Dodaj do ulubionych

problem z Poczta Polską-reklamacja paczki !

26.06.04, 13:56
czy któraś mama miała problem z poczta polska....
otóż wysłałam poaczkę priorytetową z Zielonej Góry do Warszawy
21 czerwca... priorytet na ogoł jest nastepnego dnia...
dzisiaj jest 26 a paczka dalej nie doszła do odbiorcy...
na reklamacje musze czekać az mina 2 tyg od nadania...
i co potem...
jak to jest czy zwracaja pieniążki jesli tak to za co ?
prosze niech ktoś napisze jesli wie cos o tym...
teraz załuje ze nie wysłałam tego paczka wartościową... kurcze w srodku był
towar o wartości 200 zł sad
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamua Re: problem z Poczta Polską-reklamacja paczki ! 26.06.04, 14:27
      Jeżeli nie wysłałaś tego poleconym, to radziłabym się liczyć z tym, że
      przepadło. I reklamować wtedy też nie można. Miałam taką sytuację niedawno. Też
      zaginęła taka paczka, wysłałam spodnie, zwyczajnie priorytetem i nigdy nie
      dotarło do odbiorcysadTeż trochę straciłam. A panie na poczcie rozkładały ręce.
      Jak nie masz kwitka, że coś wysłałaś, to najpewniej ukradli
      • mischell Re: problem z Poczta Polską-reklamacja paczki ! 26.06.04, 15:02
        mam kwitek potwierdzenie ze wysłałam
        bo wysyłałam paczką...
        tylko jak teraz wyglada ta reklamacja ???
    • jola1977 Re: problem z Poczta Polską-reklamacja paczki ! 26.06.04, 15:08
      Cześć!
      www.polish-post.pl
      Zajrzyj na stronę tam jest wszystko odnośnie reklamacji przesyłek pocztowych.
      Z tego co wiem to reklamację można składać jeśli ma się tzw dowód nadania
      przesyłki.Czy wysłałaś tą paczkę jako zwykły priorytet czy priorytet i polecony?
      Bo jeśli to drugie to masz prawo do reklamacji.Szkoda, że pani na poczcie nie
      zaproponowała Ci usługi Ems Pocztex.Przesyłka jest dostarczana już następnego
      dnia i masz możliwość zadzwonienia na pocztę w celu informacji kto i o której
      ją odebrał. Z własnego doświadczenia wiem, że w Warszawie zawsze są jakieś
      problemy z korespondencja. Spróbuj może zadzwonić do Warszawy i dowiedzieć się
      który urząd doręcza paczki priorytetowe i tam zapytaj co dzieje się z twoją
      przesyłką, czy dotarła na urząd, być może jest awizowana a adresat o tym nie
      wie.Zadzwoń może na jakąś pocztę w Warszawie, najlepiej na główną oni będą
      znali numer. Powodzenia!! Daj znać czy się paczka znalazła.
      • mischell Jolu ... 26.06.04, 15:26
        gdzie jest to dokładniej na tej stronie...
        nie moge znaleść sad
        zadzwonie do warszawy na poczte i dowiem sie jeszcze bo tez słyszałam ze są
        problemy...
        • jola1977 Re: Jolu ... 26.06.04, 15:51
          Infolinia 0 801 333 444 (opłata jak za rozmowe lokalną
          Znalazłam taki numer spróbuj może tam Ci coś powiedzą konkretnego to infolinia
          "paczkowa". Jak coś jeszcze znajde to dam znać.Trzymaj się.
      • jola1977 mischell :-}} 26.06.04, 15:46
        To jest dokładnie po lewej stronie w dziale Reklamacja.
        Skopiuję Ci to.
        Czy można reklamować każdy list i paczkę, czy tylko te, na które posiada się
        pokwitowanie?

Reklamacja może dotyczyć wszystkich przesyłek rejestrowanych (czyli takich, w
        przypadku których posiada się dowód nadania), a przede wszystkim:

zaginięcia: listu poleconego, listu wartościowego, paczki pocztowej
        niedoręczenia przekazu pocztowego
        ubytku lub uszkodzenia zawartości: listu poleconego, listu wartościowego lub
        paczki
        opóźnionego doręczenia: rejestrowanej przesyłki priorytetowej, paczki pocztowej
        priorytetowej, paczki pocztowej priorytetowej z zadeklarowaną wartością,
        przekazu pieniężnego oraz pocztowego zlecenia wyplaty
        uszkodzeń przesyłki niewidocznych przy odbiorze
        zepsucia się zawartości pocztowej

--------------------------------------------------------------------------------

Jakie dokumenty należy przedstawić, żeby złożyć reklamację na rejestrowaną
        przesyłkę pocztową?

Reklamacja powinna zawierać:

imię i nazwisko albo nazwę lub firmę oraz adres zamieszkania albo siedziby
        nadawcy lub adresata, zwanego dalej "reklamującym";
        rodzaj reklamowanej przesyłki;
        uzasadnienie reklamacji;
        kwotę odszkodowania w przypadku, gdy reklamujący żąda odszkodowania;
        podpis reklamującego.
        oryginał potwierdzenia nadania przesyłki rejestrowanej lub przekazu pocztowego;
        oświadczenie o zrzeczeniu się prawa do dochodzenia roszczeń - w przypadku
        przeniesienia uprawnień przez nadawcę na adresata;
        protokół sporządzony bezpośrednio przy przyjęciu uszkodzonej przesyłki
        rejestrowanej - w przypadku jej przyjęcia przez adresata oraz opakowanie
        uszkodzonej przesyłki;
        oświadczenie o stwierdzeniu:
        widocznych ubytków lub uszkodzeń przesyłki rejestrowanej złożone bezpośrednio
        przy przyjęciu przesyłki, albo
        niewidocznych ubytków lub uszkodzeń przesyłki rejestrowanej z zachowaniem
        terminu, o którym mowa w art. 57 ust. 4 ustawy 'Prawo pocztowe'.

Reklamację zgłasza się w formie:

pisemnej;
        ustnej do protokołu;
        innej niż wymienione w pkt 1 i 2, która ujawnia wolę reklamującego w sposób
        dostateczny, w tym również w formie elektronicznej.

--------------------------------------------------------------------------------

Czy Poczta odpowiada za zaginięcie przesyłki listowej ?

Zgodnie z art. 58 ustawy 'Prawo pocztowe' odszkodowanie z tytułu niewykonania
        bądź nienależytego wykonania usługi pocztowej przysługuje za utratę, ubytek,
        lub uszkodzenie przesyłki rejestrowanej (przesyłki poleconej, paczki pocztowej,
        przesyłki z zadeklarowaną wartością).

Jak wygląda procedura wniesienia reklamacji przesyłki rejestrowanej? W
        przypadku jakich przesyłek można wnosić reklamację, jakie dokumenty są
        niezbędne, jak długo trwa rozpatrywanie reklamacji?

Do wniesienia reklamacji uprawniony jest nadawca jak i adresat w przypadku,
        kiedy nadawca zrzeknie się na jego rzecz swego prawa do dochodzenia roszczeń,
        bądź w przypadku, kiedy adresat przyjął już adresowaną do niego przesyłkę.

Reklamacja może dotyczyć:
        zaginięcia: przesyłki listowej poleconej, przesyłki listowej z zadeklarowaną
        wartością, paczki pocztowej, paczki pocztowej z zadeklarowaną wartością,
        przekazu pocztowego
        ubytku lub uszkodzenia zawartości: przesyłki listowej poleconej, przesyłki
        listowej z zadeklarowaną wartością, paczki pocztowej, paczki pocztowej z
        zadeklarowaną wartością, przekazu pocztowego
        opóźnionego doręczenia: rejestrowanej przesyłki priorytetowej, paczki pocztowej
        priorytetowej, paczki pocztowej priorytetowej z zadeklarowaną wartością,
        przekazu pieniężnego oraz pocztowego zlecenia wyplaty
        uszkodzeń przesyłki niewidocznych przy odbiorze
        zepsucia się zawartości paczki pocztowej

Nadawca może zgłosić reklamacje w dowolnej placówce pocztowej. Do wniesienia
        reklamacji uprawniony jest nadawca, a w kilku określonych przypadkach także
        adresat.

Reklamację zgłasza się w formie:

pisemnej;
        ustnej do protokołu;
        innej niż wymienione w pkt 1 i 2, która ujawnia wolę reklamującego w sposób
        dostateczny, w tym również w formie elektronicznej.

Przy składaniu reklamacji niezbędne jest okazanie oryginału potwierdzenia
        nadania przesyłki. Termin rozpatrzenia reklamacji to 30 dni, licząc od dnia
        wniesienia reklamacji.

W jakich sytuacjach klient ma prawo do uzyskania odszkodowania za opóźnione
        doręczenie przesyłki?

Nadawca lub adresat mają prawo do odszkodowania za opóźnione doręczenie
        rejestrowanej przesyłki nadanej jako priorytetowa, jeżeli jej doręczenie
        nastąpiło później niż w następnym dniu po dniu nadania, biorąc pod uwagę fakt,
        że przesyłki priorytetowe powinny być nadawane:

w miastach wojewódzkich do godz. 17:00
        w miastach powiatowych do godz. 16:00
        w pozostałych miejscowościach do godz. 15:00.
        Przesyłki priorytetowe nadane po upływie w/w godzin traktowane są jako nadane w
        dniu następnym.

Czy w przypadku stwierdzenia śladów otwarcia przesyłki i ponownego jej
        zaklejenia klient ma prawo do reklamacji?

Jeśli przed doręczeniem przesyłki stwierdzone zostanie, że nosi ona ślady
        otwierania lub uszkodzenia, adresat ma prawo żądać jej otwarcia i zbadania
        zawartości uszkodzonej przesyłki. Badanie zawartości powinno nastąpić w
        obecności adresata, po pokwitowaniu przez niego odbioru przesyłki i uiszczeniu
        należności ciążących na przesyłce. W przypadku stwierdzenia ubytku lub
        uszkodzenia zawartości, jak też w przypadku przyjęcia przesyłki przez adresata
        z zastrzeżeniem roszczenia odszkodowania, należy sporządzić protokół.

Gdzie mogę złożyć zażalenie, jeśli widzę jakieś uchybienia czy nieprawidłowości
        w pracy naszego urzędu pocztowego?

Skargi na pracę placówek pocztowych można zgłaszać u kierownika (naczelnika)
        placówki lub w rejonowych urzędach Poczty Polskiej. W kraju jest ich 68.
        Wszystkie jednostki organizacyjne Poczty Polskiej zobowiązane są do
        przyjmowania, rozpatrywania i załatwiania skarg oraz wniosków na zasadach
        określonych w dziale VIII kpa.

Czy można reklamować opóźniony list priorytetowy?

Nie, gdyż reklamacji podlegają jedynie przesyłki rejestrowane (polecone), a
        zwykły list priorytetowy taką przesyłką nie jest. Dyrektywa Pocztowa Unii
        Europejskiej zakłada doręczalność przesyłek w terminie na poziomie 80%.
        Natomiast Poczta Polska doręcza terminowo już ponad 90% przesyłek
        priorytetowych.

• mischell Re: mischell :-}} 26.06.04, 15:49
          Jolu dziekuję za odpowiedz...
          mam jeszcze nadzieje że paczka dojdzie...
          Pozdrawiam
        • jola1977 Re: mischell :-}} 26.06.04, 15:53
          Infolinia 0 801 333 444 (opłata jak za rozmowe lokalną)
          To jest infolinia "paczkowa", spróbuj zadzwonić.Pa Pa.
    • jola1977 Re: problem z Poczta Polską-reklamacja paczki ! 26.06.04, 15:58
      Ale ja jestem upierdliwa :-}
      Przepraszam, że zawracam Ci głowę ale znowu coś znalazłam. Jeśli to była zwykła
      paczka priorytetowa to :
      Paczki pocztowe priorytetowe są doręczane:

na obszarze całego kraju przez 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku,

na obszarach miast wojewódzkich oraz miast liczących ponad 100 tysięcy
      mieszkańców przez 6 dni w tygodniu od poniedziałku do soboty.

Tak więc chyba mają czas z doręczeniem do dziś albo do poniedziałku.
      O.k. to ja już zmykam i mam nadzieję że paczuszka się odnajdzie.
      Pozdrawiam cieplutko.Hej.
      • l.e.a Re: problem z Poczta Polską-reklamacja paczki ! 26.06.04, 17:31
        Ja niedawno przechodziłam podobne perypetie i również jestem z województwa
        Lubuskiego - nie wiem czy to wina poczty z naszego województwa ? z tym,że u
        mnie to w ogóle cyrki bo paczki nie docierają do odbiorcy i od razu wracaja do
        mnie. Złożyłam reklamację i paczkę wysłałam ponownie ale mam serdecznie dosyć
        takich sytuacji sad Mam nadzieje,że Twoja paczka się odnajdzie.

pozdrawiam serdecznie - lea
        • joannab-o Re: problem z Poczta Polską-reklamacja paczki ! 26.06.04, 20:04
          Leo, sprawdż, czy przypadkiemm nie wypełniłaś takiego zlecenia na formularzu,
          zeby do Ciebie od razu wróciło. Czasem widze, ze ludzie tam robią krzyżyk,
          chociaż wcale im o to nie chodzi.
          A paczka priorytetowa ma dochodzić w jeden dzień (o ile nie ma dnia wolnego po
          drodze), a tylko wyjątkowo po dwóch dniach. Za to przeciez sie płaci!
          joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka