Dodaj do ulubionych

Odbiór awizo- adres

09.10.12, 09:45
Jak to jest teraz- czy jak mam w dowodzie inny adres niż jest na liście poleconym to uda mi się odebrać ten awizowany list czy poczta mi go nie wyda? Nazwisko i imię się zgadza, list przyszedł na inny adres niż zameldowania.
Obserwuj wątek
    • mysiam Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 09:47
      ja odbieram bez problemu-adres juz mam inny (nowy dowód) a poczta przychodzi jeszcze na stary
    • 18lipcowa3 Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 09:51
      Jasne ze wyda. Przeciez adres do korespodnencji moze byc inny jak adres zameldowania, tak samo przeciez adres tymczasowy. Tego nie ma w dowodzie a masz prawo tak miec. Wydadzą, spokojnie.
      • melancho_lia Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 09:55
        ok dzięki. Bo już się zmartwiłam, zwłaszcza, ze kiedyś w podobnej sytuacji teść miał przeprawę z pocztą (co z tego, ze imię i nazwisko to samo) ale to już parę ładnych lat temu było.
        • ka_thy Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 10:28
          A ja nie jestem taka pewna. U mnie na poczcie najważniejszy jest adres. Ostatnio mąż odbierał emeryturę mojej mamie - zupełnie przecież inne nazwisko i pani w okienku sprawdziła tylko czy adres się zgadza i pieniądze wydała.
          • e_r_i_n Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 10:35
            Mówisz o zupełnie innej sprawie - odbieranie w czyimś imieniu. Wtedy adres jest najważniejszy.
            W przypadku odbioru listu adresowanego na odbierającego, znaczenie ma tylko nazwisko.
            • melancho_lia Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 10:45
              Dokładnie. Odbieram swoje listy, nie za kogoś.
          • 18lipcowa3 Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 10:44
            ka_thy napisała:

> A ja nie jestem taka pewna. U mnie na poczcie najważniejszy jest adres. Ostatni
            > o mąż odbierał emeryturę mojej mamie - zupełnie przecież inne nazwisko i pani w
            > okienku sprawdziła tylko czy adres się zgadza i pieniądze wydała.

Słowa klucz '' mąz odbiera emeryturę mamie''
            • beverly1985 Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 10:50
              Na miejscu pani z poczty w ogóle nie wydałabym emerytury nikomu poza adresatką, bez względu na adres zamieszkania, pokrewieństwo czy nazwisko.
      • jowita771 Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 11:07
        Zgadza się, powinni, ale panie w okienku bywają niereformowalne. Kiedyś się z jedną kłóciłam o to. Zapytałam, co w wypadku, gdy jestem poza miejscem zamieszkania, a ktoś mi przyśle coś poleconym, albo, jak ktoś nie ma adresu. Powiedziała: Ano tak, to wtedy wydajemy. Ale mnie wydać nie chciała. Żadnego kierownika już nie było. I takie przeprawy miałam nie raz. Kiedyś w sobotę usiadłam z ryczącym dzieckiem i powiedziałam, że bez przesyłki nie wyjdę, to zrobiły naradę, zadzwoniły do nadawcy (na szczęście w pieczątce był numer telefonu), nadawca powiedział, żeby mi wydały. Miałam dość ciągłych awantur, raz jedna się zastanawiała, czy na podstawie paszportu może wydać przesyłkę. Potem nosiłam jakiś czas wydrukowane przepisy, gdzie paszport stał jak byk wśród dokumentów, które można okazać przy odbiorze przesyłki.
    • jowita771 Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 10:58
      Mnie nie chcą wydawać, więc chodzę na pocztę z paszportem, tam nie ma adresu.
      • melancho_lia Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 11:03
        Paszport tez mogę wziąć.
    • grave_digger Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 11:03
      ponieważ zmieniam adresy i nazwiska z częstotliwością dźwięku (bo światła to już byłaby przesada tongue_out) odpowiem, że powinnaś odebrać jak najbardziej, bo ja nigdy nie miałam problemu.

offtop - wczoraj, przy wymianie dekodera z n-ki, musiałam się podpisać moim przedostatnim nazwiskiem, bo na nie jest jeszcze umowa wink
    • alba27 Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 11:16
      U mnie wydaja bez problemu.
    • klubgogo Re: Odbiór awizo- adres 09.10.12, 18:20
      Mnie poczta wydaje na inny adres, wpisują tylko zgodne imię i nazwisko i nr dowodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka