze przekonania, że tak się postępuje z dziećmi. Ten program nadaje się do rady etyki mediów co najmniej...
                • jagienka75 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 18:48
                  > No akurat ta "dama" ze spożywczaka znęcała się psychicznie nad tymi dziewczynam

Ona się znęcała???
                  Po prostu miała wymagania a smarkule podskakiwały, jak wszy na grzebieniu.
                  Biorąc pod uwagę przeszłość obu dziewczyn i ich zachowanie, należało im się. Gówniary rozpuszczone, jak dziadowskie bicze. Nie było mi ich szkoda, wcale a wcale.
                  Może ten program czegoś je nauczył i zaczną doceniać to, co dawały im matki, rodzice?
                  Może taki wstrząs był im potrzebny?
                  • tosterowa Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 18:51
                    Przez takie "wychowanie" istnieją tacy ludzie, jak ty.
                    • jagienka75 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 19:01
                      Przez jakie wychowanie?
                      Wybacz, ale nie byłam taka, jak te obie dziewczyny, szanowałam swoją matkę, nigdy słowa złego nie powiedziałam jej czy komukolwiek, więc chyba zostałam lepiej od nich "wychowana"?
                      Zresztą co ja Ci się będę tłumaczyć.
                      Wychodzi na to, że Ty wiesz lepiej, jak mnie wychowanotongue_out
                      • tosterowa Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 19:08
                        Nie wiem, jak cię wychowano i mnie to nie interesuje.
                        Wiem za to, że agresja, brak szacunku do innych i bezrefleksyjne podporządkowanie się autorytetowi nie bierze się znikąd.
                        • jagienka75 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 19:16
                          Więc przyznajesz, że były agresywne? A czy któraś z nich nie powiedziała, że matka na wszystko jej pozwala? I efekty są, jakie są. Może dzięki temu programowi zrozumiały obie, co mogły stracić i że ich matki są najlepszymi matkami pod słońcem? Jakbyś się poczuła, gdyby Twoje dziecko rzuciło Ci w twarz słowa takie jak "czekam na Twoją śmierć, żebyś zdechła"?
                          Te słowa powiedziała chyba ta, której matka na wszystko pozwalała.
                          • tosterowa Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 20:34
                            Z tych trzech kobiet najbardziej agresywna była "mama". Zresztą, nie mam pewności, że tam są prawdziwi ludzie, a nie aktorzy, więc nie chce mi się w to zagłębiać. Natomiast mierzi mnie to, że ktokolwiek może potraktować ten program jako quasi-edukacyjny i próbować zastosować metody tresury na własnych dzieciach. To promowanie traktowania ludzi jak bydlęta, dzisiaj pokażmy dzieciakom, że ich miejsce jest w gnoju i obok brudnego kibla, jutro każmy dziewczynom ściągać bluzki w topmodel.
                            A z "surowych rodziców" mógł być fajny program, pokazujący nastolatkom, jak radzić sobie z własnymi emocjami, w jaki sposób komunikować się z bliskimi i jak zaspokajać swoje potrzeby w społecznie akceptowany sposób. Tylko,że tfurcy z góry założyli, że nikt nie będzie tego oglądał, więc mamy kolejne telewizyjne dno.
                            Aha, metoda"chodź tu synu/córko i popatrz jaką fran cowatą matkę mogłaś mieć, a teraz doceń mamusię i tatkę" też jest kiepska, bo powinno się równać w górę.
                            • jagienka75 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 20:45
                              Po raz pierwszy obejrzałam ten program i to tylko dlatego, ponieważ miałam włączony telewizor, więc nie wiem, jak to tam do tej pory wyglądało

> Aha, metoda"chodź tu synu/córko i popatrz jaką fran cowatą matkę mogłaś mieć, a
                              > teraz doceń mamusię i tatkę" też jest kiepska, bo powinno się równać w górę.\

W tym odcinku o to właśnie chodziło. Sama psycholog nawet mówiła, że ten odcinek był "trudny" i zastanawiali się nad tym, czy w ogóle emitować go w TV. I tak uważam, że obie mają szczęście, że mają tak wyrozumiałe matki. Co by to było, gdyby tamte były z tych francowatych?
                              Francowata matka najprawdopodobniej odwróciłaby się plecami od takiego dziecka, ich matki tego nie zrobiły. Można powiedzieć, że obie mają szczęście w nieszczęściu. Mogły trafić gorzej.
                              • tosterowa Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 20:58
                                Gdy pisałam: Aha, metoda"chodź tu synu/córko i popatrz jaką fran cowatą matkę mogłaś mieć, a teraz doceń mamusię i tatkę" też jest kiepska, bo powinno się równać w górę.
                                chodziło mi raczej o wołanie dziecka przed telewizor z w/w tekstem. Wolałabym, żeby pokazywano program, w którym nastolatka traktuje się jak człowieka, a konkretny rodzic przed telewizorem wyciągnąłby z tego jakieś inne wnioski niż "bycie rodzicem-tyranem jest ok" lub "popełnianie rażących błędów wychowawczych jest ok, bo przecież zawsze mogło być gorzej".
    • jagienka75 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 18:38
      Ale dobrze im tak, tym obu dziewczynom. Może czegoś ich to nauczyło.
      Ja dziękuję za takie dziecko, które w przyszłości miałoby mi powiedzieć, żebym zdechła.
      Nie rozczulałabym się za bardzo nad tymi małolatami, o nie.

• jagienka75 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 18:40
        tzn-może czegoś je to nauczyło.
    • bea.bea Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 19:48
      Masz rację, tez miałam wrażenie, ze pani darmową obsługę sklepu sobie zafundowała...pecha miały te dziewczyny sad
    • shellerka Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 20:25
      nie widziałam. widuję tylko zajawki, ale dla mnie ten program powinien nazywać się "wyjątkowo brzydkie nastolatki"
      • rubia88 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 14.05.12, 21:08
        big_grin
    • truscaveczka Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 15.05.12, 11:26
      Przeczytałam wypowiedzi powyżej i zastanawiam się, czy tylko mnie się wydaje, że wobec tej dziewczyny w okularach zachodziły chyba w rodzinnym domu jakieś nadużycia, gorsze niż przeczołganie jej przez "surową". Z jakiegoś powodu postanowiła wynieść się z domu całkowicie.
      Druga dziewczyna, Ewa, w ogóle nie mieszkała z matką, tylko ze swoim facetem, więc nie rozumiem, WTF? Co to za wychowywanie jak już jest po ptokach?
      Oraz - obie dziewczyny fajne, tylko ta Ewa trochę dziecinna jednak.
    • misiowamama-2 Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 15.05.12, 13:30
      Uważam, że gdyby od najmłodszych lat dziewczęta miały "odpowiedni" wzór do naśladowania, nie byłoby tego wszystkiego teraz. To przedewszystkim wina rodziców, że dzieci nie mają obowiązków i w wieku 18 lat nie wiedzą jak np. obrać ziemniaki czy posprzątać. Tak jak, jedna z forumek uważam, że dziewczyny są nieźle rozpuszczone i należy im się trochę rygoru.
      Inna sprawa, że rzeczywiście babka z programu momentami przypominała mi żandarma. I to też nie do końca funkcjonuje pozytywnie, jak widać w programie.
      No i apropo całego tego programu. Oglądałam kilka odcinków, na niektórych mi szczena opadała tongue_out , ale uważam , że wszystko jest mocno przesadzone, wyreżyserowane na potrzeby programu.
      I nikt mi nie powie, że po tygodniowym pobycie u "surowych rodziców" zbuntowany (często po prostu niewychowany) nastolatek zmieni się w dorosłego, odpowiedzialnego człowieka. Na to pracuje się latami z różnymi efektami na końcu, niestety.
      • verdana Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 15.05.12, 14:08
        I , jak ktoś słusznie zauważył, naprawdę niewychowany nastolatek nie będzie potulnie słuchał obcych, tylko trzaśnie drzwiami, pośle wiązankę i sobie pójdzie, albo nie wstanie z łóżka . Żadne z widzanych przeze mnie dzieciaków nie było naprawdę zbuntowane, przeciwnie...
        • hersylijka Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 22.05.12, 19:23
          A ja myślę, że ten program ma wartość edukacyjną. Tyle się ględzi o tym, żeby odnosić sie z szacunkiem do dzieci itp., a tu widać na całej linii to, że wielu Polaków tego nie robi - zarówno tych surowych, jak i nie-surowych. W tym kraju już dawno niestety nie "wszystkie dzieci nasze są". Prawda jest taka, że gdyby tutaj naprawdę ktokolwiek chciał inwestować w dzieci, to prędzej robiłby jakieś edukacyjne bajki o tej porze programowej, żeby te właśnie dorastające wyrosły dzięki temu na porządnych ludzi, niż to bezproduktywne prostowanie popsutych nastolatków, którzy po programie zapewne i tak się nie poprawili ani o jotę.
          • k.messi Re: Dzisiejsi Surowi Rodzice 23.05.12, 12:07
            Znaczy tych popsutych nastolatków trzeba już spisać na straty, tak? Pod ścianę i seria z kałacha?

A co z rodzicami, dzięki którym ci nastolatkowie nie są jak Ania z Zielonego Wzgórza?
    • marychna31 Dorota Zawadzka o SR 23.05.12, 19:18

teleshow.pl/gid,14510655,img,14510816,kat,1024837,title,Super-niania-krytykuje-Surowych-rodzicow-brak-szacunku-i-propagowanie-szkodliwych-wzorcow,galeria.html?ticaid=6e803
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka