ekaczmarczyk 04.06.13, 22:27 Emamy co mozna zrobic z truskawek, oprocz ciasta, kojtajlu, czy ryzu z truskawkami np? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ga-ti Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:32 Makaron z truskawkami jeśli ryż się Wam znudził Truskawki z galaretką/w galaretce i z bitą śmietaną (albo bez galaretki, albo bez śmietany ) My na razie najczęściej pod postacią koktajlu wypijamy (miksuję, dosładzam, dodaję kefir albo mleko zsiadłe, rzadziej śmietanę, jogurt) bo od tych deszczy truskawki mało słodkie są. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:34 Pokroić na cwiartki, wsypać do sera na słodko, nadziac nalesniki. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:41 Ja jem do senika. Możesz zrobi pimms poncz Sos do nalesnikow z serem do gofrow. Nawet na kromke chleba z masłem. ----------------------- Myśl o tym co mówisz... Nie mów tego co myślisz... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:39 Z dzieciństwa pamiętam deser piankę owocową. Brało się dwie szklanki owoców, dwa białka i szklankę cukru. Wszystko trzeba było miksować aż do uzyskania pianki jasno różowej. Po schłodzeniu było pyszne. Można użyć i truskawek i wiśni i jagód. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:42 Chyba dokupie kilogram i zrobie wszystkiego po trochu Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:46 Ja jeszcze robię tak, że miksuję truskawki z odrobiną cukru (mogą też być mrożone, albo inne owoce, maliny np.) i wykładam do pucharków warstwę tych miksowanych owoców, na to gęsty jogurt naturalny typu greckiego i potem kolejną warstwę owoców, potem jogurt i na wierzch pokruszone herbatniki. To jeden z deserów podpatrzony u Nigelli. Bardzo fajny na lato. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:49 Tez fajny. Nie za kwasny ten deser wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:52 Ilość cukru możesz dobrać wg uznania. A dobry gęsty jogurt wcale nie jest kwaśny. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Truskawki.... 05.06.13, 11:33 Albo podobny deser, tylko z pokruszonymi bezami, czyli bałagan z Eton... mmmmm..... www.mojewypieki.com/przepis/eton-mess Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Morgen.. 05.06.13, 14:13 Wyglada bardzo smacznie. Ide dokupic truskawek Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:49 zjeść. Dzis cały dzien w pracy pozerałam truskawki. Kolegom dałam tylko kilka. Chyba z kilogram zeżarłam, a miały być do naleśników na kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
ekaczmarczyk Re: Truskawki.... 04.06.13, 22:51 Caly czas jem tylko niewiem cholercia ktos dosypuje czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: Truskawki.... 04.06.13, 23:02 Zamrozić nadmiar a w zimie jeść ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Truskawki.... 04.06.13, 23:57 sałatkę na ostro z parmezanem<ja robiłam z morskim bo nie miałam parmezanu> sałatą<mixem np ja miałam roszponkie> i winegretem. Po raz pierwszy jadłam truskawki nie na słodko - chłop i dziecię też ukontentowani. A truskawki z cukrem i śmietaną to najlepsze nie ryżem, a z makaronem - tonami mogę to jeść<na zimno oczywiście> Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Truskawki.... 05.06.13, 00:06 Maseczkę. Bierzesz talerz truskawek, jedną rozgniatasz i rozsmarowujesz na twarzy i szyi, resztę zjadasz Poza tym możesz zrobić pavlovą, naleśniki z truskawkami, krem z mascarpone i biszkoptami, lody... możliwości mnóstwo Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Truskawki.... 05.06.13, 00:10 Sałatkę ze szpinakiem, mniam. ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,11871414,Salatka_z_mlodego_szpinaku_z_truskawkami,,2.html Odpowiedz Link Zgłoś
headvig Re: Truskawki.... 05.06.13, 07:02 robienie czegokolwiek z truskawek to profanacja. truskawki są najlepsze bez niczego ew. w sałatce owocowej, banan + kiwi, dzieci jedzą aż im się uszy trzęsą. Odpowiedz Link Zgłoś
mindtriper Re: Truskawki.... 05.06.13, 09:05 Truskawki - myjesz, kroisz Ogórki - kroisz jak na mizerię Duuużo kopru Troszkę soli, troszkę pieprzu. Mieszasz lekko, żeby nie rozciapać truskawek. Pół godziny na puszczenie soku i przegryzienie się. Wuala! Nigdy bym się tego po truskawkach nie spodziewała, ale smakuje super! Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Truskawki.... 05.06.13, 09:18 1.Coulis do jakiegoś ciasta na bardzo elegancki podwieczorek. 2. Puchaty sufletowaty omlet obłożony truskawkami z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Olena, masz meila 05.06.13, 09:52 Masz odpowiedź. Rozważ tę drugą, mimo, że w pierwszej chwili wyda ci się nieprawdopodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Truskawki.... 05.06.13, 10:38 nic. po co profanowac truskawki?... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Truskawki.... 05.06.13, 11:25 Naleśniki z truskawkami już jadłam, ugotuję kompot, zrobię ciasto - biszkoptowe i sernik na zimno z galaretką, a jak już nie mam pomysłu, rozgniatam je widelcem i zajadam z jogurtem i szczyptą cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Truskawki.... 05.06.13, 19:48 Dzis odsmażyłam sobie ugotowany wczoraj do zupy makaron, posypalam pokrojonymi truskawkami i zalałam jogurtem naturalnym. Z nikim się nie podzieliłam Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Truskawki.... 05.06.13, 22:15 knedle! I do tego młoda kapustka, może być też pieczeń, ale nie musi, jesli kapusta ze skwarkami... Mniam...trochę roboty z tym jest, ale warto Odpowiedz Link Zgłoś