ichi51e 08.07.14, 10:52 Obowiazkowa czy nie? Nosza wasze dzieci? Jak nauczyc noszenia czapki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zazou1980 Re: Czapka 08.07.14, 10:58 moja dostaje kaszkiet do szafki do przedszkola, jak będzie słońce to ma ją sobie zakładać, czy to robi - nie wiem, ale jeszcze jej nie przygrzało, więc chyba nosi. jak idziemy na dwór po południu, to czapy nie daję, bo słońce jest już nisko, bierzemy czasem na weekendowe wypady... btw, jak była mała to zdejmowała i wyrzucała za wózek, teraz ma z kucykami i jej pilnuje Odpowiedz Link Zgłoś
megi74 Re: Czapka 08.07.14, 11:00 Na ostre słońce obowiązkowa. Na wyegzekwowanie najlepszy szantaż Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Czapka 08.07.14, 11:00 Nie wiem, co znaczy "obowiązkowa" - czy to oznacza, że przy każdym wyjściu za próg domu musi być na głowie? Jeśli tak, to u mnie obowiązkowa nie jest. Czapkę zakładam córce jak jest zimno lub jak jest "tylko" chłodno i bardzo wieje. To taką przylegającą do uszu. Kapelutek zakładam wtedy, jak jest słońce, a idziemy w miejsce, w którym nie będzie siedziała murem w zacienionym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
eo_n Re: Czapka 08.07.14, 11:04 Na dłuższy pobyt na słońcu - obowiązkowa. Problemów z przekonaniem brak, ale musi się podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Czapka 08.07.14, 11:03 Syn uzależniony od czapek. Nosi różne przez cały rok. Ma 12 lat. Nie zawsze konieczna, ale on nie lub bez czapki. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Czapka 08.07.14, 11:05 Moj 10latek to samo, czapeczka przyrosnieta na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Czapka 08.07.14, 11:18 bo to się chyba lans nazywa mój miał fazę w zeszłym roku, zeby nosić taką cienką- krasnala- matko, że mu łeb wtedy nie odparował to nie wiem jakim cudem Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czapka 08.07.14, 11:10 W zimie noszą (niektóre, najmłodszy syn zakłada tylko jak wiatr chce łeb urawać lub jest 20 stopni mrozu). W lecie nie. Zakładałam tylko całkiem maleńkim dzieciom, tak do 1,5 roku i tylko w przypadku, gdy siedziały na otwartym słońcu dłuższy czas (czego się staram unikać). Dziecku goniącemu po podwórku czy placu zabaw, gdzie jest też cień nie kazałabym nosić, bo uważam, że dziecko ma instynkt i jak mu się zaczyna mózg gotować, to włazi do cienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czapka 08.07.14, 11:20 Ja tez wierzylam w instynkt poki nie musialam sila wyciagac z moza filetowego slaniajacego sie luscia osiki z szalenstwem w oku Chodzi mi o letnie czapki i 2 latki... No nie ma opcji zeby zalozyl na szantaz za maly... Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Czapka 08.07.14, 11:24 mój dwulatek nie chce więc nie nosi. Nie eksponuję go na pełnym słońcu w upał. Na plaży mamy parasol. W ogrodzie siedzi pod drzewami. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czapka 08.07.14, 11:27 Sine i drżące to jeszcze nie agonia, ja nie wyciągałam. Dwulatkowi bym dała spokój, no chyba, że faktycznie się smaży na nasłonecznionej plaży, ja nad morzem nie bywam, a nad rzekami cienia jest pod dostatkiem jak komuś słonko przeszkadza to się przesuwa parę metrów. Może zawiąż jakąś chustkę, albo co, ja nienawidzę czapek z daszkiem i kapelutów, nie lubię, jak mi jakieś rondka wchodza w pole widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czapka 08.07.14, 11:35 To moj dzieciak chyba tez taki Mi to w sumie nie przeszkadza - po to ide na plac na 8 zeby wrocic o 11 wiec skwar omijam. Ale wszystkie dzieci maja - po za moim. I im nie przeszkadza. Zimowa nosi jak mu zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czapka 08.07.14, 11:37 O matko morza oczywiscie - reszte tez widze ale za duzo poprawiac :p z tel i podczas karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Czapka 08.07.14, 11:22 Mój dwulatek w zeszłe lato namiętnie wyrzucał kapelutek przeciwsłoneczny z wózka. W tym roku na polecenie "załóż czapkę" po prostu ją zakłada i już nie zdejmuje. Pomogłam? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Czapka 08.07.14, 11:25 staram sie, ale córka nie chce nosic. na żywe słońce nie wychodzimy, na krótkie wyjscia idzie bez czapki/chustki/nakrycia głowy, a jak juz musi to stosuję przemoc zarówno podczas zakładania jak i podczas dalszego uzytkowania. bo jak nie to czapka w 10 sekund ląduje na ziemi. ale generalnie staram sie ją po prostu utrzymywac w cieniu bez czapki. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Czapka 08.07.14, 11:30 Jako, ze sama pamiętałam czapki i koszmar ich noszenia, nie zmuszałam, poza niemowlęctwem. Najmłodszy nosił, bo lubił, starsze raczej rzadko. Ja nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Czapka 08.07.14, 11:30 W sensie coś od słońca? Młoda uwielbia, sama przypomina o swoim kapeluszu. Po prostu zakładałam i tłumaczyłam że kapelusz nosimy jak jest słońce żeby głowy nie spaliło. Jak początkowo się buntowała jak miała 1,5 roku, to zakładałam w trakcie zabawy i odwracałam uwagę, przyzwyczaiła się dzięki temu i teraz już nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Czapka 08.07.14, 11:35 jak jest mróz to zimowe, jak jest lato i slonca to kapelusze albo chustki w innych przypadkach nie Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: Czapka 08.07.14, 11:40 Oj nienawidzą, o to trzeba strzępić jęzor,, ale oczywiście u nas czapka jest obowiązkowa nie gdy jest ciepło, ale w UPAŁY, kiedy dzieci przebywają cały dzień na podwórku. Czapka z daszkim, lub chustka przewiewna ,wtedy ląduje na czuprynie z wścikiem młodych, no ale w tym temacie nie ma zmiłuj Poza upałami czapka ( juz zimowa) tylko zakładana jest w zimę i to na tyle u nas kariery czapkowej Czyli jednak ubogo ,bo czapka jest w użyciu w upały przy bardzo wysokiej temp i w zime przy bardzo niskiej temp .Nie dość ,ze czapka u nas to już ostateczność ,nie jest wcale nadużywana, to jeszcze im źle Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czapka 08.07.14, 11:52 w pelnym sloncu moja nawet nosila, bo nie lubi jak ja slonce razi i zalapala, ze daszek od kapelusza pomaga w tym. Mogla wybrac - ta albo ta. Zawsze to troche tez przekonywalo. Ale poza tym to obowiazku nie ma szczegolnie jesli dziecko nie siedzi godzinami w pelnym sloncu a zakladam, ze nikt normalny nie wystawia dzieciaka jak na patelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzibou Re: Czapka 21.11.15, 10:13 Żeby dziecko samo chciało nosić czapkę to musi być ona ładna (dla dziecka, nie dla mamy ) i wygodna (ale w kategoriach dziecka). Ładna - to kwestia umowna i zależna od wieku dziecka (także płci ) - jednym podobają się błyszczące cekiny, innym licencjonowane postacie z bajek. Wygodna - często zdarza się, że głowa pod czapką się poci i swędzi dlatego lepiej wybierać czapki z bawełną (a w przypadku czapek letnich odpowiednią wentylacją) od wewnątrz i z płaskimi szwami. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Czapka 21.11.15, 10:21 Mój Młody w tym sezonie jeszcze nie miał czapki - nawet gdy ostatnio wiało jak cholera, to nie chciał założyć. Nie walczę z nim - jest zahartowany, wiec nic mu nie będzie a gdy temperatura spadnie poniżej zera to sam przyjdzie i poprosi o czapkę. Jeśli twoje dziecko jest zimnolubne i nie choruje to bym się nie przejmowała. Odpowiedz Link Zgłoś
kardiolog Re: Czapka 21.11.15, 23:53 Czapki tylko dla dzieci? No czas już na mnie👋 Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women A rękawiczki? 25.11.15, 14:47 Za oknem mróz, a mój dwulatek z gołymi rączkami. Rok temu było to samo- rękawiczki z kotkiem, z pieskiem, z jednym palcem, bez palców i nic. Wszystkie zdejmuje Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: A rękawiczki? 25.11.15, 14:51 musisz kupic takie jakich nie zdjemie czyli z jednym palcem i wysokie - do lokcia. na 2latka jescze spokojnie znajdziesz na suwaki wiec problem z zakladaniem odpada. ja kupilam takie reimy ale innych firm tez widzialam, Odpowiedz Link Zgłoś
awesome810 mój sam sobie wybrał 25.11.15, 15:12 z samolotem . Potem nie bardzo chciał nosić, aż mu ręce zmarzły tak naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Czapka 25.11.15, 14:53 No heloł, zimno już jest jak nie wiem, puszczanie dziecka bez czapki w taką pogodę podpada wg mnie pod jakiś lekki sadyzm Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Czapka 25.11.15, 15:38 No heloł. Wątek jest z lipca ubiegłego roku. Przypuszczam ze chodziło o czapki przeciwsłoneczne. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Czapka 25.11.15, 16:02 O, faktycznie Po grzyba ktoś takie starocie wyciąga? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czapka 25.11.15, 17:10 jako zalozycielka potwierdzam ze chodzilo o sloneczne nie nauczyl sie btw chodzi bez. z zimowa problemu nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś