Dodaj do ulubionych

Prasowanki na śpiochach

12.05.13, 22:52
Przyjaciółka rodzi niedługo i planuję "wyjątkową" wyprawkę. Make long story short - chcę na śpiochach nadrukować "coś" (nieistotne, co, czarno-białe w każdym razie) i zastanawiam się, czy to ma sens, gdyż:

1. Czy takie prasowanki (papier transferowy kupiony w sklepie papierniczym) są bezpieczne dla dzieci? Barwniki, cuda etc?
2. Czy lepiej zamówić do w sklepie (daję im śpiochy + wzór i oni mi to nanoszą), czy na jedno wyjdzie, jak zrobię to sama?
3. Co z praniem? Nie zmyje się, nie zafarbuje?

Jako że "ematki wiedzą wszystko"... smile
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: Prasowanki na śpiochach 12.05.13, 23:23
      z tymi naprasowankami to jest kłopot z jakoscia.

Kup pare pajacow i pare body (odpowiednie do pory roku oczywiscie) i bedzie super wyjatkowy prezent
      • kosc_ksiezyca Re: Prasowanki na śpiochach 12.05.13, 23:36
        No właśnie sprawa nie jest taka prosta smile mam już super jakościowo, polskie (szyte w polsce z polskiej bawełny) śpiochy i chcę "okolicznościowy" (no żart sytuacyjny smile) nadruk na nie nanieść. Jakość trudno, nie spodziewam się, że będą często noszone (a to rozmiar 68, więc zaraz wyrosną), chodzi mi przede wszystkim o ew. szkodliwość tych naprasowanek (papieru transferowego) i tuszu z drukarki.
        • kamelia04.08.2007 Re: Prasowanki na śpiochach 12.05.13, 23:41
          nie wiem, jesli chodzi o szkodliwosc naprasowanek i tuszu, ale jesli chodzi o rozmiar 68, to nie jest tak, ze zaraz wyrosnie.
          68 jest na pół roku i wtedy dziecko nie przybiera juz tak jak burza, a jesli to jest polska marka, to polskie marki maja czesto zawyzona rozmiarowke, wiec tym bardziej na dłuzej moze starczyc.
          • melancho_lia Re: Prasowanki na śpiochach 13.05.13, 08:11
            Nie musi starczyć na dłużej, dzieci są różne.
    • z_lasu Re: Prasowanki na śpiochach 13.05.13, 05:03
      Typowe "naprasowanki" mogą popękać w praniu i niemowlak może to skubnąć i zjeść - tego bałabym się najbardziej. Poza tym ja niemowlęciu prałam 60 stopniach - nie wiem jaką temperaturę prania wytrzymają te dekoracje. Są firmy, które robią nadruki na zamówienie lepszymi technikami niż "naprasowanka" np. tzw. flock (taki meszek). To jest trwałe, ładne i bezpieczne - może coś takiego?
    • deszcz.ryb Re: Prasowanki na śpiochach 13.05.13, 06:59
      Jak ktoś pisał - zrób flock albo coś podobnego. Zabulisz jak za zboże wink ale to nie schodzi w praniu [więc dziecko tego nie zje]. Najlepsza opcja to numer 2.
    • eliszka25 Re: Prasowanki na śpiochach 13.05.13, 07:20
      jesli juz, to radzilabym poszukac firmy, ktora robi nadruki jakas lepsza technika niz naprasowanki. naprasowanke, to mozna sobie samemu naprasowac, ale nie wiem, czy to sie nadaje na ciuch dla niemowlaka. takie ciuszki pierze sie najczesciej w 60 stopniach, traktuje odplamiaczem i watpie, ze w takich warunkach naprasowanka dlugo wytrzyma. poza tym lepiej wlasnie dac te spiochy, zeby naniesli druk profesjonalnie, bo takie naprasowanki, ktore mozna samemu sobie naprasowac, to raczej do najtrwalszych nie naleza.
    • kikimora78 Re: Prasowanki na śpiochach 13.05.13, 08:19
      Takie naprasowywanki sa zazwyczaj gumowe i ciałko się poci - nie przepadam za nimi. Jedyny plus, to jak się upaprze jedzeniem to z gumy się tylko ściera szmatką smile
      A rozmiar 68 moja córka nosiła kilka ładnych miesięcy (ostatnie rzeczy tego rozmiaru oddałam jak Wanda miała ok. roczku), więc to nie tak jak z rozmiarami na noworodka, które starczają na dwa tygodnie smile
    • kosc_ksiezyca FLOCK! :) 13.05.13, 08:59
      Właśnie sprawdzam oferty tego typu nadruków w moim mieście. Wielkie dzia!
    • mvszka Re: Prasowanki na śpiochach 13.05.13, 09:57
      szkoda, że Polska jest wciąż jeszcze jak to się mówi 100lat za .... w kwestii zabawnych napisów na ubrankach dla maluszków, pamiętam jak pracowałam w usa i zatrzęsienie było tego : " kocham ciocię" " mój tata to łobuz" " najlepsza jest babcia" tudzież takie fajne wzornictwo typu ciuszki jak dla więźnia, żołnierza, małego fana stylu gotyckiego - nie piszę o przebraniach tylko śpioszkach - u nas tego nie ma sad
    • kerri31 Re: Prasowanki na śpiochach 13.05.13, 10:01
      Zamów takie śpiochy na allegro, oni drukują wszystko ,co chcesz i nadruk się nie spiera oraz jest bezpieczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka