grave_digger 19.12.12, 08:46 pierścionek zaręczynowy wg ematek? Albo, od jakiej kwoty powinien się zaczynać? A może dla kogoś nie ma znaczenia kwota? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panidemonka Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 08:53 Dla mnie nie miała znaczenia, dodatkowo sam pierścionek był ogromnym kłopotem, bo nie noszę pierścionków. Obrączki też nie noszę i mąż nie nosi. Nie nosimy od ponad 25 lat. Wolałabym dostać fajne kolczyki. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 08:54 Nie wiem, ile kosztował mój. Jest złoty, więc pewnie dużo. Ale gdyby to była blaszka znaleziona na plaży ze szklanym oczkiem też bym się cieszyła, i traktowała dokładnie tak samo. Mój był zdejmowany na czas ciąży, kiedy puchłam, i dwa razy, kiedy dress-code zezwalał wyłącznie na obrączkę i nic więcej, a musiałam się zastosować bezwzględnie. Na tomografię go nie zdjęłam Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:03 kocianna, zaintrygowałaś mnie. w jakiej to sytuacji dress-code zakazywał biżuterii na dłoniach? Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:36 kocianna napisała: > Nie wiem, ile kosztował mój. Jest złoty, więc pewnie dużo. Ale gdyby to była bl > aszka znaleziona na plaży ze szklanym oczkiem też bym się cieszyła, i traktował > a dokładnie tak samo. Mój był zdejmowany na czas ciąży, kiedy puchłam, i dwa ra > zy, kiedy dress-code zezwalał wyłącznie na obrączkę i nic więcej, a musiałam si > ę zastosować bezwzględnie. Na tomografię go nie zdjęłam Ze sie tak glupio zapytam: co ma pierscionek do tomografii? Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:44 www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&sqi=2&ved=0CD0QFjAD&url=http%3A%2F%2Fcentrum.med.pl%2FJak_przygotowac_sie_do_badania_%2C33%2Cpl.html&ei=BH7RUPONLYqB4gTrwYCQBw&usg=AFQjCNG1ST0AfOR3Uz7VcYmnKTtVYmyjOA&bvm=bv.1355534169,d.Yms Odpowiedz Link Zgłoś
panidemonka Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:46 Nie należy mieć na sobie lub we wnętrzu ciała metalowych elementów. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 08:54 U mojego znajomego na blogu swojego czasu rozgorzała dyskusja na ponad 100 komentarzy (niespecjalnie popularny blog, więc to normalnie dziki tłum ludzi był), gdzie było kilka osób uważających, że za pierścionek może robić choćby i nakrętka od śrubki. Większość, że to nie musi być zbyt wielki wydatek, tak spokojnie za kilkaset - tysiąc i kilkaset zł kupi się coś ładnego (nie zawsze musi być to brylant, bo wtedy część tego towarzystwa to zaraz po studiach była, albo i jeszcze na i wydatki 1k to były bardzo duże problemy). Ale też zdarzały się wypowiedzi, że pierścionek poniżej 2-3 miesięcznych pensji faceta to w ogóle wstyd i lepiej się nie pokazywać z takim. Odpowiedz Link Zgłoś
kitka05 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 08:55 Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Nawet jakbym dostała pierścionek z miedzianego drucika, to bym się nie obraziła. Nie jestem sroczką i błyskotki mnie nie rajcują. Dla mnie wartość stanowi odpowiedni kandydat na męża. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:04 CytatDla mnie wartość stanowi odpowiedni kandydat na męża. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:08 Ale odpowiedni kandydat na męża powinien umieć zapewnić to i owo. Jak chce zabezpieczyć rodzinę, skoro go nie stać na wywalenie kilku tysięcy na biżuterię z okazji? Odpowiedz Link Zgłoś
ivana6 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:32 Ja miałam srebrny i był najpiękniejszy na świecie. Obrączki też mamy srebrne a w styczniu będziemy obchodzić 28-lecie! Pytania ''ile powinien kosztować'' litościwie nie skomentuję Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:28 zaręczona byłam czterokrotnie. wyszłam za mąż dwukrotnie. pierwszy zaręczynowy pierścionek był ze zwykłego złota z cyrkonią i kosztował na moje oko profesjonalistki jakieś 120 zł drugi kosztował może z 350 ... ale to tak góra... trzeci, ten za którego wyszłam kosztował (to znaczy zapłacili mi za niego w lombardzie jakieś 12 tysięcy - platyna + brylanty kasetonowe czy jakoś tak) - rozwiodłam się po dwóch latach, przy czym separacja trwała przez ponad 1,5 roku czwarty - tych było dwa - pierwszy srebrny z cyrkonią za jakieś 70 zł i był najcudowniejszym ze wszystkich. mam go do dziś, tylko ma coś nie tak z osadzeniem oczka i strasznie podrażnia mi skórę. zgodziłam się wyjść za mąz jeszcze zanim dostałam ten pierścionek, więc równie dobrze mógłby być z plastiku. drugi czwarty był już z białego złota z brylantami, a raczej brylancikami i kosztował około tysiąca. dostałam po urodzeniu pierwszego dziecka (ze słowami, ze to ten prawdziwy zaręczynowy). cena nie ma wg mnie żadnego znaczenia. liczy się gest. to, że facet się deklaruje, że chce się z nami właśnie ożenić. Odpowiedz Link Zgłoś
caroninka Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:48 Co za pytanie, wycena milosci? Jesli ktos ma zamiar wychodzic za maz za portfel losia, to cena pierscionka gra role zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 09:55 Minimum trzykrotność przeciętnego wynagrodzenia, wyliczoną zgodnie z aktualnym komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego. A co. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Kosztować? 19.12.12, 10:11 Mój Mąż dał mi jako pierścionek zaręczynowy ten, który dostał w tym celu od swojej matki. Jest złoty, więc zapewne wart więcej niż "z blaszki i szkiełka", ale nigdy go nie przeliczałam na kwotę, za jaką mogłabym go spieniężyć, ma wartość sentymentalno-rodzinną i pewnie w przyszłości przekażę go następnemu pokoleniu wstępującemu w związek małżeński. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 10:52 Dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 11:06 Nie ma znaczenie, ale to ma byc pierscionek a nie metalowa nakretka albo zabawka Taki za 30 zł srerbny, ale kupiony w sklepie z bizuterią, dla mnie jest ok. Sama prosilam, ze jeśli mój ma i kupowac pierścionek to ma być wąski i cienki, bo ja nie znosze pierscionkow nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 11:10 gdyby mój mąż dał mi w wenecji jakikolwiek pierścionek to przyjęłabym bez zwracania uwagi na cenę i jakość. ale że mnie rozczarował i nie dał - to potem musiał za to zabulić. nie wiedziałam tylko, że dostanie taki spory upust, bo celowałabym w jeszcze kolejną półkę cenową. no, ale skoro wybrałam sama, to i tak jestem zadowolona. uwielbiam słuchać romantycznych historii zaręczyn i zawsze bardzo żałuję, że mnie to ominęło. z drugiej strony patrząc, te romantyczne historie mają już swoje kolejne połówki, więc może nie powinnam narzekać? Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 18:22 no to ja dostałam tak z wenecja w tle, na plazy o zachodzie słonca kupiony u jubilera na miejscu. mały i skromny złoty mam go do teraz, nie nosze on stop a w tym roku mielismy 20 rocznice volta2 napisała: > gdyby mój mąż dał mi w wenecji jakikolwiek pierścionek to przyjęłabym bez zwrac > ania uwagi na cenę i jakość. > > ale że mnie rozczarował i nie dał - to potem musiał za to zabulić. nie wiedział > am tylko, że dostanie taki spory upust, bo celowałabym w jeszcze kolejną półkę > cenową. no, ale skoro wybrałam sama, to i tak jestem zadowolona. > > uwielbiam słuchać romantycznych historii zaręczyn i zawsze bardzo żałuję, że mn > ie to ominęło. z drugiej strony patrząc, te romantyczne historie mają już swoje > kolejne połówki, więc może nie powinnam narzekać? Odpowiedz Link Zgłoś
falka_85 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 12:36 Trudno tu zawyrokować jakąś kwotę, dla jednego 300zł to majątek, a dla drugiego 5 tys. to tyle co nic. Jednakże moim zdaniem pierścionek ma być przyzwoity, tzn. z jakiegoś szlachetnego metalu, a nie np. z tombaku czy plastiku, oczko fajnie żeby było z kamienia szlachetnego czy półszlachetnego, cyrkonia ujdzie, ale już jakiś plastik z odpustu nie. Aha, pierścionek zaręczynowy to jedyny pierścionek, który posiadam. Nie mam pojęcia ile kosztował, ale jest obiektywnie patrząc, no właśnie, przyzwoity. Odpowiedz Link Zgłoś
larrisa Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 13:00 Nie wiem dlaczego, ale jak mi się któryś podoba to zazwyczaj 3.000,- zł. wzwyż. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 13:03 Ma kosztowac tyle na ile stac faceta w danym momencie, czyli chyba logiczne jest, ze jak zarabia 2000 to nazbiera np 500zl- bedzie swiat i ludzie, ale nie wyobrazam sobie, ze wielki pan dyrektor wyda to samo 500. tak samo w sytuacji kiedy to znienacka pod wplywem chwili chlopak pada na kolana przed wybranka gdzies na połoninach ze skleconym napredce pierscionkiem z galazki, trudno wyagac od niego zeby mial gotowe precjoza w podrecznym plecaku. Odpowiedz Link Zgłoś
hunkis jedną pensję 19.12.12, 13:07 gdzieś czytałam, że standardowa cena za pierścionek ma oscylować w okolicach jednomiesięcznych zarobków pana. Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 13:08 Gdzieś czytałam, że pierscionek zaręczynowy powinien kosztować miesięczną pensję faceta. To także znka,że facet jest w stanie utrzymać rodzinę. Nie nosze bizuterii na codzień. Ale uwazam,że pierscionek zaręczynowy nie powinien być na odwal. Mozna sie zaręczyć blaszką znalezioną w piachu ale mimo wszystko potem należałoby kupić pierscionek z prawdziwego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 13:21 > Gdzieś czytałam, że pierscionek zaręczynowy powinien kosztować miesięczną pensj > ę faceta. A przez miesiąc narzeczona ma pana utrzymywać po zakupie tegoż brylantu? Nie wiem ile powinien kosztować, ale powinien się pani podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 14:30 Też się spotkałam z teorią, że "powinien" kosztować miesięczną pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 13:21 Mój zaręczynowy jest z białego złota z cyrkonią. NIe był zbyt drogi, nie wiem może w okolicach 300 zł. Oświadczyny przyjęłam już wcześniej i wygląd pierścionka nie miał żadnego znaczenia. Głupotą byłoby zresztą wydawać na niego fortunę, skoro oboje wiedzieliśmy, że na ślub i wesele musimy uzbierać sami, a wtedy na początku kariery zawodowej zarabialiśmy bardzo mało. Pierścionek miał dużą wartość sentymentalną i noszę go do tej pory Choć z tego co widzę, często liczy się cena i wielkość pierścionka. Moja szwagierka np stwierdziła patrząc z pogardą na mój pierścionek, że TO NIE JEST ZARĘCZYNOWY, bo jest za biedny. Ona ma oczywiście wielki złoty, na pół ręki, widoczny z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks2539 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 13:49 ja miałam inne życzenia co do pierścionka Chciałam aby był płaski Tzn jak obrączka. Tak, że jak teraz noszę pierścionek z obrączką to naprawdę rewelacyjnie to wygląda, nic się nie ściera, idealnie do siebie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
alienka20 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 14:39 Mój ojciec też z taką pogardą spojrzał na pierścionek, który wybrałam sama (!) ;/. Do niektórych nie dociera, że komuś brylanty/diamenty na pół palca mogą się nie podobać, poza tym nie mają nawyku noszenia biżuterii i to jest jedyna noszona regularnie. Mój nie kosztował miesięcznej pensji a z ubolewaniem musiałam go zdjąć, bo już mi palce puchną. Lubię go nosić, podoba mi się i w d... mam czyjeś żale, że mały/słaby/tani. Jak mu się nie podoba, to niech mi kupi lepszy i sam się oświadczy . Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 14:00 Ja w ogóle nie dostałam pierścionka zaręczynowego, bo mój mąż kupił od razu obrączki i mi je wręczył w ramach oświadczyn Chyba drogie były, bo są grube, ciężkie, z wymyślnymi rzeźbieniami i z kilku kolorów złota. Okropnie niepraktyczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 14:27 Mój kosztował ok 500 funtów, czyli jakieś 2500 zł. Przy ktorejś przeprowadzce czy sprzątaniu znalazłam całe opakowanie, certyfikaty oraz paragon bo tak to stary chował przez lata. Białe złoto i kamienie. Noszę razem z obrączką. Uważam, że przesadził, że nie musiał być aż tak drogi, bo uważam że drogi, zarówno na funty jak i na złotówki no ale .... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 14:48 Wedlug lokalnego SV, dwie miesieczne wyplaty - tak mniej wiecej. Ja sie nie zareczalam Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 14:55 Dla mnie nie miało to znaczenia. Chwyt marketingowy z wielokrotnością pensji i brylantem jest tylko wykreowanym w konkretnym miejscu i czasie chwytem marketingowym. Nie kupujemy tego, dosłownie i w przenośni Miałam dwa pierścionki zaręczynowo-okołoślubne. Pierwszy był srebrny z ametystami, podobał mi się - dostałam w prezencie, co zbiegło się w czasie z zaręczynami. Gdy natomiast ogłosiliśmy rodzinom i otoczeniu planowany ślub, kupiliśmy złoty pierścionek, docelowo pasujący do obrączki. Wybrałam taki, który pasował do mnie stylem i się podobał, nie z brylantem. Ile kosztował nie pamiętam, nie porównam, bo złotych pierścionków nie kupował potem już nigdy (noszę srebro). Odpowiedz Link Zgłoś
majowadusza Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 15:03 moj narzeczony, wówczas jeszcze student sam uzbierał na pierścionek zaręczynowy. Uzbierał sam, troszkę ze stypendium, jadł mniej obiadów więcej marchwi. Był taaaki dumny z siebie, ze z własnych oszczędności kupił - a ja dumna z niego. Pierścionek jakoś mało istotny w tym wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 15:16 Powinien kosztowac tyle, na ile kogos stac i ma ochote wydac. Moj jest z bialego zlota z mikrym diamencikiem, nie wiem, ile kosztowal, ale pewnie nie za duzo, bo bylismy mocno splukani Ciesze sie, ze jest maly, bo nosze go ciagle. Z tym, ze odkad przeczytalam ten slynny artykul demaskujacy tworzenie tradycji przez przemysl diamentowy, diamenty nie maja dla mnie kompletnie znaczenia. Gdybym miala dzis o cos prosic w tym temacie, to o stary wiktorianski z szafirem albo rubinem, bo lubie mocne kolory Slynny artykul ponizej, serdecznie polecam: www.theatlantic.com/magazine/archive/1982/02/have-you-ever-tried-to-sell-a-diamond/304575/?single_page=true Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 18:30 Dzięki za link, znam temat z innych źródeł, ale o to mi właśnie szło. Odpowiedz Link Zgłoś
ha-ya Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 15:32 Moj kosztowal cos ok. 1500 pln, jest za bialego zlota z mini brylantem. Kolezanki z pracy wlasnie mnie poinformowaly, ze w Uk/Irl pierscionek zareczynowy powinieni kosztowac rownowartosc 2-3 miesiecznych pensji ( z zaznaczeniem, ze tak bylo i byc powinno jeszcze kilka lat temu ale kryzys znzacznie obnizyl wymagania) Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 15:38 Tyle ile moze zaplacic za niego oswiadczajacy sie jak moze 2000 to za tyle kupi a jak moze 100000 to wyda sto i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Ile powinien kosztować 19.12.12, 17:30 Ja mam taki ,nie wiem co za kamień i ile kosztował (słyszałam ,że dużo),najwspanialsze było to,że był w pudełeczku w kształcie bombki srebrnej i wisiał na choince.Musiałam znaleść,nie udałao mi się Odpowiedz Link Zgłoś