Dodaj do ulubionych

Literacko - Jane Austen

08.02.14, 17:21
Niechcący przeczytałam niedawno "Dumę i uprzedzenie" i oczarowało mnie subtelne, ale jakże dowcipne przedstawianie niektórych osób. Kto czytał, ten wie. Natomiast pamiętam, że jakiś czas temu próbowałam przeczytać coś innego tej autorki, z raz czy dwa, ale nie pamiętam co to było, tylko było dla mnie niestrawialne.
I teraz pytanie do Was, drogie ematki - co jeszcze z szerokiego wachlarzu powieści jest fajne, a co nie? smile
PS. Tak, czytam czasem też coś ambitniejszego suspicious Ale ileż można!
Obserwuj wątek
    • kadfael Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 17:30
      Ale o jakie powieści Ci chodzi? Jane Austen? (To w takim razie ten wachlarz nie jest aż taki szeroki) 19-wieczne? W ogóle wszystkie?
      • wuika Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 17:45
        Tej autorki konkretnie. Styl akurat w tym mi się sposobał, a bohaterowie - cacuszko. Ale nie wszystko takie jest, więc wolę znaleźć coś, co jest podobne.
        • kadfael Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 17:58
          Ona napisała w sumie 7 powieści i jeszcze dwie niedokończone, więc aż tak wielkiego wyboru nie ma. Ja bardzo lubię Mansfield Park, najsłabsze jest chyba Opactwo Northanger. W sumie Schemat fabuły jest we wszystkich podobny - główna bohaterka z jakimś "defektem" - bez posagu, za stara i bohater wydaje się nieosiągalny. A potem wszyscy żyją długo i szczęśliwie. Trochę inaczej jest w Emmie - tu bohaterka jest młoda i zamożna, a perypetie dotyczą tego, że początkowo zakochuje się w kim innym.
          Uwielbiam takie smaczki obyczajowe jej książek. Np. najstarszy syn/córka to pan/panna dajmy na to Bertrand. A młodsze dzieci to już "tylko" - pan Edmund, panna Julia bez nazwiska. Kłania się wcale nie młodszy/biedniejszy/niżej stojący w hierarchii tylko ten ważniejszy - to zaszczyt, że zauważył i się ukłonił. Itd. Itp.
    • olena.s Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 17:39
      Emma, Rozważna i Romantyczna.
      • verdana Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 17:48
        Moje ukochane "Opactwo Northanger"
        Perswazje są trochę inne, a Mansfield Park zaskakująco konserwatywne, jak na tą autorkę.
        • olena.s Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:06
          Perswazje są jedyną książką, w której bohaterka nie musi przechodzić przemiany - bo ma rację. Przemianę przechodzi bohater.
          • kadfael Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:09
            Mnie sie wydaje, że jednak w pewnym sensie przechodzi - bardziej docenia swoja wartość.
            • olena.s Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:29
              Nawet jeżeli, to zauważ, facet w przeszłości popełnił błąd, podczas gdy bohaterka - miała rację.
              • mdro Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:45
                Jaki to błąd w przeszłości popełnił kapitan Wentworth? To Anna ten błąd (nie samodzielnie, rzecz jasna, ale ulegając wpływom i namowom) popełniła, odrzucając jego oświadczyny i to właśnie ona nie miała racji.
                • olena.s Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:45
                  A, nie.
                  Ona nie popełniła błędu, przyjmując sugestie dorosłych i nie wiążąc się zbyt młodo z dzielnym marynarzem.
                  On popełnił błąd uznając ją za istotę bez charakteru i głębi, oraz zarozumiale uznając, że powinna była dla niego wszystko - z ciotką i domem - rzucić w diabły, a skoro tego nie zrobiła, to znaczy że czychała na majętniejszego. Powinien był (oczywiście bierzemy poprawkę na inny czas i obyczaj) zasługiwać na nią przez siedem lat a następnie powtórzyć oświadczyny.
                  Co zresztą zrobił ostatecznie, przekonawszy się, że panny nie znęcili inni konkurenci, straciwszy sporo czasu i doczekawszy się (u panny) pierwszych zmarszczek.
                  • mdro Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 22:47
                    Pozwolę się nie zgodzić wink. Błędem kapitana było uniesienie się dumą i nieponowienie oświadczyn po zdobyciu majątku, ale to było pokłosie jej błędu, czyli niezawierzeniu własnemu sercu i łączącej ich miłości. Poza tym jakie "zbyt młodo", miała 19 lat, w sam raz do zamążpójścia. Oczywiście można patrzeć na ten związek przez pryzmat "Mansfield Parku" i decyzji matki Fanny, niemniej IMO nic w powieści nie wskazuje na taki trop.
          • kikki123 Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 20:06
            olena.s napisała:

> Perswazje są jedyną książką, w której bohaterka nie musi przechodzić przemiany
            > - bo ma rację. Przemianę przechodzi bohater.

oboje przechodzą, ta powieść pokazuje też przemianę samej Jane Austen, polecam bardzo ciekawy esej Virginii Woolf poświęcony J.A. w "Pochyłej wieży".
            • olena.s Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:47
              Dziękuję, zajrzę.
          • nickbezznaczenia Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:00
            Hmmm...
            Nie zauważyłam żadnej przemiany u Elizabeth Bennett.
            U Darcy'ego i owszem.
            • morekac Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:11
              Ale była mowa o Perswazjach, nie DiU. Ani Elizabeth ani Darcy nie zmienili się - oni się tylko lepiej poznali i docenili się nawzajem.
              • nickbezznaczenia Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:23
                Nie:
                olena.s napisała:
                > Perswazje są jedyną książką, w której bohaterka nie musi przechodzić przemiany
                > - bo ma rację. Przemianę przechodzi bohater.

Ale ja tak tylko na marginesie.
          • mdro Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 22:59
            A poza tym bardziej Fanny wydaje mi się tą, która "nie przechodzi przemiany". Dojrzewa, owszem, ale jest to naturalny proces przemiany dziecka w kobietę. Jej charakter i poglądy nie ulegają zmianie, tak jak nie zmienia się jej uczucie do Edmunda.
    • ichi51e Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 17:49
      Opactwo northanger mi nie podeszlo.
      • simply_z Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:14
        jesli chodzi o powieści utrzymane w tym duchu to polecam: siostry Bronte
      • verdana Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:14
        Bo to jest satyra na ówczesne wychowanie, na niechęć do powieści - moim zdaniem wyjątkowo zabawne.
    • bri Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:46
      Po Dumie... moja następna ulubiona to Perswazje.
    • mdro Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:51
      Zastanawiam się, co Ci tak nie podeszło wink. Grube było czy raczej cienkie? Jeśli to pierwsze, to może "Mansfield Park", faktycznie nieco odmienne, poważniejsze w tonie i bardziej "konserwatywne". Jeśli cienkie, to zapewne "Opactwo Northanger", będące - jak pisała Verdana - bardziej satyrą niż powieścią. A może trafiłaś na epistolarną "Lady Susan", która faktycznie geniuszu Austen nie pokazuje.
      • wuika Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 19:24
        Nie pamiętam, dawno i nie prawda i nie tykałam. Aż tu nagle przeczytało się samo coś, co wpadło w ręce. Potem obejrzałam serial - i mąż nawet też, rżeliśmy ze śmiechu, to teraz chcę więcej smile
    • angazetka Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 18:53
      Z Austen najmniej podobała mi się "Emma", a najbardziej - poza DiU - "Rozważna i romantyczna". Oraz dwie święte ekranizacje, no ale wątek nie o tym wink
      Ale muszę jeszcze skomentować "ambitność" - u nas Austen uchodzi za twórczynię romansideł, a w UK to klasyka totalna i poważana.
      • mdro Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 19:05
        Aaa, to ostatnie stwierdzenie mi umknęło big_grin - Austen to właśnie jest "ta ambitna" literatura, absolutna klasyka powieści. A fakt, że jest tak popularna współcześnie, to ewenement i dowód na to, że znacznie wyprzedziła swoje czasy - dość wyobrazić sobie, że gdy ona umierała, to np. Mickiewicz czy Balzac jeszcze nic nie wydali.
        • bri Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 19:15
          Oglądam właśnie Austenland - zabawnie się zaczyna. smile
      • morekac Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:19
        Z Emmy zrobili niezły serial.
        Ogólnie powieści JA nieźle wypadają na ekranie... Za romansidło mógłby uznać je tylko ktoś, kto ich nigdy nie czytał.
    • paskudek1 Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 19:22
      jak przeczytałaś Dumę i uprzedzenie to teraz polecam Ci "Emancypację Mary Bennet". To jest jakby konstynuacja DiU, z tym że jakieś 20 lat poźniej. Autorką jest pisarka która napisała także "ptaki ciernistych krzewów". Teraz nie pamiętam nazwiska. Trafiłam przypadkiem w bibliotece, wzięlam na zasadzie "a może" i przeczytalam migiem. Nie jest to wybitność ale fajnie się czyta smile
    • sumire Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 19:23
      Och, 'Duma i uprzedzenie'... Kocham Darcy'ego wielką miłością smile
      Tej samej autorki polecałabym 'Rozważną i romantyczną', potem wspomniane siostry Bronte.

Ps. Za dopisek o 'czymś ambitniejszym' Brytyjczycy bardzo by się obrazili...
    • afro.ninja Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 19:27
      A mnie sie bardzo podobaja jej rozpoczete ksiazki, doskonale jak dla mnie poprowadzona akcja. Czasem mysle, jak by sie potoczyla akcja ksiazki np. o tym uzdrowisku...

Duma i uprzedzenie moja ulubiona pozycja, jakos nie moglam nigdy zmeczyc Emmy, ale chyba sie za nia wezme.
    • koronka2012 Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 20:10
      Przeczytałam wszystko co dostępne - i wszystko mi się podobało. W trochę innym stylu, bardziej realistycznym - George Bidwell, kilka obyczajowych, większość historycznych, dobrze się czyta.
    • sanciasancia Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 20:13
      Ja lubię wszystkie jej powieści, Opactwo Northanger też, zwłaszcza w kontekscie powieści gotyckich. Możesz poczekać jeszcze kilka miesięcy i sprawidzić, jak Dumę i Uprzedzenie napisała na nowo Curtis Sittenfeld.
      Podobno Jane Austen czytywała z przyjemnością Fanny Burney.
    • mamablue Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:11
      Nie będę oryginalna - po "Dumie" następna jest "Rozważna i romantyczna".
      PS A Jane Austin przywołuje moja ukochana autorka kryminałów Donna Leon i tak się przewija Anglia przez dwudziestowieczną Wenecję.
    • asia_i_p Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:44
      Mnie się podobała jeszcze "Emma" i "Rozważna i romantyczna", "Emma" chyba bardziej.
    • kalia-kalia Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:48
      Niczego nie podpowiem, chciałam tylko wyrazić - skoro jest okazja wink - moja miłość do DiU. Wielbię tę książkę, te postaci, ten humor. Ach smile.
    • anika772 Re: Literacko - Jane Austen 08.02.14, 21:57
      Ooo, wszystkie lubię, najbardziej DiU, i Emmę.
      Zaraz sobie obejrzę Lost in Austen na YT, dzięki temu wątkowismile
      • miruka Re: Literacko - Jane Austen 09.02.14, 09:17
        wszystkie warto, ale ważne jest tłumaczenie, jeśli nie czyta w oryginale wink, na pewno Perswazje mają więcej niż jedno, czytałam takie dołączane do gazety, no koszmar w warstwie językowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka