bluevelvet1234 30.10.12, 23:49 dzis w tv byl program gdzie egzorcysta przed tym przestrzegał Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola-kotka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 30.10.12, 23:51 DLaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 00:00 A kto/co to jest w realnym zyciu "egzorcysta"? Zawod? Gdzie sie zatrudnia egzorcystow? Jakie wyksztalcenie jest konieczne? Ile mozna zarobic? Czy ten wspomniany egzorcysta mial jakas licencje? dyplom? Certified Exorcist ... hmmm Uwielbian takie postacie: bioenergoterapeuci, egzorcysci, znachorzy - dla mnie bomba! Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 01:13 Egzorcystami są księża. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 01:30 a.va napisała: > Egzorcystami są księża. No to strach sie bac Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 01:38 Akurat żeby zostać egzorcystą w KK, to trzeba dosyć ciężkie, interdyscyplinarne kursy skończyć. Z tego, co mi znajomy egzorcysta opowiadał, to głównie się uczył psychologii i psychiatrii. Z tego też co mówił, dotychczas miał do czynienia z przypadkami, które spokojnie można było 'wyegzorcyzmować' przy pomocy medycyny konwencjonalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
szowinistyczna.swinia Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:58 Obejżyj sobie film "Rytuał" z Hopkinsem, tam są odpowiedzi na te pytania. Film inspirowany ponoć prawdziwymi wydarzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:18 Ponoć - słowo klucz. Film nie powala, spokojnie można go NIE oglądać. Zwłaszcza, jak ktoś lubi Hopkinsa. Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 00:22 A co to jest hallowen ? Wigilii Wszystkich Świetych nie obchodzę. U mnie jest Święto Wszystkich Świętych i Zaduszki 2 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:46 Niepotrzebnie łączysz "nasze" święta z zabawą "hałołynową". To tak jakby nie obchodzić "śledzika" bo potem jest środa popielcowa. Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 13:18 Nie wiem, co to jest "śledzik", ale jeśli Ostatki to one jak najbardziej związane z tym, że następnego dnia Popielec. Wyszaleć się trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 00:24 zrobie dzieciom antyopetaniowe tatuaze a na dziendobry bede profilaktycznie kropic woda swiecona jeszcze tylko troche soli do kieszeni i powinno byc ok Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 00:38 Jeszcze Ci potrzebny czosnek i osikowy (z osiki, tak? nie osikany ...) kolek przeciwko wampirom. Tez mi sie zdaje, ze do czegos czarny kogut moze sie przydac ale nie pomne do czego - moze ten egzorcysta ma website i mozna zapytac Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 00:50 amatorka wampiry nie zabija sie kolkiem tylko odrabuje glowe a oslabia sie krwia nieboszczyka Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 01:21 Kolkiem ... osikowym, no przeciez mowie Tylko trzeba dobrze zaostrzyc i przegryzc czosnek w trakcie ostrzenia, kazde dziecko to wie! Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:09 Osika nie ścięta na cmentarzu w burzową noc i nie trzymana przez dni trzy pod żydowskim wozem nie zadziała Wąpierz przyjdzie się zemścić jak nic. Już lepiej mu tą głowę odrąbać i zakopać gdzieś daleko od reszty. Najlepiej zabetonować. Znajdzie kiedyś, ale trochę mu to zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:38 Albo wezwać wiedźmina. Specjalista sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:40 Teraz łatwiej o egzorcystę niż przystojnego wiedźmina Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:52 Lepiej może Jakuba Wędrowycza? Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 02.11.12, 06:49 wg Jakuba, jak się cos dobrze przypalikuje, to juz to nie wstanie Odpowiedz Link Zgłoś
vampire-freak Re: a mnie by taki wampir... 02.11.12, 07:38 mógł atakować www.google.pl/imgres?q=stefan+salvatore+tumblr&start=190&um=1&hl=pl&biw=1600&bih=775&tbm=isch&tbnid=MOa9iKTt6InACM:&imgrefurl=http://rippahstefan.tumblr.com/&docid=aeaJfWxGlTgY5M&imgurl=http://static.tumblr.com/xw1gs4s/3a4mc9xxb/tumblr_lyp7f5wdph1r086dio1_250.gif&w=250&h=275&ei=pGmTUI7hO5CSswbkm4HIDA&zoom=1&iact=hc&vpx=311&vpy=22&dur=1339&hovh=220&hovw=200&tx=94&ty=127&sig=112250422381429282654&page=7&tbnh=133&tbnw=116&ndsp=36&ved=1t:429,i:277 Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:53 Dobrze gadasz! Widać, że koleżanka fachowe materiały ogląda . Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:03 To na kogo się idzie z osikowym kołkiem? na strzygę? Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:06 Strzygę to srebrem kochana. Nabojami srebrnymi najlepiej . Oczywiście powszechnie wiadomo, że najlepiej uzyc po prostu Colta . Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:12 Niedouczona jestem No to co z tym kołkiem wobec tego? Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:19 Trikstera może, ale nie wiem czy osikowym . Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:03 o wlaśnie kołkiem to trickstera sie zalatwia ale nie jestem pewna z jakiego drewna ma byc Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:22 No . A kogo można zabić kołkiem z wiecznie zielonego drzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:38 mikolaja i mikolajowa Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:39 a wlasciwie to antymikolaja Odpowiedz Link Zgłoś
aniuta75 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:41 Hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:23 Wciągacie mnie w niedozwoloną zabawę. Co to jest trickster? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:37 poganski bozek ktory sobie robi jaja i te jaja bywaja smiertelne Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:42 Ekspertki!? Dzieci/koty/mężowie z głodu padają a te tylko seriale oglądają. Do garów! <po czy pisząca te słowa wraca do oglądania początkowych odcinków Downton Abbey > Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:51 wielozadaniowa jestem Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:11 Napisałam wyżej jak to z osiką jest. Jak już jest w chałupie nawet taka nienajlepiej przygotowana, to i tak się przyda na tych co będą dzisiaj po cukierki przyłazić Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 01:17 Mnie ciekawi, od kiedy dzieci obchodzą Halloween. Chyba od niedawna? Jeszcze parę lat temu nie słyszałam, żeby ktokolwiek w Polsce to obchodził. Szkoły zaczęły? Bo chyba nie dzieci same z siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 01:33 Ja pierwszy raz spotkalam sie z tym piec lat temu po przeprowadzce do szczecina tu znajomi mojego partnera robili duze imprezy z tej okazji co roku i tak jest do dzisiaj,swietna sprawa sama dekoracja domu to super zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 08:56 Od niedawna? Ja w liceum na początku lat 90-tych miałam haloweenowe zabawy. tak naprawde wtedy się zaczęło. Znaczy szatan przyszedł Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:28 Serio? Kurde, jestem w tym samym wieku, co ty i nie miałam w szkole heloweenowych zabaw To niesprawiedliwe < foch > Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:34 My, na Śląsku, jesteśmy po prostu bliżej zachodu, bliżej cywilizacji zachodniej... no wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:39 Morgen, ja też - w 91 roku bawiłam się na Halloween w liceum. Jestem z Poznania Moje dzieci się bawią w Halloween, mamy dynię, przebrania, pozapalamy świeczki i będziemy robić HU-HU i przychodzi też siostra męża z rodziną na halloweenową pizzę. Normalnie opętanie wśród nas. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:52 Bo Posen to wiesz... trochę jak Oberschlesien.. Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:12 Ale i tak nie ma jak Breslau Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:12 No i bliżej piekła. Z kopalni te diaboły czarne wyłażą, jak nic Odpowiedz Link Zgłoś
kotobala Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 01:53 O to to, dokładnie. Nowo-moda z zachodu. Dla mnie, matki mającej małe dziecko, jest to niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 06:36 Nie wiem co tam przedszkole przygotowało na dzisiaj bo specjalne stroje nie były wymagane. Tylko specjalny lunch trzeba było przygotować dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 06:40 Mój polsko-amerykański syn obchodzi. W szkole, bo to brytyjska, więc ten sam krąg kulturowy i po szkole zbiera cukierki na osiedlu zamieszkanym przez Amerykanów. A 1 listopada jedziemy na grób Babci. Wszystko ma miejsce w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 08:08 Na szczęście w szkole mojego dziecka nie obchodzi się Halloween. I moim zdaniem bardzo dobrze. Nie kalkujmy wszystkiego bezmyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 08:17 wyposażyłam dziecko w kosę i wysłałam do szkoły, może nie będę się smażyła w piekle ... Odpowiedz Link Zgłoś
shan_sa Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 08:29 Nie obchodzimy Halloween, walentynek, dnia chłopaka, kobiet. Nie przeszkadza mi jeśli ktoś imprezuje w halloween Wczoraj u dentysty umawiałam się na następną wizytę i okazało się, że jest wolne miejsce 13 list o 13 godzinie. Pani stomatolog zapytała się czy chcę i czy nie jestem przesądna. Mocno zdziwiło mnie to pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:29 Dziwne rzeczywiście, przecież to wtorek, nie piątek Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 08:55 Nie widzę powodu, żebym w ten dzień miała zakazywać dzieciom zabawy. Dla nas to normalny dzień i będą mogli się bawić w co tam będą chciały. Zabawek nie będę im chować Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 08:59 nie jestem wierząca, ale nie......zamiast latać po osiedlu robimy dynie Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:00 My uwielbiamy Halloween! Rok temu byliśmy na zabawie organizowanej przez szkołę córki - szkoła katolicka (nie mieszkamy w PL). W tym roku robimy imprezę w domu, właśnie powiesiłam obciętą głowę na środku salonu Dla nas każda okazja do powygłupiania się jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:10 Nie demonizuję Haloween. Łażenia po domach do nas jeszcze nie dotarło. Haloween trochę się kłóci z naszym sposobem obchodzenia pierwszego listopada, zresztą jakoś nie czuję tego święta, podobnie jak nie czuję Walentynek. Ale nie widzę powodu, żeby zakazywać zabawy dziecku. Idealnie jest, gdy Haloween obchodzi się na lekcji angielskiego jako element kultury krajów anglojęzycznych. Dzieci mają fajne zajęcia a przy okazji uczą się czegoś o innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:24 nie kopuję "świąt" rodem z zachodu, bo i po co? przyjmowanie kultury masowej bezkrytycznie zupełnie i przenoszenie jej na nasze warunki miejscami mnie przeraża. zatracamy bowiem to, co mamy w naszej kulturze, a wiadomo nie od dziś, że między innymi to kultura, folk, etniczność tworzy narodowość. po co mi więc idiotyczne walentynki, skoro mam noc Kupały, tudzież świętojańską. po co mi helołin , skoro mam zaduszki . w naszej kulturze był tez obecny obrzęd dziadów. po co zapozyczamy te święta, to naprawde nie wiem. niedługo będziemy obchodzić święto dziękczynienia, a zamiast świętego Mikołaja będzie Santa Claus mamy swoją kulturę, jej się trzymajmy, zamiast zapozyczac plastikowe wzorce z zachodu. a propos samego helołin - nie rozumiem idei, co może być przyjemnego w oglądaniu paskudnych zakrwawionych masek i tym podobnych - no może jestem ze sredniowiecza rodem, ale nie rozumiem. i jakoś wcale mnie te szkielety i wampiry nie bawią. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:36 Solaris, ale wiesz, że choinka nie jest rdzennie polskim zwyczajem? ale o zgrozo NIEMIECKIM. Także przenikanie się kultur to nie jest straszne zło, przed którym się trzeba bronić jak przed najazdem Hunów, to naturalne zjawisko. Obracasz się całe życie wśród takich "obcych" zwyczajów i nawet o tym nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:40 oczywiscie, że wiem ale przyznasz, że w ostatnich latach zachłystywanie się kulturą zachodnią jest u nas totalnie bezkrytyczne. i ja sądzę, że to nie zawsze jest dobre, bo jak wspomniałam - nie kultywujemy tego, co nasze, a kopiujemy bezkrytycznie z zachodu.i to mi sie nie podoba. czymś innym jest przenikanie kultur, a czymś innym skreślenie własnej i przyjmowanie świąt i obrzedów cudzych. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:45 Ale przenikanie kultur własnie na tym polega... że zanikają obrzędy lokalne i pojawiają się nowe. Teraz to kultura zachodnia i amerykańska, kiedyś była inna, związana choćby z aktualnymi najeźdźcami, władcami z obcych krajów, migracja ludności... Demonizujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:48 i jeszcze - śmieszy mnie, kiedy przywołuje się tradycje w rodzaju Nocy Kupały. Zlitujcie się, ale to brednie - w latach 80-tych nie było halloween, ale jakoś nie przypominam sobie szczególnie uroczyście obchodzonej Nocy Kupały za to teraz jest coraz częściej słyszę o imprezach z tym świętem związanych, kiedy to niby ta zachodnia kultura tak nas pochłania! Powtarzacie bezmyślnie te nośne hasełka. Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:31 Niedaleko mnie jest skansen i się uroczyście i fajnie obchodzi. Noc Kupały Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:43 Ale się ludziska łonaczą, czy nie? <oblizuje się> Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:45 A to dyć pani w krzaki trza wejść. A tam pokrzyyywyyy Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 23:54 hej, ale i Noc Kupały i Halloween to pogańskie tradycje/świeta i nie stoją w żadnej sprzeczności - wręcz przeciwnie - ich świętowanie wiąże się z odrodzeniem religii pogańskich na całym świecie, i Polski to tez nie omija. w ogóle traktowanie Halloween przez pryzmat tylko tych dyni i pzrebieranek jest błędem - to święto jest tożsame z każdym innym świętem zmarlych/duchów/zaświatów świętowanym across the world i we wszystkich kulturach, a więc równiez tym lokalnym polskim świętem. to to samo święto w treści tylko jego oprawa jest inna- akurat bardzo atrakcyjna dla popkultury, więc szybko został wchłonięta. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 00:11 na naszych swieto "halloweenowe" tez było obchodzone i nazywało się Dziady - obchodzono własnie w nocy z 31.10. na 1.11. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:49 przenikanie kultur to nie jest zamknięcie swojej na klucz i wdrożenie nowej. przenikanie kultur to pewne naleciałości z innej kultury, które się importuje do własnej - ale nie na zasadzie totalnej negacji tejże kultury własnej. i nie demonizuję niczego, po prostu mi się to nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:50 ok, to teraz pokaż mi, ale tak konkretnie, co "zanegowała" obca kultura w naszej. Tylko mi nie mów, że przez Halloween zanikła Noc Kupały, bo padnę. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:56 spokojnie, nie padniesz, bo tak nie uważam dla mnie to stworzenie nowego święta, które już w większych miastach dochodzi do granic absurdu rodem z Ameryki, i przez swój blichtr może przesłonić nasze święto, czyli wszystkich świętych i zaduszki. tradycją w Polsce jest bowiem oddanie pamięci zmarłym, naszym bliskim, a nie przebieranki jeśli ktoś potrafi oddzielić jedno od drugiego, to ok, niech sobie spokojne dynię drąży a w zaduszki pójdzie ze zniczem odwiedzić bliskich na cmentarzu. ale obawiam się, że jedno przesłoni z czasem drugie, dlatego jednak wolę naszą tradycję od zachodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:04 Ja bym się zastanowiła nad tym głębiej. Otóż setki lat na polskich/ słowiańskich ziemiach obchodzony był dzień zaduszny/ dziady. Święto pogańskie, obchodzone od setek lat w okolicach początku listopada. W to wszedł kościół katolicki, instytucja, jak wiadomo, włoska (a nawet włosko-żydowska) i ustanowił dzień wcześniej swoje święto - Wszystkich Świętych, przejmując część zwyczajów pogańskich (światła na grobach), resztę (pokarmy) wypierając. De facto kościół zawłaszczył nasze odwieczne święto. To samo stało się z Bozym Narodzeniem/ Szczodrymi Godami i Wielkanocą/Jarym Świętem. Nie bulwersuje cię to? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:21 kościół nie zawłaszył święta zaduszek, jak słusznie piszesz - wszystkich świętych jest dzien wcześniej kto chce, obchodzi. jednym się podoba, innym nie. i podobnie jest z halloween, mnie się nie podoba, innym ludziom się podoba. dodam jeszcze, że w Polsce się może i nie konsumuje na grobach, ale w innych kulturach owszem z całymi imprezami w dniu pogrzebu nie jest to więc sprawka kościoła, a kultury narodu. z kwestią Wielkanocy i innych - owszem, mogę się zgodzić, że wyparła stary słowiański obyczaj/obrzęd - wszystko jedno. i jak sobie logicznie o tym myślę, to owszem, może mnie to bulwersować. z jedną różnicą - wszystko co piszesz, to zwyczaje słowiańskie, czasem prasłowiańskie, a nie obecna kultura narodowa. zyjemy dzisiaj, nie w czasach Mieszka i wcześniejszych. i tak, jak naszych przodków bulwersowały zmiany, tak i mnie się nie do końca podobają obecne. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:34 Nie masz racji, kościół zawłaszczył Zaduszki, bo zrobił tego dnia Święto Zmarłych (dzień wcześniej jest Wszystkich Świętych, z kolei przeinaczone w PRL na Święto Zmarłych). A uczty na grobach to właśnie była zaduszkowa część naszej kultury, wyparta przez chrześcijaństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:42 a jak kościól zawłaszczyl zaduszki? obie kultury w tym dniu czczą zmarłych - o co więc chodzi? i po raz kolejny przypominam - część narodowości do dzisiaj robi uczty na cmentarzach, to w Polsce tego zwyczaju juz nie ma. inne narody słowiańskie to robią, i nie tylko słowiańskie zresztą. nie można więc pisać, że to chrześcijaństwo wyparło uczty na grobach, bo to nieprawda. cała masa chrzescijan tak postępuje do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:54 Zawłaszczył, czyli zrobił ze święta słowiańskiego (palenie na grobach ognisk i ucztowanie) święto katolickie (modlitwy za zmarłych i znicze). Zawłaszczenie nie oznacza, że pierwotne święto niknie, tylko że zaczyna być inaczej obchodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:13 dla mnie zawłaszczenie to coś zupełnie innego. skoro obie strony czczą zmarłych, to gdzie to zawłaszczenie? a, że każda kultura czy narodowość robi to inaczej? to jakiś problem jest? chrześcijanie w różnych krajach obchodzą to święto różnie, nie ma jednego wzorca i zwyczaju. palenie ognisk w dzisijeszych czasach? no, granit na grobie by tego nie wytrzymał nie demonizuj, bo akurat mozna się do innych zawłaszczeń przez kościół bardziej przyczepić niż akurat do dnia zadusznego Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:40 Ja nic nie demonizuję, to ty demonizujesz Halloween. Ja ci tylko mówię, że każde z obchodzonych przez nas dziś świąt nie jest "nasze" - kiedyś albo w ogóle nie istniało (jak 1 listopada), albo było obchodzone inaczej (jak grudniowe przesilenie - dziś Boże Narodzenie - czy Zaduszki). Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 16:40 jeden cytat poproszę z którego wynika, że demonizuję halloween. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 00:02 cala Twoja wypowiedź stąd: forum.gazeta.pl/forum/w,567,140047518,140052998,Re_czy_pozwalacie_swoim_dzieciom_bawic_sie_w_hal.html Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 14:55 > dla mnie zawłaszczenie to coś zupełnie innego. > > skoro obie strony czczą zmarłych, to gdzie to zawłaszczenie? no chyba jednak jest w Zaduszki nie "czcimy zmarłych" (KK nie czci zmarłych, jeśli już to świętych) ale modlimy się za dusze zmarłych przebywające w czyśćcu, żeby jak najszybciej trafiły do nieba Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 16:43 w KK zaduszki to dzien pamięci o zmarłych, o tych, którzy odeszli, ale nie są jeszcze w świętości, oddanie im czci / nie mylić z kultem świętych!!!/, i pamięci - w tym także w modlitwie. ale nie tylko. i tutaj nic mi się nie kłóci ze starą tradycją pogańską Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 00:01 tak historycznie rzecz biorąc KK nie jest żadną współistniejącą kulturą ani narodowością, jest najeźdźcą Odpowiedz Link Zgłoś
toxicity1 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 18:59 ola napisała: > Ja bym się zastanowiła nad tym głębiej. > Otóż setki lat na polskich/ słowiańskich ziemiach obchodzony był dzień zaduszny > / dziady. Święto pogańskie, obchodzone od setek lat w okolicach początku listop > ada. W to wszedł kościół katolicki, instytucja, jak wiadomo, włoska (a nawet wł > osko-żydowska) i ustanowił dzień wcześniej swoje święto - Wszystkich Świętych, Ale wcześniej Wszystkich Świętych (no, nie do konca "wszystkich") obchodzono w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
akniwlam Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:18 Alle z której strony Halloween Ci przysłania nasze święto, znaczy dzień Wszystkich Świętych/Święto Zmarłych? Na całym świecie Halloween odbywa się dziś, 31 października. "Nasze święto" - dopiero jutro. Jak ktoś sobie dziś powiesi wydrążoną dynię i zje cukierka, to jutro nie będzie obchodził Wszystkich Świętych po polsku? Czy widziałaś halloweenowych przebierańców 1 listopada na cmentarzu? Bo tam zdecydowanie ich obecność by mnie raziła. Dopóki sobie świętują 31 października, to nie widzę zagrożenia dla polskich tradycji, związanych z 1 listopada. Chyba, że 31 października ktoś chce odprawiać staropolskie Dziady (zawsze mi się wydawało, że to w Zaduszki...) Ale chyba do takich obrzędów wspomniany wyżej telewizyjny egzorcysta też by nie namawiał. Powiem więcej - zwłaszcza ta polska tradycja powinna być kościołowi szczególnie niemiła, bo wiąże się z przywoływaniem duchów, a co za tym idzie - z tym "otwieraniem się na moce ciemności". Stroje halloweenowe zaś przeciwnie, miały te duchy odstraszać. W ogóle histeryczne wypowiedzi o Halloween, z których wynika, że wszyscy, którzy je świętują, to zakamuflowani sataniści i samo zuo, chyba jeszcze bardziej rozreklamowują całe to święto... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:23 >Dopóki sobie świętują 31 paździer > nika, to nie widzę zagrożenia dla polskich tradycji, związanych z 1 listopada. przecież ja to już napisałam wyżej, w poście, do którego się odnosisz... Odpowiedz Link Zgłoś
akniwlam Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:20 Ale piszesz, że "może przysłonić" (w znaczeniu, że nowe święto wypiera stare, jak rozumiem). A ja pytam, jak przysłania, jeśli nie miesza się elementów jednego święta z drugim? Gdyby 1 listopada na cmentarzach odbywały się halloweenowe zabawy, gdyby 1 listopada po cmentarzach czy pod kościołami biegały poprzebierane dzieciaki, żądając cukierków - to by było przysłanianie i mieszanie porządków. Tak, jak jest (dziś wieczorem imprezka, jutro - zaduma i odwiedzanie cmentarzy) - nic w niczym nie przeszkadza i w moich oczach nic niczego nie przysłania. "Przysłanianiem" była (moim zdaniem) właśnie walka kościoła ze słowiańskim zwyczajem Dziadów, w Polsce wygrana, bo Dziady obchodzi obecnie garstka rodzimowierców, podobnie jak wspomnianą wyżej noc Kupały (inaczej jest np. na Litwie). U nas zdecydowanie było wypieranie pogańskiego zwyczaju obrzędem chrześcijańskim, a nawet karanie obchodzących stare święto. Teraz całe szczęście nie ma przymusu obchodzenia czegokolwiek, nie musimy ani się przebierać, ani drążyć dyń, ani chodzić po cmentarzach, jak nie mamy ochoty. I dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 16:38 przeczysz sama sobie napisałam wyraźnie - może przesłaniać / a nie, że przesłania/ - a Ty próbujesz wyjaśnić, że nie przesłania a noc Kupały w moim regionie obchodzi się od kiedy pamiętam to tak nawiasem mówiąc Odpowiedz Link Zgłoś
akniwlam Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 16:57 No co mam poradzić, jak mi nie przysłaniało, nie przysłania i nie przysłoni? I co to za region, że świętujecie Kupałę? Odpowiedz Link Zgłoś
ste3fa Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 22:52 A ja się w sumie z Solaris zgadzam. Tak mi się z Bożym Narodzeniem skojarzyło to wypieranie naszych tradycji i zastępowanie ich obrazkami z zachodu. Już od 3 listopada (miejscami nawet wcześniej) jesteśmy zarzuceni pseudoświątecznymi dekoracjami, do tego stopnia, że zdążą one wszystkim obrzydnąć do świąt, z głośników słychać anglojęzyczne świąteczne piosenki, to obecny w naszej tradycji św. Mikołaj został już zastąpiony przez grubego krasnala z reklamy coli, jego renifery i elfy. Kiedyś, spacerując ulicami w święta wypatrywało się w oknach choinek, których światełka delikatnie wprawiały w świąteczny nastrój. Dziś całe domy świecą jak choinki a dekoracje grają w koło te same amerykańskie melodyjki. Kiedyś w przeddzień Wszystkich Świętych organizowano zabawy andrzejkowe - dziś obrazek rzadko spotykany, wszędzie są imprezy halołinowe - z drążonymi dyniami, idiotycznymi (moim zdaniem) strojami, tylko czekać, aż upowszechni się zwyczaj łażenia po cukierki. To już nie jest przenikanie się kultur. To agresywne wyparcie jednej kultury przez inną. Zachłysnęliśmy się zachodem przenosząc na nasz grunt jedynie całą zewnętrzną otoczkę ich świąt i tradycji, cały ten tandetno jarmarczny majdan. Nie zastanawiamy się nad sensem ich obyczajów, nad korzeniami, ot zwyczajnie małpujemy to, co widać. Smutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 23:46 > Kiedyś w przeddzień Wszystkich Świętych organizowano zabawy andrzejkowe No chyba jednak nie. > dziś > obrazek rzadko spotykany, wszędzie są imprezy halołinowe - z drążonymi dyniami, > idiotycznymi (moim zdaniem) strojami, tylko czekać, aż upowszechni się zwyczaj > łażenia po cukierki. A mnie się zdaje, że w Polsce dynie ze świeczkami na Halloween funkcjonują już co najmniej od 60 lat, przynajmniej w niektórych okolicach. Mój teść (ponad 70 lat) miał jakieś nieprzyjemności w dzieciństwie z powodu straszenia sąsiadki dynią ze świeczką. A pamiętacie "Nawiedzony dom" Chmielewskiej? Skąd się tam ta wydrążona dynia na strychu wzięła? Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 02.11.12, 07:09 Moje dzieci, obecnie nastolatki, nigdy nie były zainteresowane tą imprezą. W ich okresie przedszkolnym i wczesnoszkolnym zwyczaj w Polsce dopiero się rodził. Nie przebierali się, balów z wampirami nie organizowano. Na cukierkową żebraninę nie chodzili, mieszkamy w apartamentowcu i i nie nie było "społecznego przyzwolenia". Ponadto nie lubimy dyni, nie jadamy jej w domu. A tak a propos przenikania się kultur to wczoraj na jednym z grobów na warszawskim cmentarzu Bródno widziałam ustawioną wyszczerzoną dynię a w niej zapalony znicz . Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 02.11.12, 14:00 Andrzejki obchodzi się 30 listopada... Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 05.11.12, 09:55 > a noc Kupały w moim regionie obchodzi się od kiedy pamiętam to tak nawias > em mówiąc noc kupały czy noc świętojańską Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:10 sa ludzie starej daty jacy nie jadaja czosnku bo to warzywo z OBCEGO pochodzenia. Jesli tak sie trzymac polskosci to zostaje tylko miod, kasza i kolacze.Bo juz pierogi ze strony Rosji, wloszczyzna z Wloch, pomidory z Ameryki pd, kluchy z Niemiec .... Dziwi mnie takie na sile zakladanie ze to jest polskie a to nie Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:35 mowa jest o kulturze i etnografii a nie o składnikach menu różnicę jednak widzę Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Obrzędów? 31.10.12, 12:29 Wymień obrzędy związane z Halloween. Raz, raz. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Obrzędów? 01.11.12, 00:16 wycinanie dyni, trick or treat, przebieranki Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:49 > a propos samego helołin - nie rozumiem idei, co może być przyjemnego w oglądan > iu paskudnych zakrwawionych masek i tym podobnych - no może jestem ze sredniowi > ecza rodem, ale nie rozumiem. i jakoś wcale mnie te szkielety i wampiry nie > bawią. Ale pytanie dotyczylo dzieci zdaje sie. A dzieciom bardzo te klimaty podobaja. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:51 > Ale pytanie dotyczylo dzieci zdaje sie. A dzieciom bardzo te klimaty podobaja nie wszystkim moje starsze się boi, młodsze się śmieje Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 19:57 A moje duże jest. I niezainteresowane tymi niezbyt śmiesznymi strasznościami. Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:29 A kto przestrzega przed egzorcystami? Tak, pozwalam. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:31 wczoraj corka miala mega frajde, gdy przygotowalysmy dynie i postawilysmy ja przed domem nie bedzie sie przebierac dzis, ale kupilam juz cukierki, bo dzieci sasiadow chodza wiec bedziemy im dawac bez przesady, to tylko zabawa dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:36 Pozwalamy. Wczoraj ukryliśmy w pokoju kilka papierowych duszków i potworów,zgasilismy światło i nasza 3 latka z latarką w ręku odnajdywała potworki wydając przy tym okrzyki radości i udawanego przerażenia Ale opowiadamy dzieciom o religijnym i kulturowym wymiarze świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 09:37 NIE! Każę im leżeć krzyżem i recytować Słowackiego. bluevelvet1234 napisała: > dzis w tv byl program gdzie egzorcysta przed tym przestrzegał Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 A Śmigus-Dyngus, zagraża, czy nie zagraża? 31.10.12, 09:46 Jako katoliczka uważam, że wydrążona dynia oraz tańce i zabawa z przebierankami w tym dniu nie są bardziej szkodliwe niż malowane jajka na Wielkanoc, kropienie wodą na Śmigus-Dyngus i ubieranie choinki na Boże Narodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: A Śmigus-Dyngus, zagraża, czy nie zagraża? 31.10.12, 09:49 Nic się nie znasz, ksiądz powiedział, że to wywoływanie szatana, to wie. Znają się, podejrzewam, z tym szatanem nieco lepiej, setki lat tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: A Śmigus-Dyngus, zagraża, czy nie zagraża? 31.10.12, 10:02 musimy pozwalac,gdyz zakaz spotkalby sie z reperkusjami prawnymi, z odebraniem dziatwy wlacznie (utrudnianie samorozwoju,bezpodstawne zakazy) dzis w nocy za to, przy szczelnie zaslonietych oknach, bedziemy obchodzili dziady rzucimy lzejszym duszkom ziaren, ciezszych (ciezsze?)mwesprzemy dobrem slowem i jakos sie kreci -A kto prośby nie posłucha, W imię Ojca, Syna, Ducha. Widzicie Pański krzyż? Nie chcecie jadła, napoju, Marsz do gnoju!- po-ranna.bloog.pl/ -Jak odwieść hołotę od czegoś dowodami, jeśli uwierzyła w to bez dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: A Śmigus-Dyngus, zagraża, czy nie zagraża? 01.11.12, 00:18 ha ha ha ) w jednym stoją domku Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 00:17 chyba psalmy Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 00:17 albo "Dziady" Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:00 Pozwalam. Kupilam i dynie, wczoraj zrobilismy lampion, beda sie przebierac za wampiry ale chodzic nigdzie nie beda bo za male, jakies dekoracje porobily w przedszkolu, starszy wreszcie chetny do rysowania, ciastek zadnych nie pieke bo mi sie nie chce, i tak duzy krok zrobilam bo te dynie mam Ja sama bym nie obchodzila bo tego nie czuje. Jako dziecko i nastolatka znalam tylko z tv. Ale dzieci maja bardzo duze parcie i zdaje sobie sprawe, ze beda traktowac halloween za swoj obyczaj. Nie ma sensu im zabraniac. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 A lać wosk pozwalacie? 31.10.12, 10:29 Wszak to jak najbardziej pogański zwyczaj, tak samo jak zabobony typu sianko pod obrusem, kolędnicy, kurczaczki i kiełbasa w koszyczku. Taki turoń na przykład kłapiący paszczą toż to dziaboł prawdziwy tak samo jak czarny kot przecinający nam drogę, no i co z tym drogie ematki? Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: A lać wosk pozwalacie? 31.10.12, 10:50 Cieszę się, że przedszkole mojej córki w żaden sposób nie akcentuje Halloween (dobrze napisałam?). Nie kupuję przestróg satanisty, tak sobie w łebku ułożyłam, że zbyt niewinna jest by paść ofiarą demonów. Ale jakoś tak przebieranki w wiedźmy i wampiry nie podobają mi się, a pożebrać o łakocie (pączki i faworki) w jakimikolwiek przebraniu możemy w innej porze roku. Natomiast wosk się leje, jak najbardziej. Co roku jest prośba z przedszkola o białą świecę i żeby było śmieszniej - dają niewypaloną caritasową z poprzedniego BN Tyle zabaw dziecka, niech sobie poznaje obyczaje. Sama ani z woskiem się nie bawię (chyba że mówimy o depilacji wąska ), ani kciuków za nikogo nie trzymam, ani czarnym kotom nożek nie urywam, jeśli się ośmielą pokrzyżować szlaki z moimi. Nie bronię się również ze wszystkich sił przed obcymi zwyczajami. H. nie bo nie, bo może nijak się ma do moich obyczajów religijnych. Ale już różne akcenty związane z BN zapożyczam dość chętnie. I wieniec adwentowy z jedną świecą różową, i kalendarz, i dyrdymałka na zewnętrzne drzwi do powieszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
duola77 Re: A lać wosk pozwalacie? 31.10.12, 18:30 KK zabronił już tych pogańskich obyczajów , no ale ja com sobie zdążyła wywróżyć to moje Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 00:21 jak ja się ciesze, ze dzieci ten zwyczaj "łykają"! to tak jakby Dziady wracały do nas tylnymi drzwiami. Stara Religia nie umiera nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 01:03 Przywracanie Dziadów poprzez halloween to tak organizowanie komunii poprzez Bar Micwę. Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:46 Stanowczo nie! My nawet dyni nigdy nie spozywamy pod zadna postacia. Strzezonego Pan Bog strzeze! Odpowiedz Link Zgłoś
maggorlo Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 10:57 Nie. Rżniemy dynię ze śmiertelną powagą. Zero zabawy! Odpowiedz Link Zgłoś
lillaj Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:21 Niczego nie planowałam, zresztą nigdy nie bawiliśmy się w Halloween, dzisiaj córka przeziębiona, nie idzie do przedszkola, wiec nawet jeśli dzieciaki mają jakąś zabawę to nic o tym nie wiem, ale po przeczytaniu dzisiaj w gazecie apelu arcybiskupa: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12772028,Po_liscie_arcybiskupa_odwolali_Halloween_w_szkole.html?lokale=warszawa kupuje dynię i będzie Halloween Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:32 tak Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 19:21 Nigdy halloween nie swietowalam,nie znam tez nikogo kto by to swietowal.Syn nie ma zielonego pojecia co to jest,jego koledzy tez nie.Za to cieszy sie na 11i marsz z latarniami na Martina.W przedszkolu bedzie weckmann.Po akcji na temat Harrego Pottera zadnych nawolywan nie biore powaznie.Imprezy hallowenowe sa w klubach i dyskotekach z tego co wiem,ale nikt z moich nie swietuje. 1i2listopada tez nie obchodze tzn.obchodze,bo 3osoby maja urodziny i bedzie impreza.Ganianie po cmentarzu to nie moj ding. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:35 Jakąś imprezę ze znajomymi planują na piątek, czy sobotę w stylu Halloween. Czemu mam zabronić? Odpowiedz Link Zgłoś
konik-galopek Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 11:51 Synka przebralam za dynie i wyslalam do przedszkola a sama sie zaopatrzylam w pudla cukierkow na wieczor Walentynek i im podobnych nie odchodze ale okazji na przebieranki, zwlaszcza dla dziecka nie przepuszcze Odpowiedz Link Zgłoś
praleczka_live Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 12:49 Odnośnie bezmyślengo kopiowania Halloween... Dziady Kontra Halloween Odpowiedz Link Zgłoś
akniwlam Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 15:12 Taaak? Uczta Dziadowska w domu, nie Dziady w chacie na uboczu, opuszczonej kaplicy albo przy cmentarzu, chyłkiem, żeby się ksiądz nie dowiedział? Niech ten autor bloga się dowie, co cytuje... Bo Mickiewicz jako żywo jakieś inne Dziady opisywał. Bez gospodarzy nadużywających Imienia. Odprawianie dzisiaj staropolskich Dziadów byłoby równie sztuczne i importowane, jak Halloween, bo ten zwyczaj jest już od dawna martwy. Do czego przyczynił się walnie Kościół katolicki, którego niektórym przedstawicielom się dziś tak okropnie Halloween nie podoba, bo rzekomo niepolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
praleczka_live Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 19:58 Tak to się nazywało, więc nie wiem o co Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Moze nie dzieci ale jak ladnie sie bawia :) 31.10.12, 15:23 thestar.blogs.com/dailybeast/2012/10/the-daily-beast-happy-halloween-oct-31-2012.html Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 15:24 Pozwalacie juz od miesiaca. W ostatni weekend bylo kilka imprez dzieciecych i doroslych. Zrobione zostaly ciastka-oczy, paluchy wiedzmy i galaretkowy mozg,do zludzenia przypominajacy prawdziwy, robaki wylazace z ciemnego ciasta, ociekajacy krwia poncz, jadalne pajaki i wiele innych. Dzisiaj na ulice wylegnia cala ulica, i bedzie pelno duchow, guli, straszydel, szkieletow, wampirow i .... ksiezniczek maszyny beda robily mgle, przy dzwiekach lancuchow i ponurej muzyki, bede ogladala ze schodow widowisko jako wiedzma popijajac czerwone wino, zeby w temat sie wpasowac. Wszyscy dobrze sie bawili, egzorcystow nie trzeba bylo zamawiac do odczyniania urokow. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 01.11.12, 00:25 moge przepis na robaki z ciasta? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamimola Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 16:34 W szkole mojego siedmiolatka dzieci mogły się dzisiaj odpowiednio przebrać. Część zajęć przebiegała w formie warsztatów plastycznych z ozdabianiem dyni włącznie. Niestety na lekcji religii ksiądz poinformował dzieci, że Diabeł chce nimi zawładnąć i odciąga je od Pana Boga. Wyjaśniłam synowi, że ksiądz głupoty opowiada, ale i tak jestem wściekła. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 16:40 A ksiadz kadzidelkiem macha, i woda kropi, i namaszcza zeby tego diabla odgonic, wiec kto tu wiekszym guslarzem jest? BTW, w jankeskim kraju dzieci w szkole mialy bal przebierancow (bez strasznych masek i broni nawet plastikowo-drzewnianej), po poludniu w piatek za bilety, natomiast w samo halloween prosza, zeby nie przychodzic w kostiumach, coby uczuc tych, co sie nie stosuja w placowce publicznej, na ktora loza wszyscy podatnicy nie obrazac. Taki PC Odpowiedz Link Zgłoś
mamamimola Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 18:11 Ano macha, macha, ale w pustej dyni konkurencję widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 18:53 Bo dynia im konkurencje robi, ludzie wiecej na dynie i kostiumy wydadza, to mniej na tace dadza. Jak nie wiadomo o co chodzi, to o kase chodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: czy pozwalacie swoim dzieciom bawic sie w hal 31.10.12, 17:48 Nie pozwalałam ganiac dziecko na helołyny kiedy chodziło do podstawówki. Przeżyło. teraz chodzi do gimnazjum, i ma takie szczęście,ze szkoła organizuje "wycieczki" na Cmentarz i opieke nad opuszczonymi grobami. teraz córka niespecjalnie interesuje sie halołynami. To świętu-przepraszam nie swięto tylko pseudokoazja do zabawy zostało narzucone ni mniej ni więcej tylko przez sieci handlowe kiedy to pojawiły sie jakies tam gadżety z ową imprezą związne. No to jak sie pojawiły i jak jest okazja to zabawy to trezba sie bawić. Więc sie bawimy. Mnie osobiscie, nie bawi branie udziału w czymś z czym nie czuje żadnego zwązku. Okazja dla okazji? Nie jestem uzaleznona od wiecznego bawienia się. padłay argumenty,ze choinka tez jest inkorporowanym zwyczajem niemieckim. tak zgadza się. ale choinka była i jest związana ze świętami Bożego Narodzenia, które to było i jest obchodzone przez chrześcijan. Nie zapożyczone zostało święto tylko element wystroju domu., Tutaj wzięłiśmy sobie swięto do swiętowania bo.... były maski w sklepie do kupienia. Po za tym nie lubię, nie podobaja mi się, nie bawią wręcz brzydzą wszelkiie elemnty typu obcięte palce, maski nieboszczyków itp. Nie moja wrażłiwość. Odpowiedz Link Zgłoś