Dodaj do ulubionych

jak korzystacie z balkonów w bloku?

05.06.14, 14:07
zorientowałam się że ja prawie wcale nie korzystam, do wieszania prania tylko. a szkoda, bo mam spory balkon. jak macie urządzone balkony i co na nich robicie?
Obserwuj wątek
    • niecierpek_25 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 14:14
      Ja mam dwa balkony.

Jeden jest "przemysłowy" stoi na nim suszarka do prania, mop z wiadrem, kuweta.
      W ciepłe dni suszę tam pranie.
      Zimą korzystają wyłącznie koty, a ja czasem zgarnę śnieg.

Drugi jest trochę większy i mam tam kwiaty, lampki, środki na komary, stół, ławkę i krzesła.
      Korzystam jak z ogrodu w ciepłe dni/ wieczory.
    • melancho_lia Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 14:16
      Stoi stół, latem jemy posiłki, dzieciaki się bawią. poza tym trzymam tam rowery i hulajnogi, hoduję kwiaty.
    • mx3_sp Re: jak się należy: 05.06.14, 14:19
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bj/hb/j9wf/xC1hi40Q6u6LiVHBsX.jpg
      • kkalipso Re: jak się należy: 05.06.14, 14:20
        To ty?
        • mx3_sp Re: jak się należy: 05.06.14, 14:22
          moja projekcja, ale w ten desen.
          • kkalipso Re: jak się należy: 05.06.14, 14:28
            Mam taką samą filiżankę , nawet dwie. Tylką małą i średnią. W małej sztuczny kwiat z ikea a w średniej jakiś pnący żywy.
            • kwiat_w_kratke Re: jak się należy: 05.06.14, 14:37
              Latem rozstawiam basenik i dziewczyny chlapią się całe dnie. Starsze lubią uczyć się na balkonie, ja też często na balkonie pracuję. Zimą stoi ubrana choinka. Ta sama od lat, w wielkiej donicy. Po sezonie rozbieramy ją i przesuwamy w kąt, zimą ubieramy i przesuwamy znowu na środek, bliżej okna.
              W ciepłe dni wszystkie posiłki jemy na balkonie.
              • jak-nie-ja-to-kto Re: jak się należy: 05.06.14, 19:39
                A jak wylewasz z niego wodę?
                • kkalipso Re: jak się należy: 05.06.14, 20:34
                  W niektórych doniczkach mąż mi robi wiertarką dziurki a z tej filiżanki nie wylewam podlewam często ale mało.
                  • atena12345 Re: jak się należy: 06.06.14, 13:22
                    kkalipso napisała:

> W niektórych doniczkach mąż mi robi wiertarką dziurki a z tej filiżanki nie wyl
                    > ewam podlewam często ale mało.

chyba chodziło o wodę z basenu big_grin
                    • kkalipso Re: jak się należy: 06.06.14, 15:51
                      Racja. Od jakiegoś czasu nie widzę drzewka, znikło sobie...
                • kwiat_w_kratke Re: jak się należy: 06.06.14, 21:57
                  jak-nie-ja-to-kto napisała:

> A jak wylewasz z niego wodę?

Wodę z basenu wylewa cała rodzina i niestety, czynimy to w koszmarnie tradycyjny sposób - wiaderkami, miskami, czym się da. Największą radochę mają przy tym wylewaniu dzieci, my z mężem niekoniecznie. Na koniec, gdy zostanie już tylko trochę na dnie, przenosimy wszyscy wspólnie całe ustrojstwo (jest koszmarnie ciężkie, choć wody wydaje się już tak niewiele) do wanny, coby je porządnie wyszorować.
                  Zawsze po takim balu obiecuję sobie, że więcej nie dam się namówić, ale gdy przyjdzie upał ja sama lubię się popluskać z dziewczynami.
                  • kkalipso Re: jak się należy: 07.06.14, 11:52
                    A w basenie nie ma korka? No chyba, że nie masz odpływu na balkonie.
                    • kwiat_w_kratke Re: jak się należy: 07.06.14, 18:48
                      Nie ma korka, to taki zwykły dziecinny basen dmuchany. Mąż obiecał przynieść pompę ssącą i długi wąż sięgający do łazienki, ale na razie na obietnicy się skończyło.
    • kkalipso Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 14:19
      Mam dwa balkony, od salonu długi ale wąski. Mam kilka kwiatów mały stolik i 2 krzesełka, drewniane. Od kuchni mam duży balkon więc stoi duży stół, krzesła, szafa plastikowa która mieści wszystkie wiadra szczotki miski spinacze, narzędzia wiertarki męża. Tam wieszam pranie. Kwiatki też tam są i różne takie duperele typu kamień czy muszla. W lato tam jemy, siedzimy wieczorami bo ładny tam widok.
    • na_pustyni Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 14:23
      ja bym chetnie korzystala i urzadzila fajnie, ale mam na gorze ludzi w wieku emerytalnym, ktorzy trzepia na balkonie dywany, koce, etc. + spedzaja w sezonie letnim tam caly czas
    • kocianna Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 14:24
      Mam duży balkon, na nim wielka plastikowa skrzynia, w której trzymam łyżwy, rolki, piłki, deskorolki, karimaty i takie tam, stolik i trzy krzesła, suszarka na pranie, rowery, hulajnogi, pelargonie i zielnik. Jemy tam śniadania w weekendy i urządzam tam ploteczki z matkami kolegów mojego dziecka, kiedy koledzy anektują moją kuchnię.
    • gazeta_mi_placi Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 16:32
      Dużo kwiatów (lubię jak jest ładnie), zero prania czy szpargałów, meble ogrodowe, czasem zapraszamy znajomych i piwo wygodnie i przyjemnie wypić na zewnątrz, od tej strony ulica cicha i zielona.
    • ophelia78 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 16:40
      Tylko jako suszarnia, niestety sad
      Mam lęk wysokości (6. piętro) a na dodatek, co pogarsza sprawę, balkon mam "wiszący" a nie taki "wcięty" w budynek, lekki ale jednak wyczuwalny spad i metalowa barierka a nie ścianka... Dla mnie masakra... Po prostu się boję... Nawet jak rozwieszam pranie, to suszarka stoi przy samych drzwiach balkonowych, a ja w mieszkaniu, stopami na podlodze w pokoju, nawet nie w progu.... smile
      • czarna_kita Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 18:09
        Balkon mam minimalny i pomieści tylko suszarkę tongue_out
        A jak wystawie suszarkę to nawet zapalić nie mogę bo się nie mieszczębig_grin
    • eliszka25 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 18:25
      w poprzednim mieszkaniu mielismy fajny balkon, bo taki troche schowany. od tej strony budynku byl tylko nasz balkon, bo to bylo mieszkanie na poddaszu. na balkonie mielismy drzewo w wielkiej donicy, stolik, dwa krzesla i czesto sobie tam siedzielismy w cieniu naszego drzewa.

teraz tez mam duzy balkon, ale mieszkanie jest na parterze i nie lubie przesiadywac na balkonie, bo wszyscy sasiedzi z domow dookola mnie widza. dlatego balkon jest uzytkowany jako ogrodek. mam 2 wielkie donice w ktorych rosna pnace roze i pnaca malina, 6 skrzynek z truskawkami, 6 krzakow pomidorow, donice, w ktorej rosnie pigwa, w doniczkach posiane sloneczniki, ziola i jedna tuje, "spadek" po koledze. na balkonie stoi tez skrzynia, w ktorej trzymamy rozne szpargaly, ale mozna tez na niej usiasc, gdy mamy chec posiedziec na balkonie. poza tym w ladne dni wystawiam pranie, a latem rozstawiamy basen dla chlopakow.

korzystalabym z tego balkonu czesciej, bo wychodzi na poludniowy zachod i fajnie byloby posiedziec wieczorem i popatrzec na zachod slonca nad gorami, ale sasiedzi obok w okresie grillowym namietnie grilluja. co prawda nie dymia, ale nie maja grilla, tylko chyba jakies dziwne ustrojstwo, bo jak to zapuszcza, to slychac jakby odglos smazenia na glebokim oleju i smierdzi na cala okolice takim starym, przypalonym olejem. nie mam pojecia, jak oni moga to jesc, w kazdym razie ja wtedy zamykam szczelnie balkon, bo zbiera nam sie na wymioty.

na szczescie juz nie dlugo sie wyprowadzamy i bede miala duzy, wlasny taras.
    • mid.week Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 19:06
      Robię siup na fotel, nogi na parapet i praktykuję łomżing z książingiem

https://lh5.googleusercontent.com/-AZoqNt6Ig7o/U5ChtdgXDWI/AAAAAAAAboE/SmmiUJDM2e8/w369-h553-no/IMG_1363.JPG

widok mam na kolorowe kwiaty, szkoda mi je praniem zasłaniać

https://lh5.googleusercontent.com/-uTWgieRY2WQ/U5Ch4NdxYsI/AAAAAAAAbok/ryUwCi7MA4E/w403-h553-no/IMG_1357.JPG
      • pieskuba Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 19:12
        Jakie to ładne... smile
        • mid.week Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 19:17
          ojejku dziękuję bardzo wink

• kkalipso Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 20:37
        Ale ślicznie posiedziałabym i łomży się napiła.
        • kkalipso Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 20:38
          A kwiatki w tym koszyku wyglądają przepięknie mam takich pełno podkradnę pomysł.
      • atena12345 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 13:28
        ślicznie smile
        zaproś mnie na kawę wink
        Podziwiam osoby, które są w stanie hodować kwiaty na balkonach w blokach.
        Ja próbowałam raz:
        kupiłam piękne donice, kwiaty, ziemię....zrobiłam ziemny bałagan w kuchni, by to wszystko powsadzać. Potem podlewałam, potem uschły....
        • mid.week Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 14:20
          Zapraszam smile

fajne są donice ze zbironikami na dnie - lejesz tam full wody raz na tydzien a roślinki same sobie pobierają.
          • atena12345 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 14:40
            mid.week napisała:

> fajne są
            > donice ze zbironikami na dnie - lejesz tam full wody raz na tydzien a roślinki
            > same sobie pobierają.

znam, nawet planowałam takie kupić.
            Ale teraz nie mam już balkonu. Mam dom z ogrodem, ale póki co bez kwiatów.
            Myślę nad posadzeniem powojników.

• mid.week Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 20:07
              dom z ogrodem powiadasz? Teraz to ja chce do ciebie na kawę wink
              • atena12345 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 21:18
                mid.week napisała:

> dom z ogrodem powiadasz? Teraz to ja chce do ciebie na kawę wink

zapraszam. Ale ostrzegam: nie ma kwiatów wink
      • agaja5b Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 18:52
        Uroczo, jak to u Ciebie to zazdroszczę zakątka
    • kamunyak Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 19:10
      mam dwa balkony i obydwa urządzone "relakasowo". Na większym jest fotel i leżak, właściwie teraz to leżanka się nazywa. Na początku chciałam tam postawić tylko fotele ze stolikiem. Jakoś przyadkiem kupiłam leżankę i to był najlepszy pomysł, na jaki mogłam wpaść, mimo, że balkon jest raczej podłużny i ma tylko 1,5 m szerokości. Jednak miesci się tam leżanka, fotel i stolik. A latem, w cieply dzien, jest bardzo przyjemnie po prostu położyc sie na balkonie, zdarzyło mi sie na nim nawet zdrzemnąć. Żeby słońce nie raziło mam parasol umocowany do balustrady. No i kwiaty w skrzynkach, w tym pachnące heliotropy.
      Na mniejszym balkonie, przy sypialni, stoją dwa foteliki i stół. Pije tu kawę, czasami cos piszę, jesli akurat mam pracę. Tu mam takze skrzynki z pachnacymi kwiatami. Jest też suszarka ale podwieszana do sufitu więc pranie nie przeszkadza. To jest balkon "podwórkowy", też taki bardziej roboczy, czyli z praniem.
      Balkony użytkują całymi dniami moje koty, uwielbiają się na nich wylegiwać lub tylko patrzeć co dzieje sie na dole.
    • klubgogo Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 20:29
      Mały mam, chyba 3,5 m kw., ale stoją 2 rowery, sanki i suszarkę z praniem mieszczę! big_grin Pranie na balkonie to podstawa wink
      Marzy mi się taki ze 20 m, żeby wygodne fotele tam umieścić, stolik, śniadanie zjeść, piwo wieczorem wypić.
    • lauren6 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 21:11
      Balkon nam służy głównie jako graciarnia. Czasami latem sobie wyjdę piwo wypić, ale to tyle.
      • gazeta_mi_placi Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 22:19
        Chyba niezbyt przyjemnie pić piwko w takie graciarni?
    • nickbezznaczenia Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 21:19
      Siedzę, kotka przesiaduje i uprawiam to i owo.
    • bella.maruda Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 05.06.14, 21:34
      Całe szczęście nie mieszkam w bloku, ale gdybym mieszkała, to moi chłopcy spaliby na balkonie cały rok.
      • swiecaca Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 13:15
        a koty Wasze nie chcą wyskoczyć? to do tych co pisały że koty tam siedzą. u mnie to jeden z powodów dla których rzadko korzystam z balkonu.
        • swiecaca Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 13:16
          i jeszcze - co robicie z tymi meblami i rzeczami w zimie, nie niszczą się na mrozie i deszczu?
          • kocianna Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 14:07
            Mój balkon jest osiatkowany przez specjalną firmę siatkującą balkony dla kotów.
            Stolik i krzesła się składają i chowam je za kuchenne szafki. Plastikowa skrzynia jest nieprzemakalna, a hulajnogom i takim tam, okrytym kocem i folią, mróz nie przeszkadza.
          • mid.week Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 14:17
            Ja zostawiam wszystko jak jest na zimę. Meble mam ....ekhm mocno vintage. Jak zamoknie, spuchnie, sparcieje nie bedzie mi żal. Fotel mam zaimpregnowany - stoi tak 3 rok, nic mu nie jest. Na początku zdejmowałam tapicerkę, a teraz nawet tego mi się nie chce.
          • gazeta_mi_placi Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 16:54
            Ja wynoszę tylko szybkę od ławy, reszta zostaje, nic się nie dzieje a już drugi rok nie wynoszę do piwnicy. Wynoszę tylko jeszcze poduszki z kompletu.
        • gryzelda71 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 13:20
          Nie. Moja siada na stoliku, i ptaki podziwia które na pobliskim drzewie siadają, albo wyleguje się. Wychodzący kot nawet a balkon nie zagląda.
        • morgen_stern Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 16:29
          Mam osiatkowany balkon, półeczki dla kotów. Jak tylko robi się cieplej przesiadują tam całymi dniami.
        • nickbezznaczenia Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 17:05
          Nie, żaden z moich czterech kotów nigdy nie próbował wyskoczyć.
      • vilez Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 07.06.14, 14:06
        Bella! Juz wrócili? smile
        • bella.maruda Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 25.06.14, 02:07
          TAK!
    • to_ja_tola Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 13:20
      ja wynoszę pranie,stoją rowery... itp
      Baaardzo żałuję,że nie mam dużego balkonu i że nie zwracałam uwagi na to przy kupnie mieszkania kilka lat temu.
      Zależało mi,żeby w ogóle był,ale o wielkości nie pomyślałam.
      Gdybym miała duży,mogłaby się opalać i spokojnie trzymać rowery i pranie jednocześnie.I może małą piaskownicę dla dzieciaków bym miała,albo jakiś kącik na wieczorne siadywanie na balkonie.
    • anomalia_pogodowa81 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 14:01
      To ja Was troszeczkę pewnie wkurzę, bo uważam, że suszenie rzeczy na balkonie (oraz robienie z niego graciarni) to straszne buractwo wink
      Mam jakąś blokadę estetyczną przed wystawianiem suszarki na balkon - wielokrotnie próbowałam, bo jednak pranie na powietrzu suszy się migusiem i ładnie potem pachnie, świeżym powietrzem smile No ale nie mogę - jest mi głupio.
      Moim zdaniem to takie samo błędne traktowanie balkonu jako przydomowego ogródka, jak w przypadku robienia grilla. No to nie jest przestrzeń do takich rzeczy, po prostu.
      Inna sprawa, że mam balkon przezroczysty, tj. poniżej barierki jest szkło, no i wszystkie balkony wychodzą jakby do wewnątrz osiedla, więc ich zawartość jest dla wszystkich widoczna. Pewnie gdyby zawartość mojego balkonu nie była widoczna dla innych, to bym sobie folgowała smile Wiem, że istnieją (choć chyba nie w Polsce) osiedla, gdzie zwyczajnie jest zakaz suszenia prania na balkonie i robienia graciarni. Właśnie ze względów estetycznych. Podoba mi się to.
      Ale ad rem - ja na balkonie mam drewniane krzesła, mały drewniany stolik, pełno kwiatów i koty wink
      • anomalia_pogodowa81 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 14:04
        Właśnie zobaczyłam kompletny brak konsekwencji w tym, co napisałam - wszak ogródki również służą do tego, żeby mieć w nim krzesełka, kwiaty i koty big_grin
        No, ale rozumiecie, o co mi chodzi - żeby nie traktować jednak balkonu tak do bólu gospodarczo. No i na bank nie robić z niego graciarni.
      • kkalipso Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 15:56
        Ja nie robię graciarni zresztą tak dokładnie to nie mieszkam w bloku. Rower i hulajnoga małej na klatce pod schodami, ciuchy wywieszam od strony ogródka a na balkonie od ulicy jest schludnie kwiaty i stolik z krzesełkami nic więcej.
        • rudamarta4 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 16:47
          To mój- zdjęcie z tamtego roku. W tym jest podobnie, ale nie mam czasu wejść do sąsiadki żeby pstryknąć fotkę. Mam pomidorki, trzy rodzaje sałaty, bazylię, lubczyk i pełno kwiatów. Główny użytkownik widoczny na zdjęciu smile
          https://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/9/balkonup.jpg
          • gazeta_mi_placi Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 16:54
            Piękny, w bloku?
            • rudamarta4 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 17:00
              Dzięki. Tak, w bloku, piąte piętro. W tym roku mam pięknie lampki, które zmieniają kolor smile
              • gazeta_mi_placi Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 17:03
                A te pomidory to łatwo hodować? Z sadzonki czy z nasionek? Takie zwykłe duże czy te drobniejsze koktajlowe?
                • rudamarta4 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 23:50
                  gazeta_mi_placi napisała:

> A te pomidory to łatwo hodować? Z sadzonki czy z nasionek? Takie zwykłe duże cz
                  > y te drobniejsze koktajlowe?

Małe, koktajlowe, z sadzonki. Są łatwe w obsłudze.
                  https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/p417x417/1001087_675386452474932_1971912699_n.jpg
                  • gazeta_mi_placi Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 07.06.14, 11:25
                    Fajne smile
                    Ja z użytkowych roślin na balkonie mam tylko bazylię i to tylko dlatego, że dostałam od kogoś.
          • kkalipso Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 17:36
            Szacun.
            Wymień proszę nazwy tych kwiatów, po kolei nie pomiń.
            • gazeta_mi_placi Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 17:40
              Te różowe (najbardziej różowe) to surfinie. Mam też.
          • swiecaca Rudamarta 07.06.14, 14:26
            pięknie, kot cudny, a ta trawka zielona nie gnije od deszczu?
            • kk345 Re: Rudamarta 07.06.14, 20:46
              Na pierwszy rzut oka wygląda na plastik
            • rudamarta4 Re: Rudamarta 07.06.14, 22:44
              swiecaca napisała:

> pięknie, kot cudny, a ta trawka zielona nie gnije od deszczu?

Trawa jest plastikowa, z rolki smile Zwijam na zimę, na wiosnę myjnia i jak nówka.
      • mynia_pynia Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 08.06.14, 16:26
        Mam dom a balkon służy mi do wietrzenia pościeli i suszenia ubrań. Jest od strony ogrodu i permanentnie wisi nasza kołdra.
    • koronka2012 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 20:13
      Właśnie skończyłam sadzić rośliny, uchetałam się jak nieboskie stworzenietongue_out Mam tam stolik, dwa wygodne fotele wiklinowe, szafeczkę na ogrodnicze drobiazgi i donice z kwieciem, i ziołami.
      Tarasu używam w celach rekreacyjnych, siaduję i czytam, zdarza mi się suszyć pranie, lub - o zgrozo - wietrzyć poduszki na słońcu.

Za to nie urządzam tam imprez i nie przesiaduję z gośćmi bo mam pełną świadomość, że każde słowo jest doskonale słyszalne w promieniu co najmniej kilku mieszkań.
      • aankaa Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 20:35
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/pKehZINEuasvne9aMB.jpg

dzielę się sprawiedliwie smile
        • mid.week Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 21:47
          Tylko drinka z palemką brakuje smile
          • aankaa Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 21:50
            nie załapał się w kadr big_grin
    • capa_negra Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 21:23
      Mam dwa duże balkony ( po 12m2) z których nie korzystam wcale bo mam 30 m taras i altanę ogrodową.
      Balkony były w projekcie wiec powstały.... po co ?? a kto to wie . Może komuś się kiedyś przydadzą, bo jak na razie to jeden głownie wykorzystuje do suszenia prania, a drugi do wieszania flagi.
      Generalnie wszędzie i w domu i w ogrodzie mam nadmetraż ( jak dla 2 osób) .
      Mieszkając w bloku też miałam 2 balkony - mniejszy do suszenia prania, a na większym stolik, krzesła i dużo kwiatów.
      • atena12345 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 06.06.14, 21:34
        capa_negra napisała:

> Mam dwa duże balkony ( po 12m2) z których nie korzystam wcale bo mam 30 m taras
        > i altanę ogrodową.
        > Balkony były w projekcie wiec powstały.... po co ?? a kto to wie .

hehe wink standard w budownictwie jednorodzinnym. Dlatego my balkony z projektu wycięliśmy smile
    • kropkacom Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 07.06.14, 12:02
      Balkony są wąskie i długie. Przeważnie na jeden wystawiam suszarkę z praniem. big_grin Na innym stoją doniczki, mały worek z ziemią, miotła. Co lubię na balkonie (zwłaszcza w kuchni)? Że jak jest ładna pogoda to po prostu otwieram i pomieszczenie robi się większe i jaśniejsze. Lubię gotować kiedy balkon jest otwarty smile
    • gustew Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 08.06.14, 17:14
      mam tam kwiaty, fotele do siedzenia, a także zioła i pomidory koktajlowe

właśnie sąsiedzi na parterze robią imprezę w ogródku, a ja wróciłam z wycieczki, jestem w bikini i zamierzam się wyłożyć na balkonie do słoneczka. niech sobie pooglądają, a co! tongue_out
    • noname2002 Re: jak korzystacie z balkonów w bloku? 09.06.14, 08:24
      Balkon służy mi głównie do suszenia prania i do uprawiania hurtowych ilości kwiatków, w tej chwili mam dwie datury, ołownik, oleander, dipladenia, około 20 pelargonii i 10 surfinii.
    • swiecaca proszę o porady! 09.06.14, 10:03
      zainspirowałyście mnie i chcę stworzyć z balkonu mini ogród smile

- jakie kwiatki/roślinki na bardzo nasłonecznione miejsce?
      - sztuczna trawa - czy się ją po prostu kładzie czy trzeba czymś przycisnąć albo przykleić? łatwo się ją tnie?
      - meble z czego polecacie? drewno - jak impregnować - a może metal/plastik?
      - jakieś lampiony, lampki, wiszące kwiatki - czy są haki do przyklejania do sufitu bez borowania?
      - siatka na kota własnym wykonaniem czy jakaś firma? jak macie do polecenia firmę w Wawie to polećcie proszę
      - jakie rozwiązania do osłony przed słońcem?
      • rudamarta4 Re: proszę o porady! 09.06.14, 10:51
        Trawę można kupić w Castoramie albo Leroy Merlin. Bez żadnego przyklejania, można odkurzać, wylewać wodę, chodzić boso- jest miła w dotyku. Łatwa w cięciu nożykiem do tapet. Na zimę zwinąć smile
        Od której strony masz balkon? Pewnie od południowej albo zachodniej smile Jak duży? Jakie poręcze? No i ile kasy możesz przeznaczyć na kwiaty i ozdoby? Masz małe dzieci? Jeśli masz kota- to zawsze przed zakupem roślin spytaj czy nie są szkodliwe dla zwierząt. Mój nagminnie zjada bratki, baaa- zjadł nawet azalię, jukę i obgryza liście od pomidorów.
        Nie widziałam donic do przyklejania do sufitu- takie donice są ciężkie.
        Lampiony- w prawie każdym mniejszym i w każdym większym ogrodniczym są lampki solarne.
        Ja mam w tym roku takie i są super
        allegro.pl/lampa-lampka-solarna-ogrodowa-kula-szklana-3-kol-i4281288137.html
        Balkon w bloku? Wystający czy loggia?
        To chyba tyle pytań na początek smile
        • swiecaca Re: proszę o porady! 09.06.14, 13:54
          balkon od zachodniej, już od 11 jest na nim słońce. ok 2x4m. dzieci juz nie takie małe. kot po założeniu siatki nie miałby dostępu do kwiatów bo siatka do balustrady a donice są za nią.
          • swiecaca Re: proszę o porady! 10.06.14, 09:33
            balkon wystający ale od jednego boku ma ścianę.
          • rudamarta4 Re: proszę o porady! 11.06.14, 19:17
            swiecaca napisała:

> balkon od zachodniej, już od 11 jest na nim słońce. ok 2x4m. dzieci juz nie tak
            > ie małe. kot po założeniu siatki nie miałby dostępu do kwiatów bo siatka do bal
            > ustrady a donice są za nią.

Możesz mieć różne rodzaje surfinii, werben, pelargonii. Może być heliotrop, komarzyca, lobelia, lantana, uczep- silnie się rozrasta. Super w słońcu rosną pokrzywki- są to rośliny o ozdobnych liściach, kwiaty należy usuwać. Fajnie wyglądają też bratki, ale teraz już raczej za późno na nie. W bardziej zacienione miejsce możesz dać fuksje i niecierpki. Bazylia też nie lubi silnego słońca. Sadzonki pomidorów są dostępne w każdym ogrodniczym lub na bazarku nawet.
            Jest tyle możliwości smile
            • swiecaca Re: proszę o porady! 25.06.14, 09:17
              dzięki, zmobilizowałyście mnie, mam już urządzony balkon tylko jeszcze roślin brakuje. no i pogody wink
              • nickbezznaczenia Re: proszę o porady! 25.06.14, 09:51
                Pogoda rzeczywiście paskudna!

U mnie aksamitki dopiero teraz raczyły zakwitnąć. Na szczęście nemezja i maciejka zrobiły to ciut wcześniej.

A teraz czekam na więcej słońca, aby pomidorki i papryczki chili się zarumieniły.
                • gazeta_mi_placi Re: proszę o porady! 25.06.14, 09:53
                  Czy aksamitki mogą być od strony wschodniej? Są dość tanie.
                  • nickbezznaczenia Re: proszę o porady! 25.06.14, 09:58
                    Pojęcia nie mam, bo balkon mam na południowy-zachód.
                    Ale w sumie one wymagające nie są, więc chyba mogą.
              • rudamarta4 Re: proszę o porady! 26.06.14, 11:54
                swiecaca, dawaj zdjęcia smile
      • gazeta_mi_placi Re: proszę o porady! 09.06.14, 11:00
        Surfinie lubią słońce, ale w słoneczne gorące dni trzeba je podlewać nawet dwa razy dziennie.
        • kietka Re: proszę o porady! 25.06.14, 09:39
          szkoda, ze z racji bliskosci morza, wieje u mnie, jak na uralu, czy to lato, czy to zima, ale załozyłam dyndajace lamki, ktore udarzejac o metalowaa barierkę, daja wrazenie słuchowe, jak na jachcie smile
          podobno nie liczy sie wiekosc samochdu, a jachtu, moj poki co ma 7m2 smile
    • swiecaca osłona od słońca 26.06.14, 12:24
      co macie? duży parasol mi się nie zmieści, poza tym słońce świeci mi bardziej z boku niż od góry.
      • rudamarta4 Re: osłona od słońca 26.06.14, 16:44
        Ja mam parasol, taki co się zgina pod czaszą smile Mój balkon jest ostatni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka